Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ταξιδεύοντας στην Αιωνιότητα» με τις μουσικές της Ελένης Καραΐνδρου
  • [02] Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια
  • [03] Συγκέντρωση μεταλλωρύχων στη Χαλκιδική υπέρ της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού
  • [04] Γκρίλο: Θα στηρίζαμε κυβέρνηση αν προχωρούσε σε πραγματικές τομές
  • [05] Πενθεί το ελληνικό μπάσκετ για το χαμό του Γ. Κολοκυθά
  • [06] H Kίνα είναι έτοιμη για "νομισματικό πόλεμο", διαμηνύει στέλεχος της κεντρικής τράπεζας

  • [01] «Ταξιδεύοντας στην Αιωνιότητα» με τις μουσικές της Ελένης Καραΐνδρου

    Οι μουσικές της έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Έχουν γεννήσει εικόνες και έχουν υπηρετήσει εικόνες. «Είναι αυτόνομες», λέει χαρακτηριστικά η Ελένη Καραΐνδρου. Είναι η πρώτη φορά, όμως, που οι μουσικές της από τη συνεργασία της με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, θα συνδυαστούν με μπαλέτο, για να μετουσιωθούν σε ένα νέο συναισθηματικό ταξίδι. «Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζομαι με την Εθνική Λυρική Σκηνή και είμαι πολύ περήφανη και χαρούμενη», υπογραμμίζει η Ελληνίδα συνθέτης για την παράσταση «Ταξίδι στην Αιωνιότητα», η οποία θα κάνει αύριο, Σάββατο 2/3, πρεμιέρα στο θέατρο «Ολύμπια».

    Πέρα από τον τίτλο της, εμπνευσμένο από έναν ποιητικό στοχασμό πάνω στις ταινίες του Θ. Αγγελόπουλου, η παραγωγή αυτή της ΕΛΣ αποτελεί και φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη. «Είχα την ιδιαίτερη χαρά να δουλέψω μαζί του για τόσα πολλά χρόνια και να γράψω τόσες μουσικές», λέει η Ελ. Καραΐνδρου. Για εκείνη, η κάθε ταινία αποτελούσε αφορμή για να γράψει τις συνθέσεις της: «Οι συνθέσεις αυτές όταν έμπαιναν κάτω από την εικόνα, δημιουργούσαν μία χημεία καταπληκτική, γιατί έβγαιναν στην επιφάνεια πλευρές του ψυχισμού των ηρώων».

    Τη σχέση της με τον Θ. Αγγελόπουλο και τη συνεργασία τους την χαρακτηρίζει ως μία «μεγάλη συνάντηση. Οι οκτώ αυτές ταινίες σημαίνανε πάρα πολλά για μένα γιατί ήταν μία πορεία συντροφική τόσων χρόνων, ήταν ένα ταξίδι που είχε πολλούς σταθμούς, είχε πάρα πολλή γνώση, είχε πολλές προκλήσεις, είχε πάρα πολλές συγκινήσεις και επίσης αποτελέσανε για μένα αφορμές για ενδοσκόπηση και για αναζήτηση στοιχείων που κρύβονταν πολύ βαθειά μέσα μου».

    Το «Ταξίδι στην Αιωνιότητα», όμως, είναι μία καινούρια εμπειρία για εκείνη. «Είναι κάτι αλλιώτικο, γιατί η Λυρική και το μπαλέτο της είναι ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει στον τόπο αυτό, στον χώρο του χορού και της όπερας», επισημαίνει. Η ιδέα προήλθε από τον Μύρωνα Μιχαηλίδη, ο οποίος έφερε σε επαφή την Ελένη Καραΐνδρου με τον Ρενάτο Τζανέλλα, διευθυντή του μπαλέτου της Λυρικής, ο οποίος χορογράφησε τις συνθέσεις της.

