Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες «μασκότ» για το Αττικό Πάρκο
  • [02] Η ανδρική φαλάκρα, ένδειξη κινδύνου για την καρδιά
  • [03] "Μεταξύ σφύρας και άκμονος η Σερβία"
  • [04] Το κορίτσι που γύρισε από το κρύο...
  • [05] Απόρρητη η έρευνα για τις γερμανικές αποζημιώσεις
  • [06] Ο Οτσαλάν κάλεσε τους Kούρδους να αποχωρήσουν άοπλοι από την Τουρκία
  • [07] Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας ο κινεζικός στρατός λόγω Β. Κορέας
  • [08] Επίθεση Μέρντοκ στην Τζ. Γκίλαρντ για το μεταναστευτικό
  • [09] Η ομπρέλα σε ρόλο αντηλιακού

  • [01] Νέες «μασκότ» για το Αττικό Πάρκο

    Δύο νεογέννητα, η Βαλεντίνα και ο Ακίντο, έχουν κλέψει τις καρδιές του προσωπικού στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

    Πρόκειται για το θηλυκό πούμα και το αρσενικό λιοντάρι, δύο πανέμορφα ζωάκια, που τα φροντίζουν αποκλειστικά οι εργαζόμενοι.

    Η Βαλεντίνα γεννήθηκε ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, εξ ου και το όνομά της. Η μαμά της είναι Πολωνέζα και ο μπαμπάς Γάλλος.

    Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος του Πάρκου, Καρολίν Ελσουέρ, η μαμά της Βαλεντίνας, πιθανότατα λόγω κούρασης -καθώς έχει γεννήσει άλλα 18 πούμα- δεν ήθελε τη μικρή της κόρη. Έτσι, οι εργαζόμενοι την ταϊζουν με μπιμπερό από την ώρα που γεννήθηκε. Ασχολούνται μαζί της, τη φροντίζουν, την προσέχουν, ανταποκρίνονται απόλυτα στις ανάγκες και τις επιθυμίες ενός νεογέννητου.

    Όσο για τον Ακίντο, γεννήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες, αντίστοιχα από πατέρα Γάλλο και μάνα Πολωνέζα. Φαίνεται πως και ο Ακίντο ήταν ανεπιθύμητος από τη μαμά του, οπότε και σε αυτή την περίπτωση ανέλαβαν οι θετοί ...γονείς του, οι εργαζόμενοι του Πάρκου.

    [02] Η ανδρική φαλάκρα, ένδειξη κινδύνου για την καρδιά

    Οι άνδρες που αποκτούν φαλάκρα, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν προβλήματα καρδιάς, από ό,τι οι συνομήλικοί τους που διατηρούν όλα τα μαλλιά τους, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη συμπέρανε ότι ο κίνδυνος ισχύει κυρίως για όσους τα μαλλιά τους αραιώνουν στην κορυφή του κεφαλιού και όχι τόσο για αυτούς που εμφανίζουν αραίωση στους κροτάφους και στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού.

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Τόκιο, με επικεφαλής τον δρα Τομοχίντε Γιαμάντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση (μετα-ανάλυση ήδη δημοσιευμένων μελετών πάνω στο ζήτημα) στο ιατρικό περιοδικό "BMJ Open", σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν τις περιπτώσεις περίπου 37.000 ανδρών και διαπίστωσαν ότι οι φαλακροί που ήδη έχουν χάσει τα περισσότερα μαλλιά τους, είναι κατά 32% πιθανότερο να πάθουν στεφανιαία νόσο.

    Ειδικότερα για τους άνδρες κάτω των 55-60 ετών, ο αυξημένος κίνδυνος των φαλακρών ανδρών για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου ανέρχεται στο 44%. Γενικότερα, όσον αφορά οποιαδήποτε καρδιοπάθεια, οι φαλακροί αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο.

    Ο κίνδυνος φαίνεται να αυξάνεται ανάλογα με το μέγεθος της φαλάκρας, μόνο όμως όταν αυτή αφορά την κορυφή του κεφαλιού. Αντίθετα, η αραίωση των μαλλιών στους κροτάφους φαίνεται να αυξάνει λίγο τον καρδιολογικό κίνδυνο. «Η φαλάκρα στην κορυφή του κεφαλιού συνδέεται στενότερα με τη συστημική αρτηριοσκλήρυνση από ό,τι η φαλάκρα στο μέτωπο», σύμφωνα με τους ερευνητές.

