Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με την εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ θα συναντηθεί σήμερα ο Αλ. Τσίπρας
  • [02] Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τον Τουρισμό
  • [03] Αντιδράσεις από την ΚΕΔΕ για την τιμολόγηση της ΔΕΗ
  • [04] Στάση εργασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία
  • [05] Ο τυφώνας Μάτμο χτυπάει την Ταϊβάν
  • [06] «Χάκαραν» την ιστοσελίδα της Wall Street Journal
  • [07] Ολλανδοί και Βρετανοί ερευνητές θα εξετάσουν τα μαύρα κουτιά του μαλαισιανού αεροσκάφους
  • [08] Αιματοχυσία χωρίς τέλος στη Γάζα
  • [09] Την καλύτερη «μύτη» δεν τη διαθέτει ο σκύλος όπως νομίζαμε, αλλά ο ελέφαντας

  • [01] Με την εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ θα συναντηθεί σήμερα ο Αλ. Τσίπρας

    Με την εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ θα συναντηθεί σήμερα, στο γραφείο του στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

    Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, οι οποίοι αντιδρούν στο μέτρο της διαθεσιμότητας, πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στη συνέχεια κατέληξαν στο υπουργείο Οικονομικών.Στην χθεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν επίσηςεκπαιδευτικοί, σχολικοί φύλακες και μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

    [02] Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τον Τουρισμό

    Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στο Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο για τον τουρισμό, με στήριξη από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

    Κατά τηχθεσινή συνεδρίαση, συνεχίστηκε η προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκη και της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, που είχε σημειωθεί κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, ενώ έντονοι υπήρξαν κατά διαστήματα και οι διαξιφισμοί ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.

    Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Κριτσωτάκης, υποστήριξε στην ομιλία του, πως παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς και την άνοδο του αριθμού των αφίξεων, τα έσοδα από τον τουρισμό δεν έχουν αυξηθεί αισθητά - και αυτό, λόγω του μοντέλου που ακολουθεί η κυβέρνηση, το οποίο κατά τη γνώμη του ευνοεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες του Τουρισμού με τα «all inclusive» ξενοδοχεία.

    [03] Αντιδράσεις από την ΚΕΔΕ για την τιμολόγηση της ΔΕΗ

    Συνάντηση θα έχει το πρωί αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, στην οποία θα συμμετάσχει ο επικεφαλής της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης, στο υπουργείο Εσωτερικών με τον υφυπουργό Εσωτερικών Γ. Ντόλιο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρ. Ζερβό σχετικά με το θέμα της υπαγωγής των ΔΕΥΑ στο βιομηχανικό τιμολόγιο.

    Όπως σημείωσε ο κ. Μαρινάκης, κατά τηχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, η ΔΕΗ αρνείται επισταμένως να συμπεριλάβει τις ΔΕΥΑ στο βιομηχανικό τιμολόγιο, με αποτέλεσμα βιολογικοί καθαρισμοί, γεωτρήσεις, αρδεύσεις κ.α. να τιμολογούνται με το οικιακό τιμολόγιο. Με αυτόν τον τρόπο, η ΔΕΗ στερεί από τις ΔΕΥΑ, που παρέχουν δημοσίου συμφέροντος υπηρεσία, τη μείωση κατά 9,3% που συνεπάγεται το βιομηχανικό τιμολόγιο.

    Η ΚΕΔΕ θα προσφύγει πλέον στη Δικαιοσύνη, τόνισε ο κ. Μαρινάκης, εάν η ΔΕΗ εμείνει στην άποψη να μην συμπεριλάβει τις ΔΕΥΑ στο βιομηχανικό τιμολόγιο.

    [04] Στάση εργασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία

    Πεντάωρη παναττική στάση εργασίας 10:00 - 15:00 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:00 έξω από το υπουργείο Υγείας, θα πραγματοποιήσουνσήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ζητώντας την ακύρωση της αξιολόγησης των υπαλλήλων, που όπως υποστηρίζουν οδηγεί σε απολύσεις.

