Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, είναι ορατά"
  • [02] Το απόγευμα η συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας
  • [03] Πρώτες ενδείξεις για σωματίδια σκοτεινής ύλης στο διάστημα
  • [04] Άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» με τις έρευνες για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου
  • [05] Νεκρός οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε στη θάλασσα, στην Πάτρα
  • [06] Για "επιχείρηση εξαπάτησης πολιτών", έκανε λόγο ο Π. Σκουρλέτης
  • [07] Πρόταση για κατάργηση 35 επιδομάτων στη ΔΕΗ
  • [08] Απεβίωσε ο Πέτρος Θεοδωρίδης
  • [09] Ο Όσκαρ Πιστόριους είναι έτοιμος να ξαναρχίσει τις προπονήσεις

  • [01] "Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, είναι ορατά"

    Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, είναι ήδη ορατά τόνισε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς μιλώντας σήμερα σε συνέδριο που οργάνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 36 δισ. ευρώ.

    Το 2013, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι έτος καμπής το οποίο θα οδηγήσει στην ανάπτυξη καθώς τα αποτελέσματα των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση θα αρχίσουν να φαίνονται σαφώς το επόμενο τρίμηνο και να καταγράφονται στην αγορά έως το τέλος του χρόνου.

    Μάλιστα, ο κ.Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι το Φεβρουάριο, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια , υπήρξε θετικό ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων γεγονός που, όπως σημείωσε αποτελεί σημαντικό σημάδι ανάκαμψης.

    Αναφερόμενος γενικότερα στην πορεία της οικονομίας σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης και τόνισε ότι η κρίση έχει τραυματίσει το ευρωπαϊκό όραμα ειδικά στο Νότο. "Γι αυτό, είπε, πρέπει να αλλάξουμε πολλά ακόμη ώστε τα κύματα λαϊκισμού να μην ακυρώσουν όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Πρέπει να βλέπουμε την Ευρώπη ως σύμμαχο και όχι ως τιμωρό και η βοήθεια που μας παρέχεται από τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χάαν μέσω των κονδυλίων συνολικού ύψους 36 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν στη χώρα μέχρι το 2020 αποτελούν την απάντηση, στις αντιευρωπαϊκές φωνές εντός της χώρας, ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας".

    Πιστεύω, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ότι ακόμη και αυτοί που αντιδρούν, μέσα τους εύχονται να παραμείνουμε στο ευρώ και στην Ευρώπη.

    Αναφερόμενος εξάλλου στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, με επίκεντρο την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και την υλοποίηση των έργων, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "οι εποχές των χαλαρών ρυθμών για το δημόσιο έχουν τελειώσει. Δεν υπάρχει ούτε το περιθώριο ούτε και δικαιολογία την ώρα που ζητάς χρήματα από τους πολίτες να επιτρέπεις οποιεσδήποτε καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας".

    Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχει στείλει φακέλους με οδηγίες σε όλα τα υπουργεία για ενέργειες συντονισμού και επιτάχυνσης με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων.

    "Κάνουμε μετάβαση από το φαύλο κύκλο της ύφεσης στον ενάρετο κύκλο της Ανάπτυξης" σχολίασε τέλος, ο πρωθυπουργός.

    [02] Το απόγευμα η συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας

    Με «ανοικτά» πολλά θέματα, αλλά και υπό νέα δεδομένα, επαναρχίζει σήμερα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και επικεφαλής της τρόικας.

    Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα (αντί για τις 10 το πρωί, όπως αρχικά είχε ορισθεί) στο υπουργείο Οικονομικών και ένα από τα πρώτα θέματα που θα θέσει προς έγκριση ο υπουργός, Γιάννης Στουρνάρας, είναι το νέο ειδικό τέλος επί των ακινήτων (που και εφέτος θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ). Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα δεχθούν ότι με την απόφαση των τριών πολιτικών αρχηγών (να υπάρξει μείωση του συντελεστή, αλλά παράλληλα το τέλος να διευρυνθεί σε εξαιρούμενα ακίνητα) θα καλυφθεί το ποσό που έχει προϋπολογιστεί για το 2013.

