Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Η δοκιμασία της χώρας βρίσκεται κοντά στο τέλος
  • [02] Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου
  • [03] «Με τη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας ταυτίζεται για πάντα με την καταστροφολογία»
  • [04] Ευ. Βενιζέλος: Είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε σελίδα
  • [05] Μεταρρυθμίσεις για την προστασία των ευαίσθητων ομάδων, προτείνει ο ΟΟΣΑ
  • [06] Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται το νομοσχέδιο για γάλα, φάρμακα, ψωμί
  • [07] Σ. Λαβρόφ: Απαράδεκτες οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας
  • [08] «Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία»
  • [09] «Πόλος καλλιτεχνικής δημιουργίας το Δημοτικό θέατρο Πειραιά»

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Η δοκιμασία της χώρας βρίσκεται κοντά στο τέλος

    Η δοκιμασία που πέρασε η χώρα βρίσκεται κοντά στο τέλος, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

    «Περάσαμε από πρωτοφανείς συμπληγάδες, προ δύο ετών πολλοί πίστευαν ότι η χώρα δεν θα απέφευγε την χρεοκοπία και θα έφευγε από την ευρωζώνη με όλες τις συνέπειες», ανέφερε στην ομιλία του και πρόσθεσε: «Η εσωτερική αναστάτωση και η εξωτερική απομόνωση και οι εθνικοί κίνδυνοι ήταν μέσα στις συνέπειες μίας χρεοκοπίας. Κόντρα όμως σε αυτά που πολλοί πίστευαν και επιδίωκαν, διαψεύσαμε εκείνους που προέβλεπαν την αναπόφευκτη καταστροφή και καταφέραμε μία σειρά πράγματα: Καταφέραμε να εξαλείψουμε το πρωτογενές έλλειμμα και να δημιουργήσουμε για πρώτη φορά πλεόνασμα. Εξαλείψαμε και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, καταφέραμε να δημιουργήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο από ό,τι προβλέπανε και οι πιο αισιόδοξοι. Καταφέραμε την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει παγκοσμίως σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και πετύχαμε να ξεμπλοκάρουμε και να προχωρήσουμε μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Αυτές μας επιτρέπουνε να προχωρήσουμε. Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, να ενισχύσουμε την θέση μας στην ΕΕ, την δυνατότητα να αναβαθμίσουμε τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας. Σε μία εποχή που τα πάντα γύρω μας αποσταθεροποιούνται η Ελλάδα αναδεικνύεται σε προπύργιο σταθερότητας. Η αναδιάρθρωση που προχωρούμε δεν έχει τελειώσει, έχουμε πολλά να κάνουμε. Αν χαλαρώσουμε την προσπάθεια θα ξαναγυρίσουμε στο ίδιο τέλμα από το οποίο ξεκολλήσαμε με μεγάλες θυσίες. Δεν πρόκειται να το δεχθώ, συνεχίζουμε. Ξέρω πόσο υπέφερε η ελληνική κοινωνία από την ανεργία, τους φόρους. Όμως τώρα βγαίνουμε οριστικά από την κρίση».

    [02] Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου

    Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο θα έχει αύριο στις 13:00 στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

    [03] «Με τη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας ταυτίζεται για πάντα με την καταστροφολογία»

    «Με τη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας ταυτίζεται για πάντα με τη μιζέρια και την καταστροφολογία» δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου δίνοντας απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι και πλεόνασμα υπάρχει που διανέμεται στους πολίτες και δεν υπάρχουν νέα μέτρα.

    «Την ώρα που βγαίνουμε από το μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας ονειρεύεται το μνημόνιο. Γιατί χωρίς μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει. Τελικά, ο κ. Τσίπρας είναι η μιζέρια» πρόσθεσε ο κ. Κεδίκογλου.

    [04] Ευ. Βενιζέλος: Είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε σελίδα

    Εφόσον επήλθε συμφωνία σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα, εκπληρώνεται η βασική προϋπόθεση για την επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος αναφερόμενος στη σημερινή συμφωνία με την Τρόϊκα.

    Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «τώρα είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε σελίδα, αλλά υπάρχουν αυτοί που λειτουργούν ως πέμπτη φάλαγγα που στεναχωριούνται όταν η Ελλάδα πηγαίνει καλά, που ενοχλούνται όταν βλέπουν μια αχτίδα φωτός, γιατί δεν έχουν να πουν τίποτα αν δεν υπάρχει Μνημόνιο, κρίση, Τρόϊκα. Πρόκειται για αυτούς που οικοδόμησαν την ύπαρξη τους, αλλά και τον πολιτικό και κοινωνικό τους λόγο πάνω στην κρίση».

    Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ακόμη ότι η σημερινή συμφωνία θα έπρεπε να ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα και υπογράμμισε ότι σημασία έχει να γίνει αντιληπτό ότι το χρέος είναι βιώσιμο και απολύτως ειδική περίπτωση, καθώς το 80% κατέχεται από την ΕΚΤ, την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει υποστεί προσβολές και ταπεινώσεις και ο ελληνικός λαός πολύ μεγάλες θυσίες, αλλά τώρα είμαστε κοντά στο αποτέλεσμα εις πείσμα όσων επενδύουν στην καταστροφή.

    [05] Μεταρρυθμίσεις για την προστασία των ευαίσθητων ομάδων, προτείνει ο ΟΟΣΑ

    Την ανάγκη «επειγουσών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της κοινωνικής προστασίας» έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τη διετή έκθεση του ΟΟΣΑ για την κοινωνική κατάσταση στις χώρες μέλη, που δημοσιεύθηκε σήμερα.

