Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων"
  • [02] "Ψήφος παραγραφής"

  • [01] "Στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων"

    Oι βασικές προτεραιότητες της σουηδικής προεδρίας στην ΕΕ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2009, αρχής γενομένης από τα ζητήματα της οικονομικής κρίσης, της διεύρυνσης, της καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών και της εφαρμογής της Συνθήκης της Λισσαβώνας, βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που είχαν σήμερα στη Στοκχόλμη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Σουηδό ομολογό του Φρίντριχ Ρέϊνφελντ.

    Όπως δήλωσε λίγο μετά τη συνάντηση, ο Κ. Καραμανλής είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τη σουηδική πλευρά για τις θέσεις της Ελλάδας αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού και την ονομασία της ΠΓΔΜ, καθώς και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί πλήρως και αποτελεσματικά στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ. « Η θέση μας είναι σαφής και μπορεί να συνοψιστεί στην εξής πρόταση: πλήρης συμμόρφωση ισοδυναμεί με πλήρη ένταξη» ανέφερε χαρακτηριστικά στους εκπροσώπους του Τύπου ο Κ. Καρμανλής, σημειώνοντας όμως ταυτόχρονα πως «γνωρίζουμε ότι για το θέμα αυτό υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της ΕΕ».

    Από σουηδικής πλευράς ο Φ. Ρέϊνφελντ δήλωσε ότι, όπως ανέφερε πρόσφατα και στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά σε γενναίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπορέσει στο μέλλον να ενταχθεί στην ΕΕ, κάτι που η Σουηδία επιθυμεί.

    Σε ότι αφορά την οικονομική κρίση, ο πρωθυπουργός δήλωσε προς τους εκπροσώπους του Τύπου ότι «οι εξελίξεις είναι συνεχείς», ότι « οι οικονομικές προβλέψεις έχουν πολλές φορές αναθεωρηθεί προς το χειρότερο» και ότι «επομένως ο διαρκής συντονισμός των κρατών της ΕΕ είναι ιδιαιτέρως σημαντικός».

    Ο Κ. Καραμανλής σημείωσε με έμφαση ότι τόσο στο επίπεδο της ΕΕ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές αναφορικά με τις ρυθμίσεις και το συντονισμό των χρηματοπιστωτικών αγορών, ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον η επανάληψη των αρνητικών φαινομένων που οδήγησαν στην οικονομική κρίση.

    Σε ό,τι αφορά την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρώτος στόχος της είναι η δημοσιονομική ισορροπία, δεύτερος η προώθηση της ανάπτυξης και τρίτος η στήριξη, στο μέτρο του δυνατού, της οικονομίας με μέτρα υπέρ των ασθενέστερων οικονομικώς στρωμάτων. Από σουηδικής πλευράς ο Φ. Ρέϊνφελντ εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της κρίσης στον τομέα της απασχόλησης, τονίζοντας ότι για να αντιμετωπισθεί η ανεργία χρειάζεται ευελιξία στους τρόπους λειτουργίας των αγορών της εργασίας.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και επισήμανε ότι «είναι ανάγκη να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ενισχύσουμε τα κοινά μας μέσα και τις προσπάθειές μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό αποτελεσματικά».

    Τέλος ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε τη σημασία της προγραμματισμένης για το τέλος του έτους Διεθνούς Διάσκεψης στην Κοπεγχάγη για το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών και εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης αυτής θα επιτευχθεί νέα διεθνής συμφωνία.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του σουηδού πρωθυπουργού, ο οποίος υπογράμμισε ότι το θέμα αυτό είναι υψηλής προτεραιότητας για τη σουηδική προεδρία.

  • ** Αύριο, ο πρωθυπουργός θα παραστεί στο ετήσιο μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που θα πραγματοποιηθεί στο "Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής". Στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει, υπό τον πρωθυπουργό, η Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

    [02] "Ψήφος παραγραφής"

    Την κοινή διακήρυξη 21 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κα Παπαρήγα χαρακτήρισε "σημαντικό γεγονός ότι για πρώτη φορά στη μάχη των Ευρωεκλογών έχουμε μια κοινή διακήρυξη 21 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με κοινές θέσεις αναφορικά με το χαρακτήρα της Ενωσης και το χαρακτήρα της αντιπαράθεσης που πρέπει να γίνει με αυτήν".

