Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άνοιξαν οι τράπεζες στην Κύπρο
  • [02] Εκεί που οι ιστορίες ζωντανεύουν...
  • [03] Ενεργοποιείται το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ υπ. Πολιτισμού και μουσείου Γκετί
  • [04] Υποχρεωτική η καταγραφή των υπερωριών από τις επιχειρήσεις
  • [05] Παίζουν με Μπάμπεργκ, Διαμαντίδης και Σχορτσανίτης
  • [06] Αρχίζει σήμερα το τριήμερο συνέδριο του ΣΕΚΒ για το βιβλίο
  • [07] Έχουμε διασφαλίσει το τραπεζικό μας σύστημα και την οικονομία, δήλωσε ο Σ. Κεδίκογλου
  • [08] Μολότοφ σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου, στο Βόλο
  • [09] ΕΕ: Υπέρ των των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο, αλλά με περιορισμένη διάρκεια

  • [01] Άνοιξαν οι τράπεζες στην Κύπρο

    Άνοιξανστις 12 το μεσημέρι όλες οι τράπεζες στην Κύπρο, οι οποίες έμειναν κλειστές από τις 16 Μαρτίου, μετά την πρώτη απόφαση του Eurogrοup κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου.

    Σε όλες τις τράπεζες, για ευνόητους λόγους, λαμβάνονται αυστηρά αστυνομικά μέτρα για αποφυγή επεισοδίων και προστασία των τραπεζικών υπαλλήλων.

    Την απόφαση για τη λειτουργία των τραπεζών πήραν χθες βράδυ ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης και ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, επιβάλλοντας, ωστόσο, κάποιους περιορισμούς στις συναλλαγές.

    Οι περιορισμοί επιβάλλονται, σύμφωνα με το Διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών, επειδή υπάρχει έλλειψη ουσιαστικής ρευστότητας και σημαντικός κίνδυνος εκροής καταθέσεων, που πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας.

    Υπό τις συνθήκες αυτές, προστίθεται στο Διάταγμα, δημιουργείται κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για διασφάλιση της δημόσιας τάξης και δημόσιας ασφάλειας και για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος.

    Ο διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκος Δημητρίου, δήλωσε ότι το διάταγμα έτυχε χθες νομοτεχνικού ελέγχου από τη νομική υπηρεσία και για καθαρά νομοτεχνικούς λόγους θα έχει ισχύ επτά ημερών. Σημείωσε, ακόμα, ότι το διάταγμα θα επανεξετάζεται καθημερινά, με βάση τις εξελίξεις και συνέστησε υπομονή και ψυχραιμία για να αντιμετωπισθούν οι πρώτες ημέρες και να μην δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα.

    Στο μεταξύ, η οικονομική κρίση στην Κύπρο θα συζητηθεί σε ειδικές συνεδριάσεις, που θα πραγματοποιήσουν οι ομογενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, για ανάληψη πρωτοβουλιών στήριξης του κυπριακού λαού.

    Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στον οποίο εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της ομογένειας, η οποία όπως του ανέφερε, επαγρυπνεί για την παρούσα δύσκολη κατάσταση που ταλανίζει την Κύπρο.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση ηγετικών στελεχών Ελληνοαμερικανικών και Ελληνοκυπριακών οργανώσεων στις 3 Απριλίου στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

    Συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει στις επτά απόψε και η Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων της Βρετανίας, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών, ακαδημαϊκών, οικονομολόγων και άλλων επιφανών στελεχών, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους βοήθειας προς την Κύπρο καθώς και το ενδεχόμενο επενδύσεων στο νησί.

    Εν τω μεταξύ, τρεις πρώην δικαστές, αναγνωρισμένοι για το κύρος και το ήθος τους, θα αναλάβουν, με απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου να αποδώσουν ευθύνες για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας γενικότερα, με διευρυμένους όρους εντολής.

    Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ο πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρώην μέλος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης Γεώργιος Πικής και πάρεδροι οι πρώην δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Παναγιώτης Καλλής (είχε ετοιμάσει το πόρισμα για την αεροπορική τραγωδία με την συντιβή του αεροσκάφους της εταιρείας « Ήλιος») και Γιαννάκης Κωνσταντινίδης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όροι εντολής θα είναι πολύ διευρυμένοι και θα διερευνήσουν τις πράξεις, παραλείψεις και αποφάσεις, που είχαν ως συνέπεια τη δημιουργία της παρούσας κατάστασης της οικονομίας, αλλά και στα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου και της Λαϊκής ξεχωριστά.

