Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οι παρεμβάσεις στην Ελλάδα είναι τιμωρία όχι βοήθεια"
  • [02] "Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο και επικίνδυνο σταυροδρόμι", δήλωσε ο Φ. Κουβέλης
  • [03] Στο 7,1% ανήλθε η ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2011
  • [04] Αστυνομικοί πυροβόλησαν άντρα στο Στρασβούργο ως τρομοκράτη
  • [05] «Τίμια έκθεση» περιμένει από την τρόικα η Άγκελα Μέρκελ

  • [01] "Οι παρεμβάσεις στην Ελλάδα είναι τιμωρία όχι βοήθεια"

    «Η Ευρώπη πρέπει να βάλει χρήματα για επενδύσεις στην Ελλάδα, ώστε να αυξηθούν η απασχόληση και τα εισοδήματα, με πιο δίκαιη κατανομή», δηλώνει ο οικονομολόγος γάλλος Ζαν Πώλ Φιτουσσί, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ουνιτά».

    Ο Φιτουσσί, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Ρώμης Luiss και στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών του Παρισιού, προσθέτει ότι «οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς στήριξη της Αθήνας, μοιάζουν περισσότερο με τιμωρία, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες δηλώσεις, από την έκκληση του Έλληνα πρωθυπουργού».

    «Η κυρία Μέρκελ και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει ακόμη να μας εξηγήσουν τι νόημα έχει να δίδονται τριάντα δισεκατομμύρια ευρώ, με επιτόκιο του 5%, υψηλότερο, δηλαδή, από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών επιτοκίων και του πληθωρισμού της Γηραιάς Ηπείρου. Δεσμεύσεις αυτού του είδους έχουν ελάχιστη σχέση με την αλληλεγγύη και επιβάλλουν μια λιτότητα που, στο τέλος, στραγγαλίζει την οικονομία», τονίζει ο γνωστός, Γάλλος οικονομολόγος.

    «Η Ευρώπη πρέπει να ακούσει τον Σαμαρά, διότι δεν διακυβεύεται μόνον το μέλλον της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης», καταλήγει ο Ζαν Πώλ Φιτουσσί, σύμφωνα με τον οποίο «η μόνη λύση είναι να γίνει το καθοριστικό βήμα, ώστε οι χώρες της Ένωσης να μπορούν να ασκούν πραγματική κυριαρχία επί του ευρώ».

    [02] "Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο και επικίνδυνο σταυροδρόμι", δήλωσε ο Φ. Κουβέλης

    Συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ.

    Ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης στην εναρκτήρια ομιλία του στις εργασίες, δήλωσε ότι ηχώρα βρίσκεται σε κρίσιμο και επικίνδυνο σταυροδρόμι και η Αριστερά της ευθύνης, το κόμμα μας η ΔΗΜΑΡ, συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις ώστε η τελική επιλογή να είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

    Ο συνδυασμός της οικονομικής κρίσης που επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες χώρες, με την καθυστέρηση της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης και τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του πολιτικού συστήματος, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα. Οι πολίτες, τα λαϊκά στρώματα και η μεσαία τάξη έχουν υποστεί θυσίες μεγάλες που έγιναν μεγαλύτερες από την καθυστέρηση εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στις μεταρρυθμίσεις αυτές έπρεπε η χώρα να προχωρήσει για το δικό μας συμφέρον και ανεξαρτήτως προβλέψεων του μνημονίου.

    Εμείς δεν καλλιεργήσαμε αυταπάτες ότι η σωτηρία της χώρας, η σταθεροποίηση και η ανάπτυξη μπορεί να γίνουν χωρίς δημοσιονομική εξυγίανση. Αν δεν αναμετρηθούμε με τα βαθύτερα αίτια, αν δεν αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες που χαρακτηρίζουν την οικονομική και πολιτική συγκρότηση της χώρας, αν δεν προχωρήσουμε στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και κυρίως αν δεν είμαστε παρόντες -με όλα τα δικαιώματα που εξασφαλίζει η συμμετοχή μας στην ευρωζώνη - στις εξελίξεις που αναπόφευκτα θα δρομολογηθούν στην ΕΕ, τότε η όποια λύση θα είναι εμβαλωματικού χαρακτήρα και μηδενικής απόδοσης.

    [03] Στο 7,1% ανήλθε η ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2011

    Στο 7,1% ανήλθε τελικά η ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2011, αντί της αρχικής εκτίμησης για μείωση του ΑΕΠ κατά 6,9%.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ μειώθηκε περαιτέρω πέρυσι (πραγματικές τιμές) σε 206,4 δις. ευρώ, από 222,2 δις. ευρώ το 2010.

    Η βαθιά ύφεση στην οποία βρέθηκε η ελληνική οικονομία και το 2011, οφείλεται σε δύο κύριους λόγους:

    Στη συρρίκνωση της καταναλωτικής δαπάνης κατά 7,2%.

    Ειδικότερα, η κατανάλωση των νοικοκυριών περιορίστηκε περαιτέρω κατά 7,7% και του Δημοσίου κατά 5,2%.

    Στον δραστικό περιορισμό των επενδύσεων (ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου) κατά 16,4%.

    Σύμφωνα, επίσης, με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2011 καταγράφηκε συνολική αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 0,3% και μείωση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών (λόγω του περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών) κατά 7,3%.

    [04] Αστυνομικοί πυροβόλησαν άντρα στο Στρασβούργο ως τρομοκράτη

    Γάλλοι αστυνομικοί στο Στρασβούργο πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άντρα που προσπαθούσαν να συλλάβουν στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικής επιχείρησης.

    Η αστυνομία απάντησε στα πυρά του άντρα με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα, διευκρινίστηκε από το γραφείο του εισαγγελέα της πόλης.

    Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

    Εκτός από το Στρασβούργο, ανάλογες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Παρισιού και στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας.

    [05] «Τίμια έκθεση» περιμένει από την τρόικα η Άγκελα Μέρκελ

    «Θεωρώ δεδομένο ότι η τρόικα θα μας δώσει μια τίμια έκθεση», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε συγκέντρωση της νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών στο Ροστόκ.

    Κατά την ίδια ομιλία, η κυρία Μέρκελ επισήμανε ακόμη ότι βρίσκεται σε πολύ στενή επαφή με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για το τι πρέπει ακόμη να γίνει, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν μπορεί ακόμη να γνωρίζει ποια συμπεράσματα θα πρέπει να εξαχθούν από την έκθεση.

    Η Καγκελάριος υπεραμύνθηκε πάντως της πολιτικής της για την αντιμετώπιση της κρίσης και της προσπάθειάς της να συνδεθεί η βοήθεια προς τις υπερχρεωμένες χώρες με αυστηρούς όρους.

    «Πιστεύω στο ευρώ», τόνισε και εξέφρασε για μια ακόμη φορά την στήριξη της στον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Γιενς Βάιντμαν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 6 October 2012 - 10:30:41 UTC