Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πρωτοφανής κερδοσκοπική επίθεση"
  • [02] Απόκριες στην Αθήνα
  • [03] Διακρατική συμφωνία για την προστασία του μοναδικού οικοτόπου των Πρεσπών
  • [04] "Χάνετε από ατολμία"
  • [05] "Αέναη διαπλοκή"
  • [06] "Οχι" σε νέο φόρο

  • [01] "Πρωτοφανής κερδοσκοπική επίθεση"

    Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς κερδοσκοπικής επίθεσης, και επιχειρείται ο στραγγαλισμός της οικονομίας της με εκτίναξη των spreads σε αδικαιολόγητα επίπεδα, ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα.

    «Εναι οξύμωρο το γεγονός ότι, παρά τα δικά μας τραγικά λάθη η τύχη μας ορίζεται από οίκους αξιολόγησης ή κερδοσκοπικούς οίκους, που έχουν μέρος της ευθύνης για τη φούσκα που οδήγησε στην παγκόσμια κρίση», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι την ίδια ώρα το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης αποσπά θετικά σχόλια από τους νηφάλιους αναλυτές και υπογράμμισε ότι "αυτά που λέμε τα εννοούμε".

    "Οι επιθέσεις", συνέχισε ο πρωθυπουργός, "πατούν σε διαχρονικά προβλήματα και πραγματοποιούνται με σκοπό να διογκώσουν το μέγεθος της κρίσης και να οδηγήσουν σε κερδοσκοπία", προσθέτοντας στη συνέχεια ότι η καταπολέμηση αυτών των χρόνιων προβλημάτων και αδυναμιών αποτελεί εθνική επιταγή.

    Το δημοσιονομικό πρόβλημα οφείλεται στις επιλογές προηγουμένων καταστάσεων, η Ελλάδα είναι ευάλωτη, έχει όμως τεράστιες δυνατότητες και σε κάθε περίπτωση αυτό που υφίσταται τώρα, δεν είναι αυτό που της αξίζει, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι "η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος μιας ισχυρής νομισματικής ένωσης και ταυτόχρονα έχει μια κυβέρνηση με ισχυρή εντολή, βούληση και σχέδιο".

    "Το σχέδιο θα εφαρμόζεται με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα που επιτρέπουν οι θεσμοί μας" ανέφερε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα έχουμε απλώς περικοπές επιδομάτων και μισθών, αλλά και βαθιές αλλαγές οι οποίες δεν θα είναι προσωρινές, αλλά βιώσιμες.

    "Εμείς μιλούσαμε για το πρόβλημα, την ώρα που άλλοι προσπαθούσαν να το κρύψουν κάτω από το χαλί, όμως δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το μέγεθός του" είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι "οι λύσεις θα είναι δύσκολες και θα προκαλέσουν αντιδράσεις σε βολεμένες καταστάσεις, όμως οι λύσεις αυτές θα είναι δίκαιες και ταυτόχρονα οι πιο κατάλληλες".

    "Στόχος του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης είναι η απελευθέρωση της χώρας από τις επιθέσεις, τις δουλείες και τις αντιλήψεις του παρελθόντος" είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι μέσα στους στόχους του Προγράμματος είναι η μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ ως το 2012, η αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, οι τομές στη λειτουργία του κράτους και η στροφή προς την "πράσινη ανάπτυξη".

    "Το Πρόγραμμα αποτελεί την βάση της τριετίας στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα θα διορθώνει τα λάθη της, όμως η χώρα δεν μπορεί να παραμείνει έρμαιο του δανεισμού και των άγριων ανέμων των αγορών, εμείς πρέπει να καθορίζουμε την τύχη μας" τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο σκέλος της ανάπτυξης η οποία -όπως είπε- "αν δεν στηριχθεί, τότε και η δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα είναι βιώσιμη".

    "Το Πρόγραμμα θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει να κάνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο διάστημα, όμως και για πρώτη φορά η Ελλάδα είναι αποφασισμένη, για πρώτη φορά οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να συμμετέχουν και είμαι σίγουρος ότι η ελληνική προσπάθεια και θα αναγνωριστεί και θα αποδώσει καρπούς" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Στη συνέχεια, στο βήμα του συνεδρίου ανάβηκε ο αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τις πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης, ενώ στην αρχή της ομιλίας του επισήμανε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός "τα πήγε καλά στο Νταβός, ήταν ο μεγάλος αστέρας".

    Η γενική πεποίθηση είναι ότι τα πράγματα τώρα είναι χειρότερα από ότι ήταν ένα χρόνο πριν είπε ο νομπελίστας οικονομολόγος καθηγητής του Columbia, καθώς έχουν δυσκολέψει και από την κρίση και από τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζουμε.

    Ο κ. Στίγκλιτς είπε ότι είναι απαισιόδοξος για την προοπτική σύντομης ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ, ανέφερε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανάλογα με τις ΗΠΑ προβλήματα, και επισήμανε ότι η ΕΕ δεν διαθέτει "μακροοικονομική δομή", όπως ο Ομοσπονδιακός Προϋπολογισμός των ΗΠΑ, που να υποστηρίζει τις χώρες με προβλήματα.

    Επίσης, μετά από μακρά ανάλυση διαφόρων πτυχών της κρίσης, ο κ. Στίγκλιτς είπε ότι "(τελικά) είναι εσφαλμένος ο "φετιχισμός" του ελλείμματος".

    Στη δευτερολογία του, ο κ. Παπανδρέου είπε πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το γεγονός ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί έχουν πολύ μικρότερη ισχύ από τα "αδιαφανή συγκεντρωμένα συμφέροντα" και πρόσθεσε ότι "δεν λέμε "όχι" στην αγορά ή το κράτος, αλλά αυτά πρέπει να μπουν στην υπηρεσία των πολιτών".

    Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον κ. Στίγκλιτς στην παρατήρηση του καθηγητή του Columbia University για τον "φετιχισμό των ελλειμμάτων" και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι διπλό καθώς υπάρχει και έλλειμμα ενώ και τα "χρήματα σπαταλήθηκαν και δεν έπιασαν τόπο".

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι χρειάζεται οπωσδήποτε να βρούμε επενδύσεις και αυτό παραμένει ένα ερωτηματικό καθώς "έχουμε αυξήσει κατά τι τις δημόσιες επενδύσεις", υπάρχει και το ΕΣΠΑ αλλά αυτό πρέπει να συνδυαστεί με ιδιωτικές επενδύσεις.

    "Η στάση της ΕΕ θα είναι καθοριστική" είπε ο πρωθυπουργός διαπιστώνοντας μια "δύσκολη σχιζοφρένεια που ταλανίζει την ΕΕ: από την μια τόνωση των οικονομιών και από την άλλη συμμόρφωση με τα κριτήρια του Μάαστριχτ".

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι μπορούν να κινητοποιηθούν κεφάλαια και επέμεινε στην θέση ότι "αν είχαν ληφθεί σοβαρές αποφάσεις στην Κοπεγχάγη γύρω από την "πράσινη ανάπτυξη" θα είχαμε κινήσει κεφάλαια", ενώ σε ότι αφορά το ευρωομόλογο είπε ότι θα μπορούσε να εκδοθεί ένα ομόλογο από την ΕΕ για δανεισμό με μικρότερο spread απ' ότι διεθνώς.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε τις αντιρρήσεις της Γερμανίας για την σύναψη "ευρωομόλογου" ωστόσο είπε ότι θα μπορούσε να γίνει και τα χρήματα να επιστρέφουν σε ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο.

