Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "θα υπάρξουν δυνατότητες να αρθούν οι αδικίες"
  • [02] Πανελλαδική πανεργατική απεργία
  • [03] Ελεγχοι σε τουριστικές επιχειρήσεις
  • [04] Ανταλλαγή πρακτόρων
  • [05] "Υπάρχει εναλλακτική λύση"
  • [06] ''Αναγκαίο το μνημόνιο''
  • [07] Προς άρση του καμποτάζ
  • [08] Επιτρροπή Μεγάλων Εργων

  • [01] "θα υπάρξουν δυνατότητες να αρθούν οι αδικίες"

    Με έντονη αντιπαράθεση και εν αναμονή της ομιλίας του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Η επί της αρχής υπερψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει με ονομαστική ψηφοφορία, μετά από αίτημα της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΚΕ.

    "Διαγράφουμε μια περίοδο μεταπολιτευτικής τεχνητής ευδαιμονίας και εξασφαλίζουμε τους συνταξιούχους και την επόμενη γενιά, προσπαθώντας ταυτόχρονα να επαναφέρουμε την Ελλάδα μέσα και από τη δημοσιονομική εξυγίανση στο δρόμο της ανάπτυξης, της αξιοπιστίας και της ευδαιμονίας", τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος, δεσμευόμενος ταυτόχρονα ότι "αν ορθοποδήσει η χώρα θα υπάρχουν πολλές δυνατότητες να αρθούν αδικίες που τέθηκαν ως όροι από τους δανειστές".

    Ο υπουργός μίλησε για τη πολύ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή "που ανατρέπει ένα νοσηρό κλίμα δεκαετιών, χωρίς να υπολογίζει την έννοια του πολιτικού κόστους".

    Απευθυνόμενος και προς τους βουλευτές του κόμματός του ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών που θα γίνουν απόψε στις 9 το βράδυ επί της αρχής και αύριο επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ο κ. Λοβέρδος μίλησε "για μία νέα σχέση εμπιστοσύνης που σφυρηλατείται και η οποία προκύπτει μέσα και από τον πολιτικό και επιστημονικό διάλογο που προηγήθηκε, αλλά και συνεχίζεται σε επίπεδο κοινωνίας"

    Κάθε εξάμηνο ο υπουργός θα ενημερώνει την εθνική αντιπροσωπεία για την πορεία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης: "Είμαστε εδώ για να εξηγήσουμε οτιδήποτε έχει μείνει σε συνάδελφο, από απορία έως και μομφή"

    Απευθυνόμενος προς τη ΝΔ χαρακτήρισε ο υπουργός λάθος τον διλημματικό τόνο που επιλέγει σε σχέση με το μνημόνιο "το οποίο αποτελεί απόπειρα εθνικού συμβιβασμού σωτηρίας" και κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αν και σε επίπεδο Λαϊκού Κόμματος προέτρεψε τους συναδέλφους του να στηρίξουν την Ελλάδα, ο ίδιος καταψηφίζει το μηχανισμό στήριξης της χώρας.

    Εστρεψε τα πυρά του και προς τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας πολιτικό σαλταδορισμό την "προτροπή" προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει το μνημόνιο, ενώ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι υπερασπιζόμενος το σημερινό καταρρέον σύστημα ως δήθεν αναδιανεμητικό αβαντάρει τους μεγαλοσυνταξιούχους.

    Κατά τον υπουργό υπάρχει όμως ελπιδοφόρο μήνυμα ήδη από την εφαρμογή των πρώτων μέτρων για το φάρμακο και την εισφοροδιαφυγή, ενώ υπογράμμισε ότι ανά διετία θα εκπονούνται αναλογιστικές μελέτες και βάσει αυτών θα επαναπροσδιορίζονται οι παροχές:

    "Αν περπατήσουν τα μέτρα θα είμαστε σε θέση να άρουμε σκληρές, άδικες και δραματικές αποφάσεις που έχουμε λάβει", είπε ο υπουργός σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το 90% του νομοσχεδίου είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης όπως κατατέθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο πριν τεθεί θέμα ΕΚΟΦΙΝ και μνημονίου.

    Παραδέχθηκε πάντως ότι τόσο η βίαιη αλλαγή των ορίων ηλικίας, όσο και η κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης "κατέστησαν όροι των δανειστών", κι αφού η ελληνική πλευρά αρνήθηκε να παγώσουν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης του 2010. Διαβεβαίωσε όμως κ.Λοβέρδος ότι "όταν η χώρα τα καταφέρει και ορθοποδήσει, τότε θα έχουμε τη δυνατότητα πολλές από τις αδικίες να τις άρουμε".

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Έξαρχος, σημείωσε στην ομιλία του πως οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό, όπως και αυτές στην αγορά εργασίας είναι αναγκαίες. Η κατάργηση, ωστόσο, των δύο συντάξεων και τα μέτρα για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα είναι άδικα. "Η έξοδος λοιπόν, από την κρίση, απαιτεί ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο σωτηρίας της χώρας, που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μέχρι τη λήψη αυτής της συζήτησης, πρέπει να το παρουσιάσει ολοκληρωμένο στη Βουλή", είπε.

    "Σε αυτήν την συγκυρία, το δίλημμα που τίθεται είναι χρεοκοπία ή επιβίωση του ασφαλιστικού συστήματος", υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σπ. Μοσχόπουλος και πρόσθεσε: "Εγώ, που θεωρώ τον εαυτό μου προοδευτικό, που με έφεραν εδώ ψήφοι προοδευτικών πολιτών, ενός νησιού που έχει δώσει εξετάσεις στον προοδευτικό χώρο, απαντώ στο ερώτημα αυτό ψηφίζοντας το νομοσχέδιο".

    "Και μετά απορούμε γιατί ο λαός έχει πάρει αποστάσεις από μας, όταν η κατάληξη του προλαλήσαντος συναδέλφου ήταν αυτή που ήταν", παρατήρησε ακολούθως ο Νικ. Νικολόπουλος (ΝΔ) και σημείωσε: "Κανένα μνημόνιο δεν υποχρεώνει μια εκλεγμένη Κυβέρνηση από τον λαό να έχει μόνο ένα μπλάνκο στα χέρια της και να σβήνει δικαιώματα των εργαζομένων υπέρ των δανειστών".

    Κατά των επιλογών των πρώην κομμάτων τους τάχθηκαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Κώστας Κιλτίδης και Σοφία Σακοράφα. Ο κ. Κιλτίδης ανέφερε πως θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, εφόσον η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το νομοσχέδιο "τολμά" να αντιμετωπίσει ζητήματα, όπως η ύπαρξη συντάξεων μεγαλυτέρων του μισθού, ή η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών. "Θα πρέπει, όμως, να αναγράψετε ρητώς ότι η πρόβλεψη αφορά μία γενιά, μία εικοσαετία και ότι αναθεωρείται ανά πενταετία", διευκρίνισε ο βουλευτής.

