Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-12-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Κερκόπορτα για να ξεκινήσουν μαζικά πλειστηριασμοί μέσα στο 2014, η πρόταση νόμου της κυβέρνησης
  • [02] Ι. Μιχελάκης: Επείγουσες οι ρυθμίσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία των ΟΤΑ
  • [03] Απέσυρε τις διατάξεις που δεν έχουν δεσμευτικές προθεσμίες ο Ι. Στουρνάρας
  • [04] Πρωτοβουλίες κατά των πλειστηριασμών αναλαμβάνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας
  • [05] Με πλαστές πινακίδες κυκλοφορούσε το τζιπ του πολιτευτής της Χρυσής Αυγής
  • [06] «Φιλί της ζωής» από τη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ στο εξάμηνο
  • [07] Ολοκληρώθηκε η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά μπύρας
  • [08] Παραμένει και το 2014 το ισχύον σύστημα συλλογής αποδείξεων
  • [09] Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για οικονομία, μετανάστευση
  • [10] Προχωρά η κατασκευή εννέα αιολικών πάρκων στις Κυκλάδες
  • [11] Οι επιστήμονες αντέστρεψαν τη διαδικασία της γήρανσης σε ποντίκια

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Κερκόπορτα για να ξεκινήσουν μαζικά πλειστηριασμοί μέσα στο 2014, η πρόταση νόμου της κυβέρνησης

    «Η κυβέρνηση παρουσιάζει έναν νόμο, που αφήνει ορθάνοιχτη την κερκόπορτα για να ξεκινήσουν μαζικά πλειστηριασμοί το επόμενο διάστημα, μέσα στο 2014», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ).

    Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε πως από τις αρχές του μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τροπολογία -με δύο σκέλη- που αφορά την παράταση της προστασίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς.

    Οπρόεδρος τουΣΥΡΙΖΑεπισήμανε ότι οι βουλευτές που θα κληθούν αύριο να ψηφίσουν, αναλαμβάνουν μια πολύ μεγάλη ευθύνη, καθώς στις λεπτομέρειες της πρότασης κρύβεται τόσο η παράταση της ομηρίας των δανειοληπτών, όσο και μια καταστροφική προοπτική για την ελληνική οικονομία. Γιατί, όπως εξήγησε, «μαζικοί πλειστηριασμοί σημαίνει ραγδαία υποτίμηση της αξίας των ακινήτων και προοπτικά σημαίνει τεράστιες μαύρες τρύπες στις ήδη προβληματικές τράπεζες. Άρα σημαίνει ότι ολοκληρώνεται ο φαύλος κύκλος της εσωτερικής υποτίμησης, της υποτίμησης της ελληνικής οικονομίας, με συνέπειες ιδιαίτερα αρνητικές για το σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας μας».

    «Καλούμε κάθε βουλευτή να αναλάβει την ευθύνη του απέναντι σ΄ αυτή την αρνητική προοπτική για την ελληνική οικονομία», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    [02] Ι. Μιχελάκης: Επείγουσες οι ρυθμίσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία των ΟΤΑ

    Τις ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς (άρθρα 16 και 17) υποστήριξε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μιχελάκης ως εξαιρετικά επείγουσες, καθώς αφορούν στη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των ΟΤΑ.

    Κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η οποία επεξεργάζεται το νομοσχέδιο, ο κ. Μιχελάκης έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τις διατάξεις της αρμοδιότητάς του και ειδικότερα:

    - Με την πρώτη ρύθμιση για τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους που αποδίδονται στους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτρέπεται στους δήμους να κλείσουν τους ισολογισμούς τους και να μπορέσουν να καταρτίσουν τους νέους του 2014.

    - Με τη δεύτερη ρύθμιση προβλέπεται -με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών- να καθοριστεί το βέλτιστο ποσοστό παρακράτησης της ΣΑΤΑ υπέρ του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», ενόψει της ολοκλήρωσής του.

    Όπως είπε ο υπουργός, ο επείγων χαρακτήρας της ρύθμισης έγκειται στο ότι απαλείφεται ο κίνδυνος όχι απλώς να μην απορροφηθούν τα κονδύλια για το 2013 αλλά να χαθούν οριστικά.

