Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η χώρα πορεύεται ακυβέρνητη"
  • [02] Εκσυγχρονίζεται η Δημόσια Διοίκηση
  • [03] "Ψήφος παραγραφής"

  • [01] "Η χώρα πορεύεται ακυβέρνητη"

    Πέντε προτεραιότητες του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ο πρόεδρός του κ. Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, από το βήμα της οποίας εξαπέλυσε παράλληλα επίθεση στην κυβέρνηση για την κρίση και το κλείσιμο της Βουλής.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η χώρα πορεύεται ακυβέρνητη καθώς η κυβέρνηση έχει ακινητοποιηθεί και βρίσκεται σε σύγχιση ενώ η χώρα βρίσκεται μπροστά σε κίνδυνο περιθωριοποίησης και ένταξης σε μια ιδιότυπη δεύτερη ταχύτητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφερόμενος στο κλείσιμο της Βουλής υπογράμμισε ότι τέτοιες μεθοδεύσεις δεν αρμόζουν σε ευνομούμενο κράτος, λειτουργούν διαλυτικά, οδηγούν σε παραγραφή υποθέσεων που βρίσκονται υπό διερεύνηση και δημιουργούν την εντύπωση ότι οι έχοντες εξουσία έχουν απόλυτη ασυλία για οποιαδήποτε ασυδοσία.

    Οι προτεραιότητες που παρουσίασε ο κ.Παπανδρέου περιλαμβάνουν:

    - Ευνομούμενο κράτος με διαφάνεια, ευθύνη και αποτελεσματικότητα που θα λειτουργεί με αξιοκρατία και χωρίς σπατάλες. Κράτος επιτελικό και ισχυρό που θα θέτει κανόνες, θα ελέγχει και θα σχεδιάζει σύμφωνα με τις ανάγκες της οικονομίας.

    - Νέα δυναμική ανταγωνιστική οικονομία με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη, η οποία θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και πλούτο για τη χώρα.

    - Σύγχρονο, αποτελεσματικό σύστημα δημόσιας δωρεάν παιδείας.

    - Σύγχρονο κοινωνικό κράτος, που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε όλους.

    -Συμμετοχή, διεκδίκηση, διαπραγμάτευση για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων με σαφή και σταθερή εθνική στρατηγική.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε πελατειακή διαχείριση του εθνικού πλούτου και εκτετυαμένη διαφθορά ενώ μίλησε για συνολική και όχι μόνο οικονομική κρίση. Υπάρχει, τόνισε, αίσθηση ανομίας και ατιμωρησίας, δεν υπάρχουν κανόνες, υπάρχει το δίκαιο του ισχυρού, του καπάτσου, του κομματικού παράγοντα.

    Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε για άμεσα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, μίλησε για διακριτούς ρόλους με τον επιχειρηματικό κόσμο και τα media και εξήγγειλε αλλαγές στο φορολογικό σύστημα με κατάργηση του ΕΤΑΚ και προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, φορολόγηση των μερισμάτων στην κλίμακα και χαμηλότερους συντελεστές για τα κέρδη που επανεπενδύονται. Τέλος ανέφερε πως «δεν θα πάμε σε απογραφή αλλά θα πρέπει να αποτυπώσουμε πού βρισκόμαστε».

    [02] Εκσυγχρονίζεται η Δημόσια Διοίκηση

    Τις δράσεις, πρωτοβουλίες και προοπτικές για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, παρουσίασε το πρωϊ στο Ζάππειο Μέγαρο ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΚΔΔΑ (Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης), Γιώργος Βούτσινος.

