Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεφώνημα για βόμβα στο ΑΠΘ
  • [02] ΔΝΤ: Δεν είναι «ισορροπημένη» η προσαρμογή στην Ευρωζώνη
  • [03] Η Μόσχα ενισχύει το στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα
  • [04] Νέα έκτακτη σύνοδος του ΟΗΕ για τη Γάζα
  • [05] «Έξυπνη» ζώνη προειδοποιεί τον οδηγό όταν αποκοιμιέται στο τιμόνι

  • [01] Τηλεφώνημα για βόμβα στο ΑΠΘ

    Τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), δέχτηκαν πριν από λίγο, οι πρυτανικές αρχές. Στο σημείο, βρίσκονται ειδικές μονάδες της αστυνομίας, οι οποίες ερευνούν τους χώρους του συγκεκριμένου κτιρίου.

    [02] ΔΝΤ: Δεν είναι «ισορροπημένη» η προσαρμογή στην Ευρωζώνη

    Η προσαρμογή της οικονομίας της Ευρωζώνης δεν είναι «ισορροπημένη» και για να γίνει πιο ισχυρή πρέπει να προωθηθούν οι επενδύσεις στις πιστώτριες χώρες και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις οικονομίες της για να αυξηθεί η παραγωγικότητα, σημειώνει άρθρο που δημοσίευσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο blog του.

    Το άρθρο αναφέρει ότι οι μεγάλες βελτιώσεις στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών που κατέγραψαν στη διάρκεια της κρίσης οι χρεώστριες χώρες της Ευρωζώνης - όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Ισπανία - οφείλονται κυρίως στη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, η οποία με τη σειρά της προέκυψε στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας από περίπου ίσες μειώσεις των μισθών και της απασχόλησης, ενώ στην περίπτωση της Ισπανίας προήλθε από τη μείωση της απασχόλησης.

    Με άλλα λόγια, σημειώνει το άρθρο, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στις χρεώστριες χώρες συνοδεύθηκε από τη μείωση της εγχώριας ζήτησης και την αύξηση της ανεργίας και αυτό εγείρει το ερώτημα για τη βιωσιμότητά της. Από την άλλη πλευρά, πολλές πιστώτριες χώρες της Ευρωζώνης εμφανίζουν στη διάρκεια της κρίσης μεγάλα και συνεχή πλεονάσματα στα ισοζύγια εξωτερικών πληρωμών τους, τα οποία προκύπτουν τόσο από την αύξηση των αποταμιεύσεων όσο και από τη μείωση των επενδύσεων τους.

    Τα μεγάλα και διαρκή πλεονάσματα των πιστωτριών χωρών συμβάλλουν στην ενίσχυση της ισοτιμίας του ευρώ, κάνοντας δυσκολότερη την προσαρμογή των χρεωστριών οικονομιών της Ευρωζώνης, αναφέρει το άρθρο, προσθέτοντας ότι το ισχυρότερο ευρώ διογκώνει το κενό εξωτερικής ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζουν οι χρεώστριες χώρες και συμβάλλει επίσης στον πολύ χαμηλό πληθωρισμό της Ευρωζώνης.

    Συνολικά, καταλήγουν οι συντάκτες του άρθρου, τα χαρακτηριστικά αυτά υποδηλώνουν μία «μη ισορροπημένη» προσαρμογή , καθώς αυτή φαίνεται να βασίζεται κυρίως στην αναιμική εγχώρια ζήτηση στις χρεώστριες χώρες και την περιορισμένη εγχώρια ζήτηση στις πιστώτριες χώρες. Η αύξηση των επενδύσεων στις πιστώτριες χώρες και η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών για την αύξηση της παραγωγικότητας σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης θα αυξήσει τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης σε όλη την περιοχή και θα βοηθήσει να κλείσουν ταχύτερα τα παραγωγικά κενά.

