Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το "ελληνικό ζήτημα" στο τραπέζι του Eurogroup
  • [02] Υπό κατάληψη 250 δήμοι για τη διαθεσιμότητα
  • [03] Πώς ναυάγησε ο "Μέντωρ" με γλυπτά του Ιερού Βράχου
  • [04] Ο οίκος Moody's υποβάθμισε τη Γαλλία
  • [05] Η ανεργία οδηγεί σε έμφραγμα
  • [06] Η Θεσσαλονίκη και το Άγιον Όρος μέσα από τον φωτογραφικό φακό
  • [07] Πήρε φωτιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Κρήτη-2
  • [08] Σε εσωτερικό δανεισμό 230 εκατ. ευρώ προχώρησε το ΙΚΑ
  • [09] Δεν είναι βέβαιη η εκταμίευση της δόσης λέει η Γ. Ουρπιλάινεν

  • [01] Το "ελληνικό ζήτημα" στο τραπέζι του Eurogroup

    Συμφωνία επί της αρχής στο Eurogroup σήμερα, για την χορήγηση της δόσης των 44 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, με ημερομηνία εκταμίευσης την 5η Δεκεμβρίου, με την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται όλοι οι εναπομείναντες όροι, προαναγγέλει το Reuters επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές.

    Ενόψει του κρίσιμου Eurogroup ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες διαδοχικά με τους πρόεδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Αμέσως μετά ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε ότι είναι η ώρα των οριστικών και αξιόπιστων αποφάσεων εκ μέρους των θεσμικών μας εταίρων και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τις επόμενες ημέρες θα διαμορφωθεί η «νέα αφετηρία» που έχει ανάγκη η χώρα.

    Ο Φ. Κουβέλης, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εμπλακεί στην διελκυστίνδα του ΔΝΤ με τους ευρωπαίους εταίρους για τη βιωσιμότητα του χρέους και ζήτησε από το Eurogroup να αποφασίσει την άμεση εκταμίευση της δόσης, τουλάχιστον των 31,5 δισ. ευρώ ώστε να εφαρμοσθεί άμεσα σχέδιο ανάπτυξης.

    Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκε και η αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης και σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε σύσταση επιτροπής με εκπροσώπους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, με αντικείμενο τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου μεταξύ των τριών εταίρων και την επίλυση τυχόν προβλημάτων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν την άλλη εβδομάδα,μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να έχουν νέα σύσκεψη

    Όπως έγινε γνωστό, μετά το τέλος των δύο συναντήσεων, οι τρείς πολιτικοί αρχηγοί απέρριψαν το νέο αιφνιδιαστικό αίτημα της τρόικας για απολύσεις 22.000 υπαλλήλων από τον Δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος του 2014, που έφτασε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο το πρωί στην κυβέρνηση, ενώ ο Φ. Κουβέλης ήταν κατηγορηματικός ότι δεν θα γίνουν απολύσεις.

    [02] Υπό κατάληψη 250 δήμοι για τη διαθεσιμότητα

    Τουλάχιστον 250 δήμοι τελούν υπό κατάληψη, σύμφωνα με απόφαση Δημοτικών Συμβουλίων. Μόνο 20-30 δήμοι από τους 325 συνολικά, απέστειλαν διαπιστωτικές πράξεις διαθεσιμότητας.

    Τετράωρη στάση εργασίας έχει προκηρύξει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι για την πρωινή βάρδια και από τις 3 το μεσημέρι έως τις 7 το βράδυ για την απογευματική βάρδια. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προγραμματίσει επίσης συγκέντρωση στι 12 το μεσημέρι στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρρύθμισης.

    Σε νέα 24ωρη απεργία αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαμαρτυρόμενοι για το μέτρο της διαθεσιμότητας.

    Επίσης, στάση εργασίας, κατά της εφαρμογής τού μέτρου τής διαθεσιμότητας, από τις 11 το πρωί έως τη λήξη τού ωραρίου, την ερχόμενη Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου, αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ.

