Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι φοροτεχνικοί προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της αύξησης του ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης
  • [02] Ομαδικός τάφος με 1.270 πτώματα ανακαλύφθηκε κοντά στην πρωτεύουσα της Λιβύης
  • [03] Θα παραιτηθώ μόνο αν με καταψηφίσει η Βουλή, δηλώνει ο Σ. Μπερλουσκόνι
  • [04] Συγχαρητήρια Π. Γερουλάνου για τον «Άδικο κόσμο»
  • [05] Παγκόσμιο Κίνημα για την Ποίηση
  • [06] Πρώτη νίκη για την Ξάνθη - Λευκή ισοπαλία στην Τρίπολη
  • [07] Ο Σ. Φέτελ νικητής και στο γκραν πρι της Σιγκαπούρης

  • [01] Οι φοροτεχνικοί προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της αύξησης του ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης

    Αντισυνταγματική και παράνομη, αλλά και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία θεωρεί την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στο χώρο της εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, κ.λπ.) η Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνών Επιστημόνων, σε προσφυγή της που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όπως εξηγούν οι φοροτεχνικοί η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι αντισυνταγματική, καθώς αντιστρατεύεται την αρχή της αναλογικότητας, αφού έγινε για εισπρακτικούς καθαρά λόγους και όχι βάσει της φοροδοτικής ικανότητας των φορολογουμένων, ενώδεν στηρίζεται και σε αντικειμενικά κριτήρια. Παράλληλα παραβιάζονται και διατάξεις της 6ης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά τον ΦΠΑ και άλλα φορολογικά μέτρα. Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι είναι «καταστροφική η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% που ισχύει σήμερα στο 23%, ενώ εκατοντάδες επιχειρήσεις θα κλονιστούν άμεσα, γεγονός το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση, συμπαρασύροντας τον τουρισμό και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, για την οποία οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης διατηρούν το προνόμιο των χαμηλών συντελεστών, με σοβαρότατες επιπτώσεις, εν τέλει, στην ελληνική οικονομία».

    [02] Ομαδικός τάφος με 1.270 πτώματα ανακαλύφθηκε κοντά στην πρωτεύουσα της Λιβύης

    Η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακαλύφθηκε ομαδικός τάφος στην πρωτεύουσα Τρίπολη, που περιέχει τα πτώματα περισσότερων από 1.270 ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας του Μουάμαρ Καντάφι, το 1996 στην φυλακή Αμπού Σαλίμ. Η εξέγερση που απομάκρυνε τον περασμένο μήνα τον Καντάφι από την εξουσία πυροδοτήθηκε από διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, οι οποίες συνδέονταν με την σφαγή στην Αμπού Σαλίμ. Ανθρωπιστικές οργανώσεις υπολογίζουν ότι κατά τη σφαγή του 1996 περίπου 2.000 κρατούμενοι στην Αμπού Σαλίμ έχασαν τη ζωή τους. «Πρέπει να ξεχωρίσουμε τον έναν από τον άλλον για αναγνώριση συγκρίνοντας το DNA τους με εκείνο μελών της οικογενείας τους. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να αποκαλυφθεί η αλήθεια», δήλωσε ο δρ Οσμάν Αμπντουλ, αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας.

