Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πρωτοφανής κερδοσκοπική επίθεση"
  • [02] Ελεύθερο το φορτηγό πλοίο "Filitsa"
  • [03] Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

  • [01] "Πρωτοφανής κερδοσκοπική επίθεση"

    Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς κερδοσκοπικής επίθεσης, και επιχειρείται ο στραγγαλισμός της οικονομίας της με εκτίναξη των spreads σε αδικαιολόγητα επίπεδα, ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα.

    «Εναι οξύμωρο το γεγονός ότι, παρά τα δικά μας τραγικά λάθη η τύχη μας ορίζεται από οίκους αξιολόγησης ή κερδοσκοπικούς οίκους, που έχουν μέρος της ευθύνης για τη φούσκα που οδήγησε στην παγκόσμια κρίση», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι την ίδια ώρα το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης αποσπά θετικά σχόλια από τους νηφάλιους αναλυτές και υπογράμμισε ότι "αυτά που λέμε τα εννοούμε".

    "Οι επιθέσεις", συνέχισε ο πρωθυπουργός, "πατούν σε διαχρονικά προβλήματα και πραγματοποιούνται με σκοπό να διογκώσουν το μέγεθος της κρίσης και να οδηγήσουν σε κερδοσκοπία", προσθέτοντας στη συνέχεια ότι η καταπολέμηση αυτών των χρόνιων προβλημάτων και αδυναμιών αποτελεί εθνική επιταγή.

    Το δημοσιονομικό πρόβλημα οφείλεται στις επιλογές προηγουμένων καταστάσεων, η Ελλάδα είναι ευάλωτη, έχει όμως τεράστιες δυνατότητες και σε κάθε περίπτωση αυτό που υφίσταται τώρα, δεν είναι αυτό που της αξίζει, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι "η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος μιας ισχυρής νομισματικής ένωσης και ταυτόχρονα έχει μια κυβέρνηση με ισχυρή εντολή, βούληση και σχέδιο".

    "Το σχέδιο θα εφαρμόζεται με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα που επιτρέπουν οι θεσμοί μας" ανέφερε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα έχουμε απλώς περικοπές επιδομάτων και μισθών, αλλά και βαθιές αλλαγές οι οποίες δεν θα είναι προσωρινές, αλλά βιώσιμες.

    "Εμείς μιλούσαμε για το πρόβλημα, την ώρα που άλλοι προσπαθούσαν να το κρύψουν κάτω από το χαλί, όμως δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το μέγεθός του" είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι "οι λύσεις θα είναι δύσκολες και θα προκαλέσουν αντιδράσεις σε βολεμένες καταστάσεις, όμως οι λύσεις αυτές θα είναι δίκαιες και ταυτόχρονα οι πιο κατάλληλες".

    "Στόχος του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης είναι η απελευθέρωση της χώρας από τις επιθέσεις, τις δουλείες και τις αντιλήψεις του παρελθόντος" είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι μέσα στους στόχους του Προγράμματος είναι η μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ ως το 2012, η αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, οι τομές στη λειτουργία του κράτους και η στροφή προς την "πράσινη ανάπτυξη".

    "Το Πρόγραμμα αποτελεί την βάση της τριετίας στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα θα διορθώνει τα λάθη της, όμως η χώρα δεν μπορεί να παραμείνει έρμαιο του δανεισμού και των άγριων ανέμων των αγορών, εμείς πρέπει να καθορίζουμε την τύχη μας" τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο σκέλος της ανάπτυξης η οποία -όπως είπε- "αν δεν στηριχθεί, τότε και η δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα είναι βιώσιμη".

    "Το Πρόγραμμα θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει να κάνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο διάστημα, όμως και για πρώτη φορά η Ελλάδα είναι αποφασισμένη, για πρώτη φορά οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να συμμετέχουν και είμαι σίγουρος ότι η ελληνική προσπάθεια και θα αναγνωριστεί και θα αποδώσει καρπούς" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Στη συνέχεια, στο βήμα του συνεδρίου ανάβηκε ο αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τις πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης, ενώ στην αρχή της ομιλίας του επισήμανε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός "τα πήγε καλά στο Νταβός, ήταν ο μεγάλος αστέρας".

