Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Στο τέλος του καλοκαιριού θα ανακοινωθούν νέα επώδυνα μέτρα»
  • [02] Την ανάγκη να επιλύνονται διαφορές μέσω του θεσμού της Διαμεσολάβησης, τόνισε ο Χ. Ράιχενμπαχ
  • [03] Η αιγυπτιακή αντιπολίτευση δεν είναι υπέρ ενός "στρατιωτικού πραξικοπήματος"
  • [04] Ο Ερντογάν επανέλαβε τη δέσμευσή του να κάνει ειρήνη με τους Κούρδους
  • [05] Απρόσιτες οι θεραπείες στις πιο φτωχές χώρες τις οποίες μαστίζει ο ιός HIV
  • [06] Τα ξίφη στους νέους και νέες Σημαιοφόρους επέδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
  • [07] Βρέθηκαν 6.500 σφαίρες σε αγροτικό αυτοκίνητο
  • [08] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαψεύδει τις πληροφορίες για τελεσίγραφο τριών ημερών στις ελληνικές αρχές από την τρόικα

  • [01] «Στο τέλος του καλοκαιριού θα ανακοινωθούν νέα επώδυνα μέτρα»

    Την πεποίθηση ότι στο τέλος του καλοκαιριού θα ανακοινωθούν νέα επώδυνα μέτρα, εκφράζει ο βουλευτής και υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Γιάννης Μηλιός σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Δεν περιμένω κάτι διαφορετικό στις συνομιλίες με την τρόικα από το να υπάρξει συμφωνία και ένα χρονοδιάγραμμα.

    Αυτές οι «διαπραγματεύσεις» στην ουσία προετοιμάζουν το έδαφος για τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν στο τέλος του καλοκαιριού, δηλαδή περικοπές συντάξεων και περαιτέρω μείωση κοινωνικών δαπανών».

    Ο κ. Μηλιός εκτιμά ότι «η τρόικα αλλά και άνθρωποι μέσα στην κυβέρνηση θεωρούν ότι χρειάζεται για συμβολικούς λόγους-δηλαδή για την κάμψη των αντιστάσεων στην αγορά εργασίας? να αρχίσουν μαζικές απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις κοινωνικές αντιδράσεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τονίζει ότι «η αντίδραση της κοινωνίας δεν είναι προβλέψιμη. Έρχεται πολύ ξαφνικά και θα είναι πολύ ισχυρή όταν έρθει. Επομένως δεν νομίζω ότι η συνέχιση αυτών των μέτρων θα αντιμετωπιστεί ήρεμα, αλλά πιστεύω ότι πάρα πολύ σύντομα θα δούμε πάρα πολύ μαζικές, συνειδητές και ειρηνικές αντιδράσεις».

    Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε περίπτωση ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, ο Γιάννης Μηλιός τόνισε ότι είναι: το σταμάτημα αυτής της καταστροφής, η ασπίδα προστασίας για την κοινωνία που πλήττεται, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα κατανέμει τα βάρη ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων και άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας».

    Σε ερώτηση για το ευρώ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τονίζει ότι «το ζήτημα δεν είναι νομισματικό, αλλά είναι ζήτημα μιας κοινωνικής σύγκρουσης. Το σύνθημα παραμένει: από τη μία, καμιά θυσία για το ευρώ, αλλά και καμιά αυταπάτη για τη δραχμή».

    [02] Την ανάγκη να επιλύνονται διαφορές μέσω του θεσμού της Διαμεσολάβησης, τόνισε ο Χ. Ράιχενμπαχ

    «Είναι ανάγκη να καταστεί απόλυτα σαφές, προς τις τράπεζες, ότι σε πολιτικό επίπεδο πρόθεση είναι πλέον να βρίσκονται λύσεις μέσω του θεσμού της Διαμεσολάβησης». Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) Χορστ Ράιχενμπαχ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την εκδήλωση για την εξωδικαστική επίλυση αστικών και εμπορικών διαφορών, η οποία διοργανώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και τη συνεργασία της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα.

    Ο κ. Ράιχενμπαχ τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει σαφές σε όλα τα μέρη ότι αποτελεί πλέον πολιτική θέση να επιλέγεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης αντί της δικαστικής οδού.

    Εξάλλου, λύση στη χρονοβόρα διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που έχουν προσφύγει στα Ειρηνοδικεία και έχουν λάβει στην πλειοψηφία τους δικάσιμο το 2021-2022, επιχειρεί να δώσει νομοθετική ρύθμιση που συζητούν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης. Όπως είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλας Κανελλόπουλος, στόχος είναι να γίνει υποχρεωτικός ο θεσμός της Ειδικής Διαμεσολάβησης, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα Ειρηνοδικεία και να αποδοθεί άμεσα η δικαιοσύνη προς όφελος όλων των πλευρών.