    Παράλληλα, στηλίτευσε τη διακήρυξη του κόμματος της ευρωπαϊκής αριστεράς - παρουσιάστηκε χθες - δηλώνοντας ότι "εκφράζει πλήρη σύγχυση αναφορικά με τις νομοτέλειες του καπιταλιστικού συστήματος, καθώς αυτονομεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα από τις λειτουργίες της καπιταλιστικής παραγωγής και προσπαθεί να αναστηλώσει το ξεφτισμένο Μάαστριχτ και το λεγόμενο ευρωπαϊκό όραμα".

    Αναφορικά με τη διακήρυξη των "21", η κα Παπαρήγα τόνισε ότι "το εργατικό και το λαϊκό κίνημα βοηθούνται όταν υπάρχουν κοινές δράσεις και συμφωνίες που είναι στέρεες και δεν παρακάμπτουν διαφορές ούτε στρογγυλεύουν εκτιμήσεις".

    Επίσης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός την αποχώρηση του ουγγρικού εργατικού κόμματος από το κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς.

    Οσον αφορά τη διακήρυξη του κόμματος της ευρωπαϊκής αριστεράς, επέκρινε το ότι "η ενοχοποίηση του νεοφιλελευθερισμού για τη δήθεν έλλειψη κρατικών και διακρατικών ρυθμίσεων, βολεύει την απενοχοποίηση του καπιταλισμού" και υπογράμμισε το ότι "δεν υπάρχει κοινή διέξοδος από την κρίση για τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους από τη μια μεριά και τους καπιταλιστές από την άλλη", προσθέτοντας ότι η διακήρυξη του ΚΕΑ "καίει τον ριζοσπαστισμό".

    Εξ άλλου, αναφορικά με τα βασικά σημεία της διακήρυξης των 21 τόνισε:

    α. την ανάδειξη του χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως επιλογής του κεφαλαίου,

    β. το διεθνή ρόλο της ΕΕ ως πυλώνα της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων,

    γ. τη στάση απέναντι στο Μάαστριχτ,

    δ. το ζήτημα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και

    ε. το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει για το δρόμο ανάπτυξης της χώρας του, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος της αποδέσμευσης".

    Αναφορικά με το κλείσιμο της Βουλής, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι έγινε για την παραγραφή των σκανδάλων, εκτίμησε ως δύσκολο τη διεξαγωγή διπλών εκλογών και χαρακτήρισε την ψήφο στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, "ως ψήφο παραγραφής ευθυνών των δυο αυτών κομμάτων".

    Ακόμα είπε ότι η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ ή τους Οικολόγους Πράσινους συνιστά "επικίνδυνη ουτοπία, από τη στιγμή που τα κόμματα αυτά προτείνουν μερεμέτια στον καπιταλισμό".

    Σχετικά δε με την αντιδικία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τη χαρακτήρισε "στήριγμα στο σύστημα για να κοροϊδεύουν τα λαϊκά στρώματα, ο μεν Παπανδρέου θεωρώντας τις εκλογές δημοψήφισμα ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, ο δε Καραμανλής ως δημοψήφισμα για το ποιός είναι ικανός και ποιός όχι ως πρωθυπουργός".

    Την πρόταση του Μανώλη Γλέζου για την ευρύτερη συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς, η κα Παπαρήγα την αποκάλεσε "πρόταση εκ του ασφαλούς" και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση τέτοιας συνεργασίας το πρώτο κόμμα που θα διαλυόταν θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΝ.

    Είπε, ακόμη ότι μια τέτοια συνεργασία θα συνιστούσε για το ΚΚΕ "εγκατάλειψη αρχών και κοροϊδία των εργαζομένων και θα ερχόταν σε αντιπαράθεση με το στόχο του κόμματος που είναι η ανάπτυξη του κινήματος". Χαρακτηριστικά δήλωσε: "δείτε τί έγινε το '89. Αν δεν παλεύει ο λαός δεν μπορεί να γίνει καμία συμμαχία και μια τέτοια συμμαχία σαν αυτή που προτείνει ο Μανώλης Γλέζος θα αποτελούσε έργο για επιθεωρήσεις".

    Ακόμα υποστήριξε ότι αποχή από τις Ευρωεκλογές "λειτουργεί υπέρ της κυρίαρχης πολιτικής και θα έδινε την ευκαιρία μόνο για φιλολογικές και ψυχολογικές συζητήσεις σχετικά με τα αίτια της αποχής".

