Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποχώρηση του ΚΚΕ από τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα
  • [02] Άδωνις Γεωργιάδης: Η διαδικασία στη ΝΔ αφορά την επιλογή του επόμενου πρωθυπουργού
  • [03] Για τον Φεβρουάριο, αναβάλλεται το συνέδριο του Ποταμιού
  • [04] Γερμανία: Δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουμε από τη συμφωνία με την Ελλάδα λόγω του προσφυγικού
  • [05] Εγκρίθηκε από την Κομισιόν το ελληνικό ΕΠΑλΘ 2014 - 2020
  • [06] Ξεκίνησε στη Βιέννη, η διεθνής σύνοδος για τον τερματισμό της συριακής σύγκρουσης
  • [07] Απαραίτητη η συνεργασία φορέων και κοινωνίας για το μεταναστευτικό, λέει στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Θ. Δρίτσας
  • [08] Στο 25% η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015
  • [09] Εγκαίνια για την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στις 6 και 7 Νοεμβρίου
  • [10] Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής με το φαντασμαγορικό Cirque Eloize
  • [11] Η επιστροφή στις ρίζες του Γιάννη Μαρκόπουλου, στο Μέγαρο Μουσικής
  • [12] Η Disney εκφράζει ικανοποίηση για τον τερματισμό της πολιτικής του ενός παιδιού στην Κίνα
  • [13] Κ. Χρυσόγονος στο Πρακτορείο 104,9 FM: Να περιοριστεί ο αριθμός των βουλευτών
  • [14] «Κώστας Φιλίνης: Ένας διανοούμενος της δράσης»
  • [15] Ανεξάρτητο ενεργειακά το οικοχωριό «Σκάλα», έξω από τη Θεσσαλονίκη
  • [16] Γ. Τσιρώνης: Η περιβαλλοντική προστασία του Υμητού είναι διασφαλισμένη
  • [17] Γ. Μποροβήλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την έκδοση Κάρτας Φιλάθλου»

  • [01] Αποχώρηση του ΚΚΕ από τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα

    Με ενστάσεις επί του ασφυκτικού πλαισίου συζήτησης και με την αποχώρηση από τη συνεδρίαση του ΚΚΕ, ξεκίνησε στις τρεις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, η επεξεργασία του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την κυβέρνηση για τον τρόπο που νομοθετεί, κάνοντας λόγο για διολίσθηση και υποβάθμιση του Κοινοβουλίου.

    Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για διαδικασία «τσίρκο» που δεν επιτρέπει να αναδειχθεί η αντιλαϊκή επίθεση κατά των λαϊκών στρωμάτων που διαμορφώνει η κυβέρνηση και ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος του.

    Η κυβέρνηση δέχθηκε επίσης τα πυρά από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων που υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι για άλλη μια φορά υποβαθμίζεται και ο ρόλος της Βουλής και ο ρόλος του βουλευτή, και αυτό οδηγεί σε επικίνδυνες καταστάσεις.

    [02] Άδωνις Γεωργιάδης: Η διαδικασία στη ΝΔ αφορά την επιλογή του επόμενου πρωθυπουργού

    «Η εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή προέδρου της ΝΔ αφορά όλους τους Έλληνες, γιατί αφορά την επιλογή του επόμενου πρωθυπουργού της χώρας», υποστήριξε σήμερα, από τα Χανιά, ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Άδωνις Γεωργιάδης.

    Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε σημαντική τη διαδικασία των εκλογών στη ΝΔ, κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη, ενώ έστρεψε τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να φύγει γρήγορα, καθώς, όπως είπε «μόνο κοροϊδία "πούλησε" στους ψηφοφόρους του». Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι ο κρητικός λαός που, όπως τόνισε, στήριξε τον κ. Τσίπρα, δεν θα του συγχωρήσει αυτή την κοροϊδία. Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, η οποία, όπως σημείωσε, άλλα υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό και άλλα πράττει σήμερα.

    [03] Για τον Φεβρουάριο, αναβάλλεται το συνέδριο του Ποταμιού

    Για το τέλος Φεβρουαρίου αναβάλλεται το συνέδριο του Ποταμιού, το οποίο είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου.

