Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Γεννηματά με Σουλτς, στις Βρυξέλλες
  • [02] Την Παρασκευή θα κληθεί ο I. Στουρνάρας στην Επιτροπή ΔΕΚΟ για την έκθεση της ΤτΕ
  • [03] Τριήμερες συζητήσεις ΗΠΑ - Κίνα στην Ουάσινγκτον
  • [04] Μ. Ντράγκι: Διασφαλισμένη η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος
  • [05] Νέο Eurogroup αύριο
  • [06] Σύλληψη αξιωματικού μυστικών υπηρεσιών της Ρουάντα στο Λονδίνο
  • [07] ΗΠΑ: Πρόσκρουση φορτηγού σε αγωγό αερίου προκάλεσε διαρροή επικίνδυνων υλικών
  • [08] Τέθηκε σε τροχιά ο δεύτερος ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel για επιτήρηση της Γης
  • [09] «Έξυπνο τσιρότο» ινσουλίνης μπορεί να απαλλάξει τους διαβητικούς από τις ενέσεις
  • [10] Ζ.Κ. Γιούνκερ: Θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αυτή την εβδομάδα
  • [11] ¶. Μέρκελ: Χρειάζεται ακόμα δουλειά, ο χρόνος που απομένει είναι λίγος
  • [12] Ο Πούτιν «μου έσωσε τη ζωή» λέει ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς

  • [01] Συνάντηση Γεννηματά με Σουλτς, στις Βρυξέλλες

    Τις Βρυξέλλες επισκέπτεται σήμερα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά όπου το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς. Αργότερα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Τζιάννι Πιτέλα και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ.

    [02] Την Παρασκευή θα κληθεί ο I. Στουρνάρας στην Επιτροπή ΔΕΚΟ για την έκθεση της ΤτΕ

    Μετά από μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και των βουλευτών της αντιπολίτευσης υπερψηφίστηκε με 9 ψήφους (5 κατά) η πρόταση της προέδρου της Βουλής να κληθεί και να παρουσιαστεί την ερχόμενη Παρασκευή 26 Ιουνίου στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την δημοσιοποίηση της ενδιάμεσης έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής.

    Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, την επόμενη εβδομάδα ο κ. Στουρνάρας, με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών που υπέγραψε τον εξώδικο συμβιβασμό μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Ζήμενς, θα κληθεί να παρουσιαστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που διερευνά την υπόθεση αυτή.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Στουρνάρας που είχε κληθεί να παρουσιαστεί σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών είχε αποστείλει επιστολή προς την πρόεδρο της Βουλής με την οποία γνωστοποιούσε ότι, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του και ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη, δεν μπορεί πριν από τις 6 Ιουλίου να ανταποκριθεί στο αίτημα των μελών της. Διευκρίνιζε πάντως ότι αμέσως μετά είναι στη διάθεση της Βουλής.

    [03] Τριήμερες συζητήσεις ΗΠΑ - Κίνα στην Ουάσινγκτον

    Οι ΗΠΑ και η Κίνα ξεκίνησαν ένα τριήμερο συνομιλιών σε επίπεδο υπουργών με σκοπό να διευθετήσουν τη πολυσύνθετη σχέση τους ως μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, είπε ένας ανώτατος αξιωματούχος χθες.

    Η ετήσια συνάντηση έφερε στην Ουάσινγκτον πάνω από 400 κινέζους αξιωματούχους σε μια προσπάθεια επίλυσης θεμάτων που έχουν οδηγήσει τις δύο χώρες - οι οποίες διεξήγαγαν 590 δις δολάρια σε εμπόριο μεταξύ τους πέρσι - σε όξυνση των σχέσεων. Στις ανησυχίες των ΗΠΑ περιλαμβάνονται η επεκτατική πολιτική της Κίνας στη Νότια Θάλασσα της Κίνας, είπε ο αμερικανός αξιωματούχος, η ασφάλεια ηλεκτρονικών συναλλαγών ιδιαίτερα από κινέζους χάκερ, και περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στην αμερικανική εμπορική δραστηριότητα στην Κίνα.

