Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σ. Κεδίκογλου: Είναι ξεκάθαρο ποιος θέλει κλειστά σχολεία
  • [02] Δύο σμηνίτες νεκροί σε τροχαίο στην εθνικη Πατρών - Πύργου
  • [03] Θύμα τροχαίου αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.
  • [04] Π. Στάινμπρουκ: Η Μέρκελ αποκρύπτει τον βαθμό συνευθύνης της Γερμανίας στο χρέος των χωρών της Ευρωζώνης
  • [05] Γάλλος ΥΠΕΞ: Τη Δευτέρα στη δημοσιότητα η έκθεση του ΟΗΕ
  • [06] Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός απέρριψε τη ρωσική πρόταση
  • [07] Αναζητώντας στα Πιέρια το ξύλο από το οποίο κατασκευάζονταν οι αρχαίες τριήρεις
  • [08] Τρία ποτάμια στη Σαχάρα βοήθησαν τις μεταναστεύσεις προς την Ευρώπη
  • [09] Πρώτη φορά κύτταρα μέσα σε ζωντανό οργανισμό αναπρογραμματίστηκαν για να γίνουν βλαστικά

  • [01] Σ. Κεδίκογλου: Είναι ξεκάθαρο ποιος θέλει κλειστά σχολεία

    Tον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί, εμμέσως πλην σαφώς, η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της για υποκίνηση των εκπαιδευτικών σε απεργίες.

    «Είναι ξεκάθαρο ποιος θέλει κλειστά σχολεία, ποιος το προανήγγειλε» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου στον ΣΚΑΙ και συμπλήρωσε ότι «κλειστά σχολεία σημαίνει επιστροφή στον μεσαίωνα».

    Ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προασπίσει τη νομιμότητα, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις πώς θα αντιμετωπιστούν τυχόν καταλήψεις των σχολείων.

    Αναφορικά με την οικονομία σημείωσε πως «ό,τι μέτρα μας ζητούσαν να υλοποιήσουμε, τα έχουμε πάρει, τα έχουμε κάνει». Για το θέμα του χρέους, ανέφερε πως πλέον πρέπει να αντιμετωπιστεί με βάση την απόφαση του Eurogroup του 2012 για ελάφρυνση, η οποία συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

    [02] Δύο σμηνίτες νεκροί σε τροχαίο στην εθνικη Πατρών - Πύργου

    Δύο σμηνίτες, ηλικίας 20 και 21 ετών, έχασαν σήμερα το πρωί την ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα που συνέβη στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος του Γομοστού.

    Ειδικότερα, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι σμηνίτες και είχε κατεύθυνση προς Πάτρα συγκρούστηκε, για άγνωστους ακόμα λόγους, με φορτηγό, το οποίο είχε κατεύθυνση προς Πύργο.

    Στον τόπο του δυστυχήματος έσπευσαν ασθενοφόρα και άνδρες της Πυροσβεστικής, οι οποίοι απεγκλώβισαν νεκρούς τους δύο σμηνίτες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σμηνίτες υπηρετούσαν στην 117 Πτέρυγα μάχης στην Ανδραβίδα.

    [03] Θύμα τροχαίου αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

    Στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται, σοβαρά τραυματισμένος, ένας αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που έπεσε θύμα τροχαίου, όταν παρασύρθηκε από Ι.Χ. φορτηγό.

    Το περιστατικό σημειώθηκε χθες, στις 10 το βράδυ, σε παράδρομο της Εγνατίας Οδού, στα υψώματα Διαβατών. Ο ηλικίας 31 ετών μοτοσικλετιστής πραγματοποιούσε ελέγχους με συναδέλφους του και υπό συνθήκες που ερευνώνται παρασύρθηκε από όχημα που οδηγούσε 29χρονος.

    Όπως έγινε γνωστό, η κατάσταση της υγείας του άτυχου αστυνομικού χαρακτηρίζεται κρίσιμη, ενώ ο 29χρονος οδηγός συνελήφθη.

    [04] Π. Στάινμπρουκ: Η Μέρκελ αποκρύπτει τον βαθμό συνευθύνης της Γερμανίας στο χρέος των χωρών της Ευρωζώνης

    Ο Πέερ Στάινμπρουκ, υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για την καγκελαρία της Γερμανίας στις εκλογές που θα διεξαχθούν το προσεχές Σαββατοκύριακο, κατηγόρησε την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ ότι αποκρύπτει από τους Γερμανούς τον βαθμό της κοινής ευθύνης που φέρει και η Γερμανία για το χρέος των χωρών της ευρωζώνης.

