Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσδοκίες από την επίσκεψη Μέρκελ
  • [02] Επιστημονικό συμπόσιο για τα 150 χρόνια της Ναυπλιακής επανάστασης
  • [03] Σύλληψη 52χρονης στην Ορεστιάδα για χρέη 2,66 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο
  • [04] Η ΕΚΤ επαναλαμβάνει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι νομικά αδύνατη
  • [05] Ο Φέτελ πήρε την «pole position» για το ιαπωνικό γκραν πρι
  • [06] «Ο Ορφέας στον Άδη» του Τ. Γουίλιαμς στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»
  • [07] Βιοδιασπώμενες ηλεκτρονικές συσκευές που διαλύονται μέσα στο σώμα!
  • [08] Δημιουργία τεχνητού υφάλου με στόχο την αύξηση των ψαριών στον Θερμαϊκό
  • [09] Οι «μπαταρίες» των κυττάρων κάνουν τις γυναίκες να ζουν περισσότερο

  • [01] Προσδοκίες από την επίσκεψη Μέρκελ

    Θετική εξέλιξη, χαρακτήρισε ο Αντώνης Σαμαράς,την επικείμενη επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ στη χώρα μας, την επόμενη Τρίτη.

    Ο πρωθυπουργός είπε οτι έρχεται κατόπιν δικής του πρόσκλησης και θα την υποδεχθούμε, πρόσθεσε, όπως αρμόζει σε έναν ηγέτη μεγάλης δύναμης και φίλης χώρας.

    Θετικά υποδέχθηκε την είδηση της επίσκεψης και το ΠΑΣΟΚ το οποίο την χαρακτήρισε ευκαιρία για να παρουσιαστεί η πραγματική κατάσταση της χώρας και να αναζητηθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επίλυσης του ελληνικού ζητήματος.

    Στον αντίποδα, αντιπολίτευση και συνδικάτα ετοιμάζουν "θερμή" υποδοχή στην καγκελάριο με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ακόμα και έξω από τη γερμανική πρεσβεία (από τους Ανεξάρτητους Έλληνες).

    [02] Επιστημονικό συμπόσιο για τα 150 χρόνια της Ναυπλιακής επανάστασης

    O δήμος Ναυπλιέων ανακήρυξε το 2012 έτος εορτασμού των 150 χρόνων από τη Ναυπλιακή Επανάσταση, που έγινε 1 Φεβρουαρίου με 8 Απριλίου 1862.

    Στο πλαίσιο του εορτασμού, η οργανωτική επιτροπή του δήμου αποφάσισε την πραγματοποίηση επιστημονικού συμποσίου, προκειμένου να ερευνηθεί η Ναυπλιακή Επανάσταση ως ιστορικό γεγονός, που εξέφρασε τις συνειδητοποιήσεις, τις επιθυμίες και τις ελπίδες της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της ναυπλιακής, για απεγκλωβισμό από τα πολιτικά και εθνικά αδιέξοδα, που είχε δημιουργήσει το καθεστώς του Όθωνα και για την επιβολή δημοκρατικών και συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο των οποίων θα αναζητούνταν δρόμοι για την ανόρθωση της χώρας.

    Το επιστημονικό συμπόσιο θα διεξαχθεί την Παρασκευή 12, Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012 στο Βουλευτικό του Ναυπλίου.

    Στο περιθώριο του συμποσίου, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στις 20.30, θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης με θέμα, «Τα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα (1833-1862)», στο παράρτημα Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείο Αλεξ. Σούτζου.

    [03] Σύλληψη 52χρονης στην Ορεστιάδα για χρέη 2,66 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο

    Χρέη ύψους 2,66 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο έχουν βεβαιωθεί σε βάρος της 52χρονης ημεδαπής, που συνελήφθη χθες στην Ορεστιάδα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

    Η συλληφθείσα, διαχειρίστρια εταιρείας που δραστηριοποιείται στην ανέγερση κτισμάτων και διαμόρφωση χώρων, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας.

    [04] Η ΕΚΤ επαναλαμβάνει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι νομικά αδύνατη

    Η ΕΚΤ επαναλαμβάνει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατέχει είναι νομικά αδύνατη, σύμφωνα με δηλώσεις του Γιέρκ Ασμουσεν, μέλους του Διοικητικού της Συμβουλίου, στην εφημερίδα Bild am Sonntag, στο φύλλο της Κυριακής.

    "Δεν μπορούμε ούτε να παρατείνουμε τις προθεσμίες (έκδοσης των ελληνικών ομολόγων) ούτε να μειώσουμε τα επιτόκια. Το ένα και το άλλο θα καταλήξουν να διαγράψουν ένα μέρος του χρέους (της Αθήνας) και θα είναι μια άμεση χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους. Η ΕΚΤ δεν έχει αυτό το δικαίωμα από νομική άποψη", δήλωσε ο Ασμουσεν στην κυριακάτικη εφημερίδα.

