Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύκλοι του Κ. Μητσοτάκη για τη στάση του Γ. Πλακιωτάκη στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
  • [02] Μπ. Ομπάμα: Κάτι πρέπει να κάνουμε μετά το μακελειό στο Κολοράντο Σπρινγκς
  • [03] Αποκλιμάκωση της έντασης στην Ειδομένη
  • [04] Αλ. Τσίπρας: Είναι ανάγκη να ενισχυθεί η χώρα διαπραγματευτικά ώστε να μη μειωθούν οι συντάξεις

  • [01] Κύκλοι του Κ. Μητσοτάκη για τη στάση του Γ. Πλακιωτάκη στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

    Κύκλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρουν ότι συμφωνούν με την απόφαση του Γιάννη Πλακιωτάκη να απορρίψει τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τη σύσταση Επιτροπών για το ασφαλιστικό και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Ειδικά για το ασφαλιστικό σημειώνουν ότι η δημιουργία μιας ακόμη επιτροπής είναι προσχηματική και πως το πρόβλημα είναι γνωστό και πλέον πρέπει να συζητηθεί εκτενώς στη Βουλή μεταξύ των κομμάτων.

    Σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος συμφωνούν ότι απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις.

    «Ο κ. Τσίπρας όμως το θυμήθηκε αργά καθώς με το να μην ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον περασμένο Δεκέμβριο οδήγησε τη χώρα σε εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 και τορπίλισε στην ουσία την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος», προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.

    [02] Μπ. Ομπάμα: Κάτι πρέπει να κάνουμε μετά το μακελειό στο Κολοράντο Σπρινγκς

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ πρέπει να «κάνουν κάτι» ώστε να είναι πιο δύσκολο για τους εγκληματίες να προμηθεύονται όπλα, έπειτα από το χθεσινό περιστατικό με τους πυροβολισμούς στο Κολοράντο Σπρίνγκς που είχε ως αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και εννέα να τραυματιστούν.

    «Πρέπει να κάνουμε κάτι σχετικά με την εύκολη πρόσβαση σε όπλα πολέμου στους δρόμους μας, των ανθρώπων που δεν έχουν καμιά δουλειά να τα κρατούν. Τελεία», ανέφερε στη δήλωσή του ο Ομπάμα. «Φτάνει πια».

    Εν τω μεταξύ, ο ύποπτος για το μακελειό σε κλινική οικογενειακού προγραμματισμού στο Κολοράντο Σπρινγκς είναι ο Ρόμπερτ Λ. Ντίαρ, σύμφωνα με ένα Tweet που έστειλε σήμερα το τμήμα δημοσίων υποθέσεων της αστυνομίας του Κολοράντο Σπρινγκς.

    Ο ένοπλος που εισέβαλε στην κλινική χθες σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους εννέα προτού παραδοθεί στην αστυνομία έπειτα από αιματηρή πολιορκία πολλών ωρών μέσα στο κτίριο, δήλωσαν οι αρχές.

    [03] Αποκλιμάκωση της έντασης στην Ειδομένη

    Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία της χώρας) ανακοίνωσε ότι 18 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν κατά τα σημερινά επεισόδια με μετανάστες στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, στο ύψος της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής. Δύο από τους τραυματίες φέρουν τραύματα στο κεφάλι, ενώ οι υπόλοιποι είναι σε καλύτερη κατάσταση.

    Οι τραυματίες αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας της Γευγελής.

    Προς εκτόνωση οδεύει η κατάσταση στην περιοχή μετά τα σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε οικονομικούς μετανάστες από την Ασία και την Αφρική και την αστυνομία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στη "νεκρή ζώνη", τα οποία ακολούθησαν το περιστατικό με την ηλεκτροπληξία ενός Μαροκινού στην σιδηροδρομική γραμμή.

    Η αστυνομία της ΠΓΔΜ, που απάντησε με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και περιορισμένη χρήση χημικών στις πέτρες και τα ξύλα που εκσφενδόνιζαν εναντίον των ανδρών της οι μετανάστες ενίσχυσε τις δυνάμεις της και προς το παρόν επικρατεί σχετική ηρεμία.

    Ωστόσο τα νεύρα είναι τεντωμένα και ανά πάσα στιγμή η υποβόσκουσα συσσωρευμένη οργή μπορεί να εκδηλωθεί με αφορμή ακόμα και ένα τυχαίο περιστατικό, όπως έδειξε και η περίπτωση της ηλεκτροπληξίας του Μαροκινού.

    Δεκάδες μετανάστες εξακολουθούν να παραμένουν στην σιδηροδρομική γραμμή αποκλείοντας κάθε κίνηση αμαξοστοιχιών, ενώ δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας επιτηρούν την παραμονή προσφύγων και μεταναστών στον ίδιο χώρο για την αποτροπή ενδεχόμενων μεταξύ τους συμπλοκών.

