Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προς εξαφάνιση στην Κύπρο χελιδόνια, καρακάξες και σγαρτίλια
  • [02] Ανοδικές τάσεις στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων
  • [03] Η Ρωσία αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης
  • [04] Σαρκοφάγα μικρόβια στην παραλιακή Βικτώρια της Αυστραλίας

  • [01] Προς εξαφάνιση στην Κύπρο χελιδόνια, καρακάξες και σγαρτίλια

    Oι πληθυσμός των χελιδονιών, που αποτελεί ένα σύνηθες πουλί για την Κύπρο, μειώνεται αισθητά χρόνο με τον χρόνο. Οι καταστροφές στο περιβάλλον και η εντατικοποίηση της γεωργίας συντείνουν στη μείωση των πληθυσμών των χελιδονιών, ενώ σε φθίνουσα πληθυσμιακή πορεία βρίσκονται και άλλα κοινά είδη της Κύπρου, όπως είναι η καρακάξα και το σγαρτίλι.

    Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία των πληθυσμών των κοινών πουλιών της Κύπρου που παρουσιάζουν πρωτόγνωρη μείωση σύμφωνα με διεθνείς εκθέσεις. Σημαντικές πτώσεις παρουσιάζουν οι αριθμοί των χελιδονιών Ηirundo rusticaκ, των καρακαξών Ρica pica και των σγαρτιλιών Cardueliscarduelis. Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται στην έκθεση του Πανευρωπαϊκού Προγράμματος Παρακολούθησης Κοινών Πουλιών (ΡΕCΒΜS) για το 2011 και είναι η πρώτη που περιλαμβάνει και δεδομένα καταγραφών από την Κύπρο.

    Σύμφωνα με τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν έγκυρα συμπεράσματα για τις πληθυσμιακές τάσεις για τα κοινά πουλιά του Κύπρου επειδή η παρακολούθηση βρίσκεται σε αρχικά στάδια.

    Τα τρία κοινά είδη πουλιών που παρουσιάζουν μείωση με βάση τα στοιχεία της Κύπρου, εξαρτώνται, σε κάποιο βαθμό, από γεωργικά οικοσυστήματα και η πτώση των αριθμών τους ενδεχομένως να συνδέεται με την εντατικοποίηση της γεωργίας, ένα φαινόμενο που έχει αποδεδειγμένα συνδεθεί με τη φθίνουσα πληθυσμιακή κατάσταση πουλιών σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

    Τα προκαταρκτικά στοιχεία για την Κύπρο που παρουσιάζονται πιο πάνω, αναλύθηκαν από το ΡΕCΒΜSκαι προέρχονται από δυο πηγές: το πιλοτικό, εθελοντικό, πρόγραμμα παρακολούθησης κοινών πουλιών του Πτηνολογικού Συνδέσμου και το πιο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα του δρα Ντέρεκ Πομερόι, που επικεντρώνεται κυρίως στην επαρχία Πάφου.

    Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος συνεργάζεται στενά με το Τμήμα Γεωργίας και το Ταμείο Θήρας για την καθιέρωση ενός συστηματικού προγράμματος καταγραφής πουλιών γεωργικών περιοχών, η παρακολούθηση των οποίων αποτελεί υποχρέωση για όλα τα κράτη μέλη στο πλαίσιο παρακολούθησης της εφαρμογής της ΚΑΠ.

    [02] Ανοδικές τάσεις στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

    Με μικρή άνοδο 0,17% άνοιξε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο δείκτης Footsie-100 έφτασε τις 5.403,64 μονάδες.

    Με άνοδο 0,14% άνοιξε το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης με τον δείκτη Dax να φτάνει τις 5.793,1 μονάδες.

    Με άνοδο 0,50% άνοιξε το Χρηματιστήριο του Παρισιού. Ο δείκτης Cac 40 έφτασε τις 3.273,05 μονάδες.

    [03] Η Ρωσία αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης

    Η Ρωσία αναγνώρισε σήμερα το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως νόμιμη αρχή εξουσίας της Λιβύης, σε μία προσπάθεια να αυξήσει την επιρροή της εν όψει της ανοικοδόμησης και να προστατεύσει τα οικονομικά της συμφέροντα στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα της βόρειας Αφρικής.

    "Η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνωρίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως νόμιμη αρχή και λαμβάνει υπό όψιν της το εκπεφρασμένο μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τη θέσπιση νέου Συντάγματος, τη διεξαγωγή εκλογών και στον σχηματισμό κυβέρνησης", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

    [04] Σαρκοφάγα μικρόβια στην παραλιακή Βικτώρια της Αυστραλίας

    Έξαρση των βακτηριδίων που είχαν κάνει την εμφάνισή τους αρχικά στην περιοχή της Βικτώριας Μπερνσντέιλ, έχει παρατηρηθεί τώρα σ\' όλο το μήκος της ακτής από το ανατολικό Τζίπσλαντ μέχρι το Φράνκστον, καθώς επίσης και στη Μπελαρίν Πενίνσουλα. Πρόκειται για βακτηρίδια τα οποία \'\'τρώνε\'\' τη σάρκα, και που αν η ασθένεια δεν εντοπιστεί και θεραπευτεί έγκαιρα, ενδέχεται να οδηγήσει και σε ακρωτηριασμό, όπως συμβαίνει σε χώρες της Αφρικής.

    Ο επιδημιολόγος Ντάνιελ Ο\' Μπράιαν θα πει αναφορικά ότι έχουν εντοπιστεί 35 περιπτώσεις στη Βικτώρια φέτος, ενώ πέρυσι την ίδια εποχή ήταν 20. Σύστησε δε τόσο στους κατοίκους αυτών των περιοχών, όσο και στους επισκέπτες ν\' αγρυπνούν.

    Η νόσος αυτή μεταδίδεται κυρίως με τα κουνούπια, μπορεί όμως η μετάδοση να γίνει και με μύγες καθώς επίσης και άλλα έντομα ή ακόμη και από γρατσουνιές που προκαλούνται από αγκάθια ή θάμνους της υπαίθρου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 September 2011 - 8:29:48 UTC