Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κριτική Μ. Γιαννάκου στην εσωτερική λειτουργία και την ιδεολογική συγκρότηση της Ν.Δ.
  • [02] Αυτή την ώρα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο
  • [03] Διαψεύδει ο Γ. Στουρνάρας δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας
  • [04] Τουρκία: Σύσταση υπουργείου Εξωτερικών στους πολίτες να μην επισκέπτονται τη Ρωσία
  • [05] Επίθεση με τρεις νεκρούς σε κλινική αμβλώσεων στο Κολοράντο των ΗΠΑ
  • [06] Τρεις νεκροί από επίθεση με ρουκέτα σε στρατόπεδο του ΟΗΕ στο Μαλί
  • [07] Γιουγκοσλαβικά τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι
  • [08] Πρόσφυγας υπέστη ηλεκτροπληξία στην Ειδομένη
  • [09] Η «Υβόννη» του Γκομπρόβιτς στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
  • [10] Γ. Παπανδρέου: Είμαστε ενώπιον ιστορικών διακυβευμάτων
  • [11] Έκρυθμη η κατάσταση στην Ειδομένη, μεταλλικό φράχτη υψώνει η ΠΓΔΜ
  • [12] «Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει βούληση να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή»
  • [13] Πολιτική δολοφονία στο Ντιγιάρμπακιρ της Τουρκίας
  • [14] Κοντά στην ανακάλυψη του τάφου της Νεφερτίτης οι αρχαιολόγοι

  • [01] Κριτική Μ. Γιαννάκου στην εσωτερική λειτουργία και την ιδεολογική συγκρότηση της Ν.Δ.

    Κριτική για τον τρόπο εσωτερικής λειτουργίας της ΝΔ και για την ιδεολογική συγκρότησή της, ασκεί η Μαριέττα Γιαννάκου σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Αγορά».

    «Η ΝΔ, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, δεν μπόρεσε να αποδεχθεί και να ενσωματώσει την ορθολογική και ρεαλιστική αντιμετώπιση της βαριάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, δημιούργησε ασάφεια γύρω από τα όρια της ιδεολογικής της συγκρότησης, συμβιβάστηκε με την παντελή έλλειψη δημοκρατικότητας στο εσωτερικό του κόμματος και παρουσίασε φαινόμενα «φατριασμού», κάμψης της ποιότητας των στελεχών και παραμερισμού στοιχειωδών κανόνων δεοντολογίας και δημοκρατικής συμπεριφοράς» τονίζει η πρώην υπουργός.

    Η ίδια προτείνει η ΝΔ «να λειτουργήσει ως ευρωπαϊκό δημοκρατικό κόμμα, με τα στελέχη να προσαρμόζονται στους θεσμικούς κανόνες και όχι οι κανόνες να «μαγειρεύονται» ανάλογα με την περιστασιακή επιρροή των διαφόρων ομάδων».

    [02] Αυτή την ώρα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο

    Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Πρώτος προσήλθε στο Προεδρικό ο επικεφαλής του «Ποταμιού» κ. Σταύρος Θεοδωράκης στις 12.00 ακριβώς και αμέσως μετά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά. Λίγα λεπτά αργότερα, έφθασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης και ακολούθως ο κ. Γ. Πλακιωτάκης από την πλευρά της ΝΔ και αμέσως μετά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος. Εντός δυο λεπτών προσήλθε και ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας. Τελευταίος εισήλθε στην αίθουσα συσκέψεων, ως είθισται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, αφού πρώτα χαιρέτησε τους συνεργάτες των Πολιτικών Αρχηγών και εν συνεχεία ξεκίνησε η συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών.

    Εν τω μεταξύ, ανέβηκαν οι τόνοι εκτός της αίθουσας συσκέψεων μεταξύ της Κυβερνητικής Εκπροσώπου κ. Όλγας Γεροβασίλη και του εκπροσώπου εκ μέρους της ΝΔ βουλευτή κ. Γιώργου Κουμουτσάκου.

    Το επεισόδιο δημιουργήθηκε όταν εκπρόσωποι του Τύπου πλησίασαν την κυβερνητικό εκπρόσωπο.

    Ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε την Κυβερνητική Εκπρόσωπο κ. Όλγα Γεροβασίλη ότι επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα για το τι θα συζητηθεί εντός της σύσκεψης και έκανε λόγο για υπονομευτική κίνηση της όλης διαδικασίας.

    Από την πλευρά της, η κ. Γεροβασίλη υποστήριξε ότι η ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους αφορούσε όσα έχουν ήδη εξαγγελθεί από την πλευρά της κυβέρνησης και δεν υπήρξε προσπάθεια χαλιναγώγησης και δημιουργίας κλίματος.