    Η απόφαση ελήφθη από την ΚΟΕΣ καθώς, όπως έγινε γνωστό, διατυπώθηκαν σχετικά αιτήματα από οργανώσεις εθελοντών, κυρίως από τον χώρο της νεολαίας, με το σκεπτικό ότι δεν ήταν επαρκής ο χρόνος για να συζητηθούν τα κρίσιμα ζητήματα φυσιογνωμίας και πολιτικής, και κατά συνέπεια δεν θα απέδιδε τα αναμενόμενα.

    [04] Γερμανία: Δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουμε από τη συμφωνία με την Ελλάδα λόγω του προσφυγικού

    Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της περιέχει, ήδη, πολλή ευελιξία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουμε από τη συμφωνία εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.

    «Η ελληνική κυβέρνηση έκανε τον Ιούλιο μία σαφή συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Αυτή η συμφωνία περιέχει, ήδη, πολλή ευελιξία, ήμασταν πολύ γενναιόδωροι με την Ελλάδα. Και δεν υπάρχει τώρα απολύτως κανένας λόγος να παρεκκλίνουμε από αυτό» ανέφερε ο κ. Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση εάν η Ελλάδα μπορεί να περιμένει κάποια ευελιξία στην εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας, λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης που δέχεται από το προσφυγικό κύμα.

    [05] Εγκρίθηκε από την Κομισιόν το ελληνικό ΕΠΑλΘ 2014 - 2020

    Το ελληνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) 2014-2020, οι πόροι του οποίου ανέρχονται σε 388.777.914 ευρώ, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Όπως αναφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης για την χώρα, εξασφαλίζοντας για το διάστημα αυτό την βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα της αλιείας με παράλληλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και της διατήρησης της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών.

    Ειδικότερα, για τον τομέα της αλιείας, όπου θα διατεθούν 186,2 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα αναφέρεται σε συμπράξεις μεταξύ αλιέων και επιστημόνων με γνώμονα την καινοτομία, επενδύσεις επί των αλιευτικών σκαφών, προστασία και αποκατάσταση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας καθώς και επενδύσεις σε υποδομές όπως αλιευτικοί λιμένες, αλιευτικά καταφύγια, ιχθυόσκαλες και τόποι εκφόρτωσης. Ο τομέας της υδατοκαλλιέργειας θα απορροφήσει 89,7 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη νέων ή βελτιωμένων προϊόντων, διαδικασιών και τεχνολογιών, μέτρα ίδρυσης και εκσυγχρονισμού παραγωγικών μονάδων με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Στον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας θα διατεθουν 78,2 εκατ. ευρώ για την ίδρυση και εκσυγχρονισμό των τομεακών επιχειρήσεων, εκστρατείες προώθησης και εξεύρεσης νέων αγορών, καθώς και στήριξη σχεδίων παραγωγής και εμπορίας Ομάδων Παραγωγών. Για την εφαρμογή στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης των αλιευτικών περιοχών προβλέπονται κονδύλια 54,1 εκατ. ευρώ, για τη συλλογή συλλογή αλιευτικών δεδομένων και υλοποίηση του συστήματος ελέγχου και επιθεώρησης 92 εκατ. ευρώ και τέλος για τη λειτουργία του Κοινού Περιβάλλοντος Ανταλλαγής Πληροφοριών για την επιτήρηση του θαλάσσιου τομέα της Ένωσης 6 εκατ. ευρώ.

    [06] Ξεκίνησε στη Βιέννη, η διεθνής σύνοδος για τον τερματισμό της συριακής σύγκρουσης

    Οι κύριοι διπλωματικοί παράγοντες του συριακού ζητήματος, μεταξύ των οποίων το σιιτικό Ιράν και η σουνιτική Σαουδική Αραβία, άρχισαν σήμερα τις πρώτες συνομιλίες τους, στην Βιέννη, με στόχο την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης με την οποία θα τερματιστεί η σύγκρουση στη Συρία.

    Οι περίπου 20 μετέχοντες, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν και πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όπως και χωρών της Μέσης Ανατολής, θα αποπειραθούν να επιτύχουν την σύγκλιση των διαφορετικών τους απόψεων όσον αφορά το μέλλον της εξουσίας του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ κατά την σύνοδο αυτή, η οποία πραγματοποιείται στη Βιέννη.

