Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν υπάρχει περιθώριο για ψήφο διαμαρτυρίας"
  • [02] "Κρίσιμη απόφαση για το μέλλον του τόπου"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] Συγκέντρωση στην Αθήνα
  • [05] "Παρών ο ΣΥΡΙΖΑ"

  • [01] "Δεν υπάρχει περιθώριο για ψήφο διαμαρτυρίας"

    Σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου θα μιλήσει στις 17.30 ο πρωθυπουργός. Το βράδυ, θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στην Πλατεία Αριστοτέλους.

    Να πάρουν τις εξελίξεις στα χέρια τους και να μην χαρίσουν, ούτε να σπαταλήσουν καμία ψήφο κάλεσε τους πολίτες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε ομιλία του στη Λειβαδιά, αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πικρίες και δεύτερες σκέψεις, ενώ εξέφρασε και την αισιοδοξία του για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η συσπείρωσή μας είναι πια απτή πραγματικότητα, αυτό το μήνυμα πήρα απ' όπου πέρασα» και κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου ότι αποφεύγει το διάλογο και τις πρόσωπο με πρόσωπο συνεντεύξεις με δημοσιογράφους.

    «Είναι πρωτάκουστη η πρακτική αυτή. Αποφεύγει γιατί υπάρχουν ερωτήματα που δεν μπορεί να απαντήσει» είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Πού θα βρει τα πάνω απο 10 δισ. ευρω που στοιχίζουν οι ανεύθυνες υποσχέσεις και παροχές; Οι παροχές αυτές δεν θα εκτινάξουν το έλλειμμα και το χρέος; Η χώρα δεν θα μπει σε περιπέτεια; Η πλήρης απουσία σχεδίου και η αδυναμία λήψης δύσκολων αναγκαίων αποφάσεων δεν θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε σκληρά μέτρα;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

    Τόνισε επίσης ότι το μεγάλο διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι η οικονομία η οποία πιέζεται απο την κρίση, και αντιμετωπίζει αντιξοότητες απο το παρελθόν. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, διότι όπως είπε «πήραν το χρέος το 1981 λιγότερο απο 2 δισ. ευρω και το παρέδωσαν το 2004, 200 δισ. Οι τόκοι μόνο είναι 1 δισ. ευρω το μήνα και αυτή είναι η βασική αιτία αύξησης των ελλειμμάτων τα τελευταία χρόνια. Ας μην ψάχνουν για συνένοχους, ας μην παριστάνουν τους καταγγέλλοντες» είπε ο κ. Καραμανλής και έκανε λόγο για ανευθυνότητα των επιλογών του ΠΑΣΟΚ.

    Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να μιλά για έλλειμμα και να μοιράζει υποσχέσεις, ενώ εκτίμησε ότι θα μπουν νέοι φόροι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα πλήξουν την ανάπτυξη και χαρακτήρισε «περίεργα αυτά που λένε για φόρους σε επιχειρήσεις, τάχα της Εκκλησίας». Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι «τα όσα υπόσχονται είναι κούφια λόγια και ακάλυπτες επιταγές» και επισήμανε ότι μιλούν για αλλαγές στο ασφαλιστικό, αλλά δεν λένε τίποτα συγκεκριμένο.

    Είπε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ μιλά για επανακρατικοποιήσεις αλλά δεν εξηγεί που θα βρει τους πόρους και ότι αμφισβητεί μεγάλες ενεργειακές συμφωνίες χωρίς να εξηγεί το γιατί.

    «Δεν παρουσιάζουν καμία πρόταση, δεν είναι έτοιμοι για τίποτα, είναι ανέτοιμοι. Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι κενό και το κενό σημαίνει περιπέτεια» είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο Κώστας Καραμανλής είπε ακόμη ότι κρίνονται οι αντοχές της οικονομίας στο διάστημα που ακολουθεί και πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Παρουσίασε τις προτάσεις του για μείωση δαπανών, πόλεμο στη φοροδιαφυγή, και προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών.

    «Είπαμε όλη την αλήθεια τους πολίτες, καταθέσαμε πλήρες σχέδιο για το αύριο και το χρονοδιάγραμμα. Θέλουμε να ξέρουν οι πολίτες τις δυσκολίες και τις δυνατότητες της οικονομίας. Θέλουμε να μην χαθεί χρόνος. Αν δεν πάρουμε σήμερα τα αναγκαία μέτρα, τα προβλήματα θα διογκώνονται, οι συνέπειες θα είναι αβάσταχτες. Θέλουμε να είμαστε στους νικητές του 2011» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια δυναμική επανεκκίνηση».

    Έκανε εκτενή αναφορά στο κυβερνητικό έργο στο νομό Βοιωτίας και τόνισε στο τέλος ότι ζήτησε νωπή λαϊκή «για να βάλω τέλος στον εκβιασμό του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της χώρας. Ζητώ εντολή για να βγάλουμε τη χώρα απο την κρίση, να εξασφαλίσουμε στέρεες βάσεις για μακροχρόνια ανάπτυξη».

    Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά είναι ευχάριστο και ανέφερε ότι «δεν ξέρει κανείς τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, ούτε τις προτάσεις του. Μοιράζει κούφιες υποσχέσεις». Αναρωτήθηκε επίσης εάν χτίζεται αισιοδοξία στην κινούμενη άμμο, με άρνηση της διεθνούς πραγματικότητας, με εξωπραγματικά ευχολόγια και είπε ότι η αισιοδοξία χτίζεται μόνο με δύσκολες αποφάσεις, με ρεαλιστικό σχέδιο και σταθερή πυξίδα πορείας.

    «Είμαι και θα είμαι στην πρώτη γραμμή των κοινών μας αγώνων. Απευθύνομαι σε όλους αυτούς που δώσαμε κοινές μάχες, ο αγώνας αυτός είναι αγώνας της παράταξης των εθνικών επιλογών, δεν χωρούν δεύτερες σκέψεις αυτή τη στιγμή. Καμία ψήφος χαμένη, καμία ψήφος σπαταλημένη. Μπορούμε να νικήσουμε και θα νικήσουμε» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Διάλογος με πολίτες

    Διάλογο με πολίτες στο Περιστέρι είχε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, και απάντησε σε ερωτήσεις.

    Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο πάγωμα των μισθών για δύο χρόνια, τόνισε ότι αυτό αφορά μόνο τους υπαλλήλους στο δημόσιο τομέα και όχι στον ιδιωτικό. «Στον ιδιωτικό τομέα ακολουθούνται οι συλλογικές συμβάσεις και πέρυσι προβλεπόταν αύξηση 5,5%», είπε και πρόσθεσε: «Όταν λέμε πάγωμα μισθών, εννοούμε μόνο τους μισθούς στο δημόσιο και μάλιστα από ένα ύψος και πάνω».

    Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα και τη στάση άλλων χωρών της ΕΕ απέναντι σε αυτό το πρόβλημα, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν του είναι ευχάριστο να προτείνει δύσκολες συνταγές, αλλά υπάρχει συμφωνία με την ΕΕ για τους κανόνες που αφορούν το έλλειμμα. «Ωστόσο, δεν το κάνουμε γιατί μας το επιβάλλουν κάποιοι. Το κάνουμε για να νοικοκυρέψουμε το σπίτι μας. Κάποιες χώρες της ΕΕ έχουν πράγματι πολύ μεγάλο έλλειμμα, όμως στη δική μας περίπτωση υπάρχει ένας επιβαρυντικός παράγοντας, το τεράστιο δημόσιο χρέος», είπε και διευκρίνισε:

    «Αν το έλλειμμα φύγει μια χρονιά δεν είναι τραγικό, αν τα δημοσιονομικά είναι εντάξει. Για χώρες, όμως, που έχουν μεγάλο δημόσιο χρέος είναι εξαιρετικά επιβαρυντικό και είναι επιτακτική ανάγκη να χτυπηθούμε μαζί του και να το φέρουμε στα επίπεδα, που πρέπει».