    Επιμέλεια: Παύλος Δρακόπουλος

    [03] "Μεταξύ σφύρας και άκμονος η Σερβία"

    Οι επόμενες πέντε ημέρες θα αποτελέσουν για τη σερβική πολιτική ηγεσία περίοδο επίπονων διαβουλεύσεων και ενδεχομένως δυσάρεστων αποφάσεων. Την ερχόμενη Τρίτη, το Βελιγράδι θα πρέπει να απαντήσει στην πρόταση που κατέθεσε για το βόρειο Κόσοβο η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια Κάθριν Άστον, προχθές, όταν φάνηκε, στις συνομιλίες των Βρυξελλών, ότι οι δύο πλευρές δεν μπορούν να συμφωνήσουν. "Βρισκόμαστε μεταξύ σφύρας και άκμονος" ανέφερε, χθες βράδυ, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς και συμπλήρωσε: "Έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ δύο κακών ή να αποδεχθούμε ένα κακό για τα σερβικά συμφέροντα σχέδιο ή να το απορρίψουμε και να υποστούμε τις συνέπειες ενός διεθνούς οικονομικού και πολιτικού αποκλεισμού". Ο κ.Βούτσιτς δεν αποκάλυψε ποιο είναι το σχέδιο που προτείνει η Κάθριν Άστον. Εικάζεται, ωστόσο, ότι πρόκειται για μία παραλλαγή της "Συμφωνίας του Έρντουτ", που υπέγραψαν το 1995 η Κροατία και η τότε Γιουγκοσλαβία και αφορούσε τη σταδιακή επανένταξη της ανατολικής Σλαβονίας στη σύνθεση του κροατικού κράτους. Για το Κόσοβο, το σχέδιο αυτό προβλέπει μεταβατική περίοδο ενός ή δύο ετών (σ.σ. στην ανατολική Σλαβονία ήταν δύο έτη), κατά την οποία οι σερβικοί δήμοι στο βόρειο Κόσοβο θα βρίσκονται υπό τη διοικητική επίβλεψη της ΕΕ (σ.σ. το ρόλο αυτό στην ανατολική Σλαβονία είχε αναλάβει ο ΟΗΕ). Τη μεταβατική αυτή περίοδο, οι τοπικοί φορείς, υπό την επίβλεψη της ΕΕ, θα εργαστούν για την ομαλή ένταξη των σερβικών δήμων στη σύνθεση του Κοσόβου.

    [04] Το κορίτσι που γύρισε από το κρύο...

    Άπλωσε το χέρι κι "άγγιξε" τα αστέρια, έκανε παρέα με ... πιγκουίνους κι ένιωσε να είναι σε συναυλία της Μαντόνα, όταν ο εκκωφαντικός ήχος από το σπάσιμο ενός παγόβουνου τάραξε τον γαλήνιο ύπνο της μέσα σε έναν μεγάλο λάκκο από χιόνι και πάγο. Όλα αυτά δεν ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, ούτε "ξεπήδησαν" από κάποιο σενάριο ταινίας. Είναι ένα μόλις στιγμιότυπο - από τα πολλά - από το ταξίδι της 24χρονης Μπέλλας Παπαδοπούλου Dobrowolska στην Ανταρκτική, όπως η ίδια το αφηγήθηκε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. Πριν από μερικές εβδομάδες, η νεαρή Μπέλλα, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σουηδία από Πολωνούς γονείς και οφείλει το ελληνικό επίθετό της στον πατριό της, ταξίδεψε στην "παγωμένη ήπειρο" για να γίνει πρέσβειρα της Ανταρκτικής, ως ένα από τα 30 επιλεγμένα μέλη της International Antarctic Expedition 2013 του Robert Swan (σ.σ. πολικός εξερευνητής) και του προγράμματος 2041 Antarctic Youth.