    Ο ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ήδη είχε κάνει παρόμοιες δηλώσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου, υπενθύμισε επίσης ότι η λήψη της επόμενης δόσης του τελευταίου προγράμματος διάσωσης της Αθήνας, που πρέπει να καταβληθεί το Νοέμβριο, δεν θα γίνει "χωρίς προσπάθειες".

    [05] Ο Φέτελ πήρε την «pole position» για το ιαπωνικό γκραν πρι

    Ο Σεμπάστιαν Φέτελ θα εκκινήσει αύριο από την «pole position» στο ιαπωνικό γκραν πρι, το οποίο είναι ο 15ος αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Φόρμουλα Ένα.

    Ο Γερμανός οδηγός της Ρεντ Μπουλ σημείωσε τον καλύτερο χρόνο στα επίσημα δοκιμαστικά για τον αυριανό αγώνα στην Σουζούκα, αφήνοντας στην 2η θέση τον Αυστραλό «ομόσταυλο» του, Μαρκ Ουέμπερ.

    [06] «Ο Ορφέας στον Άδη» του Τ. Γουίλιαμς στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»

    Η 36χρονη Ελβετίδα Μπάρμπαρα Βέμπερ, νέα αλλά ήδη καταξιωμένη σκηνοθέτις στον ευρωπαϊκό χώρο και διευθύντρια του Θεάτρου Neumarkt της Ζυρίχης σκηνοθετεί ένα από τα πιο σκοτεινά και ποιητικά έργα του Τεννεσί Γουίλιαμς, που εμπνέεται από τον αρχαιοελληνικό μύθο του Ορφέα, για τη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου .

    Σε μια μικρή πόλη βαθιά στο Νότο της Αμερικής, τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει. Μέχρι που εμφανίζεται ένας γοητευτικός περιπλανώμενος μουσικός και γνωρίζει την Λέιντι, μία παθιασμένη γυναίκα σημαδεμένη από το τραγικό παρελθόν της και εγκλωβισμένη σε έναν αποτυχημένο γάμο. Η μοναξιά και η επιθυμία, η υπόγεια σεξουαλικότητα και η καταπίεση, η λαχτάρα για ελευθερία θα κάνουν την βία που καραδοκεί κάτω από την επιφάνεια της μικρής αυτής κοινωνίας να ξεσπάσει.

    Λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, η σκηνοθέτις Μπάρμπαρα Βέμπερ συμπεραίνει: : «Ο σύγχρονος κόσμος είναι πολύ χειρότερος από τον μυθολογικό. Αυτό τουλάχιστον μας διδάσκει η μοντέρνα τραγωδία του Τενεσί Γουίλιαμς». Και επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Λέγεται πως ο Γουίλιαμς δεν ήταν πολιτικός συγγραφέας. Το έργο αυτό αποδεικνύει πως αυτό δεν ισχύει».

    Στην παράσταση παίζουν: Νίκος Αλεξίου, Γιώργος Κοτανίδης, Θέμις Μπαζάκα, Άλκηστις Πουλοπούλου, Άγγελος Τριανταφύλλου και Μηνάς Χατζησάββας.

    [07] Βιοδιασπώμενες ηλεκτρονικές συσκευές που διαλύονται μέσα στο σώμα!

    Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν πολύ λεπτές βιοδιασπώμενες ηλεκτρονικές συσκευές που διαλύονται ακίνδυνα μέσα στο σώμα ή στο περιβάλλον, αφού ολοκληρώσουν το έργο τους και οι οποίες μελλοντικά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε μια μεγάλη γκάμα ιατρικών και περιβαλλοντικών χρήσεων. Μεταξύ άλλων, κάποια μέρα θα ήταν δυνατό όλες αυτές οι ηλεκτρονικές συσκευές, αντί να καταλήγουν στις χωματερές, να λιώνουν μόνες τους.

    Οι επιστήμονες δημιούργησαν ηλεκτρονικά στοιχεία από πυρίτιο και οξείδιο του μαγνησίου, καλυμμένα από ένα προστατευτικό στρώμα πρωτεϊνης μεταξιού.

    Τα εν λόγω ολοκληρωμένα κυκλώματα ανήκουν στη νέα κατηγορία των λεγόμενων «παροδικών ηλεκτρονικών», τα οποία, αντίθετα με τα συμβατικά ηλεκτρονικά, δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, αλλά διαλύονται πλήρως με ελεγχόμενο (προγραμματισμένο) τρόπο. Οι ίδιοι ερευνητές στο παρελθόν έχουν παράγει «ηλεκτρονικά τατουάζ», δηλαδή αισθητήρες που λυγίζουν και τεντώνονται ανάλογα με τις κινήσεις του δέρματος.

    Το πυρίτιο διαλύεται στο νερό ούτως ή άλλως, όμως στην περίπτωση των συμβατικών ηλεκτρονικών κάτι τέτοιο θα έπαιρνε πάρα πολύ χρόνο λόγω του μεγέθους των κυκλωμάτων. Οι αμερικανοί χρησιμοποίησαν απίστευτα λεπτά φύλλα πυριτίου (νανομεμβράνες) που διαλύονται μόνο μέσα σε μερικές μέρες ή εβδομάδες. Η ταχύτητα διάσπασης -που θα μπορούσε να επεκταθεί χρονικά για μήνες ή χρόνια- ελέγχεται από το προστατευτικό μεταξένιο επίστρωμα και πόσο γρήγορα αυτό διαλύεται.

