Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα στηρίξουμε επώδυνα, αλλά σωστά μέτρα"
  • [02] Εξεταστική για τη Ζήμενς
  • [03] Σύλληψη 21χρονου για τους "Πυρήνες"
  • [04] Συναντήσεις Δρούτσα στις ΗΠΑ
  • [05] ΗΠΑ: Ελλειμμα ρεκόρ 1,56 τρισ.δολάρια
  • [06] "Δεν συναινούμε"
  • [07] "Χάνετε από ατολμία"
  • [08] Αναλαμβάνει συντονιστής

  • [01] "Θα στηρίξουμε επώδυνα, αλλά σωστά μέτρα"

    Έκκληση ενότητας απέναντι στη διαφθορά απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στη σχετική προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που διεξήχθη στο κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του.

    Παράλληλα, αποδέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για διμερείς συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο επέμεινε στην άμεση συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία θα πρέπει να προτείνει μέχρι τον Ιούνιο τις αναγκαίες, μεγάλες νομοθετικές παρεμβάσεις.

    Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η σύσταση αυτής της επιτροπής θα «είναι η απάντηση που χρωστάμε, σε όλους εκείνους που θεωρούν τον πολιτικό κόσμο «ανίκανο», τάχα, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ή ανήμπορο να αντιδράσει. Ας τους αποδείξουμε ότι έχουν άδικο. Ας τους διαψεύσουμε. Ας αρχίσουμε να αλλάζουμε το σύστημα που χρεοκόπησε. Ας δείξουμε ότι η Πολιτική επιστρέφει και ότι η διαφθορά είναι εχθρός για όλους μας, σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

    Εξάλλου, κάλεσε το κυβερνών κόμμα να μην δίνει «μαθήματα υπευθυνότητας» στη ΝΔ, και αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να θυμηθεί ότι πέρυσι δεν δίστασε να υποδεχθεί τους αγρότες της Κρήτης στον Πειραιά ενθαρρύνοντάς τους ουσιαστικά να πάνε με τα τρακτέρ στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντας ψίχουλα τα 500 εκ. που έδινε τότε η ΝΔ, και υποσχόμενος τα διπλά.

    «Φέτος, ως πρωθυπουργός, δεν μπορείτε να δώσετε ούτε τα μισά, ενώ εγώ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είμαι στα μπλόκα και δεν ενθαρρύνω τους αγρότες να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Τους άκουσα, αναγνώρισα τα δίκαιά τους αλλά εξέφρασα από την πρώτη στιγμή τη διαφωνία μου στα μπλόκα» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ συμφώνησε ότι η Ελλάδα περνά τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών υποστήριξε ωστόσο ότι πέραν της πίεσης που δέχεται η χώρα από τον ευρωπαϊκό Τύπο και τους κερδοσκόπους υπάρχει και η αδυναμία της σημερινής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση. «Από τη στιγμή που ανέλαβε, απέδειξε ότι δεν έχει σχέδιο, δεν έχει ετοιμότητα να λάβει αποτελεσματικά μέτρα, βρίσκεται σε σύγχυση, με εσωτερικό πρόβλημα να γεφυρώσει σοβαρές διχογνωμίες στις γραμμές του και να ικανοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του» είπε ο κ. Σαμαράς.

    Επέκρινε μάλιστα την κυβέρνηση ότι αντί να εμπιστοσύνη και αίσθηση σταθερότητας, έκανε το αντίθετο: τη μία ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλάει για «κίνδυνο χρεοκοπίας», την άλλη υπουργός του δηλώνει πως δεν «υπάρχει σάλιο» στα ασφαλιστικά ταμεία. Δημιουργείτε, κάθε τόσο, αδικαιολόγητο πανικό κι ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί ανεβαίνουν τα spreads, γιατί μας «πυροβολούν» οι κερδοσκόποι στις διεθνείς αγορές, γιατί δανειζόμαστε όλο και ακριβότερα σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

    Πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε έτοιμος να στηρίξει την κυβέρνηση εάν πάρει επώδυνα αλλά σωστά μέτρα.

    Αναφερόμενος στις εξεταστικές επιτροπές που πρότεινε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είπε: Για όποιον έβαλε το δάχτυλο στο μέλι, κανένας οίκτος. Κανένα έλεος! Αλλά δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε και στο άλλο άκρο: «Στη δαιμονοποίηση του κουτσομπολιού, του μικρού και ασήμαντου. Γιατί τότε θα αποπροσανατολίσουμε την έρευνα από την αναζήτηση όσων επίορκων διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα, είτε ως αυτουργοί, είτε ως ηθικοί αυτουργοί» παρατήρησε ο κ. Σαμαράς.

    Στο πλαίσιο αναφοράς του για την εξωτερική πολιτική, ο κ. Σαμαράς επανέφερε το αίτημά του για δημοσιοποίηση των επιστολών Παπανδρέου - Ερντογάν με βάση την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού. Επί τη ευκαιρία, ρώτησε: Γιατί δεν ξεκινάτε από την απαίτηση η Τουρκία να συμμορφωθεί με τη συμφωνία που έχει ήδη υπογράψει και την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών; Το νόημα έχει να συζητάμε άλλα, όταν στα ήδη συμφωνημένα η Τουρκία αθετεί την υπογραφή της;

    Τέλος, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποσύρει τις πρωτοβουλίες που δημιούργησαν μεγάλες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο και κάποιες απ' αυτές «δίχασαν τον ελληνικό λαό»:

    - Εκλογικό νόμο έχουμε σήμερα. Μπορούμε να αλλάξουμε μόνο εκείνα στα οποία συμφωνούμε, τη διάσπαση των πολύ μεγάλων περιφερειών σε ολιγοεδρικές. Μη φέρετε το λεγόμενο γερμανικό μοντέλο που έχετε εξαγγείλει.

