Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-01-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με κατάθεση οικονομικής επιθεωρήτριας συνεχίζεται η δίκη για την υπεξαίρεση στον δήμο Θεσσαλονίκης
  • [02] Εντοπίστηκαν δύο σοροί που ανήκουν στους αγνοούμενους λαθρομετανάστες στο Φαρμακονήσι
  • [03] «Ο καλόγερος του λαού» και το «άνθος του καλού» στο θρυλικό μοναστήρι της Ντουραχάνης
  • [04] Συριακή κρίση, υγεία, οικονομική ανάκαμψη στο επίκεντρο του Νταβός
  • [05] Ένας διαδηλωτής νεκρός σε επεισόδια με την αστυνομία στο Κίεβο
  • [06] Διάσκεψη για τη Συρία υπό την αιγίδα των διεθνών δυνάμεων
  • [07] «Πολιτικές ζωής και θανάτου», ένα βιβλίο- μελέτη για το πώς η κρίση επηρεάζει τη υγεία των ανθρώπων
  • [08] Το 2013, το τέταρτο πιο ζεστό έτος στη μετεωρολογική ιστορία

  • [01] Με κατάθεση οικονομικής επιθεωρήτριας συνεχίζεται η δίκη για την υπεξαίρεση στον δήμο Θεσσαλονίκης

    Με την κατάθεση, για δεύτερη μέρα, της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά συνεχίζεται ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, για την υπεξαίρεση στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η βασική μάρτυρας στην υπόθεση καλείται να απαντήσει σήμερα στις ερωτήσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.Χθες, δεύτερη μέρα της πολύκροτης δίκης, η Αν. Τσεμπερά επανέλαβε όσα είχε καταθέσει πρωτοδίκως για το «απόλυτο χάος» που επικρατούσε στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου και τη δυνατότητα του πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη να παίρνει όσα μετρητά ήθελε με πρόχειρες αποδείξεις.

    Από τη χθεσινή συνεδρίαση δεν έλειψαν οι «κόντρες» μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, όπως και η προσπάθεια της πλευράς του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου να διαχωρίσει τη θέση του από αυτήν του άλλοτε πλέον στενού του συνεργάτη στον Δήμο, πρώην γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο άνδρες πρωτοδίκως είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

    [02] Εντοπίστηκαν δύο σοροί που ανήκουν στους αγνοούμενους λαθρομετανάστες στο Φαρμακονήσι

    Η σορός ενός 11χρονου παιδιού και μιας 38χρονης γυναίκας, που ανήκουν στους 12 αγνοούμενους λαθρομετανάστες στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, εντοπίστηκαν από τις τουρκικές αρχές στα τουρκικά παράλια. Η Λιμενική Αρχή Λέρου, ενημερώθηκε για την ανεύρεση των σορών και φωτογραφίες που εστάλησαν από τις τουρκικές στις ελληνικές αρχές, επιδείχθησαν στους διασωθέντες αλλοδαπούς, οι οποίοι και αναγνώρισαν τους οικείους τους. Σημειώνεται ότι, τη Δευτέρα τα ξημερώματα, σύμφωνα με το αρχηγείο του λιμενικού σώματος εντοπίστηκε απο σκάφος του λιμενικού, ακινητοποιημένο αλιευτικό στο οποίο επέβαινε άγνωστος αριθμός λαθρομεταναστών. Το πλήρωμα του σκάφους του λιμενικού κατάφερε να διασώσει 16 άτομα, ενώ σύμφωνα με τους λαθρομετανάστες, 12 από τους συμπατριώτες τους αγνοούνται.

    Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Αθήνα, κλιμάκιο της οποία μετέβη το μεσημέρι της Τρίτης στη Λέρο και συνομίλησε με τους λαθρομετανάστες, εξέφρασε την ανησυχία της για το τραγικό γεγονός στο Φαρμακονήσι και σε ανακοίνωσή της κάλεσε τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, και το «πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση».