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιχειρεί με ευχολόγια να λύσει τα προβλήματα και εκτίμησε ότι το πρόβλημα θα γίνει μεγαλύτερο. «Το χρέος χτίστηκε με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ», είπε και τόνισε ότι «βλέποντας και κάνοντας είναι η συνταγή του ΠΑΣΟΚ».

    Για το ασφαλιστικό ο πρωθυπουργός είπε ότι «για να μην υπάρξει πρόβλημα, πρέπει αν γίνουν σήμερα όσα είναι απαραίτητα» και τόνισε ότι «το κράτος εγγυάται τις συντάξεις, αλλά πρέπει αν συνεχιστεί η μεταρρύθμιση στο σύστημα». Υπενθύμισε δε, τη μεταρρύθμιση των Ταμείων από την κυβέρνηση, η οποία «έγινε με τη σφοδρή αντίδραση του ΠΑΣΟΚ» και σημείωσε ότι «πρέπει να αναθεωρηθεί ο κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών, και των αναπηρικών συντάξεων, και πρέπει να ενοποιηθεί η κοινωνική ασφάλιση με το υπουργείο Υγείας».

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε την ενοποίηση 250 φορέων του δημοσίου και τη μείωση ελαστικών δαπανών των υπουργείων, και εκτίμησε ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα δεν θα λυθεί μόνο με το πάγωμα για τους υψηλόμισθους του δημοσίου, αλλά με μια σειρά παρεμβάσεων, με μείωση δαπανών, με διαρθρωτικές αλλαγές, ανεπτυγμένα όλα αυτά σε μια διετία.

    «Είναι συγκεκριμένα μέτρα. Από την άλλη πλευρά ακούμε μόνο ασάφειες και ευχολόγια. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Παπανδρέου αποφεύγει και ντιμπέιτ και συνεντεύξεις με δημοσιογράφους. Έχουμε δύο ριζικά διαφορετικούς δρόμους. Σας λέω ότι έχουμε δύσκολο δρόμο, ένα σφίξιμο, και σας λένε για ένα νεφελώδες πράγμα, για συννεφάκια. Αυτό είναι εμπαιγμός, να σου πάρω την ψήφο κι έχει ο θεός μετά», είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «αυτός που κάνει παροχές τώρα, θα προκαλέσει οικονομικές περιπέτειες μετά», και αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος είπε ότι «έχουμε μια "πάθηση" και πρέπει να τη θεραπεύσουμε. Αρκεί να αποφασίσουμε να διαλέξουμε το σωστό και όχι να μας παρασύρουν οι σειρήνες ότι μπορούν να λυθούν τα πράγματα μόνα τους, χωρίς ούτε ένα δυσάρεστο μέτρο, ούτε μια αποσαφήνιση».

    Κάλεσε πάλι τον κ. Παπανδρέου να δώσει σαφείς απαντήσεις στο τι εννοεί μεσαίο εισόδημα, ποια θα είναι η ενιαία φορολογική κλίμακα, τι θα κάνει με τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.

    «Όταν κάποιος δεν θέλει να πει τίποτα 5 μέρες πριν τις εκλογές, τότε κάποιο λάκκο έχει η φάβα», είπε ο πρωθυπουργός.

    Επιπλέον, τόνισε ότι χρειάζεται προσωπικό ειδικευμένο, κυρίως στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής και διευκρίνισε ότι ο χώρος της Υγείας και της Παιδείας εξαιρείται από το πάγωμα προσλήψεων.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε, επίσης, ότι θα αλλάξει το καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου, θα λάβει μέτρα ώστε να διαδηλώνουν όσοι θέλουν, αλλά να μην κλείνουν το κέντρο της Αθήνας, και τόνισε ότι οι αστυνομικοί είναι οι προστάτες της ζωής των πολιτών και της περιουσίας τους, κατηγορώντας όσους υποστηρίζουν «παρωχημένες» απόψεις, ότι η αστυνομία είναι εναντίον της κοινωνίας.

    Τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει περιθώριο να πάει καμία ψήφος χαμένη, παραδέχθηκε λάθη και είπε ότι μια κυβέρνηση μπορεί να δημιουργεί πικρίες και δυσαρέσκειες, αλλά σε μια κρίσιμη στιγμή, όπως αυτή σήμερα, δεν υπάρχει περιθώριο για ψήφο διαμαρτυρίας, γιατί θα επωφεληθεί το ΠΑΣΟΚ.

    Δηλώσεις Γ. Κουμουτσάκου

    Επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τον οποίο ανέφερε ότι "δεν πρόκειται να δοξαστεί κρυπτόμενος", εξαπέλυσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή την απροθυμία, όπως είπε, του Γιώργου Α. Παπανδρέου να δώσει πολλές συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης και να δεχθεί την νέα τηλεμαχία που του είχε προτείνει ο Κ. Καραμανλής.

    Ο Κ. Καραμανλής, συνέχισε ο εκπρόσωπος, έχει ήδη δώσει τέσσερις συνεντεύξεις σε έγκριτους δημοσιογράφους, έχει κάνει, ήδη, μια συζήτηση με πολίτες και θα κάνει μια ακόμη σήμερα το απόγευμα στο Περιστέρι, τη δε Πέμπτη θα κάνει συζήτηση με πολίτες μέσω διαδικτύου και θα απαντήσει σε ερωτήματα που έχουν επιλεγεί με δημοκρατική διαδικασία πάλι μέσω του διαδικτύου.

    Ο πρωθυπουργός, είπε ο κ. Κουμουτσάκος, ανταποκρίνεται στο καθήκον του για την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση των πολιτών, οι οποίοι καλούνται να πάρουν την απόφασή τους σε μια κρίσιμη συγκυρία.

    Με τις συνεντεύξεις του ο πρωθυπουργός έχει δώσει συγκεκριμένες και εμπεριστατωμένες απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, είπε.

    Αντίθετα, συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε το ντιμπέιτ με τον Κ. Καραμανλή και αποφεύγει τις συνεντεύξεις, "κρυπτόμενος πίσω από έωλες προφάσεις".

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου, είπε ο κ. Κουμουτσάκος, προσπαθεί να αποσπάσει την ψήφο των πολιτών κρυπτόμενος. Κρύβεται γιατί κρύβει. Στον υπεύθυνο συγκεκριμένο και αληθινό πολιτικό λόγο του κ. Καραμανλή, ο κ. Παπανδρέου αντιτάσσει γενικές, ασαφείς, αόριστες, γενικόλογες προτάσεις και εξωπραγματικές υποσχέσεις προς όλους και για όλα, υποσχέσεις που συγκαλύπτουν και παραπλανούν, τόνισε.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ έθεσε για μια ακόμη φορά συγκεκριμένα ερωτήματα για τα οποία, όπως είπε, δεν έχει δώσει ακόμη απάντηση ο κ. Παπανδρέου: Δεν έχει απαντήσει για το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τον ΟΤΕ, τα λιμάνια, το πανεπιστημιακό άσυλο, τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", το οποίο ανέφερε "ότι η κυβέρνηση προέβη σε κρυφό δανεισμό", ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως στην εποχή μας και ειδικά στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει κρυφός δανεισμός, αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές.

    Ο Γ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο ποσό που αναφέρει η εφημερίδα αφορά ένα είδος ημερήσιου δανεισμού, όπως γίνεται στη διατραπεζική αγορά που καλύπτει ημερήσιες ανάγκες, και δεν προστίθεται η πρακτική αυτή στο συνολικό ετήσιο δανεισμό.

    Αναφέρθηκε στο θέμα που έχει προκύψει με το πιθανό ύψος του δημοσίου ελλείμματος, λέγοντας ότι θα υπάρξει πιθανή αύξηση του ελλείμματος στο 8% , αν δεν υλοποιηθούν μία σειρά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, όπως η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, οι έκτακτες εισφορές, κλπ.