    [03] Η Μόσχα ενισχύει το στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα

    Η Ρωσία θα ενισχύσει το στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα, το αγκυροβόλιο του οποίου βρίσκεται στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε το Μάρτιο από τη Μόσχα, ανακοινώθηκε σήμερα από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. «Αρχίσαμε σήμερα την ανάπτυξη ενός ισχυρού στόλου της Μαύρης Θάλασσας» δήλωσε ο ναύαρχος Αλεξάντρ Βίτκο σε μήνυμά του που δημοσιοποιήθηκε από την υπηρεσία Τύπου του στόλου. Ο ναύαρχος Βίτκο έκανε λόγο για ενίσχυση του αεροναυτικού τομέα, για ανάπτυξη πυροβόλων στα παράλια, για νέα πολεμικά σκάφη και υποβρύχια.

    Χθες, Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία «πρέπει να ανακαινίσει τις στρατιωτικές υποδομές» στη Σεβαστούπολη, στην Κριμαία, «για να ενισχύσει την άμυνα της χώρας» ως απάντηση στην ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Μαύρη Θάλασσα και στη Βαλτική.

    [04] Νέα έκτακτη σύνοδος του ΟΗΕ για τη Γάζα

    Πέντε Παλαιστίνιοι, ανάμεσα στους οποίους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί από πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης στο Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή υπηρεσία πρώτων βοηθιών, ενώ το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει μια απόφαση, η οποία έχει υποβληθεί από την Παλαιστίνη και με την οποία ζητείται η διεθνής προστασία των Παλαιστινίων και η επείγουσα διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με την ισραηλινή επίθεση στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    Οι πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στο Αμπασάν, μια τοποθεσία ανατολικά του Χαν Γιούνις, κατά τη 16η ημέρα της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του θυλάκου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής υπηρεσίας πρώτων βοηθειών Άσραφ αλ-Κούντρα. Τα πτώματα των πέντε Παλαιστινίων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Νάσερ του Χάν Γιούνις. Ο θάνατός τους αυξάνει σε τουλάχιστον 644 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη, στις 8 Ιουλίου, των εχθροπραξιών ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ. Στο ίδιο διάστημα έχουν σκοτωθεί 31 Ισραηλινοί, οι 29 από τους οποίους ήταν στρατιώτες.

    Στο μεταξύ, σε λίγη ώρα πρόκειται να αρχίσει στη Γενεύη η έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

    Τη διεξαγωγή της ζήτησε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Αιγύπτου εξ ονόματος της αραβικής ομάδας, ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Πακιστάν εξ ονόματος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, και ο μόνιμος παρατηρητής του Κράτους της Παλαιστίνης. Η απόφαση που έχει υποβληθεί από την Παλαιστίνη καταδικάζει «τις γενικευμένες, συστηματικές και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών» που απορρέουν από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από τις 13 Ιουνίου στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, «ιδιαίτερα από την τελευταία στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας (...) κατά την οποία έγιναν τυφλές και δυσανάλογες επιθέσεις (...) που μπορεί να συνιστούν διεθνή εγκλήματα». Στην απόφαση ζητείται επίσης «να σταλεί επειγόντως μια ανεξάρτητη διεθνής ερευνητική επιτροπή» για να ερευνήσει σχετικά με τις παραβιάσεις αυτές και καλούνται οι ερευνητές να καταρτίσουν ένα κατάλογο «των παραβιάσεων και των εγκλημάτων που διαπράττονται» και «να ταυτοποιήσουν αυτούς που είναι υπεύθυνοι» ώστε να δικαστούν και να «μπει τέλος στην ατιμωρησία».

    [05] «Έξυπνη» ζώνη προειδοποιεί τον οδηγό όταν αποκοιμιέται στο τιμόνι

    Μια «έξυπνη» ζώνη αυτοκινήτου, η οποία παρακολουθεί συνεχώς τους παλμούς της καρδιάς και την αναπνοή του οδηγού και τον ειδοποιεί με ηχητικό σήμα, όταν «καταλαβαίνει» ότι αυτός πάει να αποκοιμηθεί στο τιμόνι, δημιούργησαν Ισπανοί ερευνητές.

    Η ζώνη διαθέτει ειδικούς ηλεκτρονικούς αισθητήρες που καταγράφουν τους ρυθμούς της αναπνοής και των χτύπων της καρδιάς. Όταν αυτοί πέφτουν πολύ, μία ένδειξη ότι ο οδηγός κινδυνεύει να τον πάρει ο ύπνος, τότε η ζώνη «κουδουνίζει» για να τον ξυπνήσει έγκαιρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 July 2014 - 8:30:21 UTC