    Τα κυβερνητικά στελέχη ανησυχούν και για την «τύχη» που θα έχει το νέο σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων (αποτελεί διαρθρωτικό ορόσημο για τη δόση του Μαρτίου). Η τρόικα έως τώρα εμμένει στη θέση της να προχωρήσει το θέμα της αποχώρησης 25.000 δημοσίων υπαλλήλων και να τεθούν σε άμεση εφαρμογή τα οργανογράμματα.

    Επίσης, μείζον ζήτημα θεωρείται και η υστέρηση στα έσοδα, η οποία, σε συνδυασμό με τη «μαύρη τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία, δημιουργεί νέα δυσμενέστερα δεδομένα στις μεταβλητές του υπάρχοντος δημοσιονομικού σεναρίου. Κατάσταση, που επιτείνεται επί τα χείρω, με βάση τις νέες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών ότι η ύφεση εφέτος θα ανέλθει σε 5% (από 4,5% της πρόβλεψης του προϋπολογισμού), λόγω των συνεπειών από την κρίση στην Κύπρο.

    Έως τώρα, η κυβέρνηση προσδοκούσε ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Απριλίου στην Ιρλανδία, θα λάμβανε την έγκριση για την εκταμίευση του «υπολοίπου» της δόσης από τον περασμένο Δεκέμβριο, ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Υπό τα νέα δεδομένα, εκτιμάται ότι τα «ανοικτά» ζητήματα μπορούν να συμφωνηθούν έως τις 15 Απριλίου και η δόση να εγκριθεί σε έκτακτο Eurogroup (ίσως και με τηλεδιάσκεψη) έως το τέλος του μήνα.

    Όσον αφορά στη δόση του α΄ τριμήνου, ύψους 6 δισ. ευρώ, θα πρέπει οι επικεφαλής της τρόικας να ελέγξουν, μεταξύ άλλων, την πρόοδο στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, το «κλείσιμο» του 2012 και την απόδοση του εισπρακτικού μηχανισμού για το α΄ τρίμηνο (και το ύψος του δημοσιονομικού «κενού»), αλλά και την πρόοδο σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (με πρόσθετο «αγκάθι» το θέμα της συγχώνευσης Εθνικής Τράπεζας και Eurobank).

    Σημειώνεται ότι, η κυβέρνηση διατηρεί τη θέση της για μείωση τόσο του ΦΠΑ στην εστίαση, όσο και των ΕΦΚ στα καύσιμα. Εάν θα το δεχθεί η τρόικα, συναρτάται ευθέως με τις εκτιμήσεις των δανειστών για τις ανάγκες σε έσοδα.

    [03] Πρώτες ενδείξεις για σωματίδια σκοτεινής ύλης στο διάστημα

    Ένα πανάκριβο επιστημονικό μηχάνημα εγκατεστημένο στην εξωτερική επιφάνεια του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ), το «Άλφα Μαγνητικό Φασματόμετρο», το οποίο αποκαλείται και «διαστημικός επιταχυντής CERN», έκανε παρατηρήσεις που, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, μπορεί να αποτελούν τα πρώτα ίχνη για την ανακάλυψη των σωματιδίων της μυστηριώδους «σκοτεινής» ύλης, η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της Φύσης και της Φυσικής.

    Η τελευταία (που δεν αλληλεπιδρά με το φως, γι' αυτό ονομάστηκε «σκοτεινή») εκτιμάται ότι αποτελεί περίπου το 26,8% της μάζας-ενέργειας του σύμπαντος και αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι αποτελείται από ξεχωριστά σωματίδια, τα οποία όμως ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί. Το 4,9% του σύμπαντος αποτελείται από τη συμβατική ορατή ύλη και το υπόλοιπο 68,3% από την ακόμα πιο μυστηριώδη «σκοτεινή» ενέργεια, σύμφωνα με τις νέες πρόσφατες μετρήσεις του ευρωπαϊκού δορυφορικού τηλεσκοπίου «Πλανκ».

