Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκρηκτική η κατάσταση στον χώρο της Παιδείας
  • [02] Ευρεία σύσκεψη για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία
  • [03] Έρχεται το Ελληνικό Σήμα στο γάλα
  • [04] Τι προβλέπει το νέο ποινολόγιο της Εφορίας
  • [05] Στα υπουργεία από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας
  • [06] Οι αντάρτες χρησιμοποίησαν τα χημικά, γράφει στους NYT ο Πούτιν
  • [07] Τζ. Κέρι και Σ. Λαβρόφ συναντώνται στη Γενεύη με θέμα τη Συρία

  • [01] Εκρηκτική η κατάσταση στον χώρο της Παιδείας

    Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στον χώρο της Παιδείας, μετά τις αποφάσεις των εκπαιδευτικών για απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας αλλά και την απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία κρίνεται παράνομο το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

    Η μή νομιμότητα του επίμαχου σχεδίου διατάγματος, έγκειται στο ότι έπρεπε να είχε εκδοθεί έως τη 10η Μαρτίου 2013, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

    Η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, αρχής γενομένης από τις 16 Σεπτεμβρίου.

    Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (ΟΙΕΛΕ) έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία για τις 17 και 18 Σεπτεμβρίου, ενώ στον χορό των κινητοποιήσεων αναμένεται να μπουν και οι δάσκαλοι , η συνδικαλιστική ηγεσία των οποίων συνεδριάζει σήμερα για το θέμα αυτό.

    Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται καθώς, όπως λένε, η φετινή χρονιά βρίσκει τα σχολεία με 16.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν κλείσει 1.200 σχολικές μονάδες, και θα κλείσουν άλλες 120 με τον νόμο για το νέο λύκειο.

    Χθες, ο υπουργός Παιδείας, απέσυρε την τροπολογία από το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο, που προέβλεπε ότι σε «εξαιρετικές περιπτώσεις» ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, μπορεί να αυξηθεί κατά 10%. Υπενθυμίζεται, ότι η αναλογία σήμερα είναι ένας δάσκαλος ανά 25 μαθητές.

    Στο μεταξύ, έως και αύριο έχει ανασταλεί η λειτουργία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι των ανώτατων ιδρυμάτων απεργούν μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα νά μην γίνονται οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών.

    [02] Ευρεία σύσκεψη για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία

    Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα, υπό τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση -με αφορμή την έναρξη, από τις 15 Σεπτεμβρίου, της εφαρμογής του νέου αυστηρού πλαισίου ποινών και της διαδικασίας επιβολής του για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία- προκειμένου να γίνει ο συντονισμός όλων των ελεγκτικών οργάνων και υπηρεσιών των συναρμόδιων υπουργείων, καθώς και η κατάρτιση νέου επιχειρησιακού σχεδίου ελέγχων για την πάταξη της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

    Στην σύσκεψη θα συμμετάσχουν, επίσης, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, η γενική γραμματέας του υπουργείου Άννα Στρατινάκη, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Βασίλειος Κοντογιάννης και αρμόδιοι αξιωματικοί της Υπηρεσίας καθώς και υπηρεσιακά στελέχη από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) και την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Ε.ΥΠ.Ε.Α).

    [03] Έρχεται το Ελληνικό Σήμα στο γάλα

    Αφαιρέθηκε από τους νέους κανόνες Διακίνησης Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης η αγορανομική διάταξη του 2009, σύμφωνα με την οποία υποχρεωτικά αναγράφεται η προέλευση της πρώτης ύλης των γαλακτοκομικών προϊόντων. Το συγκεκριμένο πλαίσιο κρίθηκε αντισυμβατικό με τους κανόνες της Ε.Ε. ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο, η σχετική υποχρέωση μπορεί να καταργείται αλλά ο καταναλωτής θα εξακολουθήσει να ενημερώνεται για την ελληνικότητα του γάλακτος που αγοράζει χάρη στο Ελληνικό Σήμα.

    Με πρωτοβουλία του υφυπουργού Ανάπτυξης Αθ. Σκορδά, βρίσκονται στην τελική φάση τα κριτήρια για την απόκτηση του ελληνικού σήματος από τις επιχειρήσεις.

    Τα κριτήρια αυτά θα ισχύουν ανά προϊόν και σύμφωνα με πληροφορίες αυτά είναι:

    1. Για τη διακίνηση του γάλακτος με ελληνικό σήμα θα είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται ότι είναι ?ελληνικό? σε όλα τα συνοδευτικά έγγραφα.

