Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κρίσιμη απόφαση για το μέλλον του τόπου"
  • [02] "Ψήφος συνείδησης"
  • [03] Ξεκινά ο εμβολιασμός
  • [04] Τσουνάμι στα νησιά Σαμόα

  • [01] "Κρίσιμη απόφαση για το μέλλον του τόπου"

    Συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενόψει των Εθνικών Εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, θα παραχωρήσει στις 4 το απόγευμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    «Τώρα είναι η ώρα της πιο κρίσιμης απόφασης, τώρα αποφασίζουμε αν θα μείνουμε αιχμάλωτοι στο παρελθόν ή θα προχωρήσουμε στο μέλλον» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου στην προεκλογική του ομιλία στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα την Κυριακή που έρχεται έχει τη μοναδική ευκαιρία να κερδίσει το μέλλον της».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε «προσκλητήριο εθνικής ενότητας σε όλους» προσθέτοντας πως «ξέρω ότι υπάρχουν συμπολίτες μας, που εμείς οι ίδιοι οι πολιτικοί τους κάναμε κυνικούς και οι οποίοι λένε ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει».

    «Ζητώ να μου δώσετε τη δύναμη να σας αποδείξω το αντίθετο, για να συγκρουστώ με κάθε αντίληψη που μας κρατά αιχμάλωτους στο παρελθόν» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, δεσμευόμενος να «μπει μπροστά σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια και να συγκρουστεί με όποια κατεστημένα πρέπει όποιο κι αν είναι το κόστος».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η ηγεσία της ΝΔ «παραμένει αμετανόητη, συνεχίζει να εξαπατά, να παραπλανεί και να προσπαθεί να εκφοβίσει τον Έλληνα πολίτη», προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ εδώ και μήνες μιλά με συγκεκριμένες προτάσεις ενώ «όλος ο δημόσιος διάλογος διεξάγεται στη βάση των δικών μας προτάσεων».

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την ΝΔ ότι απαντά με «ψέματα, υπεκφυγές και κατηγορίες, σαν να μην κυβέρνησαν τα τελευταία 6 χρόνια την Ελλάδα» και τόνισε ότι «στις 4 Οκτώβρη ψηφίζουμε για να απελευθερωθούμε από ένα πολιτικό σύστημα που μας καταδυναστεύει» προσθέτοντας ότι «η απάντηση στο ερώτημα αν και που θα βρούμε τα λεφτά, οι απαντήσεις έχουν δοθεί και δίνονται καθημερινά».

    «Στις 4 του Οκτώβρη ψηφίζουμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο, ενάντια στο τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό αδιέξοδο, ενάντια στο πελατειακό κράτος, ενάντια στη γραφειοκρατία και τον συγκεντρωτισμό, ενάντια στην αδιαφάνεια και την ανομία, ενάντια σ' ένα τρόπο διακυβέρνησης που επέλεξε η ΝΔ» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι με τις πρακτικές και την νοοτροπία της ΝΔ αντί «η Θεσσαλονίκη να είναι μια πόλη εξωστρεφής προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη και με ρόλο στρατηγικό για όλη τη χώρα, στερείται και τα στοιχειώδη».

    «Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε πρωτεύουσα της ανεργίας, 5 χρόνια τους πήρε να δηλώσουν ότι συμφωνούν να μετεγκατασταθεί η ΔΕΘ, δεν έχει γίνει τίποτα εδώ και 6 χρόνια στην Ζώνη Καινοτομίας, ο κ.Καραμανλής δεν είπε τίποτα για την «Υποθαλάσσια» και χθες αποδείχθηκε ότι οι τράπεζες και ο παραχωρησιούχος έχουν καταγγείλει την σύμβαση εδώ και 60 ημέρες επειδή το ελληνικό δημόσιο, η κυβέρνηση δηλαδή, δεν υλοποίησε τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την σύμβαση και σύμφωνα με δημοσιεύματα εγείρουν αξιώσεις περίπου 130 εκ. Ευρώ» είπε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης.

    Αναφερόμενος ειδικά στην ΕΥΑΘ ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «είμαστε αντίθετοι στη ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για επίδειξη αδιαφορίας και για εγκατάλειψη των κοινωνικών υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα και την Θεσσαλονίκη, διερωτώμενος «πως έρχεται αυτή η κυβέρνηση σήμερα να ζητήσει και πάλι την ψήφο σας» και επισημαίνοντας πως «η κατάσταση της χώρας και τα αδιέξοδα που ζούμε δεν οφείλονται στο ότι δεν υπήρξαν τα κονδύλια, αλλά στον τρόπο που διαχειρίστηκε το κράτος τα χρήματα του ελληνικού λαού».