    Ο κ. Παπανδρέου ταυτόχρονα είπε ότι όταν ο ίδιος μιλά για "ευρωομόλογο" ως πρωθυπουργός αυτό είναι εκδήλωση αδυναμίας, ενώ όταν μιλά για το ίδιο ζήτημα ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι ευκολότερο.

    "Η προτεραιότητα μου είναι να βγούμε από το αδιέξοδο, και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας μπροστά στην κρίση στις υπάρχουσες συνθήκες" είπε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του με την πρόταση για ενδεχόμενη ανάληψης εκ μέρους της Ελλάδας πρωτοβουλίας για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης με θέμα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα προβλήματά τους.

  • ** Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει το απόγευμα ο πρωθυπουργός. Στις 4:15 μ.μ., θα δεχθεί την κ. Αλέκα Παπαρήγα, στις 5:00 μ.μ., τον κ.Γιώργο Καρατζαφέρη, στις 5:45 μ.μ, με τον κ. Αντώνη Σαμαρά και στις 6:30 μ.μ., με τον κ. Αλέξη Τσίπρα.

    Ομιλία Γ.Παπακωνσταντίνου

    Η κυβέρνηση είναι απολύτως ανυποχώρητη όσον αφορά τις ριζικές αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν προς όφελος των πολιτών, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτά που πρέπει, όχι εξαιτίας της ΕΕ ούτε εξαιτίας των διεθνών αγορών, αλλά γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε υγιής δημοσιονομικές βάσεις και μια πιο δίκαιη κοινωνία, ανέφερε ο υπουργός.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι δεν πρέπει απλά να περιορίσουμε τις δαπάνες, αλλά να αλλάξουμε όλο το σύστημα. Και στο πλαίσιο αυτό χρειαζόμαστε χρόνο.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης η χώρα επιχειρεί να κερδίσει ένα πολύ μεγάλο στοίχημα με δίκαιο τρόπο, χωρίς να διολισθήσει περαιτέρω σε ύφεση και πρόσθεσε ότι δεν είναι εύκολο το εγχείρημα αλλά απολύτως αναγκαίο.

    Το μεγάλο ζητούμενο είναι η πιστή τήρηση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης, ανέφερε ο κ.Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας επίσης ότι το έλλειμμα αξιοπιστίας της οικονομίας μας είναι σχεδόν το ίδιο σημαντικό με το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η θωράκιση της αξιοπιστίας με δράσεις όπως η ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (σχετική νομοθετική ρύθμιση κατατίθεται τις επόμενες μέρες), η δημιουργία ανεξάρτητου σώματος για την παρακολούθηση του προϋπολογισμού κλπ.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι παρακολουθούμε προφανώς ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι, η Ελλάδα είναι ένα πιόνι, σε ένα ευρύτερο παίγνιο, που αφορά το ίδιο το ευρώ.

    Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε έναν απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και μια ελληνική οικονομία σε ύφεση για πρώτη φορά από το 1993.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι στη διάρκεια των πρώτων μηνών της κυβέρνησης ανοίχτηκαν μια σειρά σημαντικών ζητημάτων όπως η ριζική αλλαγή του τρόπου που συντάσσεται και παρακολουθείται ο προϋπολογισμός της χώρας, το φορολογικό (την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθενται οι βασικές αρχές του), το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης και οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση.

    -

    [02] Απόκριες στην Αθήνα

    Παρουσιάστηκε σήμερα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων για τις Απόκριες.

    Οι βασικοί άξονες των φετινών εκδηλώσεων, για το πρόγραμμα των οποίων συνεργάστηκαν ο Πολιτισμικός Οργανισμός, τα "Μουσικά Σύνολα", η "Τεχνόπολις", ο Οργανισμός Νεολαίας & ΄Αθλησης και η Διεύθυνση Σχολικής Μέριμνας, είναι η Τσικνοπέμπτη, οι εκδηλώσεις για τα παιδιά στο κέντρο και στην περιφέρεια, οι εκδηλώσεις για τους νέους σε κεντρικά σημεία της πόλης, αλλά και το πλούσιο πρόγραμμα στο κέντρο αλλά και στα 7 Δημοτικά Διαμερίσματα.

    Οι εκδηλώσεις ξεκινούν παραδοσιακά την Τσικνοπέμπτη 4 Φεβρουαρίου στις 11.30 πρωί στη Βαρβάκειο Αγορά, με πολλή μουσική και εδέσματα, ενώ το βράδυ το γλέντι θα συνεχιστεί στην Πλάκα και στην «Τεχνόπολι» του Δήμου Αθηναίων, όπου θα γίνει ένα ρετρό πάρτι για την τρίτη ηλικία.

    Από την Τσικνοπέμπτη και καθβ όλη τη διάρκεια μέχρι την Καθαρά Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, το κέφι θα "ανάψει" μβ ένα μουσικό παζλ για όλα τα γούστα, με λάτιν, τζαζ, ποπ, ροκ, αλλά και πολλή ελληνική μουσική, πρωί και βράδυ, σε κεντρικά σημεία της πόλης: Σύνταγμα, Θησείο, Μοναστηράκι, Ψυρρή, Κολωνάκι, Ερμού και αλλού. Η γιορτή θα "απλωθεί" και στις γειτονιές της Αθήνας, με συναυλίες στα δημοτικά διαμερίσματα. Επίσης το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου στο Θησείο και το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, σε συνεργασία με το ραδιοσταθμό Athens Radio Dee Jay, στην Πλατεία Συντάγματος, θα γίνουν δύο μεγάλα νεανικά πάρτι.

    Ο Δήμος Αθηναίων αξιοποίησε Μουσικά του Σύνολα και έτσι το κοινό θα μπορεί να απολαύσει στις φετινές γιορτές για την Αποκριά, τη Συμφωνική Ορχήστρα, την Ορχήστρα Δωματίου, τη Χορωδία, τη Big Band, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής και τους De Stijl σε διάφορα σημεία της πόλης, αλλά και σε κλειστές αίθουσες.

    Εξάλλου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Σχολικής Μέριμνας του Δήμου Αθηναίων το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου μαθητές και μαθήτριες από δημοτικά σχολεία της Αθήνας θα μεταμφιεστούν σε αγαπημένους ήρωες των κόμικ και θα συνοδέψουν άρματα με τις αντίστοιχες φιγούρες σε μία παρέλαση που θα ξεκινάει από τη Συγγρού & Διονυσίου Αρεοπαγίτου και θα καταλήγει στο σταθμό του Θησείο.

    Την Κυριακή 7 και το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Φεβρουαρίου η γιορτή για τα παιδιά μεταφέρεται στον κλασικό αποκριάτικο παιδικό προορισμό, το Ζάππειο, όπου θα έχει στηθεί ένα μεγάλο σκηνικό που θα φιλοξενεί διαφορετικά δρώμενα. Όλος ο χώρος θα είναι διακοσμημένος αποκριάτικα, ενώ θα περιμένουν τα παιδιά άρματα, γαϊτανάκι, ζογκλέρ, ξυλοπόδαροι, καθώς και dj για ένα ξεχωριστό μουσικό πρόγραμμα. Θα μοιραστούν σε όλα τα παιδιά μπαλόνια, μάσκες κ.ά.