    Ο Στάινμπρουκ επέκρινε την Μέρκελ για την πολιτική της όσον αφορά την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη και δήλωσε ότι η Γερμανία πρέπει να βοηθήσει τις ασθενέστερες χώρες.

    Σε προεκλογική εκδήλωση, ο Πέερ Στάινμπρουκ δήλωσε ότι η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει τους γείτονές της στην ευρωζώνη υπό το πνεύμα του αμερικανικού σχεδίου Μάρσαλ, το οποίο συνέβαλε στην ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης Γερμανίας μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

    "Βρισκόμαστε προ πολλού σε μια ένωση κοινής ευθύνης. Η κυρία Μέρκελ επιδίδεται σε έναν "χορό των πέπλων" τα τελευταία τρία χρόνια και προσπαθεί να σάς πει ότι η Γερμανία δεν είναι σε μια ένωση συνευθύνης".

    "Από το πρώτο ομόλογο της ελληνικής κυβέρνησης που αγοράστηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η συμμετοχή της Γερμανίας αντιστοιχεί στο 27%".

    "Συνεπώς γιατί οι Γερμανοί πρέπει να βοηθούν (τους Ελληνες); Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι υπήρξαν φορές που εκείνοι βοήθησαν εμάς. Υπήρξε το σχέδιο Μάρσαλ και υπήρξαν χώρες που μας έτειναν το χέρι της φιλίας, μόλις λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο".

    Ο Στάινμπρουκ εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έγινε γνωστή από διαρροές, σύμφωνα με την οποία ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών δεν μπορεί να επιβληθεί εντός νομίμου πλαισίου. "Θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα σχέδιο Μάρσαλ για τις χώρες αυτές", τόνισε.

    [05] Γάλλος ΥΠΕΞ: Τη Δευτέρα στη δημοσιότητα η έκθεση του ΟΗΕ

    "Πιθανότατα τη Δευτέρα" θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

    "Θα αναφέρει ότι σημειώθηκε σφαγή με χημικά όπλα. Θα περιλαμβάνει βεβαίως ενδείξεις για την προέλευση αυτής της σφαγής, η οποία διεπράχθη στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό και η οποία προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων", πρόσθεσε.

    "Από τη στιγμή που μόνο το καθεστώς έχει στην κατοχή του τα αποθέματα, τον τρόπο και το συμφέρον να το κάνει, μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα", τόνισε ο Φαμπιούς για τον οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι την ευθύνη για την επίθεση φέρει το καθεστώς 'Ασαντ, ενώ ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τους αντάρτες ότι διέπραξαν το έγκλημα αυτό σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times.

    "Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Είναι μια εκδοχή που καλλιεργούν οι Ρώσοι εδώ και πολύ καιρό. (Ο Πούτιν) παίζει το παιχνίδι του", πρόσθεσε ο Φαμπιούς.

    Ο γάλλος υπουργός τόνισε ακόμα ότι "την προσεχή εβδομάδα θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα, ανεξάρτητα από τις αρχικές προθέσεις για το εάν (το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας) μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο ή όχι", όπως πρότειναν οι Ρώσοι.

    Ο Φαμπιούς πρόσθεσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζον Κέρι πριν από τη συνάντηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ σήμερα στη Γενεύη.

    [06] Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός απέρριψε τη ρωσική πρόταση

    Ο Ελεύθερος Συριακός στρατός απέρριψε κατηγορηματικά σήμερα τη ρωσική πρόταση να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα στη Συρία.

    "Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός ανακοινώνει ότι απορρίπτει κατηγορηματικά τη ρωσική πρωτοβουλία", δήλωσε ο στρατιωτικός ηγέτης των ανταρτών, στρατηγός Σελίμ Ιντρίς σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του που αναρτήθηκε στο YouTube.

    [07] Αναζητώντας στα Πιέρια το ξύλο από το οποίο κατασκευάζονταν οι αρχαίες τριήρεις

    Στα ίχνη του ξύλου από το οποίο κατασκευάζονταν οι αρχαίες τριήρεις πιστεύουν ότι βρίσκονται επιστήμονες από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ που αναζητούν στα Πιέρια το "μακεδονικό έλατο και το πεύκο του Ολύμπου και των Πιερίων", τη λεγόμενη και δασική πεύκη ή "λιάχα" κατά την τοπική ονομασία, που κατά τον μαθητή του Αριστοτέλη Θεόφραστο, χρησιμοποιούνταν για την επίπονη διαδικασία της κατασκευής κουπιών και πλοίων. Αποτυπώματα στο χώμα του συγκεκριμένου είδους ξύλου, που δεν έχει ρόζους και "ανάποδα νερά" αλλά επιδεικνύει μεγάλη αντοχή στο θαλασσινό νερό, εντοπίστηκαν στις αρχαιολογικές ανασκαφές που ξεκίνησαν το 2003 στη Μεθώνη της Πιερίας.