    2. Υποχρεωτικά σε κάθε επιχείρηση με ελληνικό σήμα θα πρέπει να τηρείται αρχείο με τους προμηθευτές και με τις εισερχόμενες ποσότητες σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της διακίνησης.

    3. Θα διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και με την αντίστροφη επιβεβαίωση.

    4. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής, επεξεργασίας και συσκευασίας θα πρέπει να είναι στην Ελλάδα.

    5. Το γάλα που θα διατίθεται στην κατανάλωση θα πρέπει να παράγεται σε μονάδα εκτροφής γαλακτοτρόφων στην Ελλάδα.

    [04] Τι προβλέπει το νέο ποινολόγιο της Εφορίας

    Ο εξορθολογισμός, από τη μια πλευρά, των προστίμων της Εφορίας, προκειμένου να είναι εφικτή η είσπραξή τους, αλλά και η θέσπιση αυστηρότερων ποινών, από την άλλη, για τους «μικρούς» φοροφυγάδες, στους οποίους το ποσοστό παραβατικότητας είναι υψηλότερο, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου ποινολογίου της Εφορίας, διατάξεις του οποίου τέθηκαν ήδη σε εφαρμογή.

    Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο, την οποία εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, προβλέπονται ακόμη και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, κατασχέσεις κινητών αξιών και ακινήτων, καθώς και πλειστηριασμοί με ταχύτατες διαδικασίες.

    Ειδικότερα, όσον αφορά στο νέο ποινολόγιο, προβλέπονται τα εξής πρόστιμα:

    Μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση φορολογικού στοιχείου (αποδείξεις λιανικής, τιμολόγια, δελτία αποστολής, κ.λπ.), όταν η αξία που έχει αποκρυφτεί είναι έως 5.000 ευρώ:

    Για το χρονικό διάστημα από 26 Ιουλίου 2013 έως και 31 Δεκεμβρίου 2013, επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα:

    - 800 ευρώ για κάθε μη εκδοθέν ή ανακριβώς εκδοθέν φορολογικό στοιχείο, εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά στοιχεία (πρώην βιβλία Β΄ κατηγορίας)

    - 1.200 ευρώ για κάθε μη εκδοθέν ή ανακριβώς εκδοθέν φορολογικό στοιχείο, εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Γ΄ κατηγορίας).

    Το ανώτατο όριο του προστίμου δεν μπορεί να υπερβεί κατά την πρώτη έκδοση απόφασης επιβολής προστίμου το 15πλάσιο των προστίμων αυτών, για κάθε κατηγορία παραβάσεων και κατά τη δεύτερη έκδοση απόφασης επιβολής προστίμου το 30πλάσιο των προστίμων αυτών, για κάθε κατηγορία παράβασης.

    Για το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής, επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα:

    - 1.000 ευρώ για κάθε μη εκδοθέν ή ανακριβώς εκδοθέν φορολογικό στοιχείο, εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά στοιχεία (πρώην βιβλία Β΄ κατηγορίας)

    - 2.500 ευρώ για κάθε μη εκδοθέν ή ανακριβώς εκδοθέν φορολογικό στοιχείο, εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Γ΄ κατηγορίας).

    Μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση φορολογικού στοιχείου (αποδείξεις λιανικής, τιμολόγια, δελτία αποστολής, κ.λπ.), όταν η αξία που έχει αποκρυφτεί είναι άνω των 5.000 ευρώ:

    Από τις 26 Ιουλίου 2013 και εφεξής, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 40% της αξίας της συναλλαγής ή του μέρους αυτής που αποκρύφτηκε, με ελάχιστο ύψος προστίμου τα 2.500 ευρώ.

    [05] Στα υπουργεία από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας

    Στα υπουργεία Δημόσιας Διοίκησης, Εσωτερικών, Εργασίας και Υγείας, καθώς και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «εγκαθίστανται» από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, που άρχισαν να φθάνουν στην Αθήνα, ενόψει της έλευσης των επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, στις 22 Σεπτεμβρίου.

    Ο έλεγχος από τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία και θα επιδώσουν σχετική αναφορά στους επικεφαλής, θα αφορά, μεταξύ άλλων, και στην πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ, στις αρχές Οκτωβρίου.

    Η ελληνική πλευρά, εκτός από τα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, αναμένεται να προβάλει και τα θετικά αποτελέσματα από την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, καθώς και τις σαφείς ενδείξεις για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στη Λιθουανία, για να μετάσχει αύριο στο άτυπο Eurogroup, όπου θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις θετικές εξελίξεις στο δημοσιονομικό πεδίο.