    Αντίθετα, η Σ. Σακοράφα υποστήριξε πως "αν δεν μπορείς να είσαι σοσιαλιστής μέσα στην κρίση, τότε δεν μπορείς ποτέ να είσαι σοσιαλιστής, παρά μόνον νεοφιλελεύθερος. Το νομοσχέδιο είναι ανέντιμο πολιτικά, γιατί από τη μία κόβουμε μισθούς και συντάξεις και από την άλλη νομιμοποιούμε στα νοσοκομεία παρανομίες δισεκατομμυρίων, με το επιχείρημα ότι θα είναι η τελευταία φορά. Έχουμε τρελαθεί. Έχουμε τρελαθεί τελείως".

    "Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και κυβερνά τον τόπο με υπευθυνότητα", ανέφερε ο βουλευτής της συμπολίτευσης Αθ. Γικόνογλου και πρόσθεσε: "Δεν φοβάται να συγκρουστεί με το κακό παρελθόν του, αλλά και με όλους εκείνους που πανικόβλητοι βλέπουν μια κυβέρνηση να σαρώνει ένα σάπιο κατεστημένο, μέσα στο οποίο έχουν μάθει να κάνουν παιχνίδι, για να διατηρούν επιζημίως για την κοινωνία, τους ρόλους τους".

    "Προκαλώ τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τα ωραία λόγια με τα οποία στόλισαν το τερατούργημα που στοχεύει κατάστηθα την κοινωνική ασφάλιση να βγουν να τα πουν έξω, στους χώρους δουλειάς", είπε απευθυνόμενη προς την συμπολίτευση, η Σοφία Καλαντίδου (ΚΚΕ) και σημείωσε: "Να πάνε στα εργοστάσια, να πάνε στις μεγάλες γυναίκες, που κάνουν παζάρια με τον εργοδότη για να κολλήσουν το ένσημο και δεν πληρώνονται ούτε τη συλλογική σύμβαση, να πάνε εκεί να πουν αυτά τα ωραία λόγια".

    Ο Ι. Βλατής (ΠΑΣΟΚ) εκτίμησε: "Είμαστε όλοι μάρτυρες μιας σχεδόν σχιζοφρενικής κατάστασης. Από τη μία γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα όρια της καταστροφής και ότι η λήψη σκληρών μέτρων αποτελεί μονόδρομο. Παρά ταύτα, κάθε φορά που οι αρμόδιοι υπουργοί επιχειρούν να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση, γίνεται κυριολεκτικά χαμός".

    "Σας αφαιρείται το δικαίωμα, να ψηφίζετε νομοσχέδιο, όπου διεκδικείτε να καθορίζετε εσείς τη ζωή των ανθρώπων μετά από πενήντα χρόνια", ανέφερε η Λ. Κανέλλη και αναρωτήθηκε: "Μπορείτε να πείτε ξαφνικά σε μία γυναίκα στα 65, ότι μπορεί να είναι στα γόνατα και να καθαρίζει σκάλες; Μπορείτε να φανταστείτε τον πατέρα σας, στα 72 του να δουλεύει, για να συμπληρώσει κάτι που εσείς έχετε βαφτίσει «αξιοπρέπεια» - τα 360 ευρώ;".

    Διαφορετική υπήρξε η κριτική του Κ. Καραγκούνη (ΝΔ), ο οποίος έκρινε ότι το βασικό πρόβλημα του Ασφαλιστικού, είναι η αδυναμία του κράτους να διαχειριστεί διαχρονικά και να εγγυηθεί αποτελεσματικά τις συντάξεις - και "το νομοσχέδιο αυτό, θα αποτύχει όπως και τα προηγούμενα": "Εύχομαι κάποτε να αντιληφθούμε σ' αυτό τον τόπο, ότι χρειαζόμαστε να «σπάσουμε» ιδεολογικά ταμπού για να πάμε επιτέλους μπροστά", ανέφερε ο βουλευτής.

    Η ανεξάρτητη βουλευτής, Ντ. Μπακογιάννη, δήλωσε πως θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, αλλά θα καταψηφίσει όλες τις διατάξεις "αμφισβητούμενης συνταγματικότητας" καθώς κι εκείνες "που πλήττουν τη ζωή των γυναικών, γιατί πιστεύω ότι μπορούσατε να πετύχετε κάτι καλύτερο".

    "Συμφωνώ με πολλές απ' τις διατάξεις, αλλά όχι με την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, καθώς δεν τολμάτε να θίξετε προνομιακά ταμεία. Το ΛΑΦΚΑ, όπως έρχεται σήμερα, αποτελεί αδυναμία. Δεν έπρεπε να εξισώσετε τα όρια ανδρών και γυναικών με την βιαιότητα που γίνεται σήμερα και να αφήσετε τις νέες γυναίκες χωρίς καμία προστασία. Δεν μπορεί οι αποφάσεις αυτές να μην συνοδεύονται από ένα πακέτο κοινωνικής στήριξης", ανέφερε μεταξύ άλλων, η κα Μπακογιάννη.

    Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, εκτίμησε πως η κυβέρνηση έχασε στην πορεία τον προσανατολισμό της.

    "Πρώτη έγνοια κάθε Κυβέρνησης οφείλει να είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης, η οποία αυξάνει τον αριθμό των ασφαλισμένων. Δεύτερη έγνοια οφείλει να είναι οι πολιτικές άμεσης διασύνδεσης της Παιδείας με την παραγωγή, η έμφαση στην πρόσβαση των νέων και των γυναικών στην αγορά εργασίας, η συγκροτημένη ένταξη των οικονομικών μεταναστών στο ασφαλιστικό σύστημα, η αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, η προώθηση συγκροτημένης πολιτικής για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού. Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα", είπε.

    Αλλαγές και προσθήκες

    Αλλαγές και προσθήκες στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που συζητείται στη Βουλή, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, με πρώτη εκείνη για την οριζόντια εγγύηση των συντάξεων, ώστε όλοι να παίρνουν μια αξιοπρεπή σύνταξη.

    Η δεύτερη προσθήκη αφορά τη μείωση κατά 30% έως 50% της εξαγοράς του πλασματικού χρόνου για το στρατό, ενώ η τρίτη αφορά την αναπροσαρμογή του επιδόματος των 800 ευρώ ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της χώρας και κατόπιν υπουργικής απόφασης των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.

    Τέλος, η τέταρτη προσθήκη αφορά τον επακριβή ορισμό του ποσοστού του κράτους ως πηγή συγχρηματοδότησης του ασφαλιστικού.

    Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

    Την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να καταψηφίσει επί της αρχής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ο Αντώνης Σαμαράς.

    Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο άδικο και αναποτελεσματικό, τονίζοντας πως δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος, ενώ επισήμανε πως το κόμμα του θα ψηφίσει μόνο ορισμένα άρθρα, τα οποία θεωρεί ότι πράγματι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Αιτιολογώντας την απόφασή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως το κράτος αποσύρεται και δραπετεύει από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη εγγύηση της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ ξεκαθάρισε πως η Νέα Δημοκρατία απορρίπτει το διαμελισμό της κύριας σύνταξης σε βασική και αναλογική, επισημαίνοντας πως η σύνταξη πρέπει να είναι μία και ενιαία.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως οι κρίσιμες αλλαγές που αφορούν τα έτη ασφάλισης, τα όρια ηλικίας και τα ποσοστά αναπλήρωσης, εισάγονται χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση, ενώ το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισορροπίας μεταξύ των εισφορών του εργαζομένου και της σύνταξης που τελικά θα πάρει.

    Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε πως με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων δημιουργούνται κίνητρα μαζικής εισφοροαποφυγής, ενώ το νομοσχέδιο έχει στενά εισπρακτικό χαρακτήρα και δεν συνδέεται με τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας.

    "Το νομοσχέδιο δεν αποτελεί μεταρρύθμιση", τόνισε ο κ. Σαμαράς, "γιατί ούτε οικονομικά υγιές είναι, ούτε κοινωνικά δίκαιο. Χωρίς πολιτικό ή οικονομικό ορθολογισμό, περιορίζεται απλά σε μία λογιστική προσέγγιση περικοπής συντάξεων", επισήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    Το ΚΚΕ κατηγορεί τα δύο μεγάλα κόμματα ότι σε συνεργασία με τους εργοδότες καταργούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να εξασφαλίσουν φθηνό εργατικό δυναμικό πριν ακόμα ανακάμψει η οικονομία.

    Ο ΛΑΟΣ ανακοίνωσε ότι δεν θα ψηφίσει το ασφαλιστικό, κάνοντας λόγο για μία ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια, με περιορισμένη χρονική διάρκεια ζωής.

    «Σήμερα και αύριο η κυβέρνηση επιμένει στην προώθηση και ψήφιση ενός νομοσχεδίου, το οποίο είναι αντισυνταγματικό και σε κάθε περίπτωση ακόμα κι αν ψηφιστεί, πιστεύουμε ότι θα εκπέσει, καθώς με την πρώτη εκτελεστική πράξη θα υπάρξουν προσφυγές, οι οποίες θα ακυρώσουν στην πράξη αυτό το νομοσχέδιο» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση του είχε σήμερα με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιώργο-Σταύρο Κούρτη.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σχετικά με την απόφαση της ολομέλειας, που ομοφώνως, αποφάσισε ότι βασικές διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου παραβιάζουν το Σύνταγμα της χώρας, καθώς και την ευρωπαϊκή συνθήκη για τα δικαιώματα του ανθρώπου» και σημείωσε ότι πέραν της ουσίας, «της κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους, έχουμε και ωμή παραβίαση του Συντάγματος, κάτι που συνιστά μείζον πρόβλημα Δημοκρατίας στον τόπο».

    Παράλληλα, εξήρε τη στάση του Συνεδρίου το οποίο, όπως είπε, γνωμοδότησε με αίσθημα επιστημονικής ευθύνης και πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες, τονίζοντας ότι «το Σύνταγμα της χώρας είναι πάνω από το μνημόνιο, είναι πάνω από τις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου»

    [02] Πανελλαδική πανεργατική απεργία

    Νέα γενική απεργία έχουν κηρύξει για αύριο, ημέρα της ψηφοφορίας του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ.

    Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στην Πλ.Κλαυθμώνος στις 10 το πρωί, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 11πμ.

    Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί, έξω από το κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, στο ύψος της οδού Εγνατίας.

    "Με την αυριανή 24ωρη γενική απεργία κάνουμε με τον πιο έντονο τρόπο αισθητή την διαμαρτυρία μας για το άδικο, αντικοινωνικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο και για την αδιάλλακτη συμπεριφορά των εργοδοτών όσον αφορά στην υπογραφή της ΕΓΣΣΕ" δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

    Ειδικότερα ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε: "Απορρίπτουμε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο το οποίο καταργεί θεμελιώδεις αρχές του δικαίου. Λέμε όχι στην βίαιη αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών και των εργαζομένων στα ΒΑΕ. Απαιτούμε μεταξύ άλλων ίση αντιμετώπιση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ πριν την 1/1/1983 με τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.

    Ο αγώνας δεν θα σταματήσει. Θα έχει συνέχεια και διάρκεια. Άλλωστε η τριετής παραμονή της χώρας μας υπό την επιθεώρηση της τρόϊκας δεν προμηνύει παρά μόνο αγώνα και προσπάθεια εξόδου από τα σκληρά μέτρα που πλήττουν για μια ακόμη φορά περισσότερο εκείνους που έχουν και την μεγαλύτερη ανάγκη".

    Στην απεργία της Πέμπτης συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, το προσωπικό των Ταμείων, οι εργαζόμενοι σε δήμους και νομαρχίες και οι τελωνειακοί.

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, καθώς στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι σε αυτά.

    Επίσης, απεργούν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

    Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη απεργία η ΠΝΟ δεν είχε συμμετάσχει, πλην δύο σωματείων, που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.

    Συμμετοχή, στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης, των δημοσιογράφων που εργάζονται σε όλα τα ΜΜΕ, το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, αποφάσισε και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

    Επιπλέον, για μία ακόμη ημέρα μέχρι και τις 8 Ιουλίου παρατείνουν την αποχή τους οι δικηγόροι.

    Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) δηλώνει τη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που έχουν προαναγγελθεί για την Πέμπτη 8 Ιουλίου, με στόχο την άρση των αδικιών που επιφέρει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ, με απόφαση - ψήφισμα που ενέκρινε στις 28/6/2010, διατύπωσε τη σοβαρή ανησυχία του και την έντονη δυσαρέσκεια του συνόλου του εμπορικού κόσμου για τις δυσμενείς εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα.

    Ακινητοποιημένα τα μέσα μεταφοράς

    Οι εργαζόμενοι στο μετρό αποφάσισαν το μεσημέρι να κινηθούν οι συρμοί του Μετρό από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να κατέβουν στο κέντρο της Αθήνας και να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    Οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα συμμετάσχουν με 24ωρη απεργία στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Έτσι δεν θα κινηθούν ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, το Τραμ και ο Προαστιακός. Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν και τα τρένα του ΟΣΕ, καθώς δεν θα εκτελεστεί κανένα δρομολόγιο εσωτερικού και εξωτερικού, εκτός ορισμένων, των λεγόμενων "Κοινωνικών Αναγκών".

    τη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας. Τα αστικά λεωφορεία δεν θα κυκλοφορήσουν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

    Διευκρινίζεται ότι τα πρώτα πρωινά δρομολόγια των γραμμών θα πραγματοποιηθούν σταδιακά μετά τις 8 και έως τις 8.30 το πρωί ανάλογα με την απόσταση των αφετηριών και τερμάτων από τα αμαξοστάσια.

    Η νυκτερινή λεωφορειακή γραμμή Νο 78Ν «ΚΤΕΛ - ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ» θα λειτουργήσει κανονικά από τις 10.30 το βράδυ έως τις 6.25 το πρωί.

    Επίσης, αναμένεται να ματαιωθούν δεκάδες πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού αναμένεται να ματαιωθούν αύριο, καθώς οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας έχουν εξαγγείλει 4ωρη στάση εργασίας.

    Η Olympic Air ανακοίνωσε ότι την ημέρα εκείνη αναγκάζεται να ματαιώσει 56 σκέλη πτήσεων, ενώ σε άλλες 23 αλλάζουν οι ώρες αναχώρησης. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι επιβάτες όπως καλούν στα τηλέφωνα εξυπηρέτησης πελατών: 801 801 0101 (από σταθερό) και 210 3550500 (από κινητό).

