Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοσίευμα του Πήτερ Σπίγκελ στους Financial Times για τον Κυριάκο Μητσοτάκη
  • [02] Τις λογικές που κοστολογούν την ανθρωπιά, κατήγγειλε ο πρωθυπουργός
  • [03] Εγκρίθηκε από την Κομισιόν το ελληνικό ΕΠΑλΘ 2014 - 2020
  • [04] Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών
  • [05] Γκ. Έτινγκερ: Η ΕΕ θα χρειαστεί 8 με 10 δισ. για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης
  • [06] ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε την αύξηση του πλαφόν του χρέους
  • [07] Η δεύτερη κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα καλύτερη από την πρώτη, εκτίμησε ο Τ. Βίζερ
  • [08] «Στο Κολοσσαίο πρέπει να είσαι έτοιμος να παλέψεις με γίγαντες»
  • [09] Ημαθία: Αποχώρησαν από τον κόμβο της Κουλούρας αγρότες και κτηνοτρόφοι της Β. Ελλάδας
  • [10] Πρόσφυγες στη σκέπη του ¶ι Νικόλα
  • [11] Η επιστροφή στις ρίζες του Γιάννη Μαρκόπουλου, στο Μέγαρο Μουσικής

  • [01] Δημοσίευμα του Πήτερ Σπίγκελ στους Financial Times για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

    Ως τον πιο επιφανή από τους τέσσερις υποψήφιους για την ηγεσία της ΝΔ χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο δημοσιογράφος Πήτερ Σπίγκελ στους Financial Times.

    Σημειώνει παράλληλα ότι Βρυξέλλες και Βερολίνο παρακολουθούν στενά την εσωκομματική διαδικασία στη ΝΔ και η εμπιστοσύνη τους προς τον Αλέξη Τσίπρα φθίνει διαρκώς καθώς εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του, όσον αφορά το πρόγραμμα διάσωσης.

    Ο αμερικανός δημοσιογράφος αναφέρει ότι «μερικοί έχουν εναποθέσει πλέον τις ελπίδες τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη?» και κάνει λόγο για σχεδόν «μοναχική μάχη» που έδωσε κατά της διαπλοκής στην Ελληνική δημόσια διοίκηση ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης

    [02] Τις λογικές που κοστολογούν την ανθρωπιά, κατήγγειλε ο πρωθυπουργός

    Τις λογικές που θέλουν να κοστολογήσουν την ανθρωπιά κατήγγειλε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στη Βουλή, απαντώντας στις αιτιάσεις που αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν διεκδικεί οικονομικό όφελος από τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

    «Πόσο, αλήθεια, εσείς κοστολογείτε μία ανθρώπινη ζωή; Πόσο κοστολογείτε ένα παιδάκι πέντε χρονών που πνίγεται στις θάλασσες του Αιγαίου; Και εμείς πρέπει να το πάρουμε για να το σώσουμε! Πόσο κοστολογείτε ένα πιάτο φαϊ, μία αγκαλιά ανθρώπινη, μία κουβέρτα για να ζεστάνει αυτά τα παιδιά;», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    «Ακούστε, δεν απευθύνομαι σε εσάς! Απευθύνομαι στους Ευρωπαίους εταίρους, απευθύνομαι σε αυτούς που κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση, ο ελληνικός λαός είναι ένας φτωχός, αλλά πλούσιος σε αξίες και ανθρωπιά! Δεν διεκδικούμε, λοιπόν, ούτε ένα ευρώ! Ούτε ένα ευρώ για να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που πεθαίνουν στην αυλή μας. Όποιος από εμάς εδώ είχε ανθρώπους που πέθαιναν στην αυλή του, θα διεκδικούσε να τους δώσει ένα πιάτο φαί και να τους σώσει» πρόσθεσε.

    «Η Ελλάδα διδάσκει ανθρωπιά, διδάσκει στους Ευρωπαίους εταίρους ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης. Είναι το πρόσωπο που δείχνει η Μυτιλήνη! Και όχι το πρόσωπο εκείνο στα σύνορα της Ουγγαρίας, όπου κάποιοι βάζουν τρικλοποδιές σε πρόσφυγες που κουβαλάνε μωρά παιδιά, προκειμένου να τους φωτογραφίσουνε!», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

    [03] Εγκρίθηκε από την Κομισιόν το ελληνικό ΕΠΑλΘ 2014 - 2020

    Το ελληνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) 2014-2020, οι πόροι του οποίου ανέρχονται σε 388.777.914 ευρώ, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Όπως αναφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης για την χώρα, εξασφαλίζοντας για το διάστημα αυτό την βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα της αλιείας με παράλληλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και της διατήρησης της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών.

