Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-12-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέσα Ιανουαρίου η τροπολογία για μείωση επικουρικών
  • [02] Στη δημοσιότητα σήμερα τα "πόθεν έσχες" των πολιτικών
  • [03] Γιορτές με λιγότερα δώρα

  • [01] Μέσα Ιανουαρίου η τροπολογία για μείωση επικουρικών

    Στα μέσα Ιανουαρίου θα κατατεθεί η τροπολογία για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, οι ρυθμίσεις της οποίας θα έχουν ισχύ από την πρώτη Ιανουαρίου.

    Αυτό αποφασίστηκε κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη με τον Πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ταμείων και τη μείωση του κόστους εργασίας προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, θέματα που θα απασχολήσουν την αυριανή (σημερινή) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Η μείωση των επικουρικών συντάξεων θα κυμανθεί από 10% έως 15% μεσοσταθμικά και, σε ορισμένες περιπτώσεις προβληματικών ταμείων, θα φθάσει έως το 45%.

    Ακόμη, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο ταμείο με την ενοποίηση πέντε μεγαλύτερων φορέων επικουρικής ασφάλισης (ΙΚΑ, ιδιωτικού τομέα, δημοσίου, ΔΕΚΟ και τραπεζών), ενώ θα καθιερώθουν ενιαίοι κανόνες χορήγησης και ποσοστού υπολογισμού της σύνταξης.

    Περικοπές θα υπάρξουν και στις εφάπαξ παροχές, ενώ θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, όπως η ενεργοποίηση της διαδικασίας του αυτόφωρου για όσους οφείλουν εισφορές από 150.000 ευρώ και άνω.

    Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα τεθούν και οι απαιτήσεις της "τρόικας" για ενδεχόμενες αλλαγές στα εργασιακά.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας η τρόικα δεν έχει ζητήσει μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα ή κατάργηση των δώρων. Η κυβέρνηση λαμβάνει ήδη μέτρα για τον περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους, με τη μείωση κατά 10% των εισφορών από 1ης Μαρτίου, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους που έχει ξεκινήσει, θα τεθεί συνολικά το ζήτημα του κόστους εργασίας, καθώς και όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

    Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ), για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων μετά την "μαύρη τρύπα" στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2011, παραδέχθηκε πως είναι πάρα πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί το τελικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2011, και σε κάθε περίπτωση (όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις) προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων.

    Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε αυστηρούς ελέγχους των επιστροφών φόρου εισοδήματος, που θα έχει ως αποτέλεσμα το πάγωμα τους έως το τέλος του έτους, ενώ σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η είσπραξη των δημοσίων εσόδων, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σενάρια για μια νέα ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στους 900.000 οφειλέτες του δημοσίου, να εξοφλήσουν τα χρέη τους έως και σε 60 δόσεις, έναντι 30 δόσεων που προβλέπει η ρύθμιση που βρίσκεται σε ισχύ.

    ?

    ?

    [02] Στη δημοσιότητα σήμερα τα "πόθεν έσχες" των πολιτικών

    Στη δημοσιότητα θα δοθούν σήμρεα, από την Επιτροπή Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών, της οποίας επικεφαλής είναι ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Αργύρης, οι δηλώσεις "πόθεν έσχες" των 300 του Κοινοβουλίου, των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών, καθώς και των εκπροσώπων μας στο Ευρωκοινοβούλιο και αφορούν το οικονομικό έτος 2009.

    Για πρώτη φορά πάντως, οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης όλων των πολιτικών θα είναι αναρτημένες στον διαδικτυακό κόμβο της Βουλής, μετά το "πράσινο φως" που άναψε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

    Σχετικό αίτημα είχε υποβάλει η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου, στην προσπάθειά της να υπάρχει πλήρης διαφάνεια για τα "πόθεν έσχες" των πολιτικών προσώπων, καταθέτοντας και σχετική τεχνική έκθεση για την ασφάλεια του απορρήτου, την οποία ενέκρινε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

    Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής εξετάζει τη νομική δυνατότητα που υπάρχει, ώστε να ζητήσει η ίδια απευθείας από τις αρμόδιες Ελβετικές αρχές να της αποσταλούν όλα τα στοιχεία με καταθέσεις πολιτικών, ώστε να προχωρήσει στην διασταύρωση τους.

    [03] Γιορτές με λιγότερα δώρα

    Λιγότερο γενναιόδωροι εκτιμάται ότι θα είναι φέτος οι Έλληνες στις χριστουγεννιάτικες αγορές τους, καθώς αναμένεται να προχωρήσουν σε τεράστια περικοπή όλων των δαπανών, να περιοριστούν στις απολύτως αναγκαίες αγορές και στην προσφορά ελάχιστων δώρων με αποδέκτες, κυρίως, τα παιδιά.