    [03] Πώς ναυάγησε ο "Μέντωρ" με γλυπτά του Ιερού Βράχου

    Ήταν 16 Σεπτεμβρίου 1802, όταν το μπρίκι «Μέντωρ» ξεκίνησε από τον Πειραιά με κατεύθυνση τη Μάλτα. Τελικός προορισμός του φορτίου του η Αγγλία. Γύρω στις 6 το απόγευμα έπεσε σε κακοκαιρία έξω από το Ακρωτήριο Ταίναρο, με αποτέλεσμα το σκάφος να παρασυρθεί περίπου 40 ναυτικά μίλια νότια. Στις 2 το άλλο πρωί οι ναύτες του έριξαν άγκυρες στον Αβλέμονα των Κυθήρων, αλλά μάταια. Οι άγκυρες δεν κράτησαν, με αποτέλεσμα το πλοίο να χτυπήσει στα βράχια και τελικά να ναυαγήσει. Μαζί βυθίστηκε και το πολύτιμο φορτίο του, που αποτελούνταν από τμήματα της ζωφόρου του Παρθενώνα, ανάγλυφα μέρη του ναού της Απτέρου Νίκης, καθώς και άλλα γλυπτά και αντικείμενα που είχαν αφαιρεθεί από τα μνημεία της Ακρόπολης το 1802 με εντολή του Λόρδου Έλγιν.

    Αμέσως μετά τη βύθιση του «Μέντορα», άνθρωποι του Έλγιν αναζήτησαν και βρήκαν σφουγγαράδες για την ανέλκυση των 17 κιβωτίων που μετέφερε. Καλύμνιοι δύτες κατάφεραν να ανελκύσουν την ίδια χρονιά 5 κιβώτια, το 1803 άλλα 11 και το επόμενο καλοκαίρι τα υπόλοιπα. Έκτοτε δεν έλειψαν και οι «ερασιτεχνικές» υποβρύχιες έρευνες, καθώς οι φήμες περί «μαρμάρων» στον χώρο του ναυαγίου καλά κρατούσαν.

    Το 1980 το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (ΙΝΑΕ) πραγματοποίησε μία από τις πρώτες αναγνωριστικές υποβρύχιες έρευνες με στόχο τον εντοπισμό και την αναγνώριση του ναυαγίου, καθώς και την εξερεύνηση για τυχόν εντοπισμό αρχαιοτήτων. Μετά τις δοκιμαστικές τομές και την υποβρύχια ανασκαφή με τη μέθοδο του αναρροφητήρα , τη διοχέτευση αέρα μέσω σωλήνα- εντοπίστηκε το σκαρί του πλοίου, το οποίο διαπιστώθηκε ότι κατά τη βύθισή του έστρεφε όλο αριστερά, γεγονός που εξηγεί γιατί θάφτηκε η συγκεκριμένη πλευρά του πλοίου, η οποία και σώθηκε, όχι όμως και η δεξιά που χτύπησε στα βράχια.

    Αρχαιότητες μπορεί να μη βρέθηκαν τότε, όμως στις πρόσφατες συστηματικές υποβρύχιες έρευνες (2009, 2011 & 2012), που επικεντρώθηκαν κυρίως στη πρύμνη του σκάφους, όπου φαίνεται να είναι η περιοχή με τη μικρότερη διατάραξη, εκτός από όργανα ναυσιπλοΐας, όπλα και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν το πλήρωμα και οι επιβάτες, εντοπίστηκαν και κάποια αρχαία αντικείμενα, όπως σχιστολιθικές πλάκες με απολιθώματα ιχθύων και μερικά αρχαία νομίσματα. Στη διάρκεια των νεότερων αυτών ερευνών διαπιστώθηκε, επίσης, η σχετικά καλή διατήρηση του ίδιου του σκαριού του πλοίου.

    Για το ναυλωμένο από τον Έλγιν μπρίκι, που μετέφερε τα γλυπτά από τα μνημεία του Ιερού Βράχου, θα μιλήσει ο δρ. Δημήτριος Κουρκουμέλης, αρχαιολόγος στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και υπεύθυνος των υποβρύχιων ανασκαφών, τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012, ώρα 7 μμ., στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (οδός Τοσίτσα 1).