    Το διεθνές πείραμα "Alpha Magnetic Spectrometer" (AMS), κόστους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και βάρους σχεδόν επτά τόνων, που ξεκίνησε στον ΔΔΣ τον Μάιο του 2011, καταγράφει τα σωματίδια υψηλής ενέργειας της κοσμικής ακτινοβολίας. Προσπαθεί έτσι έμμεσα να εντοπίσει τα σωματίδια σκοτεινής ύλης από τα κανονικά σωματίδια ύλης που θεωρητικά αφήνουν πίσω τους οι συγκρούσεις των πρώτων

    Επιμέλεια: Π.Δρακόπουλος

    [04] Άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» με τις έρευνες για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου

    Αναταράξεις προκαλεί, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις του ΡΙΚ, η έρευνα του οίκου Alvarez & Marsal, η οποία φέρνει στην επιφάνεια τις γκρίζες ζώνες σε θέματα εποπτείας, εταιρικής διακυβέρνησης, παραλείψεις, απουσία εγγράφων, ανάληψη ρίσκου και των κενών που οδήγησαν την Τράπεζα Κύπρου στη σημερινή κατάσταση.

    Σήμερα, η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» παρουσιάζει, όπως υποστηρίζει, ένα μέρος της έρευνας που αφορά την Τράπεζα Κύπρου και τις επενδύσεις στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία στοίχισαν ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ στους μετόχους και τους καταθέτες της.

    Τα πρόσωπα και οι ενέργειές τους, που έθεσε στο μικροσκόπιο του ο αμερικάνικος οίκος για τη συλλογή καταθέσεων και υλικού είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ανδρέας Ηλιάδης, τέως διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, η μέχρι πρότινος ανώτερη διευθυντική ομάδα αποτελούμενη από τους Γιάννη Κυπρή, Νικόλα Καρυδά, Χριστάκη Πατσαλίδη, Χρήστη Χατζημιτσή, Θεόδωρο Αλέπη, Δέσποινα Κυριακίδου, Μαρία Χριστοφίδου, Κωνσταντίνο Τσολάκη, Κώστα Πίτσιλλο, Ελίζα Λειβαδιώτου, Γιώργο Γεωργιάδη, Γιώργο Κουμαντάρη, Αννίτα Δομιανού, Κυριάκο Τσολάκη και οι τέως διοικητικοί σύμβουλοι Ευδόκιμος Ξενοφώντος, Κώστας Σεβέρης και ο Χρήστος Μουσκής.

    Από την Κεντρική Τράπεζα στοιχεία ζητήθηκαν από τον τέως διοικητή της Κεντρικής, Αθανάσιο Ορφανίδη, και τους ανώτερους λειτουργούς Χρήστο Φανόπουλο, Κώστα Πουλλή, Σπύρο Σταυρινάκη και Αργυρώ Προκοπίου.

    Η έρευνα της Alvarez με θέμα «Investigation report Bank of Cyprus - Holdings of Greek Government Bonds» δείχνει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία μέσα από τα έγγραφα, τους σκληρούς δίσκους και τις προφορικές συνεντεύξεις που λήφθηκαν από τα κεντρικά πρόσωπα.

    [05] Νεκρός οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε στη θάλασσα, στην Πάτρα

    Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έπεσε σήμερα το πρωί ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο στο βόρειο λιμάνι της Πάτρας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 38χρονος οδηγός του οχήματος, ερευνά το κεντρικό λιμεναρχείο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο άτυχος άντρας και εκινείτο στον δρόμο που βρίσκεται μέσα στη λιμενική ζώνη έπεσε, για άγνωστο ακόμα λόγο, στη θάλασσα. Αυτόπτης μάρτυρας, που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στην λιμενική ζώνη, ειδοποίησε το λιμεναρχείο. Άμεσα έφθασαν στο σημείο άντρες του Λιμενικού και οχήματα της Πυροσβεστικής και ύστερα από λίγο ανασύρθηκε νεκρός ο 38χρονος, που είχε εγκλωβιστεί μέσα στο αυτοκίνητο.

    Η κατάθεση του αυτόπτη μάρτυρα, αλλά και η εξέταση του αυτοκινήτου, εκτιμάται ότι θα δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα, σχετικά με το πως βρέθηκε το αυτοκίνητο στη θάλασσα.

