Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπόθεση γιάφκας: Ένας προφυλακιστέος
  • [02] Αρχίζει σήμερα η απόσυρση ΙΧ
  • [03] "Ναι" στην άρση απορρήτου για διαδίκτυο
  • [04] Ασφαλιστικές: Απορρόφηση εργαζομένων
  • [05] "Το καπλάνι της βιτρίνας" στο Μουσείο της Σάμου
  • [06] "Παιχνίδι σικέ"
  • [07] 'Εκλεισαν δύο σχολεία
  • [08] Τσουνάμι στα νησιά Σαμόα

  • [01] Υπόθεση γιάφκας: Ένας προφυλακιστέος

    Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στην 32η τακτική ανακρίτρια ο 20χρονος Μανόλης Γιόσπας, που κατηγορείται ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς", ενώ η συγκατηγορούμενη του Μυρτώ Παντέλογλου αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

    Μετά από μαραθώνια διαδικασία, που ξεκίνησε χθες στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε μετά τη 1.00 τα μεσάνυχτα, ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν ότι η νεαρή φίλη του Μανόλη Γιόσπα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη με την επιβολή των περιοριστικών όρων, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και τη υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

    Σήμερα, ενώπιον της ανακρίτριας θα οδηγηθούν για να απολογηθούν οι δύο συγκατηγορούμενοι του Γιόσπα και της Παντέλογλου, Χαρίλαος Χατζημιχελάκης και Παναγιώτης Μασούρας.

    Χάκερς στον υπολογιστή της Λ.Κατσέλη

    Επιβεβαιώνεται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η εισβολή χάκερς στον υπολογιστή της υποψήφιας βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Λούκας Κατσέλη, οι οποίοι ανήρτησαν στην ιστοσελίδα της υποτιθέμενη δήλωσή της για τη σύλληψη των τεσσάρων νεαρών στη γιάφκα του Χαλανδρίου, που έγινε αφορμή για έντονη πολιτική διαμάχη.

    Όπως ανακοινώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής, η κα Κατσέλη υπέβαλε μήνυση για εξαπάτηση εκλογέων, συκοφαντική δυσφήμιση και παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα ηλεκτρονικού υπολογιστή. Κατόπιν τούτου, κλιμάκιο της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος ερεύνησε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που χρησιμοποιούνται στο γραφείο της κας Κατσέλη.

    Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι από τις απογευματινές ώρες της 26 Σεπτεμβρίου 2009 άρχισαν προσπάθειες αγνώστων για την απόκτηση πρόσβασης στης διαχείριση της ιστοσελίδας, που διατηρεί η υποψήφια βουλευτής με διεύθυνση www.loukakatseli.gr .

    Την επόμενη μέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2009, και από τις 22:28 έως 22:50, οι δράστες κατάφεραν να αποκτήσουν, μέσω κάποιου λογισμικού, πρόσβαση στους κωδικούς του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενός από τους διαχειριστές της παραπάνω ιστοσελίδας. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς αυτούς, εισέβαλαν στην ιστοσελίδα και ανήρτησαν το επίμαχο κείμενο, το οποίο δημοσιεύθηκε την ίδια μέρα στις 22:49 στην ιστοσελίδα Athens.indymedia.org.

    Από τις αναλύσεις των αστυνομικών διαπιστώθηκε ότι οι χάκερς χρησιμοποίησαν διακομιστές, που έχουν έδρα στις ΗΠΑ, μέσω των οποίων εισέβαλαν στην ιστοσελίδα. Για το λόγο αυτό η ελληνική αστυνομία έχει έρθει σε επαφή με τις αμερικανικές αρχές και την Ιντερπόλ σε συνεργασία με τις οποίες συνεχίζει την έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών.

    [02] Αρχίζει σήμερα η απόσυρση ΙΧ

    Ξεκινά από σήμερα το μέτρο της απόσυρσης αυτοκινήτων, βάζοντας τέλος στην αναμονή εμπόρων και καταναλωτών για το πότε θα μπορεί ο υποψήφιος αγοραστής να προβεί στην αγορά αυτοκινήτου με την έκπτωση που του παρέχει το μέτρο της απόσυρσης.

    Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κοινή υπουργική απόφαση για την απόσυρση, που προβλέπει όλες τις σχετικές διαδικασίες και δίνεται έτσι το "πράσινο φως" για την έναρξη εφαρμογής του μέτρου.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ) Απόστολος Πετιμεζάς επεσήμανε ότι από σήμερα ο τελικός καταναλωτής θα μπορεί επισκεπτόμενος τις εκθέσεις αυτοκινήτου να κάνει χρήση του μέτρου της απόσυρσης. Ο κ. Πετιμεζάς αφού σημειώνει την αναγκαιότητα του μέτρου προσθέτει ότι αναμένει άνθηση της αγοράς και του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Πλέον με 5.000 εως 7.000 ευρώ ο Έλληνας καταναλωτής θα μπορεί να αγοράσει ένα καλό μικρομεσαίο αυτοκίνητο επεσήμανε χαρακτηριστικά.

    Σε ό,τι αφορά την αγορά του καινούριου αυτοκίνητου οι επιχειρήσεις αυτοκινήτων είναι έτοιμες να υποδεχτούν τους υποψήφιους αγοραστές με προσφορές που θα κάνουν ακόμα δελεαστικότερη την αγορά αυτοκινήτου. Τονίζεται ότι πολλές αντιπροσωπείες έχουν ακόμα στο στοκ τους οχήματα με μειωμένα τέλη ταξινόμησης.

    Διαδικασία απόσυρσης για τα ΙΧ

    Η διαδικασία απόσυρσης, που πρέπει να ακολουθηθεί για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους μικτό φορτίο, περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:

    1. Ο ιδιοκτήτης του οχήματος ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του παραδίδει προς απόσυρση το όχημα σε έναν από τους 81 εγκεκριμένους χώρους (Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας ή εγκεκριμένους χώρους συλλογής οχημάτων, για τους οποίους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν στο www.edoe.gr ή στο τηλέφωνο 210-6899039). Στη συνέχεια, ο ιδιοκτήτης του οχήματος λαμβάνει τη σχετική βεβαίωση παραλαβής τού προς απόσυρση οχήματος.

    2. Μέσα σε 8 ημέρες η Εγκατάσταση Επεξεργασίας χορηγεί στον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη πιστοποιητικό καταστροφής του οχήματος. Προκειμένου, παράλληλα, να γίνει και η οριστική διαγραφή του αποσυρόμενου οχήματος από τα οικεία μητρώα, διαβιβάζεται αντίγραφο του πιστοποιητικού καταστροφής μαζί με τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος (πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας) σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

    3. Μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εκδίδει τη μηχανογραφημένη πράξη οριστικής διαγραφής του οχήματος.

    4. Η πράξη οριστικής διαγραφής αποτελεί το δικαιολογητικό για την παροχή στον ιδιοκτήτη του οικονομικού κινήτρου της απόσυρσης και το προβλεπόμενο ποσό καταβάλλεται από την αρμόδια ΔΟΥ.

    Το πιστοποιητικό καταστροφής του οχήματος πρέπει να συνοδεύεται από δήλωση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας, με την οποία να δηλώνεται ότι το προς απόσυρση όχημα πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    - να κινείται αυτοδύναμα,

    - να φέρει όλα τα μηχανικά του μέρη και

    - να είναι πλήρες αμαξώματος.

    Διαδικασία απόσυρσης για τα φορτηγά

    Η διαδικασία απόσυρσης, που πρέπει να ακολουθηθεί για τα φορτηγά που είναι μεγαλύτερα από 3,5 τόνους μικτό φορτίο, περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:

    1. Ο ιδιοκτήτης του φορτηγού ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του παραδίδει το αποσυρόμενο φορτηγό σε Εγκατάσταση Επεξεργασίας και στη συνέχεια λαμβάνει τη σχετική βεβαίωση παραλαβής τού προς απόσυρση φορτηγού από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας. Στη βεβαίωση παραλαβής πρέπει να γίνεται σαφής αναφορά ότι το όχημα κινείται αυτοδύναμα, φέρει όλα τα μηχανικά του μέρη και είναι πλήρες αμαξώματος.