    Η Aegean αλλάζει την ώρα αναχώρησης σε 22 πτήσεις του δικτύου της. Η AEGEAN θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τους περισσότερους επιβάτες των ως άνω ακυρωμένων πτήσεων προκειμένου να τους προωθήσει σε άλλες πτήσεις του δικτύου της καθώς και να τους ενημερώσει για τις αλλαγές στις ώρες αναχώρησης.Για περισσότερες πληροφορίες οι επιβάτες θα πρέπει να καλούν στα τηλέφωνα: 801 11 20000 (από σταθερό) και +30 210 6261000 (από κινητό ή εξωτερικό).

    [03] Ελεγχοι σε τουριστικές επιχειρήσεις

    Σε πλήρη δράση και εγρήγορση βρίσκεται ο μηχανισμός διενέργειας ελέγχων των υπηρεσιών του ΕΟΤ, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα, που θα μπορούσαν να αμαυρώσουν την εικόνα του ελληνικού τουρισμού.

    Στη συνέντευξη, που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Νικόλας Κανελλόπουλος, υπογραμμίζει για του λόγου το αληθες ότι μία μόνο Διεύθυνση του ΕΟΤ, από την 1η/1/2010 έως τις 31/5/2010, διενήργησε ελέγχους σε 704 επιχειρήσεις, έναντι 658 ελέγχων, που είχαν διενεργηθεί το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι. Με την ολοκλήρωση των ελέγχων προτάθηκαν, κατά περίπτωση, βελτιώσεις ή επιβολή διοικητικών κυρώσεων από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (ΠΥΤ ΕΟΤ).

    Ο κ. Κανελλόπουλος αναφέρεται εκτενώς στις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την αναστροφή της αρνητικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό και τονίζει ότι έχει αρχίσει η συστηματική - σταδιακή αποπληρωμή των χρεών του ΕΟΤ στα ΜΜΕ του Εξωτερικού, γεγονός που συμβάλλει καθοριστικά στην επανάκτηση της αξιοπιστίας και την εδραίωση καλών σχέσεων με τα Μέσα Ενημέρωσης.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

    Πώς εκτιμάτε την παρούσα κατάσταση για τον ελληνικό τουρισμό, μετά και τις τελευταίες επικοινωνιακές παρεμβάσεις του Υπουργείου;

    Η έναρξη της φετινής τουριστικής χρονιάς επηρεάστηκε, κατά κύριο λόγο, από την οικονομική κρίση, που οδήγησε σε περικοπές δαπανών και δραστηριοτήτων για όλους τους πολίτες της Ευρώπης.

    Επιπρόσθετα, η διεθνής ειδησεογραφία σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας της χώρας μας, σε συνδυασμό με τα σχετικά πρόσφατα δυσμενή γεγονότα της Αθήνας, αλλά και οι επιπτώσεις της έκρηξης του ισλανδικού ηφαιστείου στις αερομεταφορές, φάνηκε να δημιουργεί μία καθυστέρηση στην πορεία των κρατήσεων, ενώ οδήγησε σε ακυρώσεις διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία της Αθήνας.

    Τα αντανακλαστικά του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ήταν άμεσα. Η πολιτική ηγεσία, σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς του Τουρισμού, ανέλυσαν την κατάσταση, κατήρτισαν άμεσα σχέδιο δράσης, ενώ παράλληλα το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού συνέστησε Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων για την υλοποίηση των επιμέρους δράσεων και την παρακολούθηση της πορείας της κατάστασης. Η Επιτροπή αυτή βρίσκεται έκτοτε σε διαρκή εγρήγορση, ώστε να αντιμετωπίσει με τον καταλληλότερο τρόπο την οποιαδήποτε απροσδόκητη εξέλιξη, που τυχόν επηρεάζει την τουριστική κίνηση της χώρας.

    Ενδεικτικά, αξιοσημείωτο είναι ότι, με στόχο τη διοχέτευση θετικής αρθρογραφίας στα ΜΜΕ του Εξωτερικού, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν, αρχής γενομένης από τα μέσα Μαΐου 2010, fam trips (ταξίδια εξοικείωσης) δημοσιογράφων από διάφορες αγορές - στόχους όπως Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ρωσία, Ιταλία, Γαλλία Ολλανδία και ΗΠΑ, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, προκειμένου οι προσκεκλημένοι να διαπιστώσουν ότι η Ελλάδα είναι ιδανικός προορισμός για διακοπές και ότι εκτός από τη φυσική της ομορφιά, εγγυάται ασφάλεια και υψηλές υπηρεσίες ποιότητας για τους επισκέπτες της.

    Περαιτέρω, σχεδιάστηκε η επικοινωνιακή πολιτική του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, για την αντιστροφή της αρνητικής εικόνας που προβάλλεται από τα ΜΜΕ του Εξωτερικού. Πρόκειται για μία συμμετοχική προσπάθεια όλων όσων επιθυμούν να βοηθήσουν την Ελλάδα, που τιτλοφορείται YOU IN GREECE. Το πρώτο δείγμα YOU IN GREECE είναι ένα μικρής διάρκειας promo video που εξελίσσεται στην Αθήνα - γιατί κρίθηκε απαραίτητη η ενίσχυση της εικόνας της πρωτεύουσας, η οποία για ευνόητους λόγους είχε δεχθεί το σοβαρότερο αρνητικό πλήγμα - μέσα από μαρτυρίες "αληθινών" ανθρώπων (testimonials). Στην συνέχεια η παραγωγή αυτή, θα αναπτυχθεί σε άλλες περιοχές της χώρας και θα παρουσιάσει μοναδικά θεματικά οδοιπορικά.

    Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αρχίσει η συστηματική - σταδιακή αποπληρωμή των χρεών του ΕΟΤ στα ΜΜΕ του Εξωτερικού, γεγονός που συμβάλλει καθοριστικά στην επανάκτηση της αξιοπιστίας και στην εδραίωση καλών σχέσεων με τα Μέσα.

    Τι μηνύματα λαμβάνετε από τις αγορές του Εξωτερικού ;

    Ο ρυθμός της πορείας των κρατήσεων αποκαθίσταται σταδιακά, ενώ φαίνεται να έχει "κοπάσει" κάπως και το κύμα αρνητικής δημοσιότητας για τη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, στόχος μας είναι να προφυλάξουμε τη γενική εικόνα της Ελλάδας για να μπορούμε να ελπίζουμε σε μια καλή πορεία για τη φετινή περίοδο. Είναι σαφές όμως, ότι "ειδήσεις", όπως τα επαναλαμβανόμενα γεγονότα στο Λιμάνι του Πειραιά, ή το τραγικό επεισόδιο που συνέβη στο γραφείο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, υπονομεύουν την προσπάθεια αυτή σε μεγάλο βαθμό.

    Τι συστήνετε στον τουριστικό κόσμο σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα;

    Συστήνουμε σε όλους τους φορείς του τουρισμού να υπερβάλουν εαυτόν, ώστε να παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, διότι τώρα είναι η ευκαιρία, η διεθνής κοινότητα να μας βάλει θετικό πρόσημο. Θα πρέπει να εξαλειφθούν οι περιπτώσεις αισχροκέρδειας και παράλληλα, οι επιχειρηματίες του τουρισμού να διατηρήσουν τις τιμές τους σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Πρέπει να γίνει κατανοητή απ' όλους η κρισιμότητα της φετινής χρονιάς και η ανάγκη να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες, που τους αναλογούν.