    Η έρευνα θα καλύψει μια σειρά από εμπλεκόμενα πρόσωπα τόσο σε τράπεζες όσο και αλλού. Συγκεκριμένα, θα αναζητηθούν ευθύνες ποινικές, πολιτικές ή και πειθαρχικές για:

    Αξιωματούχους τραπεζών, Υπαλλήλους του κρατικού τομέα (ΥΠΟΙΚ κυρίως), Μελών της Κεντρικής Τράπεζας.

    Η Ερευνητική Επιτροπή θα έχει εξουσία να καλέσει και πρόσωπα από το εξωτερικό, ωστόσο δημιουργείται πρόβλημα στην περίπτωση που κάποιοι αρνηθούν να προσέλθουν για να δώσουν μαρτυρία, κυρίως όσοι βρίσκονταν σε θέσεις κλειδιά (τράπεζες και Κεντρική Τράπεζα). Η έρευνα θα πάει σε βάθος χρόνου, κυρίως από το 2006 και μετά, που άρχισαν να παρατηρούνται τα προβλήματα στις τράπεζες.

    Στο μεταξύ, σε προκαταρκτικό ποσοστό για «κούρεμα» κατέληξαν στην Τράπεζα Κύπρου και αυτό προσδιορίζεται στο +/- 35%. Το τελικό ποσοστό αναμένεται ότι θα υπολογιστεί στις επόμενες βδομάδες, μετά που θα διαφανεί το ύψος των εκροών, αλλά και το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

    [02] Εκεί που οι ιστορίες ζωντανεύουν...

    Στα ράφια της «Ζωντανής Βιβλιοθήκης» δεν υπάρχουν τυπωμένα βιβλία. Στην πρωτότυπη αυτή βιβλιοθήκη οι αναγνώστες δανείζονται... ανθρώπους, οι οποίοι αποτελούν τα βιβλία της και αφηγούνται τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες.

    Η «Ζωντανή Βιβλιοθήκη» δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το 2009 από μια ομάδα εθελοντών, οι οποίοι αναζητούσαν ένα μέσο εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αποτελεί δε μέλος του Διεθνούς Δικτύου Ζωντανών Βιβλιοθηκών, πρωτοβουλίας που ξεκίνησε από τη Δανία.

    Σήμερα η ελληνική πρωτοβουλία αποτελείται από 50 και πλέον άτομα - ζωντανά βιβλία με διαφορετικές εμπειρίες: πρόσφυγες, ανθρώπους με αναπηρία, αντιρρησίες συνείδησης, χρήστες ψυχιατρικών υπηρεσιών και άλλους, που έχουν βιώσει από πρώτο χέρι τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Στόχος είναι με τις αφηγήσεις τους να πολεμήσουν την προκατάληψη και τις διακρίσεις που βιώνουν οι ίδιοι και οι συμπολίτες τους. «Αφηγούμαι σημαίνει αντιστέκομαι» είναι το σύνθημά τους.

    Οι αναγνώστες της «Ζωντανής Βιβλιοθήκης» έχουν την ευκαιρία μέσα από την προτεινόμενη βιβλιογραφία να διαλέξουν το ζωντανό βιβλίο, με το οποίο μπορούν να συνομιλήσουν για μισή ώρα. Μάλιστα, εάν δεν μιλούν τη γλώσσα του ζωντανού βιβλίου, τότε η «Ζωντανή Βιβλιοθήκη» τούς παρέχει ένα ζωντανό λεξικό (διερμηνέα), κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης. Οι αναγνώστες ακούν την αφήγηση του ζωντανού βιβλίου και στη συνέχεια μπορούν να θέσουν ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή και τις αξίες του. Μόνος περιορισμός: να μην θίξουν την αξιοπρέπειά του.

    Επίσης, οι αναγνώστες της «Ζωντανής Βιβλιοθήκης» μπορεί να μην κρατούν στα χέρια τους παραδοσιακά βιβλία, αλλά έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τη συμβατική βιβλιοθήκη: να δανειστούν τα βιβλία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να τα σεβαστούν και να τα επιστρέψουν στην ίδια κατάσταση που τα δανείστηκαν.