    [03] Θα παραιτηθώ μόνο αν με καταψηφίσει η Βουλή, δηλώνει ο Σ. Μπερλουσκόνι

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους παρευρισκόμενους σε εκδήλωση που διοργάνωσε το κόμμα του, \"Λαός της Ελευθερίας\", στο Κούνεο, έξω από το Τορίνο,ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τόνισε ότι «πρόκειται να παραιτηθεί μόνον αν τον καταψηφίσει η βουλή». Σύμφωνα με τον Καβαλιέρε, «παρά το ότι η αντιπολίτευση ζητεί καθημερινά από την κυβέρνηση να φύγει, δεν μπορεί, κανείς,νατρέχει πίσω από τις προσδοκίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης». «Μέσα στην επόμενη εβδομάδα πρόκειται να παρουσιάσω ένα νομοθετικό διάταγμα που θα ευνοήσει την οικονομική ανάπτυξη και θα αποδείξει ότι η κυβέρνησηεργάζεται σκληρά για την Ιταλία», τόνισε ο Σ. Μπερλουσκόνι. Στο μεταξύ, η κατάσταση στο εσωτερικό της ιταλικής κεντροδεξιάς, συνεχίζει να είναι έκρυθμη: ο περιφερειάρχης του Μιλάνου, Ρομπέρτο Φορμιγκόνι, ζήτησε εκ νέου, να οργανωθούν εσωτερικές εκλογές της συντηρητικής παράταξης, για την ανάδειξη του διαδόχου του Ιταλού πρωθυπουργού. Ο δε δήμαρχος της Ρώμης, Τζάννι Αλεμάννο, που ανήκει στην κεντροδεξιά, υπογράμμισε ότι «στο μέλλον δεν πρέπει να υπάρξουν ποτέ πια υποψήφιες σαν την περιφερειακή σύμβουλο του Μιλάνου, Νικόλ Μινέττι. Διότι, με τις κινήσεις αυτές, προσβάλλεταιη χώρα και ο ίδιος ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι», αναφερόμενος στην εμφάνιση της πρώην οδοντοτεχνίτητου «μίστερ τιβί» πριν λίγες στο κέντρο του Μιλάνου, με μπλουζάκι που έγραφε «χωρίς αυτό, είμαι ακόμη καλύτερη». Σε πολύ υψηλά επίπεδα, βρίσκεται, τέλος, η ένταση των σχέσεων του Ιταλού πρωθυπουργού, με τον υπουργό οικονομικών του, Τζούλιο Τρεμόντι. Σύμφωνα με μεγάλο μέρος του ιταλικού τύπου, ο Τρεμόντι πολιορκείται από στενούς συνεργάτες του μεγιστάνα-πρωθυπουργού, που προσπαθούν να τον εξωθήσουν σε παραίτηση.

    [04] Συγχαρητήρια Π. Γερουλάνου για τον «Άδικο κόσμο»

    «Επιτυχίες σαν του Φίλιππου Τσίτου στο Σαν Σεμπαστιάν δίνουν σε όλους μας δύναμη και ελπίδα, γιατί αποδεικνύουν ότι οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, αυτές που θα τον βγάλουν από την κρίση, είναι όχι απλά ζωντανές αλλά πιο παρεμβατικές από ποτέ, και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο». Με τα λόγια αυτά \'\'καλωσόρισε\'\' ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος τη βράβευση του σκηνοθέτη Φίλιππου Τσίτου, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν, κάνοντας παράλληλα λόγο για «τις σημαντικές διακρίσεις που σημειώνει ο ελληνικός κινηματογράφος τα τελευταία χρόνια». Η ταινία «Άδικος κόσμος» απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας και ο πρωταγωνιστής της Αντώνης Καφετζόπουλος, το πρώτο βραβείο ανδρικού ρόλου.

    [05] Παγκόσμιο Κίνημα για την Ποίηση

    Από τη Νέα Υόρκη ως το Βερολίνο και από τα νησιά της Παταγονίας ως το πολύπαθο Ιράκ, 100.000 ποιητές ένωσαν το Σάββατο το βράδυ τις φωνές τους στην Αθήνα και ύψωσαν το ανάστημά τους σε ένα θριαμβευτικό παγκόσμιο κύμα ποίησης για αλλαγή. Ένα κύμα για την αλλαγή και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της ζωής, σε πείσμα των καιρών της παγκόσμιας κρίσης. Η χθεσινή ημέρα ήταν σημαντική, αφού με μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Μεντεγίν της Κολομβίας από 70 διευθυντές λογοτεχνικών φεστιβάλ παγκοσμίως και εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 110 χώρες, γεννήθηκε το Παγκόσμιο Κίνημα για την Ποίηση. Ένα ειρηνικό, δημιουργικό κίνημα που μέσω της τέχνης αγωνίζεται για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, πείνα και δυστυχία, χωρίς βασανιστήρια και διώξεις, για έναν κόσμο ευαισθησίας και αλληλεγγύης. Η Αθήνα τίμησε με το παραπάνω τη χθεσινή ημέρα αφού δόθηκε η αφορμή για την πρώτη δημόσια εμφάνιση του Κύκλου των Ποιητών, σε μία μοναδική βραδιά ποίησης στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Μεγάλες μορφές της σύγχρονης ελληνικής ποίησης όπως ο Γιάννης Δάλλας και ο Τίτος Πατρίκιος, μαζί με σπουδαίους και καταξιωμένους ποιητές, όπως τους Γιώργο Χρονά, Γιώργο Χουλιάρα,Δημήτρη Καλοκύρη κά, αλλά και εκπρόσωποι από τη νέα γενιά, έδωσαν το παρών. Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς ήταν όταν ο Μιχαήλ Μήτρας, μετέφερε τον χαιρετισμό του Νάνου Βαλαωρίτη και απάγγειλε το ποίημα του «Κινδυνεύουμε» από τη συλλογή «Άνθη Θερμοκηπίου». Παράλληλες εκδηλώσεις του Κύκλου Ποιητών, ενταγμένες στην Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης της 24ης Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τον Βόλο.