    Στόχος της, όπως μας είχε πει λίγο προτού ετοιμάσει τις βαλίτσες της για αναχώρηση, ήταν να διαπιστώσει ιδίοις όμασι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ανταρκτική και να γίνει η "φωνή" της.

    Η εμπειρία του ταξιδιού στη διαφορετική αυτή ήπειρο, όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει νέους με περιβαλλοντικές ανησυχίες, όπως η ίδια, από διάφορες γωνιές του πλανήτη - ακόμη και από το Ομάν όπου το καλοκαίρι ο υδράργυρος "χτυπά" κόκκινο - ήταν μοναδική.

    "Η πιο 'τρελή' ανάμνησή μου από την Ανταρκτική είναι η νύχτα που πέρασα στον πάγο. Το κάμπινγκ στην 'παγωμένη ήπειρο' είναι μοναδική εμπειρία. Σκεφτείτε πως φοράτε τις πιτζάμες σας και ξαπλώνετε στο κρεβάτι σας που σε αυτή την περίπτωση θυμίζει περισσότερο ... καταψύκτη" λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η νεαρή Μπέλλα, η οποία έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    "Πιθανώς να αναρωτιέστε πώς μπορεί κάποιος, πρακτικά, να διανυκτερεύσει σε έναν τέτοιο τόπο. Η συμβουλή μου είναι: εξοπλιστείτε με ό,τι θα φορούσατε σε ένα χιονοδρομικό κέντρο, πάρτε ένα στρώμα fleece, ένα αντιανεμικό μπουφάν κι ένα αδιάβροχο παντελόνι. Στη συνέχεια, σκάψτε έναν μεγάλο λάκκο στο χιόνι δημιουργώντας ένα μικρό τείχος γύρω σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να προστατευτείτε από τον άνεμο αλλά και από το να αποτελέσετε τυχόν ... λεία για κάποιο ζώο. Στη συνέχεια πάνω από τον υπνόσακό σας βάλτε ακόμη έναν, αδιάβροχο, προσθέστε κι ένα αδιάβροχο στρώμα πάνω στο χιόνι κι είστε έτοιμοι! Με άλλα λόγια θα αισθανθείτε λίγο σαν τις μπαμπούσκες, εκείνες τις ρωσικές κούκλες που τις ανοίγεις κι αρχίζεις να βγάζεις τη μία μέσα από την άλλη χωρίς τελειωμό..." μας εξηγεί χαμογελώντας.

    Μπορεί η διαδικασία να είναι περίπλοκη και χρονοβόρα, αλλά όταν τελικά πάρεις θέση μέσα στο - αν μη τι άλλο - διαφορετικό αυτό κρεβάτι, η αίσθηση και το θέαμα σε αποζημιώνουν. "Όλες οι αισθήσεις είναι ανοιχτές. Μέσα από τη μικρή τρύπα του υπνόσακου μπορείς να δεις - σχεδόν να 'αγγίξεις' - ένα εκατομμύριο αστέρια. Ίσως και περισσότερα.. Βλέποντας αυτή την εικόνα, μέσα στην απόλυτη σιωπή, σχεδόν τρομάζεις από το πλήθος των συναισθημάτων που σε πλημμυρίζουν. Ώσπου, ένας ήχος που θυμίζει συντριβάνι και το σπάσιμο ενός παγόβουνου 'τρυπά' τη σιωπή και σε κάνει να νιώθεις πως είσαι σε συναυλία της Μαντόνα. Το θέαμα είναι απολύτως μαγικό!" υπογραμμίζει.

    Το κάμπινγκ ίσως ήταν η πιο "τρελή" ανάμνηση της Μπέλλας από την Ανταρκτική, αλλά η πιο τρυφερή ήταν οι φίλοι της οι πιγκουίνοι, τους οποίους και χαρακτηρίζει ως τους μεγαλύτερους θιασώτες του ρομαντισμού! Κι αυτό επειδή, όπως λέει, δίνουν πέτρες ο ένας στον άλλον ως ένδειξη αγάπης, αποδεικνύοντας τον πλούτο των συναισθημάτων που μπορεί να αναπτύξει ένα ζώο.