    Ο ίδιος σημείωσε ότι η υποχρεωτική διαμεσολάβηση είναι μνημονιακή υποχρέωση, ενώ μέχρι σήμερα από τις 40.000 αιτήσεις έχουν κλείσει δύο υποθέσεις μέσω εξωδικαστικού διακανονισμού.

    Παράλληλα, προσέθεσε, προωθείται η ίδρυση 54 Ανεξάρτητων Διοικητικών Επιτροπών (ΑΔΕ) που θα επιλύει τις διαφορές μεταξύ του πολίτη με το κράτος. Ο στόχος είναι οι διαφορές να επιλύονται σε 2-3 μήνες, αντί για επτά χρόνια που είναι σήμερα ο μέσος χρόνος προσδιορισμού δικασίμου για την υπόθεση.

    Τέλος, αναφέρθηκε ότι θα υπάρχουν 300 πιστοποιημένοι διαμεσολαβητές στη χώρα μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ η αμοιβή θα είναι 50 ευρώ για τον καταναλωτή και 150 για τον προμηθευτή και από το διακανονιζόμενο ποσό θα δίδεται αμοιβή τρία τοις χιλίοις.

    [03] Η αιγυπτιακή αντιπολίτευση δεν είναι υπέρ ενός "στρατιωτικού πραξικοπήματος"

    Η αιγυπτιακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν είναι υπέρ "ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος" και υπογράμμισε ότι το τελεσίγραφο που έθεσε ο στρατός στον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι για την "ικανοποίηση των αιτημάτων του λαού" δε σημαίνει ότι οι στρατιωτικοί θέλουν να διαδραματίσουν έναν πολιτικό ρόλο.

    "Εμείς δεν υποστηρίζουμε κανένα στρατιωτικό πραξικόπημα", τονίζει σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας (FSN), κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης και υπογραμμίζει ότι "εμπιστεύεται το στρατό όσον αφορά τη δήλωσή του ότι οι στρατιωτικοί δε θέλουν να εμπλακούν με την πολιτική".

    Εξάλλου, το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση του αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι να ακούσει τα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού και να συμμετάσχει σε ένα "σοβαρό εθνικό διάλογο" για την εκτόνωση της κρίσης.

    Ο Ρούπερτ Κόλβιλ, ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστού του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι, τόνισε ακόμα ότι ο ρόλος του αιγυπτιακού στρατού είναι σημαντικός.

    [04] Ο Ερντογάν επανέλαβε τη δέσμευσή του να κάνει ειρήνη με τους Κούρδους

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε σήμερα τη βούλησή του να συνεχίσει μέχρι τέλους την ειρηνευτική διαδικασία που έχει ξεκινήσει η κυβέρνησή του για τον τερματισμό της σύγκρουσης με τους Κούρδους, παρά τα επεισόδια που συνέβησαν την Παρασκευή στη νοτιοανατολική Τουρκία.

    "Τίποτε δεν θα μπορέσει να μας βγάλει από το δρόμο μας (...) η ειρηνευτική διαδικασία θα συνεχιστεί", δήλωσε ο Ερντογάν στην εβδομαδιαία ομιλία του ενώπιον των βουλευτών του ισλαμοσυντηρητικού κόμματός του, του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης).

    "Αυτό το πρόβλημα δεν είναι χθεσινό και απαιτεί πολλή δουλειά και υπομονή", υπογράμμισε καλώντας "όλα τα μέρη να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να δείξουν υπομονή".

    Συγκρούσεις σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο ανάμεσα στην τουρκική αστυνομία και κούρδους διαδηλωτές στη νοτιοανατολική Ανατολία μετά το θάνατο, την Παρασκευή στο Λίτσε, ενός νεαρού Κούρδου που διαμαρτυρόταν μαζί με 300 άλλα άτομα εναντίον της κατασκευής ενός στρατοπέδου της Χωροφυλακής.

    [05] Απρόσιτες οι θεραπείες στις πιο φτωχές χώρες τις οποίες μαστίζει ο ιός HIV

    Η τιμή των βασικών αντιρετροϊκών αγωγών έχει σαφώς μειωθεί αλλά οι φαρμακευτικές αγωγές για τους ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, όσο διαρκούν τα δικαιώματα της πατέντας τους, είναι απρόσιτες στις πιο φτωχές χώρες τις οποίες μαστίζει ο ιός HIV, καταδίκασαν σήμερα οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.