    «Χωρίς να αλλάξουμε τρόπο διακυβέρνηση η Μακεδονία δεν θα δει άσπρη μέρα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας εν συνεχεία το ερώτημα «παραμένουμε αδρανείς σαν να περιμένουμε να εκτίσουμε μια ποινή που δε μας αξίζει ή παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και αλλάζουμε το μέλλον μας;»

    «Είμαι και είμαστε αποφασισμένοι, πρώτα απ' όλα ν' αλλάξουμε το κράτος, καθώς τίποτα μα τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στη ζωή μας σ' αυτή τη χώρα αν δεν παρέμβουμε στον τρόπο που ασκείται η διοίκηση και η εξουσία σε όλα τα επίπεδα, κεντρικά και τοπικά» είπε ο κ. Παπανδρέου κάνοντας λόγο για μηχανισμούς ελέγχου των δημοσίων δαπανών, θέσπιση κανόνων και διαφάνειας σε όλες ανεξαιρέτως τις συναλλαγές με το κράτος, λέγοντας ότι πολλές από αυτές τις αλλαγές «δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ».

    Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε για την ανάταξη της οικονομίας, υπογραμμίζοντας πως «η οικονομία δεν είναι αριθμοί, αλλά άνθρωποι» και προσθέτοντας ότι με τα πέντε νομοσχέδια που θα ψηφίσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στις 100 πρώτες ημέρες θα «δώσουμε οξυγόνο στην οικονομία, για να προστατεύσουμε τον καταναλωτή και να δώσουμε ανάσα στην αγορά με την καταπολέμηση της ακρίβειας και των άθλιων πρακτικών εις βάρος του, τραβώντας κόκκινη γραμμή εκεί που τα όρια μεταξύ εμπορίου και εκβιασμού θολώνουν».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, δίκαιο φορολογικό σύστημα, πάγωμα για ένα χρόνο των δανειακών υποχρεώσεων όσων επιχειρήσεων είναι σε κρίση, δημιουργία κινήτρων για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, προστασία του δικαιώματος της εργασίας, σταμάτημα της ανομίας στην αγορά εργασίας, οικονομική και θεσμική επιβράβευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που «εξανθρωπίζουν» τις συνθήκες εργασίας για τον ιδιωτικό υπάλληλο και ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας.

    «Σίγουρα δε θα αλλάξουμε την Ελλάδα σε 100 ημέρες, αλλά μπορούμε να της δώσουμε το χρόνο για να ανασάνει, να κάνει το βήμα της προοπτικής και το άλμα στο μέλλον» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Μιλώντας για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «είναι ανάγκη σήμερα να μετατραπούμε από μία χώρα που καταναλώνει, σε μία χώρα που παράγει» υπογραμμίζοντας ότι «η «πράσινη ανάπτυξη» δεν είναι απλά ένας σχεδιασμός για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά ένα πολιτικό πρόγραμμα, μια στρατηγική που στοχεύει στη δημιουργία νέου πλούτου, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, και στη δίκαιη κατανομή του».

    Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου ενέταξε την Θεσσαλονίκη στην στρατηγική της «πράσινης ανάπτυξης» κάνοντας λόγο για ένα προνομιακό τόπο για τον οποίο το «το πρώτο πράγμα που οφείλουμε να κάνουμε είναι να προσδιορίσουμε ξανά την ίδια την ταυτότητα της πόλης, ξεκινώντας από την ταυτότητα της Διεθνούς Έκθεσης».

    «Θα ζητήσουμε από τους καλύτερους Έλληνες και ξένους ειδικούς να μας προτείνουν το ρόλο και την ταυτότητα που μπορεί να αναπτύξει αυτή η πόλη και πάνω σε αυτή τη βάση, θα γίνει η μελέτη για την μετεγκατάσταση της Έκθεσης» είπε ο κ. Παπανδρέου.

    «Το δεύτερο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να απαλλαγούμε οριστικά από τη συντηρητική, την πελατειακή αντίληψη που καταδυναστεύει τη Θεσσαλονίκη, καθώς η πόλη αυτή εξαρτάται από το πελατειακό κράτος και τη γραφειοκρατία των Αθηνών και αυτά τα δεσμά πρέπει να σπάσουν και θα σπάσουν» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Το τρίτο, που πρέπει να κάνουμε, είναι να δώσουμε στη Θεσσαλονίκη τη δυνατότητα να αποφασίσει μόνη της τον τρόπο με τον οποίο θα επιδιώξει την τοποθέτησή της στον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο χάρτη της ανάπτυξης» είπε ο κ. Παπανδρέου κάνοντας λόγο για διεκδίκηση εκ μέρους της Θεσσαλονίκης «με δικές της αποφάσεις του διεθνούς στρατηγικού της ρόλου στα δίκτυα, στην ενέργεια, στις μεταφορές και επικοινωνίες».

