Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας
  • [02] «Ναι» σε συμφωνία, «όχι» σε ρήξη, υποστήριξε ο Στ. Θεοδωράκης
  • [03] «Το επόμενο 48ωρο είναι σημαντικό ώστε να έχουμε συμφωνία»
  • [04] Νέο Eurogroup αύριο
  • [05] Το Πεκίνο ελπίζει η Ελλάδα να εξέλθει σύντομα από την κρίση
  • [06] Ζ.Κ. Γιούνκερ: Θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αυτή την εβδομάδα
  • [07] Σε νέα αύξηση της χρηματοδότησης μέσω του ELA προχώρησε η ΕΚΤ
  • [08] Ακτή Ελεφαντοστού: Απελευθέρωσαν 48 παιδιά, σκλάβους σε φυτείες κακάο
  • [09] Επιτυχία για τον Τσίπρα η χθεσινή σύνοδος κορυφής, εκτιμά η Suddeutsche Zeitung
  • [10] Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών
  • [11] «Οι δέκα εντολές» του Μανόλη Αναγνωστάκη
  • [12] Σκοτώθηκε ο βραβευμένος με Οσκαρ συνθέτης Τζ. Χόνρερ
  • [13] Ο Π. Μοσκοβισί δηλώνει «πεπεισμένος» για την εξεύρεση συμφωνίας

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας

    «Η πρότασή μας έχει γίνει αποδεκτή ως βάση συζήτησης από τους θεσμούς, χρειάζεται όμως να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για λίγες ώρες, τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα, ακριβώς γιατί δεν επιθυμούμε μια αποσπασματική και περιορισμένη χρονικά συμφωνία». Αυτό υπογράμμισε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Το πλήρες κείμενο της δήλωσής του είναι το εξής:

    «Σήμερα καταθέσαμε την πρότασή μας στους θεσμούς. Μια πρόταση με ισοδύναμα μέτρα που έχει όμως ως βασικό κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη. Για πρώτη φορά τα βάρη δεν πηγαίνουν στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Προστατεύουμε τις συντάξεις και τους μισθούς, προστατεύουμε τη μέση οικογένεια, τη λαϊκή οικογένεια και για πρώτη φορά καλούνται να επωμιστούν βάρη αυτοί οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να τα επωμιστούν, προκειμένου να μπορέσουμε να φύγουμε οριστικά από αυτή την κρίση. Από αυτή την κρίση που έχουμε μπει εδώ και πέντε χρόνια. Η πρότασή μας έχει γίνει αποδεκτή ως βάση συζήτησης από τους θεσμούς, χρειάζεται όμως να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για λίγες ώρες, τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα, ακριβώς γιατί δεν επιθυμούμε μια αποσπασματική και περιορισμένη χρονικά συμφωνία. Θέλουμε μια συνολική και βιώσιμη λύση που θα συνοδεύεται από ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο και ταυτόχρονα, θα καθιστά βιώσιμη την ελληνική οικονομία και τη δυνατότητα της χώρας πολύ σύντομα να μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια της. Αυτό σημαίνει ότι στόχος μας είναι να έχουμε εξασφαλίσει και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας απολύτως για το επόμενο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Συνεπώς, κριτήριο η κοινωνική δικαιοσύνη, ισοδύναμα μέτρα αποδεκτά από τους θεσμούς. Κριτήριο για εμάς η οικονομική βιωσιμότητα, το βιώσιμο χρέος, το ισχυρό και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο. Μετά από όλα αυτά έχω την αίσθηση ότι πλέον - για να χρησιμοποιήσω μια φράση που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι - η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Ευχαριστώ πολύ».

    [02] «Ναι» σε συμφωνία, «όχι» σε ρήξη, υποστήριξε ο Στ. Θεοδωράκης

    «Θέλουμε συμφωνία, κι ας είναι κακή, και όχι ρήξη, γι' αυτό στηρίζουμε» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, αργά χθες το βράδυ, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Διαλόγου του κόμματος, στον Κεραμεικό.

    Ο κ. Θεοδωράκης άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, σημείωσε ότι ταλαντεύεται μεταξύ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και του εσωτερικού του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προέβλεψε ότι με τη στάση του στη διαπραγμάτευση θα φέρει μεγαλύτερη λιτότητα και πως αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί να υπογράψει νέο μνημόνιο.