    Αυτά είναι μερικά από τα αποτελέσματα της έρευνας της "Interview" (εταιρείας μελετών και δημοσκοπήσεων).

    Λιγότερα δώρα τεχνολογίας

    Τα λιγότερα δώρα προς συγγενείς και φίλους είναι το φυσικό επακόλουθο της τρέχουσας κρίσης. Το 80% των συμμετεχόντων στην έρευνα απαντά πως, σε σύγκριση με πέρυσι, θα είναι λιγότερο γενναιόδωροι στις σχετικές χριστουγεννιάτικες αγορές έναντι 62,3%, το 2010 και 41,8%, το 2009.

    Περισσότερα δώρα προτίθεται να κάνει φέτος μόλις το 3,3%, ενώ το 16,7% θα τα διατηρήσει στην ίδια ποσότητα με πέρυσι. Μετά τα δώρα, ακολουθεί η ένδυση - υπόδηση, όπου το 53,8% (39% πέρυσι και 27,9% πρόπερσι) θα αναβάλει φέτος σχετικές αγορές προϊόντων, λόγω οικονομικής στενότητας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι γυναίκες ανατρέπουν τα δεδομένα του 2010 και δείχνουν, όσον αφορά την ένδυση - υπόδηση, πιο ολιγαρκείς, σε σχέση με τους άντρες. Η αγορά καινούργιου ηλεκτρονικού υπολογιστή αναβάλλεται κατά 69,9%, η απόκτηση νέων ηλεκτρικών - ηλεκτρονικών συσκευών κατά 72%, η αγορά νέας συσκευής κινητού τηλεφώνου κατά 80,6%, τα ταξίδια κατά 77,4% και τα κοσμήματα - αξεσουάρ κατά 89,2%.

    Μειώνουν τα έξοδα οι γυναίκες

    Σε μία προσπάθεια να "χαρτογραφηθεί" το τοπίο των φετινών εορταστικών αγορών με την καταγραφή ποια προϊόντα ή υπηρεσίες εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, τα κύρια συμπεράσματα είναι τα ακόλουθα: Ποσοστό μόλις 5,4% έναντι 10,4% πέρυσι (και 16,3%, το 2009) δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αναβάλει καμία αγορά.

    Εξετάζοντας ξεχωριστά τις γυναίκες και τους άνδρες, αναδύεται μία σημαντική διαφοροποίηση φέτος, σε σχέση με τα δύο προηγούμενα έτη. Οι γυναίκες, για πρώτη φορά, εμφανίζονται εξίσου, ίσως και περισσότερο, συντηρητικές, σε σχέση με τους άντρες, δηλώνοντας μόλις κατά 4,7% ότι δεν θα αναβάλουν καμία αγορά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών είναι 6%. Τα προηγούμενα δύο έτη, οι γυναίκες έφτασαν να έχουν έως και τριπλάσια ποσοστά μη αναβολής αγορών, σε σχέση με τους άνδρες.

    Δυστυχώς, την τελευταία τριετία και τα παιχνίδια για τα παιδιά έχουν μπει, μέχρι ενός βαθμού, στη "μέγγενη" της κρίσης. Φέτος, σε αρκετά μεγάλο βαθμό, τα παιδιά θα λάβουν τα δώρα τους, καθώς οι γονείς και οι συγγενείς δεν θα αναβάλουν τις σχετικές αγορές, μιας και μόνο το 22,6% (18% στους άνδρες και 27,9% στις γυναίκες) δήλωσε ότι φέτος δεν θα αγοράσει δώρα για τα παιδιά. Στην περυσινή μέτρηση, το αντίστοιχο συνολικό ποσοστό ήταν 24,7% και 12,8%, το 2009.

    Ο μεγάλος χαμένος η ένδυση

    Η κατηγορία που φαίνεται να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα από τον περιορισμό των εορταστικών εξόδων είναι τα ρούχα. Στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των ερωτώμενων (52%) δηλώνει πως θα ξοδέψει λιγότερα χρήματα, για να δωρίσει κάποιο ρούχο.

    Ακόμα, και στην Ευρώπη που το αντίστοιχο ποσοστό είναι αρκετά χαμηλότερο (28%), η κατηγορία των ρούχων είναι αυτή που βρίσκεται πρώτη στη λίστα του περιορισμού των χριστουγεννιάτικων αγορών.

    Επίσης, ένας στους τρεις Έλληνες δηλώνει πως θα ξοδέψει λιγότερα χρήματα σε δώρα τεχνολογίας, βιβλία, παιχνίδια και λευκά είδη για το μπάνιο και το υπνοδωμάτιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 December 2011 - 7:29:26 UTC