    Τότε, είναι πιθανόν, είπε ο εκπροσπωπος της ΝΔ, να έχουμε αύξηση του ελλείμματος, αν δεν υλοποιηθούν τα μέτρα της κυβέρνησης.

    Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με χθεσινή δήλωση του γραμματέα του κόμματος Λ. Ζαγορίτη, ο οποίος ανέφερε ότι "μπορεί να γίνονται λάθη ηθελημένα ή αθέλητα και κάποιοι ψηφοφόροι να έχουν ενοχληθεί, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουν παράταξη, θα ψηφίσουν τη ΝΔ, θα ψηφίσουν τον Κ. Καραμανλή και θα αποδοκιμάσουν αυτόν που τους έχει ενοχλήσει", ο κ. Κουμουτσάκος δήλώσε πως "τα ψηφοδέλτια της ΝΔ καταρτίστηκαν και δημοσιοποιήθηκαν μετά από συνολική αξιολόγηση των πολιτικών συμπεριφορών και έχουν την πλήρη υποστήριξη και εμπιστοσύνη του κόμματος".

    Ο εκπροσπωπος της ΝΔ πρόσθεσε ότι με το στελεχιακό δυναμικό που είναι ανανεωμένο περίπου κατά 50%, η ΝΔ κατεβαίνει στις εκλογές για τη νίκη. Το σύνολο των ψηφοδελτίων χωρίς εξαίρεση έχουν την εμπιστοσύνη του κόμματος. Πρόσθεσε, όμως, ότι οι ψηφοφόροι παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις, έχουν το ιερό δικαίωμα να επιλέξουν τους αντιπροσώπους τους.

    Οι πολίτες, συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος, κρίνουν με διάφορα κριτήρια και ενδεχομένως θεωρητικά να υπάρχουν πολίτες οι οποίοι έχουν πικρίες από συγκεκριμένους βουλευτές.

    Αυτό δεν σημαίνει, είπε ο κ. Κουμουτσάκος, ότι η πικρία που μπορεί να έχει προκύψει από διάφορους λόγους, θα πρέπει να οδηγήσει τους πολίτες να μην ψηφίσουν το κόμμα, την παράταξη και τον Κώστα Καραμανλή.

    [02] "Κρίσιμη απόφαση για το μέλλον του τόπου"

    Συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενόψει των Εθνικών Εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, θα παραχωρήσει στις 4 το απόγευμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Τώρα είναι η ώρα της πιο κρίσιμης απόφασης, τώρα αποφασίζουμε αν θα μείνουμε αιχμάλωτοι στο παρελθόν ή θα προχωρήσουμε στο μέλλον» ανέφερε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου στην προεκλογική του ομιλία στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα την Κυριακή που έρχεται έχει τη μοναδική ευκαιρία να κερδίσει το μέλλον της».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε «προσκλητήριο εθνικής ενότητας σε όλους» προσθέτοντας πως «ξέρω ότι υπάρχουν συμπολίτες μας, που εμείς οι ίδιοι οι πολιτικοί τους κάναμε κυνικούς και οι οποίοι λένε ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει».

    «Ζητώ να μου δώσετε τη δύναμη να σας αποδείξω το αντίθετο, για να συγκρουστώ με κάθε αντίληψη που μας κρατά αιχμάλωτους στο παρελθόν» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, δεσμευόμενος να «μπει μπροστά σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια και να συγκρουστεί με όποια κατεστημένα πρέπει όποιο κι αν είναι το κόστος».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η ηγεσία της ΝΔ «παραμένει αμετανόητη, συνεχίζει να εξαπατά, να παραπλανεί και να προσπαθεί να εκφοβίσει τον Έλληνα πολίτη», προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ εδώ και μήνες μιλά με συγκεκριμένες προτάσεις ενώ «όλος ο δημόσιος διάλογος διεξάγεται στη βάση των δικών μας προτάσεων».

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την ΝΔ ότι απαντά με «ψέματα, υπεκφυγές και κατηγορίες, σαν να μην κυβέρνησαν τα τελευταία 6 χρόνια την Ελλάδα» και τόνισε ότι «στις 4 Οκτώβρη ψηφίζουμε για να απελευθερωθούμε από ένα πολιτικό σύστημα που μας καταδυναστεύει» προσθέτοντας ότι «η απάντηση στο ερώτημα αν και που θα βρούμε τα λεφτά, οι απαντήσεις έχουν δοθεί και δίνονται καθημερινά».

    «Στις 4 του Οκτώβρη ψηφίζουμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο, ενάντια στο τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό αδιέξοδο, ενάντια στο πελατειακό κράτος, ενάντια στη γραφειοκρατία και τον συγκεντρωτισμό, ενάντια στην αδιαφάνεια και την ανομία, ενάντια σβ ένα τρόπο διακυβέρνησης που επέλεξε η ΝΔ» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι με τις πρακτικές και την νοοτροπία της ΝΔ αντί «η Θεσσαλονίκη να είναι μια πόλη εξωστρεφής προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη και με ρόλο στρατηγικό για όλη τη χώρα, στερείται και τα στοιχειώδη».

    «Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε πρωτεύουσα της ανεργίας, 5 χρόνια τους πήρε να δηλώσουν ότι συμφωνούν να μετεγκατασταθεί η ΔΕΘ, δεν έχει γίνει τίποτα εδώ και 6 χρόνια στην Ζώνη Καινοτομίας, ο κ.Καραμανλής δεν είπε τίποτα για την «Υποθαλάσσια» και χθες αποδείχθηκε ότι οι τράπεζες και ο παραχωρησιούχος έχουν καταγγείλει την σύμβαση εδώ και 60 ημέρες επειδή το ελληνικό δημόσιο, η κυβέρνηση δηλαδή, δεν υλοποίησε τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την σύμβαση και σύμφωνα με δημοσιεύματα εγείρουν αξιώσεις περίπου 130 εκ. Ευρώ» είπε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης.

    Αναφερόμενος ειδικά στην ΕΥΑΘ ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «είμαστε αντίθετοι στη ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για επίδειξη αδιαφορίας και για εγκατάλειψη των κοινωνικών υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα και την Θεσσαλονίκη, διερωτώμενος «πως έρχεται αυτή η κυβέρνηση σήμερα να ζητήσει και πάλι την ψήφο σας» και επισημαίνοντας πως «η κατάσταση της χώρας και τα αδιέξοδα που ζούμε δεν οφείλονται στο ότι δεν υπήρξαν τα κονδύλια, αλλά στον τρόπο που διαχειρίστηκε το κράτος τα χρήματα του ελληνικού λαού».

    «Χωρίς να αλλάξουμε τρόπο διακυβέρνηση η Μακεδονία δεν θα δει άσπρη μέρα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας εν συνεχεία το ερώτημα «παραμένουμε αδρανείς σαν να περιμένουμε να εκτίσουμε μια ποινή που δε μας αξίζει ή παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και αλλάζουμε το μέλλον μας;»

    «Είμαι και είμαστε αποφασισμένοι, πρώτα απβ όλα νβ αλλάξουμε το κράτος, καθώς τίποτα μα τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στη ζωή μας σβ αυτή τη χώρα αν δεν παρέμβουμε στον τρόπο που ασκείται η διοίκηση και η εξουσία σε όλα τα επίπεδα, κεντρικά και τοπικά» είπε ο κ. Παπανδρέου κάνοντας λόγο για μηχανισμούς ελέγχου των δημοσίων δαπανών, θέσπιση κανόνων και διαφάνειας σε όλες ανεξαιρέτως τις συναλλαγές με το κράτος, λέγοντας ότι πολλές από αυτές τις αλλαγές «δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ».

    Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε για την ανάταξη της οικονομίας, υπογραμμίζοντας πως «η οικονομία δεν είναι αριθμοί, αλλά άνθρωποι» και προσθέτοντας ότι με τα πέντε νομοσχέδια που θα ψηφίσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στις 100 πρώτες ημέρες θα «δώσουμε οξυγόνο στην οικονομία, για να προστατεύσουμε τον καταναλωτή και να δώσουμε ανάσα στην αγορά με την καταπολέμηση της ακρίβειας και των άθλιων πρακτικών εις βάρος του, τραβώντας κόκκινη γραμμή εκεί που τα όρια μεταξύ εμπορίου και εκβιασμού θολώνουν».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, δίκαιο φορολογικό σύστημα, πάγωμα για ένα χρόνο των δανειακών υποχρεώσεων όσων επιχειρήσεων είναι σε κρίση, δημιουργία κινήτρων για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, προστασία του δικαιώματος της εργασίας, σταμάτημα της ανομίας στην αγορά εργασίας, οικονομική και θεσμική επιβράβευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που «εξανθρωπίζουν» τις συνθήκες εργασίας για τον ιδιωτικό υπάλληλο και ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας.

    «Σίγουρα δε θα αλλάξουμε την Ελλάδα σε 100 ημέρες, αλλά μπορούμε να της δώσουμε το χρόνο για να ανασάνει, να κάνει το βήμα της προοπτικής και το άλμα στο μέλλον» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Μιλώντας για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «είναι ανάγκη σήμερα να μετατραπούμε από μία χώρα που καταναλώνει, σε μία χώρα που παράγει» υπογραμμίζοντας ότι «η «πράσινη ανάπτυξη» δεν είναι απλά ένας σχεδιασμός για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά ένα πολιτικό πρόγραμμα, μια στρατηγική που στοχεύει στη δημιουργία νέου πλούτου, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, και στη δίκαιη κατανομή του».

    Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου ενέταξε την Θεσσαλονίκη στην στρατηγική της «πράσινης ανάπτυξης» κάνοντας λόγο για ένα προνομιακό τόπο για τον οποίο το «το πρώτο πράγμα που οφείλουμε να κάνουμε είναι να προσδιορίσουμε ξανά την ίδια την ταυτότητα της πόλης, ξεκινώντας από την ταυτότητα της Διεθνούς Έκθεσης».

    «Θα ζητήσουμε από τους καλύτερους Έλληνες και ξένους ειδικούς να μας προτείνουν το ρόλο και την ταυτότητα που μπορεί να αναπτύξει αυτή η πόλη και πάνω σε αυτή τη βάση, θα γίνει η μελέτη για την μετεγκατάσταση της Έκθεσης» είπε ο κ. Παπανδρέου.

    «Το δεύτερο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να απαλλαγούμε οριστικά από τη συντηρητική, την πελατειακή αντίληψη που καταδυναστεύει τη Θεσσαλονίκη, καθώς η πόλη αυτή εξαρτάται από το πελατειακό κράτος και τη γραφειοκρατία των Αθηνών και αυτά τα δεσμά πρέπει να σπάσουν και θα σπάσουν» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Το τρίτο, που πρέπει να κάνουμε, είναι να δώσουμε στη Θεσσαλονίκη τη δυνατότητα να αποφασίσει μόνη της τον τρόπο με τον οποίο θα επιδιώξει την τοποθέτησή της στον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο χάρτη της ανάπτυξης» είπε ο κ. Παπανδρέου κάνοντας λόγο για διεκδίκηση εκ μέρους της Θεσσαλονίκης «με δικές της αποφάσεις του διεθνούς στρατηγικού της ρόλου στα δίκτυα, στην ενέργεια, στις μεταφορές και επικοινωνίες».

    «Το 2012 θα γιορτάσουμε την 100η επέτειο ενσωμάτωσης της πόλης στον εθνικό κορμό σε μια άλλη Θεσσαλονίκη που θα μπορέσει επιτέλους να διεκδικήσει τη θέση και το ρόλο της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Δε θέλουμε απλώς να κυβερνήσουμε καλύτερα από τη ΝΔ, αυτό θα ήταν μια πολύ χαμηλή προσδοκία, θέλουμε να πάμε σε μια Ελλάδα που ξεπερνά τον εαυτό της» είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας πως «την επόμενη Κυριακή επιλέγουμε μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος, μεταξύ του φόβου και της ελπίδας, μεταξύ της Ελλάδας που βολεύει τους λίγους και της Ελλάδας που δουλεύει για όλους τους Έλληνες».

    «Στις 4 του Οκτώβρη δίνουμε τη μάχη της ζωής μας και σας ζητώ να τη δώσουμε όλοι μαζί» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως «κάθε ψήφος μπορεί να κάνει τη διαφορά» επισημαίνοντας πως «μόνο μια κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή μπορεί να εγγυηθεί τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα» και ζητώντας «μια κυβέρνηση αυτοδύναμη και σταθερή».

    "Συνεννόηση με όλες τις δυνάμεις του τόπου"

    "Από τα μέτρα των πρώτων εκατό ημερών θα είναι η άμεση προστασία και στήριξη των ιδιωτικών υπαλλήλων, για να χτυπήσουμε αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, με δηλώσεις που έκανε μετά την επίσκεψή του στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

    Περιγράφοντας τον "εργασιακό μεσαίωνα" ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "εξοντωτικά ωράρια εργασίας, αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, ανεξέλεγκτες συλλογικές απολύσεις, συμβάσεις με μπλοκάκια που υποκρύπτουν θέσεις εργασίας και ενοικίαση εργαζομένων".

    "Θα ξεκινήσουμε άμεσα το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για να δώσουμε κίνητρα να επιβραβεύσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οικονομικά και θεσμικά, τα οποία εκσυγχρονίζουν και εξανθρωπίζουν τις εργασιακές σχέσεις, ώστε να σπάσουμε αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα", επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Πρόσθεσε, δε, ότι "και βέβαια θα ενισχύσουμε την επιθεώρηση εργασίας, ώστε να αισθάνεται ο ιδιωτικός υπάλληλος και ο εργαζόμενος ότι τα δικαιώματά του είναι πλέον προστατευμένα από την πολιτεία".

    "Για όλα αυτά βέβαια, χρειάζεται ισχυρή εντολή, ισχυρή κυβέρνηση στις 4 Οκτωβρίου", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι "θα τα καταφέρουμε".

    Νωρίτερα, σε σύσκεψη που είχε με διευθυντές και τμηματάρχες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η ανάπτυξη προϋποθέτει σωστές εργασιακές σχέσεις. Επιπλέον, μιλώντας με εργαζόμενους που είναι ενταγμένοι σε προγράμματα Στέιτζ ο κ. Παπανδρέου πληροφορήθηκε ότι από το 2005 δεν υπάρχει μηχανογράφηση και ο ίδιος ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει γιατί συμβάλλει και στη διαφάνεια.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι το ζήτημα της μηχανογράφησης δεν είναι θέμα χρημάτων αλλά πολιτικής βούλησης.

    Ακόμα, μιλώντας για τους νέους που εργάζονται με προγράμματα Στέιτζ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειται για "θύματα σκληρής κομματικής εκμετάλλευσης" και πρόσθεσε ότι δεν ευθύνονται αυτοί για την "αίσθηση εξαθλίωσης που επικρατεί", καθώς αυτοί όπως είπε, είναι "θύματα του συστήματος".

    "Σε αυτά τα παιδιά πρέπει να είμαστε κοντά για να έχουν σταθερή εργασία", κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    Απολύτως αμετανόητος πηγαίνει στις εκλογές ο πρωθυπουργός, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου με αφορμή όσα δήλωσε πρόσφατα ο κ. Κ. Καραμανλής σχετικά με τις υποθέσεις του Βατοπεδίου και των ομολόγων.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Καραμανλής δεν διαπίστωσε τίποτα παράνομο στις δύο αυτές υποθέσεις και παράλληλα αρνήθηκε να παραδεχθεί το ρουσφετολογικό όργιο που γίνεται με τα stage.