    Επίσης, ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναζητεί δικαιολογίες για τη στάση της, αντικαθιστώντας το δίλλημα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» με το ψευτοδίλλημα «εμείς ή οι ξένοι». «Το Ποτάμι δεν θα γίνει συνοδοιπόρος τους» τόνισε.

    Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να βοηθήσουν να βγει η Ελλάδα από το τέλμα, διαγράφοντας, όπως είπε, τη λογική να εκδικηθούν την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ζήτησε από τον κ. Γιούνκερ να προχωρήσει στη χορήγηση του αναπτυξιακού πακέτου 35 δισ. ευρώ και από τον κ. Ντράγκι να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

    «Πίστευα ότι η Αριστερά θα είχε μάθει από τη παράδοση του Μπερλιγκουέρ και της Σοσιαλδημοκρατίας» τόνισε στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος δήλωσε απογοητευμένος από τον κ. Τσίπρα. «Είχα ελπίδα γι' αυτόν, αλλά είναι Μπολσεβίκος. Δεν τον αδικώ, γιατί ήταν στη ΚΝΕ. Δεν χτύπησε κάρτα και δεν έχει μεροκάματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να συγκρουστεί με την ομάδα Κωνσταντοπούλου.

    Σχετικά με τη διαφαινόμενη συμφωνία με τους εταίρους, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι το επιχείρημα της κυβέρνησης θα είναι, ότι θα πρόκειται για πολιτική συμφωνία. «Δεν πρόκειται να βγούμε από το τέλμα, αν δεν δουλέψουμε και δεν παράγουμε» τόνισε. Ο Γιάννης Μπουτάρης απευθύνθηκε και στο Ποτάμι, το οποίο, όπως είπε, το στηρίζει αλλά θα πρέπει να ανοιχθεί και να καταθεσει συγκεκριμένη πολιτική πρόσταση.

    Την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει στα όρια του διατύπωσε ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης, σημειώνοντας ότι η τακτική του δεν είναι συμβατή με την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη. «Η μάχη δεν είναι μόνο να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη αλλά να ξαναγίνει ισότιμη» υπογράμμισε, ενώ σχολίασε τις φιλοευρωπαϊκές συγκεντρώσεις, λέγοντας ότι «ήταν κραυγή αγωνίας της παραγωγικής Ελλάδας και με αυτές έσπασε τη σιωπή της». Επίσης, επεσήμανε την υποχρέωση του Ποταμιού να αποτελέσει τη βάση ενός ευρωπαϊκού πόλου. «Είναι δύσκολη η προσπάθεια γιατί απαιτεί ιδεολογικές και πολιτικές διεύρυνσης και οργανωτική διάρθρωση» ανέφερε.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν δεκάδες στελέχη και προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο της Σοσιαδημοκρατίας και του Φιλελευθερισμού, μεταξύ των οποίων η Μαριέττα Γιαννάκου και η Άννα Διαμαντοπούλου.

    [03] «Το επόμενο 48ωρο είναι σημαντικό ώστε να έχουμε συμφωνία»

    Πολύ κοντά σε συμφωνία εκτίμησε ότι βρίσκεται η κυβέρνηση με τους δανειστές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Αναφερόμενος στον ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της νησιωτικότητας και εκτίμησε ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να έχουμε θετικό αποτέλεσμα σε σχέση με την εξαίρεση των νησιών.

    Μιλώντας στον Σκάι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, ότι, το ζήτημα του χρέους έχει τεθεί και θα συζητηθεί το συντομότερο δυνατόν. Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η αβεβαιότητα, τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης, ενώ δήλωσε ότι, η συμφωνία θα πρέπει να πάει στη Βουλή πριν το τέλος της εβδομάδας. Συμπλήρωσε δε, ότι θα πρέπει να γίνει ενημέρωση, ώστε όλοι οι βουλευτές να γνωρίζουν με το που θα κλείσει η συμφωνία, ενώ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει ακόμα αν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο με τα μέτρα στη Βουλή με τη μορφή ενός άρθρου.

    Ο κ. Σακελλαρίδης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως "ο καθένας θα αναλογιστεί τις ευθύνες του. Προφανώς χωρίς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τη δεδηλωμένη, δεν περνάει» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν θα φτάσουμε στο σημείο» να μην συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι ψήφοι από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης. Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, «η μόνη επιλογή, θα ήταν η προσφυγή στις κάλπες και στο λαό».

