Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Μπακογιάννη και Χατζηδάκη με Γιούνκερ
  • [02] Συνάντηση του ΠτΔ με τη Φ. Γεννηματά
  • [03] Η ελληνική πρόταση προς τον ESM και τους θεσμούς
  • [04] Tον οδικό χάρτη και τα προβλήματα για την συμφωνία παρουσίασε η Κομισιόν
  • [05] Β. Πούτιν: Η τράπεζα των BRICS θα μπορεί να χρηματοδοτεί προγράμματα από το 2016
  • [06] Μοσκοβισί: Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη
  • [07] Ο Νταβούτογλου έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
  • [08] Σε ύφεση πυρκαγιά στο Ζευγολατιό Κορινθίας

  • [01] Συνάντηση Μπακογιάννη και Χατζηδάκη με Γιούνκερ

    Το μήνυμα ότι η Ελληνική Βουλή έχει την ευρωπαϊκή πλειοψηφία να στηρίξει μια συμφωνία, μετέφεραν σήμερα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη και Κωστής Χατζηδάκης.

    Οι δύο βουλευτές της Ν.Δ. είχαν συνάντηση 50 λεπτών με τον Ζ.Κ.Γιούνκερ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

    Μετά τη συνάντηση η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε τα εξής: «Μεταφέραμε το μήνυμα του προέδρου της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκη ότι η ΝΔ είναι το βαθιά ευρωπαϊκό κόμμα που στήριξε την προοπτική της χώρας μέσα στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη και βεβαιώνει ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και ότι αυτή η Βουλή έχει την ευρωπαϊκή πλειοψηφία να στηρίξει μια συμφωνία. Ελπίζω και εύχομαι η συμφωνία αυτή πράγματι να έρθει και οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να είναι τέτοιες ώστε να μπορούν να οδηγήσουν στη λύση του προβλήματος και να μην πληρώσει ένας ολόκληρος λαός ερασιτεχνισμούς, ιδεοληψίες και εγωισμούς».

    Από την πλευρά του ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι μετέφεραν στον κ. Γιούνκερ το μήνυμα ότι οι θυσίες των Ελλήνων τα τελευταία πέντε χρόνια δεν πρέπει με κανένα τρόπο να πάνε χαμένες και πως η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης.

    [02] Συνάντηση του ΠτΔ με τη Φ. Γεννηματά

    Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του χθες με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Παυλόπουλος έκανε ειδική αναφορά στην ενεργό, όπως τη χαρακτήρισε, παρουσία της κας Γεννηματά σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και υπογράμμισε ότι τιμά ιδιαίτερα τόσο εκείνη, όσο και την ιστορία του ΠΑΣΟΚ.

    Μάλιστα, ο Πρόεδρος εξήρε και την συμβολή της Φ. Γεννηματά, στο να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα στην πρόσφατη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, που όπως επισήμανε, «αποτέλεσε το βασικό όπλο του πρωθυπουργού για να ξεκινήσουμε και πάλι την προσπάθεια που θα οδηγήσει, είμαι πεπεισμένος την Ελλάδα στον να παραμείνει στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη».

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κα Φώφη Γεννηματά, αφού μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανησυχία του ελληνικού λαού, υπογράμμισε ότι όλοι περιμένουν τώρα αυτή τη συνεννόηση και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να τον ενημερώσει για τις επαφές που είχε και τη συμμετοχή της στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ηγετών πριν από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Όπως σημείωσε η κα Γεννηματά είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι ήδη οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουν πάρει πρωτοβουλίες θερμής στήριξης της Ελλάδας και της προοπτικής της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη.

    [03] Η ελληνική πρόταση προς τον ESM και τους θεσμούς

    Η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας [ESM] αφορά τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας από την 01/07/2015 έως τις 30/06/2018, για τρία δηλαδή χρόνια. Και περιλαμβάνει ακόμα την ρύθμιση του χρέους καθώς και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ., αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

    Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος [1%, 2% και 3% του ΑΕΠ] θα επανεξεταστούν, καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί.

    Σημειώνουν δε τα εξής σε ότι αφορά πιο συγκεκριμένα τους βασικούς άξονες της ελληνικής πρότασης.

    -Τα βασικά τρόφιμα και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι στο 13%. Διατηρείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά. Η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά θα γίνει στο τέλος του 2016 και όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016.

    - Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας.

    - Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία.

    -Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με ομαλή αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου που θα απορροφηθεί από την πτώση των διεθνών τιμών.

    -Αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28%.

    -Νέα πρόταση για ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με:

  • * έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,

  • * εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές,

  • * αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία ελλήνων και την προέλευσή της

    -Θέσπιση περιουσιολογίου.

    -Ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

    -Στις αγορές προϊόντων, η κυβέρνηση:

  • * Θα διατηρήσει το σημερινό καθεστώς για τα ΜΗΣΥΦΑ [Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα], ψωμί, γάλα, Κυριακές.

  • * Θα μειώσει τη γραφειοκρατία με τη δημιουργία «one stop shop» για τις επιχειρήσεις.

    -Μείωση συντελεστή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου σε 6% από 6,5%.

    -Βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.

    -Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.

    -Αύξηση φόρου πολυτελείας και εφαρμογή του και στα σκάφη αναψυχής.

    -'Αμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.

    -Εισαγωγή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέων μεταρρυθμίσεων για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.

    Η δέσμη προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς κατατέθηκε στη Βουλή ως σχέδιο νόμου «για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)», προκειμένου να ζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντως η εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, να διαπραγματευθούν επί τη βάσει αυτού του κειμένου.

    Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι αυτή που προβλέπεται στα άρθρα 74 παρ. 2, 76 παρ. 4 του Συντάγματος και 109 του Κανονισμού της Βουλής, που αφορούν νομοσχέδια και προτάσεις νόμων που χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση ως κατεπείγοντα.

    [04] Tον οδικό χάρτη και τα προβλήματα για την συμφωνία παρουσίασε η Κομισιόν

    Τρία είναι τα στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν έτσι ώστε να γίνει δυνατή η συμφωνία, όπως τα συνόψισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Το πρώτο έχει ήδη ολοκληρωθεί από χτες και αφορούσε την έγκαιρη αποστολή του αιτήματος από την ελληνική κυβέρνηση για ένα νέο πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

    Σε δεύτερο στάδιο, ο ΕΜΣ έδωσε εντολή στην Κομισιόν να προχωρήσει στην διερεύνηση των τριών στοιχείων που θα κρίνουν το πρόγραμμα: πρώτον, το κατά πόσο αποτελεί κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης, δεύτερον τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και τρίτον, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτή η έκθεση των θεσμών πρέπει να είναι έτοιμη εγκαίρως για το Eurogroup του Σαββάτου. Το τρίτο στάδιο, σύμφωνα πάντα με την Κομισιόν, είναι η αποστολή των αξιόπιστων προτάσεων από την Αθήνα μέσα στη σημερινή ημέρα έτσι ώστε να αξιολογηθούν από τους θεσμούς πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.

    Ερωτηθείς, σχετικά με το αν η Αθήνα έχει την τεχνική βοήθεια των εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν στη συγγραφή των προτάσεων, τόνισε πως η «ιδιοκτησία» των μέτρων είναι καθαρά ελληνική, ωστόσο το προσωπικό της Επιτροπής είναι διαθέσιμο για πιθανές ερωτήσεις.

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους ο ίδιος εκπρόσωπος επανέλαβε την πάγια θέση του προέδρου της Επιτροπής, ότι προέχει η συμφωνία πάνω στις μεταρρυθμίσεις και στην αιρεσιμότητα και πως μια συζήτηση για το χρέος μπορεί να ξεκινήσει τον Οκτώβρη.

    Ωστόσο, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές πέρα από την ποιότητα των ελληνικών προτάσεων για μεταρρυθμίσεις, η επίτευξη της συμφωνίας θα εξαρτηθεί τόσο από τη στάση που θα κρατήσουν οι πιο αυστηρές χώρες όσο και από τους ίδιους τους θεσμούς, στους οποίους έχουν επανέλθει σημάδια διχασμού. Οι διαφωνίες αφορούν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ζήτημα του χρέους, καθώς το ΔΝΤ επιμένει στη διευθέτησή του αλλά και το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο τίθεται επανειλημμένα από την πλευρά του ΔΝΤ, χωρίς όμως να βρίσκει ανταπόκριση, εκτός από την ελληνική ούτε από την ευρωπαϊκή πλευρά.

