Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-06-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για πρώτη φορά μπαίνουν στην ελληνική Βουλή 60 γυναίκες βουλευτές
  • [02] Σε καταστολή διασωληνωμένος ο Μουμπάρακ
  • [03] Στους 800.000 οι πρόσφυγες το 2011
  • [04] Στον ρυθμό της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής
  • [05] Ποινική δίωξη κατά του Ιφικράτη Αμυρά που καλούσε σε ένοπλο αγώνα
  • [06] Μ. Ραχόι: Οι όροι της ευρωπαϊκής βοήθειας θα καθοριστούν μετά τον τραπεζικό έλεγχο
  • [07] Δε θα αποφασίσουν οι ξένοι ποιος θα κυβερνήσει τη Συρία, δήλωσε ο Βλ. Πούτιν
  • [08] Στους " 8 " του EURO 2012 προκρίθηκαν Αγγλία και Γαλλία
  • [09] Τρία μονόπρακτα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την ψυχανάλυση
  • [10] Ένας αμερικανικός σούπερ-υπολογιστής είναι ο ταχύτερος στον κόσμο
  • [11] Ένας νεκρός κάθε εβδομάδα σε συγκρούσεις για περιβαλλοντικά θέματα
  • [12] Επιτυχής η πρώτη μεταμόσχευση παγκρέατος στην Κύπρο
  • [13] Σε εξέλιξη δασική φωτιά στην Καραθώνα Ναυπλίου
  • [14] Διοξίνη σε υψηλότερα του επιτρεπτού επίπεδα, σε αβγά στη Γερμανία

  • [01] Για πρώτη φορά μπαίνουν στην ελληνική Βουλή 60 γυναίκες βουλευτές

    Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αναδείχθηκαν 60 γυναίκες στην ελληνική βουλή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Ιουνίου, δηλαδή ποσοστό της τάξεως του 20%, συγκριτικά αυξημένο σε σχέση με τις εκλογές του 2009 κατά 2,7%.

    Ωστόσο, όπως σημειώνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με ανακοίνωσή της, η συμμετοχή των γυναικών κατά 1/5 στη νέα βουλή εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ χαμηλότερα της θεσμοθετημένης ποσόστωσης του 1/3 στους εκλογικούς συνδυασμούς όλων των κομμάτων «και ακόμη χαμηλότερα από το στόχο της ισόρροπης συμμετοχής ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων, στόχο που προωθούν οι πολιτικές του "Εθνικού Προγράμματος για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013", της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων».

    Το ποσοστό των γυναικών στις κοινοβουλευτικές ομάδες έχει ως εξής:

    Νέα Δημοκρατία: 13,95% (18 γυναίκες)

    ΣΥΡΙΖΑ: 30,99% (22 γυναίκες)

    ΠΑΣΟΚ: 9,09% (3 γυναίκες)

    Ανεξάρτητοι Έλληνες: 35,00% (7 γυναίκες)

    Χρυσή Αυγή: 5,56% (1 γυναίκα)

    Δημοκρατική Αριστερά: 29,41% (5 γυναίκες)

    ΚΚΕ: 33,33% (4 γυναίκες)

    [02] Σε καταστολή διασωληνωμένος ο Μουμπάρακ

    ΟΧόσνι Μουμπάρακ βρίσκεται σε καταστολή και διασωληνωμένος αλλά όχι κλινικά νεκρός, σύμφωνα με τηλεγράφημε του πρακτορείου Ρόιτερς.

    Ο Χόσνι Μουμπάρακ μεταφέρθηκε νωρίτερα σε στρατιωτικό νοσοκομείο αφού υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε από το Λος Κάμπος του Μεξικού ότι "είναι το τέλος" του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση της υγείας του.

    "Δεν έχω περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του Μουμπάρακ. Με ενημέρωσαν ότι είναι κλινικά νεκρός", σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση, Μ. Φαράκου

    [03] Στους 800.000 οι πρόσφυγες το 2011

    Μήνυμα με τίτλο «Οι πρόσφυγες δεν έχουν επιλογή. Ας τους βοηθήσουμε», απευθύνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

    "Περισσότεροι από 42 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν εγκαταλείψει αναγκαστικά τα σπίτια και τις κοινότητές τους. Μόνο τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εγκατέλειψαν τις χώρες τους εξαιτίας ενός κύματος συγκρούσεων στην Ακτή Ελεφαντοστού, στη Λιβύη, στο Μαλί, στη Σομαλία, στο Σουδάν και στη Συρία" δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ.

    Στον αριθμό- ρεκόρ των 800.000 έφτασαν εκείνοι που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους το 2011, σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    [04] Στον ρυθμό της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής

    Επτά χορωδίες- φιλαρμονικές ορχήστρες, 56 dj's, 187 δημιουργοί- ερμηνευτές, 279 συγκροτήματα, είναι οι 2.500 καλλιτέχνες που ενώνουν και φέτος τις μουσικές τους δυνάμεις, καλύπτοντας όλο το φάσμα της μουσικής και γιορτάζουν μαζί με το κοινό, για 13η φορά την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, αύριο, 21 Ιουνίου.

