Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-09-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστρέφει στο Σύνταγμα ο «Μεσοπόλεμος»
  • [02] Πλιάτσικο σε βάρος της δημόσιας περιουσίας, καταγγέλει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Ο Σόιμπλε συνεχίζει τους "επαίνους" προς την Ελλάδα
  • [04] Έκρηξη με έναν νεκρό έξω από αστυνομικό τμήμα της Κων/πολης
  • [05] Βιώσιμο το ΤΤ σύμφωνα με «εμπιστευτική» μελέτη, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτηση προς Στουρνάρα
  • [06] Δύο πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη, στην Άνδρο και τη Φθιώτιδα
  • [07] Εισβολή ληστών σε σπίτι στην Πεντέλη
  • [08] «Ο κόσμος που ετοιμάσαμε για τα παιδιά μας είναι άδικος και διχασμένος», αναφέρει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
  • [09] Η Phillips ανακοίνωσε την περικοπή επιπλέον 2.200 θέσεων εργασίας
  • [10] "Βυθίζεται" η οικοδομή

  • [01] Επιστρέφει στο Σύνταγμα ο «Μεσοπόλεμος»

    Ο «Μεσοπόλεμος» επιστρέφει στο Σύνταγμα, με τον θίασο Κανιγκούντα να ξαναζωντανεύει λογοτεχνικά κείμενα της εποχής.

    Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν στην Οικία Κατακουζηνού (Αμαλίας 4) στις 20 Οκτωβρίου και για έναν μήνα.

    Το έργο έχει στηριχτεί σε κείμενα των συγγραφέων Κ. Βάρναλη, Κ. Ουράνη, Μ. Πολυδούρη, Χ. Μίλερ, Στ. Ξεφλούδα, Γ. Θεοτοκά, Στρ. Δούκα, Κ. Πολίτη, Φ. Πολίτη, Ν. Κάλα, Στρ. Μυριβήλη, Θ. Αγγελόπουλου, Κ. Καρυωτάκη, Φ. Κόντογλου, Αρκ. Λευκού, Μ. Αξιώτη, Ν. Κατηφόρη, Τζ. Ρις, Β. Μπένγιαμιν, Ν. Νικολαΐδη, Ελ. Αλεξίου, Μ. Χατζηλαζάρου, Ι. Μεταξά, Ειρ. Αθηναίας, Β. Λεοντάρη, Β. Μαγιακόφσκι και Α. Εμπειρίκου.

    Ο Θίασος Κανιγκούντα, μετά το καλοκαιρινό του ταξίδι στο Παρίσι για την παρουσίαση της παράστασης ?Πόλη-κράτος? στο Th??tre de la Ville, καλεί όλους να ξαναζήσουν (σ)τον Μεσοπόλεμο. Παίζουν οι Σύρμω Κεκέ, Ευθύμης Θέου, Θανάσης Δόβρης, Ανθή Ευστρατιάδου, Μαριάννα Τζανή, Μαρία Μαγκανάρη. Η δραματουργική σύνθεση και η σκηνοθεσία είναι της Μαρίας Μαγκανάρη.

    [02] Πλιάτσικο σε βάρος της δημόσιας περιουσίας, καταγγέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

    Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλει τη νέα άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημοσιοποιήσει τις τιμές πώλησης των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, ζήτησε τη διενέργεια έρευνας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το αν απόρρητα στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ έχουν δοθεί σε υποψήφιους αγοραστές.

    Ο κ. Χουντής με την ερώτηση του αντιδρούσε στην άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία και ζητούσε να μάθει αν «υπάρχει κοινοτική νομοθεσία η οποία να απαγορεύει τη δημοσιοποίηση εκτιμώμενων τιμών στις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων». Ο Έλληνας ευρωβουλευτής σημείωνε ότι η άρνηση αυτή αποτελεί παραβίαση της αρχής της διαφάνειας, που πρέπει να εφαρμόζεται στις οικονομικές δραστηριότητες ενός κράτους μέλους.

    Στη νέα απάντηση του ο Επίτροπος Όλι Ρεν παίρνει μεν αποστάσεις από προηγούμενη απάντησή του, αποδέχεται ότι δεν υπάρχει κοινοτική νομοθεσία που να τον εμποδίζει να δημοσιοποιήσει τις εκτιμώμενες τιμές, αλλά «ρίχνει το μπαλάκι» στη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης για τη μη δημοσιοποίηση τους σημειώνοντας ότι «δεν επιτρέπεται, για λόγους απορρήτου, να αποκαλύψει (η Επιτροπή) τις εκτιμώμενες τιμές που διαβίβασαν το Υπουργείο Οικονομικών ή/και το ΤΑΙΠΕΔ, κάτι που δεν αποτελεί επ΄ ουδενί ευθεία παραβίαση της αρχής της διαφάνειας».

