Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η ελληνική "σπαζοκεφαλιά" είναι αποτέλεσμα κοινής ευθύνης»
  • [02] Π. Σκουρλέτης. Ό,τι έχει ειπωθεί για συλλογικές συμβάσεις είναι πάνω στο τραπέζι
  • [03] Π. Λαφαζάνης: Θέλουμε μια συμφωνία που να σέβεται την αξιοπρέπεια της χώρας και του λαού
  • [04] Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων
  • [05] Εντός της ημέρας αποστέλλεται η ελληνική πρόταση
  • [06] «Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στην Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τη συμφωνία»
  • [07] Αύξηση 21,7% τον Ιούνιο στις πωλήσεις των ΙΧ αυτοκινήτων, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
  • [08] Να απορριφθεί το αίτημα για τηλεοπτική κάλυψη της δίκης της ΧΑ, ζήτησε η εισαγγελέας έδρας
  • [09] Eκτροχιασμός βαγονιών εμπορικής αμαξοστοιχίας στο τούνελ των Τεμπών
  • [10] Αρχίζουν τη Δευτέρα οι θερινές εκπτώσεις
  • [11] Στο 25,6% μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
  • [12] Β. Μεϊμαράκης: Η Ελλάδα πρέπει να έρθει σε δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία
  • [13] «Έχουμε την αίσθηση ότι στο Eurogroup θα έχουμε θετικά σημάδια ότι προχωρούμε προς συμφωνία»
  • [14] Αύριο, Παρασκευή, είναι η τελευταία ημέρα ισχύος του μικρού δακτυλίου
  • [15] Σε συνθήκες αποπληθωρισμού παραμένει η ελληνική οικονομία
  • [16] Πολλαπλά οφέλη από τον αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου, δηλώνει ο Π. Λαφαζάνης

  • [01] «Η ελληνική "σπαζοκεφαλιά" είναι αποτέλεσμα κοινής ευθύνης»

    του Γκι Φερχόφστατ*

    Ας παραδεχτούμε ότι η ελληνική «σπαζοκεφαλιά» είναι αποτέλεσμα κοινής ευθύνης. Βρισκόμαστε σε αυτό το χάλι διότι οι Έλληνες δεν έκαναν ποτέ ένα πραγματικό μεταρρυθμιστικό πακέτο ή δεν έκαναν ποτέ τη ρήξη με τα λάθη του παρελθόντος. Αλλά επίσης διότι η Ευρώπη ακολούθησε εσφαλμένες πολιτικές - πολιτικές που συνοψίζονται στην εφαρμογή κοινής λογιστικής, η οποία αργά και σταθερά έπνιξε την ελληνική οικονομία.

    Όλοι μπορούν να κάνουν εσφαλμένες πολιτικές επιλογές, αλλά εμείς έχουμε κολλήσει σε τέτοιες επιλογές για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει καταστήσει σαφές ότι η σημερινή στρατηγική δεν θα μπορούσε ποτέ να δώσει μία μακροπρόθεσμη λύση. Αντί να κάνουμε σαν παιδιά στην παιδική χαρά, πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη των αποτυχιών μας.

    Η μόνη διέξοδος από την κρίση αυτή μπορεί να προκύψει από μία τελείως νέα και συνολική προσέγγιση η οποία θα δίνει λύσεις στην Ελλάδα, αλλά επίσης στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε να μην μπορούν να ξαναεμφανιστούν αυτές οι δραχμές. Οι ευρωπαϊκοί λαοί, τόσο στο Βορρά όσο και στο Νότο, αξίζουν καλύτερη μεταχείριση από αυτό που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Αξίζουν μία σταθερή ευρωζώνη: Για να εργάζονται, για να επενδύουν, για να ζουν. Αυτό που δεν τους αξίζει είναι καβγατζήδες πολιτικοί σε μία παραλυτική πολιτική αναμέτρηση. Δεν τους αξίζουν ιστορίες πανικού από υψηλόβαθμους Γερμανούς πολιτικούς για την εγκατάσταση «κυβέρνησης τεχνοκρατών» στην Ελλάδα, ή για ένα Grexit που θα συνοδεύεται από την επανεισαγωγή της δραχμής. Τέτοιοι κινδυνολόγοι πρέπει να έχουν επίγνωση ότι βλάπτουν τις οικονομίες μας και πρέπει να το σκέφτονται δύο φορές πριν ανοίξουν το στόμα τους.

