Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ευ. Μεϊμαράκης
  • [02] Συνεργασία του πρωθυπουργού με Δραγασάκη, Τσακαλώτο, Σταθάκη και Κοτζιά
  • [03] Μέχρι και τη Δευτέρα κλειστό το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • [04] Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητο τον ELA
  • [05] «Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στην Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τη συμφωνία»
  • [06] Υποστήριξη του Βερολίνου στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας
  • [07] Ξεπέρασαν τα τέσσερα εκατομμύρια οι Σύροι πρόσφυγες
  • [08] Eκτροχιασμός βαγονιών εμπορικής αμαξοστοιχίας στο τούνελ των Τεμπών
  • [09] Τηλεοπτικό σποτ για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές
  • [10] Διάσωση 423 μεταναστών από το Λιμενικό, το τελευταίο 24ωρο
  • [11] Έκθεση για τη Ρόδο, «ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής»
  • [12] Δημιουργήθηκε «τσιπ» υπολογιστή πιο ισχυρό και με περισσότερα τρανζίστορ από ποτέ
  • [13] Οι ηφαιστειακές εκρήξεις αλλάζουν το κλίμα και την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας

  • [01] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ευ. Μεϊμαράκης

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δέχτηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, τον μεταβατικό αρχηγό της «Νέας Δημοκρατίας» και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του κ. Μεϊμαράκη.

    [02] Συνεργασία του πρωθυπουργού με Δραγασάκη, Τσακαλώτο, Σταθάκη και Κοτζιά

    Συνεργασία έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από νωρίς το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

    [03] Μέχρι και τη Δευτέρα κλειστό το Χρηματιστήριο Αθηνών

    Να παραμείνει κλειστή η οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς και η ηλεκτρονική δευτερογενής αγορά τίτλων μέχρι και την Δευτέρα 13 Ιουλίου αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι, σε συνέχεια της από 8.7.2015 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, με την οποία παρατείνεται η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (ΦΕΚ Α' 65/28.06.2015), παρατείνεται αντίστοιχα η από 29.6.2015 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ως προς τα ακόλουθα:

    α) να παραμείνει κλειστή η οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ο Πολυμερής Μηχανισμός Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) Εναλλακτική Αγορά,

    β) να παραμείνει κλειστή η ηλεκτρονική δευτερογενής αγορά τίτλων,

    γ) να εξακολουθήσει η αναστολή εξαγοράς μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων,

    δ) να εξακολουθήσει η αναστολή της λειτουργίας εκκαθάρισης από την Εταιρία Εκκαθάρισης για τους τίτλους και τα παράγωγα χρηματοπιστωτικά προϊόντα που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην Αγορά Αξιών και στην Αγορά Παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών όσο και στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ),

    ε) να εξακολουθήσει η αναστολή της λειτουργίας του χρηματικού διακανονισμού πράξεων σε τίτλους της ελληνικής αγοράς που διενεργείται από το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛΚΑΤ).

    Η ως άνω παράταση ισχύει μέχρι και την 13η Ιουλίου 2015.

    [04] Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητο τον ELA

    Aμετάβλητο άφησε σύμφωνα με πληροφορίες το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ΕLA) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα επανεξετάσει τις συνθήκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών την ερχόμενη Δευτέρα.

    Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει «παγώσει» τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στα επίπεδα της 26ης Ιουνίου, τα οποία υπολογίζονται στα 89 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η ρευστότητα αυτή είναι επαρκής με τους ισχύοντες περιορισμούς στις αναλήψεις να καλύψουν τις ανάγκες του εγχώριου συστήματος μέχρι την επόμενη Δευτέρα.

    [05] «Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στην Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τη συμφωνία»

    Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στην Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ έως ότου συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να δοθεί περαιτέρω στήριξη ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

    Μιλώντας στη Φρανκφούρτη, ο Βάιντμαν, που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είπε ότι εναπόκειται στις χώρες της ευρωζώνης και όχι στην ΕΚΤ να επιλύσουν το ελληνικό πρόβλημα.

    «Το Ευρωσύστημα δεν θα πρέπει να αυξήσει την παροχή ρευστότητας και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ έως ότου συμφωνηθεί ένα κατάλληλο πακέτο στήριξης ... και έχει διασφαλιστεί η φερεγγυότητα τόσο της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

    «Οι κεντρικές τράπεζες χρειάζεται να δείξουν πού βρίσκονται τα όριά τους», είπε. «Χρειάζεται να είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η ευθύνη για τις περαιτέρω εξελίξεις στην Ελλάδα?ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση και τις χώρες που παρέχουν βοήθεια ... και όχι στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ».

