Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και συγκυβερνήσεων"
  • [02] Στα σκαριά πρωτοποριακό αντηλιακό χάπι από κοράλλια!
  • [03] Παραχώρηση εκτάσεων για επενδύσεις άνω των 5 εκατ. ευρώ
  • [04] Δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους φακέλους με τις αποδείξεις δαπανών
  • [05] Το στρες των γονιών αφήνει "σημάδια" στα γονίδια των παιδιών τους
  • [06] Η αϋπνία πλήττει το 23% των Αμερικανών

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και συγκυβερνήσεων"

    Στο Παρίσι μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου προκειμένου να συμμετάσχει στη διάσκεψη για τη Λιβύη.

    "Οι συγκλίσεις είναι μεν απαραίτητες, αλλά πρέπει να τελειώνουν τα σενάρια, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    "Η σεναριολογία που επανέρχεται δημιουργεί ένα κλίμα που, χωρίς λόγο, δημιουργεί πρόβλημα και στη δουλειά μας. Θα είναι εγκληματικό να μπούμε εμείς σε μια τέτοια ανυπόστατη σεναριολογία, είτε περί εκλογών, είτε περί συγκυβερνήσεων", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως "πολύ θετική εξέλιξη" την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση από τη ΝΔ και άλλες πολιτικές δυνάμεις, ευχόμενος να τηρηθεί ανάλογη στάση και σε άλλα νομοσχέδια και επισημαίνοντας ότι "η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδό τους", καθώς εμείς έχουμε δείξει κάθε διάθεση -και τη δείχνουμε σε κάθε ευκαιρία- να δημιουργούμε εθνικές συνεννοήσεις".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτή την αντίληψη το ΠΑΣΟΚ την είχε και πριν από τις εκλογές του 2009 όταν είχε κάνει "πολύ μεγάλες προσπάθειες στον χώρο της παιδείας, ακόμα και ως αντιπολίτευση, για να βοηθήσουμε σε συναινέσεις. Ήμασταν και οι μόνοι νομίζω, που μείναμε ως κόμμα τότε και στις διάφορες Επιτροπές που υπήρχαν, παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν προχωρούσε με την ευρύτητα της σκέψης που απαιτείτο".

    "Σε κάθε περίπτωση, εμείς έχουμε δείξει, και ως αντιπολίτευση, αλλά και αυτή η κυβέρνηση, τη βούληση και αποφασιστικότητά μας. Να δούμε, όμως, αν υπάρχει και από την άλλη πλευρά", είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου στην εισήγησή του υπογράμμισε την αναγκαιότητα εφαρμογής των νόμων επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει αδύναμους θεσμούς, γεγονός το οποίο, όπως είπε, "διαχρονικά είναι διαλυτικό για την ευνομία, αλλά και για το αίσθημα δικαίου, καθώς δημιουργεί την αίσθηση στους πολίτες ότι οι νόμοι που ψηφίζονται δεν εφαρμόζονται αυτομάτως, ή δεν εφαρμόζονται γενικά, ή εφαρμόζονται μεροληπτικώς υπέρ του ενός και όχι του άλλου και ούτω καθ' εξής".

    [02] Στα σκαριά πρωτοποριακό αντηλιακό χάπι από κοράλλια!

    Αθήνα, Ελλάδα 31/08/2011 11:19 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Επιστήμη - Βιοχημεία και Υγεία: Στα σκαριά πρωτοποριακό αντηλιακό χάπι από κοράλλια!

    Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν τις φυσικές άμυνες των τροπικών κοραλλιών κατά της επιβλαβούς υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας, έτσι ώστε σε λίγα χρόνια (το πολύ σε πέντε) να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα πρωτότυπο αντηλιακό χάπι που θα προστατεύει τους ανθρώπους από το κάψιμο του ήλιου.

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου King' s College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον δρα Πολ Λονγκ, σε συνεργασία με αυστραλούς και αμερικανούς συναδέλφους τους, έκαναν επιτόπιες έρευνες στον μεγάλο κοραλλιογενή ύφαλο της ανατολικής Αυστραλίας, με στόχο να ανακαλύψουν τις γενετικές και βιοχημικές διαδικασίες που χαρίζουν στα κοράλλια τις έμφυτες αντηλιακές ιδιότητές τους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πλέον σε θέση να αντιγράψουν με συνθετικό τρόπο στο εργαστήριό τους τις αντηλιακές ουσίες των κοραλλιών και να τις ενσωματώσουν στη συνέχεια σε ένα χάπι.