    Ειδικότερα, για τον τομέα της αλιείας, όπου θα διατεθούν 186,2 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα αναφέρεται σε συμπράξεις μεταξύ αλιέων και επιστημόνων με γνώμονα την καινοτομία, επενδύσεις επί των αλιευτικών σκαφών, προστασία και αποκατάσταση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας καθώς και επενδύσεις σε υποδομές όπως αλιευτικοί λιμένες, αλιευτικά καταφύγια, ιχθυόσκαλες και τόποι εκφόρτωσης. Ο τομέας της υδατοκαλλιέργειας θα απορροφήσει 89,7 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη νέων ή βελτιωμένων προϊόντων, διαδικασιών και τεχνολογιών, μέτρα ίδρυσης και εκσυγχρονισμού παραγωγικών μονάδων με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Στον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας θα διατεθουν 78,2 εκατ. ευρώ για την ίδρυση και εκσυγχρονισμό των τομεακών επιχειρήσεων, εκστρατείες προώθησης και εξεύρεσης νέων αγορών, καθώς και στήριξη σχεδίων παραγωγής και εμπορίας Ομάδων Παραγωγών. Για την εφαρμογή στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης των αλιευτικών περιοχών προβλέπονται κονδύλια 54,1 εκατ. ευρώ, για τη συλλογή συλλογή αλιευτικών δεδομένων και υλοποίηση του συστήματος ελέγχου και επιθεώρησης 92 εκατ. ευρώ και τέλος για τη λειτουργία του Κοινού Περιβάλλοντος Ανταλλαγής Πληροφοριών για την επιτήρηση του θαλάσσιου τομέα της Ένωσης 6 εκατ. ευρώ.

    [04] Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών

    Κατατέθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής το Σχέδιο Νόμου για το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών.

    Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα στην Επιτροπή ενώ η ψήφισή του από την Ολομέλεια αναμένεται αύριο το βράδυ.

    Με το νομοσχέδιο, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, « ρυθμίζεται το πλαiσιο της ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας. Οι σχετικές διατάξεις του νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επικαιροποιούνται ενώ παράλληλα εισάγονται νέες ρυθμίσεις που αποβλέπουν στην ενίσχυση του ρόλου του Ταμείου ως μηχανισμού ενίσχυσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

    «Το Ταμείο στους επόμενους μήνες θα συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με σημαντικά ποσά και καλείται να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο αυτή την τελευταία προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας», αναφέρεται στην εισηγητική και επισημαίνεται ότι «το Ταμείο καλείται να έχει έναν αυξημένο ρόλο στη διακυβέρνηση των τραπεζών, τις διοικήσεις των οποίων θα αξιολογεί συστηματικά προκειμένου να διασφαλίσει ότι αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους λαμβάνουν από τον έλληνα φορολογούμενο», σημειώνεται στην Έκθεση.

    [05] Γκ. Έτινγκερ: Η ΕΕ θα χρειαστεί 8 με 10 δισ. για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί πολύ περισσότερα χρήματα από τις χώρες μέλη για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, εκτίμησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ.

    Μιλώντας στην εφημερίδα Rheinische Post, ο Γερμανός πολιτικός σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες θα χρειαστούν πολύ περισσότερα χρήματα για τη συνεισφορά τους στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ιορδανία και στον Λίβανο, αλλά και για τη δημιουργία hotspots στην Ελλάδα και την Ιταλία.

    «Για το 2016 η ΕΕ χρειάζεται από τις χώρες μέλη οκτώ με δέκα δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει περισσότερα από το ένα πέμπτο, δηλαδή περίπου δύο δισεκ. ευρώ», εξήγησε ο Έτινγκερ.

    Παράλληλα η Ευρώπη θα πρέπει να ενισχύσει σημαντικά τις ικανότητές της στην υποδοχή προσφύγων, επεσήμανε.

    «Η Ευρώπη πρέπει να διαθέτει την ικανότητα να μπορεί να καταγράφει 10.000 πρόσφυγες την ημέρα», είπε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

    «Γι? αυτό τον λόγο είναι σωστή (η δημιουργία) hotspots», πρόσθεσε. «Θα πρέπει να υπάρχουν εκεί απ? όπου γίνεται η είσοδος στην Ευρώπη, όμως αν υπάρξει ανάγκη και στα γερμανο-αυστριακά σύνορα», τόνισε ο Έτινγκερ.