    «Το νέο σύστημα αξιολόγησης στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση και συρρίκνωση των Δημόσιων Κοινωνικών Αγαθών και δημιουργεί νέα θύματα για τις "ορέξεις" της τρόικας (νέες απώλειες μισθών, διαρκή κινητικότητα, νέες διαθεσιμότητες- απολύσεις)», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και σημειώνει ότι ούτε ένας εργαζόμενος δεν συμμετείχε στη διαδικασία της αξιολόγησης.

    [05] Ο τυφώνας Μάτμο χτυπάει την Ταϊβάν

    Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ένας ακόμη αγνοείται από την προσέγγιση του τυφώνα Μάτμο που χτυπάει την Ταϊβάν με ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους, προκαλώντας υλικές ζημιές, καθώςκαι το κλείσιμο των χρηματοπιστωτικών αγορών και των σχολείων.

    Ο Μάτμο που κατατάσσεται στην κατηγορία«2» της πεντάβαθμης κλίμακας κινδύνου που μετρά τις τροπικές καταιγίδες, κινείται με ριπές ανέμων 155 χιλιομέτρων ανά ώρα και προσέγγισε τις παράκτιες περιοχές της Ταϊβάν νωρίς το πρωί τοπική ώρα, όπως ανακοίνωσε η κεντρική μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

    Η μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε ότι ο τυφώνας αναμένεται να κατευθυνθεί βόρεια προς την Κίνα αργότερα μέσα στην ημέρα.

    Ο στρατός και οι υπηρεσίες αρωγής έχουν συγκεντρώσει και διανείμει σακιά από άμμο που έχουν τοποθετήσει σε επικίνδυνες περιοχές καθώς οι αρχές αναμένουν πλημμύρες.

    Ο Μάτμο χτύπησε την Ταϊβάν μια εβδομάδα αφότου πέρασε από την ευρύτερη περιοχή ο τυφώνας Ραμασούν αφήνοντας πίσω του 97 νεκρούς στις Φιλιππίνες και 46 στην Κίνα, ενώ άλλοι 25 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

    [06] «Χάκαραν» την ιστοσελίδα της Wall Street Journal

    Η εφημερίδα Wall Street Journalανακοίνωσε πως έπεσε θύμα ηλεκτρονικής επίθεσης την ευθύνη για την οποία ανέλαβε στο Twitter ένας χάκερ ο οποίος προσέφερε προς πώληση κωδικούς πρόσβασης στον σέρβερ της αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας. Στην έκδοσή της στο Ίντερνετ, η Wall Street Journal, η οποία ανήκει στον ίδιο όμιλο με το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Dow Jones Newswire, αναφέρει πως η υπηρεσία της γραφιστικής απεικόνισης των ειδήσεών «έπεσε θύμα πειρατείας από τρίτα μέρη» υποστηρίζοντας πάντως πως «μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί καμιά ζημιά». «Στο στάδιο αυτό δεν βλέπουμε καμιά απόδειξη πως υπάρχει οποιαδήποτε επίπτωση στους πελάτες του Dow Jones ή στις προσωπικές πληροφορίες των πελατών« διαβεβαίωσε μια εκπρόσωπος της εφημερίδας.

    Η WSJ αναφέρει πως ανακάλυψε την εισβολή μετά την «ανάληψη της ευθύνης» γι' αυτήν στο Twitter από έναν χάκερ ο οποίος προσέφερε, έναντι χρημάτων, πληροφορίες για τους πελάτες του ιστότοπου, αλλά και δεδομένα που επιτρέπουν την πρόσβαση στον σέρβερ της εφημερίδας.

    [07] Ολλανδοί και Βρετανοί ερευνητές θα εξετάσουν τα μαύρα κουτιά του μαλαισιανού αεροσκάφους

    Τα μαύρα κουτιά της μοιραίας πτήσης MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών που συνετρίβη την περασμένη Πέμπτη στην ανατολική Ουκρανία απεστάλησαν σε Ολλανδούς ερευνητές, ο οποίοι και θα εποπτεύσουν τη διεθνή έρευνα για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας.