    Οι δοκιμές σε ανθρώπινο δέρμα αναμένεται να αρχίσουν μέσα στην επόμενη διετία, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Τέλεγκραφ». Πριν την παρασκευή ενός αντηλιακού χαπιού, οι ερευνητές σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια αντηλιακή κρέμα που θα περιέχει τις αντηλιακές ουσίες των κοραλλιών, όμως ο τελικός στόχος είναι ένα χάπι, το οποίο θα παρέχει πολύ πιο εύκολη αντηλιακή προστασία σε σχέση με την χρονοβόρα επάλειψη με μια ανάλογη κρέμα. Δεν αποκλείουν μάλιστα το χάπι να παρέχει προστασία και στα μάτια, όπως τα γυαλιά ηλίου!

    Οι επιστήμονες πρόκειται να αντιγράψουν τον γενετικό κώδικα που χρησιμοποιούν τα κοράλλια για να αποκτήσουν τις αντηλιακές ιδιότητές τους και, σε επόμενο στάδιο, θα εισάγουν αυτές τις γενετικές εντολές σε εργαστηριακά βακτήρια, με στόχο αυτά να αναπαραχθούν γρήγορα και να παράγουν έτσι μεγάλες ποσότητες από την επιθυμητή αντηλιακή ουσία.

    Όπως δήλωσε ο Λονγκ, εδώ και κάποιο διάστημα οι επιστήμονες γνώριζαν ότι τα κοράλλια και μερικά φύκια των τροπικών περιοχών, παρόλο που ζουν σε ρηχά νερά και συνεχώς «καίγονται» από τον ήλιο, προστατεύονται από την έντονη υπεριώδη ακτινοβολία παράγοντας το δικό τους «αντηλιακό», όμως μέχρι τώρα δεν ήξεραν με ποιο τρόπο να αξιοποιήσουν αυτή τη γνώση. Οι ερευνητές τελικά ανακάλυψαν ότι τα φύκη που ζουν μέσα στα κοράλλια παρασκευάζουν μια ουσία, η οποία μεταφέρεται στο κοράλλι και, στη συνέχεια, τροποποιείται κατάλληλα από αυτό, ώστε να λειτουργεί ως αντηλιακό, προς όφελος και των δύο οργανισμών ταυτόχρονα.

    Μάλιστα, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι ακόμα και τα ψάρια που τρέφονται από τα κοράλλια, επωφελούνται από την αντηλιακή προστασία, η οποία έτσι εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα.

    Αυτό, κατά τους επιστήμονες, σημαίνει ότι πιθανώς οι άνθρωποι θα είναι δυνατό να αφομοιώσουν στον οργανισμό τους την αντηλιακή προστασία του δέρματός τους, παίρνοντας ένα χάπι, αντί να επαλείφουν εξωτερικές κρέμες, αν και σε πρώτη φάση θα επιδιωχθεί η παραγωγή μιας αντηλιακής λοσιόν από κοράλλια. Προς το παρόν και μέχρι να γίνουν οι σχετικές κλινικές δοκιμές, όπως δήλωσαν οι βρετανοί επιστήμονες, παραμένει άγνωστο πόσο μεγάλη αντηλιακή προστασία μπορούν να προσφέρουν τα κοράλλια στον άνθρωπο.

    Μια άλλη ιδέα είναι να αξιοποιηθούν τα φυσικά αντηλιακά συστατικά των κοραλλιών στο πεδίο της αγροτικής βιοτεχνολογίας, ώστε να δημιουργηθούν αποδοτικές γεωργικές καλλιέργειες ανθεκτικές στην υπεριώδη ακτινοβολία, πράγμα πολύ χρήσιμο ειδικά στις τροπικές περιοχές, καθώς θα αυξανόταν θεαματικά η ποσότητα των παραγόμενων τροφίμων.