    Η γενική πεποίθηση είναι ότι τα πράγματα τώρα είναι χειρότερα από ότι ήταν ένα χρόνο πριν είπε ο νομπελίστας οικονομολόγος καθηγητής του Columbia, καθώς έχουν δυσκολέψει και από την κρίση και από τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζουμε.

    Ο κ. Στίγκλιτς είπε ότι είναι απαισιόδοξος για την προοπτική σύντομης ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ, ανέφερε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανάλογα με τις ΗΠΑ προβλήματα, και επισήμανε ότι η ΕΕ δεν διαθέτει "μακροοικονομική δομή", όπως ο Ομοσπονδιακός Προϋπολογισμός των ΗΠΑ, που να υποστηρίζει τις χώρες με προβλήματα.

    Επίσης, μετά από μακρά ανάλυση διαφόρων πτυχών της κρίσης, ο κ. Στίγκλιτς είπε ότι "(τελικά) είναι εσφαλμένος ο "φετιχισμός" του ελλείμματος".

    Στη δευτερολογία του, ο κ. Παπανδρέου είπε πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το γεγονός ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί έχουν πολύ μικρότερη ισχύ από τα "αδιαφανή συγκεντρωμένα συμφέροντα" και πρόσθεσε ότι "δεν λέμε "όχι" στην αγορά ή το κράτος, αλλά αυτά πρέπει να μπουν στην υπηρεσία των πολιτών".

    Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον κ. Στίγκλιτς στην παρατήρηση του καθηγητή του Columbia University για τον "φετιχισμό των ελλειμμάτων" και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι διπλό καθώς υπάρχει και έλλειμμα ενώ και τα "χρήματα σπαταλήθηκαν και δεν έπιασαν τόπο".

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι χρειάζεται οπωσδήποτε να βρούμε επενδύσεις και αυτό παραμένει ένα ερωτηματικό καθώς "έχουμε αυξήσει κατά τι τις δημόσιες επενδύσεις", υπάρχει και το ΕΣΠΑ αλλά αυτό πρέπει να συνδυαστεί με ιδιωτικές επενδύσεις.

    "Η στάση της ΕΕ θα είναι καθοριστική" είπε ο πρωθυπουργός διαπιστώνοντας μια "δύσκολη σχιζοφρένεια που ταλανίζει την ΕΕ: από την μια τόνωση των οικονομιών και από την άλλη συμμόρφωση με τα κριτήρια του Μάαστριχτ".

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι μπορούν να κινητοποιηθούν κεφάλαια και επέμεινε στην θέση ότι "αν είχαν ληφθεί σοβαρές αποφάσεις στην Κοπεγχάγη γύρω από την "πράσινη ανάπτυξη" θα είχαμε κινήσει κεφάλαια", ενώ σε ότι αφορά το ευρωομόλογο είπε ότι θα μπορούσε να εκδοθεί ένα ομόλογο από την ΕΕ για δανεισμό με μικρότερο spread απ' ότι διεθνώς.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε τις αντιρρήσεις της Γερμανίας για την σύναψη "ευρωομόλογου" ωστόσο είπε ότι θα μπορούσε να γίνει και τα χρήματα να επιστρέφουν σε ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο.

    Ο κ. Παπανδρέου ταυτόχρονα είπε ότι όταν ο ίδιος μιλά για "ευρωομόλογο" ως πρωθυπουργός αυτό είναι εκδήλωση αδυναμίας, ενώ όταν μιλά για το ίδιο ζήτημα ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι ευκολότερο.

    "Η προτεραιότητα μου είναι να βγούμε από το αδιέξοδο, και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας μπροστά στην κρίση στις υπάρχουσες συνθήκες" είπε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του με την πρόταση για ενδεχόμενη ανάληψης εκ μέρους της Ελλάδας πρωτοβουλίας για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης με θέμα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα προβλήματά τους.

  • ** Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει το απόγευμα ο πρωθυπουργός. Στις 4:15 μ.μ., θα δεχθεί την κ. Αλέκα Παπαρήγα, στις 5:00 μ.μ., τον κ.Γιώργο Καρατζαφέρη, στις 5:45 μ.μ, με τον κ. Αντώνη Σαμαρά και στις 6:30 μ.μ., με τον κ. Αλέξη Τσίπρα.

    Ομιλία Γ.Παπακωνσταντίνου

    Η κυβέρνηση είναι απολύτως ανυποχώρητη όσον αφορά τις ριζικές αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν προς όφελος των πολιτών, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτά που πρέπει, όχι εξαιτίας της ΕΕ ούτε εξαιτίας των διεθνών αγορών, αλλά γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε υγιής δημοσιονομικές βάσεις και μια πιο δίκαιη κοινωνία, ανέφερε ο υπουργός.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι δεν πρέπει απλά να περιορίσουμε τις δαπάνες, αλλά να αλλάξουμε όλο το σύστημα. Και στο πλαίσιο αυτό χρειαζόμαστε χρόνο.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης η χώρα επιχειρεί να κερδίσει ένα πολύ μεγάλο στοίχημα με δίκαιο τρόπο, χωρίς να διολισθήσει περαιτέρω σε ύφεση και πρόσθεσε ότι δεν είναι εύκολο το εγχείρημα αλλά απολύτως αναγκαίο.

    Το μεγάλο ζητούμενο είναι η πιστή τήρηση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης, ανέφερε ο κ.Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας επίσης ότι το έλλειμμα αξιοπιστίας της οικονομίας μας είναι σχεδόν το ίδιο σημαντικό με το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η θωράκιση της αξιοπιστίας με δράσεις όπως η ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (σχετική νομοθετική ρύθμιση κατατίθεται τις επόμενες μέρες), η δημιουργία ανεξάρτητου σώματος για την παρακολούθηση του προϋπολογισμού κλπ.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι παρακολουθούμε προφανώς ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι, η Ελλάδα είναι ένα πιόνι, σε ένα ευρύτερο παίγνιο, που αφορά το ίδιο το ευρώ.

    Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε έναν απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και μια ελληνική οικονομία σε ύφεση για πρώτη φορά από το 1993.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι στη διάρκεια των πρώτων μηνών της κυβέρνησης ανοίχτηκαν μια σειρά σημαντικών ζητημάτων όπως η ριζική αλλαγή του τρόπου που συντάσσεται και παρακολουθείται ο προϋπολογισμός της χώρας, το φορολογικό (την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθενται οι βασικές αρχές του), το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης και οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση.

    -

    [02] Ελεύθερο το φορτηγό πλοίο "Filitsa"

    Ελεύθερο, μετά την καταβολή άγνωστου ποσού λύτρων, άφησαν οι ένοπλοι Σομαλοί πειρατές, το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο "Filitsa", το οποίο με πλήρωμα 3 Έλληνες, (πλοίαρχος, υποπλοίαρχος, Α΄μηχανικός) και 19 Φιλιππινέζοι ναυτικοί, είχαν καταλάβει στις 11 Νοεμβρίου 2009, ενώ έπλεε 400 νμ ΒΑ των Σεϋχελών, με κατεύθυνση το Ντέρμπαν της Ν.Αφρικής.

    Σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λ.Σ. οι τρεις Έλληνες και οι 19 αλλοδαποί συναδελφοί τους είναι καλά στην υγεία τους, ενώ το ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο που φέρει σημαία Μάρσαλ Αϊλαντ, συνεχίζει το ταξίδι του, προς το πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι προκειμένου να εφοδιαστεί τροφοεφόδια.

    [03] Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

    Να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους, αποφάσισαν οι αγροτοσυνδικαλιστές, που συγκροτούν το πανελλήνιο συντονιστικό όργανο, στη διάρκεια πολύωρης συνάντησής, η οποία ολοκληρώθηκε αργά χθες το απόγευμα στη Βέροια.

