Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-12-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι ομαδικοί θάνατοι θαλάσσιων θηλαστικών ανησυχούν τους επιστήμονες
  • [02] Το Τρίτο Στεφάνι "ανεβαίνει" Θεσσαλονίκη
  • [03] Στους 957 οι νεκροί από τις πλημμύρες στις Φιλιππίνες
  • [04] Αναγνωρίστηκε ως ιατρική πράξη η υπερθερμία
  • [05] Eλικόπτερο - ρομπότ στον Θερμαϊκό
  • [06] Κίνηση "για μια νέα σοσιαλδημοκρατία", συγκρότησαν 5 πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ
  • [07] Νεκρός, δεμένος χειροπόδαρα, βρέθηκε 46χρονος ψυχίατρος στη Θεσσαλονίκη
  • [08] Δρομολογήθηκε η φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες
  • [09] Κλίντον - Μαρκουλλή συζητούν για Κυπριακό και ευρωπαϊκή πορεία Τουρκίας
  • [10] "Τέλος" ο Λαζαρόνι από την εθνική ομάδα του Κατάρ
  • [11] Η δίαιτα με λιγότερες θερμίδες διατηρεί νεανικό τον εγκέφαλο
  • [12] Προς αναβολή η αυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
  • [13] Η Fitch εξετάζει ανάκληση της αξιολόγησης "ΑΑΑ" στην "Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων"

  • [01] Οι ομαδικοί θάνατοι θαλάσσιων θηλαστικών ανησυχούν τους επιστήμονες

    Κέρκυρα, Ελλάδα 20/12/2011 10:10 (ΑΠΕ-ΜΠΕ της ανταποκρίτριάς μας Τζώρα Μ.)

    Κέρκυρα: Οι ομαδικοί θάνατοι θαλάσσιων θηλαστικών ανησυχούν τους επιστήμονες

    Οι ομαδικοί θάνατοι θαλάσσιων θηλαστικών, όπως οι ζιφιοί, η αισθητή μείωση του ιχθυοαποθέματος, οι νεκρές θαλάσσιες χελώνες, η εξαφάνιση της φώκιας Monachus-Monachus από την Κέρκυρα, οι θάνατοι ψαριών από εγκεφαλίτιδα και άλλες επιδημίες, που παρατηρούνται στη θάλασσα του Ιονίου Πελάγους, ανησυχούν τους ειδικούς, οι οποίοι εξετάζουν προσεκτικά την υπόθεση.

    Στις δυτικές ακτές του νησιού, τον τελευταίο μήνα ξεβράστηκαν θαλάσσια κήτη, φαλαινοδέλφινα ή ζιφιοί, ενώ ψαράδες στο βόρειο Ιόνιο κάνουν λόγο για νεκρά ψάρια.

    Ανάλογα φαινόμενα με νεκρά ψάρια παρατηρούνται και νοτιότερα, στη Λευκάδα, την Ιθάκη, τον Καστό, τον Κάλαμο και τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας.

    Μάλιστα, στις 10 Νοεμβρίου, στην Πάλαιρο, ψαροντουφεκάδες αντίκρισαν εκατοντάδες νεκρά ψάρια. Το ανησυχητικό, όπως λένε οι ψαράδες, είναι ότι δεν πρόκειται για αφρόψαρα, αλλά για ψάρια του βυθού, όπως ροφοί, συναγρίδες και σφυρίδες.

    Αναζητώντας τα αίτια των προβλημάτων, που παρουσιάζει η κερκυραϊκή θάλασσα, το αρμόδιο τμήμα Αλιείας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ανατρέχει σε μία σειρά από γεγονότα της τελευταίας 20ετίας, για τα οποία εξετάζει, εάν και πόσο επιβάρυναν το θαλάσσιο οικοσύστημα στην Αδριατική και το Β. Ιόνιο.