    Παρενέβη από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο κ. Τ. Κούικ λέγοντας ότι «είναι τραγικό από έναν διπλωμάτη να μιλάει έτσι».

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός θα θέσει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ως βασικό θέμα το προσφυγικό ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Ως δεύτερο θέμα, θα θέσει τη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό προτείνοντας τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής, όπου κάθε κόμμα θα εκπροσωπείται από έναν εμπειρογνώμονα, ώστε η συζήτηση να γίνεται και σε τεχνικό και σε πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση για το ασφαλιστικό μπορεί να χρειασθεί παραπάνω από 15 ημέρες και δεν είναι δεσμευτική η 15η Δεκεμβρίου.

    Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ειπώθηκε ότι ο κ. Πλακιωτάκης εισέρχεται προκειμένου να ακούσει και ότι όσον αφορά στις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχύει ό,τι έχει ειπωθεί δημόσια.

    Το «Ποτάμι» αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά, λέγοντας ότι «ενδιαφέρεται για την ουσία της συζήτησης».

    Το ΠΑΣΟΚ παραπέμπει στην επιστολή που εστάλη χθες από την πρόεδρο του κόμματος κ. Φώφη Γεννηματά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις σχετικές ανακοινώσεις. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, οι ίδιες πηγές σημειώνουν «πως ό,τι πρόβλημα έχει προκύψει, έχει τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ και της 10μηνης διακυβέρνησής του. Το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή και κακώς άνοιξε η συζήτηση αυτή με διαρροές».

    Από την πλευρά της ?Ενωσης Κεντρώων γίνεται λόγος για σημαντική ημέρα, καθώς δίνεται η δυνατότητα να εκφραστούν οι θέσεις του κόμματος ενώπιον των πολιτικών αρχηγών. «Η χώρα διέρχεται μια δύσκολη κατάσταση και χρειάζεται η ελάχιστη συνεννόηση» σημειώθηκε. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές διέψευσαν σενάρια περί προσχώρησης της Ένωσης Κεντρώων σε κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Το κόμμα του κ. Λεβέντη τάσσεται υπέρ μιας οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, αποτελούμενης από τεχνοκράτες. Επιμένουν στις προεκλογικές τους θέσεις και τα εννέα σημεία που έχει θέσει ο πρόεδρος του κόμματος, δηλώνοντας παράλληλα ανοιχτοί σε διάλογο.

    [03] Διαψεύδει ο Γ. Στουρνάρας δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας

    Διαψεύδει κατηγορηματικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάτερ-Μπόργιανς, ότι είχε έρθει σε επαφή με την προηγούμενη κυβέρνηση για να δώσει λίστες φοροφυγάδων, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

    Ο κ. Σουρνάρας, υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση, έμεινε έκπληκτος από τη συνέντευξη αυτή, καθώς δηλώνει ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ τον εν λόγω υπουργό του γερμανικού κρατιδίου.

    «Ουδέποτε συναντήθηκα, γνώρισα ή συνομίλησα ποτέ με τον κ. Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και ουδεμία πρόθεση εκδηλώθηκε από την πλευρά του κρατιδίου για να μας παραδώσει λίστες με Ελληνες καταθέτες» τονίζει ο κ. Σουρνάρας.

    [04] Τουρκία: Σύσταση υπουργείου Εξωτερικών στους πολίτες να μην επισκέπτονται τη Ρωσία

    Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε σήμερα στους πολίτες της χώρας να αναβάλουν όλα τα μη επείγοντα ταξίδια τους στη Ρωσία, μία ακόμη κίνηση σε μια κλιμακούμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στη Μόσχα και στην Άγκυρα έπειτα από την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού.

    [05] Επίθεση με τρεις νεκρούς σε κλινική αμβλώσεων στο Κολοράντο των ΗΠΑ

    Η αστυνομία συνέλαβε τον ένοπλο ο οποίος εισέβαλε σε μια κλινική αμβλώσεων στο Κολοράντο Σπρινγκς κι άνοιξε πυρ με μια καραμπίνα, διαπράττοντας μια επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους, δύο πολίτες κι έναν αστυνομικό και τραυμάτισε πάνω από δέκα ακόμη, σύμφωνα με τις αρχές.

    Ο άνδρας, ο οποίος ενεπλάκη σε παρατεταμένη ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς, τελικά παραδόθηκε μέσα στο κτίριο, πέντε ώρες αφότου εισέβαλε στην κλινική.

    Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκαν δύο πολίτες και ένας αστυνομικός.