    Επίσης, ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης διοργανώνει 10 παιδικά πάρτι στα Πολιτιστικά Κέντρα, με στόχο να έχουν τα παιδιά όχι μόνο την ευκαιρία να διασκεδάσουν, αλλά και να επικοινωνήσουν.

    Η Αποκριά θα κλείσει τον κύκλο της την Καθαρά Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου σε τέσσερα σημεία της πόλης: στο Λόφο του Φιλοπάππου (10π.μ.), στην Ακαδημία Πλάτωνος (11π.μ.), στο Λόφο Λαμπράκη (11π.μ.) και στο ΄Αλσος ΚΑΠΑΨ (11π.μ.) , όπου το πέταγμα του αετού θα συνοδευτεί από παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορούς απβ όλη την Ελλάδα.

    [03] Διακρατική συμφωνία για την προστασία του μοναδικού οικοτόπου των Πρεσπών

    "Σάρκα και οστά" σ' ένα όραμα που "μετρά" ήδη δέκα χρόνια ζωής, τη δημιουργία ενός Διασυνοριακού Πάρκου στον μοναδικό οικότοπο της περιοχής των Πρεσπών, έδωσαν, σήμερα, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ελλάδας, Τίνα Μπιρμπίλη, της Αλβανίας, Φατμίρ Μεντίου και της ΠΓΔΜ, Νετζάτι Γιακούπι και ο αρμόδιος Επίτροπος για το περιβάλλον, Σταύρος Δήμας (εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), με την υπογραφή της πρώτης διασυνοριακής συμφωνίας προστασίας οικοτόπου, στα Βαλκάνια.

    Σκοπός της συμφωνίας είναι η ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ολοκληρωμένη προστασία του οικοσυστήματος και της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής του Πάρκου Πρεσπών, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης λεκάνης απορροής, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

    Η συμφωνία περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αλλά και ευκαιρίες για το φυσικό περιβάλλον και τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή των Πρεσπών και θεσπίζει μόνιμες δομές συνεργασίας.

    Μεταξύ των βασικών υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή, είναι η διαχείριση, με σώφρονα τρόπο, της ποιότητας και της ποσότητας των νερών των Πρεσπών, αποδίδοντας ιδιαίτερη προσοχή στη στάθμη και των δύο λιμνών, η πρόληψη και μείωση της ρύπανσης των νερών των δύο λιμνών, η διατήρηση της βιοποικιλότητας, μέσω της προστασίας, ιδιαίτερα των ενδημικών, σπάνιων ειδών της χλωρίδας και της πανίδας, καθώς και η αποκατάσταση και διαχείριση των ευαίσθητων οικοτόπων.

    Στόχος, επίσης, είναι η προστασία του εδάφους από τη διάβρωση, την υποβάθμιση, τις μολύνσεις και τη ρύπανση, η διασφάλιση, προώθηση και έλεγχος της σώφρονας χρήσης των φυσικών πόρων και της αειφόρου ανάπτυξης των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, η αποτροπή και έλεγχος των οικονομικών δραστηριοτήτων που προκαλούν ή μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή του Πάρκου των Πρεσπών.

    Η συμφωνία προβλέπει -μεταξύ άλλων- την κατάρτιση κοινών σχεδίων και προγραμμάτων για την προστασία και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής και την υιοθέτηση σειράς μέτρων που θα διασφαλίζουν την εφαρμογή -στο μέγιστο δυνατό βαθμό- αειφόρου γεωργίας, κτηνοτροφίας χαμηλής έντασης, τη διαχείριση των οικιακών και γεωργικών απορριμμάτων, με σύγχρονες και περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους και τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των οδικών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων και άλλων κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών.

    Στη σύντομη τοποθέτησή του κατά την τελετή, ο επίτροπος Σταύρος Δήμας τόνισε -μεταξύ άλλων- πως το γεγονός ότι "το περιβάλλον δεν γνωρίζει σύνορα" αποτελεί σημαντικό παράγοντα για κοινές δράσεις, όπως η εν λόγω συμφωνία. Αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μια τόσο σημαντική συμφωνία αποτελεί, ίσως, την τελευταία του πράξη ως Επιτρόπου περιβάλλοντος, ο κ. Δήμας διατύπωσε την ελπίδα πως με το νομικό πλέγμα που παρέχει η συμφωνία και τις δυνατότητες κονοτικής χρηματοδότησης που πηγάζουν από τη σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από τις τρεις χώρες.

    Την ικανοποίησή της για τη συμφωνία, με την οποία κλείνει ένας κύκλος προσπαθειών για τη διαφύλαξη ενός τόσο πολύτιμου κεφαλαίου, εξέφρασε από την πλευρά της και η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη. Εξαίροντας τον ρόλο των τοπικών κοινωνιών αλλά και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που ήταν, όπως είπε, πολύ πιο μπροστά από την Πολιτεία, τη δεκαετία που μεσολάβησε από τη διακήρυξη της ίδρυσης του Πάρκου των Πρεσπών έως σήμερα, η υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της σημερινής υπογραφής μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας που "είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε και για τις τρεις χώρες μας".

    Η κ. Μπιρμπίλη έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή της "ευρωπαϊκής οικογένειας" (σ.σ. σημαντικό και καινοτόμο στοιχείο της συμφωνίας είναι ότι στην Επιτροπή Διαχείρισης του Πάρκου Πρεσπών θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) για την ευόδωση του εγχειρήματος και ανέφερε πως η ελληνική πλευρά θα είναι αρωγός στην κινητοποίηση των πόρων που αντιστοιχούν στους γείτονές μας, στο πλαίσιο της εκπόνησης και υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την ανάπτυξη της περιοχής.

    "Σήμερα είναι η αρχή...Είναι ένα μεγάλο βήμα στα όσα έχουν γίνει την προηγούμενη δεκαετία. Όσα έχετε κάνει όλοι, μέχρι τώρα. Κι εμείς, απλά, πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουμε ώστε αυτά τα βήματα να γίνουν πολύ πιο μεγάλα, πολύ πιο σημαντικά, πολύ πιο βιώσιμα", υπογράμμισε η υπουργός.

    Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Αλβανίας, Φατμίρ Μεντίου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο και τη δέσμευση των χωρών που ενώνουν οι δύο λίμνες για τη βιώσιμη διαχείριση του Πάρκου των Πρεσπών.

    Θα πρέπει να δούμε τη συνεργασία μας υπό το πρίσμα ενός ευρωπαϊκού οράματος και γι' αυτό είναι σημαντική η παρουσία του κ. Δήμα, τόνισε ο κ. Μεντίου και κάλεσε την Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση κοινών περιβαλλοντικών ζητημάτων, όχι μόνο στην Πρέσπα, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπου υπάρχει κοινό ενδιαφέρον.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος της ΠΓΔΜ Νετζάτι Γιακούπι υπογράμμισε ότι η σύμβαση αυτή έρχεται σε καίριο χρόνο και επαναπροσδιορίζει τις δεσμεύσεις μας για την αειφόρο ανάπτυξη και τη διασφάλιση της βιοποικιλότητας στις Πρέσπες. Σημείωσε δε, πως η χώρα του έχει την πεποίθηση ότι η συνεργασία θα ωφελήσει τους πολίτες και θα συμβάλει στην πρόοδο της ευρύτερης περιοχής προς την ΕΕ.

    Στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με την ιδιαίτερη σημασία της συμφωνίας για τη χάραξη ενός βιώσιμου μέλλοντος για την περιοχή, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της Σύμβασης Ραμσάρ, Τομπάιας Σαλάθε, ενώ ο δήμαρχος Πρεσπών, Λάζαρος Ναλπαντίδης, ο οποίος άνοιξε, με χαιρετισμό του την τελετή, έκανε λόγο για την επισφράγιση ενός διαρκούς αγώνα μιας δεκαετίας κι επισήμανε πως σήμερα, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη βελτίωση και εμβάθυνση της συνεργασίας στην περιοχή.

    Με ικανοποίηση και αισιοδοξία για το μέλλον χαιρετίζουν την υπογραφή της συμφωνίας ο Δήμος Πρεσπών, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, τονίζοντας ότι "αυτή η συμφωνία θα σημάνει μία νέα αρχή και θα δώσει μία ουσιαστική ώθηση στο σχεδιασμό και στο συντονισμό των δράσεων του Πάρκου Πρεσπών".

    Μετά την τελετή, στην οποία παρέστησαν -μεταξύ άλλων- εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου, βραβεύτηκαν οι νικητές του διαγωνισμού φωτογραφίας που προκήρυξε πριν από μήνες η Συντονιστική Επιτροπή του Πάρκου Πρεσπών, με θέμα την Πρέσπα. Το πρώτο βραβείο έλαβε ο Ντάριο Γιάνκοβιτς, το δεύτερο ο Αθανάσιος Ντάζανης και το τρίτο ο Βασίλ Στέργιοφσκι.

    Ιστορικό

    Το πρώτο βήμα στην πορεία της ίδρυσης του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών έγινε το 2000, με τη σχετική διακήρυξη των τότε πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, Κώστα Σημίτη, Ιλίρ Μέτα και Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, αντίστοιχα.

    Ακολούθησε η σύσταση της τριμερούς, άτυπης, Συντονιστικής Επιτροπής του Πάρκου Πρεσπών, που, από το 2001 έως σήμερα έχει προωθήσει τον σχεδιασμό και την εκτέλεση κοινών προγραμμάτων για την προστασία της περιοχής και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της.

    Από τα πρώτα επιτεύγματα της εν λόγω Επιτροπής ήταν και η κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών (σ.σ. ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους και υιοθετήθηκε από τους αρμόδιους φορείς των τριών κρατών) κι έθεσε, για πρώτη φορά, το πλαίσιο για ένα συνολικό ορθολογικό σχεδιασμό για το μέλλον της περιοχής.

    Στα τέλη Νοεμβρίου του περασμένου έτους, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, συναντήθηκαν στις Πρέσπες και δεσμεύτηκαν για την υπογραφή μιας διακρατικής συμφωνίας, δέσμευση η οποία υλοποιήθηκε, σήμερα, στην ακριτική αυτή περιοχή.

    Ο τόποςβ¦

    Σε μια μεγάλη κοιλότητα, η οποία περιβάλλεται από βουνά, στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, μέσα στην "καρδιά" των Βαλκανίων, πριν από περίπου 70 εκατομμύρια χρόνια, αρχικά δημιουργήθηκε μία λίμνη, η Πρέσπα. Η λίμνη αυτή, πριν από μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια χωρίστηκε από τις προσχώσεις του ρου του Αγίου Γερμανού σε δύο μικρότερες: τη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα. Οι λίμνες, σήμερα, επικοινωνούν με έναν δίαυλο, στη θέση Κούλα, μέσω του οποίου τα νερά της Μικρής Πρέσπας ρέουν στη Μεγάλη. Η τελευταία δεν έχει επιφανειακή απορροή, αλλά τα νερά της διοχετεύονται, μέσα από υπόγειες καταβόθρες, στη λίμνη Αχρίδα της ΠΓΔΜ και από εκεί εκρέουν στον ποταμό Δρίνο και καταλήγουν στην Αδριατική.

    Σημαντικό τμήμα των συνόρων της Ελλάδας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ βρίσκεται μέσα στις λίμνες. Τη Μικρή Πρέσπα μοιράζονται η Ελλάδα και η Αλβανία, ενώ τη Μεγάλη και οι τρεις χώρες. Η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα είναι από τις παλαιότερες ευρωπαϊκές λίμνες και η ύπαρξή τους καθορίζει τη γεωμορφολογία της περιοχής, ενώ είναι, παράλληλα, πηγή πλούτου, ζωής και πολιτισμού.

    Η γεωμορφολογία, το γεωλογικό υπόστρωμα, το κλίμα της περιοχής, η ύπαρξη και η παλαιότητα των δύο λιμνών, οι διαφορετικοί οικότοποι, που ξεκινούν από το χαμηλότερο υψόμετρο (850 μ. στις λίμνες) και καταλήγουν στις ψηλότερες κορυφές (2.300 μ.) συνθέτουν ένα τοπίο υψηλής βιοποικιλότητας και καθορίζουν την ξεχωριστή "ταυτότητα" του τόπου.

    Ένα χαρακτηριστικό που καθιστά την Πρέσπα μοναδική είναι το γεγονός ότι πολλές μορφές ζωής ή είδη με περιορισμένη γεωγραφική εξάπλωση -ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο- έχουν επιλέξει τη συγκεκριμένη περιοχή για "σπίτι" τους.

    Πάνω από 260 είδη πουλιών, 1.500 είδη φυτών, 23 είδη ψαριών, 60 είδη θηλαστικών συνθέτουν τη σπάνια βιοποικιλότητα της Πρέσπας.

    Όπως επισημαίνει η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, οι πρώτοι ορνιθολόγοι που επισκέφθηκαν την Πρέσπα, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ανακάλυψαν έναν "ορνιθολογικό παράδεισο". Ο αργυροπελεκάνος, ένα από τα σπανιότερα είδη στον κόσμο, έχει βρει το δικό του καταφύγιο στην περιοχή των Πρεσπών, όπου φιλοξενείται ο μεγαλύτερος αριθμός αναπαραγόμενων ζευγαριών σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 1.000 ζευγάρια. Στο πλάι τους, φωλιάζουν οι ροδοπελεκάνοι (50-200 ζευγάρια), σε ένα από τα σπάνια θεάματα, πραγματική οπτική πανδαισία.

    Η Μικρή Πρέσπα φιλοξενεί στα "σπλάχνα" της και πολλά άλλα σπάνια, υδρόβια πουλιά, όπως οι λαγγόνες, οι ερωδιοί (αργυροτσικνιάδες), οι λευκοτσικνιάδες και οι πορφυροτσικνιάδες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η Πρέσπα είναι το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα, όπου αναπαράγονται οι σταχτόχηνες.

    "Καρδιά" του οικοτόπου των Πρεσπών αποτελούν τα υγρά λιβάδια του. Παλαιότερα, πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες στην παραλίμνια ζώνη (βόσκηση με βοοειδή, κόψιμο και κάψιμο καλαμιώνων κ.ά), συνέβαλαν σημαντικά στη δημιουργία και τη διατήρηση εκτεταμένων υγρολιβαδικών εκτάσεων. Ωστόσο, στη δεκαετία του 1980 άρχισε να συρρικνώνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα, με αποτέλεσμα τη συνεχή επέκταση των καλαμιώνων εις βάρος των υγρών λιβαδιών, τη μείωση του πληθυσμού των ψαριών (π.χ. γριβάδι), αλλά και την εξαφάνιση ή μείωση του αριθμού σημαντικών υδρόβιων πουλιών, όπως οι χαλκόκοτες και οι χουλιαρομύτες.