    - Να αποσύρετε το μεταναστευτικό νομοσχέδιο. Και να αρχίσουμε να το συζητάμε από μηδενική βάση, χωρίς εμμονές και επικίνδυνες φορτίσεις.

    - Ξανασκεφτείτε τον «Καλλικράτη» για τον οποίο, έτσι κι αλλιώς, δεν είστε έτοιμοι. Φέρατε Σχέδιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης χωρίς γεωγραφικά όρια, χωρίς αρμοδιότητες και χωρίς πόρους. Έτσι κι αλλιώς πόροι δεν υπάρχουν σήμερα για να στήσουμε ένα τόσο μεγαλόπνοο Σχέδιο. Και μεταρρύθμιση χωρίς πόρους κινδυνεύει να γίνει απορρύθμιση είπε ο κ. Σαμαράς.

    Και κατέληξε: «Η συναίνεση μπροστά στην κρίση είναι χρέος όλων μας, αλλά είναι δρόμος διπλής κυκλοφορίας. Αν τη θέλετε, θα την έχετε από μας. Αλλά πρέπει να δείξετε ότι τη θέλετε. Αν δεν τη θέλετε, τότε το σύστημα θα καταρρεύσει στα χέρια σας, όχι στα δικά μας. Και θα συμπαρασύρει εσάς. Όχι εμάς. Η Νέα Δημοκρατία δεν κερδοσκοπεί πολιτικά στις δυσκολίες της κυβέρνησης. Δεν καραδοκεί να εκμεταλλευτεί τα λάθη και την αναπόφευκτη φθορά της. Εμείς δεν θέλουμε να καταρρεύσει η χώρα. Δεν θέλουμε να κυβερνήσουμε αύριο σε ερείπια. Σήμερα παίρνουμε πρωτοβουλία για κοινή δράση στον τομέα της Διαφθοράς. Από την πλευρά μας, την πρωτοβουλία αυτή την εννοούμε απόλυτα. Στο χέρι σας είναι να ανταποκριθείτε. Στο χέρι σας είναι να υπάρξει ενότητα σε όλα τα μείζονα ζητήματα. Φτάνει να αλλάξετε στάση και κατεύθυνση. Δεν έχετε περιθώρια χρόνου. Τώρα είναι η ώρα για να πάρετε τις μεγάλες αποφάσεις. Εμείς τις έχουμε πάρει».-

    Η δευτερολογία του Αντ.Σαμαρά

    Τη συναίνεση στα κρίσιμα ζητήματα δεν τη χρωστάμε σε σας, αλλά στη χώρα και στον ελληνικό λαό δήλωσε, κατά τη δευτερολογία του, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, που έκανε «εκ των πραγμάτων» δεκτή την πρόταση του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της διαφθοράς: «Το ευχάριστο σε αυτό που προτείνετε είναι ότι τον Ιούνιο θα πρέπει να βγει συγκεκριμένη εντολή προς τη Βουλή, για να ψηφίσει τους συγκεκριμένους νόμους που θα έχει φτιάξει η επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας» είπε ο κ. Σαμαράς.

    Απαντώντας στα όσα είπε νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου για την ανεξάρτητη δημοσιονομική αρχή, ο κ. Σαμαράς παρατήρησε ότι μετά τις εκλογές η Ευρωστάτ διατύπωσε ενστάσεις ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατέγραψε το σύνολο των παλιών οφειλών των νοσοκομείων για τα έτη 2005-2008, μόνο σε δύο έτη, το 2008 και 2009: «Δηλαδή η κυβέρνησή σας δήλωσε έλλειμμα μεγαλύτερο από το πραγματικό» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

    Ο κ. Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά για το αγροτικό, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι πετά στους δρόμους 5.500 νέους αγρότες που θέλουν να επενδύσουν όταν τους περικόπτει σχετικό πρόγραμμα ύψους 45 εκ ευρώ: Αυτό σημαίνει ότι δεν ανανεώνεται η ηλικιακή σύνθεση του αγροτικού πληθυσμού μας και έτσι θα λιγοστεύουν τα φώτα που ανάβουν κάθε βράδυ στα σπίτια στα αγροτικά χωριά, είπε χαρακτηριστικά.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα που δίνει η Κομισιόν για λελογισμένη καταβολή, από εθνικούς πόρους, 15.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση.. «Αυτά τα μαθηματικά μετράνε [..] Δείξετε κατανόηση για τα προβλήματα των αγροτών. Και οι αγρότες το θέλουν, να επιδείξουν το ανάλογο αίσθημα ευθύνης που απαιτούν οι καιροί» υποστήριξε ο κ. Σαμαράς.

    Για το πρόγραμμα Καλλικράτης είπε ότι είναι όνειρο της ΝΔ η οποία δεν θα επιτρέψει να διασυρθεί από το ΠΑΣΟΚ: Εσείς δεν δίνετε ούτε αρμοδιότητες ούτε πόρους.

    Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι η ΝΔ τάσσεται υπέρ της διερεύνησης όλων των υποθέσεων σκανδάλων, επισήμανε ωστόσο το πρώτο λάθος που ήδη έκανε η κυβέρνηση καθώς «βάλατε στην «εξεταστική για το Βατοπέδι, δύο βουλευτές, που ήταν μάρτυρες στην προηγούμενη εξεταστική επιτροπή, και η δικονομία δεν επιτρέπει σε μάρτυρες να έχουν λόγο δικαστή ή εισαγγελέα».

    Απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου για το μεταναστευτικό είπε ότι με την πρόταση του «δεν λύνετε κάποιο πρόβλημα. Νομιμοποιείτε τους πάντες χωρίς να εντάσσετε κανέναν στην ελληνική κοινωνία με την ημετέρα παιδεία. Καμία χώρα δεν το κάνει αυτό [..] Οι άλλες χώρες βάζουν ασφαλιστικές δικλείδες για να μη γίνουν μαγνήτες παράνομης μετανάστευσης [..] Καταλαβαίνετε την πυρκαγιά που πυροδοτείτε επιμένοντας σε κάτι τέτοιο».

    Για τα ελληνοτουρκικά επανέλαβε ότι δεν δεχόμαστε ότι υπάρχει καμία διαφορά εκτός από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, και επισήμανε ότι όταν διαπραγματεύεσαι τις μονομερείς απαιτήσεις ενός επιθετικού γείτονα, ενθαρρύνεις τον επεκτατισμό του.

    Τέλος, δήλωσε ότι η συναινετική στάση της ΝΔ, απέναντι στην κρίση, «δεν είναι αδυναμία, αλλά αρετή, που δεν επιδείξατε ως αντιπολίτευση. Θα μπορούσαμε να σας παρακολουθούμε από απόσταση. Προτιμάμε όμως, αντί του ναυαγίου να βάλουμε πλάτες για να αποφευχθεί το ναυάγιο [..] Τη συναίνεση στα κρίσιμα ζητήματα δεν τη χρωστάμε σε εσάς αλλά στη χώρα και στον ελληνικό λαό, είπε ο κ. Σαμαράς.

    [02] Εξεταστική για τη Ζήμενς

    Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Ζήμενς.

    Με διαδικαστικές αψιμαχίες εγκαινιάστηκε χθες η λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, με την ΝΔ να ζητά την εξαίρεση δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και την πλειοψηφία να απαντά, αμφισβητώντας το δικαίωμα συμμετοχής του επικεφαλής της ομάδας βουλευτών της ΝΔ και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Δένδια.

    Τα ερωτήματα θα τεθούν υπόψη της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, ύστερα από σχετική απόφαση που ελήφθη, με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και με εκπεφρασμένη την αντίθεση στην παραπομπή, εκ μέρους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

    Το ΚΚΕ ψήφισε «λευκό»

    Το αίτημα της ΝΔ, όπως το εισήγαγε ο Ν. Δένδιας, επικαλείται τον Κανονισμό της Βουλής που αναγνωρίζει στις Εξεταστικές Επιτροπές ανακριτικά καθήκοντα και ορίζει την διεξαγωγή των διαδικασιών τους, με συγκεκριμένα άρθρα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο οποίος «αποκλείει στην ίδια ποινική υπόθεση να ασκήσουν έργα δικαστή, εισαγγελέα, ή γραμματέα, όποιοι εξετάστηκαν ως μάρτυρες στην ίδια υπόθεση».

    Δεδομένου - τόνισε ο κ. Δένδιας - ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αρ. Λαφαζάνης και Δημ. Παπουτσής, εξετάστηκαν ως μάρτυρες από την προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή, όφειλαν να υποβάλλουν δήλωση αποχής από τα καθήκοντά τους και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξαιρεθούν.

    Σημειώνεται πως η ΝΔ, πριν την συνεδρίαση, σε σχόλιό της έθετε ερωτηματικά αν η συμμετοχή των δύο βουλευτών οφειλόταν σε παράλειψη του ΠΑΣΟΚ, ή σε «πολιτική σκοπιμότητα» - και εντός της Επιτροπής, ο βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ Ευρ. Στυλιανίδης πρόκρινε την εκδοχή της «γκάφας».

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος θεώρησε διακριτές την νομική και την πολιτική προσέγγιση και αναγνώρισε το νομικό περιεχόμενο της ένστασης.

    «Οι δύο συνάδελφοι θα έπρεπε οι ίδιοι να ζητήσουν την εξαίρεσή τους», είπε.

    «Δεν αποτελεί κώλυμα το να γνωρίζει κανείς μια υπόθεση, για να συμμετάσχει σε μια Εξεταστική Επιτροπή. Η ένσταση Δένδια έχει να κάνει προφανώς με την τιμωρία μου, που θέλησα να συμβάλω στην αποκάλυψη του σκανδάλου», τόνισε ο Δημ. Παπουτσής, ενώ ο Αργύρης Λαφαζάνης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Το μεγάλο πολιτικό ζήτημα δεν είναι η συμμετοχή των δύο βουλευτών. Εμείς καταθέσαμε μαρτυρία στην Βουλή - και όχι στη Δικαιοσύνη. Δεν πήραμε θέση. Αν θεωρηθεί πως λειτουργούμε ως δικαστήριο, ούτε πρακτικά θα έπρεπε να εκδίνονται κάθε δύο ώρες, ούτε θα έπρεπε ο κ. Δένδιας, που έχει εκφράσει άποψη ως υπουργός και μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης, να συμμετέχει στην Επιτροπή. Εφόσον ζητά την εξαίρεσή μας, ζητώ και την εξαίρεση του κ. Δένδια».

    «Στην προηγούμενη Επιτροπή συμμετείχαν άνθρωποι με σαφή εμπλοκή στο ίδιο το σκάνδαλο. Ο κ. Πεταλωτής ήταν ο καταγγέλων - εκείνος ανέδειξε το θέμα στην περιοχή του. Δεν είδα από την παράταξη της ΝΔ να βάζει θέμα ασυμβιβάστου τότε», παρατήρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ζωίδης.

    «Πίστευα ότι πρόκειται περί σφάλματος. Τώρα, ίσως σε ορισμένους να έχει εισέλθει η αντίληψη ότι εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με προκατασκευασμένη άποψη και αντιλήψεις και με την θέληση να επιβάλουν στην Επιτροπή τις προκατασκευασμένες αντιλήψεις τους», ανέφερε ο Ν. Δένδιας, απαντώντας στις βολές του ΠΑΣΟΚ.