    [06] Τρεις νεκροί από επίθεση με ρουκέτα σε στρατόπεδο του ΟΗΕ στο Μαλί

    Δύο στρατιώτες του ΟΗΕ από τη Γουινέα και ένας πολίτης σκοτώθηκαν σήμερα και δεκατέσσερις τραυματίστηκαν σε επίθεση με ρουκέτα που πραγματοποιήθηκε εναντίον στρατοπέδου της Αποστολής του ΟΗΕ στο Μαλί, στο Κιντάλ, στη βορειοανατολική χώρα, ανακοίνωσαν η αποστολή και τοπικός αξιωματούχος.

    "Το στρατόπεδό μας στο Κιντάλ δέχθηκε επίθεση νωρίς σήμερα το πρωί από τρομοκράτες. Χρησιμοποίησαν ρουκέτες", που σκότωσαν "δύο κυανόκρανους από τη Γουινέα" και έναν "πολίτη που μετείχε στην αποστολή με σύμβαση έργου", δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ και επιβεβαίωσε τοπική πηγή.

    Άλλη πηγή του ΟΗΕ έκανε λόγο για "δεκατέσσερις τραυματίες" εκ των οποίων τρεις είναι σε σοβαρή κατάσταση. "Ένας τραυματίστηκε στην κοιλιά, οι άλλοι δύο στα πόδια".

    Οι δράστες της επίθεσης αυτής "είναι εχθροί της ειρήνης", δήλωσε δημοτικός σύμβουλος στο Κιντάλ.

    [07] Γιουγκοσλαβικά τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι

    Ο διευθυντής της βιομηχανίας όπλων «Ζάσταβα» στο Κραγκούγεβατς, Μιλόικο Μπρζάκοβιτς, επιβεβαίωσε ότι κάποια από τα Καλασνίκοφ που χρησιμοποίησαν οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου ήταν γιουγκοσλαβικής κατασκευής.

    «Από τον έλεγχο των σειριακών αριθμών που φέρουν εφτά-οχτώ όπλα που χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες προκύπτει ότι κατασκευάστηκαν στο Κραγκούγεβατς» αναφέρει στη δήλωση του ο Μπρζάκοβιτς. Διευκρινίζει ότι πρόκειται για την γιουγκοσλαβική εκδοχή του σοβιετικού αυτόματου πυροβόλου όπλου ΑΚ-47 (Καλασνίκοφ) που χρησιμοποιούσε ο γιουγκοσλαβικός στρατός. Ο Μιλόικο Μπρζάκοβιτς αναφέρει, επίσης, ότι ένας μεγάλος αριθμός απ τα όπλα αυτά μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας πέρασαν στην κατοχή των ενόπλων δυνάμεων των νέων κρατών που ιδρύθηκαν.

    [08] Πρόσφυγας υπέστη ηλεκτροπληξία στην Ειδομένη

    Ένας οικονομικός μετανάστης, Μαροκινός σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπέστη ηλεκτροπληξία ενώ βρισκόταν στην υπό κατάληψη σιδηροδρομική γραμμή στον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης.

    Εκατοντάδες εξαγριωμένοι συμπατριώτες του έχουν συγκεντρωθεί στο χώρο και φωνάζουν στα αραβικά συνθήματα όπως ?ο θεός είναι μεγάλος? και ?προφήτης μας είναι ο Μωαμεθ?.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες συμπατριωτών του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο νεαρός βρισκόταν σε απόγνωση και ανέβηκε σ ένα σταθμευμένο βαγόνι απ όπου για άγνωστο λόγο, έπιασε τα ηλεκτροφόρα καλώδια.

    ?Έχουμε πέντε μέρες εδώ χωρίς φαγητό και νερό κοιμόμαστε μέσα στην βροχή κάτω από τα δέντρα?, είπε ένας εξ αυτών στο ΑΠΕ ΜΠΕ. Αυτή την ώρα ο νεαρός έχει μεταφερθεί σε σκηνή των γιατρών ανθρωπιστικής οργάνωσης, έξω απ την οποία είναι συγκεντρωμένοι πατριώτες του οι οποίοι προσεύχονται για την τύχη του.

    [09] Η «Υβόννη» του Γκομπρόβιτς στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

    Διακεκριμένος δημιουργός και μαθητής του μεγάλου δασκάλου του πολωνικού και ευρωπαϊκού θεάτρου Κριστιάν Λούπα, ο Κριστόφ Γκαρμπατσέφσκι αναμετριέται με ένα από τα πιο σημαντικά έργα της σύγχρονης πολωνικής δραματουργίας, το «Υβόννη, πριγκίπισσα της Βουργουνδίας (1938)» του Βίτολντ Γκομπρόβιτς. Η βραβευμένη παράσταση ανεβαίνει στις 28-29 Νοεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του τρίτου και τελευταίου κύκλου του γεωπολιτικού φεστιβάλ «Transitions».