    Παράλληλα ο Γερμανός πολιτικός σχολίασε και τη «δεξιά στροφή» που παρατηρείται στην ΕΕ εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι οι «δεξιοί λαϊκιστές κερδίζουν δημοτικότητα».

    [06] ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε την αύξηση του πλαφόν του χρέους

    Το ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας αμερικανικό Κονγκρέσο ενέκρινε σήμερα συμβιβαστική δημοσιονομική πρόταση αυξάνοντας το πλαφόν του χρέους μέχρι το 2017 και αποτρέποντας τον κίνδυνο στάσης πληρωμών την επόμενη εβδομάδα, αλλά και μέχρι το τέλος της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα.

    Ο σχετικός νόμος υιοθετήθηκε τη νύκτα από τη Γερουσία, μία ημέρα μετά την έγκρισή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στη συνέχεια θα επικυρωθεί από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

    [07] Η δεύτερη κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα καλύτερη από την πρώτη, εκτίμησε ο Τ. Βίζερ

    Η δεύτερη κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι καλύτερη από την πρώτη, εκτίμησε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ.

    «Η νέα κυβέρνηση του Τσίπρα δίνει την εντύπωση ότι μετά την ελλιπή διάθεση για συνεργασία που επέδειξε στο παρελθόν, τώρα βρίσκεται στον δρόμο για την αξιόπιστη εφαρμογή (των συμπεφωνημένων)», εξήγησε ο Βίζερ μιλώντας στην εφημερίδα Sudwest Presse.

    «Μόλις εφαρμοστούν πλήρως τα συμπεφωνημένα μέτρα, θα μπορέσουν να δοθούν νέα χρήματα (στην Ελλάδα). Όμως ο Τσίπρας II μοιάζει πολύ καλύτερος από τον Τσίπρα I, φαίνεται να έχει πραγματική επιθυμία» να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο ίδιος.

    Σύμφωνα με τον Βίζερ, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού θα είναι δύσκολη, ενώ πρόσθεσε ότι «αν δεν υπήρχαν διαμαρτυρίες, αυτό θα ήταν σημάδι ότι η μεταρρύθμιση δεν είναι αρκετά βαθιά».

    [08] «Στο Κολοσσαίο πρέπει να είσαι έτοιμος να παλέψεις με γίγαντες»

    Ο Μεγαλέξανδρος του ελληνικού ποδοσφαίρου, Γιώργος Κούδας, μιλάει στο «Πρακτορείο», το περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τη ζωή, το ποδόσφαιρο, τον Κρόιφ, το πρώτο του χιλιάρικο.

    Όταν στους στίχους του ο Μανώλης Ρασούλης ταλαντευόταν ανάμεσα στον Βούδα και στον Κούδα, έβλεπε στον ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ έναν αγωνιστή των γηπέδων, αλλά και την ενσάρκωση ενός τρόπου ζωής, αέρινου, δυνατού και «μάτζικ» όπως διηγείτο χαρακτηριστικά.

    Δεν έπεφτε έξω. «Γεννήθηκα φτωχός, μετά τον πόλεμο. Δύσκολα χρόνια αυτά», λέει ο Γιώργος Κούδας. «Πρέπει να τα θυμόμαστε, ώστε να πάμε καλύτερα. Όπως το ποδόσφαιρο, έτσι και η ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας με γίγαντες. Όταν μπαίνεις στο Κολοσσαίο πρέπει να είσαι έτοιμος να παλέψεις και να είσαι αισιόδοξος. Κάποιοι μας λένε "αυτά είναι πολιτική. Μα όλα είναι πολιτική!» αναφέρει στο «Πρακτορείο» ο αγαπημένος του ΠΑΟΚ και της Ελλάδας.

    Δίχως να στριμώχνει λέξεις στο μυαλό και το στόμα, ο ποδοσφαιριστής της Σαλονίκης δείχνει πάντα αποφασισμένος και έτοιμος για μάχες, μικρές και μεγάλες, καθημερινές. Ενίοτε με θυμό: «Απαιτώ, με όλη τη σημασία της λέξης, σεβασμό για τα όσα πρόσφερα, για τον χαρακτήρα που κράτησα εντός και εκτός γηπέδου. Τα λαμόγια δεν θέλουν στα πόδια τους ανθρώπους που γνωρίζουν το ποδόσφαιρο. Δεν τους αφήνουν, τους απομονώνουν».

