Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με τον Ευ. Βενιζέλο συναντήθηκε ο Γ. Λιλλήκας
  • [02] Πέντε ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, το τελευταίο 24ωρο, από τη γρίπη
  • [03] Απεργιακές κινητοποιήσεις προαναγγέλουν οι φαρμακοποιοί
  • [04] Κ. Ρέγκλινγκ: Άμεσα η εκταμίευση των 10,1 δισ. ευρώ μετά τη θετική αξιολόγηση της τρόικας
  • [05] Διευκρινίσεις Χ. Σταϊκούρα για τις καθυστερήσεις πληρωμών σε ΝΠΙΔ
  • [06] Η Ρωσία «δεν θα επιτρέψει μία αιματοχυσία» στην Ουκρανία δηλώνει ο Λαβρόφ
  • [07] Υπό ρωσικό έλεγχο βάσεις πυραύλων στην Κριμαία
  • [08] «Σημαντική» συνάντηση Ν. Αναστασιάδη - Α. Μέρκελ στο Δουβλίνο
  • [09] Α. Γιατσενιούκ: Αρνητικές οι συνέπειες στην ουκρανική οικονομία, από την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων
  • [10] Υπό μερικό ρωσικό έλεγχο βάση εκτόξευσης πυραύλων στην Κριμαία
  • [11] «Η Πολυδούρη γράφει για τον Καρυωτάκη, αλλά δεν γράφει όπως ο Καρυωτάκης»
  • [12] Η Κίνα κηρύσσει πόλεμο κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας

  • [01] Με τον Ευ. Βενιζέλο συναντήθηκε ο Γ. Λιλλήκας

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να «ξεπαγώσουν» ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας, όπως επιχειρούν να προωθήσουν διάφορες χώρες ή παράγοντες της ΕΕ, έλαβε σήμερα η αντιπροσωπεία της κυπριακής «Συμμαχίας Πολιτών», κατά τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε, αμέσως μετά, ο πρόεδρος της «Συμμαχίας Πολιτών», Γιώργος Λιλλήκας. Ο Κύπριος πολιτικός πρόσθεσε ότι μετέφερε στον κ. Βενιζέλο κάποιες προτάσεις της «Συμμαχίας» με τις οποίες μπορούν να αποφευχθούν ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [02] Πέντε ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, το τελευταίο 24ωρο, από τη γρίπη

    Πέντε ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, το τελευταίο 24ωρο από τον ιό της γρίπης, ανεβάζοντας σε 79 τον αριθμό των θυμάτων. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση 49 ασθενείς, ενώ συνολικά από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 217 άτομα. Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει στους πολίτες να λαμβάνουν αντι-ιική αγωγή, με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

    [03] Απεργιακές κινητοποιήσεις προαναγγέλουν οι φαρμακοποιοί

    Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι φαρμακοποιοί, καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας εμμένουν στις θέσεις τους για απελευθέρωση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ). Το μεσημέρι συνεδριάζει εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με θέμα την αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων με την τρόικα με ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης αποφάσεων για κινητοποιήσεις. «Εάν η κυβέρνηση παραδοθεί αμαχητί στις παράλογες απαιτήσεις των εκπροσώπων της τριμερούς, τότε δεν αποκλείεται οι Ευρωεκλογές να γίνουν και με κλειστά φαρμακεία, διαμηνύουν οι φαρμακοποιοί» και ζητούν από την κυβέρνηση να στηρίξει τις θέσεις του υπουργείου Υγείας.

    [04] Κ. Ρέγκλινγκ: Άμεσα η εκταμίευση των 10,1 δισ. ευρώ μετά τη θετική αξιολόγηση της τρόικας

    Τα πρώτα βήματα για την εκταμίευση των υπόλοιπων κεφαλαίων ύψους 10,1 δισ. ευρώ, τα οποία είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), μπορούν να γίνουν ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal. «Εάν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα από την αξιολόγηση της τρόικας και εάν εκπληρωθούν οι όροι, η εκταμίευση των κεφαλαίων στην Ελλάδα μπορεί να γίνει γρήγορα, δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ σε δημοσιογράφους στη Ρίγα της Λετονίας. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι εάν ο έλεγχος της τρόικας ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας, οι εμπειρογνώμονές της θα μπορούσαν να συστήσουν στο Eurogroup, που συνεδριάζει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, την εκταμίευση των χρημάτων στην Ελλάδα. Η εκταμίευση θα γίνει αργότερα, καθώς η τρόικα θα πρέπει να συντάξει αναλυτική έκθεση για την πρόοδο της Ελλάδας πριν την αποδέσμευση των χρημάτων, προσθέτει το δημοσίευμα. Ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε επίσης ότι δεν αναμένει «μεγάλες εκπλήξεις» από τις σε εξέλιξη ασκήσεις αντοχής των τραπεζών στις πέντε χώρες που έχουν δοθεί δάνεια από το ΕΤΧΣ και τον ΕΜΣ, δηλαδή την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο.