    «Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά στερεότυπα και ραγδαία αύξηση του ρατσισμού, φαινόμενα τα οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μέσα από τη Ζωντανή Βιβλιοθήκη» εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η Ελίνα Σαράντου, μέλος της εθελοντικής ομάδας.

    Μερικά από τα βιβλία που διατίθενται για ανάγνωση από τη βιβλιοθήκη αυτή είναι τα εξής: «Ζώντας (ορο)θετικά. Με το να με "διαβάσεις" δεν θα κολλήσεις. Ίσως να ξεκολλήσεις!», «Νανισμός. Οι άνθρωποι που μια μέρα δραπέτευσαν από τα παραμύθια και από τότε, το δικό τους παραμύθι ψάχνουν», «Αντιρρησίας Συνείδησης. Είκοσι χρόνια δημόσιας δράσης για την άρνηση στράτευσης», «Η ζωή μέσα από τα χέρια μου. Χέρια που επικοινωνούν στη νοηματική γλώσσα», «Η καθημερινότητα μετά την απώλεια όρασης», «Azadi θα πει ελεύθερος. Οι περιπέτειες ενός πρόσφυγα από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη- φρούριο» και «Μια Guerilla στην Αθήνα. Από αντάρτισσα στη Ζιμπάμπουε, σκλάβα στο Μαρούσι».

    Η «Ζωντανή Βιβλιοθήκη» δεν έχει σταθερή έδρα, αλλά περιοδικά στεγάζεται σε χώρους της Αθήνας. Την Κυριακή 31 Μαρτίου, από τις 12 το μεσημέρι ως τις 5 το απόγευμα, η «Ζωντανή Βιβλιοθήκη» θα διαθέσει τα «βιβλία» της προς ανάγνωση στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου 18Α και Νεότητος), στο Νέο Ηράκλειο Αττικής.

    Επίσης, τα μέλη της «Ζωντανής Βιβλιοθήκης» έχουν προχωρήσει στη δημιουργία σύντομου οδηγού με συμβουλές για την παρέμβαση των πολιτών που γίνονται μάρτυρες ρατσιστικών επιθέσεων και τίτλο «Αν όχι εσύ, ποιος». Ο οδηγός διατίθεται μέσα από την ιστοσελίδα της «Ζωντανής Βιβλιοθήκης» www.humanlibrary.gr

    [03] Ενεργοποιείται το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ υπ. Πολιτισμού και μουσείου Γκετί

    Η συμμετοχή της Ελλάδας στη μεγάλη έκθεση με χάλκινα έργα τέχνης, που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Γκετί στις ΗΠΑ το 2015 και η προβολή της χώρας μας μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων στο αμερικανικό μουσείο, όπως συμπόσια και διαλέξεις από Έλληνες βυζαντινολόγους στο πλαίσιο της έκθεσης «Ουρανός και Γη: βυζαντινή τέχνη από ελληνικές συλλογές», ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη γενική γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο πρόσφατο ταξίδι της στις ΗΠΑ.

    Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις της κ. Μενδώνη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, τα παραπάνω «βρίσκονται σε καλό δρόμο καθώς οι επαφές με το αμερικανικό μουσείο αφορούσαν, εκτός από τη μεγάλη έκθεση για το Βυζάντιο η οποία θα έχει διάρκεια από τον Απρίλιο ως τον Αύγουστο του 2014, και την ενεργοποίηση του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη το 2011 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Γκετί». Όπως εξάλλου πληροφόρησε η γγ, «στο πλαίσιο του μνημονίου προβλέπονται και μια σειρά ενεργειών σε θέματα συντήρησης έργων τέχνης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ηνιόχου της Μοτύης, το οποίο πρόσφατα συντηρήθηκε στα εργαστήρια του αμερικανικού μουσείου, που θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο».