    Η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται τώρα να σχεδιάσει πώς θα εφαρμόσει βαθιές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Πώς θα διασφαλίσει ότι όλοι πληρώνουν δίκαια το μερίδιο που τους αντιστοιχεί σε φόρους. Πώς θα απαλλάξουν τις υπηρεσίες υγείας από τη διαφθορά. Πώς θα τελειώσει το πελατειακό σύστημα και την πολιτική νομενκλατούρα που ελέγχει το σύστημα αυτό. Πώς να ανοίξει την αγορά εργασίας και θα δώσει τους νέους Έλληνες δικαίωμα στη δουλειά. Πώς θα κάνει δραστικές περικοπές στο δημόσιο τομέα και θα περιορίσει το βάρος των κρατικών τραπεζών. Κοντολογίς, πρέπει να δείξουν στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι θα εγκαθιδρύσουν το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

    Μπορεί η Ελλάδα να είναι το λίκνο της δημοκρατίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι είναι το κέντρο της χρηστής διακυβέρνησης σήμερα. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν είναι ακριβώς αυτό που διαβάσαμε στις περισσότερες από τις προτάσεις των τελευταίων λίγων εβδομάδων: Περισσότεροι φόροι για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αυτές οι προτάσεις ήταν εργασιοκτόνες, δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας. Ο Τσίπρας οφείλει να ανοίξει τις αγορές και να ιδιωτικοποιήσει τις διεφθαρμένες κρατικές επιχειρήσεις. Σε αντάλλαγμα, πρέπει να του δώσουμε ρευστότητα για να κινήσει και πάλι την ελληνική οικονομία. Αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε αντιστάθμισμα, πρέπει επίσης να δώσουμε μία μακροχρόνια λύση για το ελληνικό χρέος.

    Επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει ένας υπεύθυνος εταίρος. Ισχυριζόμαστε ότι σώσαμε την Ελλάδα με τη χορήγηση ενός πακέτου διάσωσης ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Στην πραγματικότητα, φορτώσαμε τη χώρα με πολύ μη βιώσιμο χρέος. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την κρίση για να δημιουργήσουμε μία διαρθρωτική λύση, μία λύση που εξαφανίζει το ρίσκο που διαβρώνει την ευρωπαϊκή μας οικονομία μέρα τη μέρα. Αυτό μπορεί να το κάνει ένα ταμείο εξαγοράς χρέους:

    Προωθεί τις ανάγκες αναχρηματοδότηςη των 18 ευρω-οικονομιών μας, με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανάπτυξη. Εδραιώνει την αρχή των μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη και μειώνει ταυτόχρονα, δραστικά, το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους μας. «Win-Win» αντί για «Lose-Lose».

    Μαζί με ένα τέτοιο ταμείο εξαγοράς χρέους, χρειαζόμαστε να εισαγάγουμε τους επονομαζόμενους «αυτόματους σταθεροποιητές» σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όλες οι ανεπτυγμένες οικονομίες τους έχουν: Ενεργοποιούνται από τη στιγμή που πλήττεται η οικονομία και αμβλύνουν τις χειρότερες συνέπειες μίας κρίσης, βοηθώντας στο ξεπέρασμα των σοβαρότερων συνεπειών.

    Και φυσικά, χρειαζόμαστε περαιτέρω ολοκλήρωση της οικονομικής πολιτικής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία κανονική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, ή ακόμα καλύτερα, μία κανονική κυβέρνηση του ευρώ, σαν αυτήν που έχουν πίσω τους το δολάριο, το γεν και η λίρα.

    Συνοψίζοντας, χρειαζόμαστε μία δραστικά νέα προσέγγιση για τις διαπραγματευτικές ομάδες, τόσο την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή. Μία προσέγγιση που να αναγνωρίζει ότι έχουμε ανάγκη από μία αλλαγή μοντέλου: Πραγματική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα για πραγματικά ευρωπαϊκή συνεργασία. Ένα συνολικό πακέτο που λειτουργεί πέρα από τα όρια της σημερινής κρίσης, αλλά δημιουργεί ανάπτυξη και ευημερία για τα χρόνια που έρχονται.

  • Άρθρο γνώμης του Γκι Φερχόφστατ, ηγέτη των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου (1999-2008), στο Politico.

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [02] Π. Σκουρλέτης. Ό,τι έχει ειπωθεί για συλλογικές συμβάσεις είναι πάνω στο τραπέζι

    «Χτες στο Ευρωκοινοβούλιο γράφτηκε ιστορία με την παρουσία του πρωθυπουργού» δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης που εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη πορεία των διαπραγματεύσεων και διαβεβαίωσε ότι με τις προσπάθειες που καταβάλλει, εδώ και πέντε μήνες η κυβέρνηση, θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

    Αφορμή ήταν οι επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη και Θανάση Βάρδαλη για εργασιακά ζητήματα, και επίκεντρο της αντιπαράθεσής τους το δημοψήφισμα και οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

    Ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι παραμένει περιχαρακωμένο και δεν αντιλαμβάνεται τα μηνύματα που πρέπει να παίρνει. Από την πλευρά τους οι δύο βουλευτές υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση ερμηνεύει λάθος και κατά το δοκούν το 61% των πολιτών που ψήφισαν «όχι».

    «Το 61% του "Όχι" η κυβέρνηση το άθροισε με το ποσοστό του "Ναι" που ψήφισαν βιομήχανοι, ξενοδόχοι, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ και ΠΑΣΟΚ και πηγαίνει έτσι στην ΕΕ να διαπραγματευτεί την κόλαση των εργαζομένων» ανέφερε ο κ. Κατσώτης.

