Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα 822 εκατ. ευρώ το "δεν πληρώνω" στη ΔΕΗ
  • [02] Ανακάλυψη σόκ - νετρίνα ταχύτερα από το φώς!
  • [03] Τέλος στην καριέρα της έθεσε η τραγουδίστρια Σεζάρια Εβόρα
  • [04] Πρωτοβουλία για την επιβράβευση της "πράσινης επιχειρηματικότητας"
  • [05] Χάρισε ζωή σε πέντε άτομα 46χρονη Βελγίδα που κατέληξε από αιμάτωμα
  • [06] Μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
  • [07] "Η παραγωγικότητα να αυξηθεί, οι μισθοί να μειωθούν", δηλώνει ο Ράιχενμπαχ

  • [01] Στα 822 εκατ. ευρώ το "δεν πληρώνω" στη ΔΕΗ

    Σε 822 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται σήμερα οι οφειλές των πελατών προς τη ΔΕΗ, σύμφωνα με έγγραφο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης Αρθούρου Ζερβού που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

    Όπως προκύπτει από τη μελέτη των στοιχείων, τα χρέη των πελατών στην κατηγορία χαμηλή τάση προέρχονται σε ποσοστό 45,8% από οικιακούς καταναλωτές και το 46% από εμπορικούς (καταστήματα και επιχειρήσεις).

    Όπως αναφέρει στο έγγραφό του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, σε ότι αφορά στη διαδικασία είσπραξης των λογαριασμών, αυτή γίνεται σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της επιχείρησης και τον ισχύοντα κώδικα προμήθειας και συνεπώς εάν ένας λογαριασμός δεν εξοφληθεί μέχρι την έκδοση του επόμενου, τότε το ανεξόφλητο ποσό ενσωματώνεται αυτόματα σε αυτόν και σε ευδιάκριτο σημείο, αναγράφεται πλέον το ειδικό μήνυμα "ειδοποίηση διακοπής", με το οποίο ο πελάτης ενημερώνεται εγγράφως για την επικείμενη διακοπή ρεύματος στην περίπτωση που δεν εξοφληθεί κατ΄ελάχιστον το ποσό οφειλής που προέρχεται από τον προηγούμενο λογαριασμό, μέχρι την ημερομηνία λήξης του δεύτερου αυτού λογαριασμού.

    Έτσι, στην πράξη οι πελάτες με διμηνιαίους λογαριασμούς ρεύματος έχουν πλέον περιθώριο να εξοφλήσουν το λογαριασμό τους σε 85 μέρες από την επίδοσή του και σε 25 ημέρες μετά την έγγραφη ειδοποίησή τους με τον επόμενο λογαριασμό. Μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής, αναφέρει ο κ. Ζερβός, και εφόσον οι λογαριασμοί δεν εξοφληθούν εφαρμόζονται όλες οι νόμιμες ενέργειες που προβλέπονται από τη σύμβαση προμήθειας και τον κώδικα προμήθειας, "μη αποκλειόμενης και της διακοπής του ρεύματος".

    [02] Ανακάλυψη σόκ - νετρίνα ταχύτερα από το φώς!

    Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η ανακοίνωση Ευρωπαίων φυσικών ότι εντόπισαν υποατομικά σωματίδια (νετρίνο) που φαίνεται να σπάνε το ρεκόρ ταχύτητας στο σύμπαν, ταξιδεύοντας ταχύτερα και από το φως.

    Αν αυτό επιβεβαιωθεί -προς το παρόν υπάρχουν επιφυλάξεις- τότε απειλείται όχι μόνο η θεωρία του Άλμπερτ Αϊνστάιν, αλλά και όλο το οικοδόμημα της σύγχρονης Φυσικής, αν όχι ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο, ενώ μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για ταξίδια στον χρόνο, ακόμα και στο παρελθόν.

