Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γκ. Τσίμερ: Η Γερμανία οφείλει να καταβάλει τις παλιές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο
  • [02] «Την αμέριστη στήριξη της ΕΕ στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα, υποδηλώνει η επίσκεψη Γιούνκερ»
  • [03] Παρών στην αυριανή εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ΝΔ θα είναι ο Θόδωρος Ρουσόπουλος
  • [04] «Πράσινο φως» για συμμετοχή της Αυστραλίας στις αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών
  • [05] Α. Νταβούτογλου: Η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να μην πέσει το Κομπάνι στα χέρια των τζιχαντιστών
  • [06] «Η άγνωστη πλευρά του Βυζαντίου» - Αποκλειστική προδημοσίευση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [07] Επιστήμονες είδαν, για πρώτη φορά, το σωματίδιο - φάντασμα «Ματζοράνα»

  • [01] Γκ. Τσίμερ: Η Γερμανία οφείλει να καταβάλει τις παλιές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο

    Την ανάγκη να καταβάλει η Γερμανία τις πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα από την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, τονίζει σε συνέντευξή της στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Γκάμπι Τσίμερ, πρόεδρος της ευρω-ομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ηγετικό στέλεχος του κόμματος της Αριστεράς («Die Linke») στη Γερμανία, η κ. Τσίμερ σημειώνει μάλιστα ότι το κόμμα της «έχει κινητοποιηθεί για να τεθεί σοβαρά το θέμα των δεινών από τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα και να ρυθμισθεί σε συνδυασμό με το ελληνικό χρέος».

    «Από την αρχή το "Die Linke" είχε συνδέσει το θέμα του ελληνικού χρέους με τη γερμανική κατοχή και τα όσα είχαν διαπραχθεί από τους ναζί. Ένα μέρος από το κόμμα, βέβαια, είχε λάβει αποστάσεις από την κεντρική αυτή γραμμή. Η δική μας η θέση είναι πως από ηθικής απόψεως η Γερμανία οφείλει να καταβάλει τις παλιές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο» σημειώνει η πρόεδρος της ευρω-ομάδας της Αριστεράς. Σημειώνει ότι το θέμα δεν έχει απασχολήσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και προσθέτει: «Στο τέλος, όμως, το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και της Κατοχής θα έχει αίσιο τέλος και θα βρεθεί μία δίκαιη λύση και τελικά οι μελλοντικές κυβερνήσεις, όσο και ο κόσμος στην Ελλάδα, θα έχουν αυτό που επιθυμούν».

    Σχετικά με το γεγονός ότι πολλοί στην Ελλάδα έχουν συχνά την εντύπωση πως το κόμμα της Αριστεράς στη Γερμανία δεν τηρεί μία θετική στάση στο Κοινοβούλιο απέναντι στην Ελλάδα, η κ. Τσίμερ τονίζει: «Όχι, όχι, το κόμμα μου έχει μία πολύ συγκεκριμένη σχέση αλληλεγγύης ως προς τον ελληνικό λαό. Έχει εναντιωθεί στους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης στην ελληνική κρίση, αντιτείνοντας πως οι χειρισμοί αυτοί είναι αντιπαραγωγικοί, δεν βοηθούν, είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Δική μας εκτίμηση είναι πως όλα αυτά τα δισεκατομμύρια της βοήθειας δεν παράγουν αποτέλεσμα και δεν διατίθενται προς την σωστή κατεύθυνση και στο τέλος καταλήγουν στις τράπεζες και δεν έρχονται στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό κινείται η κριτική μας».

    [02] «Την αμέριστη στήριξη της ΕΕ στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα, υποδηλώνει η επίσκεψη Γιούνκερ»

    «Η δεύτερη, εντός διμήνου, επίσκεψη στην Αθήνα του νεοεκλεγέντος προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποδηλώνει την αμέριστη στήριξη της ΕΕ στην προσπάθεια ανάκαμψης που καταβάλλει η χώρα μας και αναγνώριση των άνευ προηγουμένου θυσιών, στις οποίες υποβλήθηκαν γι αυτόν τον σκοπό οι Ελληνες πολίτες» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Ελλάδα, Παναγιώτης Καρβούνης.