    «Με το δημοψήφισμα δεν κάναμε γάμο. Σύγκρουση κάναμε. Και αυτό θα το διαπιστώσετε και εσείς, ότι θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας» αντέτεινε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «Δεν αντιλαμβάνεστε αυτήν την ώρα, αλλά και όλους τους προηγούμενους πέντε μήνες, τι προσπάθειες καταβάλαμε και που οδήγησαν. Οδήγησαν σε μεγάλη ανατροπή στην Ευρώπη που ηγεμονεύεται από κάποιους. Μετά από δεκαετίες, χτες, γράφτηκε ιστορία με την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο, γιατί ειπώθηκαν τα πράγματα με το όνομα τους και αναγκάστηκαν ηγεσίες να τοποθετηθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

    Και ο κ. Σκουρλέτης συμπλήρωσε στο σημείο αυτό: «Ας αφήσουμε τις ιστορικές παρατηρήσεις αν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι. Αυτή είναι η πρόκληση και για εσάς και για εμάς. Δεν ξέρω αν τα αντιλαμβάνεστε εσείς και το κόμμα σας τα μηνύματα που πρέπει να παίρνετε. Δεν νομίζω ότι είναι ενθαρρυντικά. Δεν ταιριάζει σε αυτό το κόμμα της αριστεράς, η περιχαράκωση».

    Τέλος ο κ. Σκουρλέτης εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ότι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις τονίζοντας ότι «η συμφωνία εάν και εφόσον επιτευχθεί τις προσεχείς ώρες, θα δώσει τη δυνατότητα στο αμέσως προσεχές διάστημα να προχωρήσουμε στην αλλαγή του προηγούμενου μνημονιακού καθεστώτος».

    «Ό,τι έχει ειπωθεί δεν έχει χαθεί, είναι πάνω στο τραπέζι, γνωρίζουμε ότι είμαστε η αδύνατη πλευρά, αλλά κανείς δεν έχει αμφισβητήσει τις προθέσεις μας. Στόχος της κυβέρνησης είναι, μεταξύ των άλλων, να καταφέρει μια αναφορά μέσα στη συμφωνία να αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο που να αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

    [03] Π. Λαφαζάνης: Θέλουμε μια συμφωνία που να σέβεται την αξιοπρέπεια της χώρας και του λαού

    «Η Ελλάδα επιδιώκει να επιτύχει άμεσα συμφωνία με τους θεσμούς, θέλουμε όμως μια συμφωνία που να σέβεται την αξιοπρέπεια της χώρας και του λαού και να ανοίγει παράθυρα για διέξοδο από τη σημερινή κριση. Δεν θέλουμε στα δυο αποτυχημένα μνημόνια να προσθέσουμε ένα τρίτο μνημόνιο σκληρής λιτότητας, βασάνων και στερήσεων του ελληνικού λαού χωρίς μάλιστα να δίνεται καμία προοπτική στον τόπο» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας σήμερα σε ενεργειακό συνέδριο.

    «Το "όχι" του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να μετατραπεί σε ταπεινωτικό "ναι" σε καινούργια μνημονιακά κρεματόρια» ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι εδώ που φτάσαμε, όλες οι επιλογές είναι δύσκολες και δύσβατες. Η χειρότερη όμως, η πιο εξοντωτική, ταπεινωτική και ανυπόφορη είναι μια συμφωνία παράδοσης, λεηλασίας και υποταγής της χώρας και του λαού. Αυτήν την επιλογή δεν θα την κάνουμε ποτέ, όχι μόνο γιατί θα φέρει ακόμα μεγαλύτερο πόνο στους Έλληνες πολίτες, αλλά και γιατί είναι μια επιλογή χωρίς αύριο και προοπτική».

    Ο υπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε ομηρεία, ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο και έτοιμη να αποδεχθεί τετελεσμένα, αλλά διαθέτει πολλές επιλογές, ενώ χαρακτήρισε ως βαρύτατη εγκληματική πράξη την καθήλωση του ΕLA που οδήγησε σε αναγκαστικό κλείσιμο τις τράπεζες. Επανέλαβε ότι κανένας λαός σε ειρηνική περίοδο δεν υπέστη τόσα μαρτύρια και δεν δέχτηκε τόσους εκβιασμούς και τελεσίγραφα από τους λεγόμενους εταίρους του όσο ο ελληνικός λαός τα τελευταία πέντε χρόνια και εξέπεμψε μήνυμα ελπίδας και προοπτικής ότι «η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει και αυτή τη μεγάλη άνιση μάχη όπως τόσες άλλες που έδωσε με ηρωισμό στο παρελθόν και τις κέρδισε».

    [04] Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

    Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση δόθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, «Αξιοκρατία, συμμετοχή και αποτελεσματικότητα στην διοίκηση». Όπως σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Κατρούγκαλος, η αξιολόγηση και η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην διαδικασία θέσης στόχων, όπως και γενικότερα στην λειτουργία της διοίκησης, αποσκοπούν στη βελτίωση της ατομικής απόδοσης κάθε υπαλλήλου και συνολικά στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και στην καλύτερη ανταπόκριση της στις ανάγκες της κοινωνίας.