    Ακόμα, η νέα έρευνα ασχολείται με το πώς η κλιματική αλλαγή καταστρέφει (αποχρωματίζει) τα κοράλλια, οδηγώντας τελικά στον θάνατό τους. Όταν η θερμοκρασία στα ρηχά νερά αυξηθεί δύο έως τρεις βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του καλοκαιριού, τότε τα φύκη που ζουν μέσα στα κοράλλια πεθαίνουν. Διασπάται, έτσι, η ζωτική αμοιβαία επωφελής συμβιωτική σχέση ανάμεσα στους δύο οργανισμούς, με συνέπεια την καταστροφή και των κοραλλιών, μια εξέλιξη με τρομερές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα και την ευρύτερη τροφική αλυσίδα των θαλασσών. Οι βρετανοί επιστήμονες ελπίζουν ότι οι αντηλιακές μελέτες τους θα βοηθήσουν στην καλύτερη συντήρηση και διαχείριση των περιοχών με κοράλλια.

    [03] Παραχώρηση εκτάσεων για επενδύσεις άνω των 5 εκατ. ευρώ

    Στην προσέλκυση αναπτυξιακών επενδύσεων, την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής αλλά και γενικότερα στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις εκτάσεις που διαχειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στοχεύει το σχέδιο νόμου για τη «Διαχείριση ακινήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Επίλυση ιδιοκτησιακών ζητημάτων - Αγροτικές Μισθώσεις».

    Σήμερα η διαχείριση των εκτάσεων του υπουργείου είναι κατακερματισμένη σε διάφορα διοικητικά όργανα και γίνεται με τον αγροτικό κώδικα που κυρώθηκε το 1949.

    Από τις σημαντικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι αυτές που αφορούν στη διάθεση έναντι συμβολικού τιμήματος, εκτάσεων σε νέους αγρότες ή κτηνοτρόφους, στην πρόβλεψη για παραχώρηση αγροτικής γης για υλοποίηση επενδύσεων άνω των 5 εκατ. ευρώ, αλλά και οι «τίτλοι τέλους» που επιτέλους μπαίνουν για τις καταπατημένες εκτάσεις αρμοδιότητάς του.

    Παραχώρηση αγροτικής γης σε νέους παραγωγούς, ακτήμονες κ.α.

    Η παραχώρηση των εκτάσεων θα γίνεται με απόφαση του Περιφερειάρχη, μετά από γνώμη επιτροπής που θα συσταθεί σε επίπεδο περιφέρειας. Με το σχέδιο νόμου προβλέπεται η δυνατότητα δωρεάν παραχώρησης της χρήσης σε γεωργούς και κτηνοτρόφους που δε διαθέτουν γεωργική ή βοσκήσιμη γη. Επιπλέον για τους απασχολούμενους στο πρωτογενή τομέα, που δε διαθέτουν ακίνητη περιουσία προβλέπεται η δωρεάν παραχώρηση κατά κυριότητα οικοπέδων σε αγροτικούς οικισμούς χωρίς τουριστική και οικοπεδική αξία. Τα κριτήρια, οι προϋποθέσεις, το ύψος του μισθώματος θα τίθενται με απόφαση του υπουργού.

    Με βάση το εποικιστικό του αρχείο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει καταλήξει στις λεγόμενες «καθαρές» εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα κι αφού επανελεγχθούν από τις Περιφέρειες, θα ξεκινήσει η διαδικασία διάθεσής τους. Οι προς παραχώρηση εκτάσεις θα αναφέρονται σε ειδικό διαδικτυακό τόπο του υπουργείου, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αιτούνται τις περιοχές που επιθυμούν.

    Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για διάθεση περίπου 3 εκατ. στρεμμάτων, αριθμός που μπορεί όμως να μεταβληθεί μετά και τον τελικό έλεγχο των Περιφερειών. Το τίμημα ενοικίασης θα είναι συμβολικό, περί τα 5 ευρώ το στρέμμα ενώ το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στο επόμενο δεκαπενθήμερο από τους νομούς Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης.