    «Δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίζει τόσο προκλητικά και να προκαταλαμβάνει το ρόλο του κάθε βουλευτή», απάντησε η Χρύσα Αράπογλου (ΠΑΣΟΚ).

    «Το θέμα για τον κ. Δένδια είναι ανοιχτό - αν είναι δεοντολογικά σωστό να μετέχει ένας πρώην υπουργός σε μια Επιτροπή που θα διερευνήσει ευθύνες υπουργών. Καλό θα ήταν να επανέλθουμε εκ νέου σε χρόνο που θα συναποφασίσουμε, με εκπεφρασμένη και την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας της Βουλής, γιατί πιθανόν να προλάβει παρενέργειες», είπε.

    «Κάθε μέρα ανακύπτουν νομικά θέματα. Αν κάθε μέρα πηγαίνουμε στο Νομικό Συμβούλιο, να το φέρουμε εδώ το Συμβούλιο», παρατήρησε ο Α. Πλεύρης. «Τουλάχιστον να συνεκτιμηθεί ότι θα επανεξετασθούν όλοι οι προηγούμενοι μάρτυρες, μεταξύ αυτών και οι κ.κ. Λαφαζάνης και Παπουτσής».

    «Το κάνετε για να εξασφαλίσετε τον αποκλεισμό τους», παρατήρησε απευθυνόμενος προς τον κ. Πλεύρη, ο προεδρεύων Γρ. Νιώτης.

    «Αντιλαμβανόμαστε ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται νομική στήριξη», επανήλθε ο Ν. Δένδιας. «Φροντίστε τουλάχιστον η διακοπή της Εξεταστικής να είναι ολιγοήμερη», είπε.

    Κατόπιν της σχετικής ψηφοφορίας το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για χρήση της νομικής συμβουλής της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, έγινε αποδεκτό.

    [03] Σύλληψη 21χρονου για τους "Πυρήνες"

    Ένα ακόμα άτομο συνελήφθη από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία επειδή βρέθηκαν αποτυπώματά του στη γιάφκα του Χαλανδρίου. Πρόκειται για έναν Έλληνα, ηλικίας 21 ετών, άεργο και η σύλληψή του έγινε με ένταλμα του ανακριτή το οποίο είχε εκδοθεί από τις 13 Ιανουαρίου 2010.

    Ο νεαρός είχε επίσης συλληφθεί πέρυσι στις 5 Ιανουαρίου 2009 και είχε καταδικαστεί σε εξάμηνη φυλάκιση για απείθεια. Η σύλληψή του πέρυσι είχε γίνει αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση κατά αστυνομικών έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού στην οποία είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά ένας αστυνομικός.

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, το ένταλμα εκδόθηκε όταν ταυτοποιήθηκαν αποτυπώματά του σε αντικείμενα που είχε συλλέξει η αστυνομία από την γιάφκα. Ο νεαρός θα οδηγηθεί στον ειδικό εφέτη ανακριτή που χειρίζεται το θέμα της τρομοκρατίας. Ο νεαρός συνελήφθη στις 5 παρά 20 χθες το απόγευμα έξω από το σπίτι του στον Άγιο Δημήτριο.

    [04] Συναντήσεις Δρούτσα στις ΗΠΑ

    Το Κυπριακό και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αναμένεται να είναι τα δυο κύρια θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της χώρας μας, Δημήτρη Δρούτσα, με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι - μουν, την Πέμπτη στις 10:15 το βράδυ (ώρα Ελλάδας).

    Ο κ. Δρούτσας ξεκινά σήμερα τις επαφές του στις Ηνωμένες Πολιτείες με συναντήσεις που θα έχει στην αμερικανική πρωτεύουσα με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ, καθώς και με στελέχη της Βουλής και της Γερουσίας. Επίσης, θα συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Ινστιτούτο «Μπρούκινγκς» (Brookings Institute).

    Αύριο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, θα μιλήσει στο πανεπιστήμιο Κολούμπια και θα παραστεί σε εκδήλωση προς τιμή του στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο, όπου θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με προέδρους και εκπροσώπους ομογενειακών φορέων.

    Την Πέμπτη, εκτός από τη συνάντησή του με το Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο κ. Δρούτσας θα συναντηθεί με διαπιστευμένους στον ΟΗΕ ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναφερθεί σε ζητήματα που αφορούν τις "Νέες προκλήσεις για την ελληνική εξωτερική πολιτική: Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσία και η νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας".

    Ο κ. Δρούτσας θα αναχωρήσει το απόγευμα της Πέμπτης επιστρέφοντας στην Αθήνα.

    [05] ΗΠΑ: Ελλειμμα ρεκόρ 1,56 τρισ.δολάρια

    Με δηλώσεις του, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προϊδέασε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουν το χρέος τους, "που μοιάζει σαν βουνό", πριν να επιχειρήσουν "να έχουν μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, μακροπρόθεσμα", την δε ευθύνη για το πελώριο χρέος "φόρτωσε" στις κυβερνήσεις του προέδρου Τζορτζ Μπους του νεότερου.

    Στις "εισαγωγικού χαρακτήρα" παρατηρήσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό Οκτωβρίου 2010-Σεπτεμβρίου 2011, ο πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε ότι--σε σύγκριση με το έτος 2.000--αυτός περιέχει 12 τρισεκατομμύρια δολάρια "σωρευτικό" χρέος, αλλά και μία πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη +2,7% (μαζί με ανεργία +10%, που όμως θα υποχωρήσει από το 2013 στο +7,3% του "ενεργού" πληθυσμού).

    Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι "τα χρέη σωρεύτηκαν λόγω φοροαπαλλαγών των πλουσίων και λόγω της πολυετούς οικονομικής κρίσης", όλα δε αυτά αποδόθηκαν από το σημερινό πρόεδρο "στον προκάτοχό του στον Λευκό Οίκο".

    "Πρέπει , πριν να επιχειρήσουμε μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη", υπογράμμισε ο πρόεδρος Ομπάμα.

    Στον προτεινόμενο από τον πρόεδρο προϋπολογισμό (λήγει τον Σεπτέμβριο 2011) το τρέχον (όχι το σωρευτικό) έλλειμμα διαμορφώνεται στο 1,56 τρισ.δολάρια, δηλαδή στο 10,6% του αμερικανικού ΑΕΠ, με πρόβλεψη για ετήσιο πληθωρισμό κατώτερο του +2% .

    Ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι μέσα σε μία δεκαετία το αμερικανικό δημόσιο θα συλλέξει έσοδα "τουλάχιστον 122 δισ.δολαρίων" με άνοδο δημοσίων εσόδων +19% (από τα 200 δισ.δολ. που προσδοκώντο), και ότι θα δοθούν κίνητρα για να μη "μεταναστεύσουν" εκτός ΗΠΑ όμιλοι ενέργειας και πολλών άλλων κατηγοριών βιομηχανίες.

    -Γενικότερα, διαφαίνεται μία κυβερνητική προσπάθεια να παρεμποδίζεται η τοποθέτηση κερδών από πλούσιες εταιρείες σε εξωχώριες (υπεράκτιες) εταιρείες. "Χάνονται και πάμπολλες θέσεις εργασίας, έτσι (από τα διαφεύγοντα για τις ΗΠΑ κέρδη)", υπογράμμισε ο πρόεδρος Ομπάμα.

    Εξέχουσα θέση στον ερχόμενο κρατικό προϋπολογισμό έχουν οι δαπάνες για το σύστημα της υγείας, οι οποίες όμως συναντούν μεγάλες αντιδράσεις κατά τη συζήτηση των σχετικών νομοσχεδίων στο Κογκρέσο.

    -Αυτή η μεταρρύθμιση του προέδρου Ομπάμα κινείται σε δύο "άξονες", ο ένας να αγοράζονται "πακέτα" περίθαλψης σε καθεμία Πολιτεία, ο άλλος να εκλογικευτούν οι δαπάνες στους ισχύοντες οργανισμούς κοινωνικής περίθαλψης.

    [06] "Δεν συναινούμε"

    Απέναντι στην αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική που στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δήλωσε ότι είναι το κόμμα της, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή.

    Η κ. Παπαρήγα, απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού για συναίνεση και στήριξη της πολιτικής της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τάχθηκε υπέρ των αγροτικών κινητοποιήσεων, εμφανίστηκε έντονα επιφυλακτική σε ότι αφορά τις Εξεταστικές επιτροπές, ενώ κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι δεν έχουν «αντιστασιακές περγαμηνές».

    Ειδικότερα, η κ. Παπαρήγα, απαντώντας στην πρόσκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου για διμερείς συναντήσεις με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων ανέφερε: «Δεν είναι στην πρακτική μας να αρνούμαστε τέτοιες συναντήσεις, πολύ περισσότερο να αρνούμαστε να εκθέτουμε με διαφάνεια τις απόψεις μας. Να ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι. Δεν υπάρχει η παραμικρή συναίνεση για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στηρίζοντας την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης».

    «Για εμάς το κύρος της Ελλάδας», συνέχισε, «σχετίζεται με το αν εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Και εκχωρούνται. Από αυτή την άποψη δεν δίνουμε δεκάρα τι λένε οι διεφθαρμένοι ξένοι οίκοι για το κύρος της Ελλάδας».

    Η κ. Παπαρήγα, υποστήριξε ότι «ναι, είναι υπαρκτό το πρόβλημα της διαφθοράς και της διαφάνειας» αλλά δεν δέχεται ότι η διαφθορά είναι η αιτία του προβλήματος, αλλά μέρος του.

    Τα ελλείμματα και η ίδια η κρίση έχουν σχέση με τις αντιφάσεις της καπιταλιστικής πολιτικής αλλά εσάς σας συμφέρει η διαφθορά και η αδιαφάνεια να συσχετίζεται με την κρίση, σημείωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας της υπογράμμισε:

    «Δεν θα στηρίξουμε μέτρα που ανεβάζουν το κύρος της Ελλάδας απέναντι στην ΕΕ, γιατί τότε θα έχουμε συναινέσει στις αντιλαϊκές πολιτικές της. Θα αυξηθεί το όριο της συνταξιοδότησης, θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, θα μειωθούν οι μισθοί. Ή θα πρέπει να δεχθούμε γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Εμείς αυτό το κύρος της Ελλάς το απορρίπτουμε. Οι αιτιάσεις αυτών των ξένων οίκων, είναι τιμή για εμάς».

    Στη συνέχεια, η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «δεν έχει «περγαμηνές αντιστασιακές» απέναντι στην ΕΕ και τους ξένους οίκους όπως «δεν είχε και η ΝΔ» και ότι δεν λέει τίποτα «για την εργατική αριστοκρατία».

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ των αγροτικών κινητοποιήσεων, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίρνει αντιλαϊκά μέτρα, όπως είναι το Μητρώο αγροτών και με πρόσχημα τους λίγους μεγαλοεισοδηματίες του Κολωνακίου, που δηλώνουν αγρότες, οδηγεί σε θάνατο 300.000 φτωχούς αγρότες τους όποιους πετάει από την παραγωγή.