    Στην σύνοδο στην αυστριακή πρωτεύουσα δεν μετέχουν εκπρόσωποι των δύο πλευρών που εμπλέκονται στη συριακή σύγκρουση.

    [07] Απαραίτητη η συνεργασία φορέων και κοινωνίας για το μεταναστευτικό, λέει στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Θ. Δρίτσας

    Η συνεργασία των φορέων και τοπικών κοινωνιών γενικότερα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος και την παροχή αλληλεγγύης σε όσους καταφθάνουν εξουθενωμένοι στα ελληνικά παράλια είναι απαραίτητη, υπογραμμίζει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θόδωρος Δρίτσας.

    Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή «Δύο στις 12» με τους Νίκο Γιώτη και Φάνη Γρηγοριάδη εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλει το Λιμενικό Σώμα στο πλαίσιο της περισυλλογής και της διάσωσης μεταναστών που καταφθάνουν εξουθενωμένοι στα ελληνικά παράλια.

    «Με τη συνεργασία της κοινωνίας, των μη κυβερνητικών οργανώσεων, της εκκλησίας, της αυτοδιοίκησης, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα» είπε ο υπουργός ο οποίος χαρακτήρισε «ξεχωριστό παράδειγμα» τη στάση των κατοίκων και των εκπροσώπων φορέων της Μυτιλήνης.

    [08] Στο 25% η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015

    Σταθερή στο 25% παρέμεινε η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015, σε σχέση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

    Στην Ελλάδα ο αριθμός των ανέργων τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στα 1,2 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν στο 21,5% και στις γυναίκες στο 29,4%.

    Αύξηση κατέγραψαν τα ποσοστά ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα, από 48,1% τον Ιούνιο σε 48,6% τον Ιούλιο.

    [09] Εγκαίνια για την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στις 6 και 7 Νοεμβρίου

    Με τη φιλοδοξία να επιχειρήσει μια αισθητική και κοινωνική παρέμβαση στο σύγχρονο θεατρικό τοπίο επαναλειτουργεί έπειτα από 8 χρόνια η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου που θα στεγαστεί στην ανακαινισμένη αίθουσα «Κατίνα Παξινού». Παραστάσεις, δράσεις, παράλληλες εκδηλώσεις και αναγνώσεις θα συνθέσουν το πρόγραμμά της, ενώ δυο δημιουργοί της νέας γενιάς, ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης, αναλαμβάνουν ως καλλιτεχνικοί υπεύθυνοι.

    Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 6 και 7 Νοεμβρίου με ένα διήμερο εορταστικών εκδηλώσεων. Ειδικότερα, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου στις 20:30, θα γίνει παρουσίαση του προγράμματος στα ΜΜΕ από τους καλλιτεχνικούς υπεύθυνους με τη συμμετοχή όλων των σκηνοθετών που συνεργάζονται φέτος με τη Πειραματική Σκηνή καθώς και ένα μικρό αφιέρωμα στην ιστορία της. Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει? δωρεάν κούρεμα στην είσοδο της Σκηνής από επαγγελματίες κομμωτές του Εθνικού Θεάτρου.

    [10] Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής με το φαντασμαγορικό Cirque Eloize

    Μία ολόφρεσκη σκηνική αφήγηση που επιχειρεί να αποδείξει ότι η αχαλίνωτη φαντασία, η πηγαία έμπνευση και το υψηλό αισθητικό επίπεδο μπορούν να ξυπνήσουν το παιδί που υπάρχει μέσα σε κάθε θεατή, αποτελεί το εκθαμβωτικό υπερθέαμα με τίτλο «iD», που θα παρουσιάσει τα φετινά Χριστούγεννα (στις 15, 16, 17, 18, 19 και 20 Δεκεμβρίου) το περίφημο Cirque Eloize, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Πρόκειται για μία φαντασμαγορική παράσταση, γεμάτη τόλμη, νεανικότητα και αδρεναλίνη, που ενσωματώνει τα σύγχρονα πολυμέσα, και ένα μείγμα των τεχνών του τσίρκου και των σύγχρονων αστικών χορών του δρόμου, όπως το χιπ-χοπ και το breakdance, την οποία έχει σκηνοθετήσει ο Ζανό Πενσό, πρόεδρος, ιδρυτής, και καλλιτεχνικός διευθυντής της διάσημης καναδικής ομάδας τσίρκου.