    Μπορεί στα λόγια ο κ. Καραμανλής να λέει ότι αναγνωρίζει λάθη ή παραλείψεις, στην πράξη, όμως, δεν αναγνωρίζει κανένα λάθος, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και εξέφρασε την απορία πώς μπορεί με όλα αυτά ο κ. Καραμανλής να ζητάει τρίτη ευκαιρία.

    Κατηγόρησε, επίσης, τον πρωθυπουργό ότι αγνόησε την απαγόρευση του νόμου για τις δημοσκοπήσεις που ψήφισε η κυβέρνησή του και χθες δήλωσε ότι ανατρέπονται οι δημοσκοπικές διαφορές.

    Αυτό, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δείχνει από που εκπορεύονται τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στις εφημερίδες και τα μέσα ενημέρωσης και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα σεβαστεί το νόμο και δεν θα ακολουθήσει αυτή την πρακτική.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι είναι πρώτη φορά που πρωθυπουργός καταλογίζει στην αντιπολίτευση κομματική εμπάθεια, ενώ το σύνηθες ήταν να καταλογίζεται στην αντιπολίτευση διαφωνία.

    Σημείωσε ακόμη ότι ο κ. Καραμανλής δεν είπε και πάλι τίποτα για το σχέδιο της ΝΔ πέραν των τριών λόγων που γενικά επικαλέστηκε για να προκηρύξει εκλογές και αναρωτήθηκε ποιο είναι το σχέδιο της ΝΔ.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στην υπόθεση της επίθεσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση της κας Λούκας Κατσέλη τονίζοντας ότι όπως διαπίστωσε η υπηρεσία καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επρόκειτο για επίθεση χάκερς και έχει, ήδη, ξεκινήσει διαδικασία σύλληψής τους.

    Και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ περιμένει από τη ΝΔ να ζητήσει συγγνώμη για τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Γ. Κουμουτσάκου.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν ο κ. Παπανδρέου αποφεύγει τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι ο σχεδιασμός του ΠΑΣΟΚ είναι τελείως διαφορετικός και απευθύνεται σε στοχευμένα κοινά, έχοντας αποσαφηνίσει πλήρως τις θέσεις του με τα δύο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, ενώ αύριο θα γίνει και η διακαναλική συνέντευξη του κ. Παπανδρέου στο Ζάππειο.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι περιμένει χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και έφερε ως παράδειγμα ένα υπό κυκλοφορία περιοδικό της ΝΔ το οποίο είχε ένα κατάπτυστο, όπως το χαρακτήρισε, εξώφυλλο με προσωπική επίθεση κατά του κ. Παπανδρέου.

    Και με αφορμή αυτό είπε ότι στη ΝΔ έχουν πέσει πάρα πολύ χαμηλά.

    Σε ερώτηση, εξ άλλου, για το αν τίθεται θέμα συνεργασίας με τη ΝΔ ύστερα και από χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει τη συμπαράταξη των προοδευτικών δυνάμεων, με βάση ένα συγκεκριμένο σχέδιο.

    Και σε ερώτηση αν υπάρχει έδαφος συνεργασίας με τα κόμματα της "άλλης αριστεράς", ο κ. Παπακωνσταντίνου δικαιολόγησε την τωρινή τους στάση λόγω και των εκλογών, διευκρινίζοντας πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιδιώξει αντιπαράθεση με τα κόμματα αυτά.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε πάντως ότι η πρόταση συμπαράταξης δεν αφορά μόνο τα κόμματα της "άλλης αριστεράς", αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και τη ΝΔ, την στήριξη της οποίας δεν απέκλεισε, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου με τον οποίο πολλά στελέχη της ΝΔ έχουν δηλώσει ότι συμφωνούν, αλλά και για την καταπολέμηση της διαφθοράς, όπου αναρωτήθηκε αν είναι δυνατόν η ΝΔ να μην στηρίξει πρωτοβουλίες για την πάταξη της διαφθοράς.

    Μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, όπως τόνισε, θα επιχειρήσει ευρύτερες συμμαχίες και προτάσεις και κατευθύνσεις.

    Ερωτηθείς εξ άλλου για τη δήλωση του κ. Λ. Ζαγορίτη ο οποίος φέρεται να παρότρυνε τους ψηφοφόρους της ΝΔ να "μαυρίσουν" συγκεκριμένους υποψηφίους αλλά όχι το κόμμα της ΝΔ, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι εδώ δεν πρόκειται περί προσώπων, αλλά περί αντίληψης διακυβέρνησης για την οποία κρίνεται ο κ. Κ. Καραμανλής στον οποίο ανήκει όλη η ευθύνη για τον τρόπο διακυβέρνησης.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έθεσε εκ νέου θέμα κρυφού δανεισμού απευθύνοντας ερωτήματα για το ποιος είναι τελικά ο κρατικός δανεισμός, πόσα χρήματα προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα και θα μεταφερθούν στο 2010 και αν υπάρχει το οικονομικό μαξιλάρι που έλεγε η κυβέρνηση.

    Για όλα αυτά, τόνισε ο κ. Παπακωσνταντίνου,μεχρι σήμερα δεν έχει δοθεί από την κυβέρνηση καμία απάντηση.

    Αναφερόμενος στο ύψος του ελλείμματος το οποίο, όπως είπε,κυμαίνεται πότε στο 6% πότε στο 8% και πότε πιο πάνω και από αυτό, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι στο θέμα αυτό η κυβέρνηση δεν δείχνει καμία σοβαρότητα και αναρωτήθηκε σε ποιο ύψος θα φθάσει το έλλειμμα.

    Η θέση της κυβέρνησης για χαμηλό ύψος ελλείμματος, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, καταρρίπτεται από τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος δήλωσε ότι στο χαμηλό επίπεδο του ελλείμματος θα συμβάλει η είσπραξη περίπου 1,3 δισ. από τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους μέχρι το τέλος του έτους.

    Αυτό,τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δεν το πιστεύει κανένας και δεν μπορεί να γίνει.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην δήλωση του υπουργού Οικονομίας ο οποίος δήλωσε ότι είναι πολύ μεγάλη η υστέρηση των φορολογικών εσόδων, το μέγεθος των οποίων ο κ. Παπαθανασίου δεν διευκρίνησε.

    Και παρόλα αυτά, πρόσθεσε, η ΝΔ ρωτά τον κ. Γ. Παπανδρέου για το πού θα βρει τα χρήματα.

    Αναφερόμενος, εξ άλλου, στην δήλωση του κ. Παπαθανασίου ότι από τα 31 δισ. ευρώ ανείσπρακτων εισφορών μπορούν να εισπραχθούν τα δέκα δισ., ρώτησε την κυβέρνηση και τη ΝΔ γιατί δεν τα έχουν εισπράξει και γιατί κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ όταν λέει ότι θα εισπράξει ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις εισφορές.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στις δημόσιες επενδύσεις τόνισε ότι στην Ελλάδα αντί αυτές να αυξάνονται μειώνονται σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η κυβέρνηση, τόνισε, μείωσε φέτος κατά 0,9% τις ήδη μειωμένες δημόσιες επενδύσεις, τις οποίες το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε στο 5% του ΑΕΠ. Εκοψαν, όπως τόνισε, 1 δισ. ευρώ από τις δημόσιες επενδύσεις και παρ' όλα αυτά το έλλειμμα αυξάνει.

    Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου στο ΕΣΠΑ το οποίο διανύει τον τρίτο χρόνο εφαρμογής του, θέτοντας τέσσερα ερωτήματα προς την κυβέρνηση. Πρώτον, αν θα χαθούν και πόσα χρήματα θα χαθούν από το ΕΣΠΑ λόγω της κυβερνητικής αδράνειας. Δεύτερον, γιατί 19 από τα 23 έργα του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχουν ακόμα αποφάσεις χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τρίτον, γιατί σε μια περίοδο κρίσης, εδώ και τρία χρόνια υπάρχει σχεδόν μηδενική απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Τέταρτον, έχει πάρει η κυβέρνηση προκαταβολές από το ΕΣΠΑ και σε ποιο ύψος;

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπολόγισε ότι οι προκαταβολές ανέρχονται κοντά στα 2 δισ. ευρώ και ρώτησε πού πήγαν αυτά τα χρήματα αφού δεν έχει γίνει κανένα έργο.