    «Το 2012 θα γιορτάσουμε την 100η επέτειο ενσωμάτωσης της πόλης στον εθνικό κορμό σε μια άλλη Θεσσαλονίκη που θα μπορέσει επιτέλους να διεκδικήσει τη θέση και το ρόλο της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Δε θέλουμε απλώς να κυβερνήσουμε καλύτερα από τη ΝΔ, αυτό θα ήταν μια πολύ χαμηλή προσδοκία, θέλουμε να πάμε σε μια Ελλάδα που ξεπερνά τον εαυτό της» είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας πως «την επόμενη Κυριακή επιλέγουμε μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος, μεταξύ του φόβου και της ελπίδας, μεταξύ της Ελλάδας που βολεύει τους λίγους και της Ελλάδας που δουλεύει για όλους τους Έλληνες».

    «Στις 4 του Οκτώβρη δίνουμε τη μάχη της ζωής μας και σας ζητώ να τη δώσουμε όλοι μαζί» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως «κάθε ψήφος μπορεί να κάνει τη διαφορά» επισημαίνοντας πως «μόνο μια κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή μπορεί να εγγυηθεί τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα» και ζητώντας «μια κυβέρνηση αυτοδύναμη και σταθερή».

    Χάκερς στον υπολογιστή της Λ.Κατσέλη

    Επιβεβαιώνεται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η εισβολή χάκερς στον υπολογιστή της υποψήφιας βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Λούκας Κατσέλη, οι οποίοι ανήρτησαν στην ιστοσελίδα της υποτιθέμενη δήλωσή της για τη σύλληψη των τεσσάρων νεαρών στη γιάφκα του Χαλανδρίου, που έγινε αφορμή για έντονη πολιτική διαμάχη.

    Όπως ανακοινώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής, η κα Κατσέλη υπέβαλε μήνυση για εξαπάτηση εκλογέων, συκοφαντική δυσφήμιση και παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα ηλεκτρονικού υπολογιστή. Κατόπιν τούτου, κλιμάκιο της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος ερεύνησε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που χρησιμοποιούνται στο γραφείο της κας Κατσέλη.

    Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι από τις απογευματινές ώρες της 26 Σεπτεμβρίου 2009 άρχισαν προσπάθειες αγνώστων για την απόκτηση πρόσβασης στης διαχείριση της ιστοσελίδας, που διατηρεί η υποψήφια βουλευτής με διεύθυνση www.loukakatseli.gr .

    Την επόμενη μέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2009, και από τις 22:28 έως 22:50, οι δράστες κατάφεραν να αποκτήσουν, μέσω κάποιου λογισμικού, πρόσβαση στους κωδικούς του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενός από τους διαχειριστές της παραπάνω ιστοσελίδας. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς αυτούς, εισέβαλαν στην ιστοσελίδα και ανήρτησαν το επίμαχο κείμενο, το οποίο δημοσιεύθηκε την ίδια μέρα στις 22:49 στην ιστοσελίδα Athens.indymedia.org.

    Από τις αναλύσεις των αστυνομικών διαπιστώθηκε ότι οι χάκερς χρησιμοποίησαν διακομιστές, που έχουν έδρα στις ΗΠΑ, μέσω των οποίων εισέβαλαν στην ιστοσελίδα. Για το λόγο αυτό η ελληνική αστυνομία έχει έρθει σε επαφή με τις αμερικανικές αρχές και την Ιντερπόλ σε συνεργασία με τις οποίες συνεχίζει την έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών.

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    «Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) επιβαρύνουν την θέση τους με τις απαντήσεις που επιχείρησαν να δώσουν μετά την αποκάλυψη του κρυφού δανεισμού, (καθώς) είναι σαφές ότι αν δεν υπάρχει κρυφός δανεισμός η κυβέρνηση οφείλει να πει πόσα είναι τα υπόλοιπα του βραχυπρόθεσμου δανεισμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός είναι στο Internet, αλλά δεν εξηγείται διότι «εφόσον αυτή η ταμειακή διευκόλυνση είναι βραχυπρόθεσμη, είτε περιμένει κανείς πλεονασματικό προϋπολογισμό, που δεν περιμένει κανένας, είτε περιμένει νέες εκδόσεις του ελληνικού Δημοσίου».