    β¦και οι άνθρωποι

    Αναμφίβολα, ξεχωριστό γνώρισμα της περιοχής είναι οι άνθρωποί της, οι οποίοι, ως αποδέκτες και χρήστες των ζωοδοτών πρωτογενών πόρων για εκατοντάδες χρόνια, με τις παραδοσιακές μορφές ενασχόλησης (αλιεία, γεωργία, κτηνοτροφία) καθόρισαν, σε σημαντικό βαθμό, την ανάπτυξη και τη διατήρηση αυτής της ποικιλμορφίας.

    Η κύρια ασχολία στην περιοχή των Πρεσπών (και στις τρεις χώρες που την "αγκαλιάζουν") είναι η γεωργία και ειδικότερα, στην Ελλάδα, η καλλιέργεια φασολιού, η οποία έχει υπερκεράσει άλλες, παραδοσιακές μορφές απάσχολησης των κατοίκων, όπως η κτηνοτροφία και η αλιεία, που περιορίζονται πλέον στα ορεινότερα και παραλίμνια χωριά, αντίστοιχα.

    Την τελευταία δεκαετία, στην ελληνική πλευρά τουλάχιστον, άρχισε να αναπτύσσεται και ο τομέας της προσφοράς υπηρεσιών, με τη δημιουργία τουριστικών υποδομών (ξενοδοχεία, ξενώνες, ταβέρνες κ.ά), αλλά περιορίζεται σε συγκεκριμένα χωριά, ενώ οι ειδικοί θεωρούν πως το "κλειδί" για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής θα μπορούσε να είναι η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, μέσα και από την τριμερή συνεργασία.

    Προστατευόμενες Περιοχές στις τρεις χώρες

    Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών και στις τρεις χώρες έχουν γίνει διάφορα βήματα για την προστασία των μοναδικών οικοσυστημάτων της Πρέσπας.

    Στην Αλβανία, το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών ιδρύθηκε το 1999 για την αποκατάσταση και αειφορική προστασία κρίσιμων εδαφικών και υδάτινων οικοσυστημάτων στην περιοχή της Μεγάλης και της Μικρής Πρέσπας.

    Στην Ελλάδα, το 1974 ιδρύθηκε ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών για την προστασία των λιμνών Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα και της λεκάνης απορροής τους, και το 1975 η ίδια περιοχή ανακηρύχθηκε "Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους". Επιπλέον, το ελληνικό τμήμα της λεκάνης των λιμνών περιλαμβάνεται στον εθνικό κατάλογο των περιοχών που έχουν προταθεί για ένταξη στο δίκτυο Φύση 2000, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τους οικοτόπους και για την προστασία των άγριων πουλιών.

    Η δε λίμνη Μικρή Πρέσπα έχει, από το 1974, οριστεί ως "υγρότοπος διεθνούς σημασίας" σύμφωνα με τη Σύμβαση Ραμσάρ.

    Στην ΠΓΔΜ, το Εθνικό Πάρκο του Πέλιστερ ιδρύθηκε το 1948 για την προστασία ενός παγκοσμίως μοναδικού ορεινού οικοσυστήματος στα ανατολικά της λίμνης Μεγάλης Πρέσπας, ενώ το Εθνικό Πάρκο της Γκαλίτσιτσα ιδρύθηκε το 1958 για την αποκατάσταση και την προστασία ενός μοναδικού εδαφικού οικοσυστήματος, που εκτείνεται στο όρος Γκαλίτσιτσα που βρίσκεται ανάμεσα στη Μεγάλη Πρέσπα και την Αχρίδα. Το Ορνιθολογικό Καταφύγιο στο Εζέρανι (ανακηρυγμένη περιοχή Ραμσάρ), που συνορεύει με το βορεινό τμήμα της Μεγάλης Πρέσπας, ιδρύθηκε το 1996 για την προστασία μεταναστευτικών και άλλων υδρόβιων πουλιών. Η Μεγάλη Πρέσπα ανακηρύχθηκε "Φυσικό Μνημείο", το 1977.

    Τα νερά των λιμνών ενώνουν τρεις χώρες, που μοιράζονται τα νερά τους, τη βιοποικιλότητά τους, αλλά, κυρίως, ένα κοινό μέλλον για τους λαούς τους.

    Όπως, γλαφυρότατα μας περιγράφει στο βιβλίο του "Πρέσπα - Μια ιστορία για τη φύση και τον άνθρωπο", ο Γιώργος Κατσαδωράκης: "Τα χρόνια πέρασαν πάνω από το σώμα της Πρέσπας, αυτής της γωνιάς των Βαλκανίων, τη διαμόρφωσαν τα γεγονότα, οι πόλεμοι, οι καταστροφές, οι στιγμές δημιουργίας και ειρήνης, τα δημιουργήματα του πολιτισμού. Όλα εκείνα που αν τα βάλει κανείς με χρονολογική σειρά φτιάχνουν αυτό που λέμε ιστορία ενός τόπου, εδώ δεν έχουν κρυφτεί κάτω από τόνους χώμα, λάσπη, ερείπια, τσιμέντο, άγρια βλάστηση και λησμονιά. Εδώ, μέσα στη γαλήνη μιας φύσης ήρεμης, που νομίζεις πως καθόλου δεν έχει αλλάξει από τα παλιά, όλο και κάποιο από τα σημάδια που δηλώνουν τις διάφορες φάσεις της ιστορίας της Πρέσπας βρίσκει κάπου τον τρόπο να ξεπροβάλει. Κάπου βρίσκει τον τρόπο να υπάρξει, σε μια σπηλιά, μέσα στο βούρκο της λίμνης, στο παχύ φύλλωμα του δάσους, σε μια άγνωστη τρύπα στα βράχια, στα αιωνόβια δέντρα, στις γεμάτες ασύνειδη γνώση γενιές των πελεκάνων και των πουλιών, στον τρόπο που οι γιαγιάδες μαγειρεύουν το γριβάδιβ¦ ".

    -

    [04] "Χάνετε από ατολμία"

    Τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, δέχθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει ότι το κόμμα του θα στηρίξει την επανεκλογή του κ. Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας, έκανε λόγο για "οικουμενική αντίληψη στον πρόσωπο του Προέδρου", ενώ μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε:

    "Είναι εμφανές ότι μπαίνουμε σε μία νέα φάση της μεταπολίτευσης. Θα χρειαστούν καλύτερες συνεννοήσεις τα πολιτικά κόμματα και η εκλογή του Κάρολου Παπούλια είναι μια καλή εκκίνηση, γιατί έχουμε έναν Πρόεδρο σοβαρό, σοφό και συνετό, ο οποίος είναι σίγουρο ότι θα προσφέρει εάν, όπου και όπως χρειαστεί, καλές και ωφέλιμες για τον τόπο υπηρεσίες".

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν προβλέπει τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε:

    "Δεν πρέπει να υπάρξουν, πιστεύω ότι όλοι μας είμαστε μεγάλα παιδιά για να μπούμε στον πειρασμό τέτοιων παιχνιδιών".

    "Αποτυχημένα παιδιά, όμως, γιατί γι' αυτή την κρίση που περνά ο ελληνικός λαός κάποιοι ευθύνονται, αυτοί που είναι στα πράγματα τόσο καιρό", σημείωσε δημοσιογράφος, για να απαντήσει ο κ. Καρατζαφέρης:

    "Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο να υιοθετήσω αυτή τη λογική, γιατί εγώ δεν ήμουν ποτέ στα πράγματα, και να εισπράξω από αυτή τη διάσωση. Ομως, πιστεύω ότι σήμερα, όπως έχουν τα πράγματα, κάποιοι πρέπει να βοηθήσουν για να βγει η χώρα απο την κρίση".

