Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγές και προσθήκες στο ασφαλιστικό
  • [02] ''Αναγκαία η τήρηση του μνημονίου''
  • [03] Στο 5,2% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο
  • [04] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ
  • [05] Γενική απεργία αύριο

  • [01] Αλλαγές και προσθήκες στο ασφαλιστικό

    Αλλαγές και προσθήκες στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που συζητείται στη Βουλή, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, με πρώτη εκείνη για την οριζόντια εγγύηση των συντάξεων, ώστε όλοι να παίρνουν μια αξιοπρεπή σύνταξη.

    Η δεύτερη προσθήκη αφορά τη μείωση κατά 30% έως 50% της εξαγοράς του πλασματικού χρόνου για το στρατό, ενώ η τρίτη αφορά την αναπροσαρμογή του επιδόματος των 800 ευρώ ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της χώρας και κατόπιν υπουργικής απόφασης των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.

    Τέλος, η τέταρτη προσθήκη αφορά τον επακριβή ορισμό του ποσοστού του κράτους ως πηγή συγχρηματοδότησης του ασφαλιστικού.

    Με ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που απορρίφθηκαν από την κυβερνώσα πλειοψηφία, αλλά και βαριές εκφράσεις εκ μέρους των εισηγητών τους, επιτέθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, στην Ολομέλεια της Βουλής. Η επί της αρχής υπερψήφιση του νομοσχεδίου, θα γίνει με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ.

    Σήμερα αναμένονται οι ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων.

    Από πλευράς ΠΑΣΟΚ και κυβέρνησης, απορρίφθηκαν οι ενστάσεις συνταγματικότητας, με την υπογράμμιση πως, ούτε το Ελεγκτικό Συνέδριο, ούτε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής (την κριτική των οποίων επικαλέστηκε η αντιπολίτευση) έθεσαν ρητά τέτοιο θέμα.

    Τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας ανέπτυξε για λογαριασμό της ΝΔ, ο Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεικνύοντας κυρίως τις διατάξεις που προβλέπουν την μη κάλυψη από το κράτος, των ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων, την ολοσχερή περικοπή συντάξεων σε περίπτωση ετεροαπασχόλησης, τον ενιαίο φορέα ασφάλισης ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων, την μείωση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, την χαμηλότερη βασική αμοιβή για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και τον ορισμό των νέων διατάξεων περί την εργατική διαιτησία, με τρόπο όχι αυστηρά καθορισμένο.

    «Το ασφαλιστικό ζήτημα δεν είναι συνταγματικό, αλλά οικονομικό και πολιτικό - και ο υπουργός δίνει πολιτική λύση» απάντησε ο Ντίνος Ρόβλιας για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ. «Δεν υφίστανται παραβιάσεις του Συντάγματος. Το κράτος οφείλει να εγγυάται το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση, το οποίο όμως δεν μπορεί να υφίσταται όταν το σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Αυτή τη βιωσιμότητα διασφαλίζει το νομοσχέδιο. Διότι, αν δεν προστατεύσουμε την ύπαρξη του ας, αν το αφήσουμε να καταρρεύσει, τότε εμείς παραβιάζουμε το Σύνταγμα. Και το Σύνταγμα δεν περιέχει καμία ρητή διάταξη για προστασία των συντάξεων ορισμένου ποσού. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2008 και 2010, έχει αποφασίσει πως η αρχή της ανταποδοτικότητας δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, ούτε η αναλογία μεταξύ εισφορών και παροχών. Άρα συνταγματικό πρόβλημα δεν υφίστατο, ούτε και τώρα υφίσταται» σημείωσε ο κος Ρόβλιας.

    Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, επικαλέστηκε την αναλογιστική μελέτη που χρησιμοποίησε το υπουργείο, για να τονίσει ότι η συνέχιση του ασφαλιστικού συστήματος με τους ίδιους όρους συνεπάγεται την εξάντληση των κεφαλαίων του. «Η μορφή και η έκταση της ασφαλιστικής προστασίας, είναι καθόλα νόμιμο να αλλάζει ανάλογα με την κατάσταση του συστήματος. Έχουν περάσει οι μέρες της ευρωστίας, αλλά όχι ανεπιστρεπτί. Όσο δύσκολες κι αν είναι οι μέρες που ζούμε, είναι οι μέρες για να θέσουμε τα θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο».