    2. Ο ιδιοκτήτης του φορτηγού ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του καταθέτει σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τη βεβαίωση παραλαβής μαζί με κομμένο αριθμό πλαισίου και όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα, προκειμένου να γίνει η διαγραφή του φορτηγού από τα οικεία μητρώα. Ακολούθως, εντός τριών εργάσιμων ημερών, η ως άνω Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών εκδίδει τη μηχανογραφημένη πράξη οριστικής διαγραφής του φορτηγού.

    3. Η πράξη οριστικής διαγραφής αποτελεί το δικαιολογητικό για την παροχή στον ιδιοκτήτη του οικονομικού κινήτρου της απόσυρσης και το προβλεπόμενο ποσό καταβάλλεται από την αρμόδια ΔΟΥ.

    Εξαιρούνται από τη διαδικασία απόσυρσης τα οχήματα, τα οποία δεν πληρούν τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις, καθώς και τα οχήματα που έχουν καταστραφεί από ατύχημα, πυρκαγιά, εμπρησμό ή βανδαλισμό.

    - Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την παροχή οικονομικού κινήτρου αγοράς οχήματος είναι οι εξής:

    1. Να έχει ακολουθηθεί η προαναφερόμενη, προβλεπόμενη διαδικασία απόσυρσης του παλιού οχήματος.

    2. Να έχει προηγηθεί η αγορά οχήματος νέας τεχνολογίας.

    3. Στην άδεια κυκλοφορίας του νέου οχήματος να αναγράφεται το αποσυρθέν όχημα.

    4. Το προς πληρωμή ποσό επιδότησης, καταβάλλεται στον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη από την αρμόδια ΔΟΥ.

    84 τα σημεία για την απόσυρση

    Σε 84 σημεία 40 νομών της χώρας θα γίνεται η απόσυρση των παλιών αυτοκινήτων. Στους νομούς που δεν υπάρχουν κέντρα συλλογής, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα εξυπηρετούνται από γειτονικούς νομούς. Προς το παρόν, κέντρα απόσυρσης δεν έχουν ακόμα οι εξής νομοί: Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Νησιά του Ιουνίου -πλην Λευκάδας, Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Λασιθίου, Σάμου. Πληροφορίες δίνονται στα τηλέφωνα: 210 6899039, 210 6812620, στην ιστοσελίδα της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και σε όλα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

    [03] "Ναι" στην άρση απορρήτου για διαδίκτυο

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες με γνωμοδότησή του (12/2009) απαντάει σε ερώτημα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), σχετικά με την άρση του απορρήτου της επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, στις περιπτώσεις που αναρτούν υβριστικά κ.λπ. κείμενα.

    Το διευκρινιστικό ερώτημα της ΑΔΑΕ τέθηκε μετά την γνωμοδότηση (9/2009) του τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά με την οποία τάχθηκε υπέρ της άρσης του απορρήτου της επικοινωνίας μέσω Internet σε περίπτωση που διαπράττουν τα αδικήματα της εξύβρισης, δυσφήμισης κ.λπ.

    Ο κ. Τέντες αναφέρει στη γνωμοδότησή του ότι για την επικοινωνία μέσω Internet «δεν συντρέχει δικαιολογητικός λόγος προστασίας του απορρήτου» στις περιπτώσεις που αναρτούν υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δημοσιεύματα.