    Επίκαιρη ερώτηση για τη χρηματοδότηση ΜΚΟ

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με αντικείμενο τη χρηματοδότηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), σημειώνοντας ότι κάθε χρόνο το ελληνικό δημόσιο χρηματοδοτεί με εκατομμύρια ευρώ εκατοντάδες ΜΚΟ, που θεωρητικώς παρέχουν αναπτυξιακή βοήθεια, χωρίς όμως αυτές να υπόκεινται σε κάποιον ουσιαστικό έλεγχο των οικονομικών και εν γένει των πεπραγμένων τους.

    Ερωτά, κατόπιν αυτού, τον πρωθυπουργό, με ποια κριτήρια επιλέγονται οι ΜΚΟ που θα χρηματοδοτηθούν, πώς καθορίζεται το ύψος των χρηματοδοτήσεων και πώς διασφαλίζεται η σωστή τους αξιοποίηση για τους σκοπούς που δηλώνονται.

    "Χάνετε από ατολμία"

    Χθες, ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε την συζήτηση για τη διαφθορά, που γινόταν χθες στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, ως «κυρίαρχο και κομβικό σημείο για το εάν και πώς θα επιβιώσουμε και ποια Ελλάδα θα έχουμε αύριο» και σημείωσε πως το να πολλαπλασιάζουμε την εικόνα της αναξιοπιστίας δεν ωφελούμε τη χώρα, δεν κερδίζει τίποτα η πατρίδα.

    «Είμαστε σε ένα πόλεμο, σε μια δύσκολη κατάσταση. Δεν είναι για να κάνουμε σπέκουλα να ωφεληθούμε με μερικά ψηφαλάκια» είπε και ανέφερε ότι δεν θα μπει στον πειρασμό να μιλήσει για σκάνδαλα παρότι είναι ο ίδιος σε θέση να «βγάζει» μια σειρά σκανδάλων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αναρωτήθηκε δε γιατί «εφόσον εμπέδωσαν ότι γίνονται σκάνδαλα» οι αρχηγοί των δύο κομμάτων, αφού κόπηκαν από τα ψηφοδέλτια πρόσωπα γιατί κάτι δεν έκαναν καλά, δεν προχώρησαν σε ένα βήμα παραπάνω; «Ας πάει κάποιος φυλακή. Προχωρήστε και θα είμαστε μαζί σας» ανέφερε και πρόσθεσε πως αν θέλουμε να πατάξουμε τη διαφθορά ούτε τόσος λόγος χρειάζεται, ούτε τόσες εξεταστικές και μάλιστα εξεταστικές- εξπρές. Ο κ. Καρατζαφέρης αμφισβήτησε ότι εντός 30 ημερών μπορεί να εξεταστεί η υπόθεση της Ζίμενς και είπε πως αν «μπορούσατε να φέρετε το Χριστοφοράκο, γιατί αυτός είναι το θέμα» θα έπρεπε να εξετάζεται δύο μήνες. «Δείτε τι ταλαιπωρία προκαλείται στον τόπο από τη γραμματέα του Χριστοφοράκου. Δεν είμαι ούτε υπέρ ούτε κατά των ονομάτων που αναφέρονται, αλλά δεν μπορούμε να αφήνουμε τον τόπο με αυτό τον τρόπο να κατηγορείται, να διαβάλλεται, να προσβάλλεται να ευτελίζεται και να εξευτελίζεται» πρόσθεσε. Επίσης, ο κ. Καρατζαφέρης, ανακοίνωσε ότι με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής θα ζητήσει να μην αμείβονται οι βουλευτές - μέλη των Εξεταστικών Επιτροπών.

    Αναφερόμενος στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό το ερώτημα «αν αυτό που γίνεται στις εθνικές οδούς δεκαπέντε ημέρες είναι νόμιμο;» για να προσθέσει «αν είναι ας πάνε μέχρι το καλοκαίρι, αν είναι παράνομο κάποιος πρέπει να παρέμβει». Ανέφερε ότι χάνουμε εκατομμύρια ευρώ, η χώρα δεν λειτουργεί και - όπως είπε - δεν πρέπει να μιλήσουμε γιατί «έχουμε εκλογές αύριο και μας περιμένουν στην κάλπη». «Αγόμεθα και δεν είμαστε ταγοί» είπε και ρώτησε τον κ. Παπανδρέου γιατί «εμπλέκει τη δικαστική εξουσία, γιατί επιτρέπει να παρανομεί με αυτό τον προκλητικό τρόπο ο κ. Τέντες τηλεφωνώντας σε εισαγγελείς στη χώρα και να τους λέει να μην κινούνται να μην χτυπήσουν την παρανομία;».

    «Κανείς δεν θέλει να χτυπηθούν οι αγρότες αλλά δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι έρμαιο του οποιουδήποτε θέλει να χτυπάει τα σωθικά της πατρίδας», είπε.

    «Είμαστε σοβαροί επιτέλους, πρέπει να τα ανεχόμαστε αυτά ενώ έχουμε την χειρότερη οικονομία στην ΟΝΕ;» απηύθυνε το ερώτημα. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ανέφερε ακόμη πως μεθαύριο απεργεί ο πιο ωφελημένος κλάδος, οι εφοριακοί, σε ορισμένους από τους οποίος θα έπρεπε να είναι αφιερωμένη η συζήτηση για τη διαφθορά.

    Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ακόμη ότι το πρόβλημα της χώρας είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς είναι πολλοί και κοστίζουν ακριβά, διευκρίνισε πως δεν είναι εχθρός καμίας τάξης αλλά «πρέπει να σπάσουμε αυγά» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι άργησε να λάβει μέτρα τέσσερις μήνες. «Έχετε το ιστορικό καθήκον να μας βγάλετε από το αδιέξοδο» είπε προς τον κ. Παπανδρέου προσθέτοντας πως κληρονόμησε παθογένειες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όχι κατ' ανάγκη από την κυβέρνηση Καραμανλή.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ετοιμάσει ένα σχεδιασμό έναντι της Τουρκίας καθώς - όπως είπε - ο Τούρκος πρόεδρος διέρχεται την δυσκολότερη καμπή της θητείας του και η Τουρκία «οσάκις η χώρα μας είχε έλλειμμα πρωθυπουργίας το εκμεταλλεύτηκε για να μας τσιγκλάει».

    Είπε ακόμη ότι βρισκόμαστε σε ανασφαλές περιβάλλον με πολλά μέτωπα ανοιχτά και πρόσθεσε πως «κινδυνεύουμε με όλα όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό».

    Δήλωσε για ακόμη μία φορά την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο για την απόδοση της ιθαγένειας στους μετανάστες «με την πρεμούρα και τον τρόπο που το φέρνει η κυβέρνηση», ζήτησε δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός και ακόμη αιτήθηκε τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής που θα προτείνει την ρύθμιση. Είπε ακόμη πως χάρηκε που ο Αντ. Σαμαράς «κατάλαβε αυτά που έλεγε για τους μετανάστες και άλλαξε θέση». Συμπλήρωσε ότι σε όλη την Ευρώπη είναι ενοχλημένη «γιατί χαλάει όλη την μεταναστευτική πολιτική της», ενώ πρόσθεσε πως θα τιναχθούν στον αέρα τα Ταμεία όταν προχωρήσουν χιλιάδες ελληνοποιήσεις.

