Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσωρινό "στοπ" από Ισραήλ στα σχέδια χερσαίας επιχείρησης
  • [02] Σε «σκληρό πόκερ» εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις Λευκωσίας - τρόικας
  • [03] Άφαντος ο εξοπλισμός του ιστορικού «Εμπρός»
  • [04] Εισέβαλαν με αυτοκίνητο σε κοσμηματοπωλείο στον Χολαργό
  • [05] Ποδοπατήθηικαν 18 άνθρωποι σε θρησκευτική γιορτή στην Ινδία
  • [06] Το θερμόμετρο θα ανέβει κατά μέσο όρο 4 βαθμούς ως το 2060
  • [07] Τεστ αίματος μπορεί να προβλέψει το προσδόκιμο ζωής και τον θάνατο

  • [01] Προσωρινό "στοπ" από Ισραήλ στα σχέδια χερσαίας επιχείρησης

    Το Ισραήλ αποφάσισε να αναβάλει τη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας για να δοθεί η ευκαιρία στις αιγυπτιακές διπλωματικές προσπάθειες για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, ανακοίνωσε ισραηλινός αξιωματούχος.

    "Ελήφθη απόφαση για την προσωρινή διακοπή κάθε σχεδίου χερσαίας επίθεσης για να δοθεί μία ευκαιρία στις διπλωματικές προσπάθειες", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανώτατος ισραηλινός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, έπειτα από τη νυκτερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ υπό την προεδρία του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    "Συζήτησαν τόσο την εξέλιξη των διπλωματικών προσπαθειών, όσο και την στρατιωτική επιχείρηση", δήλωσε ο ισραηλινός αξιωματούχος.

    Στο μεταξύ, ηυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον αναχωρεί από την Πνομ Πενχ και κατευθύνεται προς το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Ραμάλα, καθώς η Ουάσινγκτον καταβάλλει προσπάθειες για να εμποδίσει μία κλιμάκωση της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

    Ο Χίλαρι Κλίντον, η οποία συνοδεύει τον Μπαράκ Ομπάμα στην περιοδεία του στην Ασία, θα συναντηθεί αύριο στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και θα συζητήσει την παλαιστινο-ισραηλινή κρίση με αιγύπτιους και παλαιστίνιους αξιωματούχους.

    [02] Σε «σκληρό πόκερ» εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις Λευκωσίας - τρόικας

    Σε «σκληρό πόκερ» εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις της υπουργική επιτροπής με τους επικεφαλής της τρόικας για το κυπριακό μνημόνιο.

    Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι και διήρκεσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών δεν υπήρξε συμφωνία σε κανένα από τα καυτά ζητήματα. Οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν σήμερα το μεσημέρι, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η κρισιμότητα της κατάστασης φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή ανέβαλε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες για την σύνοδο του Eurogroup .

    Ανάμεσα στα καυτά ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα είναι το θέμα των περικοπών. Η τρόικα προτείνει οριζόντιες περικοπές και μείωση του αφορολόγητου από τις 19. 500 ευρώ, που είναι σήμερα, στις 15 χιλιάδες. Σε ότι αφορά τις εξοικονομήσεις, η τρόικα, αντί για 975 εκ. ευρώ, ζητεί ένα 1 δισ. 200 εκατ. ευρώ , λόγω υποχώρησης των οικονομικών δεικτών.

    Για το φυσικό αέριο η τρόικα θέλει να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα για την αποπληρωμή του δανείου, ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει τη διάθεση μέρους των εσόδων για την ανάπτυξη και τις υποδομές του φυσικού αερίου, ένα κομμάτι για τις μελλοντικές γενιές και τρίτο για την αποπληρωμή των δανείων. Επίσης, η τρόικα ζητά κατάργηση της εισφοράς του κράτους (4,3%) για συντάξεις στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και διαγραφή του κρατικού χρέους, που ανέρχεται σε 7,2 δισ ευρώ.

    Εξάλλου, η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών και αντιπροτείνει την ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου. Διάσταση θέσεων υπάρχει και στο θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ). Σύμφωνα με την τρόικα πρέπει να υπάρξει τριετές πάγωμα και στη συνέχεια μειωμένη καταβολή κατά 50%. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει την καταβολή της ΑΤΑ μια φορά τον χρόνο και τη μη παραχώρηση της, όταν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.

    Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, ο οποίος ενημέρωσε τον πρόεδρο Χριστόφια για την κατ΄αρχήν συμφωνία στον χριματοπιστωτικό τομέα, επέδωσε επιστολή στην οποία επισημαίνει τις επιπτώσεις που θα προκληθούν σε περίπτωση που δεν υπογραφεί το μνημόνιο. Ιδιαίτερα, τονίζει το πρόβλημα της στάσης πληρωμών. Αναφέρεται επίσης στις ανάγκες της οικονομίας αλλά και των τραπεζών, επισημαίνοντας τη σημασία που έχει η διοχέτευση ρευστού στην αγορά.

    Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αποτελούν κύριο πρωτοσέλιδο θέμα του σημερινού τύπου. Οι τίτλοι των εφημερίδων είναι οι ακόλουθοι:

    «Αλήθεια»:«Μαραθώνιος με 5 αγκάθια», «Φιλελεύθερος»: «Ολονύκτιο θρίλερ με τρόικα», «Πολίτης»:«Ολονύκτια μάχη σε οκτώ μέτωπα», «Σημερινή»: «Χωρίς ανάσα οι διαπραγματεύσεις» , «Χαραυγή»: «Μαραθώνια μάχη».

    [03] Άφαντος ο εξοπλισμός του ιστορικού «Εμπρός»

    Το ιστορικό κτίριο της οδού Ρήγα Παλαμίδη στην περιοχή του Ψυρρή με την εμβληματική επιγραφή «Εμπρός» στέγασε για πολλές δεκαετίες το τυπογραφείο της ομότιτλης εφημερίδας. Στο πιεστήριό του τυπώνονταν καθημερινά η ειδησεογραφία, οι αναλύσεις και τα περίφημα χρονογραφήματα της εφημερίδας. Σήμερα ο εξοπλισμός του τυπογραφείου είναι άφαντος, παρόλο που έχει κηρυχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο in situ.

    Το κτίριο της οδού Παλαμίδη 2, που κατασκευάστηκε το 1933, προκειμένου να στεγάσει το τυπογραφείο της ιστορικής εφημερίδας «Εμπρός» και από το 1988 και έπειτα παραστάσεις των θεατρικών ομάδων «Μορφές» και «Εμπρός», χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού τον Ιούλιο του 1989 ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς αποτελεί σταθμό στην πνευματική ζωή της χώρας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του εκδοτικού τομέα. Με την ίδια απόφαση ως μνημείο in situ (κατά τόπον, δηλαδή άρρηκτα συνδεδεμένο με το χώρο όπου βρέθηκε) χαρακτηρίστηκε και ο μηχανολογικός εξοπλισμός του γιατί «προσφέρει τη δυνατότητα ολοκληρωμένης παρουσίασης της ιστορίας της εξέλιξης της εκτυπωτικής τεχνολογίας και του εκσυγχρονισμού της».

    Σήμερα ο εξοπλισμός αυτός δεν βρίσκεται στη θέση του και φαίνεται πως κανένας δεν γνωρίζει πού είναι.

    [04] Εισέβαλαν με αυτοκίνητο σε κοσμηματοπωλείο στον Χολαργό

    Επεισοδιακή απόπειρα ληστείας σε κοσμηματοπωλείο έγινε τα ξημερώματα στον Χολαργό.

    Άγνωστοι πήγαν στο εμπορικό κέντρο της οδού Περικλέους 56 με κλεμμένο αυτοκίνητο μάρκας «'Αουντι», ακινητοποίησαν τον φύλακα του κέντρου με την απειλή πιστολιού και στη συνέχεια έπεσαν με το αυτοκίνητο στην τζαμαρία κοσμηματοπωλείου σπάζοντάς την.

    Για άγνωστο λόγο, όμως, δεν κατάφεραν να κλέψουν τίποτα κι αφού εγκατέλειψαν το κλεμμένο αυτοκίνητο διέφυγαν με άλλο όχημα και αναζητούνται.

    [05] Ποδοπατήθηικαν 18 άνθρωποι σε θρησκευτική γιορτή στην Ινδία

    Το ποδοπάτημα που προκάλεσε η κατάρρευση μιας γέφυρας φτιαγμένης από μπαμπού και σχοινιά, ήταν αιτία για τον θάνατο τουλάχιστον 18 γυναικών και παιδιών, χθες βράδυ στη διάρκεια θρησκευτικής ινδουιστικής γιορτής στην ανατολική Ινδία, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε στην πόλη Πάτνα, στο φτωχό κρατίδιο Μπιχάρ, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στις όχθες του ποταμού Γάγγη με την ευκαιρία της γιορτής αφιερωμένης στο ηλιοβασίλεμα, που τελείται με προσευχές.