    Το γεγονός αυτό, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ευρημάτων σε επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2011, κινητοποίησε επιστήμονες από διαφορετικούς κλάδους από την Ελλάδα, το Λος Άντζελες των ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιρλανδία που έκτοτε συνεργάζονται με στόχο να εντοπίσουν ατόφια κομμάτια ξύλου από τον 8ο π.Χ. αιώνα, κατά τη συνέχιση των ανασκαφών στη Μεθώνη από το 2014.

    Αν κάτι τέτοιο συμβεί, όπως ελπίζουν, θα ακολουθήσουν διαδικασίες ταυτοποίησης του ξύλου με τα πεύκα και τα έλατα αυτού του είδους που ευδοκιμούν μόνο σε δύο περιοχές της Ελλάδας, στο δάσος της Ρητίνης στα Πιέρια και σε ένα μικρό τμήμα της Δράμας.

    Ραδιοχρονολογήσεις, εργαστηριακές αναλύσεις αλλά και βοτανικές μελέτες θα μπορούσαν να ρίξουν φως στο αν η συγκεκριμένη βλάστηση υπήρξε στην ευρύτερη περιοχή της Μεθώνης στο διάστημα από τη νεολιθική εποχή (5.000 π.Χ) μέχρι το 354 π.Χ. οπότε ο Φίλιππος κατέστρεψε την πόλη για να την εγκαταστήσει σε άλλη τοποθεσία.

    [08] Τρία ποτάμια στη Σαχάρα βοήθησαν τις μεταναστεύσεις προς την Ευρώπη

    Πριν από 100.000 χρόνια τρία μεγάλα ποτάμια σαν τον Νείλο και τον Ρήνο πιθανότατα, έρρεαν στη σημερινή έρημο Σαχάρα και ήσαν αυτά που βοήθησαν σημαντικά τους αφρικανούς προγόνους μας να κινηθούν προς Βορρά και να μεταναστεύσουν έως την Μεσόγειο και τελικά στην Ευρώπη, σύμφωνα με εκτιμήσεις βρετανών επιστημόνων. Τα ποτάμια της Βόρειας Αφρικής, που σήμερα βρίσκονται θαμμένα κάτω από την παχιά άμμο, παρείχαν εύφορους «πράσινους διαδρόμους», τους οποίους φαίνεται πως αξιοποίησαν δεόντως οι προϊστορικοί άνθρωποι.

    [09] Πρώτη φορά κύτταρα μέσα σε ζωντανό οργανισμό αναπρογραμματίστηκαν για να γίνουν βλαστικά

    Ισπανοί επιστήμονες κατάφεραν πρώτη φορά να δημιουργήσουν νέα βλαστικά κύτταρα μέσα στο σώμα ενός ζωντανού οργανισμού, αναπρογραμματίζοντας ενήλικα σωματικά κύτταρα, ώστε αυτά να επιστρέψουν στην εμβρυική πολυδύναμη κατάστασή τους. Το επίτευγμα, το οποίο προς το παρόν έχει δοκιμαστεί μόνο σε πειραματόζωα, μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει στην επί τόπου αναπαραγωγή ανθρωπίνων κυττάρων που θα επιδιορθώνουν τις βλάβες στον ιστό της καρδιάς μετά από ένα έμφραγμα ή στον εγκέφαλο μετά από ένα εγκεφαλικό και, γενικότερα, μπορεί να καταστήσουν στο μέλλον περιττές τις μεταμοσχεύσεις εξωτερικών οργάνων.

    Μέχρι σήμερα τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από έμβρυα ή δημιουργούνται με διάφορες τεχνικές γενετικού αναπρογραμματισμού στο εργαστήριο και στη συνέχεια εμφυτεύονται στο σώμα, αλλά ποτέ ως τώρα δεν είχαν δημιουργηθεί απευθείας μέσα στον ίδιο τον ζωντανό οργανισμό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 September 2013 - 8:30:22 UTC