    [09] Ημαθία: Αποχώρησαν από τον κόμβο της Κουλούρας αγρότες και κτηνοτρόφοι της Β. Ελλάδας

    Την αποχώρησή τους από τον κόμβο της Κουλούρας αποφάσισαν, στη σημερινή τους σύσκεψη, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας και σε νέα τους συνάντηση, τις προσεχείς ημέρες, θα επιλέξουν τη νέα μορφή κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης.

    Υπενθυμίζεται ότι το μπλόκο της Κουλούρας στήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2015, με αγρότες και κτηνοτρόφους να διαμαρτύρονται για τα προωθούμενα μέτρα, κυρίως αναφορικά με το ασφαλιστικό και φορολογικό τους.

    Στο μεταξύ, "άκαρπη" χαρακτηρίστηκε η χθεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του μπλόκου της Κουλούρας με το διοικητή του ΟΓΑ, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας, η κάθοδος στην Αθήνα θεωρείται "περισσότερο από σίγουρη". Απλώς, όπως εξήγησε, αγρότες και κτηνοτρόφοι περιμένουν να "κλειδώσει" η ημερομηνία ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου.

    [10] Πρόσφυγες στη σκέπη του ¶ι Νικόλα

    Το θυμάσαι σα να 'τανε χτες... Η σειρά «η δασκάλα με τα χρυσά μάτια» τηλεοπτική μεταφορά, το 1979, του ομώνυμου μυθιστορήματος του Στρατή Μυριβήλη, στην τότε ΕΡΤ. Στο λιμάνι του Μολύβου φτάνει η βάρκα με τους πρόσφυγες. Υπό τους ήχους ενός πένθιμου εμβατήριου, που αποδίδει με το βιολί του ένα «γραφικός» λαϊκός οργανοπαίκτης της Μυτιλήνης, «του Τριανταφλέλ'», ο Τριαντάφυλλος Κουγιανός. Πέρασαν χρόνια σαν άκουσες πως ετούτος ο σκοπός που έπαιζε «του Τριανταφλέλ'» ήταν γραμμένος από το μεγάλο Σοπέν!

    Με τους ήχους λοιπόν του Σοπέν αποβιβάζονται στο λιμανάκι του Μολύβου, το λιμάνι της αρχαίας κραταιάς Μήθυμνας οι πρόσφυγες της Μικρασίας. Δένει η βάρκα εκεί στη φυτρωμένη θαρρείς στο χώμα αρχαία κολώνα από ντόπιο ιγνιμβρίτη, την ντόπια κόκκινη σαρμουσακόπετρα, που γέννησε εκατομμύρια χρόνια πριν η έκρηξη ενός ηφαιστείου της γειτονιάς. Παραστάδα στην είσοδο της μικρής εκκλησιάς του ¶ι Νικόλα.

    Στην τρύπα για το σύνδεσμο του ενός σπονδύλου του αρχαίου κίονα με τον άλλον, ένα καρβουνάκι κι ένα τόσο δα κομμάτι από λιβάνι φτιαγμένο από μαγιάτικα μύρα... Κι ένας σταυρός στην εικόνα της Παναγιάς. «Σε ευχαριστώ που σωθήκαμε. Βοήθα όσους μείναν πίσω, βοήθα όσους παλεύουν να σωθούν. Μέρεψε όσους χαθήκαν για πάντα». Η Παναγιά στα ζερβά του τέμπλου της μικρής εκκλησιάς στο λιμάνι του Μολύβου.

    Το βράδυ της Τετάρτης η μικρή εκκλησία του αγαπημένου ¶γιου που ονοματίστηκε χάρη στην ¶για πολυπόθητη νίκη του λαού, ξανάνοιξε. Γιόμισε ήχους γνώριμους από παλιά. Πόνο, δάκρυα, φωνές, παρακάλια...

    Όσοι ζήσαν από το χαμό του ναυαγίου της Τετάρτης στέγνωσαν στη ρίζα της εικόνας της Παναγιάς, ακουμπήσαν το βρεμένο από την αρμύρα κεφάλι τους και στη δικιά τους γλώσσα Αφγανικά, Αραβικά, ανθρώπινα είπαν τα ίδια λόγια: «Σε ευχαριστώ που σωθήκαμε. Βοήθα όσους μείναν πίσω, βοήθα όσους παλεύουν να σωθούν. Μέρεψε όσους χαθήκαν για πάντα»...