    Έχοντας ως αφετηρία ένα κλασικό κείμενο, η εκρηκτική, κυβερνοπάνκ, ανατρεπτική «Υβόννη» του Γκαρμπατσέφσκι, εκπροσώπου μιας νέας γενιάς Πολωνών σκηνοθετών, μιλά για τις ανείπωτες πληγές της κοινωνίας, θέτοντας επιτακτικά ερωτήματα για το παρόν, τη μνήμη, την ταυτότητα, και την Ιστορία.

    Στο έργο, ο Πρίγκιπας Φίλιππος, ένας νέος με αντισυμβατική συμπεριφορά, αποφασίζει από καπρίτσιο και αντιδραστική διάθεση να παντρευτεί την Υβόννη, ένα απωθητικό και σιωπηλό κορίτσι. Ο γάμος αυτός δημιουργεί περίεργες επιπλοκές στο παλάτι. Η σιωπή της Υβόννης, σε συνδυασμό με την ασχήμια της, προκαλούν απίθανα παράλογες αντιδράσεις. Οι ανεπάρκειες, η αγριότητα και οι φοβίες μιας ολόκληρης κοινωνίας μεγεθύνονται και καθρεφτίζονται σε αυτή την υπέροχα σιωπηλή φιγούρα. Μόνο μία λύση μπορεί να οδηγήσει στη γαλήνη: να την σκοτώσουν!

    Ένα ψυχολογικό θρίλερ με εμφανείς επιρροές από τον Χίτσκοκ, η «Υβόννη» του Γκαρμπατσέφσκι κινείται στο μεταίχμιο μεταξύ Θεάτρου και Κινηματογράφου. Ακόμα και η σκηνογραφία υπόκειται στους κανόνες ενός κινηματογραφικού πλατό.

    [10] Γ. Παπανδρέου: Είμαστε ενώπιον ιστορικών διακυβευμάτων

    Με μακροσκελή του δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παρενέβη και σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις με την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών να βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Στη δήλωσή του, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν «όλοι εμείς, οι Έλληνες, είμαστε ενώπιον ιστορικών διακυβευμάτων. Πολιτικές δυνάμεις και κοινωνία. Καθένας, βεβαίως, από τη δική του θέση και με γνώμονα τις υποχρεώσεις του έναντι της συλλογικής μας πορείας. Καλώ όλους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους».

    Ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, καθώς η η χώρα διαχειρίζεται μια κρίση εδώ και έξι χρόνια, προκειμένου να μη χρεοκοπήσει. Γι αυτό, όπως λέει, «κατέστη αναπόφευκτη η καταφυγή σε αναγκαστικό δανεισμό».

    [11] Έκρυθμη η κατάσταση στην Ειδομένη, μεταλλικό φράχτη υψώνει η ΠΓΔΜ

    Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Ειδομένη καθώς από το πρωί ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανέγερση μεταλλικού φράχτη από την πλευρά της ΠΓΔΜ. Στα σύνορα, ένας οικονομικός μετανάστης, Μαροκινός σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπέστη ηλεκτροπληξία ενώ βρισκόταν στην υπό κατάληψη σιδηροδρομική γραμμή στον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

    Εκατοντάδες εξαγριωμένοι συμπατριώτες του έχουν συγκεντρωθεί στο χώρο. Φωνάζουν στα αραβικά συνθήματα όπως "ο θεός είναι μεγάλος" και "προφήτης μας είναι ο Μωαμεθ" ενώ επιτέθηκανμε πέτρες και ξύλα εναντίον τηςαστυνομίας της ΠΓΔΜ, που απάντησε με χειροβομβίδες κρότου - λάμψης.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες συμπατριωτών του στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο νεαρός βρισκόταν σε απόγνωση και ανέβηκε σ ένα σταθμευμένο βαγόνι απ όπου για άγνωστο λόγο, έπιασε τα ηλεκτροφόρα καλώδια.

    "Έχουμε πέντε μέρες εδώ χωρίς φαγητό και νερό κοιμόμαστε μέσα στην βροχή κάτω από τα δέντρα"είπε ένας εξ αυτών στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. Αυτή την ώρα ο νεαρός έχει μεταφερθεί σε σκηνή των γιατρών ανθρωπιστικής οργάνωσης, έξω απ την οποία είναι συγκεντρωμένοι πατριώτες του οι οποίοι προσεύχονται για την τύχη του.