    Πάντως, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σκληρά μέτρα και υπογράμμισε: «Υπάρχει πλήρης συναίσθηση ότι υπάρχουν σκληρά μέτρα στην πρόταση, όμως ο προσανατολισμός των μέτρων δεν αφορά αυτούς που έχουν πληρώσει τα προηγούμενα διαστήματα».

    Όπως και με το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά που δεν έχει λήξει αντιστοίχως και για τα τρόφιμα, σημείωσε ότι «κι εκεί δίνεται μάχη, ώστε να μείνουν αυτά τα προϊόντα στον χαμηλό συντελεστή».

    Για τα εργασιακά αναφέρθηκε στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες όπως είπε θα νομοθετηθούν άμεσα. Για τα κλειστά επαγγέλματα, η κυβέρνηση «προσπαθεί να δώσει λύσεις» ώστε να μην πληγούν άλλο όσοι επλήγησαν από την κρίση είπε ο κ. Σακελλαρίδης.

    Γενικά, για το περιεχόμενο των μέτρων που περιέχονται στην ελληνική πρόταση, τόνισε ότι "οι ίδιοι δεν θα πληρώνουν τα βάρη της κρίσης, είναι ξεκάθαρη η φιλοσοφία της πρότασης για την αναδιανομή των βαρών», ενώ υπογράμμισε ότι γίνεται συζήτηση για πακέτο χρηματοδότησης «μεγάλο πακέτο με πραγματικό χρήμα».

    «Τα μέτρα έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση, μεταφέρουν τα βάρη. Δίνουμε μάχη και υπάρχουν πολλές προτάσεις που δίνουν προοπτική και ανάσες. Πιστεύω ότι και μόνο η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι κάτι που εξασφαλίζει δημοσιονομικό όφελος, θα ήταν ένα κενό που θα έπρεπε να καλυφθεί με σκληρά μέτρα», συμπλήρωασε.

    Αναφορικά με το χρέος σημείωσε ότι δεν είναι «κομμάτι της συμφωνίας», αλλά θέμα που θέτει η ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός το έβαλε σε όλες τις συναντήσεις του» και σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «υπάρχουν διάφορες αντιδράσεις, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτό που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι κάτι ρεαλιστικό». Σημείωσε δε, ότι η κυβέρνηση επιμένει και θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα για να σταματήσει ο κίνδυνος της αβεβαιότητας και να επιλυθούν μεσοπρόθεσμα και όλα τα ζητήματα τα χρηματοδοτικά. Πρόσθεσε στο σημείο αυτό, ότι, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ώστε να υπάρξει διευθέτηση του θέματος αυτού. Δίνουμε μάχη, είπε ο κ. Σακελλαρίδης και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί. «Όσο και να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, όσο και να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους και σε σχέση με τα χρηματοδοτικά κενά τα οποία έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», είπε ο κ. Σακελλαρίδης κληθείς να σχολιάσει τη στάση ηγετών απέναντι στο ζήτημα του χρέους. «Εμείς προτείνουμε μια λύση η οποία δεν επιβαρύνει τους ευρωπαίους φορολογούμενους, δεν επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των ευρωπαϊκών κρατών», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ζήτησε να περιμένουμε τα επόμενα 24ωρα διότι η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη.

    Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από την πρόταση που κατέθεσε, δήλωσε μιλώντας το πρωί στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης σημειώνοντας ότι σίγουρα η ελληνική πρόταση δεν είναι η μεταρρύθμιση που θα προωθούσε η κυβέρνηση κάτω από άλλες συνθήκες αλλά ο προσανατολισμός αυτών των μέτρων και η αναδιανομή των βαρών που επιχειρεί είναι μεγάλη και γι΄ αυτό η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη ώστε να μην περάσουν παράλογες απαιτήσεις. Στο ερώτημα αν πρόταση που παρουσίασε η κυβέρνηση μπορεί να εμπλουτισθεί με νέα μέτρα ως αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκούνται ο κ. Σακελαρίδης είπε:«Οι πιέσεις που δεχόμαστε είναι μεγάλες, όμως αυτό για το οποίο θα μπορούσα να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό είναι ότι, και δεν το λέω για να προετοιμάσω τον κόσμο για μέτρα, να τον διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα από αυτά τα οποία περιλαμβάνει η πρόταση».

