Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προθεσμία για τον Σεπτέμβριο έλαβαν οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης και Ι. Καπελέρης
  • [02] Καταιγίδες με ισχυρούς ανέμους και χαλάζι αναμένονται σήμερα
  • [03] Φάρσα το τηλεφώνημα για βόμβα στο ΑΠΘ
  • [04] Tην αναδιάρθρωση της Τράπεζας Πειραιώς ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • [05] Το ΙΟΒΕ προβλέπει ήπια ανάπτυξη για το 2014
  • [06] Ξεκινά το «τελευταίο ταξίδι» του Costa Concordia
  • [07] Το Κίεβο λέει πως φιλορώσοι αντάρτες εγκαταλείπουν τις θέσεις τους στα περίχωρα του Ντονέτσκ
  • [08] Ένα φλέγον κοινωνικό θέμα στις εικοστές Νύχτες Πρεμιέρας

  • [01] Προθεσμία για τον Σεπτέμβριο έλαβαν οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης και Ι. Καπελέρης

    Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα επανέλθουν ενώπιον των ειδικών ανακριτών Διαφθοράς οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης και Ιωάννης Καπελέρης, οι οποίοι κλήθηκαν σήμερα σε απολογία για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος σχετικά με τους χειρισμούς που έκαναν στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

    Οι δύο πρώην υπεύθυνοι του ΣΔΟΕ ζήτησαν και έλαβαν από τους ανακριτές, Χρήστο Παπακώστα και Δημήτρη Καβαλάρη, προθεσμία για τις απολογίες τους και σύμφωνα με πληροφορίες το νέο ραντεβού τους με την Δικαιοσύνη ορίστηκε μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος τους, οι Ι. Διώτης και Ι. Καπελέρης καλούνται να λογοδοτήσουν για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, ενώ στον πρώτο έχει απαγγελθεί επιπλέον κατηγορία για υπεξαγωγή εγγράφου που αφορά την αντιγραφή του ηλεκτρονικού αρχείου με τους καταθέτες στην ελβετική HSBC.

    [02] Καταιγίδες με ισχυρούς ανέμους και χαλάζι αναμένονται σήμερα

    Για επιδείνωση του καιρού προειδοποιεί η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που ελήφθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Συγκεκριμένα, βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές αναμένεται να εκδηλωθούν στο βόρειο Ιόνιο, τη δυτική και βόρεια ηπειρωτική χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ τοπικά θα σημειωθούν χαλαζοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι. Σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων αναμένεται τη νύχτα.

    Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

    [03] Φάρσα το τηλεφώνημα για βόμβα στο ΑΠΘ

    Φάρσα αποδείχθηκε το τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που δέχτηκαν γύρω στις 10 το πρωί οι πρυτανικές Αρχές.

    Μετά το τηλεφώνημα ειδοποιήθηκε η αστυνομία και ειδικές δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο και πραγματοποίησαν ελέγχους σε όλο το κτίριο (στους οχτώ ορόφους και στα υπόγεια), χωρίς να εντοπίσουν κάτι ύποπτο.

    Οι εργαζόμενοι που είχαν απομακρυνθεί από το κτίριο επέστρεψαν κανονικά στα γραφεία τους και το κτίριο διοίκησης λειτουργεί κανονικά.

    [04] Tην αναδιάρθρωση της Τράπεζας Πειραιώς ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Tην αναδιάρθρωση της Τράπεζας Πειραιώς ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των αποφάσεών της περί κρατικών ενισχύσεων. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζει ότι διαπίστωσε πως το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο περιλαμβάνει την ενσωμάτωση διάφορων ελληνικών τραπεζών, είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων. Τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη και εκείνα που προβλέπονται στο μέλλον θα επιτρέψουν στην Τράπεζα Πειραιώς να αποκαταστήσει πλήρως την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που προκάλεσε η εκτεταμένη κρατική χρηματοδότηση, αναφέρει η Επιτροπή.

    [05] Το ΙΟΒΕ προβλέπει ήπια ανάπτυξη για το 2014

    Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας της τάξης του 0,7% το 2014, επάνοδο δηλαδή σε τροχιά ανάκαμψης μετά από έξι χρόνια ύφεσης, αλλά και ανεργία στο 26,7% προβλέπει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην τριμηνιαία έκθεσή του για την οικονομία, που ανακοίνωσε σήμερα. «Η μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ήπια ανάπτυξη στη συνέχεια του τρέχοντος έτους, η οποία θα καθορίσει και την τάση του ΑΕΠ στο σύνολό του, θα οδηγήσει σε μικρή υποχώρηση της ανεργίας φέτος, για πρώτη φορά από το 2008. Βεβαίως, καθώς οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας έπονται αυτών στην παραγωγική δραστηριότητα με χρονική υστέρηση 2-3 τριμήνων, η πτώση της ανεργίας θα γίνει αρκετά αισθητή από το τρίτο τρίμηνο, υπό την περιοριστική επίδραση σε αυτήν της σημαντικής διεύρυνσης της εποχικής απασχόλησης σε δραστηριότητες στον ευρύτερο τομέα του τουρισμού» σημειώνεται στην έκθεση. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, «οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας κατά τα τελευταία χρόνια, στις οποίες προστέθηκε από την 1η Ιουλίου η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ κατά 3,9%, θα συμβάλουν στην ενίσχυση της απασχόλησης. Ανασχετικά στην υποχώρηση της ανεργίας, αλλά σε μικρό βαθμό, αναμένεται να επενεργήσει η πραγματοποίηση φέτος των προγραμματισμένων για τη διετία 2013- 2014 απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Συνεκτιμώντας το υψηλό επίπεδο της ανεργίας στις αρχές του 2014, η πρόβλεψη για το μέσο επίπεδό της φέτος αναθεωρείται οριακά επί τα χείρω, στο 26,7%, ποσοστό που είναι ελαφρώς μικρότερο του περυσινού (27,5%)», εκτιμά το ΙΟΒΕ. «Η ολοκλήρωση του εκλογικού κύκλου, χωρίς ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις ή ανατροπές, επιτρέπει τη συνέχιση της δημοσιονομικής πολιτικής και κυρίως των μεταρρυθμίσεων στη δομή και τη λειτουργία του κράτους, καθώς και των διαρθρωτικών αλλαγών σε αγορές προϊόντων- υπηρεσιών, οι ρυθμοί υλοποίησης των οποίων επιβραδύνθηκαν σημαντικά κατά την προεκλογική περίοδο. Άλλωστε, το χρονικό διάστημα το οποίο μεσολαβεί μέχρι την επόμενη αξιολόγηση από την τρόικα είναι μικρό, γεγονός που συνεπάγεται ότι πρέπει να γίνει με γοργούς ρυθμούς η σχετική προετοιμασία, στην οποία περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών» εκτιμά το ΙΟΒΕ.

