Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διακοπή ρεύματος στη Σαντορίνη
  • [02] Συγκρούσεις στο Κάιρο ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους του Μόρσι
  • [03] Προκαταβολή σε 4.752 νέους συνταξιούχους
  • [04] Πυρκαγιά στα Δολιανά Αρκαδίας
  • [05] Πέθανε ο σκηνοθέτης Γιώργος Κατακουζηνός
  • [06] ΔΗΜΑΡ: Καλλιέργεια κλίματος υπεραισιοδοξίας
  • [07] Δικογραφία σε βάρος της μητέρας και της γιαγιάς του βρέφους που βρέθηκε νεκρό σε χωματερή

  • [01] Διακοπή ρεύματος στη Σαντορίνη

    Γενική διακοπή ρεύματος στη Σαντορίνη και τη Θηρασία σημειώθηκε το μεσημέρι, λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 12:00 στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στη Σαντορίνη που τροφοδοτεί τα δύο νησιά με ηλεκτρική ενέργεια.

    Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η πυρκαγιά έχει ήδη κατασβεστεί και γίνονται προσπάθειες για τη σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης το συντομότερο δυνατό. Ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας εκφράζει με ανακοίνωση τη λύπη του για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και δηλώνει ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιοριστεί η ενόχλησή τους.

    [02] Συγκρούσεις στο Κάιρο ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους του Μόρσι

    Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στο κέντρο του Καΐρου όταν υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι δέχθηκαν επίθεση ενώ πραγματοποιούσαν πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών, έγινε γνωστό από δημοσιογράφο του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

    Υποστηρικτές της νέας κυβέρνησης, που έφερε στην εξουσία ο στρατός, πέταξαν πέτρες στους διαδηλωτές, ενώ έριχναν επίσης εναντίον τους μπουκάλια από μπαλκόνια. Στη συνέχεια η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα εναντίον των οπαδών του Μόρσι.

    Λίγες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι συμμετείχαν σ' αυτή την πορεία όταν ξέσπασαν οι ταραχές. Κάτοικοι τους χλεύασαν αποκαλώντας τους τρομοκράτες και λέγοντάς τους πως δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Στη συνέχεια, άρχισαν να ρίχνουν εναντίον τους πέτρες.

    Οι οπαδοί του Μόρσι απάντησαν πετώντας επίσης πέτρες.

    Γυναίκες και παιδιά που ήταν μεταξύ των διαδηλωτών διέφυγαν μέσα σε πανικό. Δύο άνδρες που κράδαιναν ματσέτες, εθεάθησαν να κυνηγούν διαδηλωτές.

    Οι διαδηλωτές ζητούν να αποκατασταθεί ο Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από το στρατό στις 3 Ιουλίου και κρατείται σε αδιευκρίνιστη τοποθεσία.

    [03] Προκαταβολή σε 4.752 νέους συνταξιούχους

    Η προκαταβολή σύνταξης για τον μήνα Αύγουστο σε 4.752 υπαλλήλους του δημοσίου, που αποχώρησαν από την Υπηρεσία μετά τον Μάρτιο 2013 λόγω συνταξιοδότησης, καταβλήθηκε από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου.

    Ο αριθμός αυτός έρχεται να προστεθεί στους 264 υπαλλήλους τον Ιούνιο και 1.126 υπάλληλους τον Ιούλιο που συνταξιοδοτήθηκαν με βάση τον νέο νόμο σύμφωνα με τον οποίο προκαταβάλλεται μέρος της σύνταξης με την έξοδο από την υπηρεσία έως την οριστικοποίηση του τελικού ποσού.

    Τα στοιχεία ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι μετά από τρεις μήνες υλοποίησης του μέτρου, η προκαταβολή σύνταξης, σύμφωνα με τη σύγκριση των απολύτως καθαρών ποσών, έχει τελικά διαμορφωθεί περίπου στο 65% της οριστικής σύνταξης που θα λαμβάνει ο δικαιούχος υπάλληλος (μέση σύνταξη, διευθυντής Υπουργείου με 35 έτη υπηρεσίας).

    Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Σταϊκούρα, συνεχίζεται η προσπάθεια από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την περαιτέρω σύντμηση του χρόνου απονομής της σύνταξης των δικαιούχων, οι οποίοι έχουν καταθέσει σχετική αίτηση πριν από τον Μάρτιο του 2013, ώστε να λάβουν το συντομότερο δυνατόν το σύνολο της σύνταξης που δικαιούνται. Μέχρι τώρα, έχει μειωθεί, μεσοσταθμικά, η χρονική διάρκεια για την απονομή της σύνταξης από τους 11- 12 μήνες το καλοκαίρι του 2012 στους 5- 6 μήνες.