    Έμφαση έδωσε και στο θέμα των Εξεταστικών Επιτροπών, εκφράζοντας τις έντονες επιφυλάξεις της καθώς όπως είπε, «όση διαφάνεια και να κάνετε, διαφάνεια σκοπών δεν θα υπάρχει, γιατί όλα υποτίθεται γίνονται για καλό σκοπό».

    «Υπόθεση ρουτίνας έγιναν οι Εξεταστικές. Η κάθε κυβέρνηση που αναλαμβάνει κάνει εξεταστική αφού έχει εξασφαλίσει τους δικούς της», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Έξι εξεταστικές κάναμε και όλα αυτά για να ηθικοποιήσουμε το σύστημα. Ακόμα και αν πάει, αν πρέπει να πάει κάποιος πολιτικός φυλακή, σαν μανιτάρια θα ξαναβγαίνουν άλλοι».

    «Το ξεκαθαρίζουμε χωρίς να θεωρήσουμε ότι έχουμε το μονοπώλιο της αντίστασης εμείς. Και μπλόκα και απεργίες στηρίζουμε. Παντού, όπου γίνονται μοχλός πίεσης για λύση προβλημάτων ακόμα και αν διαφωνούμε, πάμε και τα συζητάμε μαζί τους και στηρίζουμε τους αγώνες τους. Ακόμα και εκεί που διαφωνούμε ή τα θεωρούμε ανεπαρκή και συντεχνιακά. Όπου υπάρχει τρομοκρατία εργοδοτική, υπάρχει και ο ηρωϊσμός. Και αυτός δεν λοιδορείται», κατέληξε η κ. Παπαρήγα.

    Η δευτερολογία της Αλ.Παπαρήγα

    Την πλήρη αντίθεση της στο διαχωρισμό των κατ' επάγγελμα αγροτών εξέφρασε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην δευτερολογία της, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια χειραγώγησης του αγώνα τους.

    Ακόμα, υποστήριξε ότι υπάρχουν στα μπλόκα μεσαίοι και μεγάλοι αγρότες που πιστεύουν ότι θα επιβιώσουν παίρνοντας την ιδιοκτησία από τους μικρούς και πρόσθεσε ότι για το κόμμα της «το κριτήριο δεν πρέπει να είναι ηλικιακό, αλλά ιδιοκτησιακό».

    Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «κόμμα του πλούτου», ενώ χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνο ένας αρχηγός να εγκαλεί τον ένα ή τον άλλο γιατί δεν χρησιμοποιούν τη βία».

    [07] "Χάνετε από ατολμία"

    Ως «κυρίαρχο και κομβικό σημείο για το εάν και πώς θα επιβιώσουμε και ποια Ελλάδα θα έχουμε αύριο», χαρακτήρισε την συζήτηση στη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος είπε πως το να πολλαπλασιάζουμε την εικόνα της αναξιοπιστίας δεν ωφελούμε τη χώρα, δεν κερδίζει τίποτα η πατρίδα.

    «Είμαστε σε ένα πόλεμο, σε μια δύσκολη κατάσταση. Δεν είναι για να κάνουμε σπέκουλα να ωφεληθούμε με μερικά ψηφαλάκια» είπε και ανέφερε ότι δεν θα μπει στον πειρασμό να μιλήσει για σκάνδαλα παρότι είναι ο ίδιος σε θέση να «βγάζει» μια σειρά σκανδάλων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αναρωτήθηκε δε γιατί «εφόσον εμπέδωσαν ότι γίνονται σκάνδαλα» οι αρχηγοί των δύο κομμάτων, αφού κόπηκαν από τα ψηφοδέλτια πρόσωπα γιατί κάτι δεν έκαναν καλά, δεν προχώρησαν σε ένα βήμα παραπάνω; «Ας πάει κάποιος φυλακή. Προχωρήστε και θα είμαστε μαζί σας» ανέφερε και πρόσθεσε πως αν θέλουμε να πατάξουμε τη διαφθορά ούτε τόσος λόγος χρειάζεται, ούτε τόσες εξεταστικές και μάλιστα εξεταστικές- εξπρές. Ο κ. Καρατζαφέρης αμφισβήτησε ότι εντός 30 ημερών μπορεί να εξεταστεί η υπόθεση της Ζίμενς και είπε πως αν «μπορούσατε να φέρετε το Χριστοφοράκο, γιατί αυτός είναι το θέμα» θα έπρεπε να εξετάζεται δύο μήνες. «Δείτε τι ταλαιπωρία προκαλείται στον τόπο από τη γραμματέα του Χριστοφοράκου. Δεν είμαι ούτε υπέρ ούτε κατά των ονομάτων που αναφέρονται, αλλά δεν μπορούμε να αφήνουμε τον τόπο με αυτό τον τρόπο να κατηγορείται, να διαβάλλεται, να προσβάλλεται να ευτελίζεται και να εξευτελίζεται» πρόσθεσε. Επίσης, ο κ. Καρατζαφέρης, ανακοίνωσε ότι με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής θα ζητήσει να μην αμείβονται οι βουλευτές - μέλη των Εξεταστικών Επιτροπών.

    Αναφερόμενος στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό το ερώτημα «αν αυτό που γίνεται στις εθνικές οδούς δεκαπέντε ημέρες είναι νόμιμο;» για να προσθέσει «αν είναι ας πάνε μέχρι το καλοκαίρι, αν είναι παράνομο κάποιος πρέπει να παρέμβει». Ανέφερε ότι χάνουμε εκατομμύρια ευρώ, η χώρα δεν λειτουργεί και - όπως είπε - δεν πρέπει να μιλήσουμε γιατί «έχουμε εκλογές αύριο και μας περιμένουν στην κάλπη». «Αγόμεθα και δεν είμαστε ταγοί» είπε και ρώτησε τον κ. Παπανδρέου γιατί «εμπλέκει τη δικαστική εξουσία, γιατί επιτρέπει να παρανομεί με αυτό τον προκλητικό τρόπο ο κ. Τέντες τηλεφωνώντας σε εισαγγελείς στη χώρα και να τους λέει να μην κινούνται να μην χτυπήσουν την παρανομία;».