    «Μπορεί να γίνουνε διευθετήσεις σε μια σειρά από ζητήματα, μπορεί να υπάρξουν βελτιωτικές αλλαγές, μπορεί να υπάρχουν αποσαφηνίσεις, όμως στην ουσία τους άλλα μέτρα δεν υπάρχει δυνατότητα και δεν υπάρχει περίπτωση να τα εφαρμόσουμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Στο ερώτημα πότε θα υπάρξει συμφωνία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «πρέπει να έχουμε συμφωνία εντός της εβδομάδος και νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο σε σχέση με αυτό. Το επόμενο 48ωρο είναι σημαντικό ώστε να έχουμε τη συμφωνία. Ξέρετε ότι έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής, υπάρχει και το Eurogroup. Eπειδή υπάρχει αύριο το Eurogroup, η σημερινή ημέρα είναι καθοριστική». Ο κ. Σακελλαρίδης κατέληξε λέγοντας ότι η συμφωνία πρέπει να ψηφιστεί πριν από τις 30 Ιουνίου.

    [04] Νέο Eurogroup αύριο

    Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συγκαλείται εκ νέου το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου να συζητήσει για την Ελλάδα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των 19 κρατών μελών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα.

    «Όλα τα μέρη είναι αποφασισμένα να βρεθεί μια λύση. Οι νέες ελληνικές προτάσεις είναι ένα βήμα εμπρός» σημείωσε ο Τουσκ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και πρόσθεσε ότι απομένει να γίνει πολλή δουλειά "μέσα στις επόμενες ώρες".

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι θεσμοί (σ.σ. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) «θα συνεργαστούν κατά τρόπο που θα επιτρέψει αυτό το Γιούρογκρουπ να καταλήξει σε αποτελέσματα το βράδυ της Τετάρτης, τα οποία μπορούν να παρουσιαστούν το πρωί της Πέμπτης» συνέχισε.

    Η συνεδρίαση της Ευρωομάδας θα πραγματοποιηθεί την προηγουμένη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η οποία είναι αφιερωμένη κυρίως στο ζήτημα των μεταναστών στη Μεσόγειο.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση τις επόμενες ημέρες. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε σε μια οριστική συμφωνία τις επόμενες ημέρες, διότι αυτό χρειαζόμαστε», ανέφερε και πρόσθεσε, κάνοντας μια ποδοσφαιρική μεταφορά, πως η Ελλάδα και οι πιστωτές της δεν μπορούν να «παίξουν παράταση».

    [05] Το Πεκίνο ελπίζει η Ελλάδα να εξέλθει σύντομα από την κρίση

    Η Κίνα εξέφρασε σήμερα την ελπίδα η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση χρέους σύντομα.Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ δήλωσε ότι η Κίνα παρατήρησε τη στενή επικοινωνία ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές στην κρίση χρέους στην Ελλάδα.«Από την πλευρά της Κίνας, ελπίζουμε η Ελλάδα θα ξεπεράσει σύντομα την κρίση ώστε να καταστεί εφικτή η σταθερή ανάπτυξη της διαδικασίας ολοκλήρωσης της ΕΕ» δήλωσε ο Λου στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

    Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ αναχωρεί την ερχόμενη εβδομάδα για την Ευρώπη σε ένα ταξίδι που θα περιλαμβάνει τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας στις Βρυξέλλες και επίσκεψη στη Γαλλία.Ο Λου είπε ότι ο Λι θα έχει μία εις βάθος ανταλλαγή απόψεων σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με τους ευρωπαίους ηγέτες.

    Ερωτηθείς αν η Κίνα θα προσέφερε επείγουσα οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα ή θα αγόραζε περιουσιακά στοιχεία της χώρας σε περίπτωση χρεοκοπίας, ο Λου είπε ότι δεν διαθέτει σχετική πληροφόρηση.

    Τον περασμένο χρόνο, η Κίνα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα αγόραζε ομόλογα όταν η Ελλάδα εκδώσει πάλι χρεωστικούς τίτλους σε μία κίνηση υποστηρίξης προς μία οικονομικά πληγείσα χώρα, η οποία, κατά το Ρόιτερς, φιλοδοξεί να γίνει πύλη εισόδου στην Ευρώπη για τα κινεζικά προϊόντα.