    Παραχώρηση αγροτικής γης για επενδύσεις άνω των 5 εκατ. Ευρώ

    Στην περίπτωση που υπάρχουν επενδυτικές προτάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα άνω των 5 εκατ. Ευρώ, τότε η αρμοδιότητα παραχώρησης χρήσης ανήκει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το τυχόν συναρμόδιο υπουργό. Με σχετική απόφαση θα καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες και φυσικά στην περίπτωση αυτή το τίμημα δεν θα είναι συμβολικού χαρακτήρα. Εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερες από δέκα μεγάλες εκτάσεις, πάντα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που θα μπορούσαν να «φιλοξενήσουν» μεγάλες επενδύσεις. Για επενδύσεις τώρα, μικρότερες των 5 εκατ. Ευρώ η αρμοδιότητα ανήκει στον Περιφερειάρχη.

    Τέλος στην αρμοδιότητα του υπουργού και τυχόν άλλων συναρμόδιων υπουργών θα είναι και η παραχώρηση κατά χρήση, δωρεάν, κτιριακών εγκαταστάσεων και εκτάσεων στο δημόσιο και στους ΟΤΑ για κοινωφελείς σκοπούς.

    Σε ψηφιακή βάση δεδομένων όλες οι εκτάσεις του Υπουργείου

    Με το νομοσχέδιο δημιουργείται ψηφιακή βάση δεδομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που θα εμπλουτίζεται με κάθε πληροφορία σχετικά με τις εκτάσεις του Υπουργείου (απαλλοτριώσεις, ρυμοτομίες, πράξεις εκμίσθωσης - παραχώρησης, χρήσεις γης, αναδασμούς, κηρύξεις αρχαιολογικών χώρων). Για το σκοπό αυτό θα χρειαστεί η συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών και των άλλων υπουργείων. Η βάση αυτή θα αποτελέσει χρήσιμο οδηγό για την κατάρτιση του Αγροτικού Κτηματολογίου, μετά και την ολοκλήρωση τον Οκτώβριο του Μητρώου Αγροτών.

    Με τη βάση δεδομένων επιχειρείται η διάχυση της πληροφορίας σχετικά με τη γη. Σήμερα, η πληροφορία αυτή παραμένει αποσπασματική και κατακερματισμένη, δημιουργώντας χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την εξεύρεση του πραγματικού και νομικού καθεστώτος, στο οποίο τελεί μία έκταση. Και τούτο διότι τα κτηματολογικά στοιχεία των εκτάσεων του Υπουργείου τηρούνται στα Τμήματα Εποικισμού - Αναδασμού και Τοπογραφίας των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας αλλά εκδίδονται πράξεις από διάφορες κρατικές υπηρεσίες, που αλλάζουν τη χρήση γης, την υπάγουν σε προστατευτικό καθεστώς κλπ., χωρίς αυτή η πληροφορία να καταγράφεται από το Υπουργείο.

    Η προστασία των εκτάσεων

    Με το σχέδιο νόμου η προστασία των εκτάσεων υπάγεται σε δευτεροβάθμια Επιτροπή που λειτουργεί σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου μεταξύ άλλων θα συμμετέχουν εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και ένας πολιτικός μηχανικός. Οι προβλεπόμενες κυρώσεις επιβάλλονται από την Επιτροπή αυτή χωρίς τη παρέμβαση αιρετού οργάνου. Οι κυρώσεις που προβλέπονται γίνονται πιο αυστηρές (προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις), ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά για τους επίδοξους καταπατητές.

    Τι προβλέπεται για τις καταπατημένες εκτάσεις του υπουργείου

    Με την εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία επιλύονται οριστικά ιδιοκτησιακά ζητήματα μεταξύ του Δημοσίου (για τις εκτάσεις που είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου) και ιδιωτών, με τρόπο που να διασφαλίζει την ίση μεταχείριση των πολιτών, καθώς και την είσπραξη εσόδων για το Δημόσιο από περιπτώσεις αυθαίρετων κατοχών, σχεδόν εικοσαετίας και πλέον. Ως σημείο αναφοράς για την νόμιμη ή μη κατοχή των εκτάσεων και τη δυνατότητα εξαγοράς τους τίθεται η 5.6.1993, χρονικό όριο, που είχε, ήδη, τεθεί με το αρθρ. 5 του ν. 3147/2003, το οποίο, επίσης, προέβλεπε τη δυνατότητα εξαγοράς κατεχόμενων εκτάσεων.