    [04] Ο οίκος Moody's υποβάθμισε τη Γαλλία

    Επειτα από την Standard & Poor's στις αρχές του έτους, ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε με τη σειρά του χθες το βράδυ την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας από AAA σε AA1, με αρνητική προοπτική, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανή και περαιτέρω υποβάθμιση μεσοπρόθεσμα, όπως προειδοποιεί στην ανακοίνωσή του.

    Δικαιολογώντας την απόφασή του, ο οίκος αξιολόγησης , που απειλούσε από τις 13 Φεβρουαρίου με υποβάθμιση την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, αναφέρεται τις "μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές που επηρεάζονται κατά αρνητικό τρόπο από πολλαπλά διαρθρωτικά προβλήματα", όπως "η σταδιακή αλλά συνεχής απώλεια ανταγωνιστικότητας και οι αγκυλώσεις στην αγορά εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών".

    Ο Moody's αναφέρεται επίσης "στις αβέβαιες δημοσιονομικές προοπτικές εξαιτίας της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών".

    Σύμφωνα με τον οίκο, η ικανότητα αντίστασης της Γαλλίας σε ενδεχόμενα νέα μελλοντικά σοκ της ευρωζώνης μειώνεται, και αυτό τη στιγμή που η έκθεση της χώρας σε ευάλωτες οικονομίες της νομισματικής ένωσης, μέσω των εμπορικών ή τραπεζικών δεσμών , είναι "πολύ σημαντική ".

    Στο Παρίσι, η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ απέδωσε την υποβάθμιση στην αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί να εισαγάγει δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

    Ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ανακοίνωσε τη νύκτα ότι η υποβάθμιση αποτελεί κύρωση κατά της οικονομικής διαχείρισης του παρελθόντος και ότι η γαλλική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει στην οδό των μεταρρυθμίσεων που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει.

    [05] Η ανεργία οδηγεί σε έμφραγμα

    Οι άνθρωποι που έχουν μείνει χωρίς δουλειά λόγω ανεργίας, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα μετά τα 50 τους. Μάλιστα, αν κανείς έχει χάσει πολλές φορές τη δουλειά του, ο συσσωρευμένος κίνδυνος είναι ανάλογος με το κάπνισμα ως παράγων καρδιαγγειακού κινδύνου. Από την άλλη, ορισμένα επαγγέλματα αυξάνουν περισσότερο σε σχέση με άλλα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες, μια αμερικανική και μια καναδική.

    Η πρώτη έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάθιου Ντιπρέ του πανεπιστημίου Ντιουκ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Archives of Internal Medicine» του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με το BBC, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανεργία, οι απανωτές απώλειες μιας θέσης εργασίας, ακόμα και οι σύντομες περίοδοι χωρίς δουλειά, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

    Οι ερευνητές συσχέτισαν τις συνθήκες απασχόλησης και ανεργίας με την υγεία περίπου 13.500 ατόμων ηλικίας 51 έως 75 ετών για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (1992-2010), στη διάρκεια του οποίου υπήρξαν 1.061 εμφράγματα. Η μελέτη έδειξε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για έμφραγμα είναι κατά τον πρώτο χρόνο μετά την απώλεια της θέσης εργασίας (αύξηση περίπου 27%), ενώ ο κίνδυνος -που είναι ίδιος σε άνδρες και γυναίκες- αυξάνεται σταδιακά στην περίπτωση αλλεπάλληλων περιόδων ανεργίας του ίδιου εργαζόμενου.

    Ως πιθανότερη αιτία για τον αυξημένο κίνδυνο προβάλλει το άγχος και η ανασφάλεια λόγω της ανεργίας, αν και οι επιστήμονες δεν έχουν σαφή εικόνα με ποιό ακριβώς τρόπο το στρες αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, κάτι που πρέπει να μελετηθεί περισσότερο στο μέλλον.