    Στο πλαίσιο της πολιτιστικής συμφωνίας του Γκετί με τη Σικελία, το άγαλμα «συμμετείχε» σε 18μηνο πρόγραμμα συντήρησης στα εργαστήρια του Μουσείου, όπου μεταξύ άλλων απέκτησε και αντισεισμική βάση, η οποία θα το συνοδεύει και στο μουσείο της Mozia. Το έργο είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα δείγματα αρχαίας ελληνικής γλυπτικής. Χρονολογείται μεταξύ 470 και 460 π. Χ. και ανακαλύφθηκε το 1976 στην πόλη της αρχαίας Μοτύης (Mozia), που βρίσκεται σε ένα νησάκι δυτικά της Σικελίας. Το 2004 είχε ταξιδέψει στη χώρα μας για την έκθεση που έγινε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης «Μεγάλη Ελλάς: Αθλητισμός και Ολυμπισμός στην περιφέρεια του ελληνικού κόσμου. Κάτω Ιταλία και Σικελία», στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Το έργο εκτέθηκε «ανανεωμένο» το 2012 στο Βρετανικό Μουσείο στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, ενώ από τις 3 Απριλίου ως τις 19 Αυγούστου 2013 θα έχει περίοπτη θέση στην έκθεση «Σικελία: τέχνη και εφεύρεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρώμη» (Sicily: Art and Invention between Greece and Rome), όπου θα παρουσιαστούν 150 αρχαία αντικείμενα από μουσεία και ιδρύματα της Σικελίας. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Γκετί.

    [04] Υποχρεωτική η καταγραφή των υπερωριών από τις επιχειρήσεις

    Την υποχρέωση των επιχειρήσεων να τηρούν Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών του προσωπικού που απασχολούν προβλέπει τροπολογία των υπουργών Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που κατατέθηκε στη Βουλή. Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, η διάταξη προωθείται για τη «νομιμοποίηση» της υπερωριακής απασχόλησης.

    Ειδικότερα, προβλέπεται υποχρεωτική καταγραφή των υπερωριών, πριν την έναρξη πραγματοποίησής τους στο ειδικό βιβλίο υπερωριών που τηρείται στην επιχείρηση, χωρίς να απαιτείται η αναγγελία τους στην οικεία Κοινωνική Επιθεώρηση Εργασίας. Παράλληλα το ειδικό βιβλίο υπερωριών, το οποίο τηρείται στον χώρο εργασίας, θα τίθεται στη διάθεση των Επιθεωρητών Εργασίας οποτεδήποτε αυτό ζητηθεί προκειμένου να ελεγχθεί η σωστή συμπλήρωση και ως εκ τούτου η νομότυπη πραγματοποίηση της υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων της επιχείρησης εντός των προβλεπομένων ορίων.

    Η διαδικασία αυτή δεν απαιτεί πλέον καθημερινή αναγγελία εκ μέρους των επιχειρήσεων προς τις οικείες Κοινωνικές Επιθεωρήσεις Εργασίας, μειώνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και ως εκ τούτου το προϋπάρχον διοικητικό βάρος των εργοδοτών, διευκολύνει τον έλεγχο από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, ενώ παράλληλα παρέχει τη δυνατότητα στις Επιθεωρήσεις Εργασίας να εντείνουν και να μεγιστοποιήσουν το ελεγκτικό τους έργο για την καταπολέμηση της παράνομης και αδήλωτης εργασίας.

    Προβλέπεται επίσης υποχρέωση των εργοδοτών να γνωστοποιούν, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα, στην οικεία Κοινωνική Επιθεώρηση Εργασίας το σύνολο των υπερωριών που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι κατά τον προηγούμενο μήνα. Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται η επιβολή φυλάκισης μέχρι 2 έτη καθώς και χρηματική ποινή σε βάρος των υπευθύνων που παραβιάζουν την απόφαση για προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας των Επιχειρήσεων Προσωρινής Απασχόλησης.

    Προβλέπεται τέλος ότι από τους πόρους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), 20% επί των επιβαλλομένων προστίμων, μπορεί να διατίθενται, πέραν των εξόδων μετακίνησης, και για την κάλυψη των δαπανών κίνησης εντός έδρας των υπαλλήλων που διενεργούν ελέγχους και συμμετέχουν στην εν γένει αποστολή του ΣΕΠΕ.

    [05] Παίζουν με Μπάμπεργκ, Διαμαντίδης και Σχορτσανίτης

    Στη διάθεση του Αργύρη Πεδουλάκη για το ματς με τη Μπάμπεργκ , σήμερα τοβράδυ, τέθηκαν οι Δημήτρης Διαμαντίδης και Σοφοκλής Σχορτσανίτης.

    Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού έλαβε κανονικά μέρος στην προπόνηση που διεξήχθη επί γερμανικού εδάφους και οριστικοποιήθηκε η συμμετοχή του στην αναμέτρηση της 13ης αγωνιστικής του top 16 της Ευρωλίγκας.

    Το ίδιο ισχύει και για το διεθνή σέντερ, ο οποίος έβγαλε όλο το πρόγραμμα χωρίς να νιώσει την παραμινή ενόχληση.