    Σύμφωνα με την έκθεση, το συνολικό εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 30% μέσα στην πενταετία 2007-2012 με μέσες απώλειες 4.400 ευρώ ανά άτομο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη απώλεια στον ΟΟΣΑ και 4 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης.

    Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, βασικές προτεραιότητες για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι η φροντίδα προς τις πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, με πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στην απασχόληση και στην επιμόρφωση, που θα πρέπει να επεκταθούν ιδιαίτερα προς τις προβληματικές ομάδες του πληθυσμού, καταλήγει η έκθεση.

    [06] Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται το νομοσχέδιο για γάλα, φάρμακα, ψωμί

    Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά, βάσει της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στα επίμαχα θέματα η συμφωνία έχει ως εξής :

    - Δημιουργείται νέα κατηγορία στο γάλα που θα λέγεται γάλα ημέρας και θα έχει διάρκεια ζωής δύο μέρες στο ράφι. Στο γάλα χαμηλής παστερίωσης εναρμονιζόμαστε με τα κοινοτικά δεδομένα δηλαδή θα κυκλοφορεί γάλα που θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο φρέσκο, ανάλογα με τις δυνατότητες παστερίωσης που έχει η βιομηχανία, δηλαδή μέχρι 11 μέρες.

    - Σε ό,τι αφορά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα συνεχίσουν για μεταβατική περίοδο τριών μηνών να διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Καταργείται ο προσδιορισμός συγκεκριμένου περιθωρίου κέρδους (33%) για τους φαρμακοποιούς ενώ παραμένει ο προσδιορισμός της ανώτατης τιμής που ορίζεται από τον ΕΟΦ και αναγράφεται στις συσκευασίες.

    "Δεν αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, δεν επιτρέπεται μη φαρμακοποιός ιδιοκτήτης, ωστόσο επειδή για τα φάρμακα και τα φαρμακεία υπάρχουν 28 σημεία στην έκθεση του ΟΟΣΑ αλλάζουν θέματα όπως π.χ. σε σχέση με τα συστεγαζόμενα φαρμακεία" σχολίασε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης .

    - Ως προς τα βιβλία γίνεται διαχωρισμός μεταξύ λογοτεχνικών και μη. Στα μη λογοτεχνικά δεν θα ισχύει η ενιαία τιμή και για τα λογοτεχνικά η πρώτη έκδοση θα έχει ενιαία τιμή.

    - Το ψωμί θα δίνεται με το ζύγι.

    [07] Σ. Λαβρόφ: Απαράδεκτες οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας

    Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας είναι "απαράδεκτες" και δεν θα μείνουν αναπάντητες, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι.

    Οι δύο υπουργοί επικοινώνησαν τηλεφωνικά λίγες ώρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε στο Κρεμλίνο τη συμφωνία για την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, παρά την κατακραυγή από το Κίεβο και τη Δύση.

    [08] «Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία»

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης» στη Ρωσία, ανέφεραν σε σημερινή κοινή τους ανακοίνωση οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    «Η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η ανεξαρτησία της Ουκρανίας πρέπει να γίνουν σεβαστές. Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει ούτε το παράνομο και έκνομο δημοψήφισμα στην Κριμαία ούτε το αποτέλεσμά του. Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει και ούτε θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης στη Ρωσική Ομοσπονδία» υπογράμμισαν ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Χέρμαν φαν Ρομπάι.

    «Η Ευρώπη θα δώσει μια κοινή απάντηση» στην κατάσταση στην Ουκρανία, διαβεβαίωσαν οι δύο αξιωματούχοι, καθώς η ουκρανική κρίση είναι στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

    [09] «Πόλος καλλιτεχνικής δημιουργίας το Δημοτικό θέατρο Πειραιά»

    Με θετικό πρόσημο κλείνει ο απολογισμός του πρώτου πενταμήνου του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, που σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Τάκη Τζαμαργιά από τα εγκαίνια του τον Οκτώβριο «κατάφερε να βρει το βηματισμό του, γνωρίστηκε με το κοινό του, ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του, κερδίζοντας την αξιοπιστία ως άλλος ένα πόλος καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολιτισμικής ανάτασης».

    Την «Κοιλάδα των εκπλήξεων», τη νέα παραγωγή του Πίτερ Μπρουκ με την ελληνικής καταγωγής Βρετανίδα βραβευμένη ηθοποιό Κάθριν Χάντερ ετοιμάζεται να υποδεχτεί το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τον προσεχή Νοέμβριο για μια σειρά παραστάσεων (29 Νοεμ- 7 Δεκ), όπως ανακοίνωσε με μεγάλη υπερηφάνεια, ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Τάκης Τζαμαργιάς σε σημερινή συνάντησή του με εκπροσώπους του Τύπου. Ενώ στα άμεσα σχέδια του οργανισμού- όπως είπε ο ίδιος- είναι μεταξύ άλλων να φιλοξενήσει και δικές του παραγωγές, συνέργειες με άλλους πολιτιστικούς φορείς όπως την ΕΛΣ και το Εθνικό θέατρο αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα μαθητών και νέων με στόχο τη σύνδεσή τους με το ίδιο το θέατρο στο επίπεδο της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της συμμετοχής τους ως θεατές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 March 2014 - 20:30:23 UTC