    Σχετικά με τα stage, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι υπάρχουν συμβάσεις με μπλοκάκι σε πολλούς φορείς του δημοσίου οι οποίες είναι χωρίς αντίκρυσμα, ειδικά σε φορείς τουρισμού και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές παρόμοιες συμβάσεις τον Σεπτέμβριο ακόμα και μετά την προκήρυξη των εκλογών.

    Αναφέρθηκε επίσης σε επιχορηγήσεις που συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου σε διαφόρους συλλόγους για ποσά από 3 έως 5.000 ευρώ.

    Μεταξύ των επιχορηγούμενων περιλαμβάνεται ένας εντομολογικός σύλλογος ο οποίος επιχορηγείται από το υπουργείο Οικονομίας και πολλοί ιεροί ναοί.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναρωτήθηκε με ποια κριτήρια δίνονται αυτές οι επιχορηγήσεις αλλά και αν οι επιχορηγούμενοι σύλλογοι και ναοί ανήκουν στις εκλογικές περιφέρειες υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης.

    Σε ερώτηση για το αν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πει προεκλογικά τα σχέδιά του για την φορολογία, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αναφέρει όλες τις λεπτομέρειες για το θέμα αυτό και το μόνο που δεν έκανε είναι να παρουσιάσει το ίδιο το νομοσχέδιο, αλλά, όπως είπε, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο προεκλογικά.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση να φύγουν κεφάλαια από τη χώρα, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι δεν προκειται να υπάρξει φυγή κεφαλαίων και σημείωσε ότι σήμερα αυτό που παρατηρείται είναι νέα φυγή επιχειρήσεων από τη χώρα και αυτό οφείλεται σε όλο το πλέγμα της γραφειοκρατίας το οποίο δεν αντιμετώπισε η κυβέρνηση.

    Απάντηση Γ. Παπαθανασίου

    Αναφορικά με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να μάθει να διαβάζει καλύτερα. Αυτό που έχει πει η Κυβέρνηση, είναι ότι με την εφαρμογή των μέτρων που έχουμε ανακοινώσει και υλοποιούνται το έλλειμμα θα κλείσει στο 6% του ΑΕΠ. Αντιθέτως, εάν υιοθετηθεί η προτροπή του ΠΑΣΟΚ για κατάργηση των μέτρων που υλοποιούμε τότε το έλλειμμα θα είναι 8%. Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται στον κ. Παπακωνσταντίνου και στο ΠΑΣΟΚ είναι το εξής: Εάν καταργηθούν τα μέτρα που υλοποιούμε, με ποια μέτρα πολιτικής μπορεί το έλλειμμα να μην υπερβεί το 6% του ΑΕΠ το 2009;

    Με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3%; Από πού θα βρεθούν τα επιπλέον χρήματα για να χρηματοδοτηθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες κοστίζουν 10,7 δις ευρώ; Βεβαίως, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και τώρα, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, παραμένει κρυφό από τους Έλληνες πολίτες. Γιατί άραγε;».

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

    Συνεδρίαση Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας - Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου ( 09:00:00, Αθήνα/Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγεία )

  • Αποκαλύπτηρια του Μνημείου Εθνικών Ευεργετών, στους χώρους της ΔΕΘ (Νότια Πύλη, ΧΑΝΘ) (11:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Περιοδεία Αλέξη Τσίπρα στην Κομοτηνή:

    11:00 Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (Πρώην Φάνκο, Βιομηχανική περιοχή Ροδόπης)

    12:00 Περιοδεία στην Αγορά της Κομοτηνής (αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ στο εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Ειρήνης)

  • Διακαναλική συνέντευξη Τύπου του Γ. Καρατζαφέρη (12:30:00, Αθήνα/Ζάππειο)

  • Συνέντευξη Τύπου από την Ταινιοθήκη της Ελλάδας με αφορμή τις εκδηλώσεις εγκαινίων του νέου της κτιρίου (12:30:00, Αθήνα/Ιερά Οδός 48& Μ. Αλεξάνδρου)

  • Διακαναλική συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ.Α. Παπανδρέου (16:00:00, Αθήνα/Ζάππειο)

  • Προεκλογική ομιλία Κ. Καραμανλή στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (17:30:00, Λαύριο)

  • Επίσκεψη Γιώργου Καρατζαφέρη στο Ηράκλειο:

    17:00 : Συνέντευξη Τύπου (Ξενοδοχείο "ΑΣΤΟΡΙΑ")

    18:00 : Προεκλογική Ομιλία (Ξενοδοχείο "ΑΣΤΟΡΙΑ)

  • Προεκλογική ομιλία Κ. Καραμανλή στην πλατεία Αριστοτέλους (19:30:00, Θεσσαλονίκη)

  • Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Αθήνα (19:30:00, Πεδίον Άρεως)

  • Ημερίδα με θέμα, "Στρατηγικές Αντιμετώπισης των Συνεπειών της Χρήσης Αλκοόλ", στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών (Θεσσαλονίκη)

    Η ατζέντα της ημέρας

  • Υδατοσφαίριση-Κληρώσεις Α1, Α2 ανδρών, Α1 γυναικών και της αβ προκριματικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας - 13:30:00, Γλυφάδα, Ξενοδοχείο LONDON - Ακτή Ποσειδώνος, Γλυφάδα

  • Ποδόσφαιρο-Φιλικός Εθνικής Παίδων: Ελλάδα-Βορ. Ιρλανδία - 15:30:00, Γήπεδο Εθνικού Πειραιά

  • Χάντμπολ-Α1 ανδρών (2η ημέρα): Φίλιππος Βέροιας-ΠΑΟΚ - 18:00:00, Βέροια (GRC)

  • Μπάσκετ-Κύπελλο Ελλάδας-Πρεμιέρα, Α2 και Β΄ Εθνική

    [04] Συγκέντρωση στην Αθήνα

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα μιλήσει, το βράδυ, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Αθήνα, στο Πεδίον του Άρεως.

    Στους εργαζόμενους, τους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους και του ιδιοκτήτες μικρών μαγαζιών, που μέχρι τώρα ψήφιζαν Ν.Δ. ή ΠΑΣΟΚ, απευθύνθηκε η κ. Αλέκα Παπαρήγα και τους κάλεσε να δώσουν την ψήφο τους στο ΚΚΕ, κατά την ομιλία σε προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους.

    «Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν προκάλεσαν μόνο ζημιά στην τσέπη σας, δεν σας ταλαιπώρησαν μόνο με την πολιτική τους στην κοινωνική ασφάλιση, στην παιδεία και την υγεία, στην εξωτερική πολιτική. Σας χτύπησαν αλύπητα, προσπαθώντας να επιβάλλουν παντού την αντίληψη ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, δεν υπάρχει φιλολαϊκή λύση. Ότι η μόνη επιλογή που μπορεί να κάνετε είναι ανάμεσα στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», είπε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Αν πριν 20 και 25 χρόνια είχε νόημα να ψάχνει κανείς που είναι η διαφορά ανάμεσα στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμιά αξία σήμερα. Η μόνη τους διαφορά είναι η διαπάλη για την κυβερνητική καρέκλα, το τιμόνι στην αντιλαϊκή πολιτική. Σήμερα η ΝΔ έχασε την εύνοια των επιχειρηματιών, τώρα την έχει το ΠΑΣΟΚ. Ξέρουν ένα χάρισμα που έχει το ΠΑΣΟΚ, ότι μπορεί να παραπλανά το λαό πιο εύκολα, πιο επιδέξια από την ΝΔ. Και να ενσωματώνει εργατικές και λαϊκές δυνάμεις μέσω της ΓΣΕΕ, των εργατικών κέντρων, της ΓΣΕΒΕΕ και ΠΑΣΕΓΕΣ».