    «Δεν είναι βιώσιμο αυτό. Είναι ριφιφί ελπίδων» υποστήριξε αντίθετα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Μαρκόπουλος. «Εμείς λέμε ναι, μονάχα σε συνταγματικά εναρμονισμένο ασφαλιστικό, με μία σύνταξη με κρατική εγγυοδοσία, με τεκμηρίωση και με προοπτική».

    «Υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας, αν και δεν είναι το κυρίαρχο - πολιτικό είναι το πρόβλημα» εκτίμησε ο Θ. Παφίλης για λογαριασμό του ΚΚΕ. «Η μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή για την οποία μίλησε ο κος υπουργός και χειροκρότησαν θερμά ορισμένοι, είναι η μεγάλη ασφαλιστική σφαγή των όποιων δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Πρόκειται για νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Αλλά και η ΝΔ να ήταν στην εξουσία τα ίδια θα έπαιρνε, όπως τα ίδια λαμβάνονται και στην Ε.Ε.».

    «Ο ίδιος ο κος υπουργός, είπε πως η κυβέρνηση δεν φοβάται τον δικαστικό έλεγχο από την Βουλή και τα ελληνικά δικαστήρια, καθώς αυτό θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση» υπενθύμισε ο Αστ. Ροντούλης (ΛΑΟΣ). «Πότε λοιπόν καταλάβατε ότι στο Μνημόνιο υπάρχουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας - κι αν το καταλάβατε, τι κάνατε ως έμπειρος συνταγματολόγος; Γιατί δεν πάτε εσείς στα δικαστήρια και ωθείτε τους πολίτες που είναι λιγότερο νομομαθείς από σας;» ρώτησε τον Αν. Λοβέρδο ο εισηγητής του ΛΑΟΣ.

    «Αίρεται η κρατική εγγύηση και στην αναλογική σύνταξη. Όλη η ασφάλιση μετατρέπεται σε ένα προνοιακό επίδομα που ισχύει ήδη. Αυτό δεν είναι κατάργηση του Συντάγματος;» αναρωτήθηκε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Οι διατάξεις του νομοσχεδίου που πηγάζουν από το Μνημόνιο, είναι εξίσου συνταγματικές με εκείνο, το οποίο ψηφίστηκε με απλή πλειοψηφία της Βουλής και αντιμετωπίζεται από εσάς ως υπερσύνταγμα» ανέφερε ο βουλευτής.

    Από πλευράς του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν φοβάται τον έλεγχο συνταγματικότητας του νομοσχεδίου και, «οψέποτε αυτός αποδώσει, για την Ελλάδα θα είναι ευπρόσδεκτη η νομολογία».

    Απορρίπτοντας το επιχείρημα της αντιπολίτευσης, πως το νομοσχέδιο δεν βασίζεται σε αναλογιστική μελέτη αλλά σε μη στοιχειοθετημένο «σημείωμα», ο υπουργός Εργασίας επικαλέστηκε το ότι «η μελέτη συντάχθηκε από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και επικυρώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας στη Γενεύη». Άλλο τόσο, ο κος Λοβέρδος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για την δική της πολιτεία στο ζήτημα της διαχείρισης του ασφαλιστικού συστήματος, όσο και της νομικής υπεράσπισης της διαφοράς των ορίων ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

    Την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να καταψηφίσει επί της αρχής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ο Αντώνης Σαμαράς.

    Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο άδικο και αναποτελεσματικό, τονίζοντας πως δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος, ενώ επισήμανε πως το κόμμα του θα ψηφίσει μόνο ορισμένα άρθρα, τα οποία θεωρεί ότι πράγματι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Αιτιολογώντας την απόφασή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως το κράτος αποσύρεται και δραπετεύει από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη εγγύηση της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ ξεκαθάρισε πως η Νέα Δημοκρατία απορρίπτει το διαμελισμό της κύριας σύνταξης σε βασική και αναλογική, επισημαίνοντας πως η σύνταξη πρέπει να είναι μία και ενιαία.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως οι κρίσιμες αλλαγές που αφορούν τα έτη ασφάλισης, τα όρια ηλικίας και τα ποσοστά αναπλήρωσης, εισάγονται χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση, ενώ το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισορροπίας μεταξύ των εισφορών του εργαζομένου και της σύνταξης που τελικά θα πάρει.

    Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε πως με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων δημιουργούνται κίνητρα μαζικής εισφοροαποφυγής, ενώ το νομοσχέδιο έχει στενά εισπρακτικό χαρακτήρα και δεν συνδέεται με τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας.

    "Το νομοσχέδιο δεν αποτελεί μεταρρύθμιση", τόνισε ο κ. Σαμαράς, "γιατί ούτε οικονομικά υγιές είναι, ούτε κοινωνικά δίκαιο. Χωρίς πολιτικό ή οικονομικό ορθολογισμό, περιορίζεται απλά σε μία λογιστική προσέγγιση περικοπής συντάξεων", επισήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    Το ΚΚΕ κατηγορεί τα δύο μεγάλα κόμματα ότι σε συνεργασία με τους εργοδότες καταργούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να εξασφαλίσουν φθηνό εργατικό δυναμικό πριν ακόμα ανακάμψει η οικονομία.

    Ο ΛΑΟΣ ανακοίνωσε ότι δεν θα ψηφίσει το ασφαλιστικό, κάνοντας λόγο για μία ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια, με περιορισμένη χρονική διάρκεια ζωής.

    Την απόσυρση του διάτρητου και αντισυνταγματικού, όπως το χαρακτηρίζει, ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ζητά από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρεται στις ενστάσεις που έχουν διατυπώσει το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, σημειώνοντας πως "είναι πλέον φανερό ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδομήσει την κοινωνική ασφάλιση στερείται στοιχειώδους συνταγματικής νομιμότητας" και καλεί, έστω και την ύστατη στιγμή, την κυβέρνηση, αφού δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί την κοινωνία, τουλάχιστον να σεβαστεί το σύνταγμα της χώρας και να αποσύρει το νομοσχέδιο και όλους τους βουλευτές "να υπερασπιστούν το Σύνταγμα και τη δημοκρατία και τους πολίτες να αγωνιστούν για να προασπίσουν τις κοινωνικές κατακτήσεις όλων των προηγούμενων δεκαετιών".

    [02] ''Αναγκαία η τήρηση του μνημονίου''

    Το μνημόνιο όπως και η πιστή τήρησή του είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη σωτηρία της χώρας, αλλά υπάρχουν τομείς στους οποίους μπορούμε να επεκταθούμε και να εφαρμόσουμε συγκεκριμένες πολιτικές που θα στηρίξουν τον πολίτη. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία παρέστη και ο συνήγορος του πολίτη Γ. Καμίνης.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ειδικότερα δύο τομείς στους οποίους μπορούν να αναπτυχθούν κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Ο ένας τομέας είναι της δημιουργίας δικτύου κοινωνικής προστασίας και ο άλλος το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και μια άλλη ανάπτυξη.

    Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός πρόκειται να δημιουργηθούν δύο αντίστοιχες επιτροπές, οι οποίες θα ολοκληρώσουν τη δουλειά τους μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Στην πρώτη από τις δύο θα συμμετέχουν κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές και στελέχη του Κινήματος.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη δεύτερη επιτροπή, παρουσία του κ. Καμίνη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε ότι έκαναν λάθος όσοι πίστεψαν ότι η πρώτη παρουσία του ήταν απλώς μία κίνηση επικοινωνιακού συμβολισμού.

    Η κυβέρνησή μας τόνισε ο κ. Παπανδρέου έχει τον πολίτη στο επίκεντρο της προσοχής της και αυτόν υπηρετεί. Μπορεί, όπως είπε, τα γεγονότα και η κληρονομιά του παρελθόντος να έστρεψαν αναγκαστικά την προσοχή της κυβέρνησης των ΜΜΕ και των πολιτών στο πως θα αποφύγουμε το μοιραίο, μια πορεία δηλαδή προδιαγεγραμμένη προς τη χρεοκοπία, αλλά αυτό, όπως τόνισε, δεν σημαίνει ότι ο βασικός μας στόχος δεν είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη. Αυτό, όπως είπε, είναι η σημαία μας.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, επίσης, ότι παρά την πρωτοφανή κρίση και την υπερπροσπάθεια που κατέβαλε η κυβέρνηση για τη σωτηρία της χώρας, όλο αυτό το διάστημα έχει βάλει σημαντικά θεμέλια για την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του κράτους. Και τόνισε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και η βάση στην οποία η κυβέρνηση στηρίζεται για να κτίσει ένα διαφορετικό κράτος.

    Κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

    «Η χώρα βρέθηκε σε βαθιά οικονομική κρίση, κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε σε πολύ πιεστικά περιθώρια και βάζουμε τάξη στο χάος, που υπάρχει», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια της εισήγησής του, σε μεγάλη κυβερνητική σύσκεψη για τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ιλιον, στη δυτική Αττική.

    «Το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής, είδαμε ότι δεν σεβάστηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού και το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν μπορούσαμε να προστατεύσουμε επαρκώς τον πολίτη και τους αδύναμους», είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «για μας η οικονομική κρίση δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προστατεύσουμε τους ασθενέστερους, αντίθετα αντιμετωπίζουμε τα θέματα της καθημερινότητας, καθώς πολλά από αυτά δεν απαιτούν μεγάλα κονδύλια, αλλά διαφορετική αντίληψη, ανθρωπιά και ανοιχτό μυαλό».

    «Μια ευαίσθητη πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι στο παρελθόν «δεν υπήρξε πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών».

    Σημειώνεται, ότι σκοπός τής σημερινής σύσκεψης είναι η κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου για την καταπολέμηση των εξαρτήσεων.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «μπορεί η κρίση να επηρεάζει τις δημόσιες δαπάνες και απαιτείται πολύ προσοχή, πού επενδύουμε το δημόσιο χρήμα».

    «Τώρα είναι η ώρα της αλληλεγγύης» τόνισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στους πολίτες, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοια προβλήματα.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει προγράμματα για την ομαλή επανένταξη των εξαρτημένων, επανέλαβε παλαιότερη θέση του για διαχωρισμό χρήστη και εμπόρου και τόνισε, ότι πρέπει να δοθεί βοήθεια στον εξαρτημένο, όχι με ποινικοποίηση του χρήστη, αλλά με συμπαράσταση.

    Ο πρωθυπουργός έδωσε, επίσης, μεγάλο βάρος στην πρόληψη και την ενημέρωση, που «πρέπει να ξεκινά από τα σχολεία» και ανέφερε, ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα ζητήματα αυτά είναι σημαντικός, κοινοποιώντας ότι ο ρόλος αυτός θα αναβαθμιστεί με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», που θα δώσει νέες δυνατότητες για την εκπόνηση νέων προγραμμάτων μακριά από το πελατειακό σύστημα γι αυτό ζήτημα.

    Συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στο RAI 1

    Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού RAI 1 ( το μεγαλύτερο της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης) ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι "τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, δεν αντιστοιχούν σε junk και πρέπει να προσέξουμε τις εταιρίες αξιολόγησης εκείνες που δρουν σε καθεστώς σύγκρουσης συμφερόντων, επιβραβεύοντας ή απορρίπτοντας τράπεζες και δημόσια ομόλογα, ανάλογα με την τάση της κάθε στιγμής".

    "Θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποια συμφέροντα εξυπηρετούν, αλλά παραμένει το γεγονός ότι εμείς πρέπει να αλλάξουμε ριζικά την οικονομία μας, ώστε όποιος επιθυμεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, να είναι βέβαιος ότι κάνει μια καλή επένδυση", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Στην ερώτηση του Ιταλού δημοσιογράφου "αν αυτό σημαίνει ότι από την κρίση θα πρέπει να προκύψει ένας νέος Έλληνας πολίτης", ο πρωθυπουργός απάντησε ότι "σίγουρα δεν θα πρέπει να στοχεύει μόνον σε μια θέση δημοσίου υπαλλήλου, αλλά να είναι δημιουργικός και κοσμοπολίτης".

    Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian περί φημολογούμενης πώλησης ελληνικών νησιών, ο κύριος Παπανδρέου επανέλαβε ότι " τα νησιά δεν πωλούνται σε καμία περίπτωση. Τα νησιά μας είναι μια πηγή εσόδων που θέλουμε να αξιοποιήσουμε".

    Τέλος, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους ιταλούς τηλεθεατές, θέλησε να ολοκληρώσει την συνέντευξή του προς το RAI 1 με την φράση "benvenuti in Grecia e buone vacanze", που στα ιταλικά σημαίνει "καλώς ήλθατε στην Ελλάδα και καλές διακοπές".

    [03] Στο 5,2% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

    Στο 5,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, από 5,4% τον Μάιο, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Οπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούνιο εφέτος ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ.) αυξήθηκε κατά 5,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2009, έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2009 προς το 2008. Ο Γενικός Δείκτης τον Ιούνιο 2010, σε σύγκριση με τον Μάιο 2010, παρουσίασε μείωση 0,3% έναντι μείωσης 0,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

    Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 5,2% προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

    1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

    α) Κατά 18,9% της ομάδας " Αλκοολούχα ποτά και καπνός", λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.

    β) Κατά 2,4% της ομάδας "Ένδυση και υπόδηση", λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

    γ) Κατά 7,9% της ομάδας "Στέγαση", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης-αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων.

    δ) Κατά 1,5% της ομάδας "Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα έπιπλα- καλύμματα δαπέδου, στα είδη κλινοστρωμνής- λευκά είδη, στα υαλικά, στα επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης και στις οικιακές υπηρεσίες.

    ε) Κατά 18,2% της ομάδας "Μεταφορές", λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας- διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου- μοτοσικλέτας, υπηρεσίες μεταφορών.

    στ) Κατά 3,7% της ομάδας "Επικοινωνίες", λόγω αύξησης των τιμών της κινητής τηλεφωνίας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών της σταθερής τηλεφωνίας.

    ζ) Κατά 0,7% της ομάδας "Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: μικρά είδη αναψυχής- άνθη-κατοικίδια ζώα, βιβλία- εφημερίδες- περιοδικά- γραφική ύλη- σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ειδών οπτικοακουστικού εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    η) Κατά 3% της ομάδας "Εκπαίδευση", λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ.

    θ) Κατά 3,5% της ομάδας "Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών: φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά- γλυκά- καφές- ποτά (σερβιριζόμενα), κυλικεία.

    ι) Κατά 5,1% της ομάδας "Άλλα αγαθά και υπηρεσίες", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των κουρείων- κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των κοσμημάτων- ρολογιών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των τιμών των άλλων υπηρεσιών.

    2. Από τη μείωση του δείκτη κατά 0,8% της ομάδας "Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά", λόγω μείωσης των τιμών στα είδη: γιαούρτι, φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά, μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμοί φρούτων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα είδη: ψάρια νωπά, κρέατα γενικά, γάλα νωπό παστεριωμένο, τυρί φέτα, γλυκά ζαχαρωτά.

    Όσον αφορά τον Εναρμονισμένo Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Εν. ΔΤΚ), αυτός αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 5,2%, από 5,3% τον Μάιο.

    [04] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Συνεδριάζει ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας (ΚΤΕ) Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου οι βουλευτές-μέλη του ΚΤΕ να ενημερωθούν από την υπουργό Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σχετικά με το Νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Βουλή - 09:30:00

  • Επιτροπή Μεγάλων Εργων. Πρώτη συνάντηση της Επιτροπής , με στόχο το συντονισμό της προώθησης των μεγάλων έργων και υποδομών.Στην Επιτροπή συμμετέχουν οι Υπουργοί Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης, Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης και ο αρμόδιος κατά περίπτωση Υπουργός. Χολαργός/ΥΠΟΜΕΔΙ - 10:00:00

  • Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί τα γραφεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο, κ. Γιώργο-Σταύρο Κούρτη. Αθήνα/Βουρνάζου 4 & Τσόχα, δίπλα στο Μαιευτήριο ΕΛΕΝΑ - 10:30:00

  • Ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς θα παρουσιάσει τις προτάσεις του κόμματός του για την οικονομία. Αθήνα/Ζάππειο Μέγαρο - 11:00:00

  • Συνάντηση υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοϊδη, με εκπροσώπους ΠΝΟ. Πειραιάς/Υπουργείο Ναυτιλίας - 11:00:00

  • Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα παραστεί , στην παρουσίαση της νέας Φιλανθρωπικής Εταιρείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών "ΑΠΟΣΤΟΛΗ". Αθήνα/Παλαιά Βουλή - 12:00:00

  • Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή. Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο - 14:00:00

  • Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χ. Καστανίδη - 12:00:00

  • Συνέντευξη τύπου της εταιρίας DSGI Ελλάς. Αθήνα/ξενοδοχείο King George - 13:30:00

  • Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ θα συνεδριάσει, με θέμα ημερήσιας διάταξης:Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Μεταρρύθμιση Ασφαλιστικού Συστήματος του Δημοσίου και συναφείς διατάξεις» (2η συνεδρίαση - ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων) Εισηγητές: Σπυροπάνος Μαργέλης και Νικόλαος Λέγκας. Βουλή/ Αίθουσα Γερουσίας - 17:00:00

    Βόρεια Ελλάδα

  • Κινητοποιήσεις των κατοίκων των Γιαννιτσών. Την έναρξη δυναμικών κινητοποιήσεων αποφάσισε οι δήμος Γιαννιτσών σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο και τους φορείς της πόλης, με σκοπό να αποτρέψει την μετεγκατάσταση της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας από τα Γιαννιτσά σε στρατόπεδο στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης.

  • Ημερίδα της Νομαρχίας Γρεβενών. Η Νομαρχία, συντονιστής του έργου Life, διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα για το έργο "Πίνδος - Γρεβενά" και με θέμα "Τα δηλητηριασμένα δολώματα και οι επιπτώσεις τους στο οικοσύστημα". Θεσσαλονίκη/Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων "Πέτρος Σιούλης" του Διοικητηρίου - 10:30:00

  • Συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ Κασσάνδρας. Με αφορμή την αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος της 18ης διοργάνωσής του, το Φεστιβάλ Κασσάνδρας διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου. Στη συνέντευξη θα μιλήσουν οι Αριστείδης Κανέλης - δήμαρχος Κασσάνδρας και Γιώργος Σουντουλίδης - πρόεδρος Φεστιβάλ. Θεσσαλονίκη/Ξενοδοχείο Εγνατία Palace - 12:00:00

    ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Ποδόσφαιρο-ΕΕΠ Β` & Γ` Εθνικής: Συνεδρίαση ΔΣ - 15:00:00

    1. Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός.

    2. Συγκρότηση Ομίλων Γ΄Εθνικής.

    3.- Διάφορα θέματα.

  • Συγχρονισμένη κολύμβηση-Ευρωπαϊκό Νεανίδων - Τάμπερε/Φινλανδία

    10:00 Ντουέτο (Προκριματικά)

    17:30 Ομαδικό (Προκριματικά)

  • Μπάσκετ-Συνέντευξη Τύπου για τον αγώνα Ελλάδα-ΗΠΑ. GazArte (Γκάζι) - 12:00:00

    [05] Γενική απεργία αύριο

    Νέα γενική απεργία έχουν κηρύξει για αύριο, ημέρα της ψηφοφορίας του ασφαλιστικού νομοσχδίου, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ.

    Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στην Πλ.Κλαυθμώνος στις 10 το πρωί, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 11πμ.

    Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί, έξω από το κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, στο ύψος της οδού Εγνατίας.

    "Με την αυριανή 24ωρη γενική απεργία κάνουμε με τον πιο έντονο τρόπο αισθητή την διαμαρτυρία μας για το άδικο, αντικοινωνικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο και για την αδιάλλακτη συμπεριφορά των εργοδοτών όσον αφορά στην υπογραφή της ΕΓΣΣΕ" δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

    Ειδικότερα ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε: "Απορρίπτουμε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο το οποίο καταργεί θεμελιώδεις αρχές του δικαίου. Λέμε όχι στην βίαιη αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών και των εργαζομένων στα ΒΑΕ. Απαιτούμε μεταξύ άλλων ίση αντιμετώπιση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ πριν την 1/1/1983 με τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.