    [03] «Ο καλόγερος του λαού» και το «άνθος του καλού» στο θρυλικό μοναστήρι της Ντουραχάνης

    «Στο δίλημμα, αν θα είμαι κοντά στον κόσμο ή να φύγω σε ησυχαστήριο -είχα στον νου μου, εκείνο του Αγίου Σάββα στους Αγίους Τόπους- υπερίσχυσε η κοινωνική αποστολή. Ήθελα, να έχω τη χαρά της δημιουργίας, να είμαι κοντά στον άνθρωπο, να προσφέρω». Με απλά λόγια, ο υπερήλικας καλόγερος, πατέρας Αθανάσιος, αποτυπώνει το στίγμα για τη μεγάλη απόφαση ζωής, που πήρε ως νέος μοναχός το 1974. Τότε, το εγκαταλειμμένο Μοναστήρι της Παναγίας της Ντουραχάνης που παραχωρήθηκε στον καλόγερο, είχε μόνο βράχια και πέτρες. Ο πατέρας Αθανάσιος το ανέστησε με τα χέρια του.Η θέλησή του, τον έκανε πολυτεχνίτη και έδωσε πνοή στα χαλάσματα, όπου, πριν από 32 χρόνια, φύτρωσε το «Ανθος», ένα Φιλανθρωπικό Ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Πρόκειται για ένα οικοτροφείο- καταφύγιο, ένα Δημοτικό Σχολείο και ένα Γυμνάσιο, που λειτουργούν με πολύ κόπο αλλά ισχυρή θέληση, σε χώρο δίπλα από τη Μονή και προσφέρουν τη ζεστασιά και τη φροντίδα σε παιδιά, ηλικίας 6 έως 18 ετών.

    Ζητήσαμε από τον Γέροντα, να κάνει, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένα σχόλιο για τη σημερινή δύσκολη συγκυρία που διανύει η χώρα μας και εκείνος έστειλε το δικό του μήνυμα: «Είμαστε πάρα πολλοί που υποφέρουμε. Εκείνο που έχει σημασία για μένα, γιατί όπως σου είπα, είμαι αγράμματος, στήκετε και κρατείτε την Ορθοδοξία μας, στήκετε και κρατείτε την πατρίδα μας Ελλάδα, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες αυτές καταστάσεις, που δημιουργούν και θέλουν να μας κτυπήσουν. Να περιφρουρήσουμε την πίστη μας, την Ορθοδοξία μην την εγκαταλείψουμε».

    [04] Συριακή κρίση, υγεία, οικονομική ανάκαμψη στο επίκεντρο του Νταβός

    Η σύγκρουση στη Συρία, η κλιματική αλλαγή, η υγεία αλλά και τα ερωτήματα για το σφρίγος της οικονομικής ανάκαμψης θα είναι στο επίκεντρο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 25 Ιανουαρίου. Το 44ο Φόρουμ, θα συγκεντρώσει όπως κάθε χρόνο την αφρόκρεμα της πολιτικής και του επιχειρηματικού κόσμου στο μικρό χιονοδρομικό κέντρο των Άλπειων. Ωστόσο το φόρουμ συμπίπτει χρονικά αυτή τη φορά με τις συνομιλίες στο Μοντρέ, στην άλλη άκρη της Ελβετίας, για την εξεύρεση λύσης στη συριακή σύγκρουση στο πλαίσιο της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης Γενεύη 2. Τουλάχιστον 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και περισσότεροι από 2.500 σύνεδροι θα λάβουν μέρος στο φόρουμ.

    Ο ιδρυτής του Φόρουμ του Νταβός Κλάους Σουάμπ επέλεξε το θέμα των φετινών εργασιών να είναι "η αναμόρφωση του κόσμου" και να στραφεί γύρω από τρεις βασικούς άξονες, όπως η κλιματική αλλαγή για την οποία θα μιλήσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Η τεχνολογία επίσης, με σημαντικούς παράγοντες του τομέα να ταξιδεύουν στο Νταβός όπως η επικεφαλής του Yahoo! Μαρίσα Μάγιερ ή ακόμη ο πρόεδρος της Google 'Ερικ Σμιντ, του οποίου ωστόσο το όνομα δεν περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα.