    Με ακροβατικά που κόβουν την ανάσα καταρρίπτοντας τους φυσικούς νόμους και με ιλιγγιώδεις ρυθμούς που προκαλούν δέος, το «iD» κατακτά την απόλυτη καλλιτεχνική αρμονία. Η παράσταση επιχειρεί να μεταφέρει το κοινό στους δρόμους, στην καρδιά της πόλης, σε έναν δημόσιο χώρο, όπου οι άνθρωποι συναντιούνται για να απαρνηθούν την ανωνυμία τους και να εκφραστούν μέσα από τη διεγερτική μουσική που έγραψαν οι συνθέτες Ζαν-Φι Κονκάλβ και Αλέξ Μακ Μαόν.

    [11] Η επιστροφή στις ρίζες του Γιάννη Μαρκόπουλου, στο Μέγαρο Μουσικής

    Το εμβληματικό μουσικό έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου «Χρονικό» και ο νέος δίσκος του «Εντεύθεν» παρουσιάζονται σε μία συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής, στις 31 Οκτωβρίου.

    «Από τότε που εκδόθηκε το "Χρονικό" σε δισκογραφία μέχρι σήμερα παρατηρώ ότι έχει μία συνεχή δυναμική. Παρατηρώ ότι σε σχέση με άλλα έργα μου αυτό συνεχίζει να έχει μία δύναμη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Μαρκόπουλος.

    Ο συνθέτης παρουσίασε για πρώτη φορά το «Χρονικό» το 1969 στο ιστορικό στούντιο Λήδρα και την ίδια χρονιά ανέθεσε στους πρωτοεμφανιζόμενους τότε τραγουδιστές, Nίκο Ξυλούρη και Μαρία Δημητριάδη, την ερμηνεία και την ηχογράφηση του έργου στον δίσκο. Το «Χρονικό», σε στίχους Κ. Χ. Μύρη, είναι ένα μουσικό έργο που περιγράφει με μοναδικό τρόπο την επώδυνη πορεία του ελληνισμού στον 20ό αιώνα. Η δομή του «Χρονικού», όπως έχει αναφέρει ο κ. Μαρκόπουλος, έχει δυο τραγουδιστικούς άξονες. Ο ένας με τη μορφή της νεο-μπαλάντας, για γυναικεία φωνή, που αντιπροσωπεύει το μουσικό ήθος των μεγαλουπόλεων και ο άλλος, για ανδρική φωνή, που αντιπροσωπεύει την πολυμορφία από τον «τρόπο ζωής» της περιφέρειας.

    Ενορχηστρωτικά, συνδυάζονται τα ελληνικά όργανα με τα συμφωνικά. «Ταυτόχρονα με αυτή την ενορχηστρωτική διάθεση αλλά και με αυτήν τη γραφή της σύνθεσης, βγήκε και τονίστηκε πολύ η επιστροφή στις ρίζες σαν ένα μεγάλο μουσικό κίνημα, το οποίο χαρακτήρισα ως έναν σχεδιασμό του μέλλοντος, με άφθαρτα και ζωντανά στοιχεία από την παράδοση, που συμπληρώνονται και συνδυάζονται με καλλιτεχνικές πληροφορίες από ολόκληρο τον κόσμο. Η επιστροφή στις ρίζες είναι ένα κίνημα που έχει το όνομα Μαρκόπουλος. Επιστροφή στις ρίζες είναι ο Πλάτωνας, είναι ο Σωκράτης, επιστροφή στις ρίζες είναι να ξανακοιτάξει κανείς πώς τρέχει το νερό από τις πηγές», τονίζει ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης.

    [12] Η Disney εκφράζει ικανοποίηση για τον τερματισμό της πολιτικής του ενός παιδιού στην Κίνα

    O διευθύνων σύμβουλος της Disney εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για τον τερματισμό της λεγόμενης πολιτικής του ενός παιδιού στην Κίνα, εκτιμώντας ότι ανακοινώνεται την κατάλληλη στιγμή πριν από την έναρξη της λειτουργίας του πάρκου Disneyland στη Σανγκάη.