    [06] Ζ.Κ. Γιούνκερ: Θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αυτή την εβδομάδα

    «Σημαντικό βήμα» χαρακτηρίζει τις προτάσεις των ελληνικών αρχών που κατατέθηκαν στους θεσμούς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε δήλωσή του που εξέδωσε τη Δευτέρα, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης.

    Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ επισημαίνει ότι παρόλο που οι ελληνικές προτάσεις έφτασαν νωρίς το πρωί με κάποια καθυστέρηση, αποτελούν «σημαντικό βήμα» προς την κατεύθυνση των προσδοκιών των τριών θεσμών. «Είμαι βέβαιος ότι το Eurogroup της Τετάρτης θα έχει αποτελέσματα, τα οποία θα υποβληθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης», αναφέρει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής και καταλήγει λέγοντας: «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν πρόκειται απλώς για μια πρόθεση να ολοκληρωθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων αυτήν την εβδομάδα. Θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αυτή την εβδομάδα».

    [07] Σε νέα αύξηση της χρηματοδότησης μέσω του ELA προχώρησε η ΕΚΤ

    Σε νέα αύξηση του ορίου παροχής ρευστότητας, μέσω του μηχανισμού έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χωρίς να είναι γνωστό το ύψος της νέας πίστωσης που χορηγήθηκε στο τραπεζικό σύστημα. Χθες εξάλλου η ΕΚΤ είχε και πάλι αυξήσει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, προκειμένου οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν την εκροή καταθέσεων που είχε σημειωθεί τις προηγούμενες ημέρες.

    [08] Ακτή Ελεφαντοστού: Απελευθέρωσαν 48 παιδιά, σκλάβους σε φυτείες κακάο

    Η αστυνομία στην Ακτή του Ελεφαντοστού απελευθέρωσε 48 παιδιά σκλάβους σε εφόδους που έκανε σε φυτείες κακάο στη δυτική πλευρά της χώρας, και συνέλαβε 22 άτομα με την κατηγορία εμπορίας ή εκμετάλλευσης παιδιών, είπε η Ίντερπολ χθες.

    Τα παιδιά, ηλικίας από 5 έως 16 ετών, κατάγονταιν από το Μαλί, τη Γουϊνέα και Μπουρκίνα Φάσο καθώς και από το βόρειο τμήμα της Ακτής του Ελεφαντοστού και απελευθερώθηκαν σε συντονισμένες προσπάθειες από την 1η έως τις 6 Ιουνίου στην περιοχή Σαν Πέδρο, είπε η διεθνής αστυνομική οργάνωση.

    Μερικά από τα παιδιά εργάζονταν στις φυτείες για σχεδόν ένα χρόνο υπό ακραίες καταστάσεις που «έθεταν την υγεία τους σε σοβαρό κίνδυνο».

    [09] Επιτυχία για τον Τσίπρα η χθεσινή σύνοδος κορυφής, εκτιμά η Suddeutsche Zeitung

    Η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι η χθεσινή σύνοδος κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης αποτέλεσε επιτυχία τουλάχιστον για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε άρθρο της με τίτλο: «Τώρα ο Τσίπρας πρέπει να δράσει».

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, μετά την εκλογή του ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητούσε από τους Ευρωπαίους εταίρους του να συζητήσουν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο το ζήτημα της κρίσης χρέους της Αθήνας. Ο Τσίπρας ήθελε να συνομιλήσει, ήθελε να τον ακούσουν. Και αυτό ακριβώς πέτυχε χθες το βράδυ, συνεχίζει η εφημερίδα.

    Σύμφωνα με τη Suddeutsche Zeitung, οι χώρες της ΕΕ λαμβάνουν υπόψη τους σοβαρά την Αθήνα, όπως έδειξε η χθεσινή έκτακτη σύνοδος. Όμως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει τώρα επιτέλους να υιοθετήσει μέτρα περιορισμού των δαπανών, μόνο έτσι θα μπορέσει να αποφύγει αυτό που κανείς δεν θέλει, προσθέτει.