    Έως και το Σάββατο 23 Ιουνίου, σε 27 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, το κοινό θα απολαύσει δωρεάν, σε 582 μουσικές εκδηλώσεις, διαφορετικούς ήχους και μελωδίες στην απόλυτη μουσική γιορτή.

    Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής προσφέρει την δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες, να δουν από κοντά -και πάντα δωρεάν- ένα πολύ μεγάλο πολιτιστικό δρώμενο, επιλέγοντας μεταξύ δεκάδων εκπροσώπων όλων των ειδών μουσικής, ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία σε εκατοντάδες καλλιτέχνες να παρουσιάσουν την δουλειά τους και να ακουστούν σε ένα ευρύ κοινό.

    [05] Ποινική δίωξη κατά του Ιφικράτη Αμυρά που καλούσε σε ένοπλο αγώνα

    Ποινική δίωξη, σε βαθμό πλημμελήματος, σε βάρος του Ιφικράτη Αμυρά για την υπόθεση της διαδικτυακής εκπομπής, στην οποία φέρεται να καλούσε σε ένοπλο αγώνα τους πολίτες, άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γ. Δραγάτσης.

    Ο εισαγγελέας απήγγειλε σε βάρος του κ. Αμυρά την κατηγορία της πρόκλησης σε τέλεση κακουργημάτων και παρέπεμψε την υπόθεση με απευθείας κλήση στο ακροατήριο.

    [06] Μ. Ραχόι: Οι όροι της ευρωπαϊκής βοήθειας θα καθοριστούν μετά τον τραπεζικό έλεγχο

    Η Ισπανία περιμένει τα αποτελέσματα του ανεξάρτητου τραπεζικού ελέγχου για να καθορίσει το αίτημα βοήθειας που θα απευθύνει στους ευρωπαίους εταίρους της για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι από τη σύνοδο της G20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού.

    "Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να διαπραγματευόμαστε το μνημόνιο" που θα συνοδεύει το αίτημα για χορήγηση βοήθειας, επισήμανε ο Ραχόι και πρόσθεσε πως οι όροι της ευρωπαϊκής βοήθειας θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των ελέγχων.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου

    [07] Δε θα αποφασίσουν οι ξένοι ποιος θα κυβερνήσει τη Συρία, δήλωσε ο Βλ. Πούτιν

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπερασπίστηκε την πολιτική της Μόσχας να μην επεμβαίνει στην κρίση στη Συρία, επισημαίνοντας πως δεν θα αποφασίσουν οι ξένοι ποιός θα κυβερνήσει τη χώρα.

    " Πιστεύουμε πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για τις άλλες χώρες ποιός θα βρίσκεται στην εξουσία και ποιός όχι ", είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη σύνοδο της G20 στο Μεξικό.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου

    [08] Στους " 8 " του EURO 2012 προκρίθηκαν Αγγλία και Γαλλία

    Στους " 8 " του EURΟ 2012 προκρίθηκε η Αγγλία, που νίκησε 1-0 την Ουκρανία. Η ομάδα του Ρόι Χότζσον κατέκτησε την πρώτη θέση του Δ΄ ομίλου κι έτσι στους προημιτελικούς θα αντιμετωπίσει την Ιταλία.

    Η αδιάφορη Σουηδία υποχρέωσε τη Γαλλία στην πρώτη της ήττα με 2-0, αλλά παρ' όλα αυτά η ομάδα του Λοράν Μπλαν πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά του Euro 2012, όπου θα αντιμετωπίσει την Ισπανία.

    [09] Τρία μονόπρακτα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την ψυχανάλυση

    Η ψυχανάλυση είναι το βασικό θέμα των τριών μονόπρακτων έργων σύγχρονης όπερας που παρουσιάζονται, σε ενιαίο σκηνικό, στο θέατρο Ολύμπια στις 21 και 23 Ιουνίου.

    Τα δύο εξ' αυτών, ο «Διωγμένος» της Ευαγγελίας Τόνια και«Ο Φρόιντ για εκείνη» του Ιωσήφ Βαλέτ, επελέγησαν μέσω διαγωνισμού για «νέο έργο όπερας Ελληνα συνθέτη» τον οποίο διοργάνωσε για πρώτη φορά η ΕΛΣ σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών.

    Το τρίτο έργο, η «Παλίρροια» του Μπόρις Μπλάχερ γράφτηκε το 1946 στο Βερολίνο.