    Στις διατάξεις του συστήματος αξιολόγησης υπάγονται οι μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου: του Δημοσίου, των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ (συμπεριλαμβανομένου του ΟΓΑ), οι υπάλληλοι της Γραμματείας των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών, των Έμμισθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας, το προσωπικό των Ανεξάρτητων Αρχών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων κ.α.

    Αντιθέτως, του συστήματος αξιολόγησης εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι θρησκευτικοί λειτουργοί των νομικών προσώπων της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού και των λοιπών εκκλησιών.

    Αξιολογητής του υπαλλήλου και των προϊσταμένων οργανικών μονάδων είναι ο άμεσος ιεραρχικά προϊστάμενός του. Κάθε αξιολογητής υποχρεούται να συντάσσει εκθέσεις αξιολόγησης για όλους τους υπαλλήλους αρμοδιότητάς του, εφόσον προΐστατο αυτών κατά το προηγούμενο έτος για πέντε τουλάχιστον μήνες.

    Η έκθεση αξιολόγησης, συντάσσεται από τους αρμόδιους αξιολογητές εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους και περιλαμβάνει τους τίτλους σπουδών, κατάρτισης και επιμόρφωσης, συνοπτική περιγραφή του έργου που επιτελέσθηκε από τον αξιολογούμενο, συνοπτικά τα στοιχεία της συμβουλευτικής συνέντευξης και τη βαθμολογία του.

    Με βαθμό 10 βαθμολογούνται οι άριστοι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν επιδείξει όλως εξαιρετική απόδοση στα καθήκοντά τους. Με βαθμό 9 βαθμολογούνται οι άριστοι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν επιδείξει εξαιρετική επίδοση στα καθήκοντα τους και είναι πάντοτε έτοιμοι να αντιμετωπίζουν απόλυτα, με ταχύτητα και ευστοχία, κάθε υπηρεσιακό ζήτημα. Με τους βαθμούς 7 ή 8 βαθμολογούνται οι πολύ καλοί υπάλληλοι, οι οποίοι μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις απαιτήσεις της υπηρεσίας τους, και περιστασιακά μόνο χρειάζονται ελάχιστη βοήθεια. Με τους βαθμούς 5 ή 6 βαθμολογούνται οι καλοί υπάλληλοι που επιδιώκουν σταθερά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της υπηρεσίας, αλλά κατά κανόνα χρειάζονται βοήθεια. Με τους βαθμούς 3 ή 4 βαθμολογούνται οι υπάλληλοι, οι οποίοι αποδίδουν κάτω του συνηθισμένου μέτρου. Με τους βαθμούς 1 ή 2 βαθμολογούνται οι εντελώς ακατάλληλοι για την υπηρεσία υπάλληλοι.

    Πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο αξιολογητής καλεί τον υπάλληλο προκειμένου να συζητήσει μαζί του τρόπους βελτίωσης της απόδοσής του και καλύτερης αξιοποίησης και ανάπτυξης των ικανοτήτων του προς όφελος τόσο του ιδίου όσο και για τη λειτουργία γενικά και την απόδοση της οργανικής μονάδας, στην οποία ανήκει. Ο αξιολογούμενος έχει δικαίωμα να καταγράψει απόψεις ? αντιρρήσεις εντός δύο ημερών από την πραγματοποίηση της συνέντευξης.

    Σε κάθε υπουργείο, Γενική ή Ειδική Γραμματεία υπουργείου, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια ή αυτοτελή δημόσια υπηρεσία και σε κάθε ΝΠΔΔ συνιστάται Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης, στην οποία ο αξιολογούμενος υπάλληλος μπορεί να ασκήσει ένσταση σε περίπτωση που ο μέσος όρος βαθμολογίας του είναι μικρότερος του επτά, ή όταν ο αξιολογούμενος διαμαρτύρεται, με επίκληση συγκεκριμένων λόγων, για έλλειψη αντικειμενικότητας του αξιολογητή ή υφίσταται, κατ? αυτόν, πλάνη περί τα πράγματα. Η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης εξετάζει το παραδεκτό και το βάσιμο της ένστασης και μπορεί είτε να οριστικοποιήσει είτε να διορθώσει την έκθεση αξιολόγησης.

    Για την επιλογή προϊσταμένων λαμβάνονται υπόψη οι μοριοδοτήσεις βάσει τυπικών, εκπαιδευτικών και άλλων προσόντων, βάσει εμπειρίας και άσκησης καθηκόντων ευθύνης, βάσει αξιολόγησης και βάσει συνέντευξης. Ειδικά για την επιλογή προϊσταμένων επίπεδου Τμήματος, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μπορεί να προκηρύσσεται και γραπτή εξέταση των υποψηφίων, η οποία διεξάγεται ετησίως με μέριμνα του ΑΣΕΠ και η επιτυχής συμμετοχή σε αυτήν, κατά τα ειδικώς οριζόμενα στην απόφαση, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για το δικαίωμα αίτησης υποψηφιότητας.