    Μεταλλικός φράχτης

    "Πρωινές ώρες άρχισαν από την πλευρά της FYROM εργασίες κατασκευής φράχτη με συρματόπλεγμα στην οριογραμμή σε μήκος τριών-τεσσάρων χιλιομέτρων μεταξύ της όχθη του Αξιου ποταμού και του όρους Πάικο", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πηγή της αστυνομίας του Κιλκίς η οποία έχει την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων στην περιοχή της Ειδομένης όπου συρρέουν καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες με σκοπό να προωθηθούν στα Σκόπια και από εκεί στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

    "Εργάζονται γύρω στα πεντακόσια άτομα με στρατιωτικές φόρμες, τα οποία τοποθετούν μεταλλικούς σωλήνες ύψους ενάμισι μέτρου και σε απόσταση τριών μέτρων μεταξύ τους. Ήδη έχουν τοποθετήσει συρματόπλεγμα σε απόσταση εκατό μέτρων από την πλευρά του Αξιού", πρόσθεσε.

    Τα Σκόπια είχαν προαναγγείλει από τα μέσα Νοεμβρίου την ανέγερση φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα "σε περίπτωση που ευρωπαϊκές χώρες μειώσουν τον αριθμό προσφύγων που δέχονται" και η σχετική απόφαση είχε ληφθεί από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας.

    Σε σχετική ανακοίνωση υπογραμμιζόταν πως "ένας τέτοιος φράκτης δεν θα στοχεύει στο κλείσιμο των συνόρων αλλά στον περιορισμό των προσφυγικών ροών, σύμφωνα και με τον αριθμό προσφύγων και των μεταναστών που θα δέχονται οι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες αυτοί κατευθύνονται".

    Κατόπιν αυτού η κατάσταση στον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης,όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από χίλιοι οικονομικοί μετανάστες καθώς οι αρχές της FYROM επιτρέπουν την είσοδο προσφύγων μόνο από την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, αναμένεται να εκτραχυνθεί.

    "Τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα και τώρα με τον φράχτη ακόμα χειρότερα. Χιλιάδες άνθρωποι καταφθάνουν και αναγκάζονται να κοιμούνται σε σκηνές μέσα στη βροχή και το κρύο. Πρέπει να γίνεται ο έλεγχος στην Αθήνα και να έρχονται εδώ μόνο πρόσφυγες και όχι οικονομικού μετανάστες" δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Παιονίας, στον οποίο υπάγεται η Ειδομένη, κ. Χρήστος Γκουτενούδης.

    Στο ίδιο πνεύμα και ο κ. Αντώνης Ρήγας, από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

    "Αγριεύει η κατάσταση χθες το βράδυ διανυκτέρευσαν δυόμισι χιλιάδες άτομα σε σκηνές που χωρούν μόνο χίλιους πεντακόσιους. Σε λίγο θα αρχίσουν οι επιδημίες και οι αρρώστιες" είπε.

    Οι αρχές της FYROM έχουν αναπτύξει στην δική τους μεθόριο ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και τμήματα του στρατου και δεν επιτρέπουν την διέλευση ατόμων που δεν είναι καταγεγραμμένα ως πρόσφυγες πολέμου.

    Αντιδρώντας, εκατοντάδες οικονομικοί μετανάστες από το Ιράν, Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Μαρόκο, και άλλες χώρες της Ασίας και της Αφρικής έχουν αποκλείσει την σιδηροδρομική διάβαση Ελλάδας με αποτέλεσμα να έχουν εγκλωβιστεί και από τις δυο πλευρές των συ6ν΄πορων εκατοντάδες βαγόνια με προϊόντα. Σκηνές έντασης καταγράφονται καθημερινά ανάμεσα σε μετανάστες και πρόσφυγες καθώς η μια πλευρά επιρρίπτει στην άλλη ευθύνες για το οι έχουν καθηλωθεί στα σύνορα.

    Ο αριθμός των εγκλωβισμένων στην Ειδομένη αυξομειώνεται καθώς καταφθάνουν διαρκώς λεωφορεία από την Αθήνα και αποβιβάζουν γύρω στους δυο χιλιάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά καθημερινά. Οι πρόσφυγες περνούν στην καλύτερη τουλάχιστον μια νύχτα στην μεθόριο κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες ενώ οι οικονομικοί μετανάστες καθηλώνονται και κάποιοι εξ αυτών προτιμούν να επιστρέψουν στην Αθήνα. Οι καιρικές συνθήκες κάνουν ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες παραμονής και διαβίωσης.