    «Ειδικοί από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και μελών του ταξιδεύουν προς το Φάρνμπορο της Βρετανίας με τα μαύρα κουτιά για να βοηθήσουν στην έρευνα», αναφέρει το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Η Πτέρυγα Ερευνών Αεροπορικών Δυστυχημάτων της Βρετανίας (AAIB) που εδρεύει στο Φάρνμπορο, της νότιας Αγγλίας είναι αρμόδια για την έρευνα δυστυχημάτων της πολιτικής αεροπορίας, όπως και σοβαρών αεροπορικών περιστατικών. Τα μαύρα κουτιά καταγράφουν τις συνομιλίες του πληρώματος και τα στοιχεία της πτήσης του αεροσκάφους. Είναι απίθανο, ωστόσο να μπορέσουν να παράσχουν πληροφορίες για την προέλευση του αντικειμένου που έπληξε το αεροπλάνο.

    Τα μαύρα κουτιά παραδόθηκαν πριν από 24 ώρες σε αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες της Μαλαισίας από τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντόνετσκ.

    Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν την εκτίμηση τους ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές πιθανόν να κατέρριψαν «κατά λάθος» το μοιραίο αεροσκάφος καθώς ήταν ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι.

    [08] Αιματοχυσία χωρίς τέλος στη Γάζα

    Καμιά ανάπαυλα δεν γνωρίζουν σήμερα οι εχθροπραξίες ανάμεσα στην Χαμάς και το Ισραήλ, που έχουν στοιχίσει από τις 8 Ιουλίου τη ζωή σε τουλάχιστον 639 ανθρώπους από την παλαιστινιακή πλευρά και σε 31 από την πλευρά του Ισραήλ, παρά την αυστηρή έκκληση του Μπαν Κι-Μουν προς τις δύο πλευρές «να σταματήσουν να πολεμούν» και ενώ μεγάλες αεροπορικές εταιρείες αναγκάσθηκαν να ακυρώσουν τις πτήσεις τους προς το Τελ Αβίβ.

    Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αεροπορικής Ασφάλειας ( AESA) συνέστησε στο σύνολο των ευρωπαϊκών εταιρειών να σταματήσουν να εξυπηρετούν, το αργότερο από σήμερα και μέχρι νεωτέρας, το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ. Η απόφαση αυτή ακολουθεί εκείνη που ελήφθη από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA), η οποία απαγόρευσε για 24 ώρες στις αμερικανικές εταιρείες να πετούν προς ή από το Ισραήλ, όταν μια ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα έπληξε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο. Είναι η πρώτη φορά από τον πόλεμο του Κόλπου, το 1990-1991, που τέτοια μέτρα θίγουν το Ισραήλ.

    Ενώ πάρα πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν από ευρωπαϊκές και βορειοαμερικανικές εταιρείες, όπως οι Air France, Lufthansa, EasyJet ή Delta, ο Ισραηλινός υπουργός Μεταφορών Ίσραελ Κατς υποστήριξε πως δεν υπάρχει «κανένας λόγος» να λαμβάνονται τέτοια μέτρα. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «μίλησε το βράδυ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και του ζήτησε να αναλάβει δράση ώστε να αποκατασταθούν οι πτήσεις των αμερικανικών εταιρειών προς το Ισραήλ» έγινε γνωστό από το περιβάλλον του ισραηλινού πρωθυπουργού. Ωστόσο ο Κέρι, ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο για να προσπαθήσει να επιτύχει μια κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, είπε τηλεφωνικά στον Νετανιάχου πως κίνητρο της απαγόρευσης αυτής είναι μόνο η προστασία των Αμερικανών πολιτών. Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν αν η απαγόρευση θα συνεχισθεί ή όχι μέσα στις επόμενες 24 ώρες, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

    Έπειτα από μια επίσκεψη στην Αίγυπτο, παραδοσιακό μεσολαβητή ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν ζήτησε από το Τελ Αβίβ να σταματήσει τις εχθροπραξίες.

    Ο διακηρυγμένος στόχος του Ισραήλ είναι να αφοπλίσει την Χαμάς, η οποία ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακο, να κάνει να σταματήσουν οι εκτοξεύσεις των ρουκετών της, να καταστρέψει τις σήραγγές της και να σταματήσει τις «διεισδύσεις» στο Ισραήλ μαχητών από τη Γάζα. Η Χαμάς από την πλευρά της ζητάει την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας, ο οποίος ισχύει από το 2006, την απελευθέρωση κρατουμένων και το άνοιγμα των συνόρων με την Αίγυπτο.