    "Για το καλό των πιγκουίνων"

    Η Ανταρκτική είναι μία ήπειρος με πλούσιους φυσικούς πόρους, ανέγγιχτη από την ανθρώπινη (υπερ)εκμετάλλευση. Κι αυτό χάρη στη Συνθήκη της Ανταρκτικής (Antarctic Treaty) που υπεγράφη το 1999 και αποτελεί ένα είδος "ομπρέλας προστασίας" για την περιοχή. Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί ανθρώπους όπως η Μπέλλα είναι το γεγονός ότι το 2041 θα υπάρξει αναθεώρηση της Συνθήκης αυτής.

    "Θα υπάρξουν άραγε οι ίδιες πολιτικές αντιστάσεις απέναντι στην προοπτική εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της Ανταρκτικής;" αναρωτιέται η νεαρή και προσθέτει: "Πιστεύω ακράδαντα ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ακούνε τους πολίτες κι αν εγώ, εσύ, οι γείτονές μας υποστηρίξουν την ανανέωση της συνθήκης, θα έχουμε ξανά μια νίκη".

    Θυμάται ακόμη πως καθώς στεκόταν και κοιτούσε το τοπίο, αισθανόταν ενίοτε λύπη. "Σκεφτόμουν πως - ίσως - τον Ιανουάριο του 2042 θα υπάρχει στο σημείο όπου βρισκόμουν ένα τεράστιο χιονοδρομικό κέντρο/θέρετρο, οι πιγκουίνοι θα έχουν αιχμαλωτιστεί ή κι εξαφανιστεί και τίποτα δεν θα θυμίζει το σημερινό ήρεμο περιβάλλον" εξηγεί.

    Ωστόσο, φύσει αισιόδοξη και πιστή οπαδός της ρήσης "όταν φανταστείς κάτι, μπορείς να το πετύχεις", η Μπέλλα θεωρεί πως υπάρχει ελπίδα και μας καλεί να δώσουμε τη "μάχη" για το καλό των πιγκουίνων. "Ο ρόλος μου ως πρέσβειρα είναι να προετοιμάσω όλους εσάς για το 2041, έτσι ώστε να ψηφίσει η Ελλάδα 'ναι' στην ανανέωση της Συνθήκης" τονίζει.

    Σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει και το βιβλίο της νεαρής "εξερευνήτριας" για το ταξίδι στην Ανταρκτική, τις κλιματικές αλλαγές και πώς μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι ώστε να προστατεύσουμε την "παγωμένη ήπειρο" και το περιβάλλον εν γένει. Το βιβλίο θα είναι διαθέσιμο online (στο www. peecho.com), στα αγγλικά, τα σουηδικά, τα πορτογαλικά και τα ελληνικά κι, όπως μας εξηγεί η Μπέλλα, για λόγους οικολογικούς θα τυπώνονται βιβλία μόνο κατόπιν παραγγελίας. "Στόχος μου είναι, μέσα από το βιβλίο, να εμπνευστούν όσο το δυνατόν περισσότερο άνθρωποι και να δουν πως όλα είναι εφικτά. Αρκεί να πιστεύουμε στον εαυτό μας!" τονίζει.

    Πέντε λόγοι για να προστατεύσουμε την Ανταρκτική

    Κατά την πολυμήχανη νεαρή, η οποία έχει "οργώσει" τον πλανήτη άλλοτε διδάσκοντας αγγλικά στα παιδιά του Βιετνάμ κι άλλοτε ανακύκλωση στους ιθαγενείς των Φίτζι, οι λόγοι για να προστατεύσουμε την Ανταρκτική είναι πολλοί, αλλά οι πέντε βασικότεροι, όπως υποστηρίζει, είναι οι εξής:

    Έρευνα

    "Η Ανταρκτική είναι η 'μνήμη' της γης. Μέσω γεωτρήσεων στον πάγο μπορούμε να 'ανακαλύψουμε' 800.000 χρόνια κλιματικής ιστορίας του πλανήτη. Κάθε χρόνο, κάποιοι επιστήμονες θυσιάζουν την άνεση της σύγχρονης ζωής και πηγαίνουν να ζήσουν σε μία παγωμένη βάση για χάρη της έρευνας που θα μας βοηθήσει να χτίσουμε το μέλλον μας. Για μένα αυτοί οι άνθρωποι είναι ήρωες, καθώς έχω δει με τα μάτια μου τις βάσεις μου. Και πιστέψτε με, δεν είναι σαν τη Χαλκιδική" σημειώνει.