    Η τιμή των αντιρετροϊκών αγωγών πρώτης και δεύτερης γραμμής μειώθηκαν κατά 29 και 28% από το 2012 αλλά οι αγωγές της τρίτης γραμμής --που προορίζονται για τους ασθενείς των οποίων η νόσος ανιχνεύθηκε πολύ αργά ή γι αυτούς που οι πρώτες αγωγές αποδείχτηκαν μη δραστικές-- είναι 15 φορές ακριβότερες.

    "Η τιμή τους είναι υπερβολικά υψηλή εξαιτίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας", δήλωσε η οργάνωση των γιατρών στη σύνοδο της Διεθνούς Εταιρίας για το AIDS στην Κουάλα Λουμπούρ.

    Χάρη στα γενόσημα φάρμακα, το κόστος της πρώιμης έναρξης μιας τριπλής θεραπείας είναι σήμερα 139 δολάρια ετησίως ανά άτομο, ενώ πέρυσι ήταν 172 δολάρια και το κόστος ενός βασικού αντιρετροϊκού φαρμάκου δεύτερης γραμμής είναι 303 δολάρια.

    Αντίθετα μια αγωγή "ύστατης λύσης" στοιχίζει τουλάχιστον 2.000 δολάρια στις φτωχές χώρες. Στην Αρμενία για παράδειγμα ένα μόνο αντιρετροϊκό --στα τρία ή τέσσερα που είναι απαραίτητα --- στοιχίζει τουλάχιστον 13.000 δολάρια.

    Το 2012, 9,7 εκατομμύρια άνθρωποι λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία στις χώρες μικρού ή μεσαίου εισοδήματος έναντι 300.000 το 2002, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    Η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση στις θεραπείες συνεχίστηκε, με 1,6 εκατομμύριο περισσότερους στο τέλος της χρονιάς σε σχέση με το 2011, δηλαδή η υψηλότερη ετήσια αύξηση που έχει καταγραφεί ποτέ και αυτή αφορά κυρίως την περιοχή της Αφρικής.

    [06] Τα ξίφη στους νέους και νέες Σημαιοφόρους επέδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

    Τα ξίφη στους νέους και νέες Σημαιοφόρους επέδωσε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά.

    Τον καθιερωμένο όρκο έδωσαν 66 Σημαιοφόροι, εκ των οποίων 40 μάχιμοι -ανάμεσά τους δυο γυναίκες-, 16 μηχανικοί -ανάμεσα τους τρεις γυναίκες-, 3 από την Κύπρο, 1 από την Αλγερία, 2 από την Ιορδανία, 2 από τη Λιβύη, 1 από τη Μαυριτανία Μαυριτανίας και 1 από τη Συρία.

    [07] Βρέθηκαν 6.500 σφαίρες σε αγροτικό αυτοκίνητο

    Περίπου 6.500 σφαίρες εντοπίστηκαν σε αγροτικό αυτοκίνητο στην περιοχή του Γιόφυρου Ηρακλείου.

    Ειδικότερα, μπροστά από τη θέση του συνοδηγού βρέθηκε ένα κιβώτιο με 6.480 σφαίρες, ένα καλάσνικοφ και ένα πιστόλι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί έχουν συλλάβει τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου.

    [08] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαψεύδει τις πληροφορίες για τελεσίγραφο τριών ημερών στις ελληνικές αρχές από την τρόικα

    H Eυρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε σήμερα, δια του εκπροσώπου του 'Ολι Ρεν, πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δίνεται προθεσμία τριών ημερών στις ελληνικές αρχές να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο της εν εξελίξει αξιολόγησης του προγράμματος.

    Σύμφωνα με τον Σάιμον Ο΄Κόνορ, "το μόνο που είναι αλήθεια είναι ότι για να μπορέσει το Eurogroup να λάβει απόφαση ή να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα οι συζητήσεις στην Αθήνα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί νωρίτερα.

    "Είναι μια ιστορία που βγαίνει από το πουθενά, δεν έχουμε θέσει καμία προθεσμία", ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του εκπροσώπου του Ολι Ρεν, αναφερόμενος στο σχετικό τηλεγράφημα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, για την πορεία των συζητήσεων στην Αθήνα ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι πάγια θέση της Επιτροπής είναι να μην σχολιάζει τις διαπραγματεύσεις όταν βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η επόμενη δόση των 8,1 δισ. ευρώ να καταβληθεί τμηματικά σε υποδόσεις ο Σ. Ο' Κόνορ επιβεβαίωσε ότι είναι μια συνήθης πρακτική τους τελευταίους 6 μήνες οι δόσεις να εκταμιεύονται σε υποδόσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται οι πολιτικοί όροι που έχουν τεθεί." Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο σ? αυτό το θέμα", σημείωσε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 July 2013 - 12:30:25 UTC