    Επί του πεδίου, τα ισραηλινά πλήγματα δεν εξασθενούν. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή υπηρεσία πρώτων βοηθειών, ο απολογισμός έχει φθάσει τους 636 νεκρούς, αλλά ο αριθμός αυτός είναι δύσκολο να επαληθευθεί δεδομένου του χάους που επικρατεί στη Γάζα όπου πτώματα ανθρώπων που σκοτώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες εξακολουθούν να ανακαλύπτονται μέσα στα ερείπια. Περίπου 3.700 άνθρωποι είναι τραυματίες ενώ 100.000 εκτοπισμένοι έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ.

    Σήμερα το πρωί, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν 32χρονο Παλαιστίνιο στο χωριό Χουσάν στη Δυτική Όχθη. Χθες επλήγησαν από προειδοποιητικά πυρά τα γραφεία του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ Αλ Τζαζίρα στη Γάζα. Το δίκτυο επικρίνεται πολύ στο Ισραήλ για τον τρόπο που καλύπτει τα γεγονότα. Κατά τη 16η ημέρα των επιχειρήσεων, ολόκληρες συνοικίες της Γάζας μοιάζουν κατεστραμμένες, ιδιαίτερα η Σατζάγια όπου τα πλήγματα στοίχισαν την Κυριακή τη ζωή σε τουλάχιστον 70 ανθρώπους.

    Σε τηλεοπτική ομιλία του με ασυνήθιστα σκληρό τόνο, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς υποσχέθηκε πως «θα διωχθούν όλοι αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα εναντίον του λαού μας, όσος χρόνος κι αν χρειασθεί». Οι ισραηλινές δυνάμεις «παραβίασαν όλους τους διεθνείς νόμους και την ανθρώπινη ηθική» στη Γάζα, τόνισε ο Αμπάς. «Είμαστε γεμάτοι οργή και δεν θα ξεχάσουμε ούτε θα συγχωρήσουμε ποτέ» πρόσθεσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κατά την έναρξη μιας έκτακτης συνεδρίασης της παλαιστινιακής ηγεσίας στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

    [09] Την καλύτερη «μύτη» δεν τη διαθέτει ο σκύλος όπως νομίζαμε, αλλά ο ελέφαντας

    Οι ελέφαντες φαίνεται πως διαθέτουν την ανώτερη αίσθηση όσφρησης μεταξύ των ζώων, πέντε φορές καλύτερη από των ανθρώπων και υπερδιπλάσια σε σχέση με τους σκύλους που φημίζονται για την ευαίσθητη μύτη τους, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα. Και το μυστικό δεν βρίσκεται μόνο στην μακριά προβοσκίδα, αλλά και στα γονίδιά της.

    Η γενετική ανάλυση αποκάλυψε πως οι αφρικανικοί ελέφαντες, κατέχοντας σχεδόν 2.000 γονίδια όσφρησης (συγκεκριμένα 1.948), έναντι περίπου 1.000 των σκύλων, είναι «πρωταθλητές» μεταξύ των ζώων (τουλάχιστον αυτών που μελετήθηκαν, όπως αλόγων, χοίρων, λαγών, χιμπατζήδων, αγελάδων, τρωκτικών κ.α.), πράγμα που τους επιτρέπει να μυρίζουν καλύτερα το περιβάλλον τους. Έως σήμερα κάτοχος του ρεκόρ ευαίσθητης μύτης θεωρείτο ο αρουραίος, αλλά πλέον χάνει τα σκήπτρα, καθώς τελικά διαθέτει πολύ λιγότερα σχετικά γονίδια (γύρω στα 1.300).

    Οι άνθρωποι διαθέτουν πολύ λίγα γονίδια (μόλις 396) σχετικά με τους υποδοχείς της όσφρησης, πράγμα που δείχνει ότι ως είδος έχουμε σταδιακά πάψει να εξαρτιόμαστε από την μύτη μας, αλλά αντίθετα έχουμε δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην όραση. Ένα δύο ποτηράκια αλκοόλ βοηθάνε την μύτη μας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 July 2014 - 6:30:22 UTC