    Το νομοσχέδιο θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 15 Ιουνίου.

    [05] Εντός της ημέρας αποστέλλεται η ελληνική πρόταση

    Εντός της ημέρας αποστέλλεται η πρόταση της Ελλάδας, βάση της οποίας αποτελεί το κείμενο που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα στο Eurogroup.

    Η πρόταση που περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, συζητείται σε σύσκεψη που έχει από νωρίς σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, Οικονομίας Γ. Σταθάκη και Εξωτερικών Ν. Κοτζιά.

    Σχετικά με τα χρήματα που θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, κυβερνητική πηγή ανέφερε πριν από λίγο ότι αυτό θα καθοριστεί από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της τριετίας, οι οποίες βρίσκονται σε συνάρτηση με τις μακροοικονομικές προβλέψεις και τα έσοδα.

    Κυβερνητική πηγή χαρακτηρίζει εξάλλου ανακριβή, δημοσιεύματα που προσδιορίζουν το ύψος των μέτρων του τριετούς προγράμματος.

    [06] «Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στην Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τη συμφωνία»

    Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στην Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ έως ότου συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να δοθεί περαιτέρω στήριξη ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

    Μιλώντας στη Φρανκφούρτη, ο Βάιντμαν, που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είπε ότι εναπόκειται στις χώρες της ευρωζώνης και όχι στην ΕΚΤ να επιλύσουν το ελληνικό πρόβλημα.

    «Το Ευρωσύστημα δεν θα πρέπει να αυξήσει την παροχή ρευστότητας και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ έως ότου συμφωνηθεί ένα κατάλληλο πακέτο στήριξης?και έχει διασφαλιστεί η φερεγγυότητα τόσο της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

    «Οι κεντρικές τράπεζες χρειάζεται να δείξουν πού βρίσκονται τα όριά τους», είπε. «Χρειάζεται να είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η ευθύνη για τις περαιτέρω εξελίξεις στην Ελλάδα?ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση και τις χώρες που παρέχουν βοήθεια ? και όχι στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ».

    Φάνηκε, ωστόσο, να αφήνει ανοιχτή μια χαραμάδα στο ενδεχόμενο προσωρινής παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα.

    «Στην περίπτωση που θεωρηθεί επιθυμητή ή αναγκαία περαιτέρω βραχυπρόθεσμη βοήθεια, εναπόκειται στους αξιωματούχους που καθορίζουν τη δημοσιονομική πολιτική να παράσχουν ad hoc οικονομική στήριξη», δήλωσε.

    [07] Αύξηση 21,7% τον Ιούνιο στις πωλήσεις των ΙΧ αυτοκινήτων, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

    Αύξηση 21,7% σημείωσαν τον Ιούνιο εφέτος οι πωλήσεις των ΙΧ, καθώς κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 12.751 αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 10.475 που κυκλοφόρησαν τον αντίστοιχο μήνα του 2014 (στα επιβατηγά, η αύξηση ήταν 22,1%). Αύξηση 46,3% είχε παρουσιαστεί τον Ιούνιο του 2014 σε σχέση ?ε τον αντίστοιχο μήνα του 2013 (στα επιβατηγά, η αύξηση ήταν 47,7%).

    Την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2015 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 66.422 αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 52.282 που κυκλοφόρησαν την αντίστοιχη περίοδο του 2014, παρουσιάζοντας αύξηση 27% (στα επιβατηγά, η αύξηση ήταν 26,9%). Αύξηση 28,5% είχε παρουσιαστεί το α΄ εξά?ηνο 2014 σε σχέση ?ε αυτό του 2013 (στα επιβατηγά, η αύξηση ήταν 29,2%).

    Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούνιο κυκλοφόρησαν 4.851 νέες μοτοσικλέτες (κυβισ?ού άνω των 50 cc) έναντι 4.585 τον αντίστοιχο μήνα του 2014, παρουσιάζοντας αύξηση 5,8%. Αύξηση 26,9% είχε παρουσιαστεί τον Ιούνιο 2014 σε σχέση ?ε τον αντίστοιχο ?ήνα του 2013. Το α΄ εξάμηνο εφέτος κυκλοφόρησαν 19.472 νέες μοτοσικλέτες (κυβισ?ού άνω των 50 cc) έναντι 16.974 που κυκλοφόρησαν την αντίστοιχη περίοδο του 2014, παρουσιάζοντας αύξηση 14,7%. Αύξηση 6,1% είχε παρουσιαστεί το εξά?ηνο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2014 σε σχέση ?ε το αντίστοιχο του 2013.

    [08] Να απορριφθεί το αίτημα για τηλεοπτική κάλυψη της δίκης της ΧΑ, ζήτησε η εισαγγελέας έδρας

    Την απόρριψη των αιτημάτων που υπέβαλε η πολιτική αγωγή για την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης της Χρυσής Αυγής αλλά και για τη μαγνητοφώνηση της διαδικασίας, ζήτησε η εισαγγελέας έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

    Η εισαγγελική λειτουργός επιφυλάχθηκε για το τρίτο αίτημα που είχε υποβάλει η πολιτική αγωγή σχετικά με την υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να μπορούν να δημοσιοποιηθούν στο δικαστήριο στοιχεία της δικογραφίας, όπως βίντεο και καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες.