    Μέρεψε η μικρή εκκλησιά, σα να 'δες το Λεωνή και τη Σαπφώ από τη «δασκάλα με τα χρυσά μάτια» να επιμένουν πως η ζωή νικάει το θάνατο, μερέψαν οι πρόσφυγες που παραδόθηκαν στη ζεστασιά των καντηλιών και στη σκέπη του ¶η Νικόλα, μέρεψε η προσφυγιά, μέρεψε η νύχτα...

    Σα βγήκες στην άγρια νύχτα ο αγέρας θαρρείς σφύριζε στους ήχους του πένθιμου εμβατήριου που 'παιξε με το βιολί ο «γραφικός» λαϊκός οργανοπαίκτης της Μυτιλήνης, «του Τριανταφλέλ'», ο Τριαντάφυλλος Κουγιανός.

    «Καληνύχτα...», άκουσες.

    «Ποιος είσαι;», ρώτησες τον άγνωστο που σε αποχαιρετούσε.

    «Θόδωρος Αθηνιώτης, Τσεσμελής τρατάρης», αποκρίθηκε χωρίς να γυρίσει να σε κοιτάξει ενώ χανόταν στο σκοτάδι.

    Θυμήθηκες. Η εικόνα της Παναγιάς. Το τάμα του πρόσφυγα που σώθηκε το 1922. «Δαπάνοις Θόδωρου Κων. Αθηνιώτου. Τσεσμελή Τρατάρη».

    Σταυροκοπήθηκες... Σταυροκοπήθηκες; «Σε ευχαριστώ που σωθήκαμε. Βοήθα όσους μείναν πίσω, βοήθα όσους παλεύουν να σωθούν. Μέρεψε όσους χαθήκαν για πάντα»...

    [11] Η επιστροφή στις ρίζες του Γιάννη Μαρκόπουλου, στο Μέγαρο Μουσικής

    Το εμβληματικό μουσικό έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου «Χρονικό» και ο νέος δίσκος του «Εντεύθεν» παρουσιάζονται σε μία συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής, στις 31 Οκτωβρίου.

    «Από τότε που εκδόθηκε το "Χρονικό" σε δισκογραφία μέχρι σήμερα παρατηρώ ότι έχει μία συνεχή δυναμική. Παρατηρώ ότι σε σχέση με άλλα έργα μου αυτό συνεχίζει να έχει μία δύναμη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Μαρκόπουλος.

    Ο συνθέτης παρουσίασε για πρώτη φορά το «Χρονικό» το 1969 στο ιστορικό στούντιο Λήδρα και την ίδια χρονιά ανέθεσε στους πρωτοεμφανιζόμενους τότε τραγουδιστές, Nίκο Ξυλούρη και Μαρία Δημητριάδη, την ερμηνεία και την ηχογράφηση του έργου στον δίσκο. Το «Χρονικό», σε στίχους Κ. Χ. Μύρη, είναι ένα μουσικό έργο που περιγράφει με μοναδικό τρόπο την επώδυνη πορεία του ελληνισμού στον 20ό αιώνα. Η δομή του «Χρονικού», όπως έχει αναφέρει ο κ. Μαρκόπουλος, έχει δυο τραγουδιστικούς άξονες. Ο ένας με τη μορφή της νεο-μπαλάντας, για γυναικεία φωνή, που αντιπροσωπεύει το μουσικό ήθος των μεγαλουπόλεων και ο άλλος, για ανδρική φωνή, που αντιπροσωπεύει την πολυμορφία από τον «τρόπο ζωής» της περιφέρειας.

    Ενορχηστρωτικά, συνδυάζονται τα ελληνικά όργανα με τα συμφωνικά. «Ταυτόχρονα με αυτή την ενορχηστρωτική διάθεση αλλά και με αυτήν τη γραφή της σύνθεσης, βγήκε και τονίστηκε πολύ η επιστροφή στις ρίζες σαν ένα μεγάλο μουσικό κίνημα, το οποίο χαρακτήρισα ως έναν σχεδιασμό του μέλλοντος, με άφθαρτα και ζωντανά στοιχεία από την παράδοση, που συμπληρώνονται και συνδυάζονται με καλλιτεχνικές πληροφορίες από ολόκληρο τον κόσμο. Η επιστροφή στις ρίζες είναι ένα κίνημα που έχει το όνομα Μαρκόπουλος. Επιστροφή στις ρίζες είναι ο Πλάτωνας, είναι ο Σωκράτης, επιστροφή στις ρίζες είναι να ξανακοιτάξει κανείς πώς τρέχει το νερό από τις πηγές», τονίζει ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 October 2015 - 10:32:25 UTC