    Οι επιστήμονες έχουν ήδη δοκιμάσει στο εργαστήριο ορισμένες χρήσεις για αυτά τα υλικά περιορισμένης διάρκειας ζωής, όπως σε μία ψηφιακή κάμερα, σε αισθητήρες θερμοκρασίας και σε ηλιακές κυψέλες. Όμως θεωρούν ότι στο μέλλον, θα υπάρξουν πολύ περισσότερες πρακτικές εφαρμογές, ιδίως στην ιατρική και στη φαρμακευτική, όπως για την ελεγχόμενη απελευθέρωση φαρμάκων μέσα στο σώμα, για παροδικά μοσχεύματα που δεν θα απορρίπτονται από τον οργανισμό, για την εισαγωγή ηλεκτρονικών αισθητήρων παρακολούθησης της καρδιάς, των μυών, του αίματος ή του εγκεφάλου κ.λπ.

    [08] Δημιουργία τεχνητού υφάλου με στόχο την αύξηση των ψαριών στον Θερμαϊκό

    Κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού των ψαριών στον Θερμαϊκό Κόλπο αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη από την προστασία του παράκτιου πλούτου αναμένονται από τη δημιουργία του τεχνητού υφάλου στη θαλάσσια περιοχή Κίτρους του νομού Πιερίας. Μετά από χρόνια προεργασίας, η αντιπεριφέρεια ανακοίνωσε την υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης για το έργο που θα υλοποιηθεί με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας.

    Συγκεκριμένα, ο τεχνητός ύφαλος προτείνεται να εγκατασταθεί στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται στα παράλια του Κίτρους, βορειοανατολικά του Ακρωτηρίου Αθερίδα. Η ακτή επηρεάζεται εποχιακά από το κρύο ρεύμα των υδάτινων μαζών που καταλήγουν εκεί από τα μεγάλα ποτάμια του κόλπου Θεσσαλονίκης.

    Ο ύφαλος, που θα δημιουργηθεί από κυβόλιθους και πυραμίδες, θα αποτελέσει το καινούριο «σπίτι» για τους πληθυσμούς των ψαριών αλλά και το απαραίτητο «καταφύγιο» για την εναπόθεση των αυγών μεγάλου αριθμού θαλάσσιων ειδών. Επιπλέον οφέλη θα είναι η αύξηση της βιοποικιλότητας, η δημιουργία νέων τροφικών πλεγμάτων και η προστασία των αυτοχθόνων ειδών μέσω της δημιουργίας προστατευόμενης ζώνης.

    [09] Οι «μπαταρίες» των κυττάρων κάνουν τις γυναίκες να ζουν περισσότερο

    Οι μεταλλάξεις στο μιτοχονδριακό DNA κάνουν τους άνδρες να γερνάνε πιο γρήγορα σε σχέση με τις γυναίκες, με συνέπεια οι τελευταίες να έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Αυτό υποστηρίζει μία νέα αυστραλο-βρετανική επιστημονική έρευνα, που βασίζεται στη μελέτη αρσενικών και θηλυκών μυγών για να εξάγει γενικότερα συμπεράσματα σχετικά με τη βιολογία και άλλων ειδών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

    Οι ερευνητές μελέτησαν τα μιτοχόνδρια των μυγών, δηλαδή τα τμήματα εκείνα των κυττάρων που παράγουν ενέργεια από τις τροφές και υπάρχουν σε σχεδόν όλα τα ζωικά κύτταρα.

    Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια σειρά από διαδοχικές μεταλλάξεις που συσσωρεύονται στο DNA των μιτοχονδρίων, επιδρούν αρνητικά στο πόσο γρήγορα οι άνδρες γερνάνε (άρα πεθαίνουν και νωρίτερα), ενώ δεν έχουν την ίδια αρνητική επίδραση στη γήρανση των γυναικών.

    Οι εν λόγω μεταλλάξεις προέρχονται από τον τρόπο που τα μιτοχονδριακά γονίδια περνάνε από τη μία γενιά στην άλλη. Ενώ τα παιδιά λαμβάνουν αντίγραφα των περισσότερων γονιδίων τους τόσο από τη μητέρα όσο και από τον πατέρα τους, τα μιτοχονδριακά γονίδια τα παίρνουν μόνο από την μητέρα.

    Αυτό σημαίνει, κατά τους ερευνητές, ότι η διαδικασία της φυσικής επιλογής ελέγχει την ποιότητα των μιτοχονδριακών γονιδίων μόνο στις μητέρες. Αν μία μετάλλαξη στα μιτοχόνδρια είναι επιβλαβής για τα αρσενικά αλλά όχι για τα θηλυκά, τότε θα περάσει «απαρατήρητη» από το «ποιοτικό φίλτρο» της φυσικής επιλογής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 6 October 2012 - 8:30:50 UTC