    [10] Ένας αμερικανικός σούπερ-υπολογιστής είναι ο ταχύτερος στον κόσμο

    Οι ΗΠΑ ξαναπήραν τα σκήπτρα του ταχύτερου σούπερ- υπολογιστή στον κόσμο χάρη στον «Sequoia» της ΙΒΜ, ο οποίος άφησε πίσω του τον έως τώρα «βασιλιά», τον υπερ-υπολογιστή «K» της ιαπωνικής Fujitsu, ο οποίος πλέον πέφτει στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

    Το νέο «τέρας» της αμερικανικής εταιρείας ΙΒΜ είναι εγκατεστημένο στο εθνικό εργαστήριο Λόρενς Λίβερμορ του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, στην Καλιφόρνια. Ο «Sequoia» θα χρησιμοποιηθεί για προσομοιώσεις που θα βοηθήσουν, ώστε να επεκταθεί η διάρκεια ζωής των γερασμένων πυρηνικών όπλων, καθώς, σύμφωνα με το BBC, με τον τρόπο αυτόν, θα αποφευχθούν οι πραγματικές υπόγειες πυρηνικές δοκιμές.

    [11] Ένας νεκρός κάθε εβδομάδα σε συγκρούσεις για περιβαλλοντικά θέματα

    Τουλάχιστον ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του κάθε εβδομάδα σε όλο τον κόσμο σε περιβαλλοντικές διενέξεις, καθώς οι συγκρούσεις για την κατοχή γης, φυσικών πόρων και δασών γίνονται ολοένα και πιο βίαιες.

    Η ανθρωπιστική οργάνωση Global Witness (Παγκόσμιος Μάρτυρας) που επικεντρώνεται στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων αναφέρει σε έκθεσή τους ότι τουλάχιστον 106 άνθρωποι σκοτώθηκαν το 2011, σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με το 2009, σε συγκρούσεις και επιθέσεις σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδονησία και το Περού.

    Συνολικά από το 2002 μέχρι το 2011 έχασαν τη ζωή τους 711 άνθρωποι, δηλαδή περίπου ένας κάθε εβδομάδα, σε συγκρούσεις που αφορούν περιβαλλοντικά θέματα. Σύμφωνα με την οργάνωση, οι δράστες στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν ατιμώρητοι.

    Επιμέλεια: Φ. Γιοβάνογλου

    [12] Επιτυχής η πρώτη μεταμόσχευση παγκρέατος στην Κύπρο

    Ο 29χρονος Κύπριος λήπτης παγκρέατος δήλωσε την Τρίτη, μερικές μέρες μετά τη μεταμόσχευση, ότι αισθάνεται πολύ καλά. Επίσης, ανέφερε ότι ετοίμασε με τη βοήθεια τού αδελφού του και θα αποστείλει μέχρι την Παρασκευή μία ευχαριστήρια επιστολή προς την οικογένεια που δώρισε τα όργανα του δικού της ανθρώπου και έτσι μπόρεσε να κάνει τη μεταμόσχευση.

    Η μεταμόσχευση παγκρέατος, η πρώτη στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου, από ομάδα οκτώ Κυπρίων γιατρών.

    Η υγεία τού 29χρονου λήπτη, στον οποίο έγινε την ίδια μέρα και μεταμόσχευση νεφρού, σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς του, εξελίσσεται ομαλά και αναμένεται να πάρει εξιτήριο.

    Σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας, Σταύρος Μαλάς, συνεχάρη την ιατρική ομάδα. «Χαίρομαι, που καταφέραμε να προχωρήσουμε σε αυτή την εξέλιξη στην Κύπρο. Η όλη διαδικασία πήρε 28 ώρες», συμπλήρωσε.

    [13] Σε εξέλιξη δασική φωτιά στην Καραθώνα Ναυπλίου

    Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στην Καραθώνα Ναυπλίου και γρήγορα έλαβε διαστάσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

    Η φωτιά καίει δασική έκταση πλησίον της παραλίας της Καραθώνας και ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας δίνουν μάχη να τη θέσουν υπό έλεγχο.

    Αυτή την ώρα επιχειρούν 14 επανδρωμένα οχήματα και 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη.

    [14] Διοξίνη σε υψηλότερα του επιτρεπτού επίπεδα, σε αβγά στη Γερμανία

    Η δηλητηριώδης χημική ουσία διοξίνη εντοπίστηκε σε υψηλότερα επίπεδα του επιτρεπτού σε αβγά που προέρχονται από ένα γερμανικό αγρόκτημα ύστερα από ανάλογα κρούσματα που σημειώθηκαν σε έξι άλλα αγροκτήματα της χώρας τον Απρίλιο και τον Μάιο, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

    Το αγρόκτημα με πουλερικά βρίσκεται στην περιοχή Έμσλαντ του βόρειου γερμανικού κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας του κρατιδίου.

    Το αγρόκτημα με τα 12.000 πουλερικά τέθηκε σε καραντίνα και τα αβγά που παρήγαγε αποσύρθηκαν από την αγορά.

    Πρόσφατα εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα διοξίνης σε αβγά σε αγροκτήματα στην Κάτω Σαξονία και το γειτονικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 June 2012 - 8:30:30 UTC