    Η πολιτική αγωγή, κατά τη δευτερολογία της, επανέφερε το θέμα της αίθουσας διεξαγωγής της δίκης, καλώντας το δικαστήριο να επανεκτιμήσει το ζήτημα. Όπως τόνισαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, υπό την παρούσα κατάσταση, οικονομική κ.λπ., τίθεται σε αμφισβήτηση η υπόσχεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης περί κατασκευής και ολοκλήρωσης νέας αίθουσας, στην οποία θα μπορεί να μεταφερθεί η δίκη τον Σεπτέμβριο.

    Η υπεράσπιση συντάχθηκε με το αίτημα της άλλης πλευράς για καταγραφή των πρακτικών, καθώς όπως τόνισε θα διευκολύνει τους διαδίκους, ενώ ζήτησε την απόρριψη των υπολοίπων αιτημάτων. Στις τοποθετήσεις των υπερασπιστών διαφοροποιήθηκε μόνο η συνήγορος του πρώην βουλευτή Στάθη Μπούκουρα, Βάσω Πανταζή, η οποία δήλωσε ότι ο εντολέας της συναινεί και στο αίτημα για τηλεοπτική κάλυψη της δίκης. Στην τοποθέτησή του, ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Τάκης Μιχαλόλιας, αναφέρθηκε σε «τραυματική εμπειρία» των κατηγορουμένων από τον τρόπο που καλύφθηκε επί δύο χρόνια η υπόθεση και αναρωτήθηκε ποιος θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι τα ΜΜΕ θα καλύπτουν αντικειμενικά τη διαδικασία.

    Η διαδικασία θα συνεχιστεί με την απόφαση του δικαστηρίου επί των αιτημάτων που έχουν τεθεί.

    [09] Eκτροχιασμός βαγονιών εμπορικής αμαξοστοιχίας στο τούνελ των Τεμπών

    Εκτροχιασμός δύο βαγονιών του εμπορικού τρένου 23500, σημειώθηκε σήμερα στις 06:45 εντός του τούνελ των Τεμπών, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Από τον εκροχιασμό δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί.

    Το εμπορικό τρένο είχε ξεκινήσει από τον Πειραιά με προορισμό την Ουγγαρία. Λόγω του συμβάντος έχει διακοπεί προσωρινά η σιδηροδρομική κυκλοφορία στο σημείο αυτό και αναμένονται καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των επιβατικών τρένων στη γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη.

    Στην περιοχή έχουν σπεύσει συνεργεία του ΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οχήματα της πυροσβεστικής προκειμένου να αποκαταστήσουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

    Σημειώνεται πως,λόγω του εκτροχιασμού,αναστέλλονται όλα τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης- Λάρισας.

    [10] Αρχίζουν τη Δευτέρα οι θερινές εκπτώσεις

    Οι θερινές εκπτώσεις θα αρχίσουν τη Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015 και θα λήξουν την Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015 ενώ σύμφωνα με τη νομοθεσία, όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή, κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, δηλαδή, την Κυριακή, 19 Ιουλίου 2015.

    Η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με επιστολή της στις εμπορικές ομοσπονδίες και όλους τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας, έδωσε οδηγίες και διευκρινίσεις, για την έναρξη των θερινών εκπτώσεων όσο και για τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή αυτών.

    Όπως σημειώνεται, κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

    Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από ?. % έως ?. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

    Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τις εμπορικές επιχειρήσεις, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές.

    Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

    Ειδικότερα για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου διαπιστώνεται η παράβαση.

    Η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι "παρά το βεβαρυμμένο κλίμα εύχεται στο λιανεμπόριο να πετύχουν αυτές οι εκπτώσεις στο μέτρο του δυνατού και προτρέπει τους καταναλωτές να εκμεταλλευτούν -και με τις πιστωτικές τους κάρτες- τις ευκαιρίες που αναμφίβολα θα υπάρξουν, κάνοντας φθηνές αγορές".

    [11] Στο 25,6% μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

    Στο 25,6% μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Απρίλιο εφέτος, έναντι του αναθεωρημένου προς τα κάτω 27% τον Απρίλιο πέρυσι και του αναθεωρημένου προς τα άνω 25,8% τον Μάρτιο 2015.Οι άνεργοι ανέρχονται σε 1.216.870 άτομα, με κύριο «αγκάθι» το ποσοστό της ανεργίας στους νέους (53,2%) και στην πλέον παραγωγική ηλικιακή ομάδα των 25- 34 ετών (32,9%).

    Παράλληλα, χαρακτηριστικό της ανισοκατανομής σχετικά με τον περιορισμό της ανεργίας σε όλη τη χώρα, είναι το γεγονός ότι σε τρεις από τις επτά αποκεντρωμένες διοικήσεις, η ανεργία αυξήθηκε τον Απρίλιο σε ετήσια βάση.