    "Η διαδικασία της έρευνας - συνεχίζει - είναι κάτι που χρειάζεται ησυχία και απομόνωση. Ο λόγος γι' αυτό είναι πως ακόμη και η λεπτομέρεια - όπως π.χ. το να μετακινηθεί ένα πετραδάκι - παίζει σημαντικό ρόλο. Αυτό το έμαθα από πρώτο χέρι, όταν άκουσα έναν Αργεντινό ερευνητή να με επιπλήττει σε αυστηρό ύφος, όταν με είδε να πατώ πάνω σε κάποια χόρτα".

    Ανταπόδοση

    "Αυτό που κάνει η Ανταρκτική για εμάς είναι να 'δροσίζει' τους ωκεανούς και κατ' επέκταση και τη θερμοκρασία του πλανήτη μας. Ένα άλλο όφελος είναι ότι το κρύο κι αλμυρό νερό επηρεάζει τα ρεύματα κι έτσι υπάρχουν μάζες από γαρίδες, που είναι σημαντικές για τη θαλάσσια ζωή. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι, χάρη στην Ανταρκτική και τη λευκή της επιφάνεια, αντανακλώνται πίσω οι ραδιενεργές ακτίνες του ήλιου (πρόκειται για το Albido effect). Εν συντομία, η Ανταρκτική είναι ο θερμοστάτης της γης, ο 'μπουφές' για τα θαλάσσια ζώα και το αντηλιακό της γης. Καθόλου κακό, ε;" συμπληρώνει.

    Κατοχή πόρων

    "Τα στρώματα του πάγου της Ανταρκτικής περιέχουν 70% του γλυκού νερού του κόσμου. Σήμερα, βλέπουμε μεγάλα κομμάτια πάγου (που λειτουργούν ως ένα προστατευτικό φράγμα μεταξύ του πάγου πάνω στην ήπειρο και τη θάλασσα) να σπάνε και να λιώνουν πολύ γρήγορα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 2070, η τρύπα του όζοντος σε ένα σημείο, που οι δροσεροί άνεμοι, οι οποίοι φυσούν πάνω και γύρω από την ανατολική Ανταρκτική θα σταματήσουν και η θερμότητα θα αυξηθεί. Όλοι καταλαβαίνουν τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Δύο πράγματα θα ακολουθήσουν. Το πρώτο είναι ότι θα χαθεί αυτό το πολύτιμο ποσοστό νερού σε μια εποχή που το αγαθό αυτό είναι ήδη περιζήτητο και το δεύτερο ότι η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί μέχρι και 60 μέτρα (σε παγκόσμια κλίμακα)" εξηγεί.

    Εκμετάλλευση

    Η Ανταρκτική είναι μια ανέγγιχτη και "παρθένα" ήπειρος κι έτσι εξακολουθεί να έχει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα κι ορυκτών, που αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για πολλούς. Η Συνθήκη της Ανταρκτικής, κατά την Μπέλλα, αποτελεί ένδειξη του γεγονότος ότι υπάρχει ελπίδα πως οι χώρες μπορούν να συνεργαστούν και να λάβουν αποφάσεις που θα βάζουν τη φύση στην πρώτη θέση. Ωστόσο, όπως λέει, σημαντικό είναι η ανανέωση της Συνθήκης, που λήγει το 2041, προκειμένου να προστατευτεί ο χαρακτήρας αυτός της περιοχής.