    Ειδικότερα, ο Τέντες αναφέρει, μεταξύ των άλλων, στη γνωμοδότησή του ότι «οι περιπτώσεις στις οποίες οι ανακριτικές αρχές για την εντόπιση του δράστη εξυβριστικών, συκοφαντικών, απειλητικών, εκβιαστικών τηλεφωνικών κλήσεων ή μηνυμάτων, κατά την διενέργεια προκαταρκτικής εξετάσεως, προανακρίσεως ή κυρίας ανακρίσεως, κατόπιν εγκλήσεως κατά κανόνα του παθόντος, δέκτη των εν λόγω κλήσεων κλπ., ζητούν την ανακοίνωση εκ μέρους των παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στοιχείων σχετικών με την ταυτότητα ή τη θέση της συνδέσεως ή του χρήστη, εκφεύγουν του προστατευτικού πεδίου της διατάξεως του άρθρου 19 Β§ 1 του Συντάγματος. Στις προαναφερόμενες περιπτώσεις δεν πρόκειται για επικοινωνία ή ανταπόκριση κατά την έννοια της συνταγματικής διατάξεως. Οι επαφές αυτές ως, εκ του σκοπού και του περιεχομένου τους, το οποίο είναι ευθέως εγκληματικό, αφενός δεν συνιστούν «ανταλλαγή απόψεων, διανοημάτων κλπ.» και αφετέρου δεν γίνονται στο πλαίσιο σχέσεως οικειότητας και εμπιστευτικότητας».

    Και συνεχίζει στην γνωμοδότησή του ο Τέντες ότι «οι ανακριτικές αρχές, ανταποκρινόμενες στο προστατευτικό καθήκον του Κράτους, εκδηλούμενο ως θετική υποχρέωση αυτού προς διασφάλιση της ανεμπόδιστης και αποτελεσματικής ασκήσεως των δικαιωμάτων του ατόμου, κατ' άρθρο 25Β§1 του Συντάγματος, και ενεργούσες σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή για παροχή έννομης προστασίας (άρθρο 20 του Συντάγματος) και τιμωρήσεως των εγκλημάτων (άρθρα 96Β§1 και 87Β§1 του Συντάγματος) μπορούν, στα πλαίσια του δικαιώματός τους να συγκεντρώνουν τα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για τη βεβαίωση του εγκλήματος, να ζητούν τα προαναφερόμενα στοιχεία, χωρίς την προηγούμενη τήρηση της διαδικασίας άρσεως του απορρήτου του εκτελεστικού της διατάξεως του άρθρου 19 Β§ 1 εδ. β΄ του Συντάγματος Ν. 2225/1994, αφού, όπως ελέχθη, δεν πρόκειται για απόρρητο.

    Είναι αυτονόητο, ότι πρέπει να διενεργείται κυρία ανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση ή προανάκριση μετά από παραγγελία εισαγγελέα καθώς και ότι ο τακτικός ανακριτής ή ο παραγγέλλων εισαγγελέας, σύμφωνα με βασική αρχή ισχύουσα επί των ανακρίσεων, θα ζητήσει τα στοιχεία για τα οποία γίνεται λόγος αφού, μετά τήρηση των αρχών της αναλογικότητας, κρίνει ότι, βάσει των στοιχείων που μέχρι τη στιγμή εκείνη διαθέτει, είναι δυνατόν να υποτεθεί ευλόγως ότι μόνο με αυτό το μέσο θα γίνει δυνατή η βεβαίωση του εγκλήματος και η ανακάλυψη του δράστη».-

    [04] Ασφαλιστικές: Απορρόφηση εργαζομένων

    Πενήντα επτά ασφαλιστικές εταιρείες μέλη της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος υπέγραψαν χθες μια κοινή δήλωση ότι: ''εφόσον αναλάβουν χαρτοφυλάκιο προερχόμενο από τις ασφαλιστικές εταιρίες των οποίων η άδεια λειτουργίας ανακλήθηκε, θα καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες προσωπικού που θα προκύψουν από το προσωπικό των συγκεκριμένων εταιριών''.

    Οι υπογράφουσες ασφαλιστικές εταιρίες σημειώνουν ότι συναισθανόμενες το έντονο κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται μεταξύ άλλων και για τους εργαζόμενους στις ασφαλιστικές εταιρίες των οποίων η άδεια λειτουργίας ανακλήθηκε με αποφάσεις της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠ.Ε.Ι.Α.) δεσμεύονται να απορροφήσουν τους εργαζόμενους και για το θέμα θα ενημερώνουν σχετικά την Ενωση.