    [06] Για "επιχείρηση εξαπάτησης πολιτών", έκανε λόγο ο Π. Σκουρλέτης

    Για "επιχείρηση εξαπάτησης των πολιτών", έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης αναφερόμενος στις αποφάσεις των πολιτικών αρχηγών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

    "Ενσωμάτωσαν έναν έκτακτο φόρο στον ενιαίο φόρο και συνεχίζουν την είσπραξη με τον ίδιο εκβιαστικό τρόπο μέσω της ΔΕΗ", τόνισε σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ. Μίλησε για "απόλυτη υποταγή της κυβέρνησης στην τρόικα" και σημείωσε πως "οι αρχηγοί το μόνο που διαπραγματεύονται είναι η μεταξύ τους μοιρασιά εντός της κυβέρνησης".

    [07] Πρόταση για κατάργηση 35 επιδομάτων στη ΔΕΗ

    Την κατάργηση 35 ειδικών επιδομάτων που προβλέπουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στη ΔΕΗ και τη διατήρηση μόνο τριών (επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, απομακρυσμένων παραμεθορίων περιοχών και θέσης ευθύνης) προτείνει η κοινή Επιτροπή διοίκησης και ΓΕΝΟΠ που συγκροτήθηκε με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

    Εντύπωση προκαλεί ωστόσο και η πρόταση που κατατέθηκε στην Επιτροπή, να προβλεφθεί ειδική αποζημίωση (5 ευρώ την ημέρα) και για τους εργαζόμενους στα καταστήματα της επιχείρησης, που έρχονται σε επαφή με τους καταναλωτές με το αιτιολογικό ότι εργάζονται σε περιβάλλον υπερβάλλουσας πίεσης και φόρτισης και σε συνθήκες «με έντονα στοιχεία επικινδυνότητας».

    Η επιτροπή συγκροτήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι μετά την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

    [08] Απεβίωσε ο Πέτρος Θεοδωρίδης

    Σχεδόν δύο μήνες άντεξε ο Πέτρος Θεοδωρίδης τη μάχη που έδωσε προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή, καθώς σήμερα το πρωί απεβίωσε σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες. Ο εκλιπών, υπήρξε ένας από τους παλαιότερους παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου, διατελώντας -μεταξύ άλλων- πρόεδρος στις ΠΑΕ Ηρακλής και Πανσερραϊκός.

    Γεννήθηκε το 1947 στη Θεσσαλονίκη και υπήρξε εκ των ιδρυτών της ΕΠΑΕ, όταν το ελληνικό ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό. Τη δεκαετία του '80 και επί σειρά ετών διετέλεσε πρόεδρος της ΠΑΕ Ηρακλής, ενώ από το 2004 ήταν ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της ΠΑΕ Πανσερραϊκός. Επί των ημερών του η ιστορική ομάδα των Σερρών επέστρεψε και αγωνίστηκε στη μεγάλη κατηγορία, μετά από απουσία 16 χρόνων.

    [09] Ο Όσκαρ Πιστόριους είναι έτοιμος να ξαναρχίσει τις προπονήσεις

    Ο νοτιοαφρικανός αθλητής Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος κατηγορείται για τον φόνο της συντρόφου του, σκέφτεται να αρχίσει και πάλι τις προπονήσεις μετά τη χαλάρωση των όρων της αποφυλάκισής του μετά την καταβολή εγγύησης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο μάνατζέρ του.

    "Είπε ότι σκέφτεται να ξαναρχίσει τις προπονήσεις. Πιστεύει ότι θα τού κάνει καλό, (το) να επανέλθει η καθημερινότητά του στους κανονικούς ρυθμούς της", δήλωσε ο Πιτ Βαν Ζιλ.

    Ο 26χρονος παραολυμπιονίκης έλαβε πίσω το διαβατήριό του την περασμένη Πέμπτη. Ο δικηγόρος του Μπάρι Ρου πέτυχε να επιτραπούν στον Πιστόριους τα ταξίδια στο εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι θα ενημερώνει τις αρχές κάθε φορά για τα σχέδιά του μια εβδομάδα νωρίτερα. Ο Βαν Ζιλ δεν απέκλεισε την επιστροφή του Πιστόριους σε αγώνες, αλλά τόνισε ότι προς το παρόν δεν έχει κάποιο πρόγραμμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 April 2013 - 10:30:26 UTC