    [06] Υποστήριξη του Βερολίνου στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας

    Θετικά μηνύματα έφερε στο Βελιγράδι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. Στις συνομιλίες που είχε χθες βράδυ με τον πρωθυπουργό της ΣερβίαςΑ. Βούτσιτς εξέφρασε την ικανοποίησή της για την στάση της σερβικής κυβέρνησης στον διάλογο με την ηγεσία του Κοσόβου όπως, επίσης, και για την αποφασιστικότητά της να εφαρμόσει σκληρά μέτρα για την οικονομική εξυγίανση.

    Στο ζήτημα του Κοσόβου αναγνώρισε τη συμβολή της Σερβίας, για την ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας, χαρακτηρίζοντας εποικοδομητική τη συμμετοχή στο διάλογο, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η κ. Μέρκελ υποσχέθηκε, μάλιστα, ότι το Βερολίνο θα εκτιμήσει θετικά τη στάση του Βελιγραδίου όταν θα ληφθεί η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [07] Ξεπέρασαν τα τέσσερα εκατομμύρια οι Σύροι πρόσφυγες

    Ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που ζουν στις γειτονικές χώρες έχει ξεπεράσει τα τέσσερα εκατομμύρια, ανέφερε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), προσθέτοντας πως ο συνολικός αριθμός τους αναμένεται να φθάσει τα 4,27 εκατομμύρια μέχρι τα τέλη του 2015.

    «Πρόκειται για τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό από μία και μόνο σύγκρουση μέσα σε μία γενιά. Είναι ένας πληθυσμός που χρειάζεται την υποστήριξη όλων αλλά αντί γι΄αυτό ζει σε δύσκολες συνθήκες και βυθίζεται βαθύτερα μέσα στη φτώχεια», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες.

    Οι περισσότεροι πρόσφυγες έπειτα από τέσσερα χρόνια πολέμου στη Συρία βρίσκονται στον Λίβανο, στην Ιορδανία, στο Ιράκ, στην Αίγυπτο και στην Τουρκία, η οποία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από κάθε άλλη χώρα, 1,8 εκατομμύρια Σύρους.

    [08] Eκτροχιασμός βαγονιών εμπορικής αμαξοστοιχίας στο τούνελ των Τεμπών

    Εκτροχιασμός δύο βαγονιών του εμπορικού τρένου 23500, σημειώθηκε σήμερα στις 06:45 εντός του τούνελ των Τεμπών, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Από τον εκροχιασμό δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί.

    Το εμπορικό τρένο είχε ξεκινήσει από τον Πειραιά με προορισμό την Ουγγαρία. Λόγω του συμβάντος έχει διακοπεί προσωρινά η σιδηροδρομική κυκλοφορία στο σημείο αυτό και αναμένονται καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των επιβατικών τρένων στη γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη.

    Στην περιοχή έχουν σπεύσει συνεργεία του ΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οχήματα της πυροσβεστικής προκειμένου να αποκαταστήσουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

    [09] Τηλεοπτικό σποτ για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές

    Τηλεοπτικό σποτ, για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές, εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, και κοινοποίησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

    Σε αυτό, επισημαίνεται ότι δασικές πυρκαγιές μπορεί να προκληθούν από καύση ξερών χόρτων και κλαδιών, συσσωρευμένα απορρίμματα, αναμμένες ψησταριές στην ύπαιθρο, εργασίες οξυγονοκόλλησης και χρήση εργαλείων που δημιουργούν σπινθήρες. Οι πολίτες καλούνται σε περίπτωση πυρκαγιάς να τηλεφωνούν άμεσα στο 199, ενώ αναλυτικές οδηγίες, για την προστασία από δασικές πυρκαγιές, βρίσκονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το τηλεοπτικό σποτ, για τις δασικές πυρκαγιές, έχει χαρακτηριστεί ως κοινωνικό, βάσει της απόφασης 190-24.06.2015 του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και ως εκ τούτου χρήζει δωρεάν μετάδοσης έως την 30η Σεπτεμβρίου 2015.

    Το κοινωνικό μήνυμα είναι διαθέσιμο, μέσω της online εφαρμογής «wetransfer» στο link: http://we.tl/2mVA9weVO7.