    Στη μαραθώνια συνάντηση, διάρκειας πέντε και πλέον ωρών, οι εκπρόσωποι των αγροτών από 15 μπλόκα αφού αναφέρθηκαν λεπτομερώς στα αιτήματά τους, αξιολόγησαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα και αποφάσισαν να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τους αποκλεισμούς μεθοριακών σταθμών και οδικών κόμβων.

    Όπως είπε ο αγροτοσυνδικαλιστής από το Κιλκίς, Γιώργος Τερζής, η αρμόδια υπουργός κ. Μπατζελή δεν δεσμεύτηκε για τα «ασφυκτικά», όπως τα χαρακτήρισε, οικονομικά προβλήματα. «Ακόμα και τα περισσότερα θεσμικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι αόριστα και χωρίς χρονοδιάγραμμα υλοποίησης», δήλωσε ο κ. Τερζής.

    Τα μέλη του πανελλήνιου συντονιστικού οργάνου, θα εκδώσουν λεπτομερή ανακοίνωση με την οποία θα εξηγούν την απόφασή τους να παραμείνουν στα μπλόκα, ενώ θα ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι αγροτών από τα μπλόκα Κιλκίς, Στρυμονικού Σερρών, Εξοχής Δράμας, Ευζώνων και Δοϊράνης Κιλκίς, Κερδυλλίων Σερρών, Χρυσούπολης Καβάλας, Αλαμάνας Φθιώτιδας, Βογατσικού Καστοριάς, Πλατυκάμπου Λάρισας, Ριτσώνας και Κάστρου Βοιωτίας, Έβρου κ.α.

    Στο μεταξύ, συλλαλητήριο στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας πραγματοποίησαν αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας. Αγροτικά μηχανήματα έκαναν την εμφάνιση τους στο κέντρο της Λάρισας καθώς ακολούθησε πορεία με την συνοδεία των τρακτέρ στο κέντρο της πόλης.

    Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αγροτοσυνδιακαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, ο οποίος δήλωσε ότι οι αγρότες θα παραμείνουν ανυποχώρητοι στον αγώνα τους και στάθηκε ιδιαίτερα στον μεγάλο αριθμό ψηφισμάτων συμπαράστασης που έστειλαν διάφοροι φορείς για να επισημάνει ότι οι αγρότες δεν είναι μόνοι στον αγώνα τους.

    Συνάντηση Κ. Μπατζελή με Λ. Κατσέλη

    ''Άμεσες ενισχύσεις στους αγρότες δεν θα υπάρξουν'' επαναβεβαίωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Κατερίνα Μπατζελή μετά τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη.

    Η κυρία Μπατζελή πρόσθεσε ότι ''ωστόσο θα υπάρξει ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής μέσω παρεμβάσεων και πολιτικών που στόχο έχουν την αναθέρμανση της αγροτικής οικονομίας, την ενίσχυση της ποιότητας των προϊόντων και όλα αυτά θα γίνουν μέσω του αναθεωρημένου ΕΣΠΑ''.

    Η κυρία Κατσέλη από την πλευρά της ανέφερε ότι διατηρείται η δέσμευση του υπουργείου ότι οι αγροτικές επιχειρήσεις θα ενταχθούν στο ΤΕΜΠΜΕ και τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί το νέο πακέτο χρηματοδότησης μέσω ΤΕΜΠΜΕ μαζί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

    Επίσης η κυρία Κατσέλη σημείωσε ότι το υπουργείο θα ασχοληθεί και με τη διαμόρφωση των τιμών από το χωράφι στο ράφι και για το θέμα αυτό θα συγκροτηθεί επιτροπή που θα αναλύσει το ζήτημα για κάθε προϊόν χωριστά.

    Η υπουργός επανέλαβε την θέση της ότι θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις στον αγροτικό τομέα μέσω ΕΣΠΑ θα αφορούν τόσο στην εποπτεία της αγοράς για τη διαμόρφωση των καλύτερων τιμών όσο και στη διαμόρφωση ενός πιστοποιητικού ποιότητας ελληνικής προέλευσης όσο και γενικότερα τη χρηματοδότηση αγροτικών επιχειρήσεων.

