Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Σαμαρά σήμερα για την οικονομία
  • [02] Εργασίες Εξεταστικής για ομόλογα
  • [03] 'Ερευνα για παράνομες προσλήψεις
  • [04] Εξαγορά της Volvo από δύο κινεζικές εταιρείες
  • [05] Η πόλη της Κόνιτσας και ο γύρος του Σμόλικα
  • [06] Γενική απεργία αύριο
  • [07] "Σε σωστό δρόμο"
  • [08] Ν/σ για ρύθμιση χρεών
  • [09] Πλαφόν στις δαπάνες
  • [10] Αγωγή κατά της Αριζόνας
  • [11] Το βλέμμα στον τελικό

  • [01] Ομιλία Σαμαρά σήμερα για την οικονομία

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει σήμερα το γενικό πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την οικονομία.

    Οι προτάσεις αυτές συγκροτούν τη Στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας για την Έξοδο από την Κρίση και την ταχύτερη αποδέσμευση της χώρας από τους όρους του Μνημονίου της Τριμερούς Επιτήρησης.

    Η ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας θα γίνει στο Ζάππειο στις 11 το πρωί.

    [02] Εργασίες Εξεταστικής για ομόλογα

    Στην επόμενη συνεδρίασή της η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των δομημένων ομολόγων την περίοδο 2004 - 2007, θα συντάξει ένα πρώτο κατάλογο μαρτύρων, ο οποίος, όπως συμφωνήθηκε από τα μέλη της, θα παραμείνει ανοιχτός.

    Στη χθεσινή, πρώτη της συνεδρίαση η Εξεταστική, που ασχολήθηκε με διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα, αποφάσισε να αρχίσει άμεσα τις εργασίες της, εξουσιοδοτώντας τον πρόεδρο της Επιτροπής Ντίνο Ρόβλια να ζητήσει από τη δικαιοσύνη, την άμεση αποστολή στη Βουλή της σχετικής δικογραφίας.

    Σε πρώτη φάση, η Εξεταστική αποφάσισε να ζητήσει πλήρη ενημέρωση και όλα τα στοιχεία σχετικά με τα δομημένα ομόλογα της περιόδου 2004-2007 που κατέληξαν σε Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως από την Τράπεζα της Ελλάδος, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τα υπουργεία Οικονομικών και Απασχόλησης, τη Δικαιοσύνη καθώς και την Επιτροπή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, από την οποία ζητούνται και τα σχετικά πορίσματα του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Γιώργου Ζορμπά.

    Η κυβερνητική πλειοψηφία, πάντως, απέρριψε πρόταση της ΝΔ να ελεγχθούν όλα τα ομόλογα, δομημένα και μη από το 1999 μέχρι σήμερα, επικαλούμενη την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη διερεύνηση της υπόθεσης από το 2004-2007.

    Ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση «για προσπάθεια συσκότισης και συγκάλυψης του σκανδάλου που την αφορά και αποπροσανατολισμού του έργου της Επιτροπής».

    Από την πλευρά της ΝΔ, ο Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις του προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, επανέλαβε την αναγκαιότητα της πρότασης του κόμματός του, αντιτείνοντας ότι όλα τα μέλη της αποδέχτηκαν ότι τα δομημένα ομόλογα είναι μια διεθνής πρακτική που άρχισε το 1997.

    Παράλληλα, υποστήριξε ότι η πρώτη κυβέρνηση που χρησιμοποίησε δομημένα ομόλογα ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 1999, για εξοπλιστικούς λόγους.-

    [03] 'Ερευνα για παράνομες προσλήψεις

    Αντικείμενο εισαγγελικών ερευνών έχουν αποτελέσει τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με παράνομες προσλήψεις, επί της προηγούμενης κυβέρνησης, σε εταιρίες του Δημοσίου, ακόμη και την προεκλογική περίοδο.

    Τρεις εισαγγελείς διενεργούν ποινικές έρευνες για περιπτώσεις σωρείας παρατυπιών στις:

    Αγροτικός Τουρισμός και Ήπιες Μορφές Αναψυχής (ΑΓΡΟΤΗΜΑ) Α.Ε., στην ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. και στον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου.

    Η υπόθεση της ΑΓΡΟΤΗΜΑ, για την οποία τον περασμένο Απρίλιο κατέθεσε στη Δικαιοσύνη όλα τα στοιχεία των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, αφορά προσλήψεις προσωπικού χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού και πρόσκλησης ενδιαφέροντος αλλά και άλλες παρατυπίες που έχουν διαπιστωθεί από τους ελέγχους.

    Αντίστοιχα, υπό εισαγγελική διερεύνηση έχουν τεθεί τα στοιχεία των επιθεωρητών για 139 προσλήψεις στην ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε., εκ των οποίων μάλιστα οι 39 έγιναν σε προεκλογική περίοδο, στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου 2009.

    Εισαγγελέας, επίσης, ερευνά και την υπόθεση με τις 25 συμβάσεις μίσθωσης έργου στον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου, τον Σεπτέμβριο του 2009, οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία των επιθεωρητών φαίνεται να υποκρύπτουν εξαρτημένη σχέση εργασίας.

    Οι εισαγγελείς που διενεργούν τις προκαταρκτικές έρευνες για τις τρεις περιπτώσεις έχουν εντολή να ερευνήσουν όλα τα στοιχεία ώστε να διακριβωθεί αν έχουν διαπραχθεί συγκεκριμένα αδικήματα και να εντοπίσουν τους υπαίτιους.

    [04] Εξαγορά της Volvo από δύο κινεζικές εταιρείες

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την άδειά της για την εξαγορά της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volvo από την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Geely και την κινεζική κρατική επενδυτική εταιρία Daqing.

    Η συναλλαγή, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγορά από κινεζικής πλευράς στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στο εξωτερικό, σηματοδοτεί την πλήρη είσοδο του ασιατικού οικονομικού γίγαντα στον ευρωπαϊκό κατασκευαστικό ορίζοντα.

    Η ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού τονίζει σε ανακοινωθέν της πως κατέληξε στο συμπέρασμα πως η επιχείρηση αυτή «δεν θα εμπόδιζε κατά σημαντικό τρόπο την τρέχουσα κατάσταση του ανταγωνισμού» στην Ευρώπη.

    Η Volvo Automobile, που αποτελεί τον κατασκευαστικό τομέα «ιδιωτικών οχημάτων» της εταιρείας, είχε πωληθεί το 1999 στην αμερικανική Ford, η οποία στις 28 Μαρτίου ανακοίνωσε τη συμφωνία με την Geely για τη μεταπώληση της Volvo έναντι 1,8 δισ.δολαρίων, τιμή σχεδόν τέσσερις φορές μικρότερη από το τίμημα που είχε καταβάλλει για την απόκτησή της.