    Ειδικότερα για το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να καταργήσει ούτε ένα αντιλαϊκό , αντεργατικό νόμο της ΝΔ, δεν πρόκειται να πει ούτε ένα "όχι" σε επιλογές της ΕΕ. Απλά θα κάνει αναμόρφωση νόμων, δηλαδή θα αλλάξει ο Μανωλιός φορεσιά. Δεν είναι δυνατόν οι μεροκαματιαρήδες, οι άνθρωποι του μόχθου να βλέπουν το ΠΑΣΟΚ με τα ματογυάλια της 3ης του Σεπτέμβρη, να βλέπουν το ΠΑΣΟΚ όπως εμφανίσθηκε στις εκλογές του 1981. Τίποτε από τα θετικά συνθήματά του δεν έχει μείνει ορθό, όχι γιατί άλλαξαν οι καιροί, αλλά γιατί το ΠΑΣΟΚ άλλαξε ή έβγαλε στην επιφάνεια τον ίδιο του εαυτό του. Είναι θέμα εκτίμησης. Για το λαό αυτό δεν είναι χάρισμα είναι παγίδα, ακόμα πιο επικίνδυνη σήμερα , περισσότερο από κάθε άλλη φορά».

    Κάλεσε τους εργαζόμενους να «μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί ούτε τη Ν.Δ. ούτε το ΠΑΣΟΚ» και παρατήρησε πως το δυνατό ΚΚΕ είναι σήμερα είναι η ρεαλιστική απάντηση για το λαό.

    Για τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να ανοίξουν ένα διαφορετικό φιλολαϊκό δρόμο, δεν είναι σε θέση να εμπνεύσουν μια αποτελεσματική αντιπολίτευση.

    Ο ΛΑ.Ο.Σ. έχει μόνο ένα ενδιαφέρον. Να γίνει κυβερνητικός εταίρος, είτε της Ν.Δ. είτε του ΠΑΣΟΚ, όποιος τον δεχθεί σε συνεταιρισμό. «Οι φιλολαϊκές του κορώνες, οι αντιαμερικανικές υποκριτικές του θέσεις, είναι προπέτασμα καπνού. Ο ρατσισμός του απέναντι στους μετανάστες, δεν δείχνει μόνο απανθρωπιά, δείχνει ότι πάση θυσία το κόμμα αυτό θέλει να μεταφέρει την ευθύνη του ίδιου του πολιτικού συστήματος, την ευθύνη του ιμπεριαλισμού στις πλάτες των αθώων θυμάτων του», επισήμανε η κ. Παπαρήγα.

    Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΝ ότι «η πιο μεγάλη του συνεισφορά στο σύστημα είναι ο εκχυδαϊσμός της ανανέωσης και του εκσυγχρονισμού» και σημείωσε: «Το θέμα δεν είναι ποια ώρα, ποια στιγμή θα γίνεις εταίρος της σοσιαλδημοκρατίας, το πρόβλημα είναι να απορριφτεί τόσο η φιλελεύθερη όσο και η σοσιαλδημοκρατικής αντίληψης διαχείριση».

    Για τους Οικολόγους Πράσινους είπε ότι «έχουν αναδειχθεί σε συνεπείς φορείς της πράσινης μπίζνας».

    Η γ.γ. του ΚΚΕ παρουσίασε τέλος τις θέσεις του κόμματος για τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους μικροβιοτέχνες και τους μικροεπαγγελματίες.

    [05] "Παρών ο ΣΥΡΙΖΑ"

    Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, θα πραγματοποιήσει σήμερα περιοδεία στην Κομοτηνή. Στις 11 το πρωί θα επισκεφθεί την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (Πρώην Φάνκο, Βιομηχανική περιοχή Ροδόπης). Στη συνέχεια θα περιοδεύσει στην αγορά της πόλης και θα κάνει δηλώσεις στα τοπικά μέσα Ενημέρωσης.

  • Εκδήλωση - συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Επίθεση στα δικαιώματα - Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ» θα πραγματοποιηθεί, στις 7 το απόγευμα, στο κεντρικό προεκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στα Προπύλαια. Θα μιλήσουν οι υποψήφιοι βουλευτές από τις εκλογικές περιφέρειες της Αθήνας και του Πειραιά.

    Ομιλία στην Αθήνα

    Την αισιοδοξία του ότι "στις 5 του Οκτώβρη ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι πιο ισχυρός, πιο αποτελεσματικός, πιο ώριμος και δυνατός και πάντα στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων", εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Κοτζιά στην Αθήνα.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι την επομένη των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι παρών σε κάθε κοινωνικό μέτωπο, μεγάλο ή μικρό και με ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, όπως είπε, ενώ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι αρνούνται να συζητήσουν επί προγραμματικών θεμάτων και περιορίζονται "σε ένα θέατρο εντυπώσεων και αναζητούν την χαμένη τους δυναμική σε αντιπαραθέσεις χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο".

    Αναφερόμενος στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Καραμανλής βρίσκεται σε πραγματικά δύσκολη θέση, καθώς βρίσκει μπροστά του όλα τα αδιέξοδα που προκάλεσε στον τόπο η διακυβέρνηση του και πρόσθεσε: "Για τον κ. Καραμανλή λοιπόν, υπευθυνότητα είναι η ακόμα πιο μεγάλη εισοδηματική και φορολογική πίεση για τους ανθρώπους που ζουν από τη δουλειά τους. Υπευθυνότητα είναι ο ακόμα μεγαλύτερος περιορισμός των κοινωνικών δαπανών. Υπευθυνότητα είναι η λεηλασία του δημόσιου πλούτου και η παραχώρησή του στα ιδιωτικά συμφέροντα. Για τον κ. Καραμανλή, υπευθυνότητα είναι να οργιάζουν οι τράπεζες. Για τον κ. Καραμανλή υπευθυνότητα είναι μια ανάπτυξη που παραχωρεί τα δάση, τα ακτές, την δημόσια γη για κερδοσκοπική εκμετάλλευση.

    Για τον κ. Καραμανλή, υπευθυνότητα είναι το μεγάλο κόλπο με τα προγράμματα stage, το μαζικό φτηνό ρουσφέτι και το εμπόριο της απελπισμένης ανάγκης των νέων ανθρώπων για δουλειά" ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επανέλαβε την πρόβλεψή του ότι "την Κυριακή μιλάει ο ελληνικός λαός, που είναι έτοιμος να ανταποδώσει στη κυβέρνηση της ΝΔ μια βαριά, μια συντριπτική ήττα. Μια βαριά ήττα η οποία της αξίζει απολύτως".

    Για την πολιτική και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν ανοίγει τα χαρτιά του, έκανε λόγο για "ασθενική αντιπολίτευση" , αλλά και για την "μεγάλη ευκολία με την οποία ο κ. Παπανδρέου τις τελευταίες μέρες, διένυσε την απόσταση από το σοσιαλισμό στη βαρβαρότητα, πριν ακόμα αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου. Φανταστείτε τι έχει να γίνει μετά".

    Γι αυτό, είπε ο κ. Τσίπρας στις 4 Οκτωβρίου, το ζήτημα δεν είναι να αλλάξει το κόμμα που θα κυβερνήσει. Το ζήτημα είναι να αλλάξει η πολιτική που θα μας κυβερνά και αυτό μπορεί να το εγγυηθεί μόνο μια ισχυρή αριστερά, ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για τις διεθνείς εξελίξεις, τόσο στο πεδίο της οικονομίας όσο και των γεωπολιτικών ισορροπιών, σημειώνοντας ότι και η αναμενόμενη κυβερνητική εναλλαγή στη χώρα μας, δε πρόκειται να μας κάνει να νιώσουμε περισσότερο ασφαλείς. Αφού δεν πρόκειται να αλλάξει η στρατηγική υποτέλειας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη περιοχή.

    Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρώτα απ΄όλα η έξοδος από την κρίση απαιτεί στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, απαιτεί πολιτική για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, απαιτεί αναδιανομή του πλούτου, απαιτεί στρατηγική για σταθερή και μόνιμη εργασία.

    Ο κ. Τσίπρας ζήτησε την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά "στις 4 Οκτωβρίου ψηφίζουμε για να είναι ακόμα πιο ισχυρή στη βουλή και στους αγώνες η φωνή των άνεργων που μένουν στο έλεος των απολύσεων, των εργαζόμενων που διεκδικούνε να ζουν από τη δουλειά τους, των νέων που διεκδικούν να μπορούν να κοιτάνε το μέλλον τους με περηφάνια και αξιοπρέπεια".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη των στόχων του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η ενότητα της αριστεράς είναι σήμερα μια ιδέα ώριμη στον κόσμο και την κοινωνία. Και όποιος πορεύεται χωριστά, δεν έχει τίποτα να κερδίσει και έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι σε αυτές τις εκλογές, η ψήφος στον Συνασπισμό ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι μια ασπίδα κοινωνικής αλληλεγγύης.

    Χαιρετισμός Β.Μουλόπουλου

    Σε χαιρετισμό του, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Β. Μουλόπουλος χαρακτήρισε την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση ως την κρισιμότερη στη μεταδικτατορική Ελλάδα, γιατί όπως είπε μετά από πέντε χρόνια της χειρότερης διακυβέρνησης που έχει γνωρίσει ο τόπος, η Ν.Δ. καταρρέει και το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να επιστρέψει στην εξουσία, όχι απλά αυτοδύναμο, αλλά παντοδύναμο. Πολλοί, πρόσθεσε, θεωρούν αυτή την εξέλιξη θετική. Πολλοί περισσότεροι σαν μικρότερο κακό από το προηγούμενο. Εγώ πιστεύω ότι θα είναι ένα άλλο κακό: Η διακυβέρνηση της χώρας θα γίνει πλήρως καθεστωτική, ενώ η αλαζονεία της εξουσίας θα ποδοπατάει - μετά τη δικαίωσή της από τη λαϊκή ψήφο - θεσμούς, νόμους, ανθρώπους.

    Ο κ. Μουλόπουλος τόνισε ότι η κοινωνία ζητάει μια νέα πολιτική πρόταση, ένα νέο όραμα, έναν άλλο κόσμο. Είναι καιρός για την Αριστερά να ανταποκριθεί. Οι καιροί που έρχονται είναι οι καιροί του ΣΥΡΙΖΑ. Η μαγιά υπάρχει και ο μόνος που μπορεί να ζυμώσει για να μην ξεφουσκώσει η πίτα, είναι η Αριστερά που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Καταλήγοντας ο κ. Μουλόπουλος είπε ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο. "Έναν πόλεμο που δεν πρέπει μόνο να τον δώσουμε, αλλά πρέπει να τον κερδίσουμε. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εμποδίσει την συντηρητική - νεοφιλελεύθερη επανάσταση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αλλιώς ας ετοιμαστούμε για ακόμη χειρότερες μέρες. Χωρίς την αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, η ζωή των πολλών στη μεταμοντέρνα δημοκρατία του 21ου αιώνα θα είναι εφιαλτική".

    Χαιρετισμός Λ.Μπίσκι

    Στον χαιρετισμό του ο Λόταρ Μπίσκι, πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και προέδρος του κόμματος «DIE LINKE» (η Αριστερά) της Γερμανίας, είπε ότι το κόμμα του, με 12%, πέτυχε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στις γερμανικές εκλογές και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ήρθε στην Αθήνα για να μεταφέρει "λίγη από την ενέργεια και το κουράγιο που αντλούμε εμείς η ευρωπαϊκή αριστερά από τέτοιες επιτυχίες".

    Αυτά τα καλά εκλογικά αποτελέσματα, είπε ο κ. Μπίσκι, μας δείχνουν ότι η αριστερά μπορεί να επιτύχει στις εκλογικές αναμετρήσεις όταν ενώνει τις δυνάμεις της, παραμερίζει τις διαφορές της και εστιάζεται στις κοινές απαιτήσεις.

    Για τους λόγους αυτούς είπε ο κ. Μπίσκι, πρέπει να προσπαθούμε για όλο και μεγαλύτερες επιτυχίες και να αγωνιζόμαστε για διεύρυνση της πολιτικής μας επιρροής.

    Συνάντηση με Ομοσπονδία ασφαλιστικών υπαλλήλων

    Συνάντηση με την Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας και το Σωματείο Εργαζομένων της Ασφαλιστικής "Ασπίς Πρόνοια".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενης από τους Δ. Στρατούλη, υποψήφιο βουλευτή Ββ Αθηνών, και Σ. Σιώκο, μέλος της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με την Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας και το Σωματείο Εργαζομένων της Ασφαλιστικής "Ασπίς Πρόνοια".

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση εξέφρασε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στους εργαζόμενους των ασφαλιστικών εταιρειών που έκλεισαν τονίζοντας: «Αυτές είναι οι δικές μας δεσμεύσεις για δράσεις, για στήριξη των εργαζόμενων, για στήριξη της ξεχασμένης κοινωνίας. Μας περιμένουν δύσκολες μέρες και η κοινωνία έχει ανάγκη από μια ασπίδα προστασίας».

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως μέσα σε λίγες μέρες χάθηκαν σχεδόν 3.000 θέσεις εργασίας, στον Σκαραμαγκά, σε ναυτιλιακές εταιρείες και στην "Ασπίς Πρόνοια".

    «700 εργαζόμενοι στην "Ασπίς Πρόνοια" και σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες βρίσκονται στο δρόμο, στον αέρα» σημείωσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει δημιουργήσει μια προοπτική ιδιαίτερα δύσκολη, ζοφερή για την ελληνική κοινωνία» και το ΠΑΣΟΚ πως «δεν δεσμεύεται πάνω στα συγκεκριμένα προβλήματα ... Ζητάει λευκή επιταγή, δίχως να απαντά συγκεκριμένα πάνω στα προβλήματα».

    «Πίσω από τους αριθμούς κρύβονται άνθρωποι, που έχουν να πληρωθούν 4 μήνες, κρύβονται άνθρωποι που θα μείνουν στο δρόμο» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και πρόσθεσε:

    «Εμείς θα βρεθούμε δίπλα τους για να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματά τους. Για να μπορέσουν να πάρουν τα δεδουλευμένα τους. Για να απορροφηθούν στον κλάδο που δουλεύουν στις άλλες ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες θα πάρουν τα συμβόλαια και δεν έχουν δεσμευτεί ότι θα πάρουν και τους εργαζόμενους. Θα βρεθούμε δίπλα τους προκειμένου να αγωνιστούμε όσο μπορούμε και μέσα στη Βουλή προκειμένου τα δίκαια αιτήματά τους να υλοποιηθούν. Θα αγωνιστούμε προκειμένου οι καταναλωτές ασφαλισμένοι, που είναι χιλιάδες, να μην χάσουν τα συμβόλαιά τους, προκειμένου η εποπτική αρχή να λειτουργήσει με γνώμονα και τα συμφέροντα των εργαζόμενων. Και, βεβαίως, με τη συμμετοχή των εργαζομένων στην εποπτική αρχή.

    Αυτές είναι οι δικές μας δεσμεύσεις για δράσεις, για στήριξη των εργαζόμενων, για στήριξη της ξεχασμένης κοινωνίας. Μας περιμένουν δύσκολες μέρες και η κοινωνία έχει ανάγκη από μια ασπίδα προστασίας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 September 2009 - 4:30:27 UTC