    Ο προϊστάμενος Σταμάτης Γκίνης, βιολόγος-ιχθυολόγος, και η συνεργάτιδά του, υδροβιολόγος Σαββίνα Γκιώνη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκαν σε καταστάσεις και γεγονότα, που καταγράφηκαν στον χάρτη του Ιονίου και της Αδριατικής και εξετάζονται, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν σχετίζονται με τα προβλήματα που παρατηρούνται:

    «*Η ιταλική μαφία αποκάλυψε ότι έχει βυθίσει στα νερά του Ιονίου πελάγους, περισσότερα από 7 πλοία, φορτωμένα με τοξικά και πυρηνικά απόβλητα. Ο μαφιόζος Φραντσέσκο Φόντι παραδέχτηκε στους Ιταλούς ανακριτές, το 2009, ότι ήταν μέλος κυκλώματος, το οποίο, την τελευταία 20ετία, βύθισε 30 πλοία στην Αδριατική, το Ιόνιο και τη Μεσόγειο. Τα πλοία μετέφεραν τοξικά απόβλητα.

  • Σύμφωνα με στοιχεία της μεγάλης ιταλικής περιβαλλοντικής ομάδας Lega Ambiente, τα τελευταία 30 χρόνια περίπου 50 πλοία, φορτωμένα με τοξικά απόβλητα, έχουν χαθεί στη Μεσόγειο, ανάμεσά τους επτά, τα οποία βυθίστηκαν στο Ιόνιο, από τους Παξούς μέχρι τη Μεσσηνία.

  • Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, νατοϊκά βομβαρδιστικά αεροσκάφη ξεφόρτωσαν βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Αδριατική θάλασσα.

  • Πριν από περίπου είκοσι χρόνια, γερμανικό πλοίο, που μετέφερε τοξικά απόβλητα στην Αλβανία, βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή του Β. Ιονίου μαζί με το φορτίο του.

  • Σε όλο το βόρειο Ιόνιο, καθώς και στη νότια Αδριατική, γίνονται συνεχείς υποθαλάσσιες έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Στις έρευνες αυτές γίνεται χρήση ηχοβολιστικών μηχανημάτων, τα οποία επηρεάζουν -σύμφωνα με τους επιστήμονες- το νευρικό σύστημα των ψαριών.

  • Κατά τη διάρκεια των πολεμικών ασκήσεων τις Ελλάδας, του ΝΑΤΟ και της Ιταλίας γίνεται χρήση συγχρόνων μεθόδων ηχοεντοπισμού των «αντιπάλων».

  • Τα κράτη του Ιονίου (Ιταλία, Ελλάδα), καθώς και εκείνα της Αδριατικής (Αλβανία, Κροατία κ.τλ.), χρησιμοποιούν το θαλάσσιο οικοσύστημα ως τελικό αποδέκτη για κάθε είδος ρύπους (οικιστικά, βιομηχανικά, γεωργικά κ.τλ.).

  • Η υπεραλίευση των θαλασσών έχει μειώσει αισθητά τα ιχθυοαποθέματα και έχει διαταράξει την τροφική αλυσίδα, ιδιαίτερα τα ζώα που βρίσκονται στα ανώτερα τροφικά επίπεδα.

  • Υποθαλάσσια φυσικά φαινόμενα μπορούν να δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα στους φυσικούς πληθυσμούς (π.χ. σεισμοί, εκρήξεις υποθαλάσσιων ηφαιστείων, κ.τλ.).

  • Διάφορές επιδημίες (ιώσεις, βακτηριώσεις, κ.λπ.) μπορούν να αποδεκατίσουν ολόκληρους φυσικούς πληθυσμούς.

  • Υπάρχει έλλειψη περιβαλλοντικής παιδείας, τόσο στους αλιείς, όσο στους ανθρώπους που κατοικούν ή επισκέπτονται στις παράκτιες περιοχές.

    Ταυτόχρονα, παρατηρείται έλλειψη αστυνόμευσης για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος από τις κρατικές και αυτοδιοίκητες αρχές.

  • Παρατηρείται μεγάλη τουριστική δραστηριότητα στις περισσότερες παράκτιες περιοχές της Κερκύρας, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του θαλάσσιου οικοσυστήματος».

    Από τα νεκρά φαλαινοδέλφινα έχουν ληφθεί δείγματα από τους ιστούς, προκειμένου να εντοπιστούν τα πιθανά αίτια θανάτου, όπως η τοξικότητα, τα βαριά μέταλλα και οι ασθένειες.