    Ερωτηθείς σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2015, το οποίο κατέθεσε η γαλλική κυβέρνηση και σύμφωνα με το οποίο μετατίθεται η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας δύο χρόνια αργότερα, ο κ. Καρβούνης σχολίασε ότι οι συμφωνημένοι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται από όλες τις χώρες ανεξάρτητα από την ύπαρξη μνημονίου, γιατί ακριβώς η μη τήρησή τους ήταν ένας από τους λόγους της πανευρωπαϊκής κρίσης.

    [03] Παρών στην αυριανή εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ΝΔ θα είναι ο Θόδωρος Ρουσόπουλος

    Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος θα είναι παρών στην αυριανή εκδήλωση της ΝΔ, για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της. Με τον κ. Ρουσόπουλο επικοινώνησε ο γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, και τον προσκάλεσε στην επετειακή εκδήλωση του κυβερνώντος κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Ο πρώην υπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση.

    [04] «Πράσινο φως» για συμμετοχή της Αυστραλίας στις αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών

    Αυστραλιανά μαχητικά αεροσκάφη θα αρχίσουν να βομβαρδίζουν στόχους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, δήλωσε σήμερα ο Aυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ και τόνισε ότι η τζιχαντιστική οργάνωση αποτελεί πραγματική απειλή για τη χώρα του, η οποία πλέον συμμετέχει στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά των σουνιτών εξτρεμιστών ισλαμιστών. Σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε εθνική εμβέλεια, ο Αμποτ δήλωσε ότι στρατιώτες των αυστραλιανών ειδικών δυνάμεων θα αναπτυχθούν επίσης στο έδαφος του Ιράκ παρέχοντας «συμβουλευτικό και υποστηρικτικό» ρόλο, προκειμένου να συνδράμουν τον ιρακινό στρατό στις μάχες κατά των τζιχαντιστών.

    «Σήμερα το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ, έπειτα από αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης και σε υποστήριξη της ιρακινής κυβέρνησης. Επίσης, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την ανάπτυξη αυστραλιανών ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ για να συμβουλεύουν και να βοηθούν τις ιρακινές δυνάμεις». «Οι Αμερικανοί έχουν σίγουρα ήδη αρκετά σημαντικό αριθμό ειδικών δυνάμεων επί του πεδίου» τόνισε. «Η αντίληψή μου είναι ότι υπάρχουν βρετανικές και καναδικές ειδικές δυνάμεις ήδη στο εσωτερικό του Ιράκ, συνεπώς θα επιχειρούμε σε πολύ μικρότερη κλίμακα αλλά ακριβώς όπως οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις».

    [05] Α. Νταβούτογλου: Η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να μην πέσει το Κομπάνι στα χέρια των τζιχαντιστών

    Η Τουρκία δεν επιθυμεί η κατοικούμενη κυρίως από Κούρδους πόλη Κομπάνι, κοντά στη μεθόριο με τη Συρία, να πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και θα κάνει τα πάντα προκειμένου να το αποτρέψει, δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. «Δεν θα θέλαμε να πέσει το Κομπάνι. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε αυτό να συμβεί» δήλωσε ο Νταβούτογλου σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, η οποία μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

    Λίγες ώρες νωρίτερα, η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα που είχε καταθέσει η κυβέρνηση, με το οποίο δίνεται το πράσινο φως στο στρατό να διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ.