    Η συνεργασία με το Ρ. Τζανέλλα έφερε σαν αποτέλεσμα μία ενιαία δημιουργία: «Δημιουργήσαμε ένα έργο με μία ενότητα, με μεγάλη ποικιλία, εναλλαγές --ρυθμικές και χρωματικές? και ανατροπές. Ο Ρενάτο δημιούργησε μία ιστορία δική του, που έχει βαθειά σχέση με τη μουσική μου, αλλά πάει και παραπέρα σε ανθρώπινα συναισθήματα. Έχει αναζητήσει συναισθήματα όπως ο έρωτας, ο χωρισμός, η νοσταλγία? Και έχει δημιουργήσει μ? ένα ιδιοφυή τρόπο μία εκπληκτική χορογραφία πάνω στα έργα μου. Είναι, πραγματικά, η ιστορία του ανθρώπινου σώματος». Η συνεργασία τους, σαν μια βόλτα. «Είμαστε δύο καλλιτέχνες, ο Ρενάτο κι εγώ, που συναντιούνται και ο ένας παίρνει τον άλλον από το χέρι και πάνε κάπου μαζί. Γιατί μαζί πάμε τώρα. Η μουσική δένεται με την κίνηση του χορού και το ανθρώπινο σώμα».

    Ένα άλλο, «πολύτιμο» όπως το χαρακτηρίζει η Ελ. Καραΐνδρου, πρόσωπο που δουλεύει στην παραγωγή του «Ταξιδιού», είναι η μεσαία κόρη του Θ. Αγγελόπουλου, η Κατερίνα, η οποία επιμελείται τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης. «Κομίζει κάτι πολύ ιδιαίτερο, πέρα από το κλίμα ?ίσως? των ταινιών, και ένα φορτίο ψυχικό από τη ζωή της με τον πατέρα της».

    Ο ενθουσιασμός της για την παραγωγή δεν κρύβεται, καθώς για όλους τους «συνοδοιπόρους» σε αυτό το «Ταξίδι στην Αιωνιότητα», η Ελένη Καραΐνδρου, έχει μόνο καλά λόγια. «Οι πάντες είναι πάρα πολύ δοσμένοι και συγκεντρωμένοι», λέει χαρακτηριστικά.

    Εκτός από τις δικές της συνθέσεις, το πρώτο μέρος της παράστασης, αποτελείται από τις σουίτες Μπαχιάνας Μπραζιλέιρας αρ. 4, 5, 9 του Βίλλα ? Λόμπος, σαν πρελούδιο. «Είναι ένας συνθέτης που αγαπώ και οι Μπαχιάνας Μπραζιλέιρας είναι αγαπημένες μου συνθέσεις. Βλέποντας τώρα τη δομή όλης της παραγωγής, το δίπτυχο αυτό μου αρέσει πάρα πολύ», επισημαίνει.

    Το «Ταξίδι στην Αιωνιότητα», εν τέλει, θα είναι μία καινούρια εμπειρία, και για τους θεατές και ακροατές, καθώς «δίνει μία διαφορετική διάσταση και φωτίζει κάποιες αθέατες πλευρές ?ίσως-- της μουσικής. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας όλοι μαζί, θα έχουμε ένα αποτέλεσμα ?ελπίζω και πιστεύω? υψηλών προδιαγραφών».

    Το «Ταξίδι στην Αιωνιότητα» θα ανέβει στο θέατρο Ολύμπια στις 2, 3, 6, 16, 17 και 20 Μαρτίου.

    [02] Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια

    Κλειστοί είναι οι σταθμοί του μετρό σε Πανεπιστήμιο και Σύνταγμα, λόγω του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στα Προπύλαια από την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).

    Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συναυλία στην Πλατεία Συντάγματος, στις 2.00 το μεσημέρι, από τους μαθητές μουσικών σχολείων της Αττικής.

    Με σχετική ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία κάνει λόγο για τα προβλήματα των μαθητών στα σχολεία τους, ενώ τονίζει ότι τα περισσότερα σχολεία είναι χωρίς πετρέλαιο, χωρίς χρήματα στα ταμεία των επιτροπών τους, χωρίς δασκάλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές, ενώ πολλοί μαθητές αντιμετωπίζουν και προβλήματα σίτισης.