    Όπως σημείωσε ο υπουργός, τα αποτελέσματα των πεντάχρονων προσπαθειών επιμόρφωσης των δημοσίων λειτουργών, αποτυπώνονται στη μεγαλύτερη ταχύτητα της διεκπεραίωσης υποθέσεων, που σχετίζονται με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καθώς πριν από το 2004 υπήρχε πολύ μικρή εξοικείωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    «Τα αποτελέσματα των πεντάχρονων προσπαθειών αποτυπώνονται στη μεγαλύτερη εξοικείωση των υπαλλήλων με τις νέες τεχνολογίες, που σε συνδυασμό με το πρόγραμμα ΣΥΖΕΥΞΙΣ (αφορά την επικοινωνία μεταξύ υπηρεσιών του δημοσίου τομέα) έχουν επιφέρει τεράστια εξοικονόμηση χρόνου, πόρων, καθώς και περιορισμό της γραφειοκρατίας», πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

    Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι απορροφήθηκε το σύνολο των κονδυλίων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (2004-2009) . Αξιοποίηθηκαν πιστώσεις 22.494.802 ευρώ την περίοδο 2004-2005 και 59.010.869 ευρώ την περίοδο 2006-2008.

    Την περίοδο 2004 - 2006 ιδρύθηκαν 11 Περιφερεικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης. Από το 2004 έως το Μάρτιο 2009 υλοποιήθηκαν 7.777 προγράμματα, στα οποία συμμετείχαν 184.191 στελέχη της κεντρικής και αποκεντρωμένης Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενας στους δυο εκπαιδευθέντες υπαλλήλους παρακολούθηκε για πρώτη φορά επιμορφωτικό σεμινάριο σε αυτή τη χρονική περίοδο. Το 2008 το 32% αφορούσε νέες τεχνολογίες, το 28% δημόσιο μάνατζμεντ, το 10% θέματα περιβάλλοντος και το 10% τον τομέα του πολιτισμού.

    Στις 15 Μαΐου ξεκινά η πλήρης εφαρμογή του Συστήματος Πιστοποίησης της Επιμόρφωσης, που αφορά την εξασφάλιση αποτελεσματικής επιμόρφωσης μέσω της πιστοποίησης των εκπαιδευτικών δομών, των προγραμμάτων επιμόρφωσης και κατάρτισης, καθώς και των γνώσεων και δεξιοτήτων των υπαλλήλων.

    [03] "Ψήφος παραγραφής"

    Την κοινή διακήρυξη 21 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κα Παπαρήγα χαρακτήρισε "σημαντικό γεγονός ότι για πρώτη φορά στη μάχη των Ευρωεκλογών έχουμε μια κοινή διακήρυξη 21 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με κοινές θέσεις αναφορικά με το χαρακτήρα της Ενωσης και το χαρακτήρα της αντιπαράθεσης που πρέπει να γίνει με αυτήν".

    Παράλληλα, στηλίτευσε τη διακήρυξη του κόμματος της ευρωπαϊκής αριστεράς - παρουσιάστηκε χθες - δηλώνοντας ότι "εκφράζει πλήρη σύγχυση αναφορικά με τις νομοτέλειες του καπιταλιστικού συστήματος, καθώς αυτονομεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα από τις λειτουργίες της καπιταλιστικής παραγωγής και προσπαθεί να αναστηλώσει το ξεφτισμένο Μάαστριχτ και το λεγόμενο ευρωπαϊκό όραμα".

    Αναφορικά με τη διακήρυξη των "21", η κα Παπαρήγα τόνισε ότι "το εργατικό και το λαϊκό κίνημα βοηθούνται όταν υπάρχουν κοινές δράσεις και συμφωνίες που είναι στέρεες και δεν παρακάμπτουν διαφορές ούτε στρογγυλεύουν εκτιμήσεις".

    Επίσης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός την αποχώρηση του ουγγρικού εργατικού κόμματος από το κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς.

    Οσον αφορά τη διακήρυξη του κόμματος της ευρωπαϊκής αριστεράς, επέκρινε το ότι "η ενοχοποίηση του νεοφιλελευθερισμού για τη δήθεν έλλειψη κρατικών και διακρατικών ρυθμίσεων, βολεύει την απενοχοποίηση του καπιταλισμού" και υπογράμμισε το ότι "δεν υπάρχει κοινή διέξοδος από την κρίση για τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους από τη μια μεριά και τους καπιταλιστές από την άλλη", προσθέτοντας ότι η διακήρυξη του ΚΕΑ "καίει τον ριζοσπαστισμό".