    Όμως σημειώνει η Suddeutsche Zeitung, η Αθήνα πρέπει να κερδίζει και πάλι τη χαμένη της αξιοπιστία. Και αυτό θα γίνει μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση υιοθετήσει επιτέλους μέτρα περικοπών δαπανών.

    Τώρα, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, εναπόκειται στους πιστωτές της Ελλάδας να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό με τον οποίο και οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να ζήσουν, με την κυριολεκτική σημασία της λέξης. Διότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της πρέπει να δείξουν στους Ευρωπαίους πολίτες ότι έκαναν μέχρι τελευταία στιγμή τα πάντα, αλλά πραγματικά τα πάντα, ώστε να καταλήξουν στον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό. Μόνο έτσι τα κοινοβούλια στην Αθήνα, το Ελσίνκι, το Βερολίνο και οπουδήποτε αλλού να δεχθούν αυτό τον συμβιβασμό.

    [10] Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών

    To μεσημέρι θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθούν και τα πρώτα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις επιδόσεις των 105.000 υποψηφίων που διεκδικούν 68.345 θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

    Υπενθυμίζεται ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την υποβολή μηχανογραφικού, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τους υποψηφίους μέχρι και την Τρίτη, 7 Ιουλίου. Ακόμη, οι βάσεις των σχολών αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 20 Αυγούστου.

    [11] «Οι δέκα εντολές» του Μανόλη Αναγνωστάκη

    Από τις 23 Ιουνίου του 2005 που ο «αόρατος» διαιτητής σφύριξε το τέλος και της παράτασης στο μάτς της ζωής του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, κανένας φορέας ή πρόσωπο - εκπρόσωπος της επίσημης πολιτείας ή της τοπικής αυτοδιοίκησης από τη γενέθλιά του Θεσσαλονίκη εισηγήθηκε, αποφάσισε ή διοργάνωσε εκδηλώσεις τιμής , μνήμης - έστω γνωριμίας με το - εν πολλοίς άγνωστο στους νεώτερους - έργο του αποχωρήσαντα ποιητή .

    Δεκα χρόνια μετα την -σα σήμερα- φυσική του αναχώρηση ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει απόψε την δεύτερη - της σειράς δημόσιων εκδηλώσεων (άρχισαν με την ονοματοδοσία πλατείας στο κέντρο της πόλης, συνεχίστηκαν με εκδήλωση στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και στη Διεθνή Έκθεση Bιβλίου και κορυφώνονται τον ερχόμενο Οκτώβριο με δίμηνης διάρκειας έκθεση ντοκουμέντων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, από τη ζωή και το έργο του ποιητή).

    Πρόκειται για εκδήλωση λόγου και μουσικής (με τη μορφή θεατρικής παράστασης) με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννηση (Θεσσαλονίκη 9 Μαρτίου 1925) και δέκα χρόνων απ το θάνατο του (Αθήνα 23 Ιουνίου 2005) που θα πραγματοποιηθεί στο αίθριο του δημαρχείου.

    Η τρίτη και τελευταία εκδήλωση στο πλαίσιο του έτους Αναγνωστάκη είναι μια μεγάλη έκθεση που θα αναπτυχθεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (15 Οκτωβρίου-15 Δεκεμβρίου) θα περιλαμβάνει τεκμήρια από τη ζωή και το έργο του ποιητή, προσωπικά του αντικείμενα, βιβλία του σε παλιές εκδόσεις, αλληλογραφία και χειρόγραφα από τα πολύτιμα αρχεία του γιου του, Ανέστη Αναγνωστάκη, αλλά και του αρχιτέκτονα - φίλου του ποιητή - Μίλτου Πολυβίου ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να εκδοθεί ένα λεύκωμα με το υλικό που έχει συγκεντρωθεί εν είδει καταλόγου της

    Τεκμήριο -ενδεικτικό του ήθους, του σθένους, των "αρχών" που διατηρούσε ο ποιητής , οχι μονο για τις πολιτικές -ιδεολογικές του απόψεις αλλα και τη για τη λογοτεχνία και τη "διαχείριση" της απο τους "ειδικούς" ειναι το παρακάτω κείμενο - χειρόγραφο του με τον τίτλο:

    «Οι δέκα εντολές»

    (Tελευταίαι υποθήκαι μελλοθανάτου)

    1) Μη συνεργάζεστε με έντυπα υπόπτου προελεύσεως, ανυπάρκτου σοβαρότητος και αμφιβόλου αισθητικής προγράμματος...