    Ιδιαίτερα η ΟΛΜΕ αναφέρεται στο ενδεχόμενο αύξησης του διδακτικού ωραρίου των καθηγητών, ενώ τονίζει ότι επιζητεί την ανατροπή του σχεδίου «Αθηνά» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    [03] Συγκέντρωση μεταλλωρύχων στη Χαλκιδική υπέρ της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού

    Συγκέντρωση υπέρ της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική πραγματοποιούν αυτή την ώρα εργαζόμενοι της εταιρείας και κάτοικοι στη διασταύρωση της Μ. Παναγιάς.

    «Θα βυθίσουμε την περιοχή στην ανέχεια, στη φτώχεια και στην ανεργία, ή θα πάει μπροστά; Θεματοφύλακες του περιβάλλοντος αυτής της περιοχής είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Στηρίζουμε την επένδυση» δήλωσε, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, Άγγελος Πράτσας.

    Μικροφωνική και πανώ με συνθήματα ενάντια στην επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική έχουν στήσει αυτή την ώρα στη Θεσσαλονίκη στη διασταύρωση των οδών Ολυμπιάδος και Αθηνάς, μέλη της πρωτοβουλίας κατοίκων Άνω Πόλης.

    [04] Γκρίλο: Θα στηρίζαμε κυβέρνηση αν προχωρούσε σε πραγματικές τομές

    Τη διάθεσή του να στηρίξει κυβέρνηση της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, σε περίπτωση που προχωρήσει σε βαθιές τομές, εξέφρασε ο επικεφαλής του κινήματος «Πέντε Αστέρων», Μπέπε Γκρίλο, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Focus».

    "Αν ο Μπερσάνι και ο Μπερλουσκόνι προτείνουν την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου, τον περιορισμό της βουλευτικής θητείας στα δέκα χρόνια και την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, θα ήμασταν έτοιμοι να στηρίξουμε αμέσως μια τέτοια κυβέρνησή τους", δηλώνει ο Γκρίλο στο γερμανικό περιοδικό.

    Αμέσως μετά, όμως, συμπληρώνει ότι «δεν πιστεύει πως θα προχωρήσουν, ποτέ, στις αλλαγές αυτές, από την στιγμή που μπλοφάρουν, απλώς το κάνουν μόνο για να κερδίσουν χρόνο».

    Ο Μπέπε Γκρίλο, εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το ιταλικό οικονομικό σύστημα είναι στο χείλος του γκρεμού και ότι «σε έξι μήνες δεν θα μπορούν πια να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και το κράτος θα καταρρεύσει».

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κινήματος «Πέντε Αστέρων» η Ιταλία πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί με την Ευρώπη το χρέος της, διότι, όπως τόνισε, "αν συνεχίσουμε να πληρώνουμε, κάθε χρόνο, εκατό δισεκατομμύρια ευρώ τόκους θα πεθάνουμε".

    Ο Γκρίλο δήλωσε, τέλος, ότι «αν η κατάσταση δεν αλλάξει, η Ιταλία θα πρέπει να βγει από το ευρώ και να επιστρέψει στην λιρέτα», ενώ, σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα δήλωσε πως είναι ικανοποιημένος, από την στιγμή που «αν το κίνημα Πέντε Αστέρων εξασφάλιζε αμέσως την απόλυτη πλειοψηφία, θα βρισκόταν σε μια κάπως δύσκολη θέση». «Αυτή, όμως-όπως λέει- είναι μόνον η γενική πρόβα».

    Στο ίδιο τεύχος του περιοδικού, ο γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ καλεί την Ιταλία να ακολουθήσει την πορεία στην οποία δεσμεύτηκε ο πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

    "Η Ιταλία έχει, ως μεγάλη οικονομία της Ευρώπης, μεγάλη ευθύνη. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές στην πολιτική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Έχω εμπιστοσύνη σε όλους του ιταλούς πολιτικούς ότι θα αναγνωρίσουν τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας"

    [05] Πενθεί το ελληνικό μπάσκετ για το χαμό του Γ. Κολοκυθά

    Πένθος στο ελληνικό μπάσκετ για τον Γιώργο Κολοκυθά, ο οποίος σήμερα τα ξημερώματα «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών από ανακοπή καρδιάς. Ο Κολοκυθάς, ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες όλων των εποχών στην Ελλάδα, ήταν τα τελευταία χρόνια γενικός αρχηγός της εθνικής ομάδας και β' αντιπρόεδρος της ΕΟΚ.