    Μοναδικότητα

    "Η Ανταρκτική είναι κάτι το πολύ σπάνιο, διότι είναι η τελευταία ήπειρος που διαθέτει μια άγρια, ανέγγιχτη ομορφιά. Είναι ένα μέρος όπου μπορούν να ζήσουν ανενόχλητοι οι πιγκουίνοι και να γεννήσουν τα μικρά τους. Ένα μέρος για τις φάλαινες να έρθουν να φάνε μαζί με τα παιδιά τους. Ένα μέρος, που αφήνει άναυδους από την ομορφιά τους όσους 'τολμηρούς' την επισκεφθούν. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι η Ανταρκτική είναι η πιο ειρηνική γωνιά του πλανήτη - η μοναδική ίσως. Τελείως απαλλαγμένη από πολέμους, συγκρούσεις, ρατσισμό και κάθε μορφή βίας. Είναι ένα μέρος απόλυτης ηρεμίας και ειρήνης κι αυτό, εμένα προσωπικά, μού φέρνει στο μυαλό κάτι ανεκτίμητο, την ελπίδα" καταλήγει η νεαρή πρέσβειρα της παγωμένης αυτής γωνιάς του πλανήτη μας.

    Σ. Παπαδοπούλου

  • Τις συνημμένες φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Μπέλλα Παπαδοπούλου

    [05] Απόρρητη η έρευνα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

    Από τις αρχές Μαρτίου βρίσκεται στα χέρια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα το έργο της Ομάδας Εργασίας που είχε συσταθεί για την έρευνα των αρχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που αφορούν στις περιόδους του Α΄και του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

    Όπως αναφέρεται ωστόσο σε έγγραφο του κ. Σταϊκούρα που διαβιβάστηκε στη Βουλή, «το έργο έχει χαρακτηριστεί απόρρητο». Πρόκειται για το έργο συλλογής, κωδικοποίησης, καταγραφής, ταξινόμησης και προστασίας του μεγάλου παλαιού και ιστορικού αρχειακού υλικού, το οποίο για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε, ουσιαστικά και οργανωμένα, εντός του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

    Όπως ειδικότερα ενημερώνει ο αναπληρωτής υπουργός, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση του σχετικού αρχειακού υλικού σε χώρο του κεντρικού κτιρίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπου θα φυλάσσεται διακριτά, ταξινόμηση φακέλων του αρχείου κατά κατηγορία, ηλεκτρονική συνοπτική απεικόνιση του καταγεγραμμένου αρχειακού υλικού, και καταγραφή 761 τόμων αρχειακού υλικού. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία, η Έκθεση παραδόθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Το έγγραφο του κ. Σταϊκούρα διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά για τις «νομικές και λοιπές ενέργειες με στόχο την είσπραξη από τη Γερμανία των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου συνολικού ποσού 162 δις ευρώ χωρίς τους τόκους».

    [06] Ο Οτσαλάν κάλεσε τους Kούρδους να αποχωρήσουν άοπλοι από την Τουρκία

    Ο φυλακισμένος Kούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν κάλεσε τους μαχητές του να αποχωρήσουν από την Τουρκία χωρίς τα όπλα τους βάσει ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία θα θέσει ύστερα από δέκα χρόνια τέλος στις συγκρούσεις με τον τουρκικό στρατό, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak.

    Η αποχώρηση των μαχητών του ΡΚΚ από την Τουρκία χωρίς τα όπλα τους, όπως έχει ζητήσει η τουρκική κυβέρνηση, θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τον τερματισμό των συγκρούσεων ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τους κούρδους αντάρτες, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους. Η εφημερίδα, η οποία πρόσκειται στην κυβέρνηση, τονίζει ότι ο Οτσαλάν έστειλε το μήνυμα αυτό χθες μέσω αντιπροσωπείας του φιλοκουρδικού Κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BPD), η οποία τον επισκέφθηκε στη φυλακή στο νησί Ιμραλί, νοτίως της Κωνσταντινούπολης.

    Η έκκληση του Οτσαλάν, η οποία θα διαβιβαστεί στην ηγεσία του ΡΚΚ στην οροσειρά Καντίλ, στο βόρειο Ιράκ, διατυπώνεται παρά τις αντιρρήσεις του κόμματος στους όρους της αποχώρησης που έχει θέσει η 'Αγκυρα.

    Το δημοσίευμα της εφημερίδας δεν έχει επιβεβαιωθεί.

    [07] Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας ο κινεζικός στρατός λόγω Β. Κορέας

    Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας έχει τεθεί σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας και επεξεργάζεται σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στον κινεζικό στρατό, η οποία δεν κατονομάζεται.