    Στη συνέντευξη μίλησε και ο Γκιούλα Τούρμελ, πρόεδρος του Ουγγρικού Εργατικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο οποίος χαρακτήρισε την αποχώρηση του κόμματός του από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς "σημαντική απόφαση, καθώς ήμασταν από τους ιδρυτές του κόμματος αυτού. Εμείς όμως, θέλουμε να αγωνιστούμε ενάντια στον καπιταλισμό, ενώ εκείνοι θέλουν να συμφιλιωθούν με έναν καπιταλισμό σε καλύτερη εκδοχή".

    Επίσης μίλησε και ο Καρμέλο Σουάρες, ΓΓ της ΚΕ του κομμουνιστικού κόμματος των λαών της Ισπανίας, ο οποίος αναφερόμενος στη διακήρυξη των "21" τη χαρακτήρισε "σημαντική δουλειά που έχει τις ευχαριστίες του 17% των ανέργων της Ισπανίας, καθώς η ανεργία είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών της δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ισπανία, το αποτέλεσμα του καζινοκαπιταλισμού".

    Πρόσθεσε δε ότι η αποδέσμευση και η αποχώρηση από την ΕΕ είναι η πρόταση του κόμματός του.

    Ομιλία Παπαρήγα σε φοιτητές

    Στη σημασία των φοιτητικών εκλογών, αλλά και των ευρωεκλογών, αναφέρθηκε η γγ του ΚΚΕ, μιλώντας σε συγκέντρωση φοιτητών στη Φιλοσοφική Σχολή Αθήνας, ενόψει των φοιτητικών εκλογών της Τετάρτης και των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου.

    H κα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι «οι φοιτητικές εκλογές έχουν μεγάλη σημασία, χωρίς να αποτελούν πρόκριμα για τις ευρωεκλογές ή τις εθνικές εκλογές». Πρόσθεσε πως έχουν τη σημασία τους για τα προβλήματα της Παιδείας και του φοιτητικού κινήματος, τονίζοντας ότι «όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις έχουν έναν κοινό πυρήνα, που είναι οι συνέπειες των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ελλάδας».

    Είπε ακόμη, ότι το ΚΚΕ δεν είναι ενάντια στις μεταρρυθμίσεις και στη σύνδεση της Παιδείας με την αγορά, αλλά είναι αντίθετο με τις μεταρρυθμίσεις, που προώθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και τη σύνδεση της Παιδείας με την καπιταλιστική οικονομία και την καπιταλιστική αγορά, την οποία το ΚΚΕ παλεύει να ανατρέψει.

    «Πρέπει να παλέψουμε για τη συνολική ανατροπή των καπιταλιστικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να διατηρήσουμε τους θύλακες αντίστασης και αυτοτέλειας της Παιδείας για να μη γίνει πλήρης αλλοίωσή της από τους επιχειρηματίες», επισήμανε η κα Παπαρήγα, η οποία ζήτησε την πλήρη αποσύνδεση της Ελλάδας από την ΕΕ.

    «Ακόμη και το ΚΚΕ να γίνει κυβέρνηση, αν διατηρήσει τη χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα ακολουθήσει αντιλαϊκές πολιτικές», υπογράμμισε τονίζοντας ότι κριτήριο για τις εκλογές θα πρέπει να είναι η στάση των πολιτών απέναντι στην Ευρωπαίκή Ενωση. Κάλεσε τους νέους να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, καθώς «αυτό θα αποτελέσει χτύπημα για ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ», ενώ για τα υπόλοιπα κόμματα είπε ότι «αν στηριχτούν, η ψήφος είναι πολιτικά χαμένη, καθώς δεν έρχονται σε ρήξη με τις πολιτικές της ΕΕ».

    «Η ψήφος σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι επικίνδυνη. Δεν πρέπει να παραγράφονται οι πολιτικές τους κάθε τέσσερα χρόνια. Ούτε τα σκάνδαλα θέλουμε να παραγραφούν», τόνισε και διατύπωσε την αντίθεση του ΚΚΕ στο κλείσιμο της Βουλής.

    Τέλος, η γγ του ΚΚΕ κάλεσε τους νέους σε επαγρύπνηση και για μετά τις φοιτητικές εκλογές, αλλά και για το καλοκαίρι, καθώς, όπως είπε, δεν αποκλείεται να ξαναέχουμε εκλογές το φθινόπωρο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 May 2009 - 14:30:15 UTC