    9) Μη καλλιεργείτε σχέσεις - ιδίως εξ αποστάσεως - με δήθεν πνευματικούς παράγοντες και κομματαρχίσκους της διανοήσεως που επισκέπτονται κατά καιρούς τη Θεσσαλονίκη., αποφύγετε κάθε εκδήλωση απέναντι τους, μη συναγελάζεστε με το πλήθος των ανιούντων ακροατών των bon pour l? orient διαλέξεων των.

    10. Στην σύγχρονη έκλυση των πνευματικών ηθών, στην ανεξερεύνητη βραζιλιάνικη ζούγκλα που λέγεται «νεοελληνική διανόηση» μέσα στο πλήθος των πάσης φύσεως μαστρωπών, εκπορνευτών και χαμερπών διανοουμένων που απεγνωσμένα συναγωνίζονται για την κατάκτηση του αριστείου της κακοήθειας και της ανηθικότητας, διατηρήστε πάση θυσία τον πυρήνα της ατομικής σας οντότητας , της συνέπειας των αρχών σας και της πνευματικής σας αξιοπρέπειας. Loin du foule litteraire (μακριά απ το λογοτεχνικό πλήθος) το σύνθημα σας μέχρι της παρελεύσεως της πικρής αυτής περιόδου. Η τέχνη δεν βιάζεται. Το μέλλον είναι δικό σας»

    Το κείμενο (το χειρόγραφο του ποιητή σε τρείς σελίδες χαρτιού) δόθηκε απ τον Μανόλη Αναγνωστάκη που ...περίμενε την εκτέλεση του , στον παιδικό του φίλο Κλείτο Κύρου σε μια απ τις επισκέψεις που του εκανε, στις φυλακές του Γεντί Κουλε...

    [12] Σκοτώθηκε ο βραβευμένος με Οσκαρ συνθέτης Τζ. Χόνρερ

    Ο συνθέτης Τζέιμς Χόρνερ, βραβευμένος με Οσκαρ για το κομμάτι «My Heart Will Go On» στην ταινία Τιτανικός, σκοτώθηκε κατά τη συντριβή του διθέσιου μονοκινητήριου αεροπλάνου του κοντά στη Σάντα Μπάρμπαρα στη νότια Καλιφόρνια.«Χάσαμε έναν θαυμάσιο άνθρωπο με μία τεράστια καρδιά και ένα απίστευτο ταλέντο. Πέθανε κάνοντας αυτό που αγαπούσε...», έγραψε στο Facebook η βοηθός του Σίλβια Πατρίσια.

    Ο Τζέιμς Χόρνερ γεννήθηκε στο Λος Αντζελες το 1953 και σπούδασε στο Royal College of Music στο Λονδίνο και στη συνέχεια στο University of Southern California. Επειτα από καριέρα ... άρχισε, στο τέλος της δεκαετίας του ΄70, τη συνεργασία του με το Χόλιγουντ με την ταινία «The Lady in Red», ενώ πήρε την πρώτη του υποψηφιότητα για Οσκαρ για την Ταινία «Aliens». Ακολούθησαν έξι ακόμη υποψηφιότητες για Οσκαρ για ταινίες όπως οι Braveheart, Apollo 13, Field Of Dreams . Εγραψε επίσης μουσική για τις ταινίες Willow, Honey I Shrunk the Kids και Star Trek II.Το 2010 συνεργάσθηκε και πάλι με τον Τζέιμς Κάμερον στην ταινία Avatar.

    [13] Ο Π. Μοσκοβισί δηλώνει «πεπεισμένος» για την εξεύρεση συμφωνίας

    O Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα «πεπεισμένος» για τη δυνατότητα εξεύρεσης μιας συμφωνίας αυτή την εβδομάδα με την Αθήνα για την ελληνική κρίση χρέους.

    «Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε μια συμφωνία» δήλωσε ο Μοσκοβισί στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter μετά τη σύνοδο κορυφής που επέτρεψε χθες βράδυ μια πρόοδο προς μια δυνατή έξοδο από την κρίση. Ο Ευρωπαίος επίτροπος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μένει «δουλειά να γίνει σε δύο ζητήματα», αναφέροντας το θέμα του ΦΠΑ και αυτό της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 June 2015 - 8:32:14 UTC