    Ακόμα, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών (Ε.Ι.Α.Σ.) θα συνδράμει στη διοργάνωση ειδικών προγραμμάτων επανακατάρτισης των ανέργων ενώ σημειώνει ότι στηρίζει τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας (Ο.Α.Σ.Ε.) προς την ελληνική πολιτεία σχετικά με την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων για την ευκολότερη απορρόφηση των ανέργων.

    Οι ασφαλιστικές εταιρείες που υπογράφουν τη σχετική δήλωση είναι οι εξής: A.R.A.G. Allgemeine S. Versicherungs, Activa Insurance A.A.E., Allianz Ελλάς A.A.E., American Life Insurance Co (ALICO), Atradius Credit Insurance N.V., AXA Ασφαλιστική Ανώνυμος Εταιρεία, Commercial Value Α.Α.Ε., Das Hellas Ανων. Ασφ. Ετ.Γεν.Νομ. Προστασίας, Demco Insurance Limited, EFG Eurolife A.E.A. Ζωής, EFG Eurolife A.E.Γ.Α., Euler Hermes Emporiki A.A.E. ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ A.E., Europ Assistance, Generali Hellas A.A.E., Generali Life A.E. Ασφαλίσεων Ζωής, Grouporama Φοινιξ Α.Ε.Α.Ε., HDI - Gerling Industrie Versicherung AG, ING E.A.A.E.Ζωής, Interasco A.E.Γ.Α., Interlife Α.A.Ε.Γ.Α., International Life A.E.A. ΖΩΗΣ, International Life A.E.Γ.Α, La Vie Ανων. Ελλ. Ασφ. Εταιρεία Υγείας, Malayan Insurance Co LTD, Mapfre Asistencia Compania International, Marfin Ζωής A.A.E., NP Insurance - Νέος Ποσειδών A.E.A.E., Personal Insurance Α.Ε.Γ.Α., Royal & Sun Alliance INS. PLC, Sbai Mondial Assistance Ασφ. Εταιρεία, Tokio Marine Europe INS. Limited, Universal Life (Eλλάς) A.A.E.Z., V.D.V. Leben International Αν. Εταιρ. Ασφ. Ζωής, Victoria A.A.E. Ζημιών,Victoria A.A.E. Ζωής, Α.Ε.Γ.Α. Ασφάλειαι Γ. Σιδέρης, Αγροτική Ασφαλιστική Α.Ε., Αιγαίον Ανων. Ασφαλιστική Εταιρεία Α.Ε., Ατλανιτκή Ενωσις, Διεθνής Ένωσις Ανων. Ασφαλιστική Εταιρία, Δύναμις Α.Ε.Γ.Α., Εμπορική Ασφάλειες ΑΕΑΕΓΑ, Εμπορική Ζωής Α.Α.Ε.Ζ., Ευρωπαϊκή Ένωσις Α.Ε.Ε.Γ.Α. - Ασφαλ. Μινέττα, Ευρωπαϊκή Πίστη Α.Ε.Γ.Α., Ευρωπαϊκή Πρόνοια Α.Ε.Γ.Α., Ευρώπη Α.Ε.Γ.Α., Ευρωστάρ Ε.Α.Ε.Α. Κατά Ζημιών, Εθνική Ανων. Ελλ. Εταιρεία Γεν. Ασφαλειών, Α.Ι.G GREECE, Ιντεραμέρικαν Ελλ. Ασφαλ. Εταιρεία Ζωής Α.Ε., Κύπρου Ασφαλιστική, Κύπρου Ζωής, Ορίζων Α.Ε.Γ.Α., Πρώτη Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία, Συνεταιριστική Α.Ε.Ε.Γ.Α., Υδρόγειος Α.Α.Α.Ε.

    [05] "Το καπλάνι της βιτρίνας" στο Μουσείο της Σάμου

    Στέκει ακίνητο, μέσα στη γυάλινη προθήκη του και κοιτά τον κόσμο μ' ένα μαύρο κι ένα γαλάζιο μάτι. Δεν τρομάζει πλέον κανένα. Αντίθετα, έχει εμπνεύσει με την ιστορία του, τη γνωστή λογοτέχνη, Άλκη Ζέη, η οποία, μέσα από το ομώνυμο βιβλίο της τού χάρισε την αθανασία.