    «Υπάρχει ερώτημα για το πόσο υπάρχει προγραμματισμός για νέες εκδόσεις του ελληνικού Δημοσίου εντός του έτους», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Τοποθετούμενος επί αποσπάσματος δηλώσεως του ΟΔΔΗΧ ότι «δεν έχει λογική η νέα έκδοση νέων μεσομακροπρόθεσμων των οποίων το κόστος είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «τότε να σταματήσουμε τα μεσομακροπρόθεσμα, να δανειζόμαστε βραχυπρόθεσμα και να βγάζουμε και χρήματα», προσθέτοντας ότι «υπάρχει έλλειψη σοβαρότητας στην διαχείριση του δημοσίου χρέους, ενώ έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι από την σωστή διαχείριση του δημοσίου χρέους, το ελληνικό δημόσιο μπορεί να εξοικονομήσει έως και 1 εκ. ευρώ το χρόνο».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι η σημασία των στοιχείων για τον κρυφό δανεισμό αποκαλύπτεται από τις επιστολές του προέδρου του ΟΑΕΕ και του διοικητή του ΙΚΑ - οι οποίες δημοσιεύονται στην σημερινή "Ελευθεροτυπία"- με τις οποίες ο πρώτος ζητά από τον αρμόδιο υπουργό επιχορήγηση 232 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να πληρώσει συντάξεις και ο δεύτερος επιχορήγηση 300 εκατ. ευρώ.

    «Υπάρχει πρόβλημα πληρωμής μισθών και συντάξεων τους επόμενους μήνες;» ήταν το ερώτημα που έθεσε στην κυβέρνηση ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερώτησε την κυβέρνηση αν ισχύουν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η χώρα θα εκπροσωπηθεί στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ από υπηρεσιακούς παράγοντες.

    «Δηλαδή ο υπουργός Οικονομίας θα προτιμήσει να μείνει στην Ελλάδα εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου και δεν θα παραστεί σε ένα άτυπο, μεν, αλλά σημαντικό συμβούλιο, όπου μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που σήμερα η κυβέρνηση οφείλει να στείλει στην ΕΕ και να δημοσιοποιήσει;», ρώτησε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επικαλούμενος στοιχεία έκθεσης «διεθνώς γνωστού οργανισμού» είπε ότι «στην Ευρώπη η χώρα μας έχει την 23η θέση στην ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουμε πέσει 4 θέσεις, ενώ η Ελλάδα έχει αναλογικά με τον πληθυσμό της τους περισσότερους γιατρούς».

    «Άρα κάτι πάει πολύ στραβά «στο βασίλειο της Δανιμαρκίας», υπάρχουν τεράστια προβλήματα διαχείρισης στο χώρο της υγείας και προβλήματα κακών υπηρεσιών στους πολίτες», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στις ολοσέλιδες διαφημίσεις του ΟΑΕΔ με τις οποίες «διαφημίζει το έργο του», είπε ότι «είναι παράνομο και εκτός της κείμενης νομοθεσίας στην προεκλογική περίοδο».

    «Αυτή η διαφημιστική καμπάνια υπεγράφη στις 10 Σεπτεμβρίου, από τον απερχόμενο πρόεδρο κ. Βερναρδάκη, η καμπάνια κοστίζει 2,5 εκ ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ, είναι μια καμπάνια που δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή και το ερώτημα κάθε πολίτη είναι μια τέτοια καμπάνια αυτή την περίοδο τι ανταλλάγματα έχει», πρόσθεσε.

    -

    [02] "Ψήφος συνείδησης"

    «Ανοιχτές κοινωνικές πληγές» διαπίστωσε στην Κομοτηνή ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε από τους πολίτες «ψήφο συνείδησης» για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ «παρών, όπως όλο το προηγούμενο διάστημα, δίπλα στην ξεχασμένη κοινωνία».