    Για το σχέδιο «Καλλικράτης» ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ανέφερε ότι πρόκειται για «αρρωστημένη υπόθεση εκ της γεννήσεώς της» και διερωτήθηκε τι επικινδυνότητα μπορεί να κρύβει η ένωση νομών, αν ταυτοχρόνως προχωρήσουν και ελληνοποιήσεις μουσουλμάνων.

    Τέλος ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στον προτεινόμενο από το κυβερνών κόμμα εκλογικό νόμο για να πει πως στενεύει η Δημοκρατία καθώς με αυτό το μοντέλο διορίζεται ο βουλευτής και καθίσταται ο αρχηγός του κόμματος «αυτοκράτορας».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ξεκίνησε τη δευτερολογία του με την φράση «είναι μεγάλη υπόθεση να μη χάνει κανείς το μέτρο και το ΚΚΕ δεν είχε ποτέ μέτρο, πάντα στην υπερβολή, την αυτοδικία, την αντάρα», προκαλώντας την αντίδραση της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα από το έδρανό της και μια ολιγόλεπτη αψιμαχία με αιχμή το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων.

    Ο κ. Καρατζαφέρης επανήλθε στο ζήτημα για να πει ότι «εμείς δεν είμαστε εναντίον των αγροτών, είμαστε παιδιά των αγροτών, αλλά πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους» και πρόσθεσε διερωτώμενος «αν κρατήσει τρεις μήνες ο αποκλεισμός των δρόμων, δεν θα πρέπει να προστατεύσουμε τους υπόλοιπους Έλληνες, την Ελλάδα;»

    Αφού επισήμανε πως δεν είπε κανείς να πάνε τα ΜΑΤ και να ξεφουσκώσουν τα λάστιχα, ανέφερε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος στοιχειωδώς και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να ισχυρίζεται κανείς εδώ μέσα ότι έχει το μονοπώλιο της ευαισθησίας για κάποιον κλάδο». Ξεκαθάρισε την άποψή του ότι οι αγρότες έχουν σωστά αιτήματα, «έχουν δίκιο», αλλά - όπως είπε - «το χάνουν με το να αποκλείουν τους δρόμους» και τόνισε πως ο ίδιος θα πήγαινε αν είχαν παραταχθεί στις εθνικές χωρίς να κλείνουν τους δρόμους. «Δεν μπορώ να αβαντάρω την παρανομία», είπε.

    Ζήτησε από όλους να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούμε να ζούμε όπως ζούσαμε, «ήταν μια πλασματική εικόνα αυτή» και συμπλήρωσε πως για να εφαρμοστούν εκείνα που ζητεί το ΚΚΕ θα έπρεπε να φέρουμε εδώ το θησαυροφυλάκιο της Αμερικής.

    Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Καρατζαφέρης του ζήτησε να λάβει μέτρα προσθέτοντας «Χάνετε από ατολμία».

    Τόνισε ότι η οικοδομή είναι η τελευταία ελπίδα για να αναθερμανθεί η Οικονομία, αλλά - όπως είπε - τα «πόθεν έσχες» είναι ασφυκτικά, ζήτησε να ανέβει και το επιτόκιο των καταθέσεων αντιστοίχως με το επιτόκιο χορηγήσεων, είπε πως δεν μπορεί να απαγορεύσει τις εξωχώριες εταιρείες διότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να έχει κάποιος μια τέτοια εταιρεία.

    Αναφερόμενος στα παραδείγματα διαφθοράς, που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός, ο κ. Καρατζαφέρης, ρώτησε «αφού είναι γνωστά τα ονόματα γιατί δεν τους στέλνουν στον εισαγγελέα». «Πρέπει να αποφασίσουμε μέτρα κι όχι λόγια», είπε και ως παράδειγμα μεγάλης σπατάλης ανέφερε τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες πληρώνονται από το κράτος προσθέτοντας πως πολλοί γραμματείς και αρχηγοί μικρών κομμάτων (οι οποίοι δεν είναι σήμερα στη Βουλή, διευκρίνισε) έχουν πέντε - έξι ΜΚΟ ο καθένας.

    Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ενημέρωσε ότι θα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για το θέμα για να απαντήσει ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε να διεκδικήσουμε από την ΕΕ να αγοράζει προϊόντα εκτός ΕΕ μόνον όταν εξαντλούνται τα αποθέματα των χωρών - μελών της κι ακόμη να αξιοποιήσουμε πλήρως τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, καθώς χάθηκαν από το Γ ΚΠΣ τεράστια ποσά.

    Με αιχμή το μεταναστευτικό ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι στην Πορτογαλία είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα, «όσοι πηγαίνουν εκεί είναι όλοι πορτογαλλόφωνοι». Κι ακόμη καταλήγοντας είπε: «Αφήστε τα αυτά, ότι θα ενισχυθεί ο ελληνικός στρατός, στρατεύοντας αυτούς που δεν ξέρουμε από που κρατάει η σκούφια τους».

    -

    [05] "Αέναη διαπλοκή"

    Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με αντικείμενο το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

    Όπως σημειώνει, η κυβέρνηση, με διαδικασίες εξπρές, ερήμην της Βουλής των Ελλήνων και των πολιτών, υπέβαλε προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Πρόγραμμα Σταθερότητας, που, για τα επόμενα τρία χρόνια, θα καθορίσει την οικονομική πολιτική και τα μέτρα αντιμετώπισης των μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων της χώρας.

    Η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνει ο κ. Τσίπρας εκτιμά πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα σταθερότητας δεν αποτελεί μονόδρομο. Κυρίως, δεν είναι προς όφελος των εργαζομένων και της νεολαίας, εντείνει τα κοινωνικά προβλήματα, ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις, διαλύει το ασφαλιστικό σύστημα και ενδιαφέρεται μονομερώς για το δημοσιονομικό και όχι το κοινωνικό έλλειμμα και ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαία η συζήτηση επί του θέματος.

    Ζητώ τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κ.τ.Β, με αποκλειστικό θέμα το «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Αέναη διαπλοκή"

    Χθες, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, στη συζήτηση για τη διαφθορά, που γινόταν χθες στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, εμφανίστηκε έντονα επικριτικός για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην συνδέει την προσπάθεια για έξοδο από την οικονομική κρίση με τον πόλεμο κατά της διαφθοράς.

    «Έχουν περάσει 10 χρόνια, είχαμε 4 εκλογικές αναμετρήσεις και δύο εναλλαγές κυβερνήσεων, όλες στο όνομα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Χάσαμε όλες τις ευκαιρίες. Χάσαμε δύο συνταγματικές αναθεωρήσεις, όλες τις πολιτικές πρωτοβουλίες που έδιναν διέξοδο. Δέκα χρόνια πριν και, συνάδελφοι των κομμάτων εξουσίας, σχηματίζατε ουρά για να γνωρίσετε και να συναντήσετε τον κ Χριστοφοράκο και σήμερα κανείς δεν τον γνωρίζει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Τσίπρας και συμπλήρωσε:

    «Το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με συσκέψεις υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε με προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό, δικομματικό».

    Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο κ. Τσίπρας, επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για προσπάθεια «απίστευτης και εξοργιστικής επίθεσης συκοφαντίας» και υποστήριξε ότι «αγωνίζονται για το δικαίωμα τους να ζουν με αξιοπρέπεια, να μένουν στον τόπο τους και να καλλιεργούν την γη τους».

    Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη ριζικής αλλαγής της συλλογικής οικονομικής οργάνωσης των αγροτών.

    «Ένας βασικός λόγος που εξεγείρονται είναι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων. Ούτε τα μισά από όσα δικαιούνται δεν πήραν. Αν σκοπεύετε κύριε πρωθυπουργέ στα αλήθεια να προστατέψετε τους αγρότες εξασφαλίστε το εισόδημα και τον μόχθο τους», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις εξελίξεις στην οικονομία, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι πέρασε από τη βουλή σε μια συζήτηση το Πρόγραμμα Σταθερότητας και γνωστοποίησε ότι το κόμμα του θα ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.

    Αποσυνδέοντας στη συνέχεια την οικονομική κρίση από τον πόλεμο κατά της διαφθοράς, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «όσο το πολιτικό σύστημα χαϊδεύει τα αυτιά των τραπεζιτών, των πολυεθνικών, των καναλαρχών τόσο θα μεγαλώνει η διαφθορά και θα υποχωρεί σε ισχύ το πολιτικό σύστημα και θα είναι όμηρος των οικονομικών συμφερόντων».

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι το κόμμα του δεν θα συναινέσει σε επικοινωνιακά παιχνίδια και σε οικονομικές πολιτικές που επιβάλλουν ξένοι οίκοι και τράπεζες που είναι και υπαίτιοι της κρίσης, όπως είπε.

    Ακόμα, αναφερόμενος στην υπόθεση του Βατοπεδίου και απευθυνόμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό σημείωσε χαρακτηριστικά:

    «Δεν θα ματώσετε, γιατί πολύ δύσκολα θα τα βάλετε με τα οικονομικά συμφέροντα και όλο το πλέγμα της διαπλοκής. Η εξάρτηση του πολιτικού συστήματος στην δικομματική του έκφραση είναι τέτοια που οδηγεί στην καταστροφή των δημοσίων αγαθών, έτσι όπως επιβάλλει το ιδιωτικό συμφέρον. Και στα κόμματά σας υπάρχουν πάρα πολλοί οπαδοί της εκχώρησης κάθε δημοσίου χώρου στα ποικιλώνυμα οικονομικά κέντρα».

    Στη δευτερολογία του ο κ.Τσίπρας μίλησε γι «ανηδαλκ τνδομγλνκμάω μ τ κνρ εοσα» και πρόσθεσε πως «οιδοαχγίδλνυ έομιν αατσυ σαθμτ τςδαθρςαλ όα βζυετ δκυοείτντπντνήω σρβυετυαρβνς.

    «Τ έιεμ τ έαεαομροσοτμί ΠΣΚ Ή τ έιεμ τ Βτπδ; Φύο κκο», τνσ χρκηιτκ οκ. Τίρςσμλρννα όι«μν θσιόπασοεέχυθ αλξιτ φύοκκοτςδαλκς.

    Αόαοκ. Τίρςυορμιεόιλε «νιση σνίεηπυζτε οκΠπνρο μ τναιτρ, αλ σι ρξι κιόισι ποάεςΣμρ - Κρταέη

    Τλς χρκήιεθιεόν λε οπωυορό σοΝαό ότι θ μρσιαμ μ πρκπςκιν μνεεάε εαλκιέ ποάες κτγρσ τον Γ. Παπανδρέου όιδνπέε γατνέδσ εροόοο γαν μντ βλιμ τυ ταείε κιόικρϊεε τνελνκ λό üôÑí Γ«ΓΓ₯Γ© όιτ μταενιποωιά

    -

    [06] "Οχι" σε νέο φόρο

    Δεν τίθεται (τουλάχιστον προς το παρόν) ζήτημα νέου φόρου για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα συνεχίσει ο διάλογος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με θέμα της δομικές αλλαγές στο υπάρχον σύστημα.

    Αυτό προέκυψε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, με την παρουσία των υπουργών Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπακωνστνατίνου και Εργασίας Α. Λοβέρδο.

    Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι η συζήτηση για τις δομικές αλλαγές θα συνεχίσει στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης και οι προτάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

    Χαρακτήρισε επείγον το ζήτημα της χρηματοδότησης, αν και έδωσε έμφαση σε αλλαγές που θα "μαζεύουν" τα κενά στο παρόν σύστημα. Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών δόθηκαν φέτος για πρώτη φορά 580 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσιάζοντας τις θέσεις του στην Επιτροπή υπογράμμισε ότι δεν είναι εφικτό προς το παρόν να θεσμοθετηθεί νέος φόρος για τη χρηματοδότηση των ταμείων, αφού με τον τρόπο αυτό οι έντιμοι πολίτες θα καλούνταν να σηκώσουν το βάρος όσων εισφοροδιαφεύγουν.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε επίστης ότι κατά το 2010 ο προϋπολογισμός θα στηρίξει αλλά δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε έκτακτες ενισχύσεις προς τα Ταμεία. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, κάνοντας λόγο για διαχείριση ή εκποίηση τμημάτων της, ώστε να καλυφθούν τα κενά μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα δομικών αλλαγών του συστήματος.

    Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για κοινή διαχείριση των αποθεματικών του Ταμείων. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας υπογράμμισε ο προϋπολογισμός του 2010 θα υλοποιηθεί στο ακέραιο, προσπάθεια την οποία συνέδεσε με τις τομές στο φορολογικό, στις διαδικασίες υλοποίησης του προϋπολογισμού αλλά και τις αλλαγές στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων.

    Περιγράφοντας τα οικονομικά των Ταμείων, έστρεψε την προσοχή στην περίοδο μεταξύ 2001-2009, όπου παρουσιάζεται αύξηση εσόδων του κράτους απο φόρους κατά 38%, ενώ η αύξηση της χρηματοδότησης προς τα Τμεία φτάνει στο 288%.

    Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου έστρεψε ειδικότερα την προσοχή στις εξελίξεις του 2009, μιλώντας για μια περίοδο απόλυτου εκτροχιασμού του συστήματος.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επανέλαβε ότι θα ενισχυθεί η χρηματοδότηση στο ΑΚΑΓΕ απο τους πόρους αύξησης του ΦΠΑ, ποσοστού των αποκρατικοποιήσεων, αύξησης του ΑΕΠ, ενώ άφησε και ανοιχτό ένα ενδεχόμενο πόρων απο λαχεία, τυχερά παιχνίδια και άλλα.

    Ο εκπρόσωπος των συνδικάτων κ. Ρομανιάς, ζήτησε να μην καταμετρούνται οι δαπάνες προνιακού χαρακτήρα στον προϋπολογισμό μέσα στους λογαριασμούς του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, επανέλαβε την αντίθεση των συνδικάτων για το ζήτημα ενός νέου φόρου και χαρακτήρισε την ακίνητη περιουσία ως μία χρυσή ευκαιρία που αν αξιοποιηθεί μέσω της κτηματικής εταιρίας του δημοσίου θα μπορούσε να αποφέρει στο σύστημα μέχρι και 3 δισ. ετησίως για τα επόμενα 15 χρόνια.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ο καθηγητής Σαβας Ρομπόλης υπογράμμισε ότι με τα σημερινά επίπεδα ανεργίας το σύστημα θέλει μια πολύ σημαντική χρηματοδότηση ετησίως, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος σε ελάχιστα χρόνια να χαθεί πλήρως ο έλεγχος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 February 2010 - 13:30:33 UTC