    Ήδη μετά από αυτή την ανακοίνωση, οι μετοχές επιχειρήσεων με βρεφικά είδη ανθούν στο χρηματιστήριο.

    Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ανακοίνωσε χθες μια ιστορικής σημασίας χαλάρωση στην πολιτική ελέγχου των γεννήσεων, που επιτρέπει πλέον σε όλα τα ζευγάρια να αποκτούν δύο παιδιά.

    [13] Κ. Χρυσόγονος στο Πρακτορείο 104,9 FM: Να περιοριστεί ο αριθμός των βουλευτών

    Περιορισμό των βουλευτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο προτείνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος μίλησε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή «Καθημερινά» των Χρήστου Μάτη και Νικόλ Καζαντζίδου.

    «Να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο, σε ό,τι αφορά το εκλογικό σύστημα, αλλά κυρίως να περιοριστεί ο αριθμός των βουλευτών. Να δείξει το πολιτικό σύστημα ότι συμπάσχει και ότι συμμετέχει στα δεινά του ελληνικού λαού» είπε ο κ. Χρυσόγονος ερωτηθείς να σχολιάσει τη διπλή παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο, για το εκλογικό σύστημα και τον ΦΠΑ στον τουρισμό.

    Ο κ. Χρυσόγονος στράφηκε εναντίον των δανειστών λέγοντας ότι στο πλαίσιο της τρίτης διακρατικής δανειακής σύμβασης ανάγκασαν την ελληνική κυβέρνηση να αυξήσει τον ΦΠΑ σε επίπεδα -όπως είπε- μη ανταγωνιστικά σε σχέση με άλλες μεσογειακές χώρες.

    [14] «Κώστας Φιλίνης: Ένας διανοούμενος της δράσης»

    «Είσαι χαμένος! Δεν θα σε σώσουν ούτε τα λεφτά που έχει η οικογένειά σου!» ούρλιαξε ο βασιλικός επίτροπος στη δίκη του Κώστα Φιλίνη που έγινε στην ψυχροπολεμική Αθήνα του 1960, με την κατηγορία της «κομμουνιστικής κατασκοπείας υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης». Για τον προερχόμενο από αστική οικογένεια αγωνιστή, που ξόδεψε όχι μόνο την περιουσία του αλλά και όλη τη ζωή πλουτίζοντας τη θεωρία του μαρξισμού με ελευθερία και δημοκρατία, είναι ο τόμος με τίτλο «Κώστας Φιλίνης: Ένας διανοούμενος της δράσης» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Θεμέλιο.

    Το βιβλίο, βασισμένο σε ντοκουμέντα που φυλάσσουν τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και το Ινστιτούτο Νίκος Πουλατζάς, με εκδοτική επιμέλεια Βαγγέλη Καραμανωλάκη, Κατερίνας Λαμπρινού, Γιάννη Μπαλαμπανίδη και Τάσου Τρίκκα, είναι μια επιτομή της πορείας ενός ακτιβιστή της αριστεράς και της ελευθερίας .

    Η εργογραφία αυτή, που αριθμεί 315 σελίδες, ξεκινάει με τον πρόλογο του Β. Καραμανωλάκη ο οποίος, προτάσσοντας το απόφθεγμα του βιογραφούμενου από το πρωτότυπο βιβλίο του «Θεωρία των παιγνίων» ότι «κάθε θεωρία είναι μια αφαίρεση δεν είναι ίδια η ζωή», τονίζει προς πρόκειται για έναν διανοούμενο της θεωρίας και της πολιτικής που υποστήριξε με πάθος το εγχείρημα της Ανανεωτικής Αριστεράς, διαφοροποιήθηκε νωρίς από το σοβιετικό μοντέλο , ενστερνίστηκε την αντίληψη του «ευρωκομμουνισμού», συνομίλησε με τα κοινωνικά κινήματα, έχοντας μέχρι το τέλος της ζωής του (2014) το όραμα μιας ελληνικής αριστεράς.

    [15] Ανεξάρτητο ενεργειακά το οικοχωριό «Σκάλα», έξω από τη Θεσσαλονίκη

    «Φαντάσου, δεν μπαίνεις στην καθημερινότητα αλλά στη δημιουργία». Μ' αυτή την επιγραφή υποδέχονται τους επισκέπτες οι κάτοικοι του οικοχωριού «Σκάλα», που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, κοντά στο Ζαγκλιβέρι, στις παρυφές ενός δάσους από βελανιδιές.