    Η Daqing είναι επενδυτική εταιρεία ανήκουσα στις αρχές της πόλης Ντατσίνγκ, στη βορειοανατολική Κίνα. Σύμφωνα με τη σουηδική τηλεόραση, η εταιρεία θα αποκτήσει το 40% της Volvo Automobile.

    Η Geely ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναπτύξει τη Volvo στην κινεζική αγορά αυτοκινήτων, η οποία έχει καταστεί η πρώτη σε παγκόσμια κλίμακα.

    Σύμφωνα με την Κομισιόν, πιθανότητα υπερκάλυψης των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών δεν υπάρχει, καθώς η Geely «πρακτικώς δεν πωλεί ιδιωτικά οχήματα στην Ευρώπη».

    Οι Βρυξέλλες τονίζουν πως η άδεια εξαγοράς της Volvo από τις δύο κινεζικές εταιρείες δεν «διακυβεύει» οποιαδήποτε μελλοντική απόφαση στον τομέα των κρατικών βοηθειών, που μπορούν να διοχετευθούν σε άλλους τομείς των δραστηριοτήτων της εταιρείας.

    [05] Η πόλη της Κόνιτσας και ο γύρος του Σμόλικα

    Mία από τις ομορφότερες αλπικές διαδρομές στην Ήπειρο, με τα πολλά "πρόσωπα" (από την μια κατάφυτος, από την άλλη γυμνός) του Σμόλικα, του δεύτερου ψηλότερου βουνού της χώρας. Μία κυκλική διαδρομή (Κόνιτσα - Βασιλίτσα, Βασιλίτσα - Κόνιτσα) που περνά από την χαράδρα του Αωού, την Δρακόλιμνη του Σμόλικα, περνά από υπέροχους πέτρινους οικισμούς και προσφέρει μαγευτική θέα στον ορεινό όγκο της Τύμφης.

    Η πόλη της Κόνιτσας

    Δεξιά, στο δυτικό ορίζοντα το βλέμμα φράζει η απότομη οροσειρά της Νεμέρτσικας. Στην αντίθετη κατεύθυνση ορθώνονται κάθετοι οι επιβλητικοί βράχοι της Γκαμήλας, γρανιτένιο σύνορο του κονιτσιώτικου κάμπου. Στο νότο, η Γκραμπάλα και ο ασάλευτος ίσκιος του Βίκου. Σε κοντινή απόσταση η χαμηλή βουνοσειρά της Βίγλας και ο δρόμος δαντελωτός σκαρφαλώνει πάνω της η δασοβριθής Τραπεζίτσα. Χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός η πόλη της Κόνιτσας δίνει και παίρνει από τις ομορφιές που την περιβάλλουν.

    Ο σύντομος περίπατος στην πόλη ξεκινά από την πλατεία και κατηφορίζει στην παλιά αγορά. Ανηφορίζετε από τα σκαλοπάτια για το Δημαρχείο της πόλης. Στα αριστερά ο δρόμος οδηγεί για τις παλιές γειτονιές της Κόνιτσας και το σπίτι της Χάκμως, της μητέρας του Αλή Πασά. Το ερειπωμένο σήμερα αρχοντικό χρονολογείται στους δύο τελευταίους αιώνες της τουρκοκρατίας. Μέσα από ερείπια ορθώνονται τοίχοι και κατασκευές που θυμίζουν τον όγκο και την επιβλητικότητα του αρχοντικού πριν την σταδιακή ερήμωσή του. Στη δυτική πλευρά του συγκροτήματος δεσπόζει ο κεντρικός πυλώνας εισόδου, διακοσμημένος με λιθανάγλυφα μοτίβα, που παριστάνουν αστερόσχημα, έφιππες μορφές, χορευτές, λύχνους αραβικού τύπου κ.α. Στο εσωτερικό, γκρεμισμένα από το χρόνο, θα βρείτε παλάτια, αποθήκες, στρατώνες, στάβλους. Κοντά, ψηλό σαν πύργος, στέκει και το αρχοντικό του Χουσεϊν μπέη 18ου αιώνα, εποχή σημαντικής ακμής της πόλης. Διώροφο αρχοντικό μεγάλων διαστάσεων που είχε εσωτερικά αξιόλογη ξυλόγλυπτη διακόσμηση στις οροφές, στις πόρτες, στα παράθυρα και στις κόγχες των τοίχων. Μετά την εγκατάλειψή του από τους ιδιοκτήτες στέγαζε για πολλά χρόνια το Γυμνάσιο Κόνιτσας. Έπειτα θα συναντήσετε τον ναΐσκο του Αγίου Γεωργίου με δημιουργίες των χιοναδιτών αγιογράφων. Ο ναός των Αγίων-Αποστόλων στη Λάκα και ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου-Νικολάου είναι οι μόνοι που σώζονται εντός του οικισμού από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ο Μητροπολιτικός ναός χτίστηκε στα 1842 στον τύπο της τρίκλιτης θολωτής Βασιλικής. Τον 16ο αιώνα ιδρύονται στην Κόνιτσα δύο μεγάλα τζαμιά. Το τζαμί "Χουσείν Σιάχ" (κατεδαφίστηκε στη δεκαετία του 1920), που χτίστηκε σύμφωνα με την παράδοση στα 1500 από τον Σουλτάνο Βαγιαζήτ τον Β' και το τζαμί "Σουλτάν Σουλεϊμάν", που σώζεται ερειπωμένο στη θέση Λάκα, δίπλα στο γεφύρι της Κόνιτσας.

    Η διαδρομή

    Μέσα από την πόλη της Κόνιτσας, κοντά στην πλατεία, στρίβετε στις πινακίδες για το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας. Ανεβαίνοντας, λίγα χιλιόμετρα μετά, στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία θα έχετε μία από τις καλύτερες πανοραμικές θέες της πόλης με θέα στο βάθος τις πλαγιές της Νεμέρτσικα. Από υψόμετρο 500μ. φτάνετε σταδιακά σε υψόμετρο 1000μ. Στα δεξιά σας έχετε το βουνό της Τραπεζίτσας, βουνό που διακρίνετε για την βλάστησή του μέχρι τα 2000μ. υψόμετρο. Στα 6-7χλμ της διαδρομής θα βρείτε κιόσκι, δίπλα στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης, για να απολαύσετε τη θέα στην χαράδρα του Αωού. Η διαδρομή αρχίζει και γίνεται πραγματικά απολαυστική με μοναδική θέα προς τις κορυφές της Τύμφης. Το Ζαγοροχώρι που παρατηρείτε απέναντι είναι το Βρυσοχώρι. Τους βροχερούς μήνες σε πολλά σημεία μέσα από τους πανύψηλους βράχους σχηματίζονται καταρράκτες. Μετά από 18χλμ φτάνετε στο πρώτο χωριό της διαδρομής σας, το Ελεύθερο. Λίγο πριν το χωριό υπάρχει κιόσκι και θέση θέας προς την Γκαμήλα, την Τραπεζίτσα και την χαράδρα του Αωού. Μέσα στο χωριό θα βρείτε ένα καφενείο. Στην έξοδο του χωριού στρίβετε στην πινακίδα και βρίσκετε 150μ. από τον κεντρικό δρόμο τον ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου. Συνέχεια της διαδρομής σας και συναντάτε το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία με τη θέα από τις κορυφές της Τύμφης να σας συνοδεύει πάντα. Τρία έως τέσσερα χιλιόμετρα μετά το Ελεύθερο, θα βρείτε στροφή στα αριστερά για το Καταφύγιο του Σμόλικα. Χωματόδρομος 7χλμ σας οδηγεί για το Καταφύγιο, από όπου η πεζοπορία για την Δρακόλιμνη του Σμόλικα διαρκεί 2ώρες.