    Η θεωρία της ειδικής σχετικότητας από το 1905 -ο ακρογωνιαίος λίθος της Φυσικής- απαγορεύει οτιδήποτε να κινηθεί πιο γρήγορα από την ταχύτητα των 299.792.458 μέτρων ανά δευτερόλεπτο του φωτός. Μέχρι τώρα καμία έρευνα δεν είχε βρει το παραμικρό μεγάλο σώμα ή μικροσκοπικό σωματίδιο να κινείται πιο γρήγορα από το φως.

    Όμως, Ιταλοί φυσικοί του πειράματος «Opera», που πραγματοποιείται 1.400 μέτρα κάτω από το έδαφος, στο υπόγειο Εθνικό Εργαστήριο Γκραν Σάσο, σε συνεργασία με το Cern στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, από όπου στέλνονται στην Ιταλία ακτίνες νετρίνο, βρήκαν ενδείξεις ότι τα συγκεκριμένα σωματίδια ταξιδεύουν ταχύτερα και από το φως, σύμφωνα με το BBC, το «Nature», τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Τέλεγκραφ».

    Τα νετρίνο είναι ηλεκτρικά ουδέτερα, σπανίως αλληλεπιδρούν με την κοινή ύλη (περνάνε μέσα από τοίχους και πλανήτες) κι έχουν πολύ μικρή μάζα, αλλά υπάρχουν ολόγυρά μας, καθώς αποτελούν υποπροϊόν των πυρηνικών αντιδράσεων στο εσωτερικό του ήλιου. Δισεκατομμύρια τέτοια υποατομικά σωματίδια περνάνε κάθε δευτερόλεπτο μπροστά από τα μάτια μας, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

    Ο τεράστιος ανιχνευτής του πειράματος «Opera» (βάρους 1.800 τόννων) εκτίμησε ότι τα νετρίνο που καταλήγουν σε αυτόν από το Cern, διανύοντας μια απόσταση περίπου 732 χιλιομέτρων, φθάνουν 60 νανοδευτερόλεπτα πιο γρήγορα από ό,τι θα επέτρεπε η ταχύτητα του φωτός (δηλαδή κινούνται με ταχύτητα περίπου 0,0025% ταχύτερη από το φως).

    «Είμαστε σοκαρισμένοι», δήλωσε ο Αντόνιο Ερεντιτάτο, φυσικός του πανεπιστημίου της Βέρνης, επικεφαλής και εκπρόσωπος του «Opera». «Αν είναι αλήθεια, τότε είναι πραγματικά εντυπωσιακό», δήλωσε ο φυσικός Τζον Έλις, εκπρόσωπος του Cern, αλλά τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ανεξάρτητη επιβεβαίωση του γεγονότος.

    Οι φυσικοί του «Opera» ανέφεραν ότι έχουν πλέον αρκετή εμπιστοσύνη στα στοιχεία τους για να τα δημοσιοποιήσουν, καθώς έχουν καταγράψει ίδια αποτελέσματα σε περίπου 16.000 μετρήσεις κατά την τελευταία διετία, συνεπώς δηλώνουν σίγουροι ότι δεν έχουν πέσει θύμα κάποιας πλάνης ή λάθους.

    Είχε προηγηθεί ένα παρόμοιο πείραμα, το Minos στην Μινεσότα των ΗΠΑ, το 2007, όταν επίσης είχαν φανεί νετρίνο που κατέφθαναν από τον επιταχυντή Fermilab του Σικάγο, να κινούνται οριακά ταχύτερα από το φως, αλλά τότε υπήρχε μεγαλύτερη αβεβαιότητα για τις μετρήσεις. Όμως, οι αμερικανοί φυσικοί, ετοιμάζουν νέα πειράματα που αναμένεται να έχουν ευρήματα σε ένα - δύο χρόνια. Αν το Minos όντως επιβεβαιώσει τις μετρήσεις του «Opera», οι συνέπειες για τη φυσική και την επιστήμη γενικότερα θα είναι κολοσσιαίες.