    [06] Η Θεσσαλονίκη και το Άγιον Όρος μέσα από τον φωτογραφικό φακό

    Το νήμα του κοσμοπολιτισμού της Θεσσαλονίκης με την ανεξίτηλη πνευματικότητα της μοναστικής ζωής στο Άγιον Όρος προσπαθεί να γεφυρώσει η έκθεση φωτογραφίας «Η Θεσσαλονίκη και το Άγιον Όρος στην ανατολή του 20ου αιώνα», που εγκαινίασε στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορείτικης Εστίας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

    Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου του 2013, καλύπτει χρονολογικά την περίοδο 1867-1930, με τη βοήθεια επτά φωτογραφικών αρχείων: τριών από τη Γαλλία, δύο από τη Ρωσία και δύο από την Ελλάδα.

    Με φόντο τις καθοριστικές εξελίξεις στον Βαλκανικό χώρο και τα τεχνολογικά επιτεύγματα στην ιστορία της φωτογραφίας, επιλέχτηκε μια σειρά φωτογραφικών ντοκουμέντων που σκιαγραφούν την ιστορία των δύο τόπων, που συμπορεύονται ανά τους αιώνες.

    Η έκθεση θα παρουσιαστεί το 2013 θα παρουσιαστεί στο Παρίσι και στην Αγία Πετρούπολη.

    [07] Πήρε φωτιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Κρήτη-2

    Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας, εξακολουθούν να παραμένουν στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Κρήτη-2», στο οποίο εκδηλώθηκε, τα μεσάνυχτα, πυρκαγιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία σε κάποιο από τα γκαράζ του, ενώ βρισκόταν εν πλω, 3,5 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Πάτρας, χωρίς ευτυχώς να αναφερθούν τραυματισμοί.

    Η φωτιά σβήστηκε από το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης και το Κρήτη-2 έφθασε στο λιμάνι της Πάτρας, όπου αποβίβασε με ασφάλεια οχήματα και επιβάτες.

    Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Αακτοφυλακή, σε κάποια από τα γκαράζ του πλοίου εξακολουθούν να βρίσκονται κάποια φορτηγά, ενώ οι 16 πυροσβέστες που βρίσκονται στο "Κρήτη-2" δεν μπορούν να προσεγγίσουν ακόμα το σημείο στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, καθώς υπάρχουν καπνοί και νερά από το σύστημα πυρόσβεσης.

    Το πλοίο στο οποίο επέβαιναν 113 επιβάτες, 87 άτομα πλήρωμα, 18 ΙΧ και 92 φορτηγά, πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Βενετία- Ηγουμενίτσα- Πάτρα.

    [08] Σε εσωτερικό δανεισμό 230 εκατ. ευρώ προχώρησε το ΙΚΑ

    Σε εσωτερικό δανεισμό 230 εκατ. ευρώ από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και τον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού Δ.Ε.Η., προχώρησε αυτό το μήνα το ΙΚΑ.ΕΤΑΜ.

    Συγκεκριμένα, το ΙΚΑ δανείστηκε 200 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑ, και 30 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ ΔΕΗ.

    Τα δάνεια είναι έντοκα και με διάρκεια από τις 19/11/2012 έως τις 03/12/2012.

    Το ΙΚΑ καταφεύγει σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό κάθε μήνα από την αρχή του έτους, προκειμένου να διασφαλίσει ρευστότητα, δεδομένου ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές στο τέλος κάθε μήνα, οπότε έχουν ήδη καταβληθεί συντάξεις και παροχές.

    [09] Δεν είναι βέβαιη η εκταμίευση της δόσης λέει η Γ. Ουρπιλάινεν

    Η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι βέβαιη πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εγκρίνουν την καταβολή της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.

    "Δεν είμαι καθόλου βέβαιη ότι θα συμβεί αυτό. Χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση πριν από τη λήψη μίας απόφασης, κατά συνέπεια, το θέμα είναι ανοικτό", δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Οικοκομικών έπειτα κοινοβουλευτική ενημερωτική συνεδρίαση.

    Η Γιούτα Ουρπιλάινεν επανέλαβε ότι η Φινλανδία είναι έτοιμη να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, αλλά τόνισε ότι αποκλείεται μία αναδιάρθρωση του χρέους της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 November 2012 - 7:30:30 UTC