    Από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ανακοινώθηκαν επίσης τα ακόλουθα στοιχεία :

    - Οι μη απογραφέντες συνταξιούχοι του Δημοσίου μέχρι το τέλος Ιουλίου ανέρχονταν σε 1.929, στους οποίους έχει διακοπεί η καταβολή των συντάξεών τους. Η έρευνα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα για τον εντοπισμό της κάθε περίπτωσης.

    - Κατά τη διαδικασία της απογραφής, προέκυψε ότι σε 2.260 περιπτώσεις συνταξιούχων που είχαν αποβιώσει, η σύνταξη καταβάλλονταν κανονικά μετά τον θάνατο τους και για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών από την ημερομηνία διαγραφής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

    - Το ποσό των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων ανέρχονταν σε 35.811.994 ευρώ.

    - Ύστερα από την αναζήτηση των αρμοδίων υπηρεσιών βρέθηκε το ποσό των 21.489.109 ευρώ.

    [04] Πυρκαγιά στα Δολιανά Αρκαδίας

    Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 14:30 στα Άνω Δολιανά Αρκαδίας, και έχει πάρει διαστάσεις, κυρίως λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής και λιγότερο των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

    Η φωτιά καίει δασική έκταση χαμηλής βλάστησης, πολύ μακριά από το χωριό των Άνω Δολιανών, ανατολικά και ψηλότερα, και ο βόρειος άνεμος που πνέει κατευθύνει τη φωτιά προς την κορυφογραμμή.

    Στο πύρινο μέτωπο έχουν σπεύσει κι επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 20 οχήματα και 50 πυροσβέστες, τρία πεζοπόρα τμήματα με 18 άνδρες, τρεις υδροφόρες δήμων της περιοχής κι εθελοντές πολίτες, ενώ το έργο των πυροσβεστών συνδράμουν δύο αεροσκάφη καναντέρ, δύο αεροσκάφη πεζετέλ κι ένα ελικόπτερο Erickson.

    [05] Πέθανε ο σκηνοθέτης Γιώργος Κατακουζηνός

    «Έφυγε» από τη ζωή στα 70 του χρόνια ο γνωστός από την ταινία «Άγγελος», σκηνοθέτης Γιώργος Κατακουζηνός, ο οποίος τους τελευταίους μήνες νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας.

    Ο σκηνοθέτης έγινε ιδιαίτερα γνωστός ύστερα από την τεράστια εμπορική επιτυχία που γνώρισε η ταινία του το 1982, η οποία ήταν εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία τον Απρίλιο του 1976. Η ταινία αφορούσε ένα ερωτικό έγκλημα με δράστη τον 19χρονο ναύτη Χρήστο Ρούσσο, ο οποίος συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του ερωτικού του συντρόφου, του 22χρονου Ανέστη Παπαδόπουλου.

    Η ταινία του Γ. Κατακουζηνού βρέθηκε από νωρίς στον στόχο αντιδράσεων, εξαιτίας του εκκεντρικού του σεναρίου. Ωστόσο, το φιλμ, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Μιχάλης Μανιάτης, ανέβασε τη δημοτικότητά του δράστη Χ. Ρούσσου και μάλιστα πιθανά να συνέβαλε και στη μείωση της ποινής του αφού το 1990, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Καραμανλής, του απένειμε χάρη.

    [06] ΔΗΜΑΡ: Καλλιέργεια κλίματος υπεραισιοδοξίας

    Για καλλιέργεια κλίματος υπεραισιοδοξίας επικρίνει την κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ αναφερόμενη στο πρωτογενές πλεόνασμα το επτάμηνο 2013, που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.

    Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ σημειώνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα «οφείλεται κυρίως στη μη πληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου, στη μείωση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και στη βοήθεια των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης που επέστρεψαν κέρδη από την αγορά ελληνικών ομολόγων», ενώ «η πραγματική κατάσταση της οικονομίας και των νοικοκυριών είναι η υπερφορολόγηση, η ανεργία και η φτωχοποίηση».

    «Έτσι όμως καταστρέφεται η παραγωγική βάση της χώρας και δεν δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάπτυξης» προσθέτει η ΔΗΜΑΡ και καλεί την κυβέρνηση «να διεκδικήσει άμεσες αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε αυτό να συνδεθεί με την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

    [07] Δικογραφία σε βάρος της μητέρας και της γιαγιάς του βρέφους που βρέθηκε νεκρό σε χωματερή

    Εξιχνιάστηκε η υπόθεση με την ανεύρεση νεκρού βρέφους χθες το μεσημέρι, σε χωματερή των Λεχαινών Ηλείας.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της 20χρονης μητέρας του βρέφους και της 44χρονης γιαγιάς του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 August 2013 - 14:30:22 UTC