    [12] «Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει βούληση να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή»

    Την πρόθεση της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας να βοηθήσει την Ελλάδα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, επισημαίνοντας ότι το πρώτο βήμα έγινε με την παράδοση, μέσω της ομοσπονδιακής υπηρεσίας φορολογίας, της λίστας με τους ελληνικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

    «Για μένα η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό μέλος της ΕΕ. Η πολιτική μου άποψη είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται υποστήριξη», λέει ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Αντώνη Πολυχρονάκη. Σημειώνει, ωστόσο, ότι δύσκολα μπορεί κανείς να υποστηρίξει στη Γερμανία την άποψη ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα, όταν στην ίδια τη χώρα υπάρχει φοροδιαφυγή ύψους δισεκατομμυρίων, και τονίζει: «Αν μπορώ να συνεισφέρω στο να κάνει σαφές η Ελλάδα ότι προτίθεται να αρπάξει από το γιακά όσους μέχρι τώρα δεν πλήρωναν φόρους, τότε αυτό τελικά θα βοηθήσει και τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

    Ο κ. Βάλτερ-Μπόργιανς αναφέρει, επίσης, ότι είχε απευθύνει για πρώτη φορά πρόταση για συνεργασία και στην προηγούμενη κυβέρνηση, πριν από τρία χρόνια, αλλά «δεν είχε βρει καμιά απήχηση». «Την επαναλάβαμε στη νέα ελληνική κυβέρνηση, στις αρχές της χρονιάς, και τον Μάιο έγινε η πρώτη συνάντηση» και από τότε υπήρξαν και άλλες επαφές, προσθέτει, ενώ στην παρατήρηση σε ότι καταλογίζεται στην κυβέρνηση Τσίπρα ότι δεν έχει κάνει τίποτα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής απαντά: «Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση και η αντιπροσωπεία της επεδίωξαν να πάρουν τα δεδομένα λέει το αντίθετο».

    Πάντως, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης, Γιάννης Στουρνάρας διαψεύδει ότι ο κ. Νόρμπερτ Βάλτερ - Μπόργιανς είχε έρθει σε επαφή με την προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου να παραδώσει λίστες φοροφυγάδων.

    Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, έχει ως εξής:

    -Κύριε υπουργέ θα μπορούσατε να μας πείτε για την προϊστορία της μάχης κατά της φοροδιαφυγής στη Ρηνανία-Βεστφαλία;

    Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία αγόρασε εδώ και πάνω από 5 χρόνια τα δεδομένα πιθανών φοροφυγάδων, κυρίως από την Ελβετία αλλά και από άλλες χώρες, όπως το Λουξεμβούργο και το Λιχτενστάιν. Στη συνέχεια μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε εκ των υστέρων για το κράτος, για το κοινωνικό σύνολο, ένα σοβαρό μέρος μη καταβληθέντων φόρων. Συνολικά η αξιολόγηση των δεδομένων, η έγερση αγωγών από τους ίδιους τους δράστες (σημ. προς αποφυγήν ποινικής δίωξης) και οι διώξεις για συνέργεια κατά τραπεζών οι οποίες προέκυψαν, οδήγησαν σε πρόσθετα έσοδα πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχουν δέκα φορείς δεδομένων, από τους οποίους προέκυψαν εκτεταμένες έρευνες και στους οποίους φορείς εμφανίστηκαν και στοιχεία για άλλες χώρες.

    -Φυσικά και Ελλήνων;

    Ναι, και αυτό ήταν η αφορμή για να πούμε κατά τις συνομιλίες μας με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης ότι μπορούμε στο θέμα αυτό να σας βοηθήσουμε. Η δίωξη του οικονομικού εγκλήματος της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, η οποία έχει στο μεταξύ αποκτήσει πολύ καλή φήμη στη Γερμανία ότι καταπολεμά τη φοροδιαφυγή με μεγάλη συνέπεια, βρήκε ενδείξεις για περίπου 10.000 κατόχους λογαριασμών από την Ελλάδα.

    - Αξίας;

    Πρέπει κανείς να εξετάσει καταρχάς τα δεδομένα. Δεν είναι όλοι όσοι περιέχονται στα δεδομένα παράνομοι. Υπάρχουν και νόμιμοι λογαριασμοί στην Ελβετία. Πρόκειται, ωστόσο, για συνολικές καταθέσεις ύψους σχεδόν 4 δισ. ευρώ. Δεδομένων των μάλλον υψηλών τελών τήρησης λογαριασμού και των χαμηλών επιτοκίων στις ελβετικές τράπεζες δεν είναι εσφαλμένη η υποψία, ότι εδώ πρόκειται για μια μεγάλης έκτασης παραβίαση των φορολογικών νόμων.