    Η πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία είναι η "εμπειρία" που προσφέρουμε στους επισκέπτες μας, οι οποίοι θα γίνουν πολλαπλασιαστές της θετικής εικόνας της χώρας, επικοινωνώντας και το μήνυμα αυτό προς κάθε κατεύθυνση.

    Πώς πάνε οι έλεγχοι των υπηρεσιών σας στις τουριστικές περιοχές; Υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία;

    Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι μία μόνο Δ/νση του ΕΟΤ, από 1/1/2010 έως 31/5/2010 διενήργησε ελέγχους σε 704 επιχειρήσεις έναντι 658 ελέγχων, που είχαν διενεργηθεί για το έτος 2009 αντίστοιχα.

    Σαν αποτέλεσμα, με την ολοκλήρωση των ελέγχων, προτάθηκαν κατά περίπτωση βελτιώσεις ή επιβολή διοικητικών κυρώσεων από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (ΠΥΤ ΕΟΤ).

    Το έργο του ΕΟΤ, βέβαια, δεν εξαντλείται στους ελέγχους. Έχουμε επεξεργαστεί σειρά προτάσεων για τη συμπλήρωση της ισχύουσας νομοθεσίας σε ότι αφορά τη λειτουργική τακτοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων, τις κολυμβητικές δεξαμενές, τα καταστήματα ιδιαίτερου υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα θεματικά πάρκα καθώς και άλλα θέματα που αφορούν στη βελτίωση των υποδομών της χώρας.

    Ποιο είναι το επόμενο βήμα για τον ΕΟΤ σε ό,τι αφορά την λειτουργία του, υπό το πρίσμα της νέας πολιτικής ηγεσίας;

    Ο ΕΟΤ βρίσκεται σε μία διαδικασία αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών του και κυρίως επαναπροσδιορισμού της αποστολής του, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να γίνει ο κύριος φορέας προβολής του Ελληνικού Τουρισμού και της Ελλάδας διεθνώς.

    Η συνένωση των δύο υπουργείων έχει λύσει προβλήματα συναρμοδιοτήτων, δεδομένης της θέσης των φορέων περί αυτόνομου υπουργείου τουρισμού;

    Ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός είναι αλληλοσυμπληρούμενα πεδία και οφείλουν να λειτουργούν συνδυαστικά, ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα. Αυτό τον σκοπό έχει η συνένωση των δύο τομέων.

    Από την διοικητική αυτή ρύθμιση, δεν έχουν προκύψει επικαλύψεις αρμοδιοτήτων μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης. Οι όποιες επικαλύψεις αφορούσαν άλλου είδους ρυθμίσεις, που υλοποιήθηκαν στο παρελθόν και σχετίζονταν κυρίως με την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων, που είχε ο ΕΟΤ πριν από την θέσπιση του ΠΔ 343/2001.

    Με το νέο οργανόγραμμα του ΕΟΤ, οι αρμοδιότητες και τα πεδία δράσης του θα είναι διακριτά σε σχέση με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, αποφεύγοντας πλήρως την επικάλυψη αρμοδιοτήτων.

    [04] Ανταλλαγή πρακτόρων

    Η Ρωσία θέλει να ανταλλάξει έναν επιστήμονα που βρίσκεται στη φυλακή κατηγορούμενος για κατασκοπεία υπέρ της Βρετανίας, με έναν από τους υπόπτους ρώσους πράκτορες που συνελήφθησαν στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του επιστήμονα.

    Ο Ιγκορ Σουτιάγκιν, εμπειρογνώμονας στα πυρηνικά, καταδικάσθηκε το 2004 σε 15ετή κάθειρξη με την κατηγορία ότι αποκάλυψε απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες σε βρετανική εταιρία, η οποία σύμφωνα με τους εισαγγελείς, χρησίμευε ως βιτρίνα για τη CIA.

    "Θέλουν να ανταλλάξουν τον Σουτιάγκιν με αυτούς που κατηγορούνται στις ΗΠΑ. Θέλουν η ανταλλαγή να γίνει αύριο", δήλωσε η Αννα Σταβίτσκαγια, δικηγόρος του φυλακισμένου επιστήμονα.

    Η Σταβίτσκαγια πρόσθεσε ότι δε γνωρίζει με ποιον θα τον ανταλλάξουν, αλλά τόνισε ότι ο Σουτιάγκιν θα σταλεί αρχικά στη Βρετανία.

    Πράκτορες του FBI συνέλαβαν 10 άτομα τον περασμένο μήνα στις ΗΠΑ ως ύποπτα για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας.

    [05] "Υπάρχει εναλλακτική λύση"

    Τη στρατηγική του για την έξοδο από την οικονομική κρίση και την ταχύτερη αποδέσμευση από τους όρους και τις συνέπειες του μνημονίου, παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

    Ο πρόεδρος του κόμματος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι με τα λάθη και τις παραλείψεις της οδήγησε τη χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται, υποστήριξε ότι η εφαρμογή του μνημονίου δεν θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και πρότεινε ένα διαφορετικό μίγμα οικονομικής πολιτικής.

    Η πρόταση του κ. Σαμαρά περιλαμβάνει σειρά μέτρων.

    Κατ' αρχάς «αντισταθμιστικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας», όπως τα χαρακτήρισε ο ίδιος. Με τα μέτρα αυτά, «εξουδετερώνεται το υφεσιακό αποτέλεσμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς να την επιβαρύνουν, γιατί έχουν μηδενικό κόστος».

    Μεταξύ των μέτρων αυτών, ο κ. Σαμαράς πρότεινε:

  • Ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους

  • Συμψηφισμό οφειλών από και προς το δημόσιο, μέσω συστήματος μηνιαίας εκκαθάρισης οφειλών.

  • Εσωτερικές μετατάξεις στο δημόσιο, αφού δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις.

  • Αναδιάρθρωση του ΟΣΕ.

  • Προσωποποιημένη κοστολόγηση των δημοσίων νοσοκομείων.

  • Ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

    Επιπλέον, μίλησε για «πρόσθετα αντισταθμιστικά μέτρα» και ανέφερε ενδεικτικά την «αποκατάσταση των μεγάλων επενδύσεων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διασύνδεση των νησιών».

    Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι εκτός από τα αντισταθμιστικά μέτρα χρειάζονται και τα επανορθωτικά μέτρα, δηλαδή «διορθώσεις μεγάλων σφαλμάτων στις περικοπές, που έχουν γίνει και προκάλεσαν αδικίες». Ως παράδειγμα, έφερε την αποκατάσταση των συντάξεων στους χαμηλοσυνταξιούχους. «Είναι δέσμευσή μας και θα το κάνουμε και αφού δεσμευόμαστε από το μνημόνιο, θα κόψουμε από αλλού», είπε.

    Ως τομείς, από όπου μπορούν να προκύψουν έσοδα, ανέφερε τον περιορισμό του λαθρεμπορίου καυσίμων, τις περικοπές στα συμβούλια και τις επιτροπές του δημοσίου, τη μείωση των οδοιπορικών, αλλά και των αμοιβών και των επιχορηγήσεων νομικών προσώπων.