    Ορισμένοι, όπως ο επίτιμος καθηγητής φυσικής του πανεπιστημίου της Μπολόνια Αντονίνο Ζιτσίτσι, πιθανολογούν ότι τα νετρίνο κινούνται μέσα από έξτρα διαστάσεις στο χώρο, όπως προβλέπει η θεωρία των χορδών, για αυτό κινούνται ταχύτερα από το φως. Ίδια ακριβώς άποψη εξέφρασε και ο αστρονόμος νετρίνο Τζον Λέρντ του πανεπιστημίου της Χαβάης.

    Άλλοι παραμένουν σκεπτικιστές και δεν βιάζονται να κάνουν τη νεκρολογία της θεωρίας του Αϊνστάιν, θεωρώντας ότι κάποιο πειραματικό λάθος έχει συμβεί. «Αν είναι αλήθεια, τότε πραγματικά δεν έχουμε καταλάβει τίποτε για τίποτε. Ακούγεται πολύ μεγάλο, για να είναι αληθινό», σχολίασε ο φυσικός Αλβάρο ντε Ρουχούλα του Cern.

    Ο Ερεντιτάτο του «Opera» επιμένει πάντως ότι οι φυσικοί του πειράματος δεν έχουν μπορέσει να βρουν κάποια άλλη εξήγηση για τα απρόσμενα ευρήματά τους. Γι' αυτό κάλεσε την επιστημονική κοινότητα να εκφράσει τις δικές της απόψεις ανοιχτά.

    [03] Τέλος στην καριέρα της έθεσε η τραγουδίστρια Σεζάρια Εβόρα

    Η τραγουδίστρια Σεζάρια Εβόρα, 70 ετών, που βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες στο Παρίσι "σε κατάσταση μεγάλης εξάντλησης", θέτει τέλος στην καριέρα της, ανακοίνωσε η δισκογραφική εταιρεία Lusafrica.

    Η τραγουδίστρια από το Πράσινο Ακρωτήρι δεν θα πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες για τις επόμενες εβδομάδες συναυλίες της.

    [04] Πρωτοβουλία για την επιβράβευση της "πράσινης επιχειρηματικότητας"

    Τον διαγωνισμό \"Green Dreams - Πράσινη Επιχειρηματικότητα\" που επιβραβεύει καινοτόμες ιδέες για ένα πιο φιλικό περιβάλλον, διοργανώνουν για τέταρτη συνεχή χρονιά η Λέσχη Επιχειρηματικότητας και το ALBA Graduate Business School.

    Ο διαγωνισμός θα επιβραβεύσει υφιστάμενες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που έχουν υλοποιήσει επιτυχώς επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Η απονομή θα γίνει κατά την απονομή των Βραβείων Κούρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας τον Νοέμβριο του 2011. Ο νικητής του διαγωνισμού θα λάβει και συμβολικό χρηματικό έπαθλο ύψους 3.000 ευρώ.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες και να υποβάλουν τη συμμετοχή τους στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού: www.alba.edu.gr/greendreams. Καταληκτική ημερομηνία για υποβολή συμμετοχής είναι η Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011.

    [05] Χάρισε ζωή σε πέντε άτομα 46χρονη Βελγίδα που κατέληξε από αιμάτωμα

    Χάρισε ζωή σε πέντε συνανθρώπους της, από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γερμανία, δωρίζοντας τα όργανά της μια 46χρονη Βελγίδα η οποία κατέληξε από εγκεφαλικό αιμάτωμα.

    Η διαδικασία της Δωρεάς Οργάνων έγινε από την Μ.Ε.Θ της Ευρωκλινικής Αθηνών.