    - Και πώς έφτασε η λίστα στην Ελλάδα;

    Πρόταση είχα κάνει, βέβαια, εδώ και πολλά χρόνια, δηλαδή και στην προηγούμενη κυβέρνηση, πριν την κυβέρνηση Τσίπρα, διότι ήταν εμφανές ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ήταν πολύ εκτεταμένη. Η τότε πρόταση, στην πρώτη φάση, δεν είχε βρει όμως καμιά απήχηση. Την επαναλάβαμε στη νέα ελληνική κυβέρνηση, στις αρχές της χρονιάς, και τον Μάιο έγινε η πρώτη συνάντηση. Η πρόταση επεκτείνεται και πέραν της ανταλλαγής δεδομένων. Κατά κύριο λόγο επρόκειτο για μια προσφορά «know-how» στους Έλληνες εταίρους μας. Είμαστε πρόθυμοι να προσκαλέσουμε υπαλλήλους της εφορίας σε ένα είδος εντατικού ενημερωτικού σεμιναρίου για το πώς εργάζεται η γερμανική υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος, πώς αξιολογούνται τα CD με τα δεδομένα. Τώρα, με το να παραδώσουμε μέσω της ομοσπονδιακής υπηρεσίας φορολογίας τα δεδομένα για τους ελληνικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, έγινε ένα πρώτο βήμα.

    - Είπατε ότι οι συνομιλίες ξεκίνησαν πριν 3 χρόνια και μόνο στις αρχές της φετινής χρονιάς επετεύχθη πρόοδος. Γιατί όχι νωρίτερα, ποιος ήταν ο λόγος;

    Δεν μπορώ φυσικά από εδώ να αξιολογήσω τα κίνητρα, γιατί δεν προχώρησε κάτι. Γεγονός είναι πάντως ότι η πρόταση, την οποία κάναμε πριν 3 χρόνια, δεν αξιοποιήθηκε περαιτέρω. Μολονότι η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι το μεγαλύτερο κρατίδιο στη Γερμανία, με περισσότερους κατοίκους από την Ελλάδα, και διαθέτει μια ισχυρή φορολογική διοίκηση, δεν γίναμε αποδέκτες καμιάς αντίδρασης. Τώρα έγινε όμως η αρχή μιας συνεργασίας και μπορούν να ακολουθήσουν και άλλα βήματα.

    - Στην κυβέρνηση Τσίπρα καταλογίζεται, όμως, ότι δεν έχει κάνει τίποτα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση και η αντιπροσωπεία της επεδίωξαν να πάρουν τα δεδομένα λέει το αντίθετο. Από τότε υπήρξαν και άλλες επαφές. Γνωρίζουμε ότι τον τελευταίο καιρό υπήρχαν και άλλα πιεστικά προβλήματα στην Ελλάδα. Η πρόταση για περαιτέρω βήματα υφίσταται και θέλουμε να ξανασυναντηθούμε στο Ντίσελντορφ ή στην Αθήνα.

    - Με ποιον τρόπο θα βοηθήσετε κύριε υπουργέ περαιτέρω την Ελλάδα στο θέμα αυτό;

    Για μένα η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό μέλος της ΕΕ. Η πολιτική μου άποψη είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται υποστήριξη. Βλέπω, όμως, φυσικά ότι η αποδοχή της βοήθειας προς την Ελλάδα στη Γερμανία εξαρτάται και σε ένα βαθμό από το κατά πόσο η Ελλάδα θα εξασφαλίσει δικά της/ίδια έσοδα. Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο: όταν γίνεται δημόσια συζήτηση στη Γερμανία για το αν η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα, είναι δύσκολο να αιτιολογήσει κανείς αυτήν τη θέση όταν στην ίδια τη χώρα υπάρχει φοροδιαφυγή ύψους δισεκατομμυρίων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είπα: αν μπορώ να συνεισφέρω στο να κάνει σαφές η Ελλάδα ότι προτίθεται να αρπάξει από το γιακά όσους μέχρι τώρα δεν πλήρωναν φόρους, τότε αυτό τελικά θα βοηθήσει και τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Τη σκέψη μου αυτή την έκανα γνωστή στους Έλληνες εταίρους μας και αυτό οδήγησε στις συναντήσεις. Και βέβαια στο να γίνει ένα σημαντικό βήμα. Τώρα μένει να δούμε αν αυτή η συνεργασία θα εξελιχθεί.

    - Η Ελβετία δεν είναι ιδιαίτερα ευτυχής από αυτές τις προσπάθειες...

    Φυσικά και φυσά αντίθετος άνεμος από την Ελβετία, για να το πω καλύτερα, από εκπροσώπους μιας οικονομικής πολιτικής του χθες. Στις συναντήσεις μου με Ελβετούς πολιτικούς, π.χ με τη νέα Ελβετίδα πρέσβειρα, διαπιστώνω μια νηφάλια προσέγγιση, δεν υπάρχει καμιά εχθρότητα. Πολλές ελβετικές τράπεζες έχουν για οικονομικούς λόγους και οι ίδιες συμφέρον να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια και φορολογική δικαιοσύνη. Βλέπουν ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ασκούν πίεση στην Ευρώπη, ιδίως με την ώθηση της Γερμανίας και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Οι τράπεζες λένε: θέλουμε να αλλάξουμε τις συναλλακτικές μας πρακτικές. Φυσικά υπάρχει σκληρή αντιπαράθεση επί του θέματος, είναι εντελώς φυσικό. Αλλά πρέπει να σας πω, εντελώς ειλικρινά, ότι όταν σε μια χώρα ένας οικονομικός τομέας δραστηριοποιείται σε βάρος άλλων, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου άλλων χωρών, δεν μπορεί να δεχθεί τίποτε άλλο παρά πίεση.