    Τα κοινά θέματα για τα οποία θα συζητήσουν μια στενότερη συνεργασία περιλαμβάνουν την κλιματική αλλαγή, κοινές ανησυχίες για τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Νότιας Κορέας, η μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές, και στήριξη στην παγκόσμια ανάπτυξη.

    [04] Μ. Ντράγκι: Διασφαλισμένη η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος

    Διαβεβαιώσεις από τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι διασφαλισμένη μέχρι το τέλος του προγράμματος πήρε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ημίωρη συνάντησή τους σήμερα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

    Ο Μ. Ντράγκι τόνισε την ανάγκη να κλείσει η συμφωνία άμεσα, ενώ ο πρωθυπουργός έθεσε μεταξύ άλλων και το ζήτημα με τα ελληνικά ομόλογα ύψους 27 δισ. που είχαν αγοραστεί από την ΕΚΤ κατά την περίοδο Τρισέ και τώρα εκκρεμεί η αποπληρωμή τους. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και το εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και αρμόδιος για την Ελλάδα, Μπενουά Κερέ.

    [05] Νέο Eurogroup αύριο

    Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συγκαλείται εκ νέου το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου να συζητήσει για την Ελλάδα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των 19 κρατών μελών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα.

    «Όλα τα μέρη είναι αποφασισμένα να βρεθεί μια λύση. Οι νέες ελληνικές προτάσεις είναι ένα βήμα εμπρός» σημείωσε ο Τουσκ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και πρόσθεσε ότι απομένει να γίνει πολλή δουλειά "μέσα στις επόμενες ώρες".

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι θεσμοί (σ.σ. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) «θα συνεργαστούν κατά τρόπο που θα επιτρέψει αυτό το Γιούρογκρουπ να καταλήξει σε αποτελέσματα το βράδυ της Τετάρτης, τα οποία μπορούν να παρουσιαστούν το πρωί της Πέμπτης» συνέχισε.

    Η συνεδρίαση της Ευρωομάδας θα πραγματοποιηθεί την προηγουμένη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η οποία είναι αφιερωμένη κυρίως στο ζήτημα των μεταναστών στη Μεσόγειο.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση τις επόμενες ημέρες. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε σε μια οριστική συμφωνία τις επόμενες ημέρες, διότι αυτό χρειαζόμαστε», ανέφερε και πρόσθεσε, κάνοντας μια ποδοσφαιρική μεταφορά, πως η Ελλάδα και οι πιστωτές της δεν μπορούν να «παίξουν παράταση».

    [06] Σύλληψη αξιωματικού μυστικών υπηρεσιών της Ρουάντα στο Λονδίνο

    Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε τον διευθυντή υπηρεσιών πληροφοριών της Ρουάντα, Καρένζι Καράκε, μετά από αίτημα της Ισπανίας, όπου καταζητείται σε σχέση με εγκλήματα πολέμου.

    Ο Καράκε συνελήφθηκε στο αεροδρόμιου Χήθροου το Σάββατο, είπε η βρετανική αστυνομία χθες. Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η αστυνομία είπε ότι ο Καράκε, 54, παρουσιάστηκε σε δικαστήριο του Ουέστμινστερ μετά από τη σύλληψή του βάσει ευρωπαϊκού εντάλματαος, και βρίσκεται στο κρατητήριο μέχρι να παρουσιαστεί ξανά στο δικαστήριο την Πέμπτη.

    Το 2008, ο Ισπανός ανώτατος δικαστής Φερνάντο Αντρέου κατηγόρησε 40 στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες της Ρουάντα, μεταξύ των οποίων και τον Καράκε, ότι συμμετείχαν σε δολοφονίες-αντίποινα μετά τη γενοκτονία της χώρας το 1994. Ο δικαστής απήγγειλε κατηγορίες που συμπεριλάμβαναν γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και τρομοκρατία, οι οποίες έφεραν το θάνατο σε εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και ισπανοί υπήκοοι.