    Η μη κυβερνητική οργάνωση «Αρχιπέλαγος», που έκανε τη δειγματοληψία από τα νεκρά κήτη, σε σχετική της ανακοίνωση αναφέρει ότι οι μαζικοί εκβρασμοί τού συγκεκριμένου είδους φάλαινας στην Κέρκυρα αποτελεί ένα σπάνιο και ανεξήγητο φαινόμενο.

    «Πρόκειται αναμφίβολα για ένα πολύ οδυνηρό γεγονός, που λαμβάνει χώρα στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου, που μας ανησυχεί ιδιαίτερα και πρέπει οπωσδήποτε να προβληματίσει την επιστημονική κοινότητα και τις αρμόδιες αρχές, καθώς τα αίτια θανάτου ίσως σχετίζονται -άμεσα ή έμμεσα- με την ανθρωπογενή παρέμβαση», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης.

    [02] Το Τρίτο Στεφάνι "ανεβαίνει" Θεσσαλονίκη

    Το Τρίτο Στεφάνι, το έργο που καθιέρωσε τον Κώστα Ταχτσή, σε θεατρική διασκευή των Σταμάτη Φασουλή και Θανάση Νιάρχου ανεβαίνει για περιορισμένες παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, από τις 4 Ιανουαρίου του 2012.

    Το έργο, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Εθνικό Θέατρο την περίοδο 2009-2010, ανεβαίνει σε συμπαραγωγή της Ελληνικής Θεαμάτων, του Εθνικού Θεάτρου και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Το Τρίτο Στεφάνι ένα από τα σημαντικότερα νεοελληνικά μυθιστορήματα, εκδόθηκε το 1962. Έργο αυτοβιογραφικό, με πρόσωπα από τη ζωή και τις μνήμες του συγγραφέα, Το Τρίτο Στεφάνι, σκιαγραφεί με πρωτόγνωρο για την εποχή του τρόπο ένα κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας μέσα από τη ματιά δύο γυναικών, της Νίνας και της Εκάβης.

    Δύο γυναίκες οικείες, γεμάτες δύναμη και αδυναμίες, ξετυλίγουν μπροστά μας το νήμα της ζωής τους: γάμοι, απιστίες, διαζύγια, θάνατοι, οικονομικές αποτυχίες, οικογενειακά δράματα. Η προσωπική, μικρή τους ιστορία είναι δεμένη με τη μεγάλη ιστορία, με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας - τα κυριότερα γεγονότα του πρώτου μισού του περασμένου αιώνα - ο Μακεδονικός αγώνας, οι Βαλκανικοί πόλεμοι, η Μικρά Ασία, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή - περνάνε μπροστά μας. Άλλοτε καθοριστικά και άλλοτε σαν φόντο σε ένα συναισθηματικό τοπίο.

    Τη σκηνοθεσία της παράστασης, στην οποία παίζουν η Νένα Μεντή, η Φιλαρέτη Κομνηνού, ο Γιάννης Στάνκογλου, η Τάνια Τρύπη και 20 ακόμη ηθοποιοί, "υπογράφει" ο Σταμάτης Φασουλής, με βοηθό τον Γιώργο Παπαδόπουλο. Τα σκηνικά είναι της Έλλης Παπαγεωργακοπούλου, τα κοστούμια της Ντέννης Βαχλιώτη, ενώ υπεύθυνος για τη μουσική σύνθεση-επιμέλεια είναι ο Θοδωρής Οικονόμου. Την κίνηση επιμελήθηκε η Αποστολία Παπαδαμάκη, τη μουσική διδασκαλία η Μελίνα Παιονίδου και τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος.

    [03] Στους 957 οι νεκροί από τις πλημμύρες στις Φιλιππίνες

    Ο αριθμός των νεκρών από τις καταστροφικές πλημμύρες στις Φιλιππίνες έφτασε τους 957, ανακοίνωσε το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας (OCD) σήμερα.

    Οι περισσότεροι νεκροί καταγράφηκαν στην πόλη Καγκαγιάν ντε Ορο των νοτίων Φιλιππίνων (579) και 279 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην γειτονική πόλη Ιλιγκαν, δήλωσε ο επικεφαλής του OCD Μπενίτο Ράμος.