    Έτσι λοιπόν, σε όσους ιδιοκτήτες διαθέτουν επίσημους τίτλους (παραχωρητήρια, συμβολαιογραφικές πράξεις κ.α.) για εκτάσεις που απέκτησαν πριν το 1993 και αργότερα διαπιστώθηκε ότι ο αρχικός κάτοχός τους τις είχε καταπατήσει, το Δημόσιο τις παραχωρεί οριστικά. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν επίσημοι τίτλοι, δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς τους με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος.

    Με τον τρόπο αυτό θα λυθούν χρόνια προβλήματα που υπάρχουν σε περιοχές όπως η Νέα Χιλή Νομού Εβρου και η Μανωλάδα Ηλείας, όπου σε πρώην πια αγροτικές εκτάσεις, έχουν κατασκευαστεί ακίνητα.

    Τώρα, σε περιπτώσεις εκδόσεως Υπουργικών Αποφάσεων κατά τα παρελθόντα έτη βάση των οποίων παραχωρήθηκαν σε καταπατητές έναντι συμβολικού τιμήματος εκτάσεις, το τίμημα πλέον για τη διατήρηση τους αναπροσαρμόζεται στο ύψος της αντικειμενικής αξίας. Τέτοιες περιπτώσεις απαντώνται ακόμη και στον νομό Αττικής όπως στην περιοχή Ξυροκέριζα και Βουρβά.

    Για τα καταπατημένα μετά το 1993, δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόβλεψη και όσοι παρανόμως τα κατέχουν θα πρέπει να τα εγκαταλείψουν.

    Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα τον ακριβή αριθμό των καταπατημένων εκτάσεων. Ωστόσο θα πρέπει να εκτιμώνται σε χιλιάδες στρέμματα.

    Τέλος, αποσαφηνίζεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτηνοτροφικών εκτάσεων και ορίζεται ότι κτηνοτρόφοι, που αποκαταστάθηκαν, κατά το παρελθόν, με τις διατάξεις της εποικιστικής νομοθεσίας, έχουν μόνο δικαίωμα χρήσης για βόσκηση.

    Τι άλλο προβλέπει το νομοσχέδιο

    Καταργούνται (ενδεικτικά ο Αγροτικός Κώδικας) ή τροποποιούνται διατάξεις με σκοπό την μείωση της γραφειοκρατίας, τη μείωση του λειτουργικού κόστους των υπηρεσιών, την αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων μεταξύ κρατικών και αυτοδιοικητικών υπηρεσιών. Επίσης, η αρμοδιότητα των δασικών εποικιστικών εκτάσεων περιέρχεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής αλλαγής, καταργούμενης κάθε διάταξης που ρυθμίζει διαφορετικά το θέμα διαχείρισης τους, με σκοπό την ενιαία ρύθμιση όλων των δασικών εκτάσεων της χώρας. Τέλος ικανοποιείται πάγιο αίτημα των αγροτών της χώρας και οι αγροτικές μισθώσεις υπάγονται στο προστατευτικό καθεστώς των εμπορικών μισθώσεων με ελάχιστο χρονικό όριο προστασίας τα έξι χρόνια.

    [04] Δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους φακέλους με τις αποδείξεις δαπανών

    Δειγματοληπτικούς ελέγχους στους φακέλους με τις αποδείξεις δαπανών που υπέβαλαν εφέτος οι φορολογούμενοι, προκειμένου να καλύψουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, θα πραγματοποιήσουν οι Εφορίες. Όπως προκύπτει από τη σχετική εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννη Καπελέρη, σε κάθε Εφορία θα συσταθεί τριμελής επιτροπή, η οποία θα επιλέξει δείγμα ελέγχου μεταξύ των φακέλων με τις αποδείξεις που έχουν υποβληθεί.