    [05] Β. Πούτιν: Η τράπεζα των BRICS θα μπορεί να χρηματοδοτεί προγράμματα από το 2016

    Η νέα αναπτυξιακή τράπεζα που δημιουργήθηκε από τις αναδυόμενες χώρες των BRICS θα είναι επιχειρησιακή και σε θέση να χρηματοδοτεί προγράμματα ήδη από την επόμενη χρονιά, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη σύνοδο κορυφής του οργανισμού στην πόλη Ούφα της Ρωσίας.

    «Η νέα τράπεζα ανάπτυξης θα χρηματοδοτεί προγράμματα ενεργειακά, μεταφορών ή βιομηχανικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από συνομιλίες με τους αρχηγούς των κρατών των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

    Σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο οι πρώτες χρηματοδοτήσεις θα αρχίσουν από το 2016. «Έχουμε ήδη επιλέξει 50 προγράμματα και πρωτοβουλίες στον οδικό μας χάρτη», διαβεβαίωσε, επισημαίνοντας πως μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός κέντρου έρευνας για τις πηγές ενέργειας, χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

    Οι BRICS, που αντιπροσωπεύουν το 40% του πληθυσμού και το ένα πέμπτο του ΑΕΠ του πλανήτη, αποφάσισαν να αποκτήσουν τη δική τους τράπεζα για να χρηματοδοτούν μεγάλα έργα υποδομής και να ασκήσουν πίεση στη δυτική ηγεμονία.

    Αυτή η νέα τράπεζα θα έχει αρχικό κεφάλαιο 50 δισεκ. δολαρίων και θα συνδεθεί με ένα νομισματικό ταμείο 100 δισεκ. δολαρίων.

    [06] Μοσκοβισί: Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη

    «Η Ευρωζώνη επιθυμεί μόνο ένα σενάριο για την Ελλάδα, την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη». Αυτό αναφέρει ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί σε κείμενό του, με τίτλο "Ιεροκήρυκες και πυρομανείς", το οποίο ανήρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα. Ένα κείμενο με το οποίο επιτίθεται τόσο στους "ιεροκήρυκες" που όπως χαρακτηριστικά λέει θέλουν "να αφορίσουν την Ελλάδα", όσο και στους "πυρομανείς" που όπως αναφέρει θέλουν να την κάνουν "πεδίο πειραματισμού για την οικονομική και δημοσιονομική ανευθυνότητα".

    «Κάθε άλλο σενάριο πλην της παραμονής στο ευρώ θα αποτελεί μία συλλογική αποτυχία» τονίζει ο Επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για οικονομικά θέματα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι « η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει αποδιοπομπαίος τράγος, παράδειγμα της τιμωρίας όσων έχουν παραστρατήσει στο όνομα μιας ηθικολογικής ανάγνωσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας».

    [07] Ο Νταβούτογλου έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

    Ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε στον απερχόμενο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, έναν μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες επικράτησε το κόμμα του, ανακοίνωσε η προεδρία.

    Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης των Ταγίπ Ερντογάν και Αχμέτ Νταβούτογλου, που κυβερνά την χώρα τα τελευταία 13 χρόνια, κέρδισε τις εκλογές της 7ης Ιουνίου συγκεντρώνοντας το 40,6% των ψήφων και 258 από τις 550 συνολικά έδρες της εθνοσυνέλευσης, έχασε ωστόσο την αυτοδυναμία, ένα γεγονός που ανοίγει το δρόμο για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού.

    [08] Σε ύφεση πυρκαγιά στο Ζευγολατιό Κορινθίας

    Σε ύφεση βρίσκεται φωτιά στο Ζευγολατιό Κορινθίας, που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στον παλαιό σκουπιδότοπο του Ζευγολατιού.

    Η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων γρήγορα ξέφυγε από τη χωματερή και πήρε μεγάλες διαστάσεις στην γύρω περιοχή, καίγοντας δασική έκταση με πουρνάρια.

    Από νωρίς ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής επιχειρεί να θέσει υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο κι αυτή την ώρα δίνουν μάχη με τις φλόγες 15 οχήματα της Πυροσβεστικής με 40 πυροσβέστες και 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Η φωτιά που έχει κάνει στάχτη πολλά στρέμματα δασικής έκτασης δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 July 2015 - 0:32:14 UTC