    «Ολα αυτά, που προβλέπονται σε κωδικούς του προϋπολογισμού, μπορούν να εξοικονομήσουν μισό δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Επίσης, πρότεινε και σειρά αναπτυξιακών μέτρων που βασίζονται κυρίως στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Εξήγησε, ότι ως αξιοποίηση, δεν εννοεί «εκποίηση ή ξεπούλημα των ασημικών». «Δεν σημαίνει να βγάλουμε στο σφυρί μνημεία ή χώρους, που συνδέονται με την ιστορία μας, ή με την εθνική μας ασφάλεια», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή η ακίνητη περιουσία του δημοσίου μένει εντελώς ανεκμετάλλευτη και αναφέρθηκε στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, που έχει στον έλεγχό της ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας 272 δισ. ευρώ.

    «Αν δώσουμε για εκμετάλλευση ένα μικρό μέρος όλων αυτών των ακινήτων με τη μορφή μακροχρόνιας μίσθωσης, μπορούμε να φτάσουμε σε έσοδα μέχρι 5 δισ. ευρώ ετησίως», ανέφερε.

    Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, άλλο τρόπο αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας αποτελεί η τουριστική κατοικία για αγοραστές υψηλής εισοδηματικής στάθμης, ενώ ιδιαίτερη σημασία και υψηλές αποδόσεις μπορεί να έχει η αξιοποίηση των λιμανιών και των αεροδρομίων, «που εκτός από πηγή δημοσίων εσόδων θα αποτελέσουν και μοχλό περιφερειακής ανάπτυξης».

    Είπε ακόμη ο κ. Σαμαράς, ότι «χρειάζεται ένας καλύτερος σχεδιασμός και σαφές χρονοδιάγραμμα για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων».

    «Υπολογίζεται ότι ένα σύνολο 50 δισ. ευρώ μπορεί να βρεθεί τα επόμενα δυο χρόνια, από εμπορική αξιοποίηση μικρού μέρους της ακίνητης περιουσίας και την τολμηρή προώθηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

    Ο κ. Σαμαράς είπε ότι χρειάζεται μία ακόμη κατηγορία μέτρων, που να βελτιώνει το ψυχολογικό κλίμα και να υποκινεί την ανάπτυξη. «Το σημαντικότερο από τα άμεσα αναπτυξιακά μέτρα είναι η εξόφληση των οφειλών του δημοσίου, οι επιστροφές φόρων προς τις επιχειρήσεις και οι επιχορηγήσεις του αναπτυξιακού νόμου. Αυτό, θα δώσει μια τεράστια ανάσα ρευστότητας στην αγορά και θα αρχίσει να αποκαθιστά την αξιοπιστία του κράτους», είπε και πρόσθεσε πως «η εξόφληση των χρεών μπορεί να γίνει με τη διάθεση κρατικών ομολόγων, τα οποία θα προεξοφληθούν από τις χρηματοδοτούσες τράπεζες και στη συνέχεια, θα αναχρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

    Στην ίδια κατηγορία μέτρων, ο κ. Σαμαράς ενέταξε την άμεση προώθηση και ψήφιση ενός επενδυτικού νόμου με ισχυρά φορολογικά κίνητρα και την άμεση καταπολέμηση του παραεμπορίου, που σκοτώνει το εμπόριο.

    Τέλος, ο κ. Σαμαράς, μίλησε για μέτρα που «απελευθερώνουν τη δυναμική της ανάπτυξης, αλλά που δεν τα επιτρέπει άμεσα το μνημόνιο». Τέτοια μέτρα υποστήριξε, είναι η μείωση των φόρων όλων των κατηγοριών με πρώτους τους έμμεσους και τον ΦΠΑ στα καύσιμα, αλλά και τους φόρους εισοδήματος. «Μπορούμε να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή, μόνο αν μειώσουμε τους συντελεστές», είπε και συμπλήρωσε: «Αλλο μέτρο είναι οι κλαδικές επενδύσεις, εκεί που υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, στον τουρισμό, τη ναυτιλία και τη μεταποίηση».

    Στο σημείο αυτό ο κ. Σαμαράς πρότεινε, οι μεγάλες επενδύσεις να υπάγονται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού, καθώς επίσης ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει την ιδιαίτερη εποπτεία των νέων υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας, που «σήμερα έχει καταργήσει το ΠΑΣΟΚ».

    «Ο δρόμος που προτείνουμε, δεν είναι δρόμος χωρίς θυσίες, είναι δρόμος με λιγότερες θυσίες, που όμως μπορεί να τις αντέξει η οικονομία και η κοινωνία και θα πιάσουν τόπο», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το ότι «φούσκωσε το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο 13,6%» και υποστήριξε ότι «ακόμη και με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, η δημιουργική λογιστική της κυβέρνησης προκάλεσε μια τεχνητή αύξηση του ελλείμματος κατά 3,7 μονάδες του ΑΕΠ».

    «Από το 13,6%, που ήταν το συνολικό έλλειμμα το 2009, αν αφαιρέσουμε το 3,7% της δημιουργικής λογιστικής, το έλλειμμα πέφτει στο 9,9%. Από το 9,9% το 3,2% είναι κυκλικό έλλειμμα, δηλαδή οφείλεται στην ύφεση, ενώ το 6,7% είναι διαρθρωτικό. Το κυκλικό έλλειμμα θα μειωθεί με μέτρα συγκράτησης της ύφεσης, ενώ το 6,7% που είναι το διαρθρωτικό έλλειμμα, είναι το θηρίο που πρέπει να σκοτώσουμε», είπε.

    Συνεχίζοντας την κριτική του, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι η κυβέρνηση «παρουσίασε έλλειψη προετοιμασίας και σοβαρού επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης, υποτίμησε τις προειδοποιήσεις Ελλήνων και ξένων, αναφερόταν απαξιωτικά για τη χώρα, το κύρος της και την αξιοπιστία της, υπέπεσε σε αντιφάσεις και παλινωδίες, κατέθεσε προγραμματικές δηλώσεις που αντί για περικοπές περιείχαν παροχές, έστελνε συνεχώς λανθασμένα και αντιφατικά μηνύματα στις αγορές, επέδειξε διεθνή πολυπραγμοσύνη και ανάλωσε πολύτιμο κεφάλαιο και προσπάθησε να εκβιάσει τους Ευρωπαίους εταίρους με την απειλή του ΔΝΤ, που τελικώς έγινε μπούμερανγκ».

    Έκανε μια αποτίμηση της έως τώρα εφαρμογής των μέτρων, λέγοντας ότι «η ανεργία διογκώνεται και ανήλθε ήδη στο 11,7%, η ύφεση βαθαίνει και εκτιμάται επίσημα περίπου στο 4% για το 2010, ο πληθωρισμός αυξάνεται και εκτοξεύθηκε στο 5,3%, ενώ η ψυχολογία της αγοράς παρέλυσε και η ασφάλεια της κοινωνίας επιτάθηκε».

    Αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του ο κ. Σαμαράς είπε ότι τα μέτρα, που περιλαμβάνει το μνημόνιο, θα μειώσουν το έλλειμμα στην περίοδο έως το 2014, αλλά θα αυξήσουν το δημόσιο χρέος από 115% που είναι σήμερα, στο 149%.

    Υποστήριξε, τέλος, ότι με τα μέτρα που προτείνει το κόμμα του, εφόσον υλοποιηθούν, θα βρεθούμε με 110% δημόσιο χρέος και με μηδενικό ή ελάχιστο έλλειμμα και παράλληλα με ανάπτυξη.