    Πανέμορφη με βιόλες, ορχιδέες, αγριομενεξέδες, σαξιφραγκιές και κρίνους στις παραλίμνιες περιοχές, η Δρακόλιμνη του Σμόλικα, η δεύτερη σε μέγεθος μετά την Γκαμήλα Δρακόλιμνη της χώρας βρίσκεται στην δυτική κλιτύ του Σμόλικα και είναι η πιο δημοφιλής λόγω της ευκολίας πρόσβασης της. Η Ντιβιρλίγκα, όπως αλλιώς λέγεται στα βλάχικα, βρίσκεται σε υψόμετρο 2200μέτρων κάτω από τον κώνο που σχηματίζει η κορυφή του βουνού. Έχει έκταση 3 με 4 στρέμματα και μεγάλο βάθος. Για να φτάσετε στη λίμνη υπάρχουν πολλά σημεία εκκίνησης με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας. "Καταφύγιο Σμόλικα" (τηλ. 6946670565)

    Στη συνέχεια της διαδρομής σας μπαίνετε στο χωριό Παλιοσέλλι. Καινούργιος ασφαλτοστρωμένος δρόμος στρίβει μέσα από το χωριό δεξιά και οδηγεί στο Βρυσοχώρι στα 11χλμ. Στο χωριό μπορείτε να καθίσετε στο "Στέκι του Μητσάρα". Το χωριό αποτελεί ένα ακόμη σημείο εκκίνησης (το πιο γνωστό) για την Δρακόλιμνη του Σμόλικα. Στην έξοδο του χωριού θα βρείτε παγκάκι με την ελληνική σημαία με θέση θέας. Από εδώ κατά σειρά βλέπετε από τα δεξιά προς τα αριστερά τις κορυφές της Τύμφης Γκαμήλα, Καρτερό, Μεγάλα Λιθάρια, Γκούρα και Επτά Πύργοι. Επόμενος σταθμός της διαδρομής σας το χωριό Πάδες, όπου στην είσοδο του χωριού θα βρείτε τον ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων. Από τους Πάδες έχετε πλέον οπτική επαφή με τις κορυφές του Σμόλικα. Στο χωριό των 8 κατοίκων αξίζει να καθίσετε σε ένα από τα δύο ταβερνάκια, για τσίπουρο και για μεζέ. Απέναντι από την ταβέρνα στου "Ανάσα τον Οντά" ξεκινά δασικός δρόμος όπου έπειτα από μισή ώρα πορείας καταλήγει σε μια στάνη από όπου ξεκινά το πεζοπορικό μονοπάτι για την Δρακόλιμνη του Σμόλικα. Αυτός είναι και ο πιο σύντομος δρόμος για να φτάσετε στην Δρακόλιμνη. Μετά τους Πάδες αποκαλύπτεται μπροστά σας ο ορεινός όγκος της Βασιλίτσας. Στο βουνό Κλέφτης θα δείτε τις καμένες πλαγιές από την πρόσφατη φωτιά που έπληξε την περιοχή. Συνέχεια της πορείας σας με προορισμό το χωριό Άρματα με την εκκλησία του Αγ. Νικολάου να δεσπόζει στο κέντρο του χωριού. Πάνω στην γέφυρα θα συναντήσετε ένα αναστηλωμένο νεροπρίονο, από τα ελάχιστα διατηρημένα σε όλη την Ελλάδα. Ακριβώς απέναντι ακολουθώντας το μικρό μονοπάτι προς το μικρό γεφύρι, θα δείτε ένα παλιό ερειπωμένο παλιό νερόμυλο. Συνεχίζετε για το τελευταίο χωριό της Ηπείρου το Δίστρατο. Μετά τις κεραίες, πάνω στο δρόμο θα έχετε μια αμφιθεατρική θέα του χωριού. Πριν την είσοδο του χωριού ξεκινά δύσκολος χωματόδρομος 19χλμ που οδηγεί στην Σαμαρίνα. Στο μεγάλο χωριό έχετε πολλές δυνατότητες εστίασης. Ανηφορίζετε από Δίστρατο για το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας με θέα στα αριστερά σας τον Σμόλικα και μπροστά σας την Βασιλίτσα. Ενάμιση χιλιόμετρο πριν το χιονοδρομικό κέντρο, μικρό μονοπάτι με ξύλινα σκαλοπάτια οδηγεί στην μικρή λίμνη Δίστρατου. Φτάνετε σε 1721μ. υψόμετρο. Από το Χιονοδρομικό κέντρο βλέπετε τον Όρλιακα και το χωριό Φιλιππαίοι ,σε κάμπο πλέον της Μακεδονίας. Στη διασταύρωση στρίβετε αριστερά για το ιστορικό και φημισμένο βλαχοχώρι της Σαμαρίνας, στα 13χλμ. Το χωριό, στα σύνορα Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου ανταγωνίζεται με την Αετομηλίτσα για το ποιο είναι το ψηλότερο χωριό της Ελλάδας. Στο χωριό αξίζει να κατηφορίσετε για την Μεγάλη Παναγία, τον μητροπολιτικό ναό της Σαμαρίνας. Πρόκειται για μία μεγάλη σε μέγεθος τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με το εσωτερικό της να κοσμείται από τοιχογραφίες Σαμαριναίων αγιογράφων. Περπατώντας προς τα πίσω από το ναό θα παρατηρήσετε το πεύκο που έχει φυτρώσει στο τεταρτοσφαίριο της κόγχης του Ιερού. Στην πλατεία του χωριού, στα 1450μ. υψόμετρο καθίστε για να φάτε ντόπια κρέατα, σε μια περιοχή όπου την άνοιξη 60χιλ. ζώα βοσκούν στην περιοχή. Φεύγοντας από το χωριό ακολουθώντας το δρόμο προς Αγ. Παρασκευή θα δείτε μια σειρά από στάνες. Φτάνετε στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής σας στα 1550μ. υψόμετρο. Λίγο μετά τον αυχένα, 4-5χλμ μετά την Σαμαρίνα, θα δείτε ένα κιόσκι με την αρχή του μονοπατιού 2ωρών για το χωριό Φούρκα.