    [05] Διευκρινίσεις Χ. Σταϊκούρα για τις καθυστερήσεις πληρωμών σε ΝΠΙΔ

    Τη ροή χρηματοδοτήσεων του κάθε φορέα θα ακολουθεί η τακτοποίηση των αποδοχών και η πληρωμή του ΙΚΑ από τα ΝΠΙΔ, που υποχρεούνται να ενταχθούν στο σύστημα πληρωμών της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ) από 1.1.2014. Έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που διαβιβάστηκε στη Βουλή απαντά σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην καταβολή μισθών και πληρωμών μέσω της ΕΑΠ, καθώς πολλά ΝΠΙΔ Δήμων δεν έχουν τα κεφάλαια ώστε να μπορούν να καταβάλουν μηνιαίως μισθούς και πληρωμές ΙΚΑ για το προσωπικό που απασχολούν σε διάφορα προγράμματα. Το θέμα είχε θέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, με ερώτηση που είχε καταθέσει για το υπουργείο Οικονομικών και με θέμα την ένταξη των ΝΠΙΔ στο σύστημα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής.

    [06] Η Ρωσία «δεν θα επιτρέψει μία αιματοχυσία» στην Ουκρανία δηλώνει ο Λαβρόφ

    Η Ρωσία «δεν θα επιτρέψει μία αιματοχυσία» στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα από τη Μαδρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, εν μέσω της ακραίας έντασης που επικρατεί στην Κριμαία όπου ουκρανοί στρατιώτες και ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες. Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να διατάξει τις φιλορωσικές ένοπλες ομάδες στην περιοχή της Κριμαίας να επιστρέψουν στις βάσεις τους, διότι πρόκειται για ομάδες «αυτοάμυνας» και «δεν λαμβάνουν διαταγές από τη Μόσχα». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε στις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την ρωσική τηλεόραση ότι το προσωπικό των ρωσικών βάσεων βρίσκεται στις θέσεις του και ότι εναπόκειται στις αρχές της Κριμαίας και της Ουκρανίας να επιτρέψουν την πρόσβαση σε διεθνείς παρατηρητές.

    [07] Υπό ρωσικό έλεγχο βάσεις πυραύλων στην Κριμαία

    Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό μερικό έλεγχο και δεύτερη βάση εκτόξευσης πυραύλων στη νότια Κριμαία και έχουν αποκλείσει το κτίριο μέσα στο οποίο υπάρχουν οι πύραυλοι, δήλωσε ουκρανός αξιωματικός. Στρατιώτες εισήλθαν στη βάση που βρίσκεται στην περιοχή Φιόλεντ, κοντά στο λιμάνι της Σεβαστούπολης όπου διατηρεί βάση ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, διευκρίνισε ο αξιωματικός Βολοντίμιρ Μπόβα. «Υπάρχουν πύραυλοι, αλλά είναι ανενεργοί» διευκρίνισε.

    Διαβάστε επίσης : Η Ρωσία «δεν θα επιτρέψει μια αιματοχυσία» στην Ουκρανία δηλώνει ο Λαβρόφ

    [08] «Σημαντική» συνάντηση Ν. Αναστασιάδη - Α. Μέρκελ στο Δουβλίνο

    Συνάντηση, που χαρακτηρίστηκε πολύ σημαντική, θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την Καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου των αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Δουβλίνο.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη Γερμανίδα Καγκελάριο αναμένεται να τεθούν το Κυπριακό και η οικονομία, όπως δήλωσαν ενημερωμένες πηγές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης με θέμα την κατάσταση στην Ουκρανία.