    «Σήμερα είδαμε ξανά τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στον Λαναρά που είναι μήνες απλήρωτοι, που τους κοροϊδεύουν, που δεν ξέρουν αν θα συνεχίσουν να δουλεύουν. Είδαμε τους εργαζόμενους της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, που είναι 20 μήνες απλήρωτοι και βρέθηκαν έξω από την Αγροτική Τράπεζα για να διεκδικήσουν αυτό που δικαιούνται. Από μια τράπεζα η οποία πήρε μεγάλο μέρος των εγγυήσεων και των ρευστών των 28 εκατ. και δεν έχει δώσει τίποτα στην πραγματική οικονομία. για να στηρίξει την αγροτική παραγωγή» τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκε το πρωί την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία και στη συνέχεια περιόδευσε στην αγορά της Κομοτηνής.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει οδηγήσει την κοινωνία στην κατάρρευση, στο χείλος του γκρεμού», εκτιμώντας πως «την Κυριακή την περιμένει τη Ν.Δ. μια μεγάλη συντριπτική ήττα», και το ΠΑΣΟΚ γιατί «ζητάει από τους πολίτες λευκή επιταγή» και «θα είναι κυβέρνηση αύριο χωρίς να δεσμεύεται σε τίποτα».

    «Η παρουσία μας όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι εγγύηση ότι και την επομένη των εκλογών θα σταθούμε μπροστά, μέσα στη Βουλή, μέσα στους αγώνες, στηρίζοντας τις κοινωνικές ανάγκες και τους εργαζόμενους, στηρίζοντας την κοινωνία που περνάει δύσκολα. Αυτό κάναμε κι αυτό θα κάνουμε και την επομένη των εκλογών» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

  • ** Εκδήλωση - συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Επίθεση στα δικαιώματα - Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ» θα πραγματοποιηθεί, στις 7 το απόγευμα, στο κεντρικό προεκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, στα Προπύλαια. Θα μιλήσουν υποψήφιοι βουλευτές από τις εκλογικές περιφέρειες της Αθήνας και του Πειραιά.

    Προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα

    Την αισιοδοξία του ότι "στις 5 του Οκτώβρη ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι πιο ισχυρός, πιο αποτελεσματικός, πιο ώριμος και δυνατός και πάντα στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων", εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Κοτζιά στην Αθήνα.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι την επομένη των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι παρών σε κάθε κοινωνικό μέτωπο, μεγάλο ή μικρό και με ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, όπως είπε, ενώ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι αρνούνται να συζητήσουν επί προγραμματικών θεμάτων και περιορίζονται "σε ένα θέατρο εντυπώσεων και αναζητούν την χαμένη τους δυναμική σε αντιπαραθέσεις χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο".

    Αναφερόμενος στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Καραμανλής βρίσκεται σε πραγματικά δύσκολη θέση, καθώς βρίσκει μπροστά του όλα τα αδιέξοδα που προκάλεσε στον τόπο η διακυβέρνηση του και πρόσθεσε: "Για τον κ. Καραμανλή λοιπόν, υπευθυνότητα είναι η ακόμα πιο μεγάλη εισοδηματική και φορολογική πίεση για τους ανθρώπους που ζουν από τη δουλειά τους. Υπευθυνότητα είναι ο ακόμα μεγαλύτερος περιορισμός των κοινωνικών δαπανών. Υπευθυνότητα είναι η λεηλασία του δημόσιου πλούτου και η παραχώρησή του στα ιδιωτικά συμφέροντα. Για τον κ. Καραμανλή, υπευθυνότητα είναι να οργιάζουν οι τράπεζες. Για τον κ. Καραμανλή υπευθυνότητα είναι μια ανάπτυξη που παραχωρεί τα δάση, τα ακτές, την δημόσια γη για κερδοσκοπική εκμετάλλευση.

    Για τον κ. Καραμανλή, υπευθυνότητα είναι το μεγάλο κόλπο με τα προγράμματα stage, το μαζικό φτηνό ρουσφέτι και το εμπόριο της απελπισμένης ανάγκης των νέων ανθρώπων για δουλειά" ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επανέλαβε την πρόβλεψή του ότι "την Κυριακή μιλάει ο ελληνικός λαός, που είναι έτοιμος να ανταποδώσει στη κυβέρνηση της ΝΔ μια βαριά, μια συντριπτική ήττα. Μια βαριά ήττα η οποία της αξίζει απολύτως".

    Για την πολιτική και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν ανοίγει τα χαρτιά του, έκανε λόγο για "ασθενική αντιπολίτευση" , αλλά και για την "μεγάλη ευκολία με την οποία ο κ. Παπανδρέου τις τελευταίες μέρες, διένυσε την απόσταση από το σοσιαλισμό στη βαρβαρότητα, πριν ακόμα αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου. Φανταστείτε τι έχει να γίνει μετά".