    Η βλάστηση, έπειτα από μια διακοπή γυμνού τοπίου, επιστρέφει με πυκνό δάσος. Στρίβετε δεξιά για το χωριό Φούρκα με τους 4 κατοίκους παρακάμπτοντας για περίπου 2χλμ τη διαδρομή σας. Επιστρέφετε και αρχίζετε να κατηφορίζετε για την Αγ. Παρασκευή. Με θέα την χαράδρα που σχηματίζει ο Βουρκοπόταμος, ένας παραπόταμος του Σαραντάπορου, κατηφορίζετε σε υψόμετρο, ανακαλύπτοντας ένα ακόμη πρόσωπο του Σμόλικα, με πυκνό ελατόδασος να καλύπτει όλη την πλαγιά. Φτάνετε στο μεγάλο χωριό της Αγ. Παρασκευής με τους 80κατοίκους. Πάνω στον δρόμο θα δείτε τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Συνεχίζετε πλάι στην κοιλάδα και τον παραπόταμο, σε χαμηλό υψόμετρο, με λιγότερες στροφές. Περίπου 10χλμ μετά βρίσκετε την στροφή για ένα από τα ομορφότερα χωριά της διαδρομής σας, την Πουρνιά (στροφή στην πινακίδα προς ξενοδοχείο Περιστέρω). Στενός δρόμος 3χλμ θα σας οδηγήσει στο χωριό. Πριν την είσοδο του χωριού θα συναντήσετε το δίτοξο πέτρινο γεφύρι της Μαύρης Πέτρας, χτισμένο το 1835. Ανεβαίνοντας στο γεφύρι, θα αντικρίσετε απέναντι, στο ψηλότερο σημείο του μαύρου βράχου (από όπου πήρε την ονομασία το γεφύρι), την βραχογραφία του Παντοκράτορα. Στην κεντρική πλατεία του χωριού δεσπόζει η εκκλησία των Αγ. Ταξιαρχών με το σχολείο. Αξίζει να αφιερώσετε χρόνο και να περπατήσετε στα πέτρινα καλντερίμια έως το ψηλότερο σημείο του πετρόκτιστου χωριού που κρατά την παλιά αρχιτεκτονική. Αξιοσημείωτο επίσης το καφέ "Εξάρχεια" κάτω από την κεντρική πλατεία για να πιείτε τσίπουρο, όνομα προς τιμήν του ευεργέτη του χωριού. Φτάνοντας προς το τέλος της διαδρομής σας θα συνεχίσετε για 4χλμ για να φτάσετε στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο Κόνιτσας - Κοζάνης.

    Κατηφορίζοντας προς Κόνιτσα λίγα χιλιόμετρα μετά στρίβετε για τα πέτρινα, αυθεντικά ηπειρώτικα χωριά Μόλιστα και Γαναδιό, τις πέτρινες φωλιές στις υπώρειες του Σμόλικα, αν και δεν ανήκουν διοικητικά στον Δήμο Μαστοροχωριών, βρίσκονται γεωγραφικά και ιστορικά στην καρδιά των χωριών των κτιστάδων. Η Μόλιστα των νερών και των μαστόρων, από τα φημισμένα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας, χτισμένη σε ένα παρθένο τοπίο, είναι ένα αυθεντικό ηπειρώτικο χωριό. Στους μετανάστες, πλούσιους εμπόρους και μαστόρους που μεγαλουργούσαν στο Βουκουρέστι και στο Κάιρο οφείλονται τα παλιά αρχοντικά, που ανακαινίστηκαν πρόσφατα και οι εκκλησίες. Στη μέση του χωριού ο Άγιος Νικόλαος, χτίστηκε το 1864.Το χωριό δεν κατοικείται το χειμώνα , ωστόσο λειτουργεί ξενώνας όλο τον χρόνο. Στο Γαναδιό στην κεντρική πλατεία δεσπόζει ο ναός Ταξιαρχών. Όλο το χωριό είναι ένα κόσμημα της πέτρας και αξίζει να το περπατήσετε και να καθίσετε στο καφενείο του χωριού. Στην Πουρνιά περπατήστε στα πέτρινα καλντερίμια φτάνοντας έως το ψηλότερο σημείο του χωριού που κρατά την παλιά αρχιτεκτονική. Συνεχίζοντας νότια στην επαρχιακή οδό φτάνετε στην αφετηρία της διαδρομής σας, στην πόλη της Κόνιτσας.

    Κείμενο: Σεφεριάδης Γ.

    [06] Γενική απεργία αύριο

    Νέα γενική απεργία έχουν κηρύξει για αύριο, ημέρα της ψηφοφορίας του ν/σ, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ.

    Η ΓΣΕΕ απορρίπτει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά και ζητά να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ, να μην αμφισβητηθεί ο ρόλος του ΟΜΕΔ.

    Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στην Πλ.Κλαυθμώνος στις 10 το πρωί, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 11πμ.

    Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί, έξω από το κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, στο ύψος της οδού Εγνατίας.

    Στην απεργία της Πέμπτης συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, το προσωπικό των Ταμείων, οι εργαζόμενοι σε δήμους και νομαρχίες και οι τελωνειακοί.

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, καθώς στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι σε αυτά.

    Επίσης, απεργούν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

    Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη απεργία η ΠΝΟ δεν είχε συμμετάσχει, πλην δύο σωματείων, που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.

    Συμμετοχή, στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης, των δημοσιογράφων που εργάζονται σε όλα τα ΜΜΕ, το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, αποφάσισε και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

    Επιπλέον, για μία ακόμη ημέρα μέχρι και τις 8 Ιουλίου παρατείνουν την αποχή τους οι δικηγόροι.

    Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) δηλώνει τη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που έχουν προαναγγελθεί για την Πέμπτη 8 Ιουλίου, με στόχο την άρση των αδικιών που επιφέρει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ, με απόφαση - ψήφισμα που ενέκρινε στις 28/6/2010, διατύπωσε τη σοβαρή ανησυχία του και την έντονη δυσαρέσκεια του συνόλου του εμπορικού κόσμου για τις δυσμενείς εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα.

    Ακινητοποιημένα τα μέσα μεταφοράς

    Οι φορείς των μέσων μεταφοράς στο Λεκανοπέδιο αποφάσισαν να συμμετασχουν μέ 24ωρη απεργία στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Έτσι, αύριο, δεν θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια των λεωφορείων της ΕΘΕΛ, των τρόλεϊ, του Μετρό, του Τραμ και του ΗΣΑΠ.

    Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν και οι συρμοί του Προαστιακού μετά από την απόφαση των εργαζομένων στον ΟΣΕ να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

    Θεσσαλονίκη

    Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ. Τα αστικά λεωφορεία δεν θα κυκλοφορήσουν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

    Διευκρινίζεται ότι τα πρώτα πρωινά δρομολόγια των γραμμών θα πραγματοποιηθούν σταδιακά μετά τις 8 και έως τις 8.30 το πρωί ανάλογα με την απόσταση των αφετηριών και τερμάτων από τα αμαξοστάσια.

    Η νυκτερινή λεωφορειακή γραμμή Νο 78Ν «ΚΤΕΛ - ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ» θα λειτουργήσει κανονικά από τις 10.30 το βράδυ έως τις 6.25 το πρωί.

    Οι πτήσεις

    Δεκάδες πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού αναμένεται να ματαιωθούν αύριο, εξαιτίας της 4ωρης στάσης εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ, με αφορμή την ψήφιση στη βουλή του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

    Η Olympic Air ανακοίνωσε ότι την ημέρα εκείνη αναγκάζεται να ματαιώσει 56 σκέλη πτήσεων , ενώ σε άλλες 23 αλλάζουν οι ώρες αναχώρησης.

    Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι επιβάτες όπως καλούν στα τηλέφωνα εξυπηρέτησης πελατών: 801 801 0101 (από σταθερό) και 210 3550500 (από κινητό).

    Η Aegean αλλάζει την ώρα αναχώρησης σε 22 πτήσεις του δικτύου της. Η AEGEAN θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τους περισσότερους επιβάτες των ως άνω ακυρωμένων πτήσεων προκειμένου να τους προωθήσει σε άλλες πτήσεις του δικτύου της καθώς και να τους ενημερώσει για τις αλλαγές στις ώρες αναχώρησης.

    Για περισσότερες πληροφορίες οι επιβάτες θα πρέπει να καλούν στα τηλέφωνα:

    801 11 20000 (από σταθερό)

    +30 210 6261000 (από κινητό ή εξωτερικό)

    [07] "Σε σωστό δρόμο"

    Στην εκτίμηση ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας βρίσκεται στο σωστό δρόμο καταλήγει η ενδιάμεση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και αφορά την επίσκεψη που πραγματοποίησε η μικτή αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα την περίοδο 14-17 Ιουνίου.

    Σύμφωνα με την έκθεση, οι μακροοικονομικές εξελίξεις βρίσκονται σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένες με το σενάριο που περιγράφεται στο πρόγραμμα και τις προσδοκίες που υπάρχουν αν και επισημαίνεται ότι ο πληθωρισμός κυμαίνεται σε υψηλότερα από τα προβλεπόμενα επίπεδα. Ειδικότερα στο θέμα του πληθωρισμού επισημαίνεται ότι οι προβολές στις τιμές θα πρέπει να επαναξιολογηθούν στο τέλος Ιουλίου με την ευκαιρία της πρώτης τριμηνιαίας εξέτασης. Επίσης, η δημοσιονομική σταθεροποίηση εμφανίζει πρόοδο, κάτι που αποδεικνύεται από την εφαρμογή όλων των δημοσιονομικών μέτρων που ανακοινώθηκαν μέχρι το Μάρτιο και από την υιοθέτηση των μέτρων σταθεροποίησης που συμφωνήθηκαν στο Μνημόνιο.

    Επισημαίνεται πάντως ότι τα κρατικά έσοδα κινούνται σχετικά κάτω από τους στόχους του προγράμματος και οι κρατικές δαπάνες έχουν μειωθεί περισσότερο από τους στόχους που έχουν τεθεί. Σε γενικές γραμμές η εκτέλεση του προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου έχει οδηγήσει σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

    Η Επιτροπή στην έκθεσή της επισημαίνει ωστόσο ότι οι κίνδυνοι για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση εξακολουθούν να είναι εμφανείς και απαιτούν τη συνέχιση μιας αυστηρής εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής με την έμφαση να δίνεται κυρίως στον τομέα της υγείας όπου, όπως αναφέρει η Επιτροπή, η πρόοδος είναι περιορισμένη και οι διαθέσιμες πληροφορίες περιορισμένες.

    Σύμφωνα με την έκθεση, διαπιστώνεται σημαντική πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημοσιονομικό τομέα όπως για παράδειγμα στην προετοιμασία του νόμου που αφορά τον προϋπολογισμό, τα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί για τη δημιουργία ενιαίας αρχής πληρωμών για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα.

    Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην προετοιμασία για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις εργασίες σε ένα ευρύ φάσμα και άλλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όπως είναι η μεταρρύθμιση της κεντρικής κυβέρνησης και ο νόμος για τη διαφάνεια στις δημόσιες δαπάνες. Επισημαίνεται ακόμη ότι έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στην προετοιμασία του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία Ταμείου Οικονομικής Σταθεροποίησης.

    Τέλος η Επιτροπή αναφέρει ότι η πρώτη τριμηνιαία επίσκεψη της αντιπροσωπείας Επιτροπής, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουλίου και τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.

    Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, η εξέταση αυτή θα αποτελέσει την αποτίμηση της προόδου σε σχέση με τις απαιτήσεις που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο και θα είναι η βάση για τις αποφάσεις που θα ληφθούν από το Eurogroup και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για την εκταμίευση της δεύτερη δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

    Εκθεση το ΙΟΒΕ

    Ένα αναγκαίο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάταξης της ελληνικής οικονομίας με συγκεκριμένους στόχους και μέσα πολιτικής θεωρεί το Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, το οποίο καθορίζει την οικονομική πολιτική της Ελλάδας τα επόμενα τρία χρόνια, το ΙΟΒΕ, στην τριμηνιαία έκθεση του.

    Το ΙΟΒΕ θεωρεί ότι "η εφαρμογή του Μνημονίου είναι το διαβατήριο για την έξοδο της Ελλάδας από την επικίνδυνη ζώνη της χρεοκοπίας και της εξαθλίωσης των πλέον ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού της". Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχει σήμερα η χώρα προέρχεται, όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ, "από τη δαιμονοποίηση του Μνημονίου από μέρος του πολιτικού συστήματος, του Tύπου, των συνδικάτων, των επαγγελματικών και επιχειρηματικών ομάδων που θίγονται".

    Σήμερα το ΙΟΒΕ θεωρεί ότι το Μνημόνιο αποτελεί ένα αναγκαίο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάταξης της ελληνικής οικονομίας με συγκεκριμένους στόχους και μέσα πολιτικής. Το πρόγραμμα αυτό καλύπτει τέσσερις τομείς, αντιμετωπίζοντας τα αντίστοιχα προβλήματα: δημοσιονομικό, ασφαλιστικό, ανταγωνιστικότητα, ευστάθεια χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Επίσης, αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση του διαθέσιμου ποσού έκτακτης βοήθειας των 110 δισ. ευρώ, σε μια περίοδο που οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ερμητικά κλειστές για την Ελλάδα.