    [03] Απέσυρε τις διατάξεις που δεν έχουν δεσμευτικές προθεσμίες ο Ι. Στουρνάρας

    Σε απόσυρση διατάξεων του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς, οι οποίες δεν έχουν προθεσμίες ψήφισης έως το τέλος του 2013 και δεν αποτελούν δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι των δανειστών, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Ο υπουργός επέμεινε, ωστόσο, στη συζήτηση και ψήφιση -με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος- του επίμαχου άρθρου 7 του νομοσχεδίου με το οποίο τροποποιούνται διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), ανάμεσα στις οποίες και οι διατάξεις τα πρόστιμα και τους τόκους που θα επιβάλλονται για ληξιπρόθεσμα χρέη.

    Με την επανέναρξη της συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου -η οποία είχε διακοπεί, μετά από τις διακομματικές αντιδράσεις βουλευτών ώστε να συνεννοηθεί η κυβέρνηση ποιες ρυθμίσεις θα αποσύρει- ο κ. Στουρνάρας «πήρε πίσω» τα άρθρα 10, 11 και 13 και τις παραγράφους από 1 έως 18 του άρθρου 9. Το άρθρο 10 που αποσύρθηκε από τον υπουργό αφορά την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΠΑΕ προς το Δημόσιο. Το άρθρο 11 που αποσύρθηκε επιφέρει τροποποιήσεις στην Οργάνωση και Λειτουργία του Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών. Το άρθρο 13, που επίσης αποσύρθηκε, προβλέπει ότι η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων συγχωνεύονται σε μια Γενική Διεύθυνση. Ως προς τις παραγράφους του άρθρου 9 που αποσύρθηκαν, αυτές αφορούσαν θέματα του ΤΑΙΠΕΔ.

    Παρά την απόσυρση διατάξεων από τον κ. Στουρνάρα, η αξιωματική αντιπολίτευση επέμεινε στις ενστάσεις της. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε ότι μπορεί να αποσύρθηκαν διατάξεις αλλά παραμένει η φιλοσοφία της κυβέρνησης να «νομοθετεί μέσα στην τούρλα του Σαββάτου». Κατήγγειλε, ειδικότερα, το άρθρο 11 για τις ΠΑΕ (σ.σ. αποσύρθηκε από τον υπουργό Οικονομικών) λέγοντας ότι μυρίζει συμφέροντα Μελισσανίδη.

    Την αντίθεσή της για το γεγονός ότι παρέμεινε το άρθρο 7 στο νομοσχέδιο εξέφρασε η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ), ενώ ο Τέρενς Κουΐκ (ΑΝ.ΕΛΛ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιβάλλει εκβιαστικά διλήμματα στο κοινοβούλιο. Τις διευκρινίσεις του κ. Στουρνάρα για τις διατάξεις που επείγει να ψηφιστούν απέρριψε και η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) και κάλεσε τον κ. Στουρνάρα να εξηγήσει ποια είναι η χρονική πίεση, ώστε η κυβέρνηση να επιδιώκει να ψηφίσει διάταξη με την οποία απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη, αστική και ποινική, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ.

    «Υπερβολικές» χαρακτήρισε τις διατάξεις για τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών η Ντόρα Μπακογιάννη και εκτίμησε ότι «10% πρόστιμο είναι αδιανόητο να το καταβάλει κάποιος, έστω και αν χρωστάει λίγα χρήματα».

    Αλλά και ο Θάνος Μωραΐτης (ΠΑΣΟΚ) σχολίασε ότι τα πρόστιμα είναι εκτός τόπου και χρόνου.

    Μετά τις διευκρινίσεις του υπουργού Οικονομικών, οι δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές στις οποίες συζητείται το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς ενέκριναν κατά πλειοψηφία τη συζήτησή του, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

    [04] Πρωτοβουλίες κατά των πλειστηριασμών αναλαμβάνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας

    Σειρά πρωτοβουλιών με στόχο να στηρίξει την υποστήριξη των δανειοληπτών έναντι των πλειστηριασμών ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ).

    Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αυτών, το ΕΚΑ θα στηρίξει με νομικές συμβουλές όλα τα σωματεία της ευθύνης του, που θέλουν να προστατέψουν τα μέλη τους από πλειστηριασμούς κατοικιών τους. Θα προχωρήσει σε ανοιχτές δράσεις και συγκεντρώσεις έξω από τράπεζες που προβαίνουν σε πλειστηριασμούς, τα μέλη του θα συμμετέχουν κάθε Τετάρτη σε κινητοποιήσεις που θα οργανώνονται από πολίτες και φορείς έξω από το ειρηνοδικείο που συζητούνται οι πλειστηριασμοί, ενώ θα κινηθεί και νομικά κατά της μονιμοποίησης του νέου φόρου των ακινήτων.

    [05] Με πλαστές πινακίδες κυκλοφορούσε το τζιπ του πολιτευτής της Χρυσής Αυγής

    Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων οδηγήθηκε ο πολιτευτής της Χρυσής Αυγής στην πόλη, Ιάσων Μπίμπος, ο οποίος συνελήφθη αργά χθες το απόγευμα, στα πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, επειδή είχε τοποθετήσει πλαστές πινακίδες στο αυτοκίνητό του, ένα μεγάλου κυβισμού τζιπ.

    Για την υπόθεση θα οριστεί τακτική δικάσιμος.

    [06] «Φιλί της ζωής» από τη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ στο εξάμηνο

    Το «φιλί της ζωής» έδωσε στο εξάμηνο η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών που συνεδρίασε σήμερα καθώς αποφάσισε ότι ο εκπαιδευτικός χρόνος φέτος θα διαρκέσει από τις 16 Δεκεμβρίου έως τις 9 Αυγούστου.

    Με αυτή την απόφαση της Συγκλήτου, το εξάμηνο δεν χάθηκε αλλά θα γίνουν οι 13 εβδομάδες του χειμερινού εξαμήνου με μια παράταση και στη συνέχεια οι 13 εβδομάδες του θερινού έως τις 9 Αυγούστου. Στο διάστημα αυτό, τα τμήματα του Ιδρύματος θα κανονίσουν κατά περίπτωση τα θέματα των εξετάσεων και των παραδόσεων τους. Το ακαδημαϊκό έτος κανονικά λήγει στις 30 Αυγούστου.

    Η Σύγκλητος κάλεσε παράλληλα όλα τα Τμήματα του Ιδρύματος να ευθυγραμμιστούν με την απόφασή της. Η Νομική Σχολή, ωστόσο, έχει αποφασίσει ότι το εξάμηνο χάθηκε, ενώ χαρακτηριστικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρός της Θ. Φορτσάκης αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, καθώς αυτή διεκόπη, για μια ακόμη φορά, από φοιτητές που θέλησαν να καταθέσουν τις απόψεις τους χωρίς να έχουν προσκληθεί.

    [07] Ολοκληρώθηκε η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά μπύρας

    Μετά από πολυετή έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην αγορά της μπύρας, η υπηρεσία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία «είχε υιοθετήσει και υλοποιούσε ενιαία, μακρόχρονη και στοχευμένη πολιτική για τον αποκλεισμό και τον περιορισμό των δυνατοτήτων ανάπτυξης των ανταγωνιστών της».

    Η τελική απόφαση ωστόσο για την ύπαρξη ή όχι παραβάσεων των κανόνων του ανταγωνισμού στη συγκεκριμένη αγορά θα ληφθεί από την Ολομέλεια της Επιτροπής, η οποία δεν δεσμεύεται από την εισήγηση της υπηρεσίας. Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για το θέμα προγραμματίζεται για τις 20 Φεβρουαρίου.

    Η έρευνα της Επιτροπής ξεκίνησε αυτεπάγγελτα ενώ υπήρξε και καταγγελία της Μύθος Ζυθοποιίας κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η οποία διερευνήθηκε.

    [08] Παραμένει και το 2014 το ισχύον σύστημα συλλογής αποδείξεων

    Το ίδιο σύστημα συλλογής αποδείξεων που ισχύει εφέτος, θα παραμείνει και το 2014.