    «Κανείς δεν θέλει να χτυπηθούν οι αγρότες αλλά δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι έρμαιο του οποιουδήποτε θέλει να χτυπάει τα σωθικά της πατρίδας», είπε.

    «Είμαστε σοβαροί επιτέλους, πρέπει να τα ανεχόμαστε αυτά ενώ έχουμε την χειρότερη οικονομία στην ΟΝΕ;» απηύθυνε το ερώτημα. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ανέφερε ακόμη πως μεθαύριο απεργεί ο πιο ωφελημένος κλάδος, οι εφοριακοί, σε ορισμένους από τους οποίος θα έπρεπε να είναι αφιερωμένη η συζήτηση για τη διαφθορά.

    Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ακόμη ότι το πρόβλημα της χώρας είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς είναι πολλοί και κοστίζουν ακριβά, διευκρίνισε πως δεν είναι εχθρός καμίας τάξης αλλά «πρέπει να σπάσουμε αυγά» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι άργησε να λάβει μέτρα τέσσερις μήνες. «Έχετε το ιστορικό καθήκον να μας βγάλετε από το αδιέξοδο» είπε προς τον κ. Παπανδρέου προσθέτοντας πως κληρονόμησε παθογένειες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όχι κατβ ανάγκη από την κυβέρνηση Καραμανλή.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ετοιμάσει ένα σχεδιασμό έναντι της Τουρκίας καθώς - όπως είπε - ο Τούρκος πρόεδρος διέρχεται την δυσκολότερη καμπή της θητείας του και η Τουρκία «οσάκις η χώρα μας είχε έλλειμμα πρωθυπουργίας το εκμεταλλεύτηκε για να μας τσιγκλάει».

    Είπε ακόμη ότι βρισκόμαστε σε ανασφαλές περιβάλλον με πολλά μέτωπα ανοιχτά και πρόσθεσε πως «κινδυνεύουμε με όλα όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό».

    Δήλωσε για ακόμη μία φορά την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο για την απόδοση της ιθαγένειας στους μετανάστες «με την πρεμούρα και τον τρόπο που το φέρνει η κυβέρνηση», ζήτησε δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός και ακόμη αιτήθηκε τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής που θα προτείνει την ρύθμιση. Είπε ακόμη πως χάρηκε που ο Αντ. Σαμαράς «κατάλαβε αυτά που έλεγε για τους μετανάστες και άλλαξε θέση». Συμπλήρωσε ότι σε όλη την Ευρώπη είναι ενοχλημένη «γιατί χαλάει όλη την μεταναστευτική πολιτική της», ενώ πρόσθεσε πως θα τιναχθούν στον αέρα τα Ταμεία όταν προχωρήσουν χιλιάδες ελληνοποιήσεις.

    Για το σχέδιο «Καλλικράτης» ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ανέφερε ότι πρόκειται για «αρρωστημένη υπόθεση εκ της γεννήσεώς της» και διερωτήθηκε τι επικινδυνότητα μπορεί να κρύβει η ένωση νομών, αν ταυτοχρόνως προχωρήσουν και ελληνοποιήσεις μουσουλμάνων.

    Τέλος ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στον προτεινόμενο από το κυβερνών κόμμα εκλογικό νόμο για να πει πως στενεύει η Δημοκρατία καθώς με αυτό το μοντέλο διορίζεται ο βουλευτής και καθίσταται ο αρχηγός του κόμματος «αυτοκράτορας».

    Η δευτερολογία του Γ.Καρατζαφέρη

    Με την φράση «είναι μεγάλη υπόθεση να μη χάνει κανείς το μέτρο και το ΚΚΕ δεν είχε ποτέ μέτρο, πάντα στην υπερβολή, την αυτοδικία, την αντάρα» ξεκίνησε την δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, προκαλώντας την αντίδραση της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα από το έδρανό της και μια ολιγόλεπτη αψιμαχία με αιχμή το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων.

    Ο κ. Καρατζαφέρης επανήλθε στο ζήτημα για να πει ότι «εμείς δεν είμαστε εναντίον των αγροτών, είμαστε παιδιά των αγροτών, αλλά πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους» και πρόσθεσε διερωτώμενος «αν κρατήσει τρεις μήνες ο αποκλεισμός των δρόμων, δεν θα πρέπει να προστατεύσουμε τους υπόλοιπους Έλληνες, την Ελλάδα;»

    Αφού επισήμανε πως δεν είπε κανείς να πάνε τα ΜΑΤ και να ξεφουσκώσουν τα λάστιχα, ανέφερε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος στοιχειωδώς και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να ισχυρίζεται κανείς εδώ μέσα ότι έχει το μονοπώλιο της ευαισθησίας για κάποιον κλάδο». Ξεκαθάρισε την άποψή του ότι οι αγρότες έχουν σωστά αιτήματα, «έχουν δίκιο», αλλά - όπως είπε - «το χάνουν με το να αποκλείουν τους δρόμους» και τόνισε πως ο ίδιος θα πήγαινε αν είχαν παραταχθεί στις εθνικές χωρίς να κλείνουν τους δρόμους. «Δεν μπορώ να αβαντάρω την παρανομία», είπε.