    Είναι το "Καπλάνι της Βιτρίνας", ένα αιλουροειδές, είδος της ασιατικής τίγρης, που αποτελεί έκθεμα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας των Μυτιληνιών Σάμου.

    Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Μουσείου, κ.Ζημάλη, το μουσείο έκανε συστηματική συντήρηση του ζώου αλλά, ακολουθώντας τις συμβουλές ειδικών, δεν προχώρησε σε αποκατάσταση των καταστροφών που προκλήθηκαν από το χρόνο και την κακή συντήρηση, για να μην προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στο ταρίχευμα που μετρά περίπου έναν αιώνα "ζωής".

    Το ζώο αναγκάστηκε τη δεκαετία 1870-1880, είτε από πλημμύρα του ποταμού Μαίανδρου είτε από πυρκαγιά, να περάσει κολυμπώντας στη Σάμο από την απέναντι ακτή της Μικράς Ασίας. Εγκαταστάθηκε στα υψώματα γύρω από τους Μαυραντζαίους και έγινε ο φόβος των κοπαδιών και των κατοικίδιων ζώων της περιοχής.

    Αγρότες το καταδίωξαν και το ανάγκασαν να καταφύγει σε μια σπηλιά, που ονομάστηκε από τότε καπλανότρυπα. Οι διώκτες, μη τολμώντας να μπούνε μέσα στη σπηλιά, χτίσανε στο άνοιγμα τοίχο με μεγάλες πέτρες. Το άφησαν κλεισμένο περίπου τρεις μήνες προσδοκώντας να ψοφήσει από πείνα και δίψα. Αυτό όμως διατηρήθηκε ακμαίο τρώγοντας υπόλοιπα παλιών του θηραμάτων που είχε αποθηκεύσει και πίνοντας το νερό σταλαγματιά - σταλαγματιά που μαζεύονταν σε μια γούβα της σπηλιάς.

    Ύστερα από αρκετό διάστημα, περίεργοι να διαπιστώσουν αν είχε ψοφήσει και μην τολμώντας ν' ανοίξουν τη χτισμένη είσοδο, άνοιξαν από πάνω τρύπα, κρέμασαν ένα σχοινί δεμένο σε πεύκο και κατέβηκε στη σπηλιά ο Γεράσιμος Γλιαρμής. Εκεί, το ζώο τού επιτέθηκε και όταν άρχισε να καλεί σε βοήθεια, προσέτρεξε ο αδερφός του, Νικόλαος, ο οποίος και κατάφερε να το σκοτώσει. Ο Γεράσιμος Γλιαρμής, όμως, είχε εν τω μεταξύ πληγωθεί στο στήθος από τα νύχια του θηρίου και πέθανε από τα τραύματα, σε λίγο καιρό.

    Το ζώο ταριχεύθηκε στη συνέχεια και αγοράστηκε από την οικογένεια Νικολαρείση, η οποία το τοποθέτησε στο σαλόνι του σπιτιού της, στη Σάμο, στη βιτρίνα που είναι και σήμερα.

    Μετά τον θάνατο της Μελπομένης Νικολαρείση, το ταριχευμένο ζώο περιήλθε στην ιδιοκτησία του δήμου Σαμίων, ο οποίος και το δώρισε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου.

    Από το ζώο εμπνεύστηκε η λογοτέχνης Άλκη Ζέη το περίφημο βιβλίο της "Το Καπλάνι της βιτρίνας", καθώς το συνάντησε πολλές φορές κατά την παιδική της ηλικία, που την πέρασε στη Σάμο.

    "Το καπλάνι της βιτρίνας" έχει βραβευτεί στις Η.Π.Α. με το βραβείο Mildred L. Batchelder, ως το καλύτερο ξένο παιδικό βιβλίο, μεταφρασμένο στα αγγλικά (1968). Συνολικά, έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες.