    Το οικοχωριό «Σκάλα», όπως λένε οι ίδιοι οι δημιουργοί του, είναι μια προσπάθεια διαμόρφωσης και υλοποίησης ενός οικολογικού και κοινοτικού τρόπου ζωής. Αυτή τη στιγμή στον χώρο, έκτασης 20 στρεμμάτων, ζουν μόνιμα, σε δύο σπιτάκια και δύο τροχόσπιτα, 7 ενήλικες και 4 παιδιά, οι οποίοι χρησιμοποιούν για τις ομαδικές συγκεντρώσεις τους, ένα τρίτο σπίτι - πυρήνα, όπου μαγειρεύουν σε κοινή κουζίνα και τρώνε, συνήθως, όλοι μαζί.

    Το οικοχωριό, συνολικής έκτασης 60 στρεμμάτων, είναι ανεξάρτητο ενεργειακά καθώς ηλεκτροδοτείται από φωτοβολταϊκά πάνελς, χρησιμοποιεί πόσιμο νερό από πηγές και βρόχινο για τις αρδεύσεις, έχει δημιουργήσει αγωγούς νερού και φυτά έχουν αναλάβει τον ρόλο του ...βιολογικού καθαρισμού. Οι κατασκευές είναι όλες μευλικά φιλικά στο περιβάλλον και με ελάχιστες ενεργειακές ανάγκες.

    Η προμήθεια των τροφίμων γίνεται μόνο από τοπικούς παραγωγούς, εκτός φυσικά από τα προϊόνταπου παράγονται στο οικοχωριό όπως μήλα, φράουλες, κυδώνια, βερίκοκα, ροδάκινα και λαχανικά.

    Στο οικοχωριό «Σκάλα», ως μέλος του Global Eco Village Network, έχουν φιλοξενηθεί δεκάδες εθελοντές απ' όλο τον κόσμο που θέλησαν να μάθουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας του και να βοηθήσουν στη δημιουργία διαφόρων υποδομών.

    [16] Γ. Τσιρώνης: Η περιβαλλοντική προστασία του Υμητού είναι διασφαλισμένη

    «Οι οικοπεδοφάγοι του Υμηττού δεν πρέπει να χαίρονται, γιατί ο Υμηττός δεν θα μείνει ούτε ένα δευτερόλεπτο ακάλυπτος» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ιωάννης Τσιρώνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη.

    Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στην ερώτησή της, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θεσπίστηκε ένα αυστηρότερο καθεστώς προστασίας του Υμηττού αμφισβητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας από πολλούς Δήμους και κατοίκους των εμπλεκόμενων περιοχών, που προσέφυγαν προβάλλοντας, μεταξύ άλλων, την έλλειψη εκπόνησης στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

    [17] Γ. Μποροβήλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την έκδοση Κάρτας Φιλάθλου»

    Όλες οι ΠΑΕ της Super League λειτουργούν πλέον σύμφωνα με τις επιταγές του αθλητικού νόμου ως προς τις κάμερες και το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ενώ το ίδιο ισχύει για την πλειοψηφία των ομάδων στο ζήτημα των τουρνικέ, όπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής, Γιώργος Μποροβήλος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Παράλληλα, ο κ. Μποροβήλος υπογράμμισε ότι ο συνεταιρισμός βρίσκεται σε επαφή με τον υφυπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σταύρο Κοντονή, προκειμένου να γίνουν πιο απλές οι διαδικασίες για την έκδοση της Κάρτας Φιλάθλου, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το θέμα της κεντρικής χορηγίας, δηλώνοντας ότι μεσοπρόθεσμα οι ΠΑΕ θα βγουν ωφελημένες, ζήτησε κοινή πορεία προς το στόχο της αναβάθμισης του ελληνικού ποδοσφαίρου και εκτίμησε ότι το εφετινό πρωτάθλημα είναι από τα καλύτερα και ανταγωνιστικότερα των τελευταίων ετών, εξ ου και η αύξηση κατά 35% στη διάθεση των εισιτηρίων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 October 2015 - 12:32:27 UTC