    Όσον αφορά στα προαπαιτούμενα, οι αρμόδιοι παράγοντες, πρέπει:

    -Να παρουσιάσουν τον αναλυτικό κατάλογο με τους φόρους υπέρ τρίτων που εισπράττει το Δημόσιο, προκειμένου, στη συνέχεια, αυτοί να καταργηθούν ή να μεταφερθεί η σχετική δαπάνη στον προϋπολογισμό της Κεντρικής Κυβέρνησης

    -Να νομοθετήσουν το νέο καθεστώς για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας

    -Να εκπληρώσουν τους τριμηνιαίους στόχους απόδοσης στο σκέλος των εσόδων και στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών

    -Να μεριμνήσουν, προκειμένου οι τράπεζες να επικαιροποιήσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους και να τα υποβάλουν για επικύρωση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    -Να ολοκληρώσουν, με βάση το πρόγραμμα κινητικότητας, τη μετακίνηση τουλάχιστον 12.500 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και άλλων 12.500 υπαλλήλων έως τα τέλη Δεκεμβρίου

    -Να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις για την αναδιάρθρωση ή την εκκαθάριση των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, ώστε οι σχετικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου

    -Να ρυθμίσουν το θέμα με τις οφειλές του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και να έχουν εκκαθαρίσει αυτές τις οφειλές έως το τέλος Σεπτεμβρίου

    -Να θεσπίσουν τον νέο Κώδικα Φορολογικής Δικονομίας.

    [06] Οι αντάρτες χρησιμοποίησαν τα χημικά, γράφει στους NYT ο Πούτιν

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με άρθρο τουστην εφημερίδα News York Times υποστηρίζει ότι οι σύροι αντάρτες και όχι ο τακτικός συριακός στρατός χρησιμοποίησαν χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό με στόχο να προκαλέσουν μια παρέμβαση των ΗΠΑ.

    "Υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύω ότι τα τοξικά αέρια χρησιμοποιήθηκαν όχι από τον συριακό στρατό αλλά τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για να προκαλέσουν μια παρέμβαση των ισχυρών ξένων υποστηρικτών τους, οι οποίοι θα τάσσονταν στην ίδια πλευρά με τους φονταμενταλιστές", δήλωσε ο Πούτιν σε άρθρο της εφημερίδας που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

    Ο ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε για τη χρήση στρατιωτικής βίας η οποία, εκτός από τη νόμιμη άμυνα ή μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, "είναι απαράδεκτη και συνιστά πράξη επίθεσης", μετά την αναβολή από την Ουάσινγκτον ενός σχεδίου στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Δαμασκού προκειμένου να εξεταστεί η ρωσική πρόταση για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.

    Τα στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα "νέο κύμα τρομοκρατίας, να υπονομεύσουν τις πολυμερείς προσπάθειες για την επίλυση του ιρανικού πυρηνικού προβλήματος και της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική", δήλωσε επίσης ο Πούτιν.

    Ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε τις ΗΠΑ να "αδράξουν την ευκαιρία της βούλησης" της Συρίας να καταστρέψει το χημικό της οπλοστάσιο, όπως πρότεινε η Μόσχα.

    [07] Τζ. Κέρι και Σ. Λαβρόφ συναντώνται στη Γενεύη με θέμα τη Συρία

    Αμερικανοί ειδικοί στα χημικά όπλα θα παρίστανται στη σημερινή συνάντηση στη Γενεύη ανάμεσα στους ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ με θέμα τη Συρία, ανακοίνωσεχθες το αμερικανικό υπουργείο.

    Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία Λακντάρ Μπραχίμι θα συμμετάσχει επίσης στις συνομιλίες - οι οποίες ενδέχεται να παραταθούν έως και το Σάββατο -γύρω από τη ρωσική πρόταση για να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Δαμασκού.

    Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι ανακοίνωσε πως η Μόσχα δεν έχει διαβιβάσει μέχρι στιγμής παρά μόνον «ιδέες» και όχι «ένα τεράστιο φάκελο», προσθέτοντας πως απομένουν ακόμη πολλά «σημεία που χρήζουν επεξεργασίας».

    Η Ψάκι πρόσθεσε πως στόχος της συνάντησης μεταξύ των Κέρι και Λαβρόφ, αλλά και της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των ειδικών, θα είναι να εξετασθούν λεπτομερώς οι ιδέες που διατύπωσε η Ρωσία «για να αξιολογηθεί εάν ανταποκρίνονται» στις αμερικανικές απαιτήσεις για εξουδετέρωση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 September 2013 - 6:30:24 UTC