    Εξ άλλου, αναφορικά με τα βασικά σημεία της διακήρυξης των 21 τόνισε:

    α. την ανάδειξη του χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως επιλογής του κεφαλαίου,

    β. το διεθνή ρόλο της ΕΕ ως πυλώνα της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων,

    γ. τη στάση απέναντι στο Μάαστριχτ,

    δ. το ζήτημα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και

    ε. το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει για το δρόμο ανάπτυξης της χώρας του, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος της αποδέσμευσης".

    Αναφορικά με το κλείσιμο της Βουλής, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι έγινε για την παραγραφή των σκανδάλων, εκτίμησε ως δύσκολο τη διεξαγωγή διπλών εκλογών και χαρακτήρισε την ψήφο στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, "ως ψήφο παραγραφής ευθυνών των δυο αυτών κομμάτων".

    Ακόμα είπε ότι η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ ή τους Οικολόγους Πράσινους συνιστά "επικίνδυνη ουτοπία, από τη στιγμή που τα κόμματα αυτά προτείνουν μερεμέτια στον καπιταλισμό".

    Σχετικά δε με την αντιδικία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τη χαρακτήρισε "στήριγμα στο σύστημα για να κοροϊδεύουν τα λαϊκά στρώματα, ο μεν Παπανδρέου θεωρώντας τις εκλογές δημοψήφισμα ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, ο δε Καραμανλής ως δημοψήφισμα για το ποιός είναι ικανός και ποιός όχι ως πρωθυπουργός".

    Την πρόταση του Μανώλη Γλέζου για την ευρύτερη συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς, η κα Παπαρήγα την αποκάλεσε "πρόταση εκ του ασφαλούς" και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση τέτοιας συνεργασίας το πρώτο κόμμα που θα διαλυόταν θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΝ.

    Είπε, ακόμη ότι μια τέτοια συνεργασία θα συνιστούσε για το ΚΚΕ "εγκατάλειψη αρχών και κοροϊδία των εργαζομένων και θα ερχόταν σε αντιπαράθεση με το στόχο του κόμματος που είναι η ανάπτυξη του κινήματος". Χαρακτηριστικά δήλωσε: "δείτε τί έγινε το '89. Αν δεν παλεύει ο λαός δεν μπορεί να γίνει καμία συμμαχία και μια τέτοια συμμαχία σαν αυτή που προτείνει ο Μανώλης Γλέζος θα αποτελούσε έργο για επιθεωρήσεις".

    Ακόμα υποστήριξε ότι αποχή από τις Ευρωεκλογές "λειτουργεί υπέρ της κυρίαρχης πολιτικής και θα έδινε την ευκαιρία μόνο για φιλολογικές και ψυχολογικές συζητήσεις σχετικά με τα αίτια της αποχής".

    Στη συνέντευξη μίλησε και ο Γκιούλα Τούρμελ, πρόεδρος του Ουγγρικού Εργατικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο οποίος χαρακτήρισε την αποχώρηση του κόμματός του από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς "σημαντική απόφαση, καθώς ήμασταν από τους ιδρυτές του κόμματος αυτού. Εμείς όμως, θέλουμε να αγωνιστούμε ενάντια στον καπιταλισμό, ενώ εκείνοι θέλουν να συμφιλιωθούν με έναν καπιταλισμό σε καλύτερη εκδοχή".

    Επίσης μίλησε και ο Καρμέλο Σουάρες, ΓΓ της ΚΕ του κομμουνιστικού κόμματος των λαών της Ισπανίας, ο οποίος αναφερόμενος στη διακήρυξη των "21" τη χαρακτήρισε "σημαντική δουλειά που έχει τις ευχαριστίες του 17% των ανέργων της Ισπανίας, καθώς η ανεργία είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών της δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ισπανία, το αποτέλεσμα του καζινοκαπιταλισμού".

    Πρόσθεσε δε ότι η αποδέσμευση και η αποχώρηση από την ΕΕ είναι η πρόταση του κόμματός του.

  • ** Το μεσημέρι, η κα Αλέκα Παπαρήγα μίλησε σε συγκέντρωση φοιτητών στη Φιλοσοφική Σχολή Αθήνας.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 May 2009 - 12:30:17 UTC