    Το "καπλάνι", πάντως, ως επίθετο, σύμφωνα με το γνωστό δημοσιογράφο και συγγραφέα, Γκαζμέντ Καπλάνι, ο οποίος έψαξε τη ρίζα του ονόματός του, είναι πανβαλκανικό. Στην Αλβανία το συναντά κάποιος ως Καπλλάνι (με δυο λ), στην Ελλάδα ως Καπλάνης, στην Τουρκία ως Καπλάν ή Καπλάνογλου, στη Σερβία και το Μαυροβούνιο ως Καπλάνοβιτς, στη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ ως Καπλάνοφ ή Καπλανόφσκι".

    Πρόκειται, λοιπόν, για "ένα επίθετο που παραπέμπει στην 'αβάσταχτη ομοιότητα' των Βαλκάνιων μεταξύ τους", αναφέρει σε παλαιότερες δηλώσεις του ο γνωστός συγγραφέας.

    Κείμενο: Καραθάνου Ν.

    [06] "Παιχνίδι σικέ"

    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ θα παραχωρήσει, στις 12.30, Διακαναλική Συνέντευξη Τύπου, στο Ζάππειο. Το βράδυ, θα μιλήσει στο Ηράκλειο.

    Χαρακτηριστικά παιχνιδιού «σικέ» διαπιστώνει ο κ. Γ. Καρατζαφέρης στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε καθώς - όπως είπε κατά την ομιλία του στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κορυδαλλού - θυμίζει αγώνα ανάμεσα στους πάλαι ποτέ ήρωες του κατς «μαύρο γίγαντα» και «μεγάλο εκδικητή».

    Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε για τον πρωθυπουργό ότι φαίνεται να «αδειάζει» τη μεγάλη παράταξη. «Ο κ. Παπανδρέου δεν έχει τη δύναμη εκεί που χρειάζεται για να φτάσει στην αυτοδυναμία και ο κ. Καραμανλής, τον πριμοδοτεί» ανέφερε. Είπε πως ο λόγος που δεν έγιναν «δίδυμες» εκλογές είναι για να γίνει η διαπραγμάτευση του ακαταδίωκτου για όλα τα σκάνδαλα, τύπου Βατοπαιδίου και Siemens. «Εμείς δεν κάνουμε κανενός είδους διάλογο με «κλικαδόρους» που οργανώνουν συμπαιγνίες εις βάρος του ελληνικού λαού. Μετά από περίπου 60 χρόνια επικυριαρχίας των τζακιών, ο κόσμος χρειάζεται επιτέλους μια πραγματική αλλαγή» ανέφερε και κάλεσε τους ψηφοφόρους να υπερψηφίσουν το κόμμα του λέγοντας πως αντιπολίτευση στο «βαθύ κράτος του ΠΑΣΟΚ» μπορεί να κάνει μόνο ο ΛΑ.Ο.Σ.

    Πρόσθεσε ότι ήδη «οι αναβιώσαντες πρασινοφρουροί», αρχίζουν την τρομοκρατία και τον εκβιασμό στο Δημόσιο, στο Στρατό και την Αστυνομία και «διαβεβαίωσε» όσους υφίστανται πιέσεις, ότι θα τύχουν της απόλυτης προστασίας.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ καταφέρθηκε εναντίον του κ. Παπανδρέου για την επιλογή του πριν αρχίσει καν η προεκλογική εκστρατεία να μιλήσει για επαναδιαπραγμάτευση του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Καταλόγισε ωστόσο και στον Κ. Καραμανλή ότι εκείνος «του έδωσε την ευκαιρία να το κάνει, βάζοντας τα δυο τελευταία άρθρα στη σύμβαση που επιτρέπουν στην Ελλάδα να υποχωρήσει ανά πάσα στιγμή καθ΄υπαγόρευση των Αμερικανών».

    [07] 'Εκλεισαν δύο σχολεία

    Συνεδριάζει σήμερα, στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας. Στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα της Γρίπης.