    Οι στρατηγοί του κινεζικού στρατού ανησυχούν για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην κορεατική χερσόνησο και για το ενδεχόμενο μαζικής άφιξης προσφύγων στην Κίνα, τόνισε η ίδια πηγή, η οποία συναντήθηκε πρόσφατα με κινέζους στρατηγούς.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι στρατηγοί ανησυχούν επίσης ότι η πρόσφατη επίδειξη ισχύος από τη Βόρεια Κορέα είναι πιθανό να οδηγήσει σε στρατιωτική αντιπαράθεση από μια λάθος κίνηση, με κίνδυνο ανάφλεξης στην κορεατική χερσόνησο. Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης συμπεριλαμβάνουν την πιθανότητα να περάσουν κινεζικά στρατεύματα στη Βόρεια Κορέα, εάν ξεσπάσουν συγκρούσεις, για την περιφρούρηση της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων και για την αποτροπή ενδεχόμενης πυρηνικής καταστροφής.

    [08] Επίθεση Μέρντοκ στην Τζ. Γκίλαρντ για το μεταναστευτικό

    Ο Αυστραλός βαρώνος των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοκ, χαρακτήρισε «ανάρμοστη και ρατσιστική» την απόφαση της κυβέρνησης Γκίλαρντ να περιορίσει την είσοδο ειδικευμένων μεταναστών στη χώρα.

    Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ, αναφερόμενη στη βίζα ειδικοτήτων, είχε πει ότι υπάρχουν έγκυρα στοιχεία για να στηρίξουν ισχυρισμούς ότι μερικοί εργοδότες εκμεταλλεύονται το σύστημα αυτό: «Επικεντρώνομαι στο θέμα της βίζας 457, για τον λόγο ότι είναι ένας χώρος ο οποίος εγείρει ερωτήματα και προκαλεί ανησυχίες αναφορικά με τους ειδικευμένους εργάτες που έρχονται εδώ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και προσλαμβάνονται σε εργασίες τις οποίες θα μπορούσαν να κάνουν Αυστραλοί συμπολίτες μας. Στην πραγματικότητα που περιμένουν και είναι πρόθυμοι και ικανοί να τις αναλάβουν. Πιο συγκεκριμένα, φέρνουν εδώ άτομα για δουλειές που υποτίθεται ότι είναι για ειδικευμένους εργάτες και τους βρίσκουμε αργότερα να εργάζονται σε δουλειές που θα μπορούσε να κάνει οποιοσδήποτε Αυστραλός, μη ειδικευμένος εργάτης».

    Σχολιάζοντας το θέμα, από το Ντάργουιν όπου βρισκόταν, ο κ. Μέρντοκ, είπε ότι η μετανάστευση από το εξωτερικό και η μετακίνηση εργαζομένων από το νότο της Αυστραλίας στο βορρά, είναι ο κύριος λόγος της προόδου των βορείων πολιτειών της χώρας.

    [09] Η ομπρέλα σε ρόλο αντηλιακού

    Αν ο ήλιος καίει και δεν έχετε εύκαιρο το αντηλιακό, οι επιστήμονες συνιστούν: Πάρτε μία ομπρέλα.

    Σύμφωνα με νέα έρευνα δερματολόγων του πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα των ΗΠΑ, η ομπρέλα θωρακίζει το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV) που εκπέμπει ο ήλιος.

    Οι δερματολόγοι διαπίστωσαν ότι η ομπρέλα μπορεί να μπλοκάρει περισσότερο από τα τρία τέταρτα της ακτινοβολίας UV μία ηλιόλουστη ημέρα. Μάλιστα, οι μαύρες ομπρέλες είναι ακόμη πιο αποτελεσματικές καθώς μπλοκάρουν τουλάχιστον το 90% των ακτινών. "Πέραν του αντηλιακού, συχνά ενθαρρύνω τον κόσμο να υιοθετεί και άλλα μέτρα προστασίας από τον ήλιο", είπε η δρ. Μπρούντα Μπαλαραμάν, δερματολόγος-ερευνητής από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεν Λούις.

    Εκτός από τη χρήση ομπρέλας, τα άλλα μέτρα περιλαμβάνουν τη χρήση πλατύγυρου καπέλου και ρούχων που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 April 2013 - 8:30:22 UTC