    Κριτήριο για την επιλογή των ελέγχων θα αποτελέσει η αναλογία του ποσού των αποδείξεων σε σχέση με το ποσό του εισοδήματος που έχει δηλωθεί. Έτσι, όσοι υπέβαλαν αποδείξεις μεγάλης αξίας, η οποία δεν συνάδει με το ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων ή λαμβάνουν μεγάλες επιστροφές φόρου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον έλεγχο. Το δείγμα που θα ελεγχθεί θα προσδιορισθεί ως εξής: -Για τις ΔΟΥ που παραλαμβάνουν σε ετήσια βάση έως 10.000 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος 50 φακέλους αποδείξεων, έως 20.000 δηλώσεις 100 φακέλους, έως 30.000 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος 200 φακέλους αποδείξεων, ενώ για πάνω από 30.000 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος 300 φακέλους αποδείξεων.

    Το δείγμα των φακέλων με αποδείξεις που θα επιλεγεί θα ελεγχθεί και εφόσον παρουσιαστούν σημαντικές αποκλίσεις από τα αναγραφόμενα στους φακέλους αυτούς των ποσών των αποδείξεων, θα επιλεγεί και δεύτερο δείγμα για έλεγχο. Σε αντίθετη περίπτωση οι φάκελοι που έχουν επιλεγεί για έλεγχο και έχουν ελεγχθεί μαζί με τους υπόλοιπους φακέλους θα παραδοθούν για ανακύκλωση, σε συνεργασία με τον Δήμο όπου βρίσκεται η κάθε ΔΟΥ. Παράλληλα, έλεγχοι σχεδιάζονται και για όσους υπέβαλαν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους.

    Εξάλλου, με άλλη εγκύκλιο προς τις Εφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολές για άμεση αποστολή των εφετινών φορολογικών δηλώσεων που βρίσκονται ακόμα στις ΔΟΥ. Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι εφέτος έχει παρατηρηθεί σημαντική καθυστέρηση στην αποστολή των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν χειρόγραφα και ταχυδρομικά στις Εφορίες, με αποτέλεσμα να καθυστερεί και η διαδικασία εκκαθάρισης και είσπραξης δημοσίων εσόδων.

    [05] Το στρες των γονιών αφήνει "σημάδια" στα γονίδια των παιδιών τους

    Η φράση «αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα» αποκτά νέο νόημα, όπως δείχνουν νέα επιστημονικά ευρήματα. Το στρες που νιώθουν οι γονείς κατά τα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών τους, μπορεί να αφήσει αποτυπώματα διαρκείας στα γονίδια των αγοριών και των κοριτσιών τους. Τα γενετικά αυτά ίχνη κρατούν μέχρι την εφηβεία και τελικά επηρεάζουν τον τρόπο έκφρασης των γονιδίων των παιδιών στην κατοπινή ζωή τους. Με αυτό τον μηχανισμό, που ονομάζεται «επιγενετικός» στη βιολογία, τα πρώιμα άγχη των γονέων προκαλούν μεταβολές στις οργανικές και τελικά στις ψυχολογικές λειτουργίες των παιδιών τους, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής γενετικής Μάικλ Κόμπορ του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας και του Ινστιτούτου Ερευνών για το Παιδί και την Οικογένεια, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα ανάπτυξης των παιδιών ?Child Development?, μελέτησαν δείγματα DNA από παιδιά. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο μεγαλύτερο ήταν το στρες (κατάθλιψη, οικογενειακό άγχος, οικονομικά προβλήματα κ.α.) μεταξύ των γονέων κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια ζωής ενός παιδιού, τόσο μεγαλύτερο ήταν το ποσοστό μεθυλίωσης στο γενετικό κώδικά του (DNA), όταν πια το παιδί είχε γίνει έφηβος.

    Η μεθυλίωση αποτελεί κεντρικό συστατικό της επιγενετικής, δηλαδή της τροποποιημένης έκφρασης των γονιδίων ενός ανθρώπου μετά τη γέννησή του, υπό την επήρεια του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντός του. Κατά την μεθυλίωση, μια χημική ομάδα προσκολλάται σε τμήματα του DNA, λειτουργώντας ως «διακόπτης» που μεταβάλλει την έκφραση και δράση ενός γονιδίου. Η επιγενετική έρχεται να επαναπροσδιορίσει τις αρχικές εντολές που περιέχει ο γενετικός κώδικας ενός ανθρώπου κατά τη γέννησή του, χάρη στην κληρονομικότητά του.