    [07] ΗΠΑ: Πρόσκρουση φορτηγού σε αγωγό αερίου προκάλεσε διαρροή επικίνδυνων υλικών

    Ενα 18-τροχο φορτηγό προσέκρουσε σε αγωγό φυσικού αερίου στην περιοχή Λα Πορτ του Χιούστον, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός και να προκληθεί διαρροή επικίνδυνων υλικών αργά χθες, μετέδωσε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα myfoxhouston.com

    Πυροσβέστες δήλωσαν ότι μεγάλη ποσότητα προπυλενίου διέρρευσε από το σπασμένο αγωγό στην εθνική οδό 225. Οι αρχές απέκλεισαν τον δρόμο και από τις δύο κατευθύνσεις μεταξύ των περιοχών Αλεν Τζένοα και Γκούντγιαρ.Συνεργεία προσπαθούν να περιορίσουν τη διαρροή. Στο δημοσίευμα δεν κατονομάζεται η εταιρία που διαχειρίζεται τον αγωγό.

    [08] Τέθηκε σε τροχιά ο δεύτερος ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel για επιτήρηση της Γης

    Ένας ακόμη δορυφόρος Sentinel, o 2A, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), τέθηκε σήμερα σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας. Είχε προηγηθεί ο Sentinel-1A τον Απρίλιο του 2014. Οι δορυφόροι, που θα γίνουν περισσότεροι στο μέλλον, εντάσσονται στο σύστημα «Κοπέρνικος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεχή και ολοκληρωμένη περιβαλλοντική παρακολούθηση της Γης (ξηράς, θάλασσας και ατμόσφαιρας).

    Ο βάρους 1,1 τόνων δορυφόρος εκτοξεύθηκε πάνω σε έναν πύραυλο «Βέγκα» από την ευρωπαϊκή διαστημική βάση Κουρού της Γαλλικής Γουιάνα σήμερα τα χαράματα ώρα Ελλάδος. Ο Sentinel-2A διαθέτει άκρως εξελιγμένο εξοπλισμό (έγχρωμη και υπέρυθρη κάμερα) οπτικής απεικόνισης υψηλής ανάλυσης, ενώ ο Sentinel-1A διαθέτει ραντάρ.

    [09] «Έξυπνο τσιρότο» ινσουλίνης μπορεί να απαλλάξει τους διαβητικούς από τις ενέσεις

    Μετά τα τσιρότα νικοτίνης έρχονται και τα τσιρότα ινσουλίνης. Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν το πρώτο «έξυπνο τσιρότο», το οποίο αυτόματα χορηγεί τις αναγκαίες δόσεις ινσουλίνης στους διαβητικούς.

    Το «τσιρότο» δοκιμάσθηκε με επιτυχία σε πειραματόζωα και αν είναι εξίσου επιτυχείς οι κλινικές δοκιμές του και στους ανθρώπους, τότε ανοίγει ο δρόμος για να απαλλαχθούν οι άνθρωποι με διαβήτη από το συνεχές βάσανο της βελόνας στο δάχτυλό τους. Παράλληλα, θα αποφεύγονται πλέον τα σημερινά ανθρώπινα λάθη, τα οποία -λόγω λάθους δοσολογίας- μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές όπως η τύφλωση και ο ακρωτηριασμός ή ακόμη και ο θάνατος.

    Θα χρειασθούν περισσότερες έρευνες στο μέλλον, αλλά οι ειδικοί αισιοδοξούν ότι το τσιρότο θα είναι άτοιμο για ανθρώπινη χρήση σε δύο έως τρία χρόνια, αλλάζοντας τελείως τον τρόπο που σήμερα οι διαβητικοί τύπου 1 αντιμετωπίζουν την πάθησή τους.