    [06] Αρχίζει σήμερα το τριήμερο συνέδριο του ΣΕΚΒ για το βιβλίο

    Με τίτλο «Κανόνες πλοήγησης στο αρχιπέλαγος του βιβλίου» αρχίζει σήμερα στις 2 το μεσημέρι στον κινηματογράφο «Τριανόν» το τριήμερο συνέδριο που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ). Τα εγκαίνια του συνεδρίου, που έχει ως υπότιτλο το ερώτημα «Από τον Όμηρο στον Γουτεμβέργιο και από εκεί στο ηλεκτρονικό βιβλίο- τι κάνουμε σήμερα;», θα κηρύξει ο πρόεδρος του ΣΕΚΒ Γιάννης Σολδάτος.

    Θα ακολουθήσουν εισηγήσεις του γενικού διευθυντή του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Γιάννη Τροχόπουλου, του κριτικού θεάτρου Κώστα Γεωργουσόπουλου και των εκδοτών Λουκά Αξελού και Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου. Παρεμβάσεις θα κάνουν οι εκδότες Ανδρέας Σιδέρης, Γιώργος Νίκας και Νίκη Σταύρου, οι συγγραφείς Μάνος Κοντολέων και Πέτρος Μάρκαρης, ο τυπογράφος Κώστας Βγόντζας, η διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής ιδιοκτησίας Ειρήνη Σταματούδη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοπωλών και Χαρτοπωλών Πειραιά (ΣΒΕΠ) Νίκος Παρασκευόπουλος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) Γιώργος Γλωσσιώτης.

    [07] Έχουμε διασφαλίσει το τραπεζικό μας σύστημα και την οικονομία, δήλωσε ο Σ. Κεδίκογλου

    «Η κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα. Όλα τα απαραίτητα για να θωρακίσουμε το τραπεζικό μας σύστημα και την οικονομία μας. Θέλω να ξεκαθαρίσω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει θέμα κουρέματος καταθέσεων σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Έχει λήξει το θέμα» δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου.

    Ο κ. Κεδίκογλου υπογράμμισε πως η χώρα ήδη έχει λάβει τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δειυκρίνισε πως το πρόβλημα στην Ελλάδα ήταν δημοσιονομικό και όχι τραπεζικό λέγοντας: "Ο κ. Ντάισελμπλουμ πήρε μια θέση και μετά την πήρε πίσω. Μετά θέλησε να αποκαταστήσει την τιμή του. Επί της ουσίας, πάντως, εμείς στην Ελλάδα έχουμε ήδη πάρει τα λεφτά που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Έχουμε διασφαλίσει το τραπεζικό μας σύστημα, το οποίο δεν ήταν στον πυρήνα του ελληνικού προβλήματος. Ήταν δημοσιονομικό πρόβλημα».

    [08] Μολότοφ σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου, στο Βόλο

    Στόχος εμπρηστικής επίθεσης έγινε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στο Βόλο. 'Αγνωστοι πέταξαν, στη 1.30 τα ξημερώματα, δύο βόμβες μολότοφ στο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ), έξω από το υποκατάστημα, που βρίσκεται επί της οδού Λαρίσης, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά.

    Στο σημείο έσπευσε όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με το πλήρωμά του, που κατάφερε να σβήσει τη φωτιά, πριν αυτήν επεκταθεί στο τραπεζικό κατάστημα.

    Από την εμπρηστική επίθεση καταστράφηκε ολοσχερώς το ΑΤΜ. Προανάκριση για το περιστατικό διενεργείται από την Αστυνομία.

    [09] ΕΕ: Υπέρ των των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο, αλλά με περιορισμένη διάρκεια

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι τάσσεται υπέρ των κεφαλαιακών περιορισμών στην Κύπρο, αλλά ότι τούτοι δεν έπρεπε να ισχύσουν επί μακρόν, επισημαίνοντας ότι θα εποπτεύει την ανάκγη αναθεώρησης ή επέκτασής τους.

    "Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την ανάγκη επέκτασης της ισχύος ή της αναθεώρησης των μέτρων", σημειλώνεται σε σχςετική ανακοίνωση.

    "Η Επιτροπή θα επιμείνει ότι οποιαδήποτε περιοριστικά μέτρα θα είναι αυστηρά αναλογικού χαρακτήρα... και αυστηρά περιορισμένης διάρκειας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 March 2013 - 10:30:24 UTC