    Τα ληφθέντα όργανα μεταμοσχεύτηκαν επιτυχώς, οι πνεύμονες σε γυναίκα 34 ετών στο Ανόβερο, η καρδιά σε άνδρα 47 ετών στην κλινική St Michael του Κάλιαρι, το ήπαρ σε άντρα 30 ετών στο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης \"Ιπποκράτειο\", ο ένας νεφρός σε άντρα 62 ετών στο Γ.Ν. Αθηνών \"Ευαγγελισμός\", ο οποίος υποβαλλόταν 5 χρόνια σε αιμοκάθαρση και ο δεύτερος νεφρός στο Λαϊκό, σε γυναίκα 55 ετών, που υποβαλλόταν 6 χρόνια σε αιμοκάθαρση.

    [06] Μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

    «Εύχομαι όλες οι δυσκολίες της παρούσης στιγμής να ξεπεραστούν με την αγωνιστική διάθεση και τη σύνεση ολοκλήρου του ελληνικού λαού» δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που έγινε δεκτός με επισημότητα από τις τοπικές αρχές, στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Βαρθολομαίος έστειλε μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας, τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός και στο παρελθόν πέρασε δύσκολες στιγμές, «αλλά χάρις εις την πίστη του στον Θεό και χάρις εις το αγωνιστικό του φρόνημα ξεπέρασε όλες αυτές τις δυσκολίες».

    «Ευχόμεθα και αυτή τη φορά το ταχύτερο δυνατό, να ξεπεράσει τη δυσκολία της παρούσης συγκυρίας και να πορεύεται στο δρόμο της ευημερίας, της εθνικής ομοψυχίας, της ενότητος, με καλήν γειτονία προς όλους τους λαούς και με πρόοδο είς παν έργον αγαθό» επεσήμανε ο κ. Βαρθολομαίος.

    «Σας φέρνω την αγάπη της μητέρας εκκλησίας που είναι η εκκλησία όλων μας, σας φέρνω την προσωπική μου Πατριαρχική αγάπη και ευλογία και εύχομαι εις όλους σας κάθε καλό» πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέπτεται τα Γρεβενά για να τιμήσει τη μνήμη του εθνομάρτυρος επισκόπου Αιμιλιανού Γρεβενών, ο οποίος «κατήγετο από τη Μικρά Ασία και έπεσε θύμα αλογίστου βίας». Ο κ. Βαρθολομαίος θα συμμετάσχει στις τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης, με αφορμή \"τα εκατό χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατο του Αιμιλιανού Γρεβενών\", που διοργανώνει η μητρόπολη Γρεβενών.

    «Είναι χρέος μας να τιμούμε όσους έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος» τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.

    [07] "Η παραγωγικότητα να αυξηθεί, οι μισθοί να μειωθούν", δηλώνει ο Ράιχενμπαχ

    Ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τη μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας Χορστ Ράιχενμπαχ δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt ότι ένα σημαντικό πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η ασυνέπεια στις πληρωμές.

    "Ένα σημαντικό σημείο είναι το πρόβλημα της ασυνέπειας στις πληρωμές. Εάν οι ελληνικές υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις αρχίσουν και πάλι να εξοφλούν τους λογαριασμούς των γερμανών προμηθευτών κατά τρόπο αξιόπιστο, αυτό θα βελτιώσει σημαντικά το επενδυτικό κλίμα", λέει ο Χορστ Ράιχενμπαχ.

    Υποστηρίζοντας το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τον περιορισμό των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, ο Χορστ Ράιχενμπαχ δηλώνει ότι "η ελληνική διοίκηση δεν είναι σε τέτοιο βαθμό αποτελεσματική ώστε να είναι αδύνατη η κατάργηση θέσεων εργασίας", προσθέτοντας ότι "το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο θα μπορούσε να συνδράμει όσους χάσουν την εργασία τους".

    Ο Χορστ Ράιχενμπαχ εκτιμά επίσης ότι ο τουρισμός, η παραγωγή ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας και η γεωργία είναι πιθανοί άξονες της οικονομικής ανάπτυξης για την Ελλάδα, αλλά ζητεί τη μείωση των μισθών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 September 2011 - 10:29:41 UTC