    Υπενθυμίζεται ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν υποχρέωση να μαζεύουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους και έως 10.500 ευρώ.

    Ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Χάρης Θεοχάρης προανήγγειλε σήμερα ότι οι όποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν από το 2015 μετά από προτάσεις αρμόδιας επιτροπής που θα συσταθεί.

    Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έως σήμερα έχουν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας για το 2014 από το 25% των υπόχρεων ενώ οι καταθέσεις πινακίδων ξεπερνούν τις 70.000.

    [09] Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για οικονομία, μετανάστευση

    Η οικονομική ανάκαμψη είναι ακόμη περιορισμένη, άνιση και εύθραυστη, αλλά οι προοπτικές καθίστανται σταδιακά θετικότερες, επισημαίνεται μεταξύ άλλων στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την οικονομική και κοινωνική πολιτική.

    Οι 28 υπογράμμισαν ότι η αποφασιστική και φιλόδοξη εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών θα στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης το 2014 και το 2015. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα, οι πολιτικές των χωρών μελών θα πρέπει να επικεντρωθούν κυρίως:

    - στην ενίσχυση των φορολογικών και άλλων κινήτρων για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της ελάφρυνσης της φορολόγησης της εργασίας,

    - στην παράταση του επαγγελματικού βίου, την αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, την επίσπευση των ενεργών μέτρων για την αγορά εργασίας και τη συνέχιση του εκσυγχρονισμού των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, περιλαμβανομένης της δια βίου μάθησης και της επαγγελματικής επιμόρφωσης,

    - στην εξασφάλιση ότι οι μισθολογικές εξελίξεις συνάδουν με την αύξηση της παραγωγικότητας,

    - στην αντιμετώπιση της αναντιστοιχίας των δεξιοτήτων,

    - στην αύξηση της κινητικότητας των εργαζομένων.

    Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση της Επιτροπής η οποία περιγράφει τριάντα οκτώ επιχειρησιακές δράσεις.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε να καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες προκειμένου να εφαρμοστούν οι δράσεις που προτείνονται στην ανακοίνωση με σαφές χρονοδιάγραμμα.

    [10] Προχωρά η κατασκευή εννέα αιολικών πάρκων στις Κυκλάδες

    Εγκρίθηκαν με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία εννέα μεγάλων αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 218,5 MW στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο του νομού Κυκλάδων, καθώς και για τη διασύνδεση των αιολικών πάρκων με το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Παλλήνης στην Αττική μέσω γραμμής μεταφοράς 150 κιλοβόλτ.

    Με την ίδια απόφαση απορρίφθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία άλλου αιολικού πάρκου ισχύος 36,8MW στην Άνδρο.

    Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ η κατασκευή των έργων αυτών, θα αποφέρει περίπου 262 εκατ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, ενώ κατά τη λειτουργία τους θα παράγουν ετησίως περίπου 506 GWh «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας, που αντιστοιχεί περίπου στο 1% της ηλεκτρικής ζήτησης στο διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό σύστημα.

    [11] Οι επιστήμονες αντέστρεψαν τη διαδικασία της γήρανσης σε ποντίκια

    Αυστραλοί και αμερικανοί επιστήμονες ελπίζουν ότι ένας παράγοντας που αντιστρέφει τους κύριους δείκτες της γήρανσης σε δοκιμές σε ποντίκια μπορεί να δοκιμασθεί στον άνθρωπο ήδη από τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.

    Κατά την έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και της Νέας Νότιας Ουαλίας, ανακαλύφθηκε ένας τρόπος αποκατάστασης της αποτελεσματικής λειτουργίας των κυττάρων, αντιστρέφοντας πλήρως τη διαδικασία της γήρανσης των μυών.

    Ποντίκια ηλικίας δύο ετών έλαβαν μία χημική ουσία επί διάστημα μίας εβδομάδας με αποτέλεσμα την επιστροφή των κύριων δεικτών της γήρανσης στα επίπεδα της ηλικίας έξι μηνών στα ποντίκια. Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι αυτό είναι ισοδύναμο με το να κάνει κανείς έναν 60χρονο να αισθάνεται σαν 20χρονος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 December 2013 - 13:30:28 UTC