    Ο πρόεδρος της χώρας Μπενίνιο Ακίνο επισκέφτηκε τις δύο πόλεις και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει τα θύματα της καταστροφής με όλους τους πόρους που διαθέτει.

    Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι περίπου 8,6 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για την στέγαση όσων έχασαν τα σπίτια τους, για την αποκατάσταση εργοστασίων, για την παροχή φαρμάκων και για την εγκατάσταση συστήματος προειδοποίησης πλημμυρών.

    Ο Ακίνο ζήτησε επίσης από τους τοπικούς αξιωματούχους να εξαντλήσουν κάθε διαθέσιμο μέσο ώστε να βρεθούν οι αγνοούμενοι.

    Από την πλευρά του, ο Ράμος τόνισε ότι το OCD λαμβάνει συγκεχυμένες πληροφορίες από τις τοπικές αρχές, τα συνεργεία διάσωσης και τους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί. "Έχουμε χάσει το λογαριασμό", είπε χαρακτηριστικά.

    Κυβέρνηση και οργανώσεις αρωγής διανέμουν νερό, τρόφιμα και φάρμακα σε περισσότερους από 330.000 ανθρώπους που έχουν μείνει άστεγοι. Περίπου 43.000 από αυτούς ζουν σε άθλια κέντρα υποδοχής, χωρίς τις βασικές υποδομές, αναγκάζοντάς τους να ζητιανεύουν φαγητό στους δρόμους.

    [04] Αναγνωρίστηκε ως ιατρική πράξη η υπερθερμία

    Μία διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδος καταπολέμησης του καρκίνου η οποία είναι ακίνδυνη και χωρίς παρενέργειες για τον ασθενή , η υπερθερμία, αναγνωρίστηκε πρόσφατα ως ιατρική πράξη από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας της χώρας μας και απομένει η δημοσίευση στο ΦΕΚ προκειμένου να αρχίσει να καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται στην Αθήνα στο νοσοκομείο Αττικόν και σε δύο ιδιωτικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, ενώ ήδη από το 2010 έχει τύχει θετικής αποδοχής αίτημα για προμήθεια του ειδικού μηχανήματος από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Το κόστος της προμήθειας του μηχανήματος υπερθερμίας κυμαίνεται από 150.000 έως 250.000 ευρώ ,ενώ το κόστος της κάθε συνεδρίας έχει κοστολογηθεί στα 60 ευρώ για την επί πολλοίς εφαρμογή της και στα 120 ευρώ για την εν τω βάθει εφαρμογή.

    Η υπερθερμία βασίζεται στην αύξηση της θερμοκρασίας τοπικά - περιοχικά πέρα από το φυσιολογικό σε εύρος 42 βαθμούς C ως 45 βαθμούς C, ή συστηματικά σε όλο το σώμα σε εύρος 41,5 βαθμούς C - 41,8 βαθμούς C χωρίς να προκαλεί σοβαρά τοξικά φαινόμενα. Ο ασθενής μπαίνει σε ένα κουβούκλιο όπου με τη βοήθεια της υπέρυθρης ακτινοβολίας αυξάνεται η θερμοκρασία. Η υπερθερμία μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά στο ιατρείο ενώ όταν ολοσωματικά μπορεί να εφαρμοστεί σε νοσοκομείο υπό γενική αναισθησία.

    Η περιοχική τοπικά εφαρμοζόμενη υπερθερμία γίνεται κάθε 72 ώρες. Η πιο σύντομη χρονικά επανάληψη της αποφεύγεται για να ξεπεραστεί η θερμοαντοχή των καρκινικών κυττάρων που αναπτύσσεται αν εφαρμοστεί πιο γρήγορα. Γίνονται αρχικά 12 συνεδρίες και ακολούθως εκτιμάται το αποτέλεσμα της θεραπείας με εργαστηριακές εξετάσεις . Αν ο ασθενής κάνει ακτινοθεραπεία τότε η περιοχική γίνεται αμέσως μετά την ακτινοβόληση του όγκου , ενώ αν κάνει χημειοθεραπεία η περιοχική γίνεται εντός 12 ωρών από την χημειοθεραπεία για να εξασφαλιστεί η συνεργική δράση της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας με την ογκοϋπερθερμία .