    Ο αγώνας δεν θα σταματήσει. Θα έχει συνέχεια και διάρκεια. Άλλωστε η τριετής παραμονή της χώρας μας υπό την επιθεώρηση της τρόϊκας δεν προμηνύει παρά μόνο αγώνα και προσπάθεια εξόδου από τα σκληρά μέτρα που πλήττουν για μια ακόμη φορά περισσότερο εκείνους που έχουν και την μεγαλύτερη ανάγκη".

    Στην απεργία της Πέμπτης συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, το προσωπικό των Ταμείων, οι εργαζόμενοι σε δήμους και νομαρχίες και οι τελωνειακοί.

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, καθώς στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι σε αυτά.

    Επίσης, απεργούν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

    Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη απεργία η ΠΝΟ δεν είχε συμμετάσχει, πλην δύο σωματείων, που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.

    Συμμετοχή, στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης, των δημοσιογράφων που εργάζονται σε όλα τα ΜΜΕ, το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, αποφάσισε και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

    Επιπλέον, για μία ακόμη ημέρα μέχρι και τις 8 Ιουλίου παρατείνουν την αποχή τους οι δικηγόροι.

    Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) δηλώνει τη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που έχουν προαναγγελθεί για την Πέμπτη 8 Ιουλίου, με στόχο την άρση των αδικιών που επιφέρει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ, με απόφαση - ψήφισμα που ενέκρινε στις 28/6/2010, διατύπωσε τη σοβαρή ανησυχία του και την έντονη δυσαρέσκεια του συνόλου του εμπορικού κόσμου για τις δυσμενείς εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα.

    Ακινητοποιημένα τα μέσα μεταφοράς

    Οι φορείς των μέσων μεταφοράς στο Λεκανοπέδιο αποφάσισαν να συμμετασχουν μέ 24ωρη απεργία στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Έτσι, αύριο, δεν θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια των λεωφορείων της ΕΘΕΛ, των τρόλεϊ, του Μετρό, του Τραμ και του ΗΣΑΠ.

    Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν και οι συρμοί του Προαστιακού μετά από την απόφαση των εργαζομένων στον ΟΣΕ να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

    Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας. Τα αστικά λεωφορεία δεν θα κυκλοφορήσουν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

    Διευκρινίζεται ότι τα πρώτα πρωινά δρομολόγια των γραμμών θα πραγματοποιηθούν σταδιακά μετά τις 8 και έως τις 8.30 το πρωί ανάλογα με την απόσταση των αφετηριών και τερμάτων από τα αμαξοστάσια.

    Η νυκτερινή λεωφορειακή γραμμή Νο 78Ν «ΚΤΕΛ - ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ» θα λειτουργήσει κανονικά από τις 10.30 το βράδυ έως τις 6.25 το πρωί.

    Επίσης, αναμένεται να ματαιωθούν δεκάδες πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού αναμένεται να ματαιωθούν αύριο, καθώς οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας έχουν εξαγγείλει 4ωρη στάση εργασίας.

    Η Olympic Air ανακοίνωσε ότι την ημέρα εκείνη αναγκάζεται να ματαιώσει 56 σκέλη πτήσεων, ενώ σε άλλες 23 αλλάζουν οι ώρες αναχώρησης. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι επιβάτες όπως καλούν στα τηλέφωνα εξυπηρέτησης πελατών: 801 801 0101 (από σταθερό) και 210 3550500 (από κινητό).

    Η Aegean αλλάζει την ώρα αναχώρησης σε 22 πτήσεις του δικτύου της. Η AEGEAN θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τους περισσότερους επιβάτες των ως άνω ακυρωμένων πτήσεων προκειμένου να τους προωθήσει σε άλλες πτήσεις του δικτύου της καθώς και να τους ενημερώσει για τις αλλαγές στις ώρες αναχώρησης.Για περισσότερες πληροφορίες οι επιβάτες θα πρέπει να καλούν στα τηλέφωνα: 801 11 20000 (από σταθερό) και +30 210 6261000 (από κινητό ή εξωτερικό).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 July 2010 - 10:30:30 UTC