    - Είστε αισιόδοξος ότι θα προχωρήσει το θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα; Δεν είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση;

    Φυσικά και είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Διότι αν θέλει η κυβέρνηση της Αθήνας να προχωρήσει με συνέπεια, χρειάζεται λειτουργικές δομές. Το κατά πόσον αυτές υπάρχουν στην Ελλάδα δεν μπορώ να το αξιολογήσω. Αλλά αν μπορούμε να συνεισφέρουμε στο να δημιουργηθούν αυτές οι δομές ή να ενισχυθούν, είμαστε πολύ πρόθυμοι να ξαναβρεθούμε με τους Έλληνες.

    [13] Πολιτική δολοφονία στο Ντιγιάρμπακιρ της Τουρκίας

    Πολιτική δολοφονία που αναπαράγει τον τρόμο, ιδιαίτερα μεταξύ των Κούρδων της Τουρκίας σημειώθηκε στις 11 το πρωί στο Ντιγιάρμπακιρ, όπου σκοτώθηκε ο Ταχίρ Ελτσί, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης. Κατά τις συγκρούσεις που ακολούθησαν, σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν ένδεκα άτομα. Ο δράστης διέφυγε.

    Κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης Τύπου που έκανε ο Ελτσί μαζί με άλλους συναδέλφους του, ο δράστης που σύμφωνα με το τουρκικό ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων DHA ήταν γενειοφόρος, πυροβόλησε στο πλήθος με αποτέλεσμα να δεχθεί ο Ελτσί μια σφαίρα στο κεφάλι. Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» υποστήριξε πως πρόκειται για ενέργεια του ΡΚΚ.

    Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια εκπομπής στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, ο Ελτσί είχε πει: «Το ΡΚΚ δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Παρότι κάποιες ενέργειές του είναι τρομοκρατικές, πρόκειται για ένοπλη πολιτική οργάνωση». Μετά από πέντε μέρες είχε προσαχθεί με την κατηγορία της υποστήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης. Το δικαστήριο τον έκρινε μη προφυλακιστέο στη δίκη, στην οποία ο εισαγγελέας είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης 7,5 ετών.

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στη δολοφονία είπε ότι «το γεγονός αυτό έδειξε πόσο σωστή είναι η αποφασιστικότητά μας για την αντιμετώπιση της τροοκρατίας».

    Ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των λαών Ερτουγρούλ Κιουρκτσού έκανε λόγο για «επίσημη δολοφονία» που» διαπράχθηκε από το παρακράτος». Ο Κιουρκτσού είπε επίσης ότι «μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες δολοφονίες».

    [14] Κοντά στην ανακάλυψη του τάφου της Νεφερτίτης οι αρχαιολόγοι

    Νέες αναλύσεις με ραντάρ που πραγματοποιήθηκαν στον τάφο του φαραώ Τουταγχαμών στο Λούξορ δείχνουν την ύπαρξη ενός μυστικού θαλάμου, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Μαχμούντ Ελντάματι.

    Οι ειδικοί είναι "σχεδόν σίγουροι κατά 90%" για την ύπαρξη ενός τέτοιου κρυφού θαλάμου, δήλωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κάτι που μπορεί να επιβεβαιώσει τη θεωρία του βρετανού αρχαιολόγου Νίκολας Ριβς που είναι πεπεισμένος ότι η βασίλισσα Νεφερτίτη είναι θαμμένη μέσα σε αυτόν τον μυστικό θάλαμο.

    Τα αποτελέσματα της εξέτασης με ραντάρ πίσω από το βόρειο τοίχωμα (του ταφικού θαλάμου του Τουταγχαμών) είναι πολύ σαφή. Αν έχω δίκιο και συνεχίζεται (μέσω ενός διαδρόμου) ο τάφος, αυτό θα μας οδηγήσει σε έναν άλλο ταφικό θάλαμο. Νομίζω ότι είναι αυτός της Νεφερτίτης και όλα τα στοιχεία συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση", πρόσθεσε.

    Μέχρι σήμερα, οι αιγυπτιολόγοι δεν έχουν ανακαλύψει τη μούμια της θρυλικής ομορφιάς βασίλισσας, η οποία άσκησε ουσιαστικό πολιτικό και θρησκευτικό ρόλο κατά τον 14ο αιώνα π.Χ..


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 28 November 2015 - 13:32:29 UTC