    Η ολοσωματική υπερθερμία, η οποία προς το παρόν εφαρμόζεται μόνο σε ιδιωτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, γίνεται μια φορά κάθε 30 ημέρες για τρεις συνεχόμενες μήνες .Θετική δράση για ογκολογική πάθηση επιτυγχάνεται στην ολοσωματική αν η θερμοκρασία του σώματος ανέλθει στους 39 βαθμούς C για 3 - 4 ώρες ή στους 41 βαθμούς C και υψηλότερα για πάνω από 60 λεπτά (η τελευταία εφαρμογή ονομάζεται εντατική ολοσωματική υπερθερμία ).

    «Η περιοχική υπερθερμία έχει αντικαρκινική δράση καταστρέφοντας άμεσα τα καρκινικά κύτταρα του όγκου χωρίς να βλάπτονται τα πέριξ του καρκίνου υγιή κύτταρα και κυρίως χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά η άμυνα του οργανισμού .Με τη συστηματική υπερθερμία ανεβάζουμε για ώρες την θερμοκρασία του σώματος προκαλούμε δηλαδή τεχνητά πυρετό ο οποίος μπορεί να καταστρέψει όγκους και τις διάσπαρτες στο σώμα (μικρό) -μεταστάσεις .Η ολοσωματική υπερθερμία όμως εκτός από την άμεση καταστροφή των καρκινικών κυττάρων προκαλεί και αύξηση της άμυνας του οργανισμού εναντίον του καρκίνου μέσω διέργεσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος . Έτσι υπάρχει ανοσοανταπόκριση εναντίον του όγκου κάτι που βοηθά έμμεσα στην μείωση αυτού . Επίσης μπορεί να ανακουφίσει τους πόνους εξαιτίας της ασθένειας» εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο χειρουργός-ογκολόγος Λάζαρος Δανιηλίδης.

    «Η υπερθερμία σε συνδυασμό με την ακτινοθεραπεία ή και τη χημειοθεραπεία ενισχύει την πλήρη ανταπόκριση του όγκου στη θεραπεία καθώς και τον τοπικό έλεγχο της νόσου. Είναι μία μέθοδος χωρίς σοβαρές παρενέργειες. Αυτή η αύξηση της αποτελεσματικότητας που επιφέρει η υπερθερμία δίκαια την καθιστά ως τον τέταρτο πυλώνα στη θεραπεία εναντίον του καρκίνου» επισήμανε ο ογκολόγος -ακτινοθεραπευτής, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Βασίλειος Κουκουλίας

    Να σημειωθεί ότι η χώρα μας διαθέτει τη τεχνογνωσία για τη κατασκευή μηχανήματος υπερθερμίας και μάλιστα το πρώτο μηχάνημα υπερθερμίας είχε κατασκευαστεί το1987 με τη συνεργασία του Α΄ Εργαστηρίου Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο καθώς και του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, με τους καθηγητές Κ. Παπαβασιλείου και Ν. Ουζούνογλου, αντίστοιχα. Βέβαια από τότε και ειδικά τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλά με την πρόοδο της τεχνολογίας . Έτσι οι νέες γενιές των μηχανημάτων ογκοϋπερθερμίας εξασφαλίζουν την εφαρμογή της χωρίς ουσιαστικά καμία παρενέργεια για τον ασθενή καθιστώντας την ??πράσινη?? θεραπευτική μέθοδο .

    [05] Eλικόπτερο - ρομπότ στον Θερμαϊκό

    Την πρώτη του πτήση πραγματοποίησε το ειδικό, μη επανδρωμένο ελικόπτερο, το οποίο θα "παρακολουθεί" την κατάσταση του Θερμαϊκού κόλπου.

    Συγκεκριμένα, με την σύμπραξη πέντε συμμετεχόντων φορέων, της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου Δέλτα, του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού και του εργαστηρίου τηλεπισκόπησης και γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών του ΑΠΘ, δημιουργείται κεντρική βάση δεδομένων για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης (ΟΔΠΖ) στη δυτική πλευρά του Θερμαϊκού Κόλπου.

    Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης κ. Τζιτζικώστα, "αποτελεί μια από τις ενέργειες που έχουμε προχωρήσει για την αντιμετώπιση της ρύπανσης του Θερμαϊκού και, σε συνεργασία με όσους μπορούν να συμβάλλουν, προχωράμε σε δράσεις που έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα για τη βελτίωση της σημερινής κατάστασης".

    Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δέλτα, Νίκος Γιουτίκας, τόνισε ότι η περιοχή του Θερμαϊκού, όπου έχουν στηθεί οι σταθμοί μέτρησης του Εργαστηρίου του ΑΠΘ με επικεφαλής τον κ. Ζαλίδη, δέχεται τα νερά τεσσάρων ποταμών (Γαλλικού, Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα) και πολλών στραγγιστικών τάφρων.

    "Οι μετρήσεις και οι παρατηρήσεις του Εργαστηρίου θα μας βοηθήσουν να λάβουμε οριστικά και μόνιμα μέτρα όλοι οι συναρμόδιοι κι επιτέλους με συνεννόηση και κεντρικό συντονισμό τον πλέον κατάλληλο φορέα το ΑΠΘ", κατέληξε.

    [06] Κίνηση "για μια νέα σοσιαλδημοκρατία", συγκρότησαν 5 πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ

    Κίνηση "για μια Νέα σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία" συγκρότησαν πέντε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία προ μηνός παραιτήθηκαν από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Πρόκειται για τους Γιώργο Θωμά, Βαγγέλη Μαλέσιο, Στέφανο Μανίκα, Γιάννη Νικολάου και Μηνά Σταυρακάκη.

    Σε κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι "το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια εδώ" και ότι "έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο". Αποδίδουν την "κύρια ευθύνη για την εξέλιξη στον Γιώργο Παπανδρέου", από τον οποίο ζητούν να αποχωρήσει, θεωρώντας ότι αυτό αποτελεί "αναγκαία συνθήκη για τη μετεξέλιξη του χώρου", αλλά "όχι και αρκετή".

    Αναφέρουν επίσης ότι "κάθε προσπάθεια να υπάρξει σημαντική συνιστώσα στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας θα έχει πιθανότητες επιτυχίας μόνο με νέα φυσιογνωμία, δομές και λειτουργίες. Απαλλαγμένη από το καθεστώς δυναστείας και ιδιοκτησίας, αλλά και από την επαχθή πολιτική κληρονομιά της διετίας", ενώ σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις τονίζουν:

    "Η χώρα χρειάζεται επειγόντως αποτελεσματική κυβέρνηση. Δεν μπορεί να υπάρξει γόνιμη κυβερνητική λύση χωρίς πολιτική νομιμοποίηση. Μόνο οι εκλογές μπορούν να αποκαταστήσουν την πολιτική τάξη και να εκφράσουν έγκυρα τη γνώμη των πολιτών στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Κάθε πρόταση που επιχειρεί να μεταθέσει τη λαϊκή ετυμηγορία, δημιουργεί εμπόδια στην αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας και συντηρεί το σημερινό πολιτικό αδιέξοδο".

    [07] Νεκρός, δεμένος χειροπόδαρα, βρέθηκε 46χρονος ψυχίατρος στη Θεσσαλονίκη

    Σε εγκληματική ενέργεια αποδίδεται ο θάνατος 46χρονου ψυχιάτρου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος βρέθηκε νεκρός και δεμένος χειροπόδαρα μέσα στο ιατρείο του στο κέντρο της πόλης, όπου, λίγο πριν τις 9 χθες το βράδυ, εκδηλώθηκε φωτιά.

    Το πτώμα του άτυχου άνδρα εντόπισαν πυροσβέστες που έσπευσαν στο ιατρείο του, σε διαμέρισμα 2ου ορόφου πολυκατοικίας επί της οδού Καρόλου Ντηλ 20, προκειμένου να σβήσουν την πυρκαγιά.

    Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, ο 46χρονος έφερε τραύματα στο πρόσωπο και στο θώρακα, πιθανότατα από αιχμηρό αντικείμενο, ενώ δεν διαπιστώθηκαν εμφανή σημάδια από εγκαύματα. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, ο θάνατός του προήλθε από αναθυμιάσεις.

