Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγές και προσθήκες στο ασφαλιστικό

  • [01] Αλλαγές και προσθήκες στο ασφαλιστικό

    Αλλαγές και προσθήκες στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που συζητείται στη Βουλή, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, με πρώτη εκείνη για την οριζόντια εγγύηση των συντάξεων, ώστε όλοι να παίρνουν μια αξιοπρεπή σύνταξη.

    Η δεύτερη προσθήκη αφορά τη μείωση κατά 30% έως 50% της εξαγοράς του πλασματικού χρόνου για το στρατό, ενώ η τρίτη αφορά την αναπροσαρμογή του επιδόματος των 800 ευρώ ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της χώρας και κατόπιν υπουργικής απόφασης των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.

    Τέλος, η τέταρτη προσθήκη αφορά τον επακριβή ορισμό του ποσοστού του κράτους ως πηγή συγχρηματοδότησης του ασφαλιστικού.

    Με ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που απορρίφθηκαν από την κυβερνώσα πλειοψηφία, αλλά και βαριές εκφράσεις εκ μέρους των εισηγητών τους, επιτέθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, στην Ολομέλεια της Βουλής. Η επί της αρχής υπερψήφιση του νομοσχεδίου, θα γίνει με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ.

    Σήμερα αναμένονται οι ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων.

    Από πλευράς ΠΑΣΟΚ και κυβέρνησης, απορρίφθηκαν οι ενστάσεις συνταγματικότητας, με την υπογράμμιση πως, ούτε το Ελεγκτικό Συνέδριο, ούτε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής (την κριτική των οποίων επικαλέστηκε η αντιπολίτευση) έθεσαν ρητά τέτοιο θέμα.

    Τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας ανέπτυξε για λογαριασμό της ΝΔ, ο Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεικνύοντας κυρίως τις διατάξεις που προβλέπουν την μη κάλυψη από το κράτος, των ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων, την ολοσχερή περικοπή συντάξεων σε περίπτωση ετεροαπασχόλησης, τον ενιαίο φορέα ασφάλισης ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων, την μείωση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, την χαμηλότερη βασική αμοιβή για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και τον ορισμό των νέων διατάξεων περί την εργατική διαιτησία, με τρόπο όχι αυστηρά καθορισμένο.

    «Το ασφαλιστικό ζήτημα δεν είναι συνταγματικό, αλλά οικονομικό και πολιτικό - και ο υπουργός δίνει πολιτική λύση» απάντησε ο Ντίνος Ρόβλιας για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ. «Δεν υφίστανται παραβιάσεις του Συντάγματος. Το κράτος οφείλει να εγγυάται το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση, το οποίο όμως δεν μπορεί να υφίσταται όταν το σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Αυτή τη βιωσιμότητα διασφαλίζει το νομοσχέδιο. Διότι, αν δεν προστατεύσουμε την ύπαρξη του ας, αν το αφήσουμε να καταρρεύσει, τότε εμείς παραβιάζουμε το Σύνταγμα. Και το Σύνταγμα δεν περιέχει καμία ρητή διάταξη για προστασία των συντάξεων ορισμένου ποσού. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2008 και 2010, έχει αποφασίσει πως η αρχή της ανταποδοτικότητας δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, ούτε η αναλογία μεταξύ εισφορών και παροχών. Άρα συνταγματικό πρόβλημα δεν υφίστατο, ούτε και τώρα υφίσταται» σημείωσε ο κος Ρόβλιας.

    Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, επικαλέστηκε την αναλογιστική μελέτη που χρησιμοποίησε το υπουργείο, για να τονίσει ότι η συνέχιση του ασφαλιστικού συστήματος με τους ίδιους όρους συνεπάγεται την εξάντληση των κεφαλαίων του. «Η μορφή και η έκταση της ασφαλιστικής προστασίας, είναι καθόλα νόμιμο να αλλάζει ανάλογα με την κατάσταση του συστήματος. Έχουν περάσει οι μέρες της ευρωστίας, αλλά όχι ανεπιστρεπτί. Όσο δύσκολες κι αν είναι οι μέρες που ζούμε, είναι οι μέρες για να θέσουμε τα θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο».

    «Δεν είναι βιώσιμο αυτό. Είναι ριφιφί ελπίδων» υποστήριξε αντίθετα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Μαρκόπουλος. «Εμείς λέμε ναι, μονάχα σε συνταγματικά εναρμονισμένο ασφαλιστικό, με μία σύνταξη με κρατική εγγυοδοσία, με τεκμηρίωση και με προοπτική».

    «Υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας, αν και δεν είναι το κυρίαρχο - πολιτικό είναι το πρόβλημα» εκτίμησε ο Θ. Παφίλης για λογαριασμό του ΚΚΕ. «Η μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή για την οποία μίλησε ο κος υπουργός και χειροκρότησαν θερμά ορισμένοι, είναι η μεγάλη ασφαλιστική σφαγή των όποιων δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Πρόκειται για νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Αλλά και η ΝΔ να ήταν στην εξουσία τα ίδια θα έπαιρνε, όπως τα ίδια λαμβάνονται και στην Ε.Ε.».