    Ζήτησε από όλους να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούμε να ζούμε όπως ζούσαμε, «ήταν μια πλασματική εικόνα αυτή» και συμπλήρωσε πως για να εφαρμοστούν εκείνα που ζητεί το ΚΚΕ θα έπρεπε να φέρουμε εδώ το θησαυροφυλάκιο της Αμερικής.

    Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Καρατζαφέρης του ζήτησε να λάβει μέτρα προσθέτοντας «Χάνετε από ατολμία».

    Τόνισε ότι η οικοδομή είναι η τελευταία ελπίδα για να αναθερμανθεί η Οικονομία, αλλά - όπως είπε - τα «πόθεν έσχες» είναι ασφυκτικά, ζήτησε να ανέβει και το επιτόκιο των καταθέσεων αντιστοίχως με το επιτόκιο χορηγήσεων, είπε πως δεν μπορεί να απαγορεύσει τις εξωχώριες εταιρείες διότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να έχει κάποιος μια τέτοια εταιρεία.

    Αναφερόμενος στα παραδείγματα διαφθοράς, που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός, ο κ. Καρατζαφέρης, ρώτησε «αφού είναι γνωστά τα ονόματα γιατί δεν τους στέλνουν στον εισαγγελέα». «Πρέπει να αποφασίσουμε μέτρα κι όχι λόγια», είπε και ως παράδειγμα μεγάλης σπατάλης ανέφερε τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες πληρώνονται από το κράτος προσθέτοντας πως πολλοί γραμματείς και αρχηγοί μικρών κομμάτων (οι οποίοι δεν είναι σήμερα στη Βουλή, διευκρίνισε) έχουν πέντε - έξι ΜΚΟ ο καθένας.

    Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ενημέρωσε ότι θα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για το θέμα για να απαντήσει ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε να διεκδικήσουμε από την ΕΕ να αγοράζει προϊόντα εκτός ΕΕ μόνον όταν εξαντλούνται τα αποθέματα των χωρών - μελών της κι ακόμη να αξιοποιήσουμε πλήρως τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, καθώς χάθηκαν από το Γ ΚΠΣ τεράστια ποσά.

    Με αιχμή το μεταναστευτικό ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι στην Πορτογαλία είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα, «όσοι πηγαίνουν εκεί είναι όλοι πορτογαλλόφωνοι». Κι ακόμη καταλήγοντας είπε: «Αφήστε τα αυτά, ότι θα ενισχυθεί ο ελληνικός στρατός, στρατεύοντας αυτούς που δεν ξέρουμε από που κρατάει η σκούφια τους».

    [08] Αναλαμβάνει συντονιστής

    Ο αμερικανός πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, που σήμερα είναι ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Αϊτή, θα διορισθεί διεθνής συντονιστής για τις προσπάθειες συνδρομής προς την ισοπεδωμένη από τον σεισμό χώρα, ανακοίνωσαν πηγές του Οργανισμού.

    Μιλώντας χωρίς να θέλουν να κατονομασθούν, διότι η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ακόμη, διπλωμάτες και αξιωματούχοι του ΟΗΕ τονίζουν πως ο Κλίντον ήταν η προφανής επιλογή για τον συντονισμό της διανομής βοήθειας και της ανοικοδόμησης του φτωχού κράτους της Καραϊβικής.

    «Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει κάποια στιγμή εντός της εβδομάδος», τόνισε αξιωματούχος του ΟΗΕ, ενώ άλλος συνάδελφός του δήλωσε πως ο ΓΓ του Οργανισμού Μπαν Γκι Μουν θα διορίσει επισήμως τον Κλίντον, ο οποίος «θα αντιπροσωπεύει τον ΟΗΕ σε στρατηγικό επίπεδο» και θα συντονίσει την διανομή βοήθειας, την οικονομική συνδρομή και την ανοικοδόμηση.

    Διπλωματικοί κύκλοι του ΣΑ τονίζουν πως η υποψηφιότητα του Κλίντον είχε ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ. Όπως τονίζουν είναι ο κατάλληλος για τη θέση, καθώς μπορεί να συνδυάσει το κύρος του ΟΗΕ με την εμπειρία του και τις επαφές του με την αμερικανική κυβέρνηση.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση αξιωματικού του αμερικανικού στρατού, η βία που εκπορεύεται από τις συμμορίες και ενδημικά μαστίζει την παραγκούπολη της Σιτέ Σολέιγ στο Πορτ-ο-Πρενς, καθυστερεί την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στο προάστιο αυτό.

    Οι συμμορίες στη Σιτέ Σολέιγ «χρησιμοποιούν την τρομοκράτηση και καταφεύγουν στη βία για να υποσκάψουν τις προσπάθειες για τη διανομή της βοήθειας», τόνισε ο συνταγματάρχης Γκρέγκορι Κέιν, υπεύθυνος από αμερικανικής πλευράς για τον συντονισμό της διανομής της βοήθειας.

    «Οι συμμορίες έχουν οικονομικό συμφέρον να ελέγχουν τον τομέα αυτό», πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματικός σε συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος εκτιμά πως θα πρέπει να αναμένουμε την αυριανή ημέρα (Τρίτη), ή την Τετάρτη, για να τεθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τα κέντρα διανομής στη Σιτέ Σολέιγ.

    «Οι ΜΚΟ είναι έτοιμες να μεταβούν εκεί, εμείς είμαστε έτοιμοι να μεταβούμε και θα συνεργασθούμε με τους τοπικούς ηγέτες για να εξασφαλίσουμε πως δεν θα αντιμετωπίσει κινδύνους ο τοπικός πληθυσμός, που θα μεταβεί στα κέντρα διανομής, όπως και το προσωπικό που θα αναλάβει τη διανομή αυτή», πρόσθεσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 February 2010 - 7:30:27 UTC