    [05] Ένας διαδηλωτής νεκρός σε επεισόδια με την αστυνομία στο Κίεβο

    Ένας διαδηλωτής έπεσε νεκρός στο Κίεβο στη διάρκεια επεισοδίων ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς, σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης. Όπως μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση, η αστυνομία επιτέθηκε εναντίον διαδηλωτών και ακολούθησαν βίαιες συγκρούσεις. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πραγματοποιήθηκαν και συλλήψεις.

    [06] Διάσκεψη για τη Συρία υπό την αιγίδα των διεθνών δυνάμεων

    Μετά από σχεδόν τρία χρόνια από τότε που το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ εξελίχτηκε σε ανοιχτή εμφυλιακή σύγκρουση, οι εκπρόσωποι του συριακού καθεστώτος και της εξόριστης αντιπολίτευσης θα συναντηθούν σήμερα στο Μοντρέ της Ελβετίας, υπό την αιγίδα των μεγάλων δυνάμεων στην πρώτη προσπάθεια τερματισμού του αιματηρού πολέμου της Συρίας.

    Στα χαρτιά, οι θέσεις των δύο εχθρικών «στρατοπέδων» είναι ασυμβίβαστες. Το αίτημα της αντιπολίτευσης για πλήρη αποχώρηση του Μπασάρ αλ - Άσαντ , που είναι στην εξουσία από το 2000 δεν γίνεται δεκτό από το καθεστώς. Η επίσημη Δαμασκός από την πλευρά της θέλει να προωθήσει την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και προειδοποίησε ότι η τύχη του προέδρου είναι γι αυτήν «κόκκινη γραμμή».

    [07] «Πολιτικές ζωής και θανάτου», ένα βιβλίο- μελέτη για το πώς η κρίση επηρεάζει τη υγεία των ανθρώπων

    Η κρίση σκοτώνει αλλά υπάρχει το αντίδοτο των θανατηφόρων συμπτώσεών της που δεν είναι άλλο παρά η κοινωνική πολιτική. Αυτό είναι το συμπέρασμα της μελέτης του λέκτορα της Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέϊμπριτζ Ντέϊβιντ Στάκλερ και του επιδημιολόγου, επίκουρου καθηγητή της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και μέλους της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης Σέντζεϊ Μπάσου μελέτης που εξέδωσαν σε βιβλίο με τίτλο «Πολιτικές Ζωής και Θανάτου» το οποίο θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στις αρχές Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσιεύει αποκλειστικά το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου που έρχεται να τεκμηριώσει τις καταστροφικές συνέπειες της κρίσης στην ανθρώπινη υγεία με την προσπάθεια των κυβερνήσεων να ισοσκελίσουν προϋπολογισμούς αλλά και το δρόμο αντιμετώπισης που ακολούθησε η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Πρόεδρου των ΗΠΑ Ρούζβελτ στη Μεγάλη Ύφεση του '30. Ήταν η κρίση των αυτοκτονιών!

    [08] Το 2013, το τέταρτο πιο ζεστό έτος στη μετεωρολογική ιστορία

    Το 2013 ήταν το τέταρτο θερμότερο έτος στην παγκόσμια μετεωρολογική ιστορία (μετά το 1880 που τηρούνται τα σχετικά αρχεία θερμοκρασίας), σύμφωνα την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ. Η ΝΑSΑ, που χρησιμοποιεί ελαφρώς διαφορετική μέθοδο μέτρησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στην Αρκτική και σε άλλα απομακρυσμένα μέρη, ανακοίνωσε ότι το περσινό έτος ήταν το έβδομο πιο ζεστό. Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο οργανισμοί συμφωνούν ότι τα 14 θερμότερα έτη στην μετεωρολογική ιστορία έχουν συμβεί μετά το 1998.

    Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην ξηρά και στη θάλασσα πέρσι, σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ, ήταν 14,52 βαθμοί Κελσίου, κατά 0,62 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα (13,9 βαθμοί). Το 2013 «ισοφάρισε» το 2003 ως το τέταρτο θερμότερο έτος, ενώ το ρεκόρ του πιο ζεστού έτους κατέχει το 2010.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 January 2014 - 7:30:24 UTC