    Τα μπλόκα

    «Κλειστός» παραμένει και σήμερα ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα Σερρών και γύρω στο μεσημέρι άρχισε η σύσκεψη των αγροτών, που μετέχουν στο μπλόκο της περιοχής, ώστε να αποφασίσουν το εάν θα διακόψουν ή όχι και την κυκλοφορία των ΙΧ επιβατηγών οχημάτων από και προς τη Βουλγαρία.

    Ήδη, όμως, το γεγονός ότι οι αγρότες δεν επιτρέπουν τη διέλευση των φορτηγών, από την Κυριακή το βράδυ, έχει ως αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές χιλιομέτρων από νταλίκες και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων, Παύλο Αραμπατζή, αναβλήθηκε η σημερινή επίσκεψη στον Προμαχώνα του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ανδρέα Μαρτίνη.

    Όπως δήλωσε ο ίδιος, οι αγρότες ζήτησαν τη συνεργασία των πανεπιστημίων της Μακεδονίας και της Θράκης, ώστε να πραγματοποιηθούν από καθηγητές - ειδικούς συνεδρίες ενημέρωσης αγροτών στο μεθοριακό σταθμό. Τα θέματα των συνεδριών θα αφορούν στις εξελίξεις στον κλάδο της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της υγείας, ενώ - όπως είπε - ζητήθηκε και η συμβολή του υπουργείου Γεωργίας, στην όλη προσπάθεια.

    Πάντως, ανοιχτή θα παραμείνει σήμερα, τόσο εξαιτίας της κακοκαιρίας, όσο και λόγω της διεξαγωγής των εκλογών στο σύλλογο θεριζοαλωνιστών του νομού, η εθνική οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης. Οι αγρότες παραμένουν, όμως, στο κόμβο του Στρυμονικού με τα τρακτέρ τους.

    Εξάλλου, ανοιχτή παραμένει η παλιά εθνική οδός Σερρών -Καβάλας, ενώ κλειστή είναι για τρίτη εβδομάδα η Εγνατία οδός, στο ύψος του κόμβου των Κερδυλλίων.

    Τέλος, οι αγρότες της Θεσσαλίας κρατούν αποκλεισμένους τους οδικούς κόμβους της Νίκαιας και των Μικροθηβών, ενώ η διέλευση των οχημάτων γίνεται κανονικά από τον Τύρναβο και την Ελασσόνα.

    Συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων

    Συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, προανήγγειλε για τις 6 Φεβρουαρίου η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), ενόψει και της διεθνούς αγροτικής έκθεσης AGROTICA (3-7/2). Με σημερινή ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, με αιτήματα -μεταξύ άλλων- την κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, την κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο και την άμεση καταβολή της συνδεδεμένης και αποσυνδεμένης επιδότησης, με ταυτόχρονη κατάργηση του διαχωρισμού σε αγρότες κατά κύριο και μη επάγγελμα.

    «Για τρίτη συνεχή χρονιά οι τιμές σε όλα τα προϊόντα είναι εξευτελιστικές, με συνέπεια μεγάλη μείωση στο εισόδημα μας. Τα χρέη είναι υπέρογκα, ενώ το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο. Από τις ενισχύσεις του ΟΣΔΕ πήραμε μόνο 60%, ενώ μεγάλος αριθμός αγροτών δεν παίρνει την επιστροφή φόρου από το πετρέλαιο», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Αλλα αιτήματα είναι η προστασία της ντόπιας παραγωγής από ανεξέλεγκτες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, το τριετές πάγωμα των χρεών προς την ΑΤΕ και η δεκαετής ρύθμιση των χρεών χωρίς πανωτόκια και η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει όλες τις ζημιές που οφείλονται σε καιρικά φαινόμενα, με αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 February 2010 - 11:30:34 UTC