    Ο γιατρός είχε την άδεια να χορηγεί μεθαδόνη σε χρήστες ναρκωτικών. Τις έρευνες για την εξιχνίαση της υπόθεσης ανέλαβε το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

    [08] Δρομολογήθηκε η φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες

    Πρωτόκολλο, για την αποφυγή διπλής φορολογίας, υπογράφηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ελβετία το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και αποτελεί το πρώτο βήμα για την φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες.

    Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο:

    Β· * μειώνεται, από 10% σε 7%, το ανώτατο ποσοστό του φόρου που μπορεί να επιβάλλει η Ελλάδα επί των τόκων που καταβάλλονται σε Έλληνες καταθέτες της Ελβετίας

    Β· *ανάβει πράσινο φως για την παροχή πληροφοριών στις φορολογικές αρχές της Ελλάδας, αναφορικά με την ταυτότητα των καταθετών. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελβετία μπορεί να δώσει ονόματα και διευθύνσεις των Ελλήνων που διατηρούν καταθέσεις στο έδαφός της, καθώς επίσης και στοιχεία που διευκολύνουν την ταυτοποίησή τους, όπως για παράδειγμα ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή κατάσταση και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

  • * μπορεί να φορολογείται και στην Ελλάδα το όφελος από την πώληση μετοχών ή άλλων δικαιωμάτων συμμετοχής των οποίων άνω του 50% της αξίας τους προέρχεται άμεσα ή έμμεσα από ακίνητα.

    Β· * τα μερίσματα που καταβάλλονται από εταιρεία με έδρα στην Ελλάδα σε κάτοικο της Ελβετίας, μπορούν να φορολογούνται και στη χώρα μας, με συντελεστές από 5% έως 15% .

    Β· * στην περίπτωση εκποίησης πλοίων με ελληνική σημαία ή σημαία τρίτων Κρατών ή αεροσκαφών που ανήκουν σε ελληνικές αεροπορικές ή ναυτιλιακές επιχειρήσεις, το αποκλειστικό δικαίωμα φορολόγησης ανήκει στην Ελλάδα.

    [09] Κλίντον - Μαρκουλλή συζητούν για Κυπριακό και ευρωπαϊκή πορεία Τουρκίας

    Το Κυπριακό, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος αναμένεται να συζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή και των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον, σε συνάντηση το απόγευμα στην Ουάσιγκτον.

    Η κυρία Μαρκουλλή, η οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ, επισκέπτεται επισήμως την αμερικανική πρωτεύουσα, άρχισε τις επαφές της, με συναντήσεις με τη Ρεπουμπλικανή πρόεδρο και τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Επίσης, παρακάθησε σε γεύμα εργασίας με ηγετικούς παράγοντες της ελληνο-αμερικανικής κοινότητας, τους οποίους ενημέρωσε για το Κυπριακό και αντάλλαξαν απόψεις για την προώθησή του στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ουάσιγκτον.

    Ακόμη, συναντήθηκε και με την ηγεσία του αμερικανο-ισραηλινού λόμπι και μέλη του Κογκρέσου.

    [10] "Τέλος" ο Λαζαρόνι από την εθνική ομάδα του Κατάρ

    Παρελθόν από την εθνική ομάδα του Κατάρ, αποτελεί ο Σεμπαστιάο Λαζαρόνι. Ο έμπειρος τεχνικός έλυσε την συνεργασία του με την ομοσπονδία της χώρας, η διοίκηση της οποίας ανακοίνωσε το «διαζύγιο» επικαλούμενη τα «ανεπαρκή αποτελέσματα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.

    Ο Βραζιλιάνος προπονητής ανέλαβε την εθνική Κατάρ τον περασμένο Αύγουστο αντικαθιστώντας τον Σέρβο, Μίλαν Ράγεβατς και στα προκριματικά για το Μουντιάλ 2014 κράτησε την ομάδα αήττητη (δύο νίκες, τρεις ισοπαλίες) και δύο βαθμούς πίσω από το Ιράν που βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης.