    Στο μεταξύ, σε συνέχεια της παύσεως λειτουργίας τάξεων και τμημάτων του Λυκείου Μελισσίων και του 4ου Λυκείου Χαϊδαρίου και μετά από παρακολούθηση και εκτίμηση της κατάσταση από το ΕΚΕΠΥ και το ΚΕΕΛΠΝΟ, λόγω εντοπισμού επιπλέον επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου ιού γρίπης Α(Η1Ν1) καθώς και συρροών γριπώδους συνδρομής, το Υπουργείο Υγείας εισηγήθηκε στο Νομάρχη Αθηνών, βάση του επιχειρησιακού πρωτοκόλλου, την παύση της λειτουργίας όλων των τάξεων του Λυκείου Μελισσίων και του 4ου Λυκείου Χαϊδαρίου για 7 ημέρες.

    Παράλληλα το ΥΥΚΑ ενημέρωσε για τα ανωτέρω το Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας τους.

    Ακολουθείται αυστηρά το Πρωτόκολλο, όπως αυτό προβλέπεται από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης και σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

    [08] Τσουνάμι στα νησιά Σαμόα

    Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη στα νησιά Σαμόα στο αρχιπέλαγος της Πολυνησίας, μετά τον ισχυρό σεισμό που προκάλεσε τσουνάμι το οποίο σάρωσε κυριολεκτικά πολλά χωριά αφήνοντας πολλές χιλιάδες αστέγους, σύμφωνα με αξιωματούχους και αυτόπτες μάρτυρες.

    Ο απολογισμός αυτός μπορεί να αυξηθεί αισθητά καθώς τα σωστικά συνεργεία σπεύδουν στις πληγείσες περιοχές.

    Ο σεισμός μεγέθους 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το αμερικανικό γεωφυσικό ινστιτούτο (USGS) έγινε στις 20.48 ώρα Ελλάδας την Τρίτη, και το επίκεντρο του εντοπίζεται σε απόσταση 200 χλμ νοτιοδυτικά της Απία, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση της USGS.

    Έπληξε το αρχιπέλαγος των Σαμόα που αποτελείται από το ανεξάρτητο κράτος των Σαμόα με περίπου 217.000 κατοίκους και τις αμερικανικές Σαμόα, που διοικούνται από την Ουάσινγκτον και έχουν 65.000 κατοίκους.

    "Ο απολογισμός μπορεί να επιβαρυνθεί διότι και άλλα θύματα δεν έχουν καταγραφεί λόγω των προβλημάτων επικοινωνίας", δήλωσε ο Ταλουτάλα Μαουάλα γενικός γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού.

    Η πιο τουριστική περιοχή των Σαμόα καταστράφηκε από το τσουνάμι που έπληξε αυτή τη νησιωτική χώρα του νότιου Ειρηνικού μετά από ισχυρό σεισμό, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας.

    Οι κάτοικοι και οι ξένοι τουρίστες δεν είχαν αρκετό χρόνο για να αντιδράσουν στα παλιρροϊκά κύματα, που προκάλεσαν το θάνατο 36 ανθρώπων, σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό, δήλωσε o Μίζα Τελεφόνι, τoν οποίο επικαλείται το αυστραλιανό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

    Ο ίδιος είπε ότι τα δυο πιο τουριστικά ξενοδοχεία, τα Sinalei Reef Resort και Coconuts Beach Resort, στα ανοιχτά της δυτικής ακτής του κυριότερου νησιού, του Ούπολου, υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

    "Ο κόσμος μας είπε ότι έγινε σεισμός και το επίπεδο του ωκεανού ανέβηκε σε πέντε λεπτά, ήταν μάλλον γρήγορο και ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αντιδράσουν", τόνισε.

    Στο μεταξύ ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε σήμερα σε κατάσταση καταστροφής τις αμερικανικές Σαμόα μετά τον σεισμό που έπληξε χθες στο αρχιπέλαγος και το καταστροφικό τσουνάμι που ακολούθησε.

    Η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία διαχείρισης καταστάσεων κρίσης (Fema) αποφάσισε να στείλει δυο ομάδες διάσωσης στην περιοχή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 September 2009 - 6:30:30 UTC