    [06] «Η άγνωστη πλευρά του Βυζαντίου» - Αποκλειστική προδημοσίευση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τα αθέατα του Βυζαντίου, τα μαύρα σημεία, τα γραφικά παραλειπόμενα, οι κρυμμένες αλήθειες, τα μικρά για τους μεγάλους και τα μεγάλα για τους μικρούς, αυτά που προκαλούν οργή αλλά και μειδίαμα, όσα φέρνουν έκπληξη αλλά και βεβαιότητα για την προαιώνια θηριώδη φύση των ανθρώπων της εξουσίας , αποκαλύπτονται στο βιβλίο «Η άγνωστη πλευρά του Βυζαντίου- Ιστορικά παράδοξα». Κυκλοφορεί την ερχόμενη βδομάδα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, έργο έρευνας των Γιάννη Γρυντάκη, Γιώργου Δάλκου, Άγγελου Χόρτη και Έκτορα Χόρτη. Οι συγγραφείς, σε 267 σελίδες, απομυθοποιούν πρόσωπα και καταστάσεις σε αυτή την «Θεοφιλέστατη» αυτοκρατορία, παραπέμποντας περαιτέρω σε πηγές, ώστε ο αναγνώστης να έχει απόλυτη τεκμηρίωση της ανατρεπτικής τους ματιάς.

    Κάτω από ευρηματικούς τίτλους οι συντάκτες παρουσιάζουν ιστορίες για απόλυτους μονάρχες που ναι μεν ήταν φιλάνθρωποι, αλλά και δεν δίσταζαν να εξοντώνουν φίλους και συγγενείς για να εξασφαλίσουν τον θρόνο. Αφηγούνται ιστορίες για πονηρούς ευνούχους, αδίστακτες ερωμένες που, επικαλούμενες τη Βασιλεία του Θεού, διεκδικούσαν τη βασιλεία της γης. Μιλούν για αυτοκρατορικούς υπαλλήλους που απαιτούσαν τα «δωράκια» τους και για ένα ποινικό δίκαιο που όριζε ότι ο ύποπτος ακόμη και απλών προδοτικών σκέψεων κατά του βασιλικού οίκου τιμωρούνταν με θάνατο και με στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων στα παιδιά του.

    [07] Επιστήμονες είδαν, για πρώτη φορά, το σωματίδιο - φάντασμα «Ματζοράνα»

    Επιστήμονες στις ΗΠΑ πέτυχαν επιτέλους αυτό που πολλοί φυσικοί προσπαθούσαν να κάνουν εδώ και δεκαετίες: να δουν για πρώτη φορά στο μικροσκόπιο το μυστηριώδες σωματίδιο Ματζοράνα, το οποίο είναι άκρως «εξωτικό», καθώς συμπεριφέρεται ταυτόχρονα ως ύλη και αντιύλη. Το επίτευγμα, πέρα από τη σημασία του για τη θεμελιώδη φυσική, μπορεί να έχει και μελλοντικές πρακτικές εφαρμογές, αξιοποιούμενο για τη δημιουργία ισχυρότερων κβαντικών υπολογιστών. Οι φυσικοί θεωρούν ότι κάθε σωματίδιο της ύλης έχει ένα αντίστοιχο αντιύλης με ίση μάζα, αλλά αντίθετο ηλεκτρικό φορτίο. Όταν αυτά τα δύο έρχονται σε επαφή, το ένα εξουδετερώνει το άλλο και αλληλοκαταστρέφονται. Όμως από τη δεκαετία του '30, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν σωματίδια που είναι «και τα δύο σε συσκευασία του ενός».

    Ένα τέτοιο σωματίδιο (φερμιόνιο) είχε προβλεφθεί θεωρητικά από το 1937 από τον Iταλό φυσικό Έτορε Ματζοράνα, από τον οποίο και πήρε το όνομά του. Ο Ματζοράνα είχε επιμείνει ότι υπάρχει ένα παράξενο σταθερό σωματίδιο που μπορεί να είναι τόσο ύλη όσο και αντιύλη. Αν και μέχρι σήμερα διάφορες μορφές αντιύλης έχουν ανιχνευθεί, το «κυνήγι» για την επιβεβαίωση της ύπαρξής του συγκεκριμένου σωματιδίου - Ιανού δεν είχε ως τώρα αποδώσει καρπούς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 October 2014 - 8:30:31 UTC