    Δέκα γυναίκες και οκτώ παιδιά έχασαν τη ζωή τους και ακόμη δέκα τραυματίστηκαν. Ωστόσο αρκετοί πιστοί φέρονται ως αγνοούμενοι και ο οριστικός θλιβερός απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί, διευκρίνισε ο διοικητής της αστυνομίας της Πάτνα Τζαγιάντ Καντ. Τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους στο ποδοπάτημα που ακολούθησε την κατάρρευση της προχειροφτιαγμένης γέφυρας, η οποία προκάλεσε επίσης διακοπή του ρεύματος στην περιοχή, δυσχεραίνοντας περαιτέρω τις επιχειρήσεις διάσωσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της τοπικής κυβέρνησης Αμίρ Σουμπανί είπε ότι ο Νιτίς Κουμάρ επικεφαλής της κυβέρνησης του κρατιδίου έδωσε εντολή για τη διενέργεια έρευνας.

    Παρά τα όσα διαδραματίστηκαν τη νύχτα, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε εκ νέου στον τόπο αυτό πριν από την ανατολή του ήλιου για να προσευχηθεί, να προσφέρει φρούτα στις θεότητες, να ανάψει κεριά και να κολυμπήσει στα ιερά, όπως πιστεύει, νερά του Γάγγη.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [06] Το θερμόμετρο θα ανέβει κατά μέσο όρο 4 βαθμούς ως το 2060

    Πλημμύρες, ξηρασία, άνοδος της στάθμης των ωκεανών: η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί εναντίον ενός απαισιόδοξου σεναρίου υπερθέρμανσης του πλανήτη, με το θερμόμετρο να ανεβαίνει κατά 4 βαθμούς Κελσίου ως το 2060 και με μια "αλληλουχία κατακλυσμών" να πλήττει τις φτωχές χώρες.

    "Ο κόσμος αυτός θα είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν που ζούμε και είναι δύσκολο να τον περιγράψουμε", προέβλεψε ο νέος πρόεδρος της Τράπεζας, Ζιμ Γιονγκ Κιμ, παρουσιάζοντας την έκθεση με τίτλο "Turn Down the Heat" στην Ουάσιγκτον και πρόσθεσε πως "δεκαετίες ανάπτυξης" είναι πιθανόν να γίνουν στάχτη.

    Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το σημερινό επίπεδο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καθιστά ανέφικτη την εκπλήρωση της δέσμευσης της διεθνούς κοινότητας να διατηρήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους +2 βαθμούς σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή.

    Όπως τονίζεται στην έκθεση, το παγκόσμιο θερμόμετρο μπορεί πραγματικά να ανεβεί κατά τέσσερις βαθμούς Κελσίου "στη διάρκεια του αιώνα και μέχρι το 2060 αν οι κυβερνήσεις δεν αναλάβουν επείγουσα δράση.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου

    [07] Τεστ αίματος μπορεί να προβλέψει το προσδόκιμο ζωής και τον θάνατο

    Ένα τεστ αίματος, που αναλύει το DNA, μπορεί να καθορίσει το ρυθμό γήρανσης και συνεπώς το προσδόκιμο ζωής και τον κατά προσέγγιση χρόνο του θανάτου ενός οργανισμού, όπως υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές που έκαναν τη σχετική μελέτη σε άγρια πουλιά. Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιου είδους τεστ δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ζώα εκτός εργαστηρίου.

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου East Anglia με επικεφαλής τον Ντέηβιντ Ρίτσαρντσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μοριακής οικολογίας "Molecular Ecology", σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», μέτρησαν το μέσο μήκος των τελομερών που βρίσκονται στην άκρη των χρωμοσωμάτων και μικραίνουν σταδιακά όσες περισσότερες φορές διαιρούνται τα κύτταρα (ο αριθμός αυτός αυξάνει όσο γερνάει ένας οργανισμός).

    Τα τελομερή (που συχνά παρομοιάζονται με τις πλαστικές άκρες στα κορδόνια των παπουτσιών) προστατεύουν τα γονίδια των χρωμοσωμάτων και εμποδίζουν να κύτταρα να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, δηλαδή να γίνουν καρκινικά. Όμως ενώ προφυλάσσουν τον οργανισμό, από την άλλη έχουν ως συνέπεια τη γήρανση, επειδή όταν φθάνουν σε ένα κρίσιμο μικρό μέγεθος, αναγκάζουν τα κύτταρα να σταματούν να λειτουργούν. Όσο τα γερασμένα κύτταρα αυξάνονται σε ένα οργανισμό, τόσο αυτός γερνάει συνολικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 November 2012 - 9:30:32 UTC