    [10] Διάσωση 423 μεταναστών από το Λιμενικό, το τελευταίο 24ωρο

    Στη διάσωση και περισυλλογή 423 παράτυπων μεταναστών προχώρησε, από χθες ξημερώματα ως σήμερα το πρωί, το Λιμενικό Σώμα, σε 12 περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έλαβαν χώρα σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

    Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού, αυτά τα περιστατικά εξελίχθησαν από τις 07:30 την Τετάρτη 8 Ιουλίου έως τις 07:30 την Πέμπτη 9 Ιουλίου, σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Αγαθονήσι, Κάλυμνο και Κω.

    [11] Έκθεση για τη Ρόδο, «ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής»

    Την ιδιαίτερη σημασία της Ρόδου ως πύλης προς την Ανατολή, έτσι όπως αναδείχθηκε από την αρχαιολογική έρευνα, προβάλλει η έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο Παρασκευή στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.

    Με τίτλο «Ρόδος: Ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής. 15ος - 5ος αι. π.Χ.» η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 15 Νοεμβρίου, είναι μεταφορά στη Ρόδο μέρος της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο μουσείο του Λούβρου από το Νοέμβριο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2015 και η οποία συνένωσε για πρώτη φορά στον ίδιο χώρο ευρήματα από διάφορα ευρωπαϊκά μουσεία, του Λούβρου, της Ρόδου, το Βρετανικό και το μουσείο της Κοπεγχάγης, τα οποία προέρχονται από ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στη Ρόδο από τον 19ο αι. έως και σήμερα.

    Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, ο πλούτος και η ποικιλία των ευρημάτων, πολλά από τα οποία ήταν εισηγμένα από την Εγγύς Ανατολή, την Κύπρο, τη Συροπαλαιστίνη αλλά και τις πόλεις της κυρίως και ανατολικής Ελλάδας, κατέδειξαν τον ρόλο που διαδραμάτισε η Ρόδος στη μετάδοση στοιχείων από τους μεγάλους πολιτισμούς της Ανατολής στον ελληνικό πολιτισμό.

    [12] Δημιουργήθηκε «τσιπ» υπολογιστή πιο ισχυρό και με περισσότερα τρανζίστορ από ποτέ

    Η αμερικανική εταιρεία πληροφορικής ΙΒΜ ανακοίνωσε ότι, έπειτα από έρευνα μιας διεθνούς ερευνητικής κοινοπραξίας, στην οποία η ίδια είναι επικεφαλής, κατέστη δυνατή η δημιουργία ενός μικροεπεξεργαστή («τσιπ») υπολογιστή, που είναι τέσσερις φορές ισχυρότερο από τα πιο ισχυρά «τσιπάκια» που υπάρχουν σήμερα.

    Το νέο τσιπ οφείλει την ισχύ του στο ότι, χάρη στις προόδους της νανοτεχνολογίας, διαθέτει στο εσωτερικό του περισσότερα τρανζίστορ από κάθε άλλη φορά. Κάθε τρανζίστορ κατέστη εφικτό να συρρικνωθεί σε μέγεθος μόλις επτά νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου), σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

    [13] Οι ηφαιστειακές εκρήξεις αλλάζουν το κλίμα και την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας

    Οι επιστήμονες βρήκαν νέες ενδείξεις ότι οι μεγάλες εκρήξεις ηφαιστείων ευθύνονταν για τις μεγάλες πτώσεις της θερμοκρασίας που καταγράφηκαν στη Γη, από την προχριστιανική εποχή, πράγμα που μετέβαλε καθοριστικά όχι μόνο το κλίμα, αλλά και την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας.

    Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας διεθνούς επιστημονικής μελέτης, που ανέλυσε -με μεγαλύτερη χρονολογική ακρίβεια από κάθε άλλη φορά- τις συνέπειες σχεδόν 300 ηφαιστειακών εκρήξεων, οι οποίες έλαβαν χώρα σε διάφορες περιοχές του πλανήτη κατά τα τελευταία 2.500 χρόνια.

    Οι 24 ερευνητές από έξι χώρες, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Μίκαελ Σιγκλ του ελβετικού Ινστιτούτου Πάουλ Σέρερ και του αμερικανικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Ερήμων, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανέλυσαν τα διαθέσιμα στοιχεία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 15 από τα 16 πιο κρύα καλοκαίρια που καταγράφηκαν μεταξύ 500 π.Χ. και 1.000 μ.Χ., ακολούθησαν μετά από μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 July 2015 - 8:32:32 UTC