    [12] Β. Μεϊμαράκης: Η Ελλάδα πρέπει να έρθει σε δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία

    Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε ότι η ΝΔ ζητά ενημέρωση, πάντα μέσα σε θεσμικό πλαίσιο.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να έρθει σε συμφωνία δίκαιη και βιώσιμη, ώστε να παραμείνει μέσα στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και πως αυτή είναι η εντολή που έχει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

    [13] «Έχουμε την αίσθηση ότι στο Eurogroup θα έχουμε θετικά σημάδια ότι προχωρούμε προς συμφωνία»

    Αισιόδοξος για συμφωνία με τους εταίρους δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα προς αυτή την κατεύθυνση.

    Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε: «Έχουμε την αίσθηση ότι στο Eurogroup θα έχουμε θετικά σημάδια ότι προχωρούμε προς συμφωνία» και πρόσθεσε ότι εάν όλα πάνε καλά ίσως να μη χρειαστεί η σύνοδος κορυφής της Κυριακής. «Το ζητούμενο είναι να έχει υπάρξει όλη η απαραίτητη προεργασία, έτσι ώστε η πρόταση που θα φτάσει στο Eurogroup να έχει όλα τα εχέγγυα για θετική κατάληξη» σημείωσε.

    Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί μυστικού σχεδίου για δραχμή, ο κ. Σακελλαρίδης ξεκαθάρισε ότι δεν υφίστανται και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και μήνες για την επίτευξη συμφωνίας. «Ο λόγος που φτάσαμε σε αυτό το σημείο» συμπλήρωσε, «ήταν η στάση από την πλευρά των θεσμών που ζητούσαν όλο και περισσότερα». «Δεν πήγαμε άδικα στο δημοψήφισμα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι βοήθησε στη διαπραγμάτευση.

    «Την εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα ήρθε η έκθεση του ΔΝΤ για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» ανέφερε ο κ. Σακελλαρίδης, επισημαίνοντας ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να εκλείψει επιτέλους η αβεβαιότητα. Εάν ρυθμιστεί το ζήτημα του χρέους, μετά από την πολύ σκληρή διαπραγμάτευση, θα είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική οικονομία».

    Στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση έχει σκεφτεί τι θα κάνει σε περίπτωση που συμβεί κάτι την τελευταία στιγμή, ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε: «Όλες αυτές τις ημέρες γίνονται επαφές και συζητήσεις με επιτελεία, θεσμούς και χώρες με εξέχοντα ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος και να πάμε σε συμφωνία χωρίς τέτοιου τύπου "μπανανόφλουδες" και παγίδες».

    Ερωτηθείς εάν θα περάσει στη Βουλή από την κυβέρνηση η συμφωνία και κατά πόσο θα χρειαστούν ψήφοι βουλευτών της αντιπολίτευσης, ανέφερε: «Είμαι σίγουρος ότι θα περάσει από την κυβερνητική πλειοψηφία. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτήν τη στιγμή, σε αυτές τις κρίσιμες ιστορικές συνθήκες, αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσουμε να πατήσουμε στα πόδια μας». «Θα υπάρχει ψήφος κατά συνείδηση αλλά η συνείδηση σε αυτές τις ιστορικές στιγμές προφανώς θέτει ζητήματα όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και την ευθύνη απέναντι στον λαό» πρόσθεσε.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία στις τράπεζες και τους ευχαρίστησε για την ψυχραιμία και τη νηφαλιότητα που επιδεικνύουν.

    [14] Αύριο, Παρασκευή, είναι η τελευταία ημέρα ισχύος του μικρού δακτυλίου

    Αύριο, Παρασκευή 10 Ιουλίου, είναι η τελευταία ημέρα ισχύος του μέτρου της εκ περιτροπής κυκλοφορίας των οχημάτων (μονά-ζυγά) για την περίοδο 2014-2015, στην περιοχή του μικρού δακτυλίου [Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπ. Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Αμβρ. Φραντζή - Λ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως - Πλ. Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Αλεξάνδρας].

    Εξακολουθούν, όμως, να ισχύουν, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, τα περιοριστικά μέτρα που καθιερώθηκαν με το μέτρο του πράσινου δακτυλίου και αφορούν φορτηγά με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 2,2 τόνων και λεωφορεία, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν από την 1?1?1992, τα οποία κυκλοφορούν στη ζώνη του μεγάλου δακτυλίου [Παραλιακή λεωφόρος - Αλίμου - Βουλιαγμένης - Ελ. Βενιζέλου - Περιμετρική Υμηττού - Κατεχάκη - Μεσογείων - Αγ. Παρασκευής - Χαλανδρίου - Παπανικολή - (Κ. Παλαιολόγου) - Καποδιστρίου - Κύμης - Κασταμονής - Χαλανδρίου - Αναγεννήσεως - Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας - Αθηνών - Θηβών - Γρ. Λαμπράκη έως Κερατσίνι].