    [08] Ν/σ για ρύθμιση χρεών

    Την προοπτική απεγκλωβισμού των υπερχρεωμένων καταναλωτών και επαγγελματιών από την υπερχρέωση και τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν πλέον ένα νέο οικονομικό ξεκίνημα, χωρίς τα ανυπέρβλητα βάρη του παρελθόντος, εξασφαλίζει το νομοσχέδιο για την ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, τόνισε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.

    Παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στην οποία εισήχθη προς επεξεργασία, επισήμανε ότι η κυβέρνηση συνεπής ως προς τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, δίνει, ουσιαστικά στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μία δεύτερη ευκαιρία. Συμπλήρωσε πως στις κρίσιμες συνθήκες που βρισκόμαστε, η Πολιτεία έχει μεγαλύτερο ακόμη χρέος να στηρίξει τους αδύναμους συμπολίτες μας, να τους διασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, να προάγει την επανένταξη και συμμετοχή τους στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα «και σε αυτό το χρέος ανταποκρίνεται με το σχέδιο νόμου».

    Χαρακτηριστικά των δραματικών διαστάσεων του προβλήματος, υπήρξαν τα στοιχεία που παρουσίασε η υπουργός: Η μείωση του ΑΕΠ και των εισοδημάτων, η αύξηση της ανεργίας, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά. Ήδη τον Δεκέμβριο 2009 ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο 7,7% έναντι 5% στο τέλος του 2008 και μόλις 4,5% στο τέλος του 2007. Οι καθυστερήσεις ανήλθαν στο 7,4% στα στεγαστικά (έναντι 5,3% το Δεκέμβριο 2008) και στο 13,4% στα καταναλωτικά δάνεια (από 8,2 το Δεκέμβριο 2008).

    «Με τις ρυθμίσεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, η Ελλάδα κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Για πρώτη φορά η Πολιτεία δίνει στους υπερχρεωμένους πολίτες τη δυνατότητα να ζήσουν και να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία, χωρίς τα δυσβάστακτα βάρη των χρεών, που τους οδηγούν στο περιθώριο. Ταυτόχρονα, καθιερώνονται ασφαλιστικές δικλίδες τέτοιες, ώστε να αποφευχθεί κάθε κατάχρηση αυτών των ευνοϊκών ρυθμίσεων και να ωφελήσουν πράγματι τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία» ανέφερε η κ. Κατσέλη.

    Κάλεσε δε την εθνική αντιπροσωπεία, όπως και στην περίπτωση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων, να προσφέρει την ευρεία κοινοβουλευτική υποστήριξη, που απαιτείται ώστε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην ελληνική κοινωνία: ότι, η Πολιτεία βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των δοκιμαζόμενων πολιτών που χρειάζονται τη στήριξή της.

    Εκ μέρους της ΝΔ ο εισηγητής Κώστας Μουσουρούλης, ανέφερε ότι πρόκειται για το μόνο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση και δεν το έχει υπαγορεύσει η «τρόικα». Το χαρακτήρισε δε «υποκριτικό» ειδικά την περίοδο αυτή που η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα που καθιστούν το ζην και το επιχειρείν αδύνατα, καθώς δημιουργεί την ψευδαίσθηση της «σωτηρίας» από την χρεοκοπία. Ο κ. Μουσουρούλης ανέφερε επίσης ότι δεν χαρίζονται χρέη ούτε προστατεύεται ο πολίτης, απλώς γίνεται διαχείριση του χρέους. Τέλος σημείωσε πως η ΝΔ προσδοκά αλλαγές στο νομοσχέδιο κατά την διαδικασία της επεξεργασίας του και δήλωσε ότι το ψηφίζει επί της αρχής.

    Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Α. Νάνος, είπε πως ουσιαστικά με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση στηρίζει τις τράπεζες και όχι τους δανειολήπτες «που στενάζουν από τα τοκογλυφικά επιτόκια των τραπεζών» και δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει.

    Να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια επιφυλάχθηκε εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Παύλος Μαρκάκης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ευ. Αμμανατίδου δήλωσε την αντίθεση του κόμματός της στο νομοσχέδιο δηλώνοντας ότι το κόμμα της καταψηφίζει.

    [09] Πλαφόν στις δαπάνες

    Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών, Γ.Ραγκούση, σχετικά με το προσχέδιο νόμου για τις εκλογικές δαπάνες των συνδυασμών και των υποψηφίων για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, το οποίο θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

    Από τις επόμενες δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 7 Νοεμβρίου, στόχος των ρυθμίσεων που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου είναι «η ουσιαστική αναμόρφωση της διαδικασίας ελέγχου των εσόδων και των δαπανών των συνδυασμών και των υποψηφίων, που θα γίνεται με γνώμονα τις αρχές της διαφάνειας και της νομιμότητας».

    Ειδικότερα προβλέπεται:

    -Η χρηματοδότηση των δαπανών συνδυασμών και υποψηφίων θα προέρχεται από φυσικά πρόσωπα και η διακίνηση των ποσών, που αναφέρονται σε έσοδα και δαπάνες, για το σύνολό τους θα γίνεται μέσω τραπεζικών λογαριασμών, σε αντίθεση με την υφιστάμενη ρύθμιση, η οποία αφορούσε μόνο το 80% των ποσών αυτών και άφηνε περιθώριο καταστρατηγήσεων.

    -καταργείται η αδιαφανής και αναχρονιστική διαδικασία άντλησης εσόδων από τη διάθεση «κουπονιών».

    - Επιτρέπεται η ανάπτυξη δραστηριοτήτων πολιτικών κομμάτων, υπέρ συνδυασμών και υποψηφίων, προς τους οποίους έχουν, δημόσια εκφράσει την υποστήριξή τους, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι οι δραστηριότητες αυτές δεν συνιστούν άμεση ή έμμεση χρηματοδότησή τους.

    - Με εξαίρεση, μόνο, για τους επικεφαλής των συνδυασμών και τους άμεσα αιρετούς αντιπεριφερειάρχες, οριοθετείται ο αριθμός των επιτρεπτών εμφανίσεων των υποψηφίων σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής, περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας.

    - Καθίσταται υποχρεωτικός ο ορισμός διαχειριστή των οικονομικών των συνδυασμών, προκειμένου για τις περιφερειακές εκλογές, καθώς και για τις δημοτικές εκλογές, εφόσον, όμως, διενεργούνται σε δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο των δέκα χιλιάδων κατοίκων.