    [10] Ζ.Κ. Γιούνκερ: Θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αυτή την εβδομάδα

    «Σημαντικό βήμα» χαρακτηρίζει τις προτάσεις των ελληνικών αρχών που κατατέθηκαν στους θεσμούς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε δήλωσή του που εξέδωσε τη Δευτέρα, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης.

    Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ επισημαίνει ότι παρόλο που οι ελληνικές προτάσεις έφτασαν νωρίς το πρωί με κάποια καθυστέρηση, αποτελούν «σημαντικό βήμα» προς την κατεύθυνση των προσδοκιών των τριών θεσμών. «Είμαι βέβαιος ότι το Eurogroup της Τετάρτης θα έχει αποτελέσματα, τα οποία θα υποβληθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης», αναφέρει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής και καταλήγει λέγοντας: «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν πρόκειται απλώς για μια πρόθεση να ολοκληρωθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων αυτήν την εβδομάδα. Θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αυτή την εβδομάδα».

    [11] ¶. Μέρκελ: Χρειάζεται ακόμα δουλειά, ο χρόνος που απομένει είναι λίγος

    «Χρειάζεται ακόμα δουλειά» επεσήμανε η Γερμανίδα Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, τη Δευτέρα, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα.

    Όπως είπε η Α. Μέρκελ, ο χρόνος που απομένει είναι λίγος και γι' αυτό τις επόμενες ημέρες πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις για να επιτευχθεί συμφωνία ως το επόμενο Eurogroup που θα συγκληθεί την ερχόμενη Τετάρτη. Σημείωσε, επίσης, ότι όλοι οι ηγέτες συμφώνησαν με την εισήγηση του Γ. Ντάισελμπλουμ να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη Τετάρτη, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

    Συνεχίζοντας, η Α. Μέρκελ σημείωσε ότι η Σύνοδος της ευρωζώνης είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα, καθώς όπως είπε, οι ηγέτες δεν έλαβαν καμία απόφαση, αλλά ούτε και μπήκαν στις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης. Η ίδια τόνισε ότι βάση των συζητήσεων αποτελεί η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

    Ερωτηθείσα για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η Α. Μέρκελ αναγνώρισε ότι είναι ένα ζήτημα και πρόσθεσε ότι στο θέμα αυτό επιμένει το ΔΝΤ. Πρόσθεσε ότι το θέμα του χρέους συζητήθηκε στη Σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης, αλλά όχι λεπτομερώς. Η ίδια υπενθύμισε την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, σύμφωνα με την οποία, το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα διευθετηθεί, εφόσον υπάρχει ανάγκη. Πρόσθεσε, τέλος, ότι το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους δεν επείγει.

    Tέλος, η 'Αγγελα Μέρκελ ανέφερε πως δεν συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος της Ελλάδας.

    [12] Ο Πούτιν «μου έσωσε τη ζωή» λέει ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς

    Ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνέντευξη στο BBC, γιατί του «έσωσε τη ζωή» κατά τη διάρκεια της κρίσης η οποία οδήγησε στην ανατροπή του το 2014 έπειτα από αιματηρές διαδηλώσεις στο Κίεβο.

    Ο Γιανουκόβιτς κατέφυγε στη Ρωσία στις 23 Φεβρουαρίου 2014 με τη βοήθεια Ρώσων στρατιωτικών.«Το γεγονός ότι ο Πούτιν έλαβε αυτή την απόφαση, με τη σύσταση των ειδικών του δυνάμεων, ήταν δικαίωμά του και υπόθεσή του», είπε ο Γιανουκόβιτς. «Φυσικά του είμαι ευγνώμων που έδωσε εντολή να διασφαλιστεί η ασφάλειά μου βοηθώντας με να βγω από τη χώρα και σώζοντας τη ζωή μου» πρόσθεσε ο πρώην Πρόεδρος.

    Ο Γιανουκόβιτς, που παραμένει εξόριστος στη Ρωσία, δήλωσε στο BBC ότι θα ήθελε να επιστρέψει μία ημέρα στην Ουκρανία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 June 2015 - 6:32:10 UTC