    Κατά συνέπεια όλα τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά, επίσης ιδιωτικής χρήσης, με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους μπορούν να κινούνται ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης, που θα ρυθμίζει τα περιοριστικά μέτρα για την περίοδο 2015-2016.

    [15] Σε συνθήκες αποπληθωρισμού παραμένει η ελληνική οικονομία

    Σε συνθήκες αποπληθωρισμού παραμένει η ελληνική οικονομία, καθώς τον Ιούνιο εφέτος ο πληθωρισμός μειώθηκε 2,2% από μείωση 2,1% τον Μάιο 2015 και έναντι μείωσης 1,1% τον Ιούνιο 2014.

    Σε μηνιαία βάση, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε ανατιμήσεις σε γαλακτοκομικά- αυγά (0,7%), νωπά φρούτα (16,5%), τσιγάρα (0,9%), βενζίνη (0,8%), μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (21,5%) και ξενοδοχεία (3,1%). Επίσης ο τιμάριθμος επιβαρύνθηκε σε σύγκριση με τον Μάιο κατά 0,65 μονάδες από την επαναφορά των τιμών στα επίπεδα πριν από το θερινό 10ήμερο εκπτώσεων. Στον αντίποδα, μειώσεις τιμών υπήρξαν σε νωπά λαχανικά (13%), ενοίκια κατοικιών (0,6%), φυσικό αέριο (3,4%), φαρμακευτικά προϊόντα (3,1%) και είδη ατομικής φροντίδας (0,6%).

    Σε ετήσια βάση, καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε νωπά λαχανικά (6%), νωπά φρούτα (2,9%), ελαιόλαδο (11,5%), αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς (11,3%), καφέ (5%), τσιγάρα (3,8%), τιμολόγια ΔΕΗ (2%), συνδυασμένες μεταφορές επιβατών (10,6%), μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (8,9%) και ξενοδοχεία (4,5%). Αντίθετα, οι σημαντικότερες μειώσεις τιμών αφορούσαν, μεταξύ άλλων, σε ψωμί (1,4%), γαλακτοκομικά- αυγά (0,6%), ζάχαρη (10,5%), κρέατα (0,6%), ένδυση- υπόδηση (3,6%), έπιπλα (2,5%), μεγάλες οικιακές συσκευές (4%), φαρμακευτικά προϊόντα (1,6%), βενζίνη (7,5%), εισιτήρια θεάτρων (16,3%) και ασφάλιση οχημάτων (12,4%).

    [16] Πολλαπλά οφέλη από τον αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου, δηλώνει ο Π. Λαφαζάνης

    Τη συνέχιση του διαγωνισμού για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις 20 θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και το νότιο Κρητικό Πέλαγος με την κατάθεση των προσφορών στις 14 Ιουλίου ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας σε συνέδριο για τη διείσδυση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

    «Αναμένουμε, ελπίζοντας σε κάτι θετικό, την έκβαση του διαγωνισμού για τα θαλάσσια οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα που λήγει στις 14 Ιουλίου», είπε ο υπουργός, διαψεύδοντας πληροφορίες και εκτιμήσεις περί νέας παράτασης στην προθεσμία υποβολής (έχει ήδη δοθεί μία), λόγω και της οικονομικής συγκυρίας.

    Ο κ. Λαφαζάνης ανέπτυξε τα οφέλη για τη χώρα από την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει ρώσικο φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας, επανέλαβε τη στήριξη και προς τον αγωγό ΤΑΡ, προς την Κοινοπραξία του οποίου έθεσε ωστόσο τρία συγκεκριμένα αιτήματα και απέκλεισε οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση στο χώρο της ενέργειας.

    Ο Νότιος Ευρωπαϊκός Διάδρομος θα μεταφέρει 47 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου το χρόνο, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς την Ευρώπη.

    Η επένδυση για την κατασκευή του έργου, όπως τόνισε ο υπουργός είναι 2 δισ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από ρωσικά κεφάλαια και θα δημιουργήσει 20.000 θέσεις εργασίας.

    «Θα είναι», είπε ο κ. Λαφαζάνης, «ένα έργο χωρίς μίζες, χωρίς λεφτά κάτω από το τραπέζι και χωρίς σκοτεινές και αδιαφανείς συναλλαγές. Θα εξυπηρετεί πολλές ευρωπαϊκές χώρες και εκατομμύρια καταναλωτές και επιχειρήσεις και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες τους σε προσιτές τιμές». Άσκησε, εξάλλου, κριτική σε όσους εναντιώνονται στο έργο με πολιτικά κριτήρια, λέγοντας ότι εξυπηρετούν νεοψυχροπολεμικές διαιρέσεις που είναι επικίνδυνες για την Ευρώπη, τη σταθερότητα και την ειρήνη.

    Αναφερόμενος στον αγωγό ΤΑΡ, που θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη, ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την κατασκευή του και όπως και με τον ρωσικό αγωγό, επιδιώκει τα μέγιστα δυνατά οφέλη για την οικονομία και το λαό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 July 2015 - 10:32:54 UTC