    Με αφορμή την παραπάνω απάντηση ο Ν. Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η κυβέρνηση και τα κόμματα του μνημονίου όχι μόνο πουλούν την περιουσία του ελληνικού λαού, που θα έπρεπε να προστατεύουν ως εργαλείο ανάπτυξης της χώρας, αλλά κρατούν και ως επτασφράγιστο μυστικό τον κατάλογο με τις εκτιμώμενες αξίες των δημοσίων επιχειρήσεων και των άλλων περιουσιακών στοιχείων, που πρόκειται να ξεπουλήσουν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

    Αυτό γίνεται για να μην αποκαλυφθεί το πλιάτσικο σε βάρος της δημόσιας περιουσίας, που έχουν συμφωνήσει με το ΔΝΤ και την ΕΕ».

    [03] Ο Σόιμπλε συνεχίζει τους "επαίνους" προς την Ελλάδα

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα, σε ομιλία που εκφώνησε στο γερμανικό κοινοβούλιο, πως η Ελλάδα πραγματοποίησε "σημαντικές" προσπάθειες για να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της.

    "Η Ελλάδα ανέλαβε σημαντικές προσπάθειες για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της. Η επόμενη έκθεση της τρόικας (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ) θα διευκρινίσει αν και σε ποιο μέτρο εφαρμόσθηκαν τα διαρθρωτικά μέτρα", δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενώπιον των Γερμανών βουλευτών με την ευκαιρία της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

    Για το Βερολίνο, η έκθεση αυτή, που αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου, είναι η προϋπόθεση για την καταβολή ενός νέου τμήματος ύψους 31,5 δισ. ευρώ της βοήθειας προς την Αθήνα, σε αντάλλαγμα για μια μείωση των δαπανών της κατά 11,5 δισ. ευρώ.

    "Είναι σαφές πως όλες οι υποχρεώσεις που συζητήθηκαν από την αρχή του χρόνου στο πλαίσιο του προγράμματός της πρέπει να τηρηθούν", προσέθεσε ο Σόιμπλε υπογραμμίζοντας πως, αν αυτό δεν συμβεί, "η εμπιστοσύνη θα πληγεί για μια ακόμη φορά και αυτό θα επιφέρει έναν αυξανόμενο κίνδυνο διάχυσης στους κόλπους της ευρωζώνης. Γι' αυτό το λόγο είναι που δεν μπορεί να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα".

    [04] Έκρηξη με έναν νεκρό έξω από αστυνομικό τμήμα της Κων/πολης

    Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες είναι τα θύματα από την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα έξω από αστυνομικό τμήμα σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

    Σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, η έκρηξη οφείλεται σε επίθεση καμικάζι και προκάλεσε τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων, περιλαμβανομένων αστυνομικών.

    Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 11:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στη συνοικία Σουλτανγκαζί, ιστορικό προπύργιο κουρδικών και ακροαριστερών οργανώσεων στο ευρωπαϊκό τμήμα της Κωνσταντινούπολης.

    Οι πέντε τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το NTV, το οποίο διευκρίνισε πως οι αρχές δημιούρησαν περίμετρο ασφαλείας στον τόπο της επίθεσης και πολλά ασθενοφόρα έχουν σπεύσει επιτόπου.

    Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο κοντά στον τόπο της έκρηξης και απευθύνονται εκκλήσεις στον πληθυσμό για να δώσει αίμα.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

    [05] Βιώσιμο το ΤΤ σύμφωνα με «εμπιστευτική» μελέτη, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτηση προς Στουρνάρα

    Δημοσιεύματα και έγκυρες πληροφορίες για την ύπαρξη μιας «εμπιστευτικής» μελέτης της Alvarez & Marsal για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επικαλούνται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Νάντια Βαλαβάνη, με βάση την οποία το ΤΤ είναι βιώσιμο.

    Σε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών αναφέρουν ότι η μελέτη, που εκπονήθηκε κατόπιν παραγγελίας του ΤΑΙΠΕΔ για τις προοπτικές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, «διαψεύδει κατηγορηματικά τους αυθαίρετους κυβερνητικούς ισχυρισμούς και τις τοποθετήσεις αμφιβόλου αντικειμενικότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, περί μη βιωσιμότητας του ΤΤ».

    Συγκεκριμένα τονίζουν ότι, ανάμεσα σε πέντε διαφορετικά σενάρια που προτείνει η έκθεση, η πιο φθηνή λύση είναι η επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού ιδρύματος η οποία πρέπει να συνοδευτεί με ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης του ΤΤ και θα κοστίσει 1,9 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2015.

    Κατόπιν αυτών, οι βουλευτές ρωτούν τον κ. Στουρνάρα αν αληθεύουν όλα αυτά, αν η κυβέρνηση σκοπεύει να εγκαταλείψει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και ζητούν να καταθέσει τη μελέτη.

    [06] Δύο πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη, στην Άνδρο και τη Φθιώτιδα

    Δύο πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη, στην Άνδρο και τη Φθιώτιδα.

    Η πυρκαγιά στην Άνδρο εκδηλώθηκε, χθες το βράδυ, σε χορτολιβαδική έκταση στην θέση Βιτάλι και μαίνεται σε δύο μέτωπα, χωρίς να απειλεί κατοικημένη περιοχή.

    Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 24 πυροσβέστες με δύο οχήματα και 20 εθελοντές, ενώ το πρωί τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα που βρίσκονται εκεί δεν μπόρεσαν να πάρουν μέρος στην πυρόσβεση, καθώς δεν μπορούσαν να πάρουν νερό από την θάλασσα, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

    Η πυρκαγιά στη Φθιώτιδα εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Ζέλι. Για την κατάσβεσή της ενεργούν 33 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρο τμήμα και τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

    [07] Εισβολή ληστών σε σπίτι στην Πεντέλη

    Τρεις άγνωστοι ληστές εισέβαλαν τα ξημερώματα σε διώροφη μονοκατοικία γιατρού στην Πεντέλη, παραβιάζοντας την μπαλκονόπορτα. Αφού ακινητοποίησαν τον ίδιο και την οικογένειά του, με χρήση σωματικής βίας, αφαίρεσαν 1.000 ευρώ και τα κλειδιά δύο αυτοκινήτων.

    Δεν κατάφεραν όμως να πάρουν τα οχήματα γιατί χτύπησε ο συναγερμός και τράπηκαν σε φυγή. Οι δράστες αναζητούνται.

    [08] «Ο κόσμος που ετοιμάσαμε για τα παιδιά μας είναι άδικος και διχασμένος», αναφέρει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

    Στις αντιφάσεις του κόσμου μας, στην αδικία και το διχασμό της κοινωνίας μας, στα προβλήματα με τους άστεγους, τους πεινασμένους, τους ανθρώπους χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αναφέρθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, σε μήνυμά του προς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, σήμερα, ημέρα αγιασμού στα σχολεία, σε κάποια από τα οποία παρέστη και ο ίδιος.

    «Ο κόσμος που ετοιμάσαμε για τα παιδιά μας είναι άδικος και διχασμένος από ένα βαθύ ρήγμα που διαπερνά τις κοινωνίες και τις χωρίζει σε ευημερούσες και μη. Τρομάζουν τα παιδιά μπροστά σε αυτόν τον ανήθικο διαχωρισμό. Φοβούνται αυτόν τον κόσμο στον οποίο συζεί η σιωπή με την οργή και οι ενήλικες αγνοούν τους ανήλικους», αναφέρει ο αρχιεπίσκοπος και τονίζει: «Έχουμε καθήκον να θυμόμαστε ότι υποσχεθήκαμε στα παιδιά μας τουλάχιστον ένα κόσμο που θα είναι δικαιότερος, περισσότερο φωτεινός και ανθρώπινος. Να θυμηθούμε τον Κομένιο που έλεγε: να διαπαιδαγωγείς σημαίνει να βοηθάς τον κάθε άνθρωπο να σωθεί και να αγωνίζεσαι για την οικοδόμηση μιας ανθρώπινης κοινωνίας σε ολόκληρο τον κόσμο».

    Απευθυνόμενος προς τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων τους προτρέπει: «Αντικρίστε το σχολείο σας με τα μάτια της δημιουργίας, αναζητήστε τη γνώση που θεμελιώνει ελπίδα και προοπτική. Υπάρχει στα βιβλία σας καλά κρυμμένη, αλλά εύκολα μπορείτε να την ανακαλύψετε. Αρκεί να ταξιδέψετε, να διαβάσετε, να αμφισβητήσετε, να ακούσετε μουσική, να βρείτε το μεγαλείο που σας έχει δωρίσει ο Θεός, στην καρδιά σας».

    [09] Η Phillips ανακοίνωσε την περικοπή επιπλέον 2.200 θέσεων εργασίας

    Η μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία ηλεκτρονικών Phillips ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπή 2.200 θέσεων εργασίας, καθώς αύξησε το στόχο για τη μείωση των δαπανών της σε 1,1 δισεκ. ευρώ, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και του υψηλού κόστους συντάξεων που αντιμετωπίζει.

    Ο όμιλος, ο οποίος είχε προηγουμένως θέσει ως στόχο τη μείωση των δαπανών κατά 800 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε το νέο σχέδιο σήμερα στο Λονδίνο. Η Phillips είχε ανακοινώσει πέρυσι την περικοπή 4.500 θέσεων εργασίας.

    [10] "Βυθίζεται" η οικοδομή

    Πτώση 40% καταγράφηκε τον Ιούνιο εφέτος στον όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, ενώ οι εξελίξεις δεν προοιωνίζονται θετικές, από το γεγονός ότι και οι οικοδομικές άδεις που εκδόθηκαν μειώθηκαν κατά 41,7%.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τον Ιούνιο 2012 το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 1.950 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 295,9 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.097,0 χιλιάδες m3 όγκου. Και παρουσίασε μείωση 41,7 % στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 42,4% στην επιφάνεια και 40% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.

    Το εξάμηνο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2012, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει μείωση 17,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 15,5% στην επιφάνεια και 13,9% στον όγκο, σε σχέση με το α΄εξάμηνο του 2011.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 September 2012 - 8:30:50 UTC