    «Ο ίδιος ο κος υπουργός, είπε πως η κυβέρνηση δεν φοβάται τον δικαστικό έλεγχο από την Βουλή και τα ελληνικά δικαστήρια, καθώς αυτό θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση» υπενθύμισε ο Αστ. Ροντούλης (ΛΑΟΣ). «Πότε λοιπόν καταλάβατε ότι στο Μνημόνιο υπάρχουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας - κι αν το καταλάβατε, τι κάνατε ως έμπειρος συνταγματολόγος; Γιατί δεν πάτε εσείς στα δικαστήρια και ωθείτε τους πολίτες που είναι λιγότερο νομομαθείς από σας;» ρώτησε τον Αν. Λοβέρδο ο εισηγητής του ΛΑΟΣ.

    «Αίρεται η κρατική εγγύηση και στην αναλογική σύνταξη. Όλη η ασφάλιση μετατρέπεται σε ένα προνοιακό επίδομα που ισχύει ήδη. Αυτό δεν είναι κατάργηση του Συντάγματος;» αναρωτήθηκε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Οι διατάξεις του νομοσχεδίου που πηγάζουν από το Μνημόνιο, είναι εξίσου συνταγματικές με εκείνο, το οποίο ψηφίστηκε με απλή πλειοψηφία της Βουλής και αντιμετωπίζεται από εσάς ως υπερσύνταγμα» ανέφερε ο βουλευτής.

    Από πλευράς του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν φοβάται τον έλεγχο συνταγματικότητας του νομοσχεδίου και, «οψέποτε αυτός αποδώσει, για την Ελλάδα θα είναι ευπρόσδεκτη η νομολογία».

    Απορρίπτοντας το επιχείρημα της αντιπολίτευσης, πως το νομοσχέδιο δεν βασίζεται σε αναλογιστική μελέτη αλλά σε μη στοιχειοθετημένο «σημείωμα», ο υπουργός Εργασίας επικαλέστηκε το ότι «η μελέτη συντάχθηκε από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και επικυρώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας στη Γενεύη». Άλλο τόσο, ο κος Λοβέρδος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για την δική της πολιτεία στο ζήτημα της διαχείρισης του ασφαλιστικού συστήματος, όσο και της νομικής υπεράσπισης της διαφοράς των ορίων ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

    Την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να καταψηφίσει επί της αρχής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ο Αντώνης Σαμαράς.

    Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο άδικο και αναποτελεσματικό, τονίζοντας πως δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος, ενώ επισήμανε πως το κόμμα του θα ψηφίσει μόνο ορισμένα άρθρα, τα οποία θεωρεί ότι πράγματι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Αιτιολογώντας την απόφασή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως το κράτος αποσύρεται και δραπετεύει από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη εγγύηση της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ ξεκαθάρισε πως η Νέα Δημοκρατία απορρίπτει το διαμελισμό της κύριας σύνταξης σε βασική και αναλογική, επισημαίνοντας πως η σύνταξη πρέπει να είναι μία και ενιαία.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως οι κρίσιμες αλλαγές που αφορούν τα έτη ασφάλισης, τα όρια ηλικίας και τα ποσοστά αναπλήρωσης, εισάγονται χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση, ενώ το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισορροπίας μεταξύ των εισφορών του εργαζομένου και της σύνταξης που τελικά θα πάρει.

    Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε πως με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων δημιουργούνται κίνητρα μαζικής εισφοροαποφυγής, ενώ το νομοσχέδιο έχει στενά εισπρακτικό χαρακτήρα και δεν συνδέεται με τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας.

    "Το νομοσχέδιο δεν αποτελεί μεταρρύθμιση", τόνισε ο κ. Σαμαράς, "γιατί ούτε οικονομικά υγιές είναι, ούτε κοινωνικά δίκαιο. Χωρίς πολιτικό ή οικονομικό ορθολογισμό, περιορίζεται απλά σε μία λογιστική προσέγγιση περικοπής συντάξεων", επισήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    Το ΚΚΕ κατηγορεί τα δύο μεγάλα κόμματα ότι σε συνεργασία με τους εργοδότες καταργούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να εξασφαλίσουν φθηνό εργατικό δυναμικό πριν ακόμα ανακάμψει η οικονομία.

    Ο ΛΑΟΣ ανακοίνωσε ότι δεν θα ψηφίσει το ασφαλιστικό, κάνοντας λόγο για μία ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια, με περιορισμένη χρονική διάρκεια ζωής.

    Την απόσυρση του διάτρητου και αντισυνταγματικού, όπως το χαρακτηρίζει, ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ζητά από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρεται στις ενστάσεις που έχουν διατυπώσει το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, σημειώνοντας πως "είναι πλέον φανερό ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδομήσει την κοινωνική ασφάλιση στερείται στοιχειώδους συνταγματικής νομιμότητας" και καλεί, έστω και την ύστατη στιγμή, την κυβέρνηση, αφού δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί την κοινωνία, τουλάχιστον να σεβαστεί το σύνταγμα της χώρας και να αποσύρει το νομοσχέδιο και όλους τους βουλευτές "να υπερασπιστούν το Σύνταγμα και τη δημοκρατία και τους πολίτες να αγωνιστούν για να προασπίσουν τις κοινωνικές κατακτήσεις όλων των προηγούμενων δεκαετιών".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 July 2010 - 4:30:19 UTC