    [06] ''Αναγκαίο το μνημόνιο''

    Το μνημόνιο όπως και η πιστή τήρησή του είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη σωτηρία της χώρας, αλλά υπάρχουν τομείς στους οποίους μπορούμε να επεκταθούμε και να εφαρμόσουμε συγκεκριμένες πολιτικές που θα στηρίξουν τον πολίτη. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία παρέστη και ο συνήγορος του πολίτη Γ. Καμίνης.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ειδικότερα δύο τομείς στους οποίους μπορούν να αναπτυχθούν κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Ο ένας τομέας είναι της δημιουργίας δικτύου κοινωνικής προστασίας και ο άλλος το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και μια άλλη ανάπτυξη.

    Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός πρόκειται να δημιουργηθούν δύο αντίστοιχες επιτροπές, οι οποίες θα ολοκληρώσουν τη δουλειά τους μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Στην πρώτη από τις δύο θα συμμετέχουν κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές και στελέχη του Κινήματος.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη δεύτερη επιτροπή, παρουσία του κ. Καμίνη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε ότι έκαναν λάθος όσοι πίστεψαν ότι η πρώτη παρουσία του ήταν απλώς μία κίνηση επικοινωνιακού συμβολισμού.

    Η κυβέρνησή μας τόνισε ο κ. Παπανδρέου έχει τον πολίτη στο επίκεντρο της προσοχής της και αυτόν υπηρετεί. Μπορεί, όπως είπε, τα γεγονότα και η κληρονομιά του παρελθόντος να έστρεψαν αναγκαστικά την προσοχή της κυβέρνησης των ΜΜΕ και των πολιτών στο πως θα αποφύγουμε το μοιραίο, μια πορεία δηλαδή προδιαγεγραμμένη προς τη χρεοκοπία, αλλά αυτό, όπως τόνισε, δεν σημαίνει ότι ο βασικός μας στόχος δεν είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη. Αυτό, όπως είπε, είναι η σημαία μας.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, επίσης, ότι παρά την πρωτοφανή κρίση και την υπερπροσπάθεια που κατέβαλε η κυβέρνηση για τη σωτηρία της χώρας, όλο αυτό το διάστημα έχει βάλει σημαντικά θεμέλια για την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του κράτους. Και τόνισε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και η βάση στην οποία η κυβέρνηση στηρίζεται για να κτίσει ένα διαφορετικό κράτος.

    Κυβερνητική σύσκεψη για τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις

    «Η χώρα βρέθηκε σε βαθιά οικονομική κρίση, κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε σε πολύ πιεστικά περιθώρια και βάζουμε τάξη στο χάος, που υπάρχει», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια της εισήγησής του, σε μεγάλη κυβερνητική σύσκεψη για τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ιλιον, στη δυτική Αττική.

    «Το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής, είδαμε ότι δεν σεβάστηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού και το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν μπορούσαμε να προστατεύσουμε επαρκώς τον πολίτη και τους αδύναμους», είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «για μας η οικονομική κρίση δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προστατεύσουμε τους ασθενέστερους, αντίθετα αντιμετωπίζουμε τα θέματα της καθημερινότητας, καθώς πολλά από αυτά δεν απαιτούν μεγάλα κονδύλια, αλλά διαφορετική αντίληψη, ανθρωπιά και ανοιχτό μυαλό».

    «Μια ευαίσθητη πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι στο παρελθόν «δεν υπήρξε πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών».

    Σημειώνεται, ότι σκοπός τής σημερινής σύσκεψης είναι η κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου για την καταπολέμηση των εξαρτήσεων.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «μπορεί η κρίση να επηρεάζει τις δημόσιες δαπάνες και απαιτείται πολύ προσοχή, πού επενδύουμε το δημόσιο χρήμα».

    «Τώρα είναι η ώρα της αλληλεγγύης» τόνισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στους πολίτες, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοια προβλήματα.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει προγράμματα για την ομαλή επανένταξη των εξαρτημένων, επανέλαβε παλαιότερη θέση του για διαχωρισμό χρήστη και εμπόρου και τόνισε, ότι πρέπει να δοθεί βοήθεια στον εξαρτημένο, όχι με ποινικοποίηση του χρήστη, αλλά με συμπαράσταση.

    Ο πρωθυπουργός έδωσε, επίσης, μεγάλο βάρος στην πρόληψη και την ενημέρωση, που «πρέπει να ξεκινά από τα σχολεία» και ανέφερε, ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα ζητήματα αυτά είναι σημαντικός, κοινοποιώντας ότι ο ρόλος αυτός θα αναβαθμιστεί με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», που θα δώσει νέες δυνατότητες για την εκπόνηση νέων προγραμμάτων μακριά από το πελατειακό σύστημα γι αυτό ζήτημα.

    Συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στο RAI 1

    Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού RAI 1 ( το μεγαλύτερο της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης) ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι "τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, δεν αντιστοιχούν σε junk και πρέπει να προσέξουμε τις εταιρίες αξιολόγησης εκείνες που δρουν σε καθεστώς σύγκρουσης συμφερόντων, επιβραβεύοντας ή απορρίπτοντας τράπεζες και δημόσια ομόλογα, ανάλογα με την τάση της κάθε στιγμής".

    "Θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποια συμφέροντα εξυπηρετούν, αλλά παραμένει το γεγονός ότι εμείς πρέπει να αλλάξουμε ριζικά την οικονομία μας, ώστε όποιος επιθυμεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, να είναι βέβαιος ότι κάνει μια καλή επένδυση", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Στην ερώτηση του Ιταλού δημοσιογράφου "αν αυτό σημαίνει ότι από την κρίση θα πρέπει να προκύψει ένας νέος Έλληνας πολίτης", ο πρωθυπουργός απάντησε ότι "σίγουρα δεν θα πρέπει να στοχεύει μόνον σε μια θέση δημοσίου υπαλλήλου, αλλά να είναι δημιουργικός και κοσμοπολίτης".

    Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian περί φημολογούμενης πώλησης ελληνικών νησιών, ο κύριος Παπανδρέου επανέλαβε ότι " τα νησιά δεν πωλούνται σε καμία περίπτωση. Τα νησιά μας είναι μια πηγή εσόδων που θέλουμε να αξιοποιήσουμε".

    Τέλος, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους ιταλούς τηλεθεατές, θέλησε να ολοκληρώσει την συνέντευξή του προς το RAI 1 με την φράση "benvenuti in Grecia e buone vacanze", που στα ιταλικά σημαίνει "καλώς ήλθατε στην Ελλάδα και καλές διακοπές".

    [07] Προς άρση του καμποτάζ

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι θέσεις των φορέων του τουρισμού και της ναυτιλίας επί του νομοσχεδίου. Μιλώντας στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών και Αττικής Γιάννης Ρέτσος, σε μια πρώτη ανάγνωση του υπό κατάθεση νομοσχεδίου, υπογράμμισε ότι "αγκάθι για την ομαλή εφαρμογή του παραμένει το γεγονός ότι οι πλοιοκτήτριες εταιρίες θα υπογράφουν με το Ελληνικό Δημόσιο σύμβαση".