    [06] Πρώτη νίκη για την Ξάνθη - Λευκή ισοπαλία στην Τρίπολη

    Τους πρώτους βαθμούς της συνέλεξε η Ξάνθη στο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας επικρατώντας εντός έδρας με 3-1, του ΟΦΗ, για την 4η αγωνιστική. Τα γκολ των Βασιλακάκη (40΄), Στάσιακ (51΄) και Σουάνη (90΄) χάρισαν το «τρίποντο» στους Ακρίτες που είχαν μείνει στο απόλυτο μηδέν στις τρεις αγωνιστικές. Στο 65\' ο Καϊλατζιτς μείωσε από το σημείο του πέναλτι για τους Κρήτες που μετρούν 1 βαθμό σε 2 αγώνες. Ισόπαλος χωρίς τέρματα (0-0) έληξε ο αγώνας στην Τρίπολη, ανάμεσα στον Αστέρα και τον Ατρόμητο, κι έτσι οι Αρκάδες, σ\' ένα ματς που ήταν καλύτεροι και είχαν ευκαιρίες, παρέμειναν χωρίς να έχουν γευτεί ακόμη τη χαρά της νίκης.

    [07] Ο Σ. Φέτελ νικητής και στο γκραν πρι της Σιγκαπούρης

    Ο Σεμπάστιαν Φέτελ αναδείχτηκε νικητής του γκραν πρι της Σιγκαπούρης. Ο Γερμανός πιλότος της Ρεντ Μπουλ έκανε ένα ακόμη βήμα προς το ρεκόρ του να γίνει ο νεότερος δις παγκόσμιος πρωταθλητής στην ιστορία της Φόρμουλα Ένα. Ο Τζένσον Μπάτον με ΜακΛάρεν τερμάτισε στη δεύτερη θέση και τρίτος ήταν ο «ομόσταυλος» του Φέτελ, Μαρκ Γουέμπερ. Αυτή ήταν η ένατη νίκη του Φέτελ, σε 14 αγώνες, και τρίτη διαδοχική, και πλέον ο Γερμανός πιλότος σε δύο εβδομάδες στη Σουζούκα της Ιαπωνίας είναι σε θέση να κατακτήσει το δεύτερο διαδοχικό πρωτάθλημα, αρκεί να τερματίσει μέχρι και 10ος ή να μην νικήσει τον αγώνα ο Τζένσον Μπάτον. Ο τελευταίος τερματίζοντας δεύτερος ουσιαστικά εμπόδισε τον Φέτελ να πανηγυρίσει από σήμερα τον τίτλο. Στην 4η θέση ο Φερνάντο Αλόνσο με Φεράρι, ενώ ο Λιούις Χάμιλτον ανέκαμψε νωρίς από μια επαφή με τον Φελίπε Μάσα, η οποία του κόστισε μια ποινή διέλευσης, για να τερματίσει πέμπτος με ΜακΛάρεν. Εκτός αγώνα τέθηκε ο Μίκαελ Σουμάχερ στον 30ο γύρο, λόγω σύγκρουσης
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 25 September 2011 - 16:29:41 UTC