    Γι αυτό, είπε ο κ. Τσίπρας στις 4 Οκτωβρίου, το ζήτημα δεν είναι να αλλάξει το κόμμα που θα κυβερνήσει. Το ζήτημα είναι να αλλάξει η πολιτική που θα μας κυβερνά και αυτό μπορεί να το εγγυηθεί μόνο μια ισχυρή αριστερά, ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για τις διεθνείς εξελίξεις, τόσο στο πεδίο της οικονομίας όσο και των γεωπολιτικών ισορροπιών, σημειώνοντας ότι και η αναμενόμενη κυβερνητική εναλλαγή στη χώρα μας, δε πρόκειται να μας κάνει να νιώσουμε περισσότερο ασφαλείς. Αφού δεν πρόκειται να αλλάξει η στρατηγική υποτέλειας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη περιοχή.

    Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρώτα απ΄όλα η έξοδος από την κρίση απαιτεί στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, απαιτεί πολιτική για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, απαιτεί αναδιανομή του πλούτου, απαιτεί στρατηγική για σταθερή και μόνιμη εργασία.

    Ο κ. Τσίπρας ζήτησε την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά "στις 4 Οκτωβρίου ψηφίζουμε για να είναι ακόμα πιο ισχυρή στη βουλή και στους αγώνες η φωνή των άνεργων που μένουν στο έλεος των απολύσεων, των εργαζόμενων που διεκδικούνε να ζουν από τη δουλειά τους, των νέων που διεκδικούν να μπορούν να κοιτάνε το μέλλον τους με περηφάνια και αξιοπρέπεια".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη των στόχων του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η ενότητα της αριστεράς είναι σήμερα μια ιδέα ώριμη στον κόσμο και την κοινωνία. Και όποιος πορεύεται χωριστά, δεν έχει τίποτα να κερδίσει και έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι σε αυτές τις εκλογές, η ψήφος στον Συνασπισμό ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι μια ασπίδα κοινωνικής αλληλεγγύης.

    Χαιρετισμός Β.Μουλόπουλου

    Σε χαιρετισμό του, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Β. Μουλόπουλος χαρακτήρισε την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση ως την κρισιμότερη στη μεταδικτατορική Ελλάδα, γιατί όπως είπε μετά από πέντε χρόνια της χειρότερης διακυβέρνησης που έχει γνωρίσει ο τόπος, η Ν.Δ. καταρρέει και το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να επιστρέψει στην εξουσία, όχι απλά αυτοδύναμο, αλλά παντοδύναμο. Πολλοί, πρόσθεσε, θεωρούν αυτή την εξέλιξη θετική. Πολλοί περισσότεροι σαν μικρότερο κακό από το προηγούμενο. Εγώ πιστεύω ότι θα είναι ένα άλλο κακό: Η διακυβέρνηση της χώρας θα γίνει πλήρως καθεστωτική, ενώ η αλαζονεία της εξουσίας θα ποδοπατάει - μετά τη δικαίωσή της από τη λαϊκή ψήφο - θεσμούς, νόμους, ανθρώπους.

    Ο κ. Μουλόπουλος τόνισε ότι η κοινωνία ζητάει μια νέα πολιτική πρόταση, ένα νέο όραμα, έναν άλλο κόσμο. Είναι καιρός για την Αριστερά να ανταποκριθεί. Οι καιροί που έρχονται είναι οι καιροί του ΣΥΡΙΖΑ. Η μαγιά υπάρχει και ο μόνος που μπορεί να ζυμώσει για να μην ξεφουσκώσει η πίτα, είναι η Αριστερά που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Καταλήγοντας ο κ. Μουλόπουλος είπε ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο. "Έναν πόλεμο που δεν πρέπει μόνο να τον δώσουμε, αλλά πρέπει να τον κερδίσουμε. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εμποδίσει την συντηρητική - νεοφιλελεύθερη επανάσταση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αλλιώς ας ετοιμαστούμε για ακόμη χειρότερες μέρες. Χωρίς την αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, η ζωή των πολλών στη μεταμοντέρνα δημοκρατία του 21ου αιώνα θα είναι εφιαλτική".

    Χαιρετισμός Λ.Μπίσκι

    Στον χαιρετισμό του στη συγκέντρωση ο Λόταρ Μπίσκι, πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και προέδρος του κόμματος «DIE LINKE» (η Αριστερά) της Γερμανίας, είπε ότι το κόμμα του, με 12%, πέτυχε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στις γερμανικές εκλογές και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ήρθε στην Αθήνα για να μεταφέρει "λίγη από την ενέργεια και το κουράγιο που αντλούμε εμείς η ευρωπαϊκή αριστερά από τέτοιες επιτυχίες".