    Ο Κολοκυθάς αγωνίστηκε σε Σπόρτινγκ και Παναθηναϊκό κατακτώντας με τους «πράσινους» τέσσερα πρωταθλήματα (1967, 1969, 1971, 1972), ενώ το 1969 αγωνίστηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων και το 1972 στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Σταμάτησε την καριέρα του μόλις στα 32 του χρόνια και εν συνεχεία ανέλαβε διάφορα θέσεις, όπως έφορος και υπεύθυνος εθνικών ομάδων.

    Στο ελληνικό πρωτάθλημα σημείωσε 3.529 πόντους με ρεκόρ τους 51 την περίοδο 1966-1967. Τις χρονιές 1964, 1966 και 1967 αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος. Με την εθνική Ελλάδος αγωνίστηκε σε 90 αγώνες και σκόραρε 1807 πόντους,όντας δύο φορές πρώτος σκόρερ σε Ευρωμπάσκετ, το 1967 στο Ελσίνκι με 206 πόντους (22,9 ανά αγώνα) και το 1969 στην Καζέρτα με 159 πόντους (22,7 ανά αγώνα). Είχε 25 συμμετοχές σε Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα με την Εθνική και έχει σημειώσει 492 πόντους (μ.ο. 19,7). Στις 4 Μαΐου 1971 αποσύρθηκε από την Εθνική Ελλάδος σκοράροντας 35 πόντους εναντίον της Σκωτίας.

    [06] H Kίνα είναι έτοιμη για "νομισματικό πόλεμο", διαμηνύει στέλεχος της κεντρικής τράπεζας

    Ένα κορυφαίο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας δήλωσε ότι το Πεκίνο έχει «προετοιμαστεί πλήρως για τον προδιαγραφόμενο νομισματικό πόλεμο», όπως μετέδωσαν σήμερα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

    Η σύγκρουση αυτή θα μπορούσε πάντως να αποφευχθεί εάν οι σημαντικότερες χώρες τηρήσουν τις συναινετικές αποφάσεις οι οποίες είχαν ληφθεί στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) και επικεντρώσουν την νομισματική πολιτική τους στην εγχώρια οικονομία της καθεμιάς, τόνισε ο Γι Γκανγκ, αντιπρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας --του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας--, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

    Τα μέλη της G20 «δεν άφησαν να φανεί ουδεμία ένδειξη ότι σταματούν την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που οδήγησε στο να προκληθεί μια πλημμύρα ρευστότητας στις παγκόσμιες αγορές», σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο οποίο υπογραμμίζεται η υποτίμηση κατά 20% του γεν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την ανάδειξη του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε στην εξουσία στην Ιαπωνία.

    «Η Κίνα έχει προετοιμαστεί πλήρως», είπε ο Γι στο Νέα Κίνα. «Σε όρους τόσο νομισματικών πολιτικών όσο και άλλων μηχανισμών προσαρμογής, η Κίνα θα λάβει πλήρως υπόψη της τις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης τις οποίες εφαρμόζουν οι κεντρικές τράπεζες ξένων χωρών».

    Ο ρυθμός ανάπτυξης της μεταποίησης στην Κίνα ήταν ο ασθενέστερος των τελευταίων πέντε μηνών τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στην δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία της Κίνας και η Ένωση Εφοδιαστικής και Αγορών της Κίνας χθες.

    Ο δείκτης PMI για τον τομέα της μεταποίησης υποχώρησε το 50,10 τον Φεβρουάριο από 50,40 τον προηγούμενο μήνα, κάτι που κατέδειξε ότι η ανάκαμψη της δραστηριότητας της κινεζικής βιομηχανίας εξασθένισε στον πιο βραδύ ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2012.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 2 March 2013 - 11:30:25 UTC