    Η έρευνα διαπίστωσε ότι, όσον αφορά τις επιγενετικές αλλαγές στα παιδιά, το άγχος της μητέρας παίζει μεγαλύτερο ρόλο από το άγχος του πατέρα τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, ενώ το άγχος του πατέρα έχει πιο βαρύνουσα σημασία, σε σχέση με το άγχος της μητέρας, κυρίως στα κορίτσια. Έτσι, γενικότερα, ο ρόλος του στρες στην μητέρα είναι σημαντικότερος από αυτόν του πατέρα, αναφορικά με τις κατοπινές αλλαγές στα γονίδια των παιδιών τους. Η μελέτη δείχνει ότι το στρες της μητέρας επιφέρει περισσότερες επιγενετικές αλλαγές στα παιδιά, όταν αυτό υπάρχει κυρίως κατά τη νηπιακή ηλικία των τελευταίων, ιδιαίτερα κατά το πρώτο έτος της ζωής τους. Αντίθετα, η επιγενετική επίδραση του πατέρα φαίνεται να είναι μεγαλύτερη κατά την μετα-νηπιακή ηλικία του παιδιού, δηλαδή στον τρίτο ή τέταρτο χρόνο της ζωής των παιδιών.

    Όπως είπε ο Κομπόρ, η νέα έρευνα παρέχει την πρώτη απόδειξη ότι οι αναποδιές και τα άγχη στην προσωπική ζωή των γονιών, κατά τη διάρκεια της προσχολικής περιόδου των παιδιών τους, «οδηγεί σε διακριτές μεταβολές στο ?επιγονιδίωμά? τους, μετρήσιμες πάνω από μια δεκαετία αργότερα. Αυτό κυριολεκτικά μας δείχνει ένα μηχανισμό μέσω του οποίου οι εμπειρίες εισχωρούν στο δέρμα μας, για να μας συντροφεύσουν για μια μακρά χρονική περίοδο», ίσως και για όλη την υπόλοιπη ζωή του παιδιού.

    Όπως τόνισαν οι ερευνητές, η νέα μελέτη επιβεβαιώνει με βιολογικό τρόπου αυτό που είναι γνωστό από άλλες έρευνες, ότι τα πρώτα χρόνια της ζωής είναι κρίσιμα για τι θα συμβεί σε ένα άνθρωπο αργότερα στη ζωή του. Μεταξύ άλλων, εξηγεί γιατί τα παιδιά από οικογένειες ανώτερου κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου, που συνήθως έχουν λιγότερα άγχη, διαθέτουν στην κατοπινή ζωή τους γενικά καλύτερη υγεία.

    [06] Η αϋπνία πλήττει το 23% των Αμερικανών

    Η αϋπνία επηρεάζει το 23% των Αμερικανών που εργάζονται--περισσότερο τις γυναίκες-- και στοιχίζει τουλάχιστον 63 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο λόγω της απώλειας παραγωγικότητας, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

    \"Οι σημαντικές επιπτώσεις της αϋπνίας στη ζωή των Αμερικανών μας προκαλεί μεγάλη έκπληξη\", υπογραμμίζει ο Δρ Ρόναλτ Κέσλερ, ειδικευμένος στην ψυχιατρική επιδημιολογία, από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, επικεφαλής της έρευνας.

    \"Το πρόβλημα αυτό είναι υποβαθμισμένο: οι εργαζόμενο δεν λείπουν από την δουλειά τους λόγω της αϋπνίας, αλλά εργάζονται κουρασμένοι και αυτό τους κάνει λιγότερο παραγωγικούς\", εξηγεί ο ίδιος.

    \"Σε μια τόσο...ηλεκτρονική οικονομία, η έλλειψη ύπνου δεν μπορεί παρά να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα\", επισημαίνει ο Δρ Κέσλερ.

    Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Sleep, συμμετείχαν 7.428 εργαζόμενοι σε όλες τις ΗΠΑ.

    Από την έρευνα προκύπτει ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου είναι πολύ μικρότερη ανάμεσα στους εργαζόμενους άνω των 65 ετών.

    Τέλος, η αϋπνία είναι συχνότερη στις εργαζόμενες γυναίκες (27,1% του συνόλου) σε σχέση με τους άντρες (19,7%).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 September 2011 - 6:29:44 UTC