    Οι φορείς εκτιμούν, ότι το ελάχιστο ετήσιο όφελος που θα προέκυπτε για την χώρα με την άρση του καμποτάζ υπερβαίνει το ποσό των 1,16 δισεκατομμυρίων ευρώ και δημιουργεί τουλάχιστον 15.000 νέες θέσεις εργασίας. Επιστημονική μελέτη αποδεικνύει ότι κάθε δαπάνη 1 εκατ. ευρώ από τον κλάδο της κρουαζιέρας, δημιουργεί πολλαπλάσια επιχειρηματική παραγωγή 2,7 εκατ. ευρώ και 22 νέες θέσεις εργασίας.

    Το πράσινο φως για την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, δόθηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο και εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή. Το νομοσχέδιο παρουσίασε, στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Οικονομίας, Ναυτιλίας και Ανταγωνιστικότητας Λούκα Κατσέλη.

    Στο νομοσχέδιο, προβλέπεται, μεταξύ άλλων ότι τα πλοία που θα εκτελούν κρουαζιέρες θα πρέπει να μεταφέρουν περισσότερους από 49 επιβάτες. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι κατ΄ελάχιστον σαράντα οκτώ (48) ώρες και η παραμονή στο αφετήριο ελληνικό λιμάνι τουλάχιστον δώδεκα (12) ώρες.

    Οι πλοιοκτήτριες εταιρίες θα υπογράφουν με το Ελληνικό Δημόσιο σύμβαση, μέχρι τριετούς διάρκειας, η οποία μπορεί να παραταθεί.

    Με τη σύμβαση αυτή ρυθμίζονται ιδίως τα εξής θέματα:

    1. Η απασχόληση και ασφάλιση των Ελλήνων Ναυτικών που προσλαμβάνονται από τα πλοία αυτά, καθώς και η παροχή οικονομικών κινήτρων για την πρόσληψη αυτών.

    2. Η βεβαίωση και είσπραξη της ειδικής εισφοράς για κάθε επιβάτη, που επιβιβάζεται στον λιμένα αφετηρίας του ταξιδιού, η οποία θα εισπράττεται στο λιμάνι αφετηρίας του ταξιδιού. Τα έσοδα από τις εισφορές θα διατεθούν υπέρ του Κεφαλαίου Ανεργίας και Ασθενείας Ναυτικών (Κ.Α.Α.Ν.). Το ύψος της εισφοράς θα ορίζεται με απόφαση του ΥΠΟΙΑΝ. Για κάθε επιπλέον ελληνικό λιμάνι που θα περιλαμβάνεται στο ταξίδι, θα γίνεται μείωση του τέλους κατά 7%.

    3. Η τυχόν διενέργεια επενδύσεων στη χώρα από τις πλοιοκτήτριες εταιρίες

    4. Οι όροι παράτασης και πρόωρης λύσης της σύμβασης και οποιαδήποτε άλλη αναγκαία ρύθμιση για την εφαρμογή του νόμου.

    [08] Επιτρροπή Μεγάλων Εργων

    Ο συντονισμός της προώθησης των μεγάλων έργων και υποδομών, η ιεράρχησή τους, ο έλεγχος και η πορεία τους, καθώς και η επίλυση προβλημάτων που εμφανίζονται στα συγχρηματοδοτούμενα έργα με περιβαλλοντικές εκθέσεις, απαλλοτριώσεις, κλπ, απασχόλησαν στην πρώτη της συνεδρίαση την Επιτροπή Μεγάλων Εργων που συνήλθε στο υπουργείο Υποδομών.

    Στην επιτροπή που θα συνεδριάσει εκ νέου σε δεκαπέντε μέρες, συμμετείχαν ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης.

    Στη συνεδρίαση συζήτησαν για τα έργα παραχώρησης (εθνικές οδοί) που βρίσκονται στη φάση κατασκευής, καθώς επίσης και για τα νέα έργα παραχώρησης που σχεδιάζονται.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα έργα παραχώρησης είναι οι απαλλοτριώσεις που έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι μετακινήσεις δικτύων και οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

    Ειδικά για τις απαλλοτριώσεις ο υπουργός διευκρίνισε ότι αυτές προβλέπονταν να έχουν προχωρήσει μέσα σε 12 μήνες, όμως υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις, όπως μεγάλες καθυστερήσεις υπάρχουν και στις περιπτώσεις που συναντούν έργα αρχαιολογικά ζητήματα.

    Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να συσταθούν συντονιστικές ομάδες σε επίπεδο γενικών γραμματέων των συναρμοδίων υπουργείων για να εξευρεθεί λύση.

    Παράλληλα το υπουργείο Υποδομών έχει αποφασίσει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, έτσι ώστε να γίνονται ανεξάρτητοι διαγωνισμοί για τις πρώιμες εργασίες ενός μεγάλο έργου (απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικά, μετακινήσεις δικτύων) και αυτό καθ' αυτό το έργο όταν θα δημοπρατηθεί να έχει συγκεκριμένο προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

    Ο κ. Ρέππας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ενώ στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης προβλεπόταν ότι οι απαλλοτριώσεις θα έχουν τελειώσει το 2012, τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν θα έχουν τελειώσει ούτε πριν από το 2013. Αυτό, πρόσθεσε, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που προσπαθούμε να το επιλύσουμε.

    Ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζονται να κατασκευαστούν δύο νέα σημαντικά έργα παραχώρησης. Το ένα είναι η εθνική οδός Ελευσίνα-Θήβα, που παρακάμπτει όλο το λεκανοπέδιο και θα συνδέει την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου με την Αθηνών-Λαμίας και το δεύτερο είναι η υποθαλάσσια σύζευξη της Λευκάδας.

    Για τα δύο αυτά έργα, διευκρίνισε ο υπουργός, αποφασίστηκε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ωρίμανσης. Παράλληλα ο κ. Ρέππας διευκρίνισε ότι έχουν εξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό τα οφειλόμενα ποσά σε κατασκευαστικές εταιρίες. Εχουμε πληρώσει μέχρι τώρα, 1δισ. 200 εκατομ. οφειλές από το 1,5 δισ. που έχει καταγραφεί.

    Σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ

    Ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε επίσης ότι το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ που έχει σταλεί στο Μηχανισμό Στήριξης είναι ένα πολύ φιλόδοξο και πολύ τολμηρό και θα ανακοινωθεί σύντομα.

    Διευκρίνισε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την πληρωμή των εργαζομένων τόσο στον ΟΣΕ όσο και στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ, που εποπτεύει το υπουργείο Υποδομών.

    Εν τω μεταξύ σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μεγάλων Εργων ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι "Ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι από τα παιδιά μου και τον αγαπώ πολύ" και πρόσθεσε ότι "το υπουργείο Οικονομικών δεν κάνει λάθος ποτέ".

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι κύριοι Ρέππας και Παπακωνσταντίνου κάθισαν δίπλα-δίπλα, ενώ όταν χρειάστηκε ο υπουργός Οικονομικών να αποχωρήσει νωρίτερα από τη συνεδρίαση, επειδή είχε ανειλημμένη υποχρέωση, ο κ. Ρέππας τον συνόδεψε μέχρι το αυτοκίνητό του.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 July 2010 - 12:30:41 UTC