    Εν τω μεταξύ όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Πολυκαστρου, όπου διακομίστηκε αρχικά ο νεαρός Μαροκινός, κ. Περπερίδης, ο τραυματίας κατέληξε στο νοσοκομείο του Κιλκίς, όπου νοσηλεύεται με εγκαύματα εκτός κίνδυνου.

    Πίσω από τα σύνορα, στην μεθόριο της ΠΓΔΜ ο στρατός συνεχίζει τις εργασίες για την ανέγερση του συρμάτινου τείχους, ενώ στην Ειδομένη καταφθάνουν διαρκώς λεωφορεία με πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες που καλούνται να περάσουν μια ακόμα δύσκολη νύχτα σε σκηνές, υπνόσακους ή κάτω από τα δέντρα.

    [04] Αλ. Τσίπρας: Είναι ανάγκη να ενισχυθεί η χώρα διαπραγματευτικά ώστε να μη μειωθούν οι συντάξεις

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πρότεινε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για μη μείωση των συντάξεων και υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα να ενισχυθεί διαπραγματευτικά, προκειμένου να μη μειωθούν οι συντάξεις. Η πρότασή του αυτή ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προσέκρουσε στην άρνηση του προέδρου της ΝΔ Γ. Πλακιωτάκη, ο οποίος επίσης δήλωσε την αντίθεσή του για τη δημιουργία hot spots στα νησιά.

    Εν τω μεταξύ, ανέβηκαν οι τόνοι εκτός της αίθουσας συσκέψεων μεταξύ της Κυβερνητικής Εκπροσώπου κ. Όλγας Γεροβασίλη και του εκπροσώπου εκ μέρους της ΝΔ βουλευτή κ. Γιώργου Κουμουτσάκου.

    Το επεισόδιο δημιουργήθηκε όταν εκπρόσωποι του Τύπου πλησίασαν την κυβερνητικό εκπρόσωπο.

    Ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε την Κυβερνητική Εκπρόσωπο κ. Όλγα Γεροβασίλη ότι επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα για το τι θα συζητηθεί εντός της σύσκεψης και έκανε λόγο για υπονομευτική κίνηση της όλης διαδικασίας.

    Από την πλευρά της, η κ. Γεροβασίλη υποστήριξε ότι η ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους αφορούσε όσα έχουν ήδη εξαγγελθεί από την πλευρά της κυβέρνησης και δεν υπήρξε προσπάθεια χαλιναγώγησης και δημιουργίας κλίματος.

    Παρενέβη από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο κ. Τ. Κούικ λέγοντας ότι «είναι τραγικό από έναν διπλωμάτη να μιλάει έτσι».

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός θα θέσει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ως βασικό θέμα το προσφυγικό ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Ως δεύτερο θέμα, θα θέσει τη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό προτείνοντας τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής, όπου κάθε κόμμα θα εκπροσωπείται από έναν εμπειρογνώμονα, ώστε η συζήτηση να γίνεται και σε τεχνικό και σε πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση για το ασφαλιστικό μπορεί να χρειασθεί παραπάνω από 15 ημέρες και δεν είναι δεσμευτική η 15η Δεκεμβρίου.

    Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ειπώθηκε ότι ο κ. Πλακιωτάκης εισέρχεται προκειμένου να ακούσει και ότι όσον αφορά στις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχύει ό,τι έχει ειπωθεί δημόσια.

    Το «Ποτάμι» αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά, λέγοντας ότι «ενδιαφέρεται για την ουσία της συζήτησης».

    Το ΠΑΣΟΚ παραπέμπει στην επιστολή που εστάλη χθες από την πρόεδρο του κόμματος κ. Φώφη Γεννηματά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις σχετικές ανακοινώσεις. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, οι ίδιες πηγές σημειώνουν «πως ό,τι πρόβλημα έχει προκύψει, έχει τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ και της 10μηνης διακυβέρνησής του. Το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή και κακώς άνοιξε η συζήτηση αυτή με διαρροές».

    Από την πλευρά της Ένωσης Κεντρώων γίνεται λόγος για σημαντική ημέρα, καθώς δίνεται η δυνατότητα να εκφραστούν οι θέσεις του κόμματος ενώπιον των πολιτικών αρχηγών. «Η χώρα διέρχεται μια δύσκολη κατάσταση και χρειάζεται η ελάχιστη συνεννόηση» σημειώθηκε. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές διέψευσαν σενάρια περί προσχώρησης της Ένωσης Κεντρώων σε κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Το κόμμα του κ. Λεβέντη τάσσεται υπέρ μιας οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, αποτελούμενης από τεχνοκράτες. Επιμένουν στις προεκλογικές τους θέσεις και τα εννέα σημεία που έχει θέσει ο πρόεδρος του κόμματος, δηλώνοντας παράλληλα ανοιχτοί σε διάλογο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 28 November 2015 - 15:32:21 UTC