    Αυτά τα καλά εκλογικά αποτελέσματα, είπε ο κ. Μπίσκι, μας δείχνουν ότι η αριστερά μπορεί να επιτύχει στις εκλογικές αναμετρήσεις όταν ενώνει τις δυνάμεις της, παραμερίζει τις διαφορές της και εστιάζεται στις κοινές απαιτήσεις.

    Για τους λόγους αυτούς είπε ο κ. Μπίσκι, πρέπει να προσπαθούμε για όλο και μεγαλύτερες επιτυχίες και να αγωνιζόμαστε για διεύρυνση της πολιτικής μας επιρροής.

    [03] Ξεκινά ο εμβολιασμός

    Σε είκοσι ημέρες θα μπορεί να αρχίσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων με το νέο εμβόλιο, το οποίο προστατεύει από τον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης.

    Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά από σύσκεψη της Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί.

    Τελικώς, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Αβραμόπουλος, δεν θα απαιτείται δήλωση συναίνεσης για όσους επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο, 100.000 δόσεις από το οποίο υπάρχουν ήδη στη χώρα μας και βρίσκονται σε εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Υγείας στη Βάρη.

    Ήδη, έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το "πράσινο φως" στις φαρμακευτικές εταιρείες Novartis και Glaxo που παράγουν το νέο εμβόλιο, να προχωρήσουν στη διάθεσή του σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

    Όπως εκτιμούν οι φορείς του Υπουργείου Υγείας, άλλες 100.000 δόσεις του εμβολίου αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας, την ερχόμενη εβδομάδα.

    Το εμβόλιο θα χορηγηθεί αρχικά στις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες υπολογίζεται ότι στο σύνολό τους αγγίζουν τα 2.500.000 πολιτών στη χώρα μας.

    Αναφερόμενος στο κλείσιμο σχολείων και στα κρούσματα νέας γρίπης σε αυτά, ο κ. Αβραμόπουλος είπε, ότι αυτό που συνέβη τις τελευταίες ημέρες ήταν μια άσκηση για το Υπουργείο και τις Αρχές γενικότερα, από την οποία αποδείχθηκε η αποτελεσματικότητα αλλά και η επιτυχημένη δράση όταν το πρόβλημα της νέας γρίπης εμφανίστηκε στα σχολεία.

    Σε σημερινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, αναφέρεται ότι αφού το ΕΚΕΠΥ και το ΚΕΕΛΠΝΟ εκτίμησαν την κατάσταση, στο λύκειο Μελισσίων και στο 4ο λύκειο Χαϊδαρίου και έχουν πλέον επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου ιού, εισηγήθηκαν στο νομάρχη Αθηνών βάσει του επιχειρησιακού πρωτοκόλλου, το κλείσιμο όλων των τάξεων και των δύο λυκείων για επτά ημέρες.

    Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε το υπουργείο Παιδείας, αλλά διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς ακολουθούνται αυστηρά οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    [04] Τσουνάμι στα νησιά Σαμόα

    Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στην Ινδονησία προκάλεσε την κατάρρευση κτιρίων και γεφυρών αλλά και πυροδότησε πυρκαγιές στην παράκτια πόλη Παντούνγκ, πρωτεύουσα της δυτικής Σουμάτρας, αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    Οι αρχές, σε αντίθεση με ό,τι ανακοινώθηκε νωρίτερα, εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού και τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας.

    Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη την περιοχή, με αποτέλεσμα ορισμένοι ουρανοξύστες στη γειτονική Σιγκαπούρη, σε απόσταση 275 χιλιομέτρων, να εγκαταλειφθούν από τους ενοίκους τους.

    Ο σεισμός, ο οποίος σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Μετεωρολογίας και Γεωφυσικής της Ινδονησίας είχε μέγεθος 7,6 βαθμών Ρίχτερ, χτύπησε στις 5.16 το απόγευμα τοπική ώρα (13.16 ώρα Ελλάδος) σε εστιακό βάθος 71 χιλιομέτρων.

    Σεισμός και τσουνάμι στα νησιά Σαμόα

    Στο μεταξύ, περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε χθες στα νησιά Σαμόα και στο γειτονικό αρχιπέλαγος των Τόνγκα, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές και αξιωματούχους.

    "Πρέπει να υπάρχουν πάνω από 100 νεκροί, η τελευταία καταμέτρηση πραγματοποιήθηκε στις 14.00 τοπική ώρα (04.00 ώρα Ελλάδας) και μετρήσαμε 84 πτώματα", δήλωσε εργαζόμενος στο νοσοκομείο Τουπού Ταμασίσι των Σαμόα.