    -Τα βιβλία εσόδων και δαπανών των συνδυασμών και των υποψηφίων θεωρούνται, πλέον, από τον Δ/ντή της οικείας Δ.Ο.Υ. -- Στις αναλυτικές καταστάσεις εσόδων και δαπανών των συνδυασμών και των υποψηφίων μνημονεύονται, υποχρεωτικά, ως αποδεικτικά στοιχεία τούτων, τα σχετικά τραπεζικά παραστατικά.

    - Θεσπίζεται η υποχρέωση των συνδυασμών που είναι υποψήφιοι σε περιφέρειες και σε δήμους άνω των 10.000 να αναρτούν σε κεντρική βάση δεδομένων που είναι εγκατεστημένη στο Υπουργείο Εσωτερικών, όλα τα έσοδα και τις δαπάνες τους, συμπεριλαμβανομένων και των υποψηφίων τους μνημονεύοντας τα αντίστοιχα παραστατικά.

    -Η προεκλογική περίοδος περιορίζεται από την τετράμηνη χρονική διάρκεια που ίσχυε, μέχρι σήμερα, σε δίμηνη και τέλος, με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δηλαδή δύο μήνες (αντί των 30 ημερών που ισχύει) πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων αιρετών οργάνων, αναστέλλεται κάθε διαδικασία πρόσληψης υπαλλήλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και κάθε υπηρεσιακή μεταβολή αυτών , με εξαίρεση τη διαδικασία μετατάξεων, που προβλέπεται στο πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».

    [10] Αγωγή κατά της Αριζόνας

    Καταγγελία ενάντια στην Αριζόνα κατέθεσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ χθες Τρίτη σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου νόμου για την πάταξη της μετανάστευσης, που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και στελέχη της κυβέρνησής του έχουν επικρίνει.

    Ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος πολιτειακός νόμος υποσκάπτει την δυνατότητα της κυβέρνησης Ομπάμα να εφαρμόσει την εθνική πολιτική όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης.

    Η ομοσπονδιακή νομοθεσία, ανέφερε το ανακοινωθέν, δεν επιτρέπουν να αναπτυχθεί ένα "συνονθύλευμα πολιτειακών και τοπικών πολιτικών για την μετανάστευση".

    "Ο καθορισμός της πολιτικής όσον αφορά την μετανάστευση και της επιβολής του νόμου όσον αφορά την μετανάστευση είναι εθνική ευθύνη", ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ.

    Η Αριζόνα, υποστήριξε το υπουργείο Δικαιοσύνης, "ξεπέρασε τα όρια που ορίζει το Σύνταγμα".

    Ο νόμος που ψήφισε το πολιτειακό Κογκρέσο, και τίθεται σε ισχύ την 29η Ιουλίου, καθιστά ποινικό αδίκημα το να βρίσκεται οποιοσδήποτε ή οποιαδήποτε στην Αριζόνα, η οποία γειτνιάζει με το Μεξικό, χωρίς επικυρωμένη άδεια παραμονής ή/και εργασίας.

    Ακόμα, καθιστά υποχρεωτικό για την πολιτειακή αστυνομία --τα μέλη της οποίας φυσικά δεν είναι ομοσπονδιακοί πράκτορες αρμόδιοι για θέματα μετανάστευσης-- να κρίνουν εάν οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε βρίσκεται στη χώρα νόμιμα και να τον απελαύνει εάν όχι. Πολλοί επικριτές του νόμου εκτιμούν ότι η διάταξη αυτή του νόμου θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ρατσιστικές πρακτικές.

    Στελέχη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ανέφεραν ότι προχώρησαν στην κίνηση αυτή μετά από διαβούλευση με διάφορες υπηρεσίες επιβολής του νόμου, ανώτατα στελέχη της αστυνομίας, οργανώσεις προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων και τοπικούς αξιωματούχους.

    Πολλοί επισήμαναν ότι ανησυχούν πως ο νόμος θα κάνει τα θύματα εγκλημάτων και αυτόπτες μάρτυρες "πολύ λιγότερο πιθανό να έρχονται σε επαφή με ή να συνεργάζονται με τις αρχές" εάν δε διαθέτουν έγκυρα έγγραφα. Ανάμεσα σε άλλα επιχειρήματα τονίστηκε ότι ο νόμος θα αναγκάσει την πολιτειακή αστυνομία να ανακρίνει οποιονδήποτε ή οποιαδήποτε λόγω φυσιογνωμίας δεν μοιάζει να έχει την υπηκοότητα.

    Στελέχη των πολιτειακών θεσμών στην Αριζόνα υποστηρίζουν ότι η λαθρομετανάστευση έχει αναχθεί σε τεράστιο πρόβλημα, αυξάνει την εγκληματικότητα και απορροφά τεράστιους πολιτειακούς πόρους. Προσθέτουν ότι ο νόμος είναι αναγκαίος λόγω της "χαλαρότητας" των ομοσπονδιακών αρχών όσον αφορά την επιβολή του νόμου στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

    "Οι πολίτες στην Αριζόνα είναι κατανοητό ότι αισθάνονται απογοήτευση όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει την ευθύνη για μια συνεκτική αντιμετώπιση των ανησυχιών αυτών".

    Όμως, είπε, "η εκτροπή ομοσπονδιακών πόρων από την [καταδίωξη] επικίνδυνων ξένων όπως υπόπτων για τρομοκρατία και ξένων με ποινικό μητρώο θα επηρεάσει αρνητικά την ασφάλεια της χώρας".

    Οι δύο γερουσιαστές που εκπροσωπούν την Αριζόνα καταδίκασαν την κίνηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. "Ο Αμερικανικός λαός πρέπει να διερωτηθεί εάν και κατά πόσον η κυβέρνηση Ομπάμα είναι πραγματικά δεσμευμένη στη φύλαξη των συνόρων όταν μηνύει μια πολιτεία η οποία απλά προσπαθεί να προστατεύσει τους πολίτες της εφαρμόζοντας το νόμο για την μετανάστευση", ανέφεραν οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Τζον ΜακΚέιν και Τζον Κάιλ.

    Οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ στηρίζουν κατά τη μεγάλη τους πλειοψηφία την αυστηρή εφαρμογή του νόμου. Αλλά παραδοσιακά οι Αμερικανοί --οι περισσότεροι εκ των οποίων κατάγονται από μετανάστες ή είναι οι ίδιοι μετανάστες-- εμφανίζονται έτοιμοι να παραβλέψουν περιπτώσεις παραβίασης των νόμων για την μετανάστευση. Η τάση αυτή μοιάζει να έχει εξασθενίσει σημαντικά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

    Πάνω από το 60% του πληθυσμού των ΗΠΑ τάχθηκε υπέρ του νέου νόμου για την μετανάστευση στην Αριζόνα, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

    Περίπου το 30% των κατοίκων στην Αριζόνα, πολιτεία ο πληθυσμός της οποίας φθάνει τα 6,6 εκατ., είναι Ισπανόφωνοι, και το ένα τρίτο εξ αυτών έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, περιλαμβανομένων και περίπου 460.000 μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής.

    Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τζάνετ Ναπολιτάνο ανέφερε ότι το προσωπικό του υπουργείου της "εργάζεται εντατικά μαζί με μέλη του Κογκρέσου κι από τα δύο κόμματα για τη συνεκτική μεταρρύθμιση του συστήματος στη χώρα όσον αφορά την μετανάστευση στο ομοσπονδιακό επίπεδο διότι αυτή η πρόκληση δεν μπορεί να επιλυθεί με ένα συνονθύλευμα ανακόλουθων πολιτειακών νόμων, μέρος του οποίου συνιστά και αυτός (στην Αριζόνα)".

    Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (American Civil Liberties Union, ACLU) είναι ανάμεσα στις οργανώσεις που επαίνεσαν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης Ομπάμα. "Η μηνυτήρια αναφορά της κυβέρνησης είναι μια κανονιά πάνω από την πρύμνη άλλων πολιτειών που ίσως μπουν στον πειρασμό να μιμηθούν την εσφαλμένη προσέγγιση στην Αριζόνα", σχολίασε ο Λούκας Γκούτενταγκ, διευθυντής της υπηρεσίας για τα δικαιώματα των μεταναστών στην ACLU.

    Έξω από το Λευκό Οίκο, ακτιβιστές που αντιτίθενται στο νόμο που πέρασε η Αριζόνα πραγματοποιούσαν 24ωρη ολονυκτία ζητώντας να ακυρωθεί. "Η Αριζόνα είναι εδώ για να ζητήσει από την κυβέρνηση να ασκήσει βέτο στο νόμο αυτό", δήλωσε η Ρόζα Μαρία Σότο, κρατώντας στα χέρια ένα σταυρό και καλώντας να "υιοθετηθεί μια δίκαιη και συνεκτική μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού".

    Ο Ομπάμα απηύθυνε την 1η Ιουλίου νέα έκκληση στους Ρεπουμπλικάνους να στηρίξουν την μεταρρύθμιση όσον αφορά το μεταναστευτικό ώστε οι 11 εκατ. μετανάστες χωρίς χαρτιά να έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν άδεια παραμονής ή να ζητήσουν υπηκοότητα, αλλά οι πολιτικοί του αντίπαλοι έσπευσαν να τον κατηγορήσουν για "ψηφοθηρία" τέσσερις μήνες πριν τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο.

    [11] Το βλέμμα στον τελικό

    Οι δύο ομάδες που έχουν παίξει το καλύτερο ποδόσφαιρο στο Μουντιάλ, αναμετρώνται σήμερα (21:30 ώρα Ελλάδας) στο Ντέρμπαν, με έπαθλο ένα εισιτήριο για τον τελικό της κορυφαίας διοργάνωσης. Η Γερμανία και η Ισπανία, λοιπόν, θα διεκδικήσουν την πρόκριση, σ΄έναν αγώνα που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο τελικός του παγκοσμίου κυπέλλου.

    Τα «πάντσερ» του Γιόακιμ Λεβ, εντυπωσιάζουν με την παραγωγικότητα που διαθέτουν, ενώ το σημαντικότερο στοιχείο της ομάδας, είναι η εξαιρετική αλληλοκάλυψη των παικτών. Οι Γερμανοί προέρχονται από πολύ καλές εμφανίσεις με την Αγγλία (4-2) και την Αργεντινή (4-0), ωστόσο το έργο τους δεν θα είναι ανάλογα εύκολο, αφού απέναντι τους θα είναι η καλύτερη μεσαία γραμμή του τουρνουά. Ο Λεβ θα παίξει και πάλι με 4-5-1 και τον Κλόζε στην κορυφή της επίθεσης, ενώ οι Σβαϊνστάιγκερ, Οζίλ και Ποντόλσκι θα αναλάβουν τον δημιουργικό ρόλο. Παράλληλα, οι Φρίντριχ, Κεντίρα και Μερτεζάκερ θα επιδιώξουν να σταματήσουν τον Βίγια που με πέντε γκολ βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ.

    Από την πλευρά του, ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε αναμένεται να παρατάξει την ομάδα του με 4-4-2 και προωθημένους τους Τόρες και Βίγια. Οι Πουγιόλ και Πικέ θα ηγηθούν της αμυντικής λειτουργίας, ενώ οι Ινιέστα, Μπούσκετς και Τσάβι θα αναλάβουν τον δημιουργικό τομέα με τους Καπντεβίλα και Αλόνσο να επιφορτίζονται κυρίως την ανασταλτική λειτουργία και τον έλεγχο στην μεσαία γραμμή.

    Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Ούγγρος, Βίκτορ Κασάι, ενώ οι πιθανές συνθέσεις των ομάδων, έχουν ως εξής:

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γιόακιμ Λεβ): Νόιερ, Φρίντριχ, Μερτεζάκερ, Μπόατενγκ, Λαμ, Κεντίρα, Σβαϊνστάιγκερ, Οζίλ, Κρόος, Ποντόλσκι, Κλόζε.

    ΙΣΠΑΝΙΑ (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Πουγιόλ, Ράμος, Πικέ, Καπντεβίλα, Μπούσκετς, Τσάβι, Τσάμπι Αλόνσο, Ινιέστα, Τόρες, Βίγια.

    Στον τελικό η Ολλανδία

    Το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο της ιστορίας της θα διεκδικήσει το βράδυ της Κυριακής η Ολλανδία, με την ελπίδα ότι αυτή την φορά θα "σπάσει" η κακοδαιμονία που είχε στους δύο τελικούς που συμμετείχε (1974, 1978) ήταν ηττήθηκε διαδοχικά από Γερμανία και Αργεντινή. Στον πρώτο χρονικά ημιτελικό του Μουντιάλ οι "οράνιε" επιβλήθηκαν 3-2 της Ουρουγουάης, η οποία δεν κατάφερε να φτάσει έως το τέρμα μετά από 60 χρόνια (τελευταία φορά που έπαιξε σε τελικό ήταν το 1950, όταν και πήρε το τρόπαιο μέσα στη Βραζιλία). Ο Φαν Μπρόνκχορστ στο 18΄ άνοιξε το σκορ και μέσα σε τρία λεπτά στο δεύτερο μέρος, οι Σνάιντερ (70΄) και Ρόμπεν (73΄) διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα. Η "Σελέστε" είχε ισοφαρίσει στο 41΄ με τον Φορλάν, και μείωσε στις καθυστερήσεις (92΄) με τον Μ. Περέιρα. Η σημερινή ήταν η 14η συνεχόμενη νίκη των Ολλανδών σε επίπεδο παγκοσμίου κυπέλλου, συμπεριλαμβανομένων και των προκριματικών αγώνων της διοργάνωσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 July 2010 - 6:30:40 UTC