    Οσον αφορά στον αντικαταστάτη του Λαζαρόνι, θα ανακοινωθεί στο άμεσο μέλλον, όπως προστίθεται στην σχετική ανακοίνωση των διοικούντων την ομοσπονδία του Κατάρ.

    [11] Η δίαιτα με λιγότερες θερμίδες διατηρεί νεανικό τον εγκέφαλο

    Οι γιορτές δεν είναι η πιο κατάλληλη εποχή του έτους για να περάσει το μήνυμα ότι αν κανείς τρώει λιγότερο, θα διατηρεί τον εγκέφαλό του υγιή, αλλά η επιστήμη είναι ...ανάλγητη. Η υπερκατανάλωση φαγητού από ένα άνθρωπο όχι μόνο μπορεί να τον κάνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο, αλλά επιπλέον κάνει τον εγκέφαλό του να γερνάει πιο γρήγορα, ενώ αντίθετα η αυτοσυγκράτηση και η δίαιτα ενεργοποιούν ένα μόριο που βοηθάει τον εγκέφαλο να παραμείνει νέος, σύμφωνα με μία νέα ιταλική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Ρώμης, με επικεφαλής τον Τζιοβαμπατίστα Πάνι του Ινστιτούτου Γενικής Παθολογίας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις βρετανικές ''Ιντιπέντεντ'' και ''Τέλεγκραφ'', ανακάλυψαν ότι ένα συγκεκριμένο μόριο (το CREB1), ''πυροδοτείται'' στον εγκέφαλο των ποντικιών που κάνουν διατροφή με λίγες θερμίδες. Η ενεργοποίηση του μορίου, στη συνέχεια, ενεργοποιεί μία σειρά από πρωτεΐνες (τις σιρτουίνες) και γονίδια που συνδέονται με την μακροζωία και την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου.

    Άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το πολύ φαγητό και η παχυσαρκία κάνουν κακό στον εγκέφαλο, επιβραδύνοντας τις λειτουργίες του, προκαλώντας πρόωρη γήρανσή του και καθιστώντας τον πιο ευάλωτο σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Μέχρι τώρα παρέμενε όμως ουσιαστικά άγνωστος ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός μέσω του οποίου η μείωση των θερμίδων βοηθούσε τον εγκέφαλο να παραμένει νέος.

    [12] Προς αναβολή η αυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

    Προς αναβολή βαίνει η αυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας των δύο διαδοχικών, αύριο και μεθαύριο, συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία πρόκειται να συμμετάσχουν όλοι οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

    Η νέα συνεδρίαση προγραμματίζεται, κατά πάσα πιθανότητα, για τις 27 Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται ο Γ. Παπανδρέου να ανοίξει τις διαδικασίες των αλλαγών στο ΠΑΣΟΚ.

    [13] Η Fitch εξετάζει ανάκληση της αξιολόγησης "ΑΑΑ" στην "Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων"

    Ουάσινγκτον, ΗΠΑ 20/12/2011 11:00 (ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ.Πρακτ.)

    ΗΠΑ: Το ενδεχόμενο ανάκλησης της αξιολόγησης "ΑΑΑ" που έχει χορηγήσει στην "Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων", ανακοίνωσε ότι εξετάζει ο Οίκος Fitch

    Το ενδεχόμενο ανάκλησης της αξιολόγησης "ΑΑΑ" που έχει χορηγήσει στην "Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων", ανακοίνωσε ότι εξετάζει ο Οίκος Fitch.

    Η Fitch προχώρησε στην ανακοίνωση αυτή, επισημαίνοντας ότι θέτει τη συγκεκριμένη αξιολόγηση υπό παρακολούθηση, ενώ αντίστοιχη απόφαση είχε λάβει την προηγουμένη Παρασκευή αναφορικά με τις αξιολογήσεις της επί έξη κρατών μελών της ευρωζώνης, ήτοι της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Σλοβενίας, της Κύπρου και της Ιρλανδίας.

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων μπορεί να υποβαθμιστεί κατά μια ή και δύο βαθμίδες στο επίπεδο "ΑΑ+" ή "ΑΑ", επεσήμανε η Fitch.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 December 2011 - 9:29:38 UTC