    Στην αμερικανική Σαμόα έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι, σύμφωνα με αξιωματούχους.

    Σε πολλές δεκάδες ανέρχονται επίσης οι αγνοούμενοι στα νησιά Σαμόα, ενώ έχει διακοπεί η επικοινωνία με πολλά χωριά.

    Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για πέντε ως 10 νεκρούς στο βόρειο νησί των Τόνγκα, το Νιουατοπουτάπου.

    Αυτόπτες μάρτυρες λένε πως η καταστροφή στις Σαμόα είναι αφάνταστη. "Οι παραλίες γύρω από παραθαλάσσια χωριά είναι γεμάτες πτώματα", σύμφωνα με τον νεοζηλανδικό ιστότοπο Stuff. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κύματα ύψους 6 μέτρων παρέσυραν αυτοκίνητα και ανθρώπους και ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι ηλικιωμένοι και παιδιά.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε την αμερικανική Σαμόα περιοχή μεγάλης καταστροφής και έδωσε οδηγίες να σταλεί ομοσπονδιακή βοήθεια με ένα στρατιωτικό C-130 να είναι έτοιμο να αναχωρήσει από τη Χονολουλού με προορισμό τα μικρά αυτά νησία του νότιου Ειρηνικού.

    Περισσότεροι από εκατό διασώστες του Ερυθρού Σταυρού έχουν σπεύσει στην περιοχή και είναι χαρακτηριστικό πως αυτό που έκαναν πρώτα απ'όλα είναι να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερες καρύδες για να αντιμετωπίσουν τις πρώτες ανάγκες για τρόφιμα και νερό.

    Η σεισμική δόνηση μεγέθους 8 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε στις 06:48 τοπική ώρα χθες Τρίτη και το επίκεντρό του εντοπίστηκε 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Απία, πρωτεύουσας της δυτικής Σαμόας.

    Είκοσι λεπτά μετά το σεισμό ακολούθησε το τσουνάμι. Σύμφωνα με τον διευθυντή της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας της αμερικανικής Σαμόα, τα κύματα έφτασαν ακόμα και τα 7,5 μέτρα, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι ύψους 4 μέτρων κύματα έφτασαν ως τη Νέα Ζηλανδία.

    Λίγο μετά την προειδοποίηση για τσουνάμι στην Αμερικανική και Δυτική Σαμόα, τα τεράστια κύματα έπληξαν χωριά και θέρετρα στις νότιες ακτές της περιοχής και οι κάτοικοι και οι ξένοι τουρίστες δεν είχαν αρκετό χρόνο για να αντιδράσουν στα παλιρροϊκά κύματα.

    Βοήθεια από ΕΕ και ΗΠΑ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προσφέρει τη βοήθειά της στα θύματα του τσουνάμι που έπληξε τα νησιά Σαμόα και αποδέσμευσε μια πρώτη επείγουσα βοήθεια 150.000 ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε μια "γρήγορη και επιθετική" απάντηση στην καταστροφή.

    "Παρακολουθώ από κοντά αυτά τα τραγικά γεγονότα και κήρυξα την Αμερικανική Σαμόα σε κατάσταση καταστροφής, πράγμα που θα επιτρέψει να αναπτυχθούν τα απαραίτητα μέσα για μια πλήρη, γρήγορη και επιθετική απάντηση", αναφέρει ο Ομπάμα σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

    Η κήρυξη κατάστασης καταστροφής επιτρέπει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κινητοποιεί κεφάλαια προορισμένα για την προσωρινή στέγαση πληγέντων, τον καθαρισμό περιοχών, για επισκευές, βοήθεια προς ιδιώτες και δάνεια.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε επίσης βοήθεια για τα νησιά που βρίσκονται εκτός της αμερικανικής επικράτειας. "Είμαστε έτοιμοι επίσης να βοηθήσουμε τους φίλους μας των Σαμόα και της περιοχής" προσέθεσε.

    Η αμερικανική Ακτοφυλακή θα συμμετάσχει επίσης στη διοχέτευση της βοήθειας "στις περιοχές που έχουν ανάγκη άμεσης αρωγής", διευκρίνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

    Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως η πρώτη επείγουσα βοήθεια των 150.000 ευρώ που αποδεσμεύτηκε για τα νησιά Σαμόα θα καταβληθεί στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και θα χρησιμοποιηθεί για ιατρική αρωγή, προμήθεια ύδατος και κατασκευή καταφυγίων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 September 2009 - 12:30:33 UTC