    [09] Α. Γιατσενιούκ: Αρνητικές οι συνέπειες στην ουκρανική οικονομία, από την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων

    Η ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Κριμαίας έχει «εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες» στην οικονομία της Ουκρανίας και η κατάσταση στη χώρα παραμένει δυσχερής εξαιτίας του γεγονότος ότι η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας τελεί υπό ρωσικό στρατιωτικό έλεγχο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο. «Η ρωσική επίθεση εναντίον εδάφους της Ουκρανίας έχει πολιτικές και οικονομικές συνέπειες. Η παρουσία των ρωσικών δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για την οικονομία της Ουκρανίας», δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνεδρίασης που μεταδόθηκε από την ουκρανική τηλεόραση. Η ουκρανική κυβέρνηση έχει συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο και την αποφυγή της χρεοκοπίας της Ουκρανίας.

    [10] Υπό μερικό ρωσικό έλεγχο βάση εκτόξευσης πυραύλων στην Κριμαία

    Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό μερικό έλεγχο μια βάση εκτόξευσης πυραύλων στην Ευπατόρια της δυτικής Κριμαίας, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας σε αυτή την αυτόνομη ρωσόφωνη δημοκρατία. Η θέση διοίκησης και το κέντρο ελέγχου της βάσης παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο, διευκρίνισε η ίδια πηγή. Οι εγκαταστάσεις απ΄όπου οι πύραυλοι είχαν ήδη απομακρυνθεί δέχτηκαν επίθεση χθες το απόγευμα από σχεδόν 20 ρώσους στρατιώτες που υποστηρίζονταν από φιλορώσους διαδηλωτές, δήλωσε χθες ουκρανική πηγή.

    [11] «Η Πολυδούρη γράφει για τον Καρυωτάκη, αλλά δεν γράφει όπως ο Καρυωτάκης»

    «Η παγιωμένη εντύπωση ότι η Μαρία Πολυδούρη είναι αποκλειστικά στραμμένη στο ερωτικό της δράμα την αδικεί. Η απόλυτη ανάγκη της έκφρασης, που κάποτε την οδηγεί σε μιαν αμέλεια για τη μορφή, είναι κεντρικό στοιχείο του ποιητικού της ύφους και αποδεικνύει τον αντικομφορμισμό της».

    Έτσι εξηγεί την αξία που αναγνωρίζεται σήμερα στην Πολυδούρη, εκατό σχεδόν χρόνια μετά τον θάνατό της, η Χριστίνα Ντουνιά, καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μελετήτρια του ελληνικού λογοτεχνικού μεσοπολέμου, η οποία επιμελήθηκε μια καινούργια έκδοση του συνόλου των ποιημάτων της. Το βιβλίο φέρει τον γενικό τίτλο «Ποιήματα» (μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εστία) και περιλαμβάνει τόσο τις δύο δημοσιευμένες συλλογές της ποιήτριας όσο και τα ανέκδοτα και τα αθησαύριστα κομμάτια. Η Πολυδούρη, λέει η Χρ. Ντουνιά στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικοινωνεί με την ιδιότυπη κοινωνική διαμαρτυρία του Καρυωτάκη, η ισχυρή της, όμως, ατομικότητα την προστατεύει από τη μίμηση και αυτό τη διαφοροποιεί αυτομάτως από τους ποιητές οι οποίοι εντάσσονται στην κατηγορία του καρυωτακισμού. Η Πολυδούρη γράφει για τον Καρυωτάκη, αλλά δεν γράφει όπως ο Καρυωτάκης. Στην ίδια, άλλωστε, χρωστάμε ορισμένα από τα ωραιότερα δείγματα στην ιστορία της ερωτικής ελληνικής ποίησης».

    [12] Η Κίνα κηρύσσει πόλεμο κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας

    Η Κίνα σκοπεύει να «κηρύξει πόλεμο» κατά της μόλυνσης του αέρα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ κατά την ετήσια έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου στη διάρκεια της οποίας η κυβέρνηση παρουσίασε λεπτομερή σχέδια για την αντιμετώπιση του προβλήματος που μαστίζει τη χώρα.

    Σε ορισμένα σημεία της χώρας τα επίπεδα της μόλυνσης του αέρα ξεπερνούν το όριο ασφαλείας, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή των πολιτών και την ανησυχία της κυβέρνησης ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα. Όπως είπε ο Λι, οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν πρώτα στη μείωση των επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων PM 2.5 και PM 10 καθώς και στην κατάργηση των απαρχαιωμένων παραγωγών ενέργειας και των βιομηχανικών μονάδων, που επιβαρύνουν κατά πολύ την ατμόσφαιρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 March 2014 - 11:30:28 UTC