Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-09-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πλεόνασμα 850 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο του προϋπολογισμού
  • [02] Δημοκρατική Αριστερά: "Όχι" σε περικοπές αναπηρικών επιδομάτων
  • [03] Δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το πρώτο οκτάμηνο του έτους
  • [04] Η πρώτη επίσημη καταγραφή τρυγγίτη στην Ελλάδα
  • [05] ΚΚΕ: Δήμιος των εργατικών κατακτήσεων ο Γ. Βρούτσης

  • [01] Πλεόνασμα 850 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο του προϋπολογισμού

    Στα 12,365 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2012, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο ανήλθε σε 1,295 δισ ευρώ . Αυτό προκύπτει απο τα στοιχεία του Γενικου Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκαν στη δημοσιότητα και καταγραφούν σαφή βελτίωση των μεγεθών του προυπολογισμού. Σημειώνεται οτι ο στόχος του προυπολογισμού για το έλλειμμα στο διάστημα αυτό ήταν 15,213 δισ. ευρώ και για το πρωτογενές έλλειμμα 4,201 δισ. ευρώ.

    Σημαντικά βελτιωμένο παρουσιάζεται επίσης τόσο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού όσο και το πρωτογενές έλλειμμα και έναντι του οκταμήνου του προηγούμενου έτους κατά 6,307 και 4,627 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Ως αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένο κατά 33,8% έναντι του αντίστοιχου περυσινού οκταμήνου ενώ τον μήνα Αύγουστο, για πρώτη φορά, επιτεύχθηκε πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού κατά 850 εκατ. ευρώ.

    Το «πάγωμα» της επιστροφής φόρων, οι νέες μεγάλες περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και η μη εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 6,7 δισ. ευρώ, αποτελούν τις βασικές αιτίες για τη βελτίωση των μεγεθών του προϋπολογισμού το οκτάμηνο εφέτος.

    Παράλληλα, η είσπραξη των αυξημένων φόρων από τα φυσικά πρόσωπα (αύξηση των άμεσων φόρων τον Αύγουστο κατά 26,5%), καθώς και η αύξηση στην είσπραξη του ΦΠΑ πετρελαιοειδών (λόγω των ανατιμήσεων στα καύσιμα) και στα λοιπά μη φορολογικά έσοδα (λόγω της είσπραξης μερισμάτων επιχειρήσεων του Δημοσίου), επέφεραν τον Αύγουστο αύξηση των εσόδων κατά 24,2%.

    Ως αποτέλεσμα, η «τρύπα» στα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού περιορίσθηκε το οκτάμηνο στα 2,077 δισ. ευρώ (εισπράξεις 33,082 δισ. ευρώ έναντι στόχου 35,159 δισ. ευρώ). Ενώ, η «τρύπα» στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού περιορίσθηκε την ίδια περίοδο στο 1,501 δισ. ευρώ (εισπράξεις 30,619 δις. ευρώ έναντι στόχου 32,120 δις. ευρώ). Και αυτά, παρά την καθυστέρηση στην είσπραξη του τέλους στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα του 2012 (λόγω και των περισσότερων δόσεων), καθώς και την υστέρηση στους φόρους των νομικών προσώπων (λόγω μειωμένης κερδοφορίας των επιχειρήσεων).

    [02] Δημοκρατική Αριστερά: "Όχι" σε περικοπές αναπηρικών επιδομάτων

    Πλήρη κατάλογο ισοδύναμων μέτρων, αντί των δυσβάκτων περικοπών οι οποίες προβλέπονται στο πακέτο των 11,6 δισ., τον οποίο κατέθεσε στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΗΜΑΡ.

    Μεταξύ άλλων, προτείνει να εξαιρεθούν οι προβλεπόμενες περικοπές στα αναπηρικά επιδόματα και να υιοθετηθεί η ρήτρα δημοσιονομικού ισοδύναμου, δηλαδή να ψηφιστούν μεν αλλά να μην εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα, όσο θα προκύπτει ανάλογο όφελος, από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.

    Ταυτόχρονα ζητάει να συμπεριληφθεί, στα υπό ψήφιση μέτρα, και η πρόβλεψη για διετή παράταση του χρόνου εφαρμογής τους.

    [03] Δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το πρώτο οκτάμηνο του έτους

    Δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος καταγράφουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού, σε ταμειακή βάση το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2102.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο διάστημα αυτό το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης μειώθηκε στα 6,3 δισ. ευρώ, έναντι 18,6 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Από την δημοσιονομική διαχείριση του οκταμήνου φέτος προέκυψε πρωτογενές έλλειμμα 328 εκατ.ευρώ έναντι 4,2 δισ. ευρώ πέρυσι.

    Οι εξελίξεις αυτές αντανακλούν κατά κύριο λόγο την σημαντική περιστολή των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού κατά 23% στα 36,8 δισ. ευρώ, έναντι 476,8 δισ. ευρώ πέρυσι. Στα έσοδα παρά την αύξηση τους κατά περίπου 24% τον Αύγουστο, στο οκτάμηνο καταγράφεται οριακή μείωση κατά 1,6% στα 30,6 δισ. ευρώ έναντι 31 δισ. ευρώ πέρυσι.

    Σημαντική ελάφρυνση παρατηρείται τέλος στο κονδύλι των τόκων που επιβαρύνουν το Προϋπολογισμό, το οποίο μειώθηκε στα 6 δισ.ευρώ από 12,7 δισ. ευρώ πέρυσι.

    [04] Η πρώτη επίσημη καταγραφή τρυγγίτη στην Ελλάδα

    Μία «μη προγραμματισμένη άφιξη», σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στον χώρο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

    Μέλη της Ομάδας Παρακολούθησης Πανίδας της υπηρεσίας Περιβάλλοντος του αερολιμένα - οι οποίοι αποτελούν συγχρόνως και μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας - παρατήρησαν στο νότιο άκρο του αεροδρομίου έναν τρυγγίτη (Tryngites subruficollis), ένα σχετικά μικρό παρυδάτιο πουλί που αναπαράγεται στη Βόρεια Αμερική.

    Στην Ευρώπη, εμφανίζονται, κατά καιρούς, περιπλανώμενα άτομα του είδους, ιδίως κατά τη φθινοπωρινή μεταναστευτική περίοδο (όπως αυτή που διανύουμε τώρα), αλλά για την Ελλάδα είναι η πρώτη επίσημη καταγραφή του!

    Η είδηση αυτή φυσικά σήμανε συναγερμό ανάμεσα στους - συνεχώς αυξανόμενους σε αριθμό - παρατηρητές και φωτογράφους πουλιών.

    [05] ΚΚΕ: Δήμιος των εργατικών κατακτήσεων ο Γ. Βρούτσης

    «Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης αποδεικνύεται ο επιμελέστερος δήμιος των εργατικών κατακτήσεων. Οι μεγάλοι επιχειρηματίες και οι εκπρόσωποι της ΕΕ δεν μπορούν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους για το ζήλο του υπουργού στη σφαγή των μισθών πείνας και των επιδομάτων εξαθλίωσης, στην απαλλαγή των μεγαλοεργοδοτών και από τις ελάχιστες εισφορές, στην κατάργηση του 8ωρου, στις απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις, στη γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας, στη νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και άλλα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ «για τα αντεργατικά μέτρα που συναποφασίζουν κυβέρνηση και τρόικα».
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 September 2012 - 10:30:39 UTC