    [06] Ξεκινά το «τελευταίο ταξίδι» του Costa Concordia

    Το τελευταίο ταξίδι του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia πρόκειται να ξεκινήσει στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) και να ολοκληρωθεί σε τέσσερις ημέρες στο λιμάνι της Γένοβας, όπου και θα διαλυθεί. Το κρουαζιερόπλοιο πρόκειται να συνοδεύσουν από το νησί Τζίλιο στην Γένοβα 14 πλοία. Θα προσεγγίσουν το νησί της Κορσικής και στη συνέχεια θα καταλήξουν στο λιμάνι της Γένοβας, πρωτεύουσας της Λιγουρίας.

    Oι ιταλικές Αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κίνδυνος μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ωστόσο ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο πρόκειται να παρακολουθήσει εξ αποστάσεως από την Κορσική αυτόν τον τετραήμερο πλου. Παράλληλα και ιταλικές οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, ζητούν την τήρηση των υψηλότερων δυνατών κανόνων ασφαλείας, με στόχο την προστασία των θαλάσσιων υδάτων.

    Στο εσωτερικό του κρουαζιερόπλοιου υπάρχουν ακόμη περίπου 100 τόνοι καυσίμων, που αποτελούν και την μεγαλύτερη αιτία ανησυχίας.

    Στο μεταξύ, τα μέσα ενημέρωσης στην Ρώμη τονίζουν ότι μετά την κρίσιμη φάση της «ανάδυσης» μέρους του πλοίου από την θαλάσσια περιοχή του νησιού Τζίλιο, τις περασμένες εβδομάδες, το ταξίδι αυτό προς την Γένοβα είναι εξίσου κρίσιμο, διότι υπάρχει θεωρητικά ακόμη ο κίνδυνος να «κοπεί στα δυο» το κρουαζιερόπλοιο.

    [07] Το Κίεβο λέει πως φιλορώσοι αντάρτες εγκαταλείπουν τις θέσεις τους στα περίχωρα του Ντονέτσκ

    Φιλορώσοι αντάρτες εγκαταλείπουν τις θέσεις τους στα περίχωρα της ανατολικής ουκρανικής πόλης Ντονέτσκ και υποχωρούν προς το κέντρο της, ανακοίνωσαν σήμερα ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Κάτοικοι είπαν πως οι αντάρτες, οι οποίοι επιδιώκουν την ανεξαρτησία από το Κίεβο της ουκρανικής περιφέρειας Ντονμπάς, έχουν σκάψει χαρακώματα στο κέντρο του Ντονέτσκ έξω από το πανεπιστήμιο της πόλης, όπου ζουν σε φοιτητικούς κοιτώνες. Οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν τους αντάρτες πίσω στα δύο κύρια οχυρά τους, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, καταλαμβάνοντας χωριά και προάστια γύρω τους σε μια προσπάθεια να τους εξαναγκάσουν να φύγουν.

    [08] Ένα φλέγον κοινωνικό θέμα στις εικοστές Νύχτες Πρεμιέρας

    Ένα θέμα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα και πολύ πρόσφατα και την ελληνική Δικαιοσύνη, φέρνουν στο προσκήνιο μέσα από την κινηματογραφική ματιά τους, τα ντοκιμαντέρ δύο Ελληνίδων που φιλοξενεί το επετειακό 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 28 Σεπτεμβρίου.

    Ο λόγος για το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της Βίκυς Βελλοπούλου, «Excision» που ξεκινάει τώρα την πορεία του στα διεθνή φεστιβάλ, αλλά και το πολυταξιδευμένο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ της Χριστίνας Πιτούλη, «Bref». Πρόσφατα το θέμα αυτό απέκτησε δημοσιότητα και στη χώρα μας, με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών να κάνει δεκτή την αίτηση χορήγησης διεθνούς προστασίας μετανάστριας από την Κένυα και των παιδιών της, προκειμένου να αποφύγει την πρακτική της κλειτοριδεκτομής. Μία απόφαση που ενθαρρύνει και δίνει ελπίδα στη λύση αυτού του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος που μαστίζει εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο, ξεπερνώντας τα 140 εκατομμύρια θύματα παγκοσμίως με έξαρση κυρίως στην Αφρική, αλλά και με